2014-01-14 1068 瀏覽
聽朋友講呢間啲甜品整到好似盆栽咁,一開始係抱住想食好像盆栽個甜品而黎,之後我叫左意大利芝士蛋糕,朋友叫咗一個綠茶心太軟配分子雪糕。之後我食朋友嗰個,立刻就愛上左!我食綠茶心太軟鍾意系旁邊開個洞嚟食,咁就唔會流晒出黎,又可以一更更咁食!平均都幾好食,但紅白心太軟真係好酸

平均都幾好食,但紅白心太軟真係好酸
下午茶
  • 綠茶心太軟
2014-01-06 754 瀏覽
份子呢個詞應該對大家黎講並唔陌生,元朗都開佐一間分子店。黎到呢一度,最想試既應該係佢既提拉米蘇 - Green Tea Tiramisu (hk$45)放係台既一邊,講真,睇落真係唔覺得佢係一個甜品。真心覺得佢真係入型入格,我都怕怕會唔會真係吃緊泥而唔係提拉米蘇。樹葉係薄荷葉,我見很多台的客人都捨棄。唯獨我就係想試下,咬一口,感覺不大,反而經過不斷的咬碎,薄荷香十分濃郁。不過試一塊就夠啦!本身以為係好普通既提拉米蘇,但係佢加入佐「爆炸糖」,真係好新奇。一口提拉米蘇,嘴就會不停地嚮,真係好正!
2013-12-15
2014-01-05 604 瀏覽
第一次黎時平日夜晚唔洗等~ 第二次星期六夜晚黎, 等幾耐下~今次三種盆栽tiramisu都試哂: 原味(啡色), 綠茶味(綠色), 白朱古力(白色, 無乜味)~ gimmick野~綠茶流心, 好綠茶味  楊枝甘露我覺得最好味!!見到好多人打包個盆栽tiramisu~

綠茶流心, 好綠茶味

楊枝甘露我覺得最好味!!

見到好多人打包個盆栽tiramisu~
2014-01-04
$60 (宵夜)
女仔鐘意食甜品﹐其實係鐘意個賣相同埋個氣氛﹐仲有﹐係鐘意同鐘意既人再坐一會但願能再坐一會。所以呢﹐一間甜品鋪﹐對我黎講最緊要係 (1) 氣氛 (2) 賣相 (當然味道都好緊要) (3) 環境。家附近既sense dessert cafe開左好一段日子﹐每日排長龍﹐每次想試都試唔到。到有機會試個陣﹐我想同個個人食既個個人已經離開左我﹐人生就係十分無奈。抒情文打到呢度就夠喇。終於比我係sense臨打佯之前入到去﹐我一定唔要在錯過呢個機會﹗臨打佯﹐無乜人﹐可以比我影到呢個場面﹐相信除非你包場﹐不然基本上係長時間滿座架~ ^_^ 我覺得我呢一刻好幸福啊~雖然趕住收鋪﹐但waiter and waitress態度仍十分友善﹐仲好友笑容﹐真係好感動﹗食甜品﹐就係一種享受。如果仍然係澳牛咁既態度﹐食黎做乜先你話係咪﹖窩夫 + 生果配料一款 + 雪糕一款 + 醬料一款 ($45) 賣相好靚呀﹐無因為收工求求其~。 我地要左曲奇雪糕 + 朱古力果仁醬 + 蕉。朱古力心太軟加vanilla雪糕 ($55)。雪糕無得揀味架﹗(如果有得揀就好喇~)心太軟冷熱適中﹐朱古力好流心﹐勁滿足 ^_^我唔係咩食家﹐對我
我唔係咩食家﹐對我黎講味道並未十分難忘。但個環境同服務我好滿意。平時多人個陣有無甘寫意我就唔知喇。係咪貴﹖係﹗but if you are with the right person, everything else is just like whatever <3

2014-01-03
 食完晚飯行過比SENSE既盆栽甜品吸引住,明知要等,都心甘情願企定定......我地總共叫左三樣野:甜品舖黎講算坐得幾舒服,唔迫,好適合一班朋友hehehaha傾下偈,賣相又夠特別~值得一試~~~

食完晚飯行過比SENSE既盆栽甜品吸引住,
明知要等,都心甘情願企定定......

我地總共叫左三樣野:
香蕉窩夫
Tiramisu
分子甜品~玫瑰慕思
甜品舖黎講算坐得幾舒服,唔迫,
好適合一班朋友hehehaha傾下偈,
賣相又夠特別~值得一試~~~

2013-12-07
$60 (宵夜)
Tiramisu
分子甜品~玫瑰慕思
近幾個月來,bubeee都在社交網站看到友人們到推薦元朗的Sense Dessert Café,是日bubeee都和友人們也到來試試唷!幸好排隊的人龍不算很長,只是等了幾張桌子就到bubeee了。要來Sense Dessert Café的話,這裡與西鐵元朗站相距十分鐘的路程,不算很遠。是日bubeee是特意來試試這家賣相超好看的盆栽提拉米蘇 Green Tea Tiramisu(HKD$45),所以這個是必點的!除了提拉米蘇,bubeee都點了一客綠茶心太軟 Green Tea Lava Cake(HK$55)、西瓜沙冰 Watermelon Fruit Slush(HK$35)。先到來的是以盆栽器皿盛著的綠茶口味提拉米蘇,在外觀上,這絕對是一件精品。(份量都是蠻小的。)由於這是綠茶口味的提拉米蘇,跟原味的提拉米蘇有所不同,所以bubeee很期待它的口味!提拉米蘇的上層都用上了巧克力、巧克力脆粒、餅乾等等,感覺真的有點兒像泥土。提拉米蘇的下層是綠色的慕思,與上層的泥土混合起吃,口感特別。綠色的慕思的綠茶味都很足,並不會很苦澀,但整體來說,這個甜品感覺像慕思多一點,卻沒有了提拉米蘇原來一
綠色的慕思的綠茶味都很足,並不會很苦澀,但整體來說,這個甜品感覺像慕思多一點,卻沒有了提拉米蘇原來一層層的口感。
另一個驚喜是綠茶心太軟,其實這是第一次吃綠茶心太軟,想不到原來是超好味。
這客綠茶心太軟有一客雪糕球、綠茶心太軟和忌廉。
切下綠茶心太軟,當中的「流心」餡料流來,與外皮一起吃,感覺很溫暖唷。
大家可以將心太軟與與雪糕球一比一的比例,一同品嚐,凍熱交融的感同樣好吃。(最重要是這客甜品不會過甜唷。)
最後,這杯西瓜沙冰看上去已經很美,淡淡的紅色讓人感覺很有秋意。
在味道方面,它沒有很假的甜味,而且用上「真的」西瓜做原料,整杯飲品都是高上的水準的飲料。
小結:
是日bubeee終於一睹以盆栽器皿盛著的綠茶口味提拉米蘇,感覺都是蠻期待,幸好落差感不算很大,整體來說都是蠻好的!不得不提是,它家的綠茶心太軟很好吃,有機會的話,會再來品嚐唷!: )

2013-12-08
  • 提拉米蘇 Green Tea Tiramisu
  • 綠茶心太軟 Green Tea Lava Cake
  • 西瓜沙冰 Watermelon Fruit Slush
2013-11-21 199 瀏覽
星期天一行10人在季季紅飽餐後,跑來了這間近期人氣頗高甜品店碰碰運氣,未夠8點已經要排隊。外型吸引嘅小盤栽Tiramisu當然是首選,有三隻味道選擇(原味,白朱古力,綠茶)。不太甜,但味道只屬一般,cream多,好像中間加了爆炸糖,為了增加口感吧!煙燻玫瑰木槺布丁,玫瑰香味嗅不到,感覺是石油加燒焦味。玫瑰mousse 嘛......味道像爆谷(泡泡)加廁所香精(mousse)最後是分子野苺雪糕心太軟,這是比較易入口和接受甜品。外型贏哂,味道就奇幻一點。喜歡與否?一班朋友沒有說不好,但一致認為見識過就算了。

煙燻玫瑰木槺布丁,玫瑰香味嗅不到,感覺是石油加燒焦味。

最後是分子野苺雪糕心太軟,這是比較易入口和接受甜品

• 分子野苺雪糕心太軟
2013-11-19 156 瀏覽
如果是慕名而來到「Sense Dessert Cafe」,所慕的應該多是盤栽形的提拉米蘇。但此行卻發現這家甜點有其他值得再來的地方。湯水店鄰近元朗西鐵站,不難找到,門面也很別緻。雖然是星期六下午到來,但人潮不多,很多就有位置了。  甜點選擇頗豐富,最後選了綠茶口味的提拉米蘇(45元)和芒果果醬的奶凍。前者的招牌款式,因為綠茶的苦能中和甜膩感,而且鋪面的偽泥土也相當有心思,不但有餅乾、巧克力,還夾雜著爆炸糖,初入口真的有點嚇到!而後者的芒果果醬的奶凍反而值得一讚,開初還在厭棄它太小杯,但嘗一口發覺奶香重重,看似豆腐花的細滑卻又入口即溶,再配以酸甜的芒果味道剛好!   總的來說,這家甜點價位尚算合理,只是有些分子料理和招牌玫瑰慕士定價比較進取。「Sense Desset Cafe」值得欣賞是用料足,能感覺到製作時有用心。而且甜點非要大大份才能滿足,反而做到「剛剛好」才是值得追求。

綠茶口味的提拉米蘇

芒果果醬的奶凍

2013-11-16
綠茶口味的提拉米蘇
芒果果醬的奶凍
2013-11-15 344 瀏覽
元朗又新街食肆林立,每逢週末間間食店門外大排長龍是無人不知的吧!而另一頭的鳳攸南街是潮人食家的最新蒲點,連我這東九龍鄉里也要入城朝聖朝聖,就知道元朗的餐廳越開越架勢了吧!Tiramisu $45表面看上去跟一般盆栽完全一樣,實則這是人人大愛的Tiramisu!需說外國早已有如此有創意的甜品,但對我們來說仍是十分有吸引力。 盆栽上插上幼苗薄荷葉,而下面裝扮成泥的則是朱古力脆粒,配上麥芽糖粒、爆炸糖和白色的杏仁脆脆,光吃上層已覺十分新奇。Tiramisu的下半部是咖啡件朱古力口味的軟土慕思,軟身而creamy, 只是光吃這層「軟土」會有點過濕,若配上上層的脆脆則中和了過多的濕潤感!最下層是濕潤的海綿蛋糕配冧酒,蛋糕有點過濕但可取之處是個人覺得酒味適中,因為用冧酒太重手的話會把惡酒之人拒之門外,浪費了好好的一份芝士凍餅。此Tiramisu唯一可批評之處是它欠缺了應有的芝士味,而且份量偏少。Sense環境淡雅而有田園氣息,令人感覺舒適,更有咸點和熱食小吃,份量也不少,下次來到會想試更多未點的甜品。

Tiramisu $45
Tiramsiu

2013-11-09
Tiramsiu
2013-11-09 87 瀏覽
其實來呢度食野唔洗等已經係超級無敵咁lucky!!!同埋佢呢度咁"隔涉"都仲有咁多人排隊, 証明佢有唔少優點...我來呢度就係為左食呢個甜品...tiramisu...佢唔係淨係得個樣靚, 其實個tiramisu都幾好味...咖啡味唔算太濃, 但係因為"碎上"又幾特別, 口感又唔同wor!!又唔會太甜, 又唔係死甜, 我覺得甜甜地加埋少少咖啡香味又岩岩好呀!!!同埋個溫度又好好, 唔會太冰凍,又唔會唔夠凍...個texture都幾creamy!!!另外嗌左個baileys既疏乎厘都好正...baileys味唔會太重, 但係有少少酒香...加埋暖笠笠既疏乎厘, 真係好match, 仲係香滑既texture!!! 好讚呀!!!因為呢兩樣甜品都好正, 所以就order埋心太軟, 呢個都好鬼死正...個朱古力味係濃到爆炸, 如果你係朱古力愛好者, 呢個甜品真係冇得輸...用支叉吉落去, d朱古力漿就流哂出來, 係好多好多朱古力漿...個texture係岩岩好, 唔會好水, 但又唔會太結, 總之就係漿實個口...好濃烈既朱古力, 再配埋一球冰凍既vanilla 味雪糕,一熱一凍,個口腔好有滿足感
tiramisu
其實來呢度食野唔洗等已經係超級無敵咁lucky!!!

我來呢度就係為左食呢個甜品...tiramisu...

佢唔係淨係得個樣靚, 其實個tiramisu都幾好味...

個口腔好有滿足感...我下次會選擇weekday既黃昏來幫襯...

tiramisu
2013-10-31 83 瀏覽
入座後必點盆栽TIRAMITSU ($35) 可選綠茶/白朱古力/原味 我們選了原味 這個TIRAMITSU超可愛 插上一棵薄荷葉 泥土是TIRAMITSU來的 賣相水太太給100分 味道都很OK 不會太甜 芝士味不算太濃的 味道剛剛好另外我們選了玻璃玫瑰花瓣mousse ($75) 這個一上桌便很跨張呢﹗ 一大個白色泡非常搶眼呢 泡泡底下是玫瑰味的mousse 上面有層薄薄的淡味啫喱 中和甜味白色泡泡味道很淡的 但的確帶有少許玫塊花香味 要慢慢品嚐才會吃到 底下的玫瑰mousse超美味呢﹗ 之前嚐過不少玫瑰味甜品 但味道一般,有些甚至非常難食 但這個超美味呢~~ 不會太濃的玫瑰味 而且甜味和玫瑰配合得相當好 甜得來沒有搶去玫瑰的香味 非常讚最後點了bailey酒味疏乎厘配雪糕球 ($52) 賣相又是非常good good 漲卜卜的疏乎厘 可惜沒有bailey味 而且口感比較厚實 水太太是比較喜歡軟綿綿好像吃空氣般的口感 雪糕沒有特別 但伴著疏乎厘真是美味的配搭~
入座後必點盆栽TIRAMITSU ($35)
可選綠茶/白朱古力/原味
味道都很OK
不會太甜
芝士味不算太濃的
味道剛剛好
另外我們選了玻璃玫瑰花瓣mousse ($75)
這個一上桌便很跨張呢﹗
但的確帶有少許玫塊花香味
要慢慢品嚐才會吃到
底下的玫瑰mousse超美味呢﹗
之前嚐過不少玫瑰味甜品
但味道一般,有些甚至非常難食
但這個超美味呢~~
不會太濃的玫瑰味
而且甜味和玫瑰配合得相當好
甜得來沒有搶去玫瑰的香味
非常讚
最後點了bailey酒味疏乎厘配雪糕球 ($52)
賣相又是非常good good
漲卜卜的疏乎厘
可惜沒有bailey味
而且口感比較厚實
水太太是比較喜歡軟綿綿好像吃空氣般的口感
雪糕沒有特別
但伴著疏乎厘真是美味的配搭~

2013-10-13
2013-10-19 74 瀏覽
 我今日很早就入了元朗. 呢個地區我一年才入一次.為了返美國的表妹. 陪她做了遊客. 今日路經此店. 表妹很想吃甜品. 就選了這間.  款色很多選擇. 我們叫了以下幾款. 其實我都不清楚個名係乜. 但是..... 很好吃. 以我點的心太軟為例. 它用了不太甜的朱古力. 我喜歡. 苦苦地的像黑朱古力介開朱古力是很慢很慢的流出來. 朱古力䊢比其他的甜品店不太希. 我姑姐話個朱古力味做得好. 夠濃, 夠重. 不太甜. 很喜歡.  個皮外少少脆. 相比出面某一些甜品店. 一介就快流出. 呢個真係好正. 吃完整個有飽肚的感覺. 姑姐叫左佢皇牌一盤泥的物体. 外型像一盤植物. . 其實是芝士咖啡味的....我沒有吃. 怕左奶.. 姑姐同表妹很喜歡.  還有表妹叫左個似木槺的甜品. 好特別要局實個玻璃杯兩分鐘才可打開佢話口感好奇怪. 但有好得意. 頭啖有少少苦. 之後好甜.  好像表面燒過來的.最後來了一個紅白心太軟. 呢個真係好大盤.. 白色, 紅色個的粒粒是雪榚粒. 入口痴左條舌頭. 中間是心太軟.整体上很滿意. 佢地食得好開心.. 位子夠闊... 有空間. 唔會太過迫. 但冷氣太涷. .  上
 我今日很早就入了元朗. 呢個地區我一年才入一次.
為了返美國的表妹. 陪她做了遊客.

今日路經此店. 表妹很想吃甜品. 就選了這間.
但是..... 很好吃.

相比出面某一些甜品店. 一介就快流出. 呢個真係好正.
吃完整個有飽肚的感覺.

我沒有吃. 怕左奶.. 姑姐同表妹很喜歡.

最後來了一個紅白心太軟. 呢個真係好大盤..
整体上很滿意.

佢地食得好開心..
位子夠闊... 有空間. 唔會太過迫. 但冷氣太涷.
.  上枱時間可以接受.
等位時間... 唔算太耐.
2013-10-19
2013-10-11 78 瀏覽
几个星期前看到介绍,今天下午4点左右路过,里面只有两个客人,就走入去试下,紅白心太軟(40分)- 上抬個時會出煙,几过瘾,但吃雪糕时感觉好像黏住口,有点怕冻伤,感觉不太好,紅色Strawberry 雪糕没有味道,其实这个分子料理,我感觉只是好像把雪条打碎,哎;- 心太軟只有小于百分之五是流心,绝对不够班。芝士蛋糕(50分)- 比一般更一般,没有芝士味道,卖相一般。西瓜梳打(40分)- 一点西瓜味都无,梳打也奇奇怪怪,喝了喉咙有一段时间感觉有点干。两个人HK$148的下午茶,你话值得吗?话值得就真的无SENSE
紅白心太(不)軟
(走)Cheese 蛋糕
西瓜梳打
紅白心太軟(40分)
- 心太軟只有小于百分之五是流心,绝对不够班。
芝士蛋糕(50分)
- 比一般更一般,没有芝士味道,卖相一般。
西瓜梳打(40分)
題外話/補充資料: 唯一的SENSE - 唉
2013-10-10
Tiramisu,是由泡過咖啡或蘭姆酒的手指餅乾,加上一層馬斯卡彭起司、蛋黃、糖的混合物,然後再在蛋糕表面灑上一層可可粉而成。(維基)此意大利文,有“帶我走“的意思,帶走的不只是美味,還有愛和幸福。(維基)可惜這個慕名而吃的盆栽意大利芝士蛋糕 Tiramisu 。最後帶走的卻是失望。到達時,人很多,先拿籌,在門外有很多椅子供客人坐,還算體貼。店舖用的都是年輕俊男美女,服務不差不好,但最少有笑容,以店舖的忙碌程度去衝量,意店服務是合格有餘。再說這個盆栽Tiramsiu 上的薄荷葉,裝作泥的朱古力,麥芽糖,及杏仁脆口感脆脆的,但味道不濃。Tiramisu 用了冧酒加工, 口感太稀,酒味不夠香,吃上去像普通蛋糕般,沒有Tiramisu 應有的芝士味和鬆軟囗感!讓我感覺上starbuck 的更好吃。總括甜品感覺華而不實,加上經常有人龍,都等了約二十分鐘,環境亦擠逼。個人感覺就不是會食過回味的店舖,但為求拍照的,是可以一去的。($45)

盆栽Tiramisu
2013-09-15
2013-10-04 41 瀏覽
今日特登入元朗食分子甜品,但係失望多過驚喜    先講下啲服務質素先,感覺唔係禁良好.我同2朋友一去到要攞飛等位,個位男侍應係睇完電話先聽到我話要攞飛囉😥😥😥等左成半個鍾先有位叫左盆食,個樣真係好似盆栽 好特別,不過味道分面就唔係會令你驚喜除左食到有爆炸糖果一刻,對於一啲唔鐘意酒味既朋友可能會唔鐘意因為重酒味多,不過都ok既另外仲叫左個分子甜品紅白心太軟,上個時會出煙不過心太軟唔流心同唔襯紅色雪糕
今日特登入元朗食分子甜品,但係失望多過驚喜

2013-09-28