2017-01-13 2202 瀏覽
Happy Friday,補記上週日的 School Food family tea:當日天氣仍然炎熱,老公仍然順利完成「AXA安盛香港街馬@九龍2017」半馬賽事,非常棒!在教會會合後,一家人到荃灣廣場 shopping,然後在 School Food 嘆美味韓菜下午菜~ 荃灣店有180度落地玻璃,可以望著街景/公園開餐,份外開心哦。這裡的飲品不貴,點了一杯 瑪格荔特 ($42) 慰勞老公;飲品以韓國農酒馬格利,加入荔枝汁調配,香甜好喝,我也忍不住啜了很多口! 十分掛念這裡的 Mari,但要遷就小兄妹選不辣的口味,思前想後點了 校園花卷 ($68),有小朋友喜歡的蛋皮、芝士加上牛肉,滋味十分豐富,囝囝一吃就大讚超美味,但妹妹對於這新奇的卷物卻有所保留,不願嘗試。 這回主要給韓風遊世界新餐單吸引,這結合韓式元素及意式風味的 吃一匙披薩 A Spoonful of Pizza ($98) 成了我們選擇。成品貌似 pizza,卻沒有薄餅元素,而是由甜薯泥及炸魷魚絲組成,口感粉甜帶脆,還有動人芝香勾引味蕾,很好吃啊! 老公就抵抗不了海鮮的呼喚,點了一客 韓海使者號 Oyster Jji

老公就抵抗不了海鮮的呼喚,點了一客 韓海使者號 Oyster Jjigae ($108) 來吃;由韓國蠔、泡菜及豆腐組成的湯鍋用料十足,微辣口味刺激醒胃,愛鮮者要試。

店內也新增了不少新甜品,其中這款 國民弟弟 Kookmin Namdongsaeng ($42) 名字有趣,由朱古力蛋糕、香蕉及輕忌廉等誘人配料組成(其實也有國民妹妹,但內容沒那麼吸引),未食已知不會差;成品上檯,更喜見香蕉片有焦糖薄層,蛋糕又微微濕潤,果然好吃!

不差也讓陽光囝囝與國民弟弟來張合照;他吃韓菜的經驗不多,卻十分喜歡受落,一如他對韓劇/Kpop 的熱愛,繼步步驚心:麗的 OST,最近就愛上了TT !!!

妹妹就不一樣,早前帶她去韓燒不喜歡,這天的花卷、Pizza/甜薯及香蕉甜品都不肯試,還好這裡的 棉花蕉朱古力 Hot Banana Chocolate with Marshmallow ($28) 總算可以逗她開心。其實這杯飲品無論賣相或濃度都較適合小孩子,對朱古力迷來說朱古力味真的太淡了!不過妹妹開心、喜歡欣賞那棉花糖就好。朱古力是很神奇的食物/飲料,心情果然大幅好轉,馬上來到爸爸面前巧笑倩兮,又攬又要主動送吻 (!!!),原本喝了兩杯的爸爸很快就不支酒力/電力,當堂暈倒!

整體水準不錯,荃灣店又靠近西鐵站十分方便我們,只要穩定好妹妹的情緒及電力,以後可來多多幫襯呢!
2017-01-08
2016-12-15 726 瀏覽
第2次食school food...烏卒卒 都好食嘅 但唔知點解無第1次咁好食裡面係醃過嘅魷魚 同埋墨魚汁飯 幾特別紳士先生 (即係蛋皮卷物)純粹有優惠 加$18 所以嗌埋中間係午餐肉 正正常常 $18蚊好抵食但原價就唔會點呢個大蔥脆雞 好食 夾埋啲蔥一齊食最最最伏就係脆蝦滑板我見幾得意 就嗌黎試下但咬左一啖就已經唔想食個滑板係熱香餅 但個熱香餅太淋 唔好食個脆蝦都脆嘅 但裡面啲肉好散 同埋唔夠熱其實成舊嘢都只係微暖塊餅好淋 裡面脆 成件事好奇怪 個味一啲都唔夾裡面又夾住啲無味嘅薯蓉同埋塊葉一句講哂 千其唔好點!點菜之後 唔洗10分鐘就齊啲侍應都keep 住fill 水 都有禮貌不過 都唔會on list 因為食物真係一般
第2次食school food...
烏卒卒 都好食嘅 但唔知點解無第1次咁好食
裡面係醃過嘅魷魚 同埋墨魚汁飯 幾特別

紳士先生 (即係蛋皮卷物)
純粹有優惠 加$18 所以嗌埋

個脆蝦都脆嘅 但裡面啲肉好散 同埋唔夠熱
其實成舊嘢都只係微暖
塊餅好淋 裡面脆 成件事好奇怪 個味一啲都唔夾
裡面又夾住啲無味嘅薯蓉同埋塊葉
一句講哂 千其唔好點!

點菜之後 唔洗10分鐘就齊啲
侍應都keep 住fill 水 都有禮貌
不過 都唔會on list 因為食物真係一般
2016-12-02 450 瀏覽
之前食過一日係沙田市中心,覺得味道唔錯,價錢又唔貴,今日就約左兩個姐妹去食!晚飯時段去唔洗等位,可能我地都早,6:45就去!環境都唔錯,坐得都幾舒服!我地大家點左幾樣野一齊share食!呢個牛肉鐵鍋飯超好味,有芝士,搞爛埋隻蛋,d蛋漿撈暈d飯,真係好好味!燴飯味好濃郁,帶少少甜味!飯軟硬適中,好好味等辣年糕拌拉麵,佢既湯汁比較濃稠,好辣,但好好味,入面仲有有菜,有魚糕,有蛋!如果魚糕厚返少少就更加有咬口!
燴飯味好濃郁,帶少少甜味!飯軟硬適中,好好味
I had lunch here with colleague on 15 Nov 2016.Extremely careless and incompetent waiter spilt whole cup of iced lemonade (their special drinks) on me. The lemonade was downpouring all my lower shirts, tie and trousers (which means i was dressing formal...) and i felt and legs and underpants all wet.The waiter disappeared quickly and some senior staff came to provide papertowel for my cleaning..(I dont know where the waiter went then...).I had to finish my meal and moved to a table with sunshine
I had to finish my meal and moved to a table with sunshine to "dry" my clothes. Of course i need to suffer from the embarrassing meal and went back to work with all my clothes being sticky with lemonade.
The senior said they will offer free dessert (however it is included in the lunch set)
Obviously the staff are not trained well and it was a disastrous dining experience.
2016-11-15
2016-11-10 526 瀏覽
同老婆喺荃灣行街…夜晚想試下School Food…一直想食都無機會…今次終於試到6:40入到去…見無咩人。可能太早既關係…侍應安排左近落地玻璃既位置俾我地…可以望到外面整體上食物質素都合格…服務也可以…不過有點需要改善…未知喺咪可能果個時候啲侍應無嘢做…當我地食哂最後果一樣食物既時候…佢問我地:仲要唔要?我話唔要…之後我以為佢剩喺收走果隻食完既碟點知佢將全部餐具都收埋…喺我地面前清哂枱上所有嘢…果一刻我無言了喺有效率既…但喺店方都要從顧客角度去想…如果客人仲需要落單呢?你都收哂啲嘢…客人就一定在想你喺在趕我走了…呢個思路好正常睇住佢收哂啲嘢之後…跟住我地埋單走人了
同老婆喺荃灣行街…夜晚想試下School Food
…一直想食都無機會…今次終於試到

整體上食物質素都合格
…服務也可以
…不過有點需要改善…
未知喺咪可能果個時候啲侍應無嘢做
你都收哂啲嘢…客人就一定在想你喺在趕我走了…
呢個思路好正常

睇住佢收哂啲嘢之後…跟住我地埋單走人了
地獄年糕
大蒽炸雞
2016-11-09
地獄年糕
大蒽炸雞
2016-11-10 419 瀏覽
一行四人在荃灣廣場行街, 晚飯就揀咗呢間韓國食店, 已經係第二次食 上一次喺屯門店, 店員見到我哋揀嚟揀去, 就幫忙介紹一下 辣味程度.介紹完我哋就開始點菜, 服務態度很好, 味道也很好.卡邦尼年糕(唔辣) 味道很好芝士餃子拉麵好味道食唔停口xx 三重奏唔記得咗叫乜嘢三重奏有薯條,雞翼,牛肋骨 ,金沙骨味道好淡!叻叻豬鐵鍋炒飯
介紹完我哋就開始點菜, 服務態度很好, 味道也很好.
卡邦尼年糕(唔辣) 味道很好
芝士餃子拉麵

好味道食唔停口
xx 三重奏

唔記得咗叫乜嘢三重奏

有薯條,雞翼,牛肋骨 ,金沙骨

味道好淡!
叻叻豬鐵鍋炒飯
2016-09-19 856 瀏覽
呢日同 2 粒同事食飯飯, 其中一位話想食 school, 反正我一直都因為太多人未有試過, 就咁話啦~仲驚 lunch 會好多人, 已經諗好晒 plan B plan C, 點知..... 直入!!!?lunch time 入座率竟然得 2 成左右, 真係出乎意料!!果一刻心諗: 唔係呱, 無人食, 咁大鑊?! 只有 2 個可能, 1: 好很貴, 2: 好難食心大心細咁坐低, 望住個 menu... 價錢真係唔平, set lunch 未加一最平都成 $70 個大洋.....真係唔知叫咩好, 因為見價錢唔平, 如果仲要細細份又唔好食既.... 真係好驚有伏!但係同行同事仔拍晒心口話食過夜晚 OK 既. 咁好啦, 一於括出去!!!好辣既我, 唔鍾意食飯既我, 著眼點一定係最多辣椒果樣... 貌似都唔錯, 而且唔係飯, 就咁話啦!set: 餃子(小食) + 辣皇炸豬扒炒年糕 (主菜) + 健康果茶等咗 15 分鐘左右先有得食, 其實上菜都.... 幾慢, 以佢呢個時間既入座率計, 無咩人都要等咁耐, 如果多人就....還好, 上枱既賣相貌似都幾好味:餃子: 3 小隻 (好似粒粒都唔同味)

還好, 上枱既賣相貌似都幾好味:

餃子: 3 小隻 (好似粒粒都唔同味), 呢個麻麻, 個皮太硬!
餃子: 3 小隻 (小食)
豬扒炒年糕: 餐牌有 3 隻辣椒仔, 通常都係不可信, 竟然... 呢個合格喎, 真係夠辣! 唔錯!! 豬扒炸得鬆脆唔乾, 年糕軟糯!  唯一唔理想既係年糕裡面有少量溶芝士, 但係轉眼就已經變成硬硬既固體, 其實又唔係有爐熱住, 真係唔落好過!!
辣皇炸豬扒炒年糕 (主菜)
健康果茶: 呢個最最最差, 淡到差D感覺唔到既少少桃味?! 因為可以話就係一杯甜甜地既水, 果味?! 完全無囉~ 冰就大把!!
健康果茶
重點係, 落單果時完全無問過我地飲品要熱定凍, 結果上枱係凍既, 而我地...真係唔鍾意飲凍野, 仲要鬼死咁多冰, 所以我飲咗 2 啖已經放咗響度, 雖然係水, 但係都浪費咗囉, 唉~

最後係甜品: 綠茶奶凍, 質感有D過軟 (彎晒腰 XD), 都幾滑, 綠茶味唔算濃, 反而甜品做得唔錯!!
甜品: 綠茶奶凍
整體黎講, 價錢偏貴, 不過食物唔錯, 飲品就完全唔掂, lunch 會唔會再黎!? 真係要諗諗...
2016-09-08
辣皇炸豬扒炒年糕 (主菜)
甜品: 綠茶奶凍
  • 辣皇炸豬扒炒年糕
  • 綠茶奶凍
2016-09-18 509 瀏覽
卡邦尼年糕,味道甜甜的,年糕很煙韌,有很濃的味道。牛肋條配薯角,牛肋條很入味,薯角炸得很脆!炸雞外脆內嫩,醬汁酸酸甜甜,有點似沙律醬,很開胃,不過份量唔係好多。薯飯
卡邦尼年糕,味道甜甜的,年糕很煙韌,有很濃的味道。
牛肋條配薯角,牛肋條很入味,薯角炸得很脆!
薯飯
2016-09-18 402 瀏覽
昨晚和朋友去Schoolfood慶生日,等位等了5分鐘左右。朋友喜歡吃辣,我們叫了香辣雞奕,泡菜炒飯和墨魚卷。香辣雞奕好惹味,有點fushion的味道,底下的芝士也很香濃。泡菜炒飯好辣,而且有點油膩,個人覺得麻麻地。墨魚卷不是第一次食了,依然keep到水準,正!總括而言schoolfood依然是我最喜歡的fushion韓國菜
泡菜炒飯好辣,而且有點油膩,個人覺得麻麻地。
墨魚卷不是第一次食了,依然keep到水準,正!
2016-09-06 343 瀏覽
15年在釜山吃過後念念不忘.由於不喜歡等位,每次經過school food 都大排長龍,因此一直沒有試過香港的school food.看到荃灣開了.到此試試跟韓國的味道是否一樣.烏卒卒$75 -墨魚墨汁紫菜包飯,一細舊一口一件,墨魚的咬口一流,配合軟硬度適中的飯粒,味道吸引卡邦尼年糕$68-熱辣辣上枱濃厚的芝士味,醬汁比例多,年糕煙韌,能跟卡邦尼汁融合韓味炸雞伴大蔥沙律$88-賣相不錯,雞肉嫩身,只是略嫌不夠脆口,大蔥新鮮芝士牛肉waffle$72-新嘗試,只能說waffle 還是配甜去食比較好韓式薄燒豬頸肉鐵窩炒飯$88 -由於有醬汁,不會太乾.味道一般韓國菜還是跟韓國食的不同~~
韓味炸雞伴大蔥沙律
芝士牛肉waffle
韓式薄燒豬頸肉鐵窩炒飯
韓國菜還是跟韓國食的不同~~
2016-06-24
2016-09-02 287 瀏覽
韓風其實在香港已有一段時間, 但我遲遲都沒去過school food, 今天好友建議下, 終於來食了個lunch.  坐位都尚算寛濶, 在reception已例明必須在75mins 用餐完畢, 如果想跟朋友相聚聊天, 這不會是好選擇.是日我兩叫了水冷麵, 因湯內加了冰, 所以麵好夠涷, 而且酸酸辣辣, 麵身比較幼, 都好都彈牙, 加上天氣好熱, 所以係不錯我選擇.軟芝士泡菜鐵鍋炒飯, 好惹味. 在鐵鍋上熱辣辣送上, 加上芝士中和了泡菜辣, 都唔錯.因為係 weekend 的 lunch, 並沒有 set, 我們一人叫了一杯韓國柚子蜜,  味道不過不失.總括來講, 如果想要食得飽, 相信不會便宜, 跟餐廳名似乎剛相反, 還是現在的學生好富貴呢. hehe

水冷麵
軟芝士泡菜鐵鍋炒飯
韓國柚子蜜
2016-08-21
水冷麵
2016-08-31 251 瀏覽
記得school food剛在又一城開時~每日都大排長龍~現時可以說是到處都可以吃到school food也不用排隊了~無疑是幾適合gathering去食既~今次同朋友行完街就去荃灣食食呢個最失望~因為點卡邦尼年糕都係想食粉絲哈哈但係原來唔係廚司卡邦尼年糕係冇粉絲架但係價錢係一樣架wor...呢個係咩玩法覺得野食好似叮出黎咁落單後大約5-10分鐘d野食已經出晒黎冇煮熱果種feel比較似叮熱果種feel.呢個都幾惹味食得出落左麻油去炒飯所以好香口加埋有紫菜更韓式呢款唔記得左係咩不過係最basic既款~係蔬菜卷~唔食肉既想食清新d既都可以一試呢個都係幾唔抵~每人分得1杯多dd2杯都冇佢成jar有大半jar都係冰可能要凍就要落咁多冰掛~我都唔知~但真係比錢買杯冰既感覺~
記得school food剛在又一城開時~

每日都大排長龍~

無疑是幾適合gathering去食既~

今次同朋友行完街就去荃灣食
食呢個最失望~因為點卡邦尼年糕都係想食粉絲哈哈

但係原來唔係廚司卡邦尼年糕係冇粉絲架

但係價錢係一樣架wor...呢個係咩玩法

覺得野食好似叮出黎咁

落單後大約5-10分鐘d野食已經出晒黎

冇煮熱果種feel

比較似叮熱果種feel.
豬肉炒飯
呢個都幾惹味
食得出落左麻油去炒飯所以好香口

加埋有紫菜更韓式
韓式飯卷
呢款唔記得左係咩
不過係最basic既款~

係蔬菜卷~唔食肉既想食清新d既都可以一試
草莓泡泡
呢個都係幾唔抵~
每人分得1杯多dd

2杯都冇

佢成jar有大半jar都係冰

可能要凍就要落咁多冰掛~我都唔知~

但真係比錢買杯冰既感覺~
2016-08-04
豬肉炒飯
草莓泡泡
2016-08-29 243 瀏覽
School Food進註荃灣都未黎試過, 今日下午行開荃灣廣場, 見無人等就入左去食野.睇下餐牌, 同之前響沙田店食過既差不多, 祗係多左幾樣野.有款叫oppa煙肉卷係新野, 主要材料就係煙肉, 仲有D黃瓜, 蛋絲, 泡菜. 紫菜飯卷都算正常, 反而某D卷既煙肉好硬, 硬到咬唔爛, 又痴牙, 煎到乾晒, 食唔出有煙肉味. 剩係得黃瓜咬落爽爽地, 其餘D材料都好麻麻. 呢個新飯卷仲差過之前果D.

睇下餐牌, 同之前響沙田店食過既差不多, 祗係多左幾樣野.

下午茶
2016-08-06 564 瀏覽
選擇少,位窄,明明有大量空座位,郤硬要客人擠在細檯,服務絕對零分,食物再好食也沒意思而目也非特別好味,味道一般,80元冇餐絶對不值牛肉飯唔夠味,水冷麵又太重醋味。
選擇少,位窄,
明明有大量空座位,郤硬要客人擠在細檯,服務絕對零分,
食物再好食也沒意思
而目也非特別好味,味道一般,80元冇餐絶對不值
牛肉飯唔夠味,水冷麵又太重醋味。
2016-07-25 812 瀏覽
韓式壽司叫花卷,個look好正紅葉花卷好特別,我叫左走辣,飯甜甜的,帶紅菜頭的鮮甜味,飯硬度適中,不會過林中間有紫蘇,有陣草香,仲有蟹肉,鮮蟹味十足,紫菜香口不太油,有咬口
韓式壽司叫花卷,個look好正