2017-07-10 293 瀏覽
今次已經係第三次黎食,過往經驗係都ok,所以決定再翻抄食過!今次就叫左個素壽司,素壽司本人無食,所以不能評價,但家人就話都可以,係淡左少少!之後再叫左個菇菇汁年糕闊麵,黎個時真係嘩一聲,個碗好大,點知一放落枱原來好少分量…講返食物,個人黎講覺得個汁淡左d,唔夠濃同creamy,而且相對比較水,唔夠'結'身,因為一般韓食都係濃味,呢方面就失準d,最失望就係個闊條麵得幾條,真心係幾條,5條到,三個人黎食,我一食左一條,味都未試清就完左,好彩个年糕頂下肚,年糕尚算q,但因為個汁水既關係,掛唔到落年糕到,要用匙羹連汁食先得!最後個牛牛蛋飯,就一般水準,無咩特別,牛方面又係得少少,係有d失望!唯一安慰係杯疆檸蜜,有d新奇,如果疆味再重少少就好喇!如果問我有冇下一次,我唸如果突然好想食韓國嘢,而附近又無其他選擇,我或者會再來,但真係比之前食既差左!
唯一安慰係杯疆檸蜜,有d新奇,如果疆味再重少少就好喇!
2017-07-10
2017-07-09 239 瀏覽
三人order 三樣嘢卡通妙年羔- 有DD辣,重味得黎又幾好味,不過超小年羔,得10條左右⋯⋯唔夠飽喎炸雞 -有D失望,皮好厚……哈哈卷- 即炸蝦卷,加左kimchi係入面,有D特色嘅~
三人order 三樣嘢
炸雞 -
有D失望,皮好厚……
哈哈卷- 即炸蝦卷,加左kimchi係入面,有D特色嘅~
2017-07-09
2017-06-13 292 瀏覽
仲記得幾年前school food啱啱嚟香港果陣好受歡迎,日日排曬長龍,當時冇即刻嚟食。(我諗未排到入去食已經等到炆哂)趁熱潮冷卻少少,路過荃灣就順便試下。最多人推介應該就係呢個「烏卒卒」,佢係將墨魚汁加落飯度,再包埋墨魚肉。好香甜,一口一件咁食會好滿足。不過會食到成咀黑哂,所以與心儀對象食飯時慎點。泡菜飯辣辣地,因為係石鍋飯所以好香,加埋隻蛋會令個飯更加滑。我諗鍾意食泡菜的朋友一定會鍾意。至於呢個炒年糕加麵,年糕真係好辣,平時食開小辣有少少受唔住,但係如果接受到就會覺得惹味。至於麵......我覺得同公仔麵差唔多,不過不失。飲品方面,唔記得左呢個係咩汁,一渣大約100蚊左右,睇落好大但其實好快飲完......個人覺得太貴。整體來說感覺並不差,食物質素還好,可是快$200一位,也不是吃得很飽,覺得偏貴。但對食量較小的人來說就沒問題了。
(我諗未排到入去食已經等到炆哂)
趁熱潮冷卻少少,路過荃灣就順便試下。

好香甜,一口一件咁食會好滿足。
不過會食到成咀黑哂,所以與心儀對象食飯時慎點。
烏卒卒

我諗鍾意食泡菜的朋友一定會鍾意。
泡菜飯

至於麵......我覺得同公仔麵差唔多,不過不失。

但對食量較小的人來說就沒問題了。
  • 烏卒卒
2017-05-29 528 瀏覽
星期五晚荃灣廣場食飯等位,每間食肆起碼要等半個鐘到一個鐘,位於三樓的school food 好像沒有太多人在等候,我們一行三人就試一下fusion 的韓國菜啦!荃灣廣場的鋪面還算闊落, 就算推埋bb 車入去都無問題。 裝修時尚, 各有不同顏色和設計的椅子, 談天的好地方。下單前,聽到侍應跟隔離台講讚好及分享臉書就有烏卒卒的半價優惠。當然我哋都跟住做啦!烏卒卒用墨魚汁飯包住醃製魷魚同埋酸脆瓜,一口一啖,配撘新鮮。半價都抵食,如果全價應該唔會叫啦!大葱脆脆炸雞,一來到的時候我還以為是麥當勞的炸雞塊, 有點失望之濟, 咬了一口發覺他的雞肉好多汁,雖然炸漿有點厚,但配上他有點辣味的韓式醬汁,好好味呀! 數量不多,每人係三四件。五糊四海飯青口,魷魚圈,蝦配上韓式辣醬, 第一口感覺無乜味,但之後就覺得開始有點辣味, 味道整體都算不錯,但是份量太少了。卡邦尼抄年糕, 他開的汁比較稀,可能因為年糕未煮透,所以太多水份。 他還有韓國粉絲鋪底,年糕都是十條以下,份量真的不多。 總括而言,這邊的食物比較精緻,味道不錯,但份量不多,同行朋友覺得不飽,還說美道雖好但價錢並非便宜,所以之後去左食糖水補數。滿分為1

五糊四海飯

滿分為10分(1分最低,10分最高)
食物:8
環境:8
衛生:8
服務:9
價錢:7
舒適度:7
總分:7.5
2017-05-20 182 瀏覽
Went to Tsuen Wan Plaza for a walk today and saw this Korean restaurant, seems a decent one and so I went in for lunch.Ordered the “Flying Fish Roe Bokkeum-Bohp”, it came with a pan, the presentation was good, but then it disappointed me!!!Inside the egg was just PLAIN RICE!! The whole dish was just egg and rice, with a little bit of the fish roe on top, nothing else! With egg and plain rice, all you can taste is just EGG and PLAIN RICE, what else, uh?  And it charges $82.It was so disappointing

It was so disappointing and not worth the price at all.
2017-05-19
2017-04-25 278 瀏覽
環境唔錯, 西式既裝修, 坐得幾舒服. 我朋友帶左個bb, 我地又買左好多野, 侍應見狀, 即刻比左個盒我地放野. 食物味道不俗, 菜一燒同平時既salad唔同, 感覺上有輕輕炒過, 幾特別. 火爆雞飯雖然辣左d, 但d 雞肉燒完好香, 唔食得辣既人可能會頂唔順, 因為個飯會越食越辣. 紅葉花卷同滑嘟嘟暖鍋略嫌普通,暖鍋其實只係豆腐泡菜湯, 而且偏辣, 份量亦唔夠. 我最期待既疏乎蛋就令人比較失望, 一陣燶味, 蛋亦唔夠滑. 價錢略嫌貴左少少.
2017-04-20 292 瀏覽
補回二月的食評. 一直想吃SCHOOL FOOD, 終於來了. 和媽媽及妹妹試吃, 環境有點像快餐店, 不過服務很不錯, 職員有禮及熱情. 講回食物, 炸蝦賣想超美, 脆卜卜, 熱氣首選,略嫌油膩. 炸雞醬汁酸甜, 很醒胃. 韓式鐵板飯, 都比較油, 但味道很多, 濃味又入味. 飲品也有特色, 會再來的.
2017-04-16 234 瀏覽
星期六去食,吾洗排隊。但有限時,75分鐘!野食都幾好味!神士先生最多人叫黎食。卡邦尼年糕特別。芝士再加年糕好飽肚。炸雞另外加左$48,但得5件😮2個人食都飽肚既!
星期六去食,吾洗排隊。

但有限時,75分鐘!

野食都幾好味!

神士先生
最多人叫黎食。

卡邦尼年糕特別。

芝士再加年糕好飽肚。

炸雞另外加左$48,但得5件

😮2個人食都飽肚既!

2017-04-15
這晚約了朋友在荃灣廣場看電影、因為太肚餓的關係、我們於散場後便立即搵餐廳醫醫肚、無意中發現了這間集韓國輕食+特色fusion的餐廳。紳士先生 $65 (以餐肉、雞蛋、紫菜同飯為主、食落覺得味道簡單、還很飽肚)拉絲芝士香草辣雞翼 $88 (芝士+辣雞翼簡直就是絕配、這個辣度不太辣、再加上芝士能中和辣味、就算不能吃辣的朋友、也可一試、非常啱本人口味、推介)吃一匙披薩 $98 (主要以甜薯,炸魷魚同韓式公仔麵製成的披薩、因是新推出、所以就試一試。食後覺得味道還可以、甜薯好好味。但相對之前的2樣食物、這個就較為失色了。)這間餐廳還有很多東西未試、下次必定會再來。
紳士先生
紳士先生 $65

(以餐肉、雞蛋、紫菜同飯為主、食落覺得味道簡單、還很飽肚)
拉絲芝士香草辣雞翼
拉絲芝士香草辣雞翼 $88

吃一匙披薩
吃一匙披薩 $98

這間餐廳還有很多東西未試、下次必定會再來。

2017-03-01
紳士先生
拉絲芝士香草辣雞翼
2017-04-08 194 瀏覽
星期日約咗朋友去荃灣大會堂睇話劇,等開場之前我哋去咗荃灣廣場3樓, 一間名為school food餐廳, 呢一間係充滿一個韓國特色嘅學校餐廳, 裏面嘅佈置好特別好似就返咗學校嘅感覺一樣, 播放韓國流行的 k-pop 音樂好似實驗室嘅量杯顏色好鮮嫩嘅卷物雞翼嘅芝士美非常之濃好似網球下嘅pizza
好似實驗室嘅量杯
顏色好鮮嫩嘅卷物
雞翼嘅芝士美非常之濃
好似網球下嘅pizza
2017-04-02
2017-04-08 176 瀏覽
一直都好好奇呢間嘢究竟係食咩嘅,直到今日我知道原來呢間嘢係食韓國嘅新派彩, 將一啲舊式嘅食品用現代嘅方法重新演繹 ,但係我覺得佢呢間嘢叫做韓國嘅新派菜但係又唔夠gimmick, 傳統又唔係傳統, 佢話用新嘅演繹方法我又唔覺得佢有幾新同特別,我個人意見覺得呢間嘢,有少少離題。講番啲食物先, 兩份嘅食物都係以個西餐嘅形式去程現係食客嘅面前,但係兩個嘢食嘅份量同佢價格有啲唔成正比,份量好似有啲少咗啲,味道係可以嘅, 但假設年糕加一個嘢飲係等於一個成年日嘅食量,咁我估佢應該唔飽。
卡邦尼年糕,花郎卷
2017-04-04
2017-04-06 113 瀏覽
荃灣廣場入都有好多食肆選擇,從來都無試過下午食韓國嘢就同老公試下school food, 因為都見過這間有好多分店就盡管試一試!先點了個芝士雞翼,來到是一個很扁嘅鐵板鋪上薄薄的一層芝士,雞翼就放上面,吃起來雞翼本身已有調品,味道較為普通,但芝士不太有味道,與雞翼一起吃感覺好像融不進去!而且越食越難把芝士弄起,又麻煩又沒有將雞翼味道提升,感覺有點多餘!這杯朱古力甜到有點過份,用來拍照都不錯,最後老公竟然要加暖水中和甜度!失望唯一有驚喜的是這個"綠野蒜烤豬肉八爪鱼飯"!豬肉用醬油調味過加上雜菜,清新得來味道剛好,不太咸,飯入面有八爪魚粒,好有口感,四種材料一起食配合得非常好,但份量似乎少了點!
2017-04-03
2017-02-08 340 瀏覽
又一城school food吃過幾次,近日質素下降,原來荃灣開了一間分店,即管試一下店員稱有新的炸蝦推介哈哈,看到蝦嗎?蝦是好吃的,炸薯也是好吃的(但是很油,看得出來的)蝦是很爽甜的,但不算太大,特別在勁量炸薯內,更形不夠大。薯仔有薯香,也很鬆脆,但實在太油太油⋯⋯加點醬汁有點幫助燒牛肋骨飯牛味香濃,醃料足,肉質不硬,保留肉汁,但飯很乾,有汁或炒過會好吃一點。特別一提,配菜的炸薯角很鬆脆卡邦尼年糕一向吃辣版的,覺得比較濃和開胃,今次點了無辣的,清一點原來更吃到芝士香味。年糕不會過軟,有咬口,芝士白汁香濃,雖然味道不能稱為「卡邦尼」,但芝士汁而言,已很不錯了炒牛肉烏冬很香口,但烏冬很軟,有點煮過火了,不容易夾起,味道也稍單調。和傳統的炒牛肉粉絲比,傳統的相信更佳同場我們還吃了冷麵,酸酸冷冷的,很開胃,配料不多,麵質偏硬,整體來說有別一般韓式冷麵,但更有清新「活潑」之感吧School food嘗試以創新方式煮韓餐,整體是新穎和可口的,而食物造型也吸引,在店內吃過新式食物,人也像年輕一點,哈!

店員稱有新的炸蝦推介

燒牛肋骨飯

卡邦尼年糕

炒牛肉烏冬

2017-02-05 833 瀏覽
很久沒有去荃灣廣場開飯,今日同太太行街行到餓,見到有新食店,順便嘆個下午茶。School Food 有幾間分店,每次行過都總想試一試,今日終於如願。店內的裝飾五彩繽紛,感覺很青春,聽說顏色會影响胃口,果然不錯,我坐下不一會,已經感到肚餓,再看看餐牌,急不及待就點了兩個套餐,再加一個飯卷。紳士先生 ($65) ,飯卷不消數分鐘已經上枱,原本服務員說有少少辣,但是因為可以走辣, 所以小朋友也吃到,還有薄薄的蛋皮,內有泡菜和火腿,芝士。韓風午市套餐, 可選一款小食,一款主菜和一杯特飲。我們點了兩份。卡邦尼年糕 ($68), 配料有煙肉洋蔥蘑菇及芝士, 年糕比平時的膠軟生容易入口, 適合小朋友。卡邦尼醬都夠厚度,有火腿有煙肉的鹹香味,另外,有少量洋蔥絲,會有少少辣的味道。 綠野蒜烤豬肉八爪魚飯($82), 有兩隻辣椒 送上枱時過隻碗很大, 最上層是有很多沙律菜, 看似沙律,但原來下面鋪了白飯, 粒粒分明飽滿,最重要是蒜烤豬肉, 覺得十分香, 吃下去時感覺就像在吃 臘肉很香但又有點肥,整體是好味的。School food特飲是荔枝茶, 少少甜少少酸,還可以,用來解辣和解濟就最適合。

2017-01-19
2017-01-29 362 瀏覽
每當工作疲累,就有種想自暴自棄的感覺,很想吃炸炸炸炸炸食品。所以就去吃炸雞,吃之前有點期待自暴自棄的感覺,吃飽後就覺後悔,又熱氣又不太好吃/O\炸雞與芝士不太夾,雖然混起來吃,在嘴裡的味道卻是分開,不太搭配。紫薯飲品還好,沒甚麼特別。冷麵螺肉太小,不太彈牙,但酸酸辣辣,挺開胃。最後紳士乜乜紫菜飯卷竟然幾好吃,午餐肉和芝士味很搭@O@整體一般,下次應該不會再吃。(雖然還是會犯「突然很想吃韓式炸炸炸但又後悔」的錯誤~O~)

紫薯飲品還好,沒甚麼特別。

冷麵螺肉太小,不太彈牙,但酸酸辣辣,挺開胃。

最後紳士乜乜紫菜飯卷竟然幾好吃,午餐肉和芝士味很搭@O@

芝士農夫包炸雞
韓式螺辣冷麵