2020-02-06 815 瀏覽
銅鑼灣新開無耐既泰菜,見到d相d野食同餐廳好似幾靚,就同朋友黎試下😍 餐廳燈光偏暗,感覺好relaxing☺️Menu選擇都幾多,望落似偏西式既泰菜喔!🥘🌶椰青雞湯 $108 for two超濃超香超好味無諗過咁好飲個湯好甜,椰子味好香好多雞肉,肉質都幾滑basically飲完個湯就飽左😂🌶🌶都頗辣喔,但味道真係唔錯! Highly recommend 🉐🉐🉐 🥩🥗燒安格斯牛肉沙律 $168燒牛肉係主角,沙律只係配菜得少少😂安格斯牛肉屬半肥瘦,眼見都睇到好多肥膏🤭坦白講,偏油偏肥,但不能否認,夠肥所以真係幾香幾好食既🤤煎到表面微焦,香口👌🏻👍🏻唔點個汁都夠味,想thai d 就可以沾埋個thai sauce 食,酸酸地開胃👌🏻 🍗青咖哩燒雞腿 $105青咖喱個調味唔錯,但sauce 既質地偏稀,塊薄餅要浸落d汁浸耐d先索味喔!雞腿煎得唔錯,塊皮煎到脆身,好香口!略嚴雞腿肉有少少唔夠滑! 下次有興趣試黃咖啡牛肮腩🤤 🥦馬拉盞炒椰菜花 $88椰菜花炒得野味之餘又唔會太油👌🏻👌🏻⭕️餐廳坐得舒服,侍應服務態度很好☺️⭕️d菜砌得都好精緻,價錢唔貴,性價比高👍🏻⭕️地點方便,係怡和街,距離地鐵2分鐘

餐廳燈光偏暗,感覺好relaxing☺️

Menu選擇都幾多,望落似偏西式既泰菜喔!

🥘🌶椰青雞湯 $108 for two
超濃超香超好味
無諗過咁好飲
個湯好甜,椰子味好香
好多雞肉,肉質都幾滑basically飲完個湯就飽左😂
🌶🌶都頗辣喔,但味道真係唔錯!
Highly recommend 🉐🉐🉐

🥩🥗燒安格斯牛肉沙律 $168
燒牛肉係主角,沙律只係配菜得少少😂
安格斯牛肉屬半肥瘦,眼見都睇到好多肥膏🤭
坦白講,偏油偏肥,但不能否認,夠肥所以真係幾香幾好食既🤤
煎到表面微焦,香口👌🏻👍🏻

🍗青咖哩燒雞腿 $105
雞腿煎得唔錯,塊皮煎到脆身,好香口!
略嚴雞腿肉有少少唔夠滑!
下次有興趣試黃咖啡牛肮腩🤤

🥦馬拉盞炒椰菜花 $88
椰菜花炒得野味之餘又唔會太油👌🏻👌🏻
馬拉盞炒椰菜花

⭕️餐廳坐得舒服,侍應服務態度很好☺️
⭕️d菜砌得都好精緻,價錢唔貴,性價比高👍🏻
⭕️地點方便,係怡和街,距離地鐵2分鐘

2020-01-20
馬拉盞炒椰菜花
2020-02-02 141 瀏覽
上個月去完泰國,突然間好掛住泰國嘢,於是一家三口就上網搵下銅鑼灣有冇咩泰國嘢食,今次就試下喺渣甸街嘅Sayam 啦。Sayam 係一間樓上舖,要上去就喺渣甸街一堆台式飲品舖中間,門牌怡和街22號上三樓。門牌充滿泰式風味,令我回想到上個月去泰國嘅經歷,仲有熱情嘅侍應招呼我地入去!入面裝修同燈光都充滿咗泰式風味,Menu 有三份,都好多選擇!我地叫左個炸蝦混墨魚餅,一食就食得出係用新鮮蝦手打,果種彈牙同蝦味係冇得呃人的。如果怕熱氣,可以配埋生菜一齊食,爽脆又有口感。小食方面仲叫咗串燒,竹籤邊包咗錫紙唔怕整污糟手,肉本身未點醬都已經好入味!我地主食揀咗乾炒海鮮粗粉皮,賣相討好,香味十足,用料新鮮又好味,好值得叫!最後怕唔夠飽仲叫埋半隻燒雞,配埋佢嘅特製醬汁完全無得彈!!

最後怕唔夠飽仲叫埋半隻燒雞,配埋佢嘅特製醬汁完全無得彈!!
2020-02-02 75 瀏覽
剛剛去完泰國,好掛住芭堤雅D熱辣辣又多汁的串燒、炭燒豬頸肉同埋新鮮生猛海鮮。上網搵到一間新開的泰國餐廳(Sayam),位於銅鑼灣黃金地段,一出地鐵站都係八分鐘路程。 餐廳位於一間乙級商廈3樓(果到都有好多過江龍新餐廳的!),一入到去俾安排坐係窗邊位,餐廳乾淨企理,modern得來帶點泰色元素,原來佢仲係一間Bar可以俾人放工Chill下的!有興趣可以Friday Night 上來,佢地都有好多泰式特飲同Signature Cocktail收工都8點,好肚餓,即刻先來個炭燒豬頸肉,賣相好吸引,燒得少少燶邊,中間肉嫩多汁,配埋佢個辣辣地的特色醬,食左幾舊都唔覺得肥膩,高度推薦。之後來左個串燒,一上頭已經聞到香濃的肉味,我呢個食肉獸估佢應該有落少少孜然粉,既可帶出肉味又不會太過搶,餐廳重好細心,用錫紙包住,我地幾個女仔可以好有儀態唔怕整污糟好放心咁食。食左咁多肉係時候食番d菜,講到菜一定唔少得馬拉盞炒通菜,大大碟夠火喉,菜又唔會太油。我哋仲叫咗半隻燒雞,份量岩岩好,而且燒雞皮脆內嫩,十分好食!

2020-02-02 616 瀏覽
今晚約了K食dinner, K喜歡週遊列國,好嘢食唔少,所以揀餐廳都有少少壓力,咁啱有同事介紹Sayam Thai俾我,佢話同一般泰菜不同,咁我又不妨試吓。餐廳環境整齊又乾淨,座位闊落,開揚又舒服!柚子沙律$108~擺砌精緻,把柚子,腰果和蝦放在一片欖葉上,整齊又美觀。蝦非常爽脆,連埋酸酸甜甜的柚子和脆口的腰果,還有清香的欖葉一起吃,無論口味和層次都非常豐富,我和K都很喜歡。鹽燒海魚$248~一般泰菜館都是用鱸魚,但我地今晚好lucky, 食到新鮮的盲槽魚,魚肉非常滑嫩,由於在魚肚內塞了很多香茅一起燒,所以有淡淡的香茅味,蘸泰式酸辣汁真是超美味。蒜蓉炒秋葵$88~除了秋葵外,還有紅蘿蔔和椰芯,用蒜蓉,炸蒜和沙薑一起炒,味道非常濃郁惹味椰芯好爽口,秋葵亦很濕潤,看似很普通,但其實有花心思,好味!椰芯原來一棵椰樹只有一個,是椰子的精華,營養價值很高,而且清甜又爽脆。有些人不喜歡食秋葵可能因為秋葵內的黏液,但炒過後的秋葵明顯無咁多黏液,而且充滿蒜香和沙薑味,好正!最後的驚喜是餐廳經理送的椰汁膏,椰青味好香好濃郁,好好味!
今晚約了K食dinner, K喜歡週遊列國,好嘢食唔少,

餐廳環境整齊又乾淨,座位闊落,開揚又舒服!

最後的驚喜是餐廳經理送的椰汁膏,椰青味好香好濃郁,好好味!
2020-01-07
  • 柚子沙律
  • 鹽燒海魚
  • 蒜蓉炒秋葵
2020-01-22 117 瀏覽
餐廳係新開既,感覺同一般泰式餐廳唔同,裝修幾靚幾清新.除了餐廳之外,呢道重有Bar,不過我lunch time黎就冇試bar啦.lunch set 幾多選擇同埋包飲品及小食,整體水準都唔錯,如果份量再大份d就perfect啦!
2020-01-21 112 瀏覽
小妹素愛吃泰菜,這天在銅鑼灣剛好看到有一家新開的泰國餐廳,所以就拉着好友一起來試試看門面略有設計感,感覺不俗啊先來看看餐牌吧驟眼看起來項目不算十分多,可是已經有很多蠻吸引蠻想吃的😋😋炸蝦混墨魚餅用料實在,香脆可口,十分彈牙,沾上酸酸甜甜的特製醬汁,正啊串燒黑豚肉豬味足,燒得剛好,肉質不會過韌馬拉盞通菜馬拉盞配通菜永遠也是一個超配的組合,永遠都是這麼惹味大蝦炒金邊粉大蝦鮮味彈牙,燒得表面略見金黃,十分吸引金邊粉炒得乾身而不油膩,調味恰到好處我們還各點了一個椰青,清新淡甜,太適合配味道略重的泰餐了

門面略有設計感,感覺不俗啊

先來看看餐牌吧
驟眼看起來項目不算十分多,可是已經有很多蠻吸引蠻想吃的😋😋

炸蝦混墨魚餅
用料實在,香脆可口,十分彈牙,沾上酸酸甜甜的特製醬汁,正啊

串燒黑豚肉
豬味足,燒得剛好,肉質不會過韌

馬拉盞通菜
馬拉盞配通菜永遠也是一個超配的組合,永遠都是這麼惹味

大蝦炒金邊粉
大蝦鮮味彈牙,燒得表面略見金黃,十分吸引

金邊粉炒得乾身而不油膩,調味恰到好處

我們還各點了一個椰青,清新淡甜,太適合配味道略重的泰餐了

今日同朋友特登book位食泰菜😋SAYAM Thai/Bar雖然係樓上鋪,但係都相當滿場。餐廳佈置都幾舒適,走清新嘅路線。食泰國嘢,我最鍾意就係嗌海鮮,因為泰式嘅醬料同海鮮嘅契合度實在係100分。所以我就嗌左最招牌嘅海鱸魚同香草炒蜆,然後加多份蝦醬炒芥蘭撈白飯食。率先登場嘅係香草炒蜆,份量都算慷慨,兩至三個人分享絕對冇問題。醬汁均勻咁分佈係一隻蜆肉上,辣辣地好開胃。呢種辣度係食得舒服既,唔會係辣到要不停飲水嗰一種。個醬汁攞嚟撈飯真係一流。蝦醬炒芥蘭香口又惹味,但係又唔會太過重口味。平時食其他泰國菜,有時會炒到碟菜太咸,呢度就冇呢個問題啦!主角海鱸魚出場!條魚大大條,份量十足,魚皮下係滿滿既魚肉。魚肉口感香滑,唔會乾爭爭同鞋口,熱辣辣,非常好食。店員仲會附上泰式辣汁比我哋,酸酸辣辣,唔錯👍🏻雖然係鹽焗方式去烹煮,但係都唔會出現太咸既情況,控制得啱啱好。食泰國嘢當然唔少得泰式奶茶🤤茶味香濃,抵讚。另外都有各式各樣嘅泰國飲品可供選擇。

個醬汁攞嚟撈飯真係一流。

主角海鱸魚出場!

食泰國嘢當然唔少得泰式奶茶🤤茶味香濃,抵讚。

另外都有各式各樣嘅泰國飲品可供選擇。
2020-01-15 97 瀏覽
在銅鑼灣旺中帶靜的鬧市小巷,新開張了一間休閑的泰國餐廳,其中一邊是酒吧枱,剛去到時正值老闆和老朋友在枱邊飲酒談天。環境乾淨簡潔,很有現代感。一坐低老闆就問我們要不要先來杯野飲,開胃之選推薦黑啤,這款是日本牌子Suntory的draft beer,味道比較濃厚,所以適合飯前或者happy hour就咁飲。Hea一段時間後就叫了幾樣食物,首先是大蝦冬蔭公,小碗也有2人份量。一隻大蝦切好幾塊方便分享來吃,蝦肉入味爽口,而且沒有蝦腸。冬蔭公湯足料,味道又香又濃郁,辣度足夠。青木瓜沙律配燒肉很值得一試,這裏的沙律特別之處,就是配上了一份椰汁糯米飯。店員解釋這是因為傳統的青木瓜沙律很辣,當地人需要用糯米飯中和辣的味道 。青木瓜沙律很有口感,微微的酸有點醒胃,既清甜亦清新。糯米飯的椰汁送上來的時候還是暖的,香滑軟綿,有種暖胃的感覺。炸到每一部分也是鬆脆的燒肉很有驚喜,金黃色的賣相,酥脆的皮肉,說得上色香味俱全。蔬菜類是以自由配搭形式來落單,我們叫了飛天通菜,就是蒜蓉辣椒炒通菜,有鑊氣是炒菜的重點,炒完的菜份外惹味,菜莖爽脆,嫩葉還帶點甜。吃到一半,老闆建議我們吃泰菜應該要配另一款生啤。來自意大利的P

吃到一半,老闆建議我們吃泰菜應該要配另一款生啤。來自意大利的Peroni,味道是帶麥味的清新,果然跟泰國菜比較配合,不愧是老闆。
2020-01-15 90 瀏覽
好耐無去泰國,好懷念個邊既冬蔭公湯同咖喱,放工就表哥一齊去食銅鑼灣的Sayam Thai Bar一嚐近似泰國地道風味的菜式。先叫了個小食炸豆腐,豆腐正好一啖一粒,配上生菜及酸甜醬,十分香脆惹味。食泰菜必點的黃咖喱,今次就配崩沙牛腩,牛腩炆至入口鬆化,而黃咖喱有香料味之餘又唔會太辣,中間還有些甜香,配上薄餅一流,旁邊還有原個焗薯,用作搓成蓉狀配搭咖喱享用。馬拉盞炒椰菜花鹹鮮味道同椰菜花都幾夾。最後再加了個燒菠蘿炒飯,跟平時食的原個菠蘿上略有不同,菠蘿燒過讓糖份滲出帶出糖份焦香,香甜好味,炒飯爽口又足料。不得不提由於是新開張,午市八折優惠,平均五六十元都有一個午餐,真係抵過食茶餐廳。

馬拉盞炒椰菜花鹹鮮味道同椰菜花都幾夾。

2020-01-13 100 瀏覽
放工約了朋友一齊去了銅鑼灣食飯,兩個人口淡淡,所以為了刺激味蕾,就揀了間泰國餐廳。餐廳食物款式應有盡有,泰式咖哩、串燒、海鮮及粉飯等,價錢都唔算貴。大蝦冬蔭公冬蔭公湯有多款泰式香料味道,加上番茄酸甜,中和辣味,大頭蝦很多蝦膏,味道鮮甜。炸蝦混墨魚餅表面炸至金黃香脆,中間是蝦肉及墨魚膠,以生菜及金不換包裹,配上特製的泰式酸甜醬,蝦膠結實彈牙。燒肉泰式燒肉跟港式燒肉又唔同,外皮好似豬手,燒至外皮鬆脆,但保持豬腩肉肉汁,肉質嫩腍,還配上自家製的醃青瓜,中和油膩感。

大蝦冬蔭公

炸蝦混墨魚餅

燒肉

2020-01-13 116 瀏覽
SAYAM係喺銅鑼灣食新開泰菜餐廳餐廳環境都好文青風 一啲都唔似傳統泰菜首先叫左個椰青雞湯 (二人份) ($108)成個湯充滿住椰香味 加上少許辣椒味道層次得以提昇 而且雞肉都索哂湯汁 好味除此之外 我地亦叫左燒安格斯牛肉沙律($168)食落香嫩多汁 味道鲜美 牛肉味道濃郁回甘所以食落柔嫩非常 配搭沙律十分清新最後叫咗個大蝦炒金邊粉 ($138)金邊粉旁邊配搭一堆青芒果絲 十分醒胃而且賣相好靚 金邊粉亦都唔會炒得太乾身整體上嘅味道唔錯👍🏻-裝修環境:✨✨✨✨✨服務態度:✨✨✨✨✨食物質素:✨✨✨✨✨(5個✨為滿分)-唔信我嘅可以自己去試試😂
SAYAM係喺銅鑼灣食新開泰菜餐廳
餐廳環境都好文青風 一啲都唔似傳統泰菜
首先叫左個椰青雞湯 (二人份) ($108)
成個湯充滿住椰香味 加上少許辣椒
味道層次得以提昇 而且雞肉都索哂湯汁 好味
除此之外 我地亦叫左燒安格斯牛肉沙律($168)
食落香嫩多汁 味道鲜美 牛肉味道濃郁回甘
所以食落柔嫩非常 配搭沙律十分清新
最後叫咗個大蝦炒金邊粉 ($138)
金邊粉旁邊配搭一堆青芒果絲 十分醒胃
而且賣相好靚 金邊粉亦都唔會炒得太乾身
整體上嘅味道唔錯👍🏻
裝修環境:✨✨✨✨✨
服務態度:✨✨✨✨✨
食物質素:✨✨✨✨✨
(5個✨為滿分)
唔信我嘅可以自己去試試😂
2020-01-12 89 瀏覽
今次嚟到位於銅鑼灣鬧市中嘅泰國餐廳Sayam Thai bar食飯。呢間係新餐廳,餐廳開咗大約一個月餐廳。係正sogo對面,地鐵站行大約5分鐘就到,位置非常方便。一去到門口 覺得好似spa既感覺,好有泰國特色,有植物作為佈置,採用大量木製餐桌。一入門口就見到有bar枱,仲有調酒師添,就算放工嚟happy hour都得。菜式種類有好多,泰國最出名嘅菜式都有供應。包括湯,燒烤,串燒,沙律,咖哩,海鮮,粉麵飯。飲品除咗有傳統嘅汽水,啤酒外仲會有mocktail cocktail, draft beer!而我就點咗個青木瓜沙律,青咖哩燒雞腿,濕炒海鮮麵,馬拉盞炒椰菜花。青木瓜沙律夠曬新鮮,除咗有青木瓜沙律仲有西式嘅沙律菜配上泰式魚露, 仲有個糯米飯。估唔到叫一個青木瓜沙律就可以享受到三種唔同嘅味道。馬拉盞炒椰菜花,蔬菜好新鮮,馬拉盞汁好香濃,配上乾蒜片,炒得好入味。另外特別推介青咖哩燒雞腿。雞腿燒得好嫩滑,係即叫即燒嘅。就算唔點咖哩汁都已經夠曬香嫩滑,本身雞腿已經醃製過好入味。青咖哩裏面有泰國空運過來嘅小茄子以及蘿蔔蔬菜,仲更有薄餅,配上青咖喱一流。濕炒海鮮麵,呢個麪喺其他餐廳都比較少見到所以

青木瓜沙律

青咖哩燒雞腿

濕炒海鮮麵,呢個麪喺其他餐廳都比較少見到所以點咗嚟試。聽餐廳老闆講麪係泰國空運過既鹹蛋麪。本身已經有好香身。個濕炒汁夠曬份量,入邊亦有好多海鮮,海鮮夠曬新鮮。個麪配上個醬汁係一流嘅配搭。麪身係即叫即炸,好香脆又唔會太熱氣,一啲都唔油膩。

濕炒海鮮麵

食飽曬正餐後最後叫咗個芒果糯米飯先夠滿足,芒果夠曬大個,新鮮香甜。糯米飯亦好香軟,配上椰汁夠曬入味。

芒果糯米飯
青木瓜沙律
濕炒海鮮麵
芒果糯米飯
2020-01-11 809 瀏覽
今曰試試一家新開幕的泰國菜。一步入餐廳,就被那雅緻的氣氛吸引著。餐廳採特色的窗戶設計,配上木色桌椅和金屬吊燈,感覺時尚又舒適。在柔柔的音樂和幽暗的燈光下進餐,別有一番氣氛。這個椰青雞湯差不多每枱必點,,一於試試看。Tom kha gai椰青雞湯$108/2位椰子雞湯以粉藍色小湯煲盛著,十分可愛。湯汁奶白,口感香滑,有著椰子奶香,還有蕃茄、青檸的酸香,完全唔覺辣,很醒胃。再吃一口雞肉、蕃茄和香茹,十分豐富。Gai yang$138燒雞這燒雞即點即燒,所以製作需時。嘩!這燒雞真好吃!原來是用了花奶和椰汁醃製,先慢焗廿分鐘,然後再燒!怪不得燒雞格外香口嫩滑,就連雞胸肉也不鞋口,尤其沾上那特調的酸甜醬汁,酸酸甜甜加微微的辣,更加滋味,好味道!Pad Thai $138大蝦炒金邊粉大蝦大大隻,蝦肉鮮甜爽彈,啖啖肉。pad Thai 炒得很好!pad Thai 的材料雖然基本:有旦絲、芽菜、花生、豆腐乾和韮菜等等,但金邊粉炒得乾濕有致,口感具彈性,而且酸酸甜甜的,真的越食越想食,推介!要吃得均衡,少不了蔬菜-馬拉盞通菜$88這馬拉盞通菜和平日吃到的味道不一樣。通菜炒得軟嫩香口,配上特製馬拉盞醬料和

在柔柔的音樂和幽暗的燈光下進餐,別有一番氣氛。

這個椰青雞湯差不多每枱必點,,一於試試看。

Tom kha gai椰青雞湯$108/2位

十分豐富。

Gai yang$138
燒雞

Pad Thai $138
大蝦炒金邊粉

要吃得均衡,少不了蔬菜-
馬拉盞通菜$88

這馬拉盞通菜和平日吃到的味道不一樣。通菜炒得軟嫩香口,配上特製馬拉盞醬料和椰子肉,既有蒜香,又在香辣中透出陣陣香草和椰子氣息,惹味可口。

估唔到在繁華的銅鑼灣中,找到一家別緻泰菜,可以和朋友慢談細嚐,是愉快的一夜。
2020-01-11
2020-01-07 236 瀏覽
友人最鍾意試新店,又比佢發現左呢間樓上泰菜店新派型格裝修,有別於傳統泰菜館以黃色為主導,配合柔和燈光及輕快音樂,坐得舒服食物選擇唔係話太多,沙律/串燒/咖喱/肉類/海鮮各樣有D,價錢可接受價位啦呢客燒安格斯牛肉沙律 ($168),雖然歸入為沙律類,但主角當然係塊安格斯牛肉,邊位帶有脂肪牛肉燒得外香內裏仍保持嫩滑,入口無渣及帶有肉汁,點配特式醬汁,單食都好好味配埋沙律菜一齊食亦得 (多點仲好!!)有別於一般泰菜餐廳,呢度亦係一間BAR,提供手調飲品,呢一杯Storm ($48),以番石榴,西柚及紅莓等生果,再混入梳打汽水調制而成,味道香甜,好易入口,配泰菜又幾夾喎!炒金邊粉就食得多,今晚就試下呢客乾炒海鮮粗粉皮 ($128),海鮮包括蝦,魷魚及蜆蝦同魷魚爽口,加入鷄蛋一齊炒,香味倍加個粗粉皮入口滑中又帶點煙韌,口感過癮,有是拉差醬一齊食,相當好味!晚餐要加點菜,呢碟馬拉盞炒芥蘭 ($88),份量相當對眼,加埋荀條,蘿蔔片及粟米芯,以馬拉盞炒惹味又唔辣,泰"菜"必然之選!值得一提係芥蘭削左D皮,多一重功夫,令到口感爽脆無渣,讚呀!泰菜又點少得咖哩類?!  呢客黃咖哩崩沙牛腩  ($168)
友人最鍾意試新店,又比佢發現左呢間樓上泰菜店

配埋沙律菜一齊食亦得 (多點仲好!!)

蝦同魷魚爽口,加入鷄蛋一齊炒,香味倍加

泰菜又點少得咖哩類?!  呢客黃咖哩崩沙牛腩  ($168),除左主角外,仲有焗薯及薄餅,係咖喱類嘅好拍檔

崩沙腩唔係好多地方有得食,腍得夠火候,入口鬆軟唔會攝牙"啦"

黃咖喱汁偏香甜而不辣,用鬆軟薄餅點汁食,有D食唔停口!

仲有個焗薯,見佢介左個十字係面,撈D咖喱汁落去,瞬間變成咖喱焗薯,亦得.........得左!

個咖喱汁實在太吸引啦,叫多碗白飯,只撈汁都可以KO一碗,名副其實係泰式"偷飯賊"

侍應服務態度良好又主動,今餐用餐愉快,友人應記一功!
1K
2020-01-06 117 瀏覽
銅鑼灣Sogo 斜對面後街怡和街22號3樓,有一間泰國菜餐廳,環境舒適,食物質素又高,餐廳名為「Sayam Thai/ Bar」。餐廳食物選擇多,有肉類、咖喱、海鮮、蔬菜、粉、麵、飯。【馬拉盞炒芥蘭$88】很重鹹香的馬拉盞,加上濃郁的薑味,使到芥蘭爽香中包鹹辛辣感,味道層次豐富。【清炒椰菜花$88】因為清炒關係,所以食到很香甜的椰菜花味,感到清爽健康。【青咖喱燒雞腿$106】燒雞腿是用竹筷子夾著來燒的,雞皮很脆香,雞肉很滑溜還keep住點肉汁,青咖喱甜而不辣,醬汁內我蔬菜餡料很新鮮。【串燒黑豚肉$148】這是廚房推介,黑豚肉很腍身,入口帶點點油脂,惹味非常。【Lime Soda $30】青檸梳打是我的頭號飲料,而餐廳這杯飲品很清爽有夠青檸味,正~而及【Fresh coconut $40】大大個新鮮椰青,清甜爽口又潤喉,加上十分多椰子肉,勁解渴!

餐廳食物選擇多,有肉類、咖喱、海鮮、蔬菜、粉、麵、飯。