2020-02-02
今晚約了K食dinner, K喜歡週遊列國,好嘢食唔少,所以揀餐廳都有少少壓力,咁啱有同事介紹Sayam Thai俾我,佢話同一般泰菜不同,咁我又不妨試吓。餐廳環境整齊又乾淨,座位闊落,開揚又舒服!柚子沙律$108~擺砌精緻,把柚子,腰果和蝦放在一片欖葉上,整齊又美觀。蝦非常爽脆,連埋酸酸甜甜的柚子和脆口的腰果,還有清香的欖葉一起吃,無論口味和層次都非常豐富,我和K都很喜歡。鹽燒海魚$248~一般泰菜館都是用鱸魚,但我地今晚好lucky, 食到新鮮的盲槽魚,魚肉非常滑嫩,由於在魚肚內塞了很多香茅一起燒,所以有淡淡的香茅味,蘸泰式酸辣汁真是超美味。蒜蓉炒秋葵$88~除了秋葵外,還有紅蘿蔔和椰芯,用蒜蓉,炸蒜和沙薑一起炒,味道非常濃郁惹味椰芯好爽口,秋葵亦很濕潤,看似很普通,但其實有花心思,好味!椰芯原來一棵椰樹只有一個,是椰子的精華,營養價值很高,而且清甜又爽脆。有些人不喜歡食秋葵可能因為秋葵內的黏液,但炒過後的秋葵明顯無咁多黏液,而且充滿蒜香和沙薑味,好正!最後的驚喜是餐廳經理送的椰汁膏,椰青味好香好濃郁,好好味!
餐廳環境整齊又乾淨,座位闊落,開揚又舒服!
最後的驚喜是餐廳經理送的椰汁膏,椰青味好香好濃郁,好好味!