2019-11-05 51 瀏覽
最喜歡就是去一些日式小店,因為通常會有驚喜,今晚這間也不例外。店舖就在石板街,不難找。今晚不太肚餓,便請店員給我介紹幾個菜,先來沙律,蔬菜很新鮮配合半熟蛋,帶酸甜的醬汁,很是開胃。之後再來鱆紅魚卷,這個做法很讚,他用魚生去包著清爽的青瓜絲,口感味道俱佳。然後再來吞拿魚茸壽司,這個吞拿魚茸壽司最主要是用上青瓜去代替紫菜,感覺新穎。之後就吃天婦羅,是用紫菜包着青瓜再炸,感覺很特別,亦是口感美妙的作品。再來燒牛肉和櫻花蝦炒蛋,水準亦十分之好。最後便是南蠻炸雞,他的炸䊢很薄,每一啖都是雞肉的香味和豐富的口感。最後店家還送了芝士蛋糕作甜品,又是一個滿足的晚上。

再來燒牛肉和櫻花蝦炒蛋,水準亦十分之好。

最後店家還送了芝士蛋糕作甜品,又是一個滿足的晚上。
2019-11-05 37 瀏覽
要慢慢作合宜享受食物嘅質素也需要同等配合品嚐師傅手藝創作無論料理及味覺猶豫自己置身當中一站式廚師發辦Omaskase,堅持新鮮綜合食材邪惡「白身魚薄切沙律」,鮮滑透亮點綴內裏探秘口感味鮮沒法擋「䓤吞拿魚卷天婦罹」/「露荀同心卷」炸物融合整過過程,澎湃滿滿見證别具精緻食材構思概念獨特,軟腍脆卜卜透薄外層呈金黄顏色倍感煙韌不禁令人大讚 !「茄子相鴨燒」油香四溢燒茄子最大的魔力就係佢會吸盡所有拌入調味且充滿肉汁,一道道菜餚一接一原汁原味得黎簡單又健康「櫻花蝦泡菜炒飯」毫無負擔試盡滋味,廚師善用專業手勁和火候掌握即炒即嚐香噴噴鹹鮮微辣夠開胃,添加多元化食材均勻更起變化,間中在忙碌的生活裏同三五知己晚膳歡聚不僅是一個不錯的體會

要慢慢作合宜享受食物嘅質素也需要同等配合
品嚐師傅手藝創作無論料理及味覺猶豫自己置身當中

「䓤吞拿魚卷天婦罹」
/「露荀同心卷」

「茄子相鴨燒」

「櫻花蝦泡菜炒飯」

2019-11-05
2019-11-04 36 瀏覽
萬聖節前夕去咗蘭桂坊附近搵嘢食 經過見到一間日本餐廳就入去試吓啦呢度嘅裝修同埋食物嘅種類都比較似日本當地嘅居酒屋啱晒大家喺蘭桂坊附近飲酒之前嚟呢度食啦一嚟到廚師問我地想自己叫嘢食定係佢發板我哋選擇左佢發板南蠻炸雞 🍗$96炸得啱啱好啲皮唔會太油 用嚟送酒一流!創作壽司入邊嘅刺身非常鮮甜 有啲似平時西餐廳食開嘅前菜但係係日本嘅形式刺身亦都好鮮甜泡菜溫泉蛋炒飯非常飽肚夠四五個人食特尚大吞拿魚腩飯入面分別有一塊塊嘅吞拿魚腩吞拿魚碎同埋魚子食落去好多重嘅好感個人非常鍾意呢個原條茄子呢度嘅燒茄子入邊仲加咗肉 食落去有多一重嘅口感味道豐富唔少後尾聽到有個人特登入嚟叫一個海膽雪糕本來都想試吓點知鋪頭冇晒唯有下次再試吓啦

一嚟到廚師問我地想自己叫嘢食定係佢發板我哋選擇左佢發板

南蠻炸雞 🍗$96
炸得啱啱好啲皮唔會太油 用嚟送酒一流!

創作壽司
入邊嘅刺身非常鮮甜

有啲似平時西餐廳食開嘅前菜但係係日本嘅形式刺身亦都好鮮甜

泡菜溫泉蛋炒飯
非常飽肚夠四五個人食

特尚大吞拿魚腩飯

原條茄子
呢度嘅燒茄子入邊仲加咗肉 食落去有多一重嘅口感味道豐富唔少

聽聞「S2 Kitchen」既大名好耐,一直都未有機會來拜訪,今晚就同女友嚟撐枱腳。餐廳內外位於斜路旁,位置唔太顯眼,有點「隱世」既感覺,小店從外到內整個感覺都似日本既小型餐廳,小小一間,估唔到入去仲有bar枱。食物選擇有較市面平價少少既omakase,最平$688有交易,我今次嚟就揀左散叫。日本蕃茄野菜沙律 $88醋味頗重,沙律菜新鮮,蕃茄鮮甜,開胃沙律。黑松露白身薄切魚 $168點少得食刺身,白身魚有好多款,常見既有真鯛、梭子魚等等,共通點當然都係魚肉白雪雪白,食落清爽,唔似油甘魚、拖羅果種食油脂豐富,加少少黑松露調下味,清新輕盈既刺身選擇。穴子卷即是海鰻,屬薄切,燒香其表面,而內裡就裏住青瓜,形成外軟內裡爽口既對比口感。蘆荀同心卷 $98無諗過原來蘆荀可以咁整,十分有驚喜,出面包左紫菜再拎去炸,內裡有三小節蘆荀,最後點上少少三文魚醬。蘆荀同炸香既紫菜同樣脆口,估唔到咁match,加上酸酸地既三文魚醬,用嚟佐酒既話一流。芝麻雞翼 日式小食不能少芝麻雞翼,炸既時間岩岩好,肉質嫩,而且冇雪藏味,帶少少咸味,必點。芝士年糕 $58有時唔係食放題先點芝士年糕,擠上左少少沙律醬,外層唔算十分

餐廳內外
刺身

食物選擇

日本蕃茄野菜沙律 $88
日本蕃茄野菜沙律

醋味頗重,沙律菜新鮮,蕃茄鮮甜,開胃沙律。

黑松露白身薄切魚 $168
黑松露白身薄切魚

蘆荀同心卷 $98

芝士年糕 $58
芝士年糕

有時唔係食放題先點芝士年糕,擠上左少少沙律醬,外層唔算十分脆,內裡流心,芝士味唔算太濃,反而我覺得芝士好似加入左啲沙律醬咁,唔夠煙韌,較一般。

泡菜炒飯 $108
泡菜炒飯

正餐最後食個飯先夠飽肚,泡菜都唔少,仲有加入煙肉片,但冇乜泡菜味亦完全唔辣,唔太啱我口味。

芝士蛋糕 $48
芝士蛋糕

仲食埋甜品芝士蛋糕,估計係外購貨品,正常冇乜特別。

女友好喜歡吃海膽,但我唔太食海膽,所以冇試到佢既招牌海膽杯而食其他菜式,整體都可以,價錢定價以中上環地段不算特別貴,環境有小店既感覺,一試無妨。
黑松露白身薄切魚
2019-11-03 27 瀏覽
中環可謂臥虎藏龍,常常係小巷發現意想不到既餐廳,今日機緣巧合之下去左呢間S2 Kitchen。餐廳面積幾細,大約得六至七張枱,但未算擁擠。牆身掛上多張香港景色既油彩畫。一開始先送上牛舌小食,配上餐廳特製醬汁相當惹味。日本蕃茄沙律無乜特別,唯一想講係蕃茄的確好甜。黑松露白身魚薄切配搭出色,白身魚本身味道較淡,黑松露能夠提升魚既鮮味。另外亦加上金箔,帶來一定既視覺享受。秋葵卷既外皮好脆口,十足天婦羅既口感,入面就係爽甜既秋葵,整體非常清新。厚燒牛舌總共有四件,每件好厚身,外皮燒到微焦既型態,肉質好軟稔。芝麻雞翼特別香氣四溢,外皮超脆,肉質嫩口兼多汁。油菜炒飯粒粒分明,唔油膩,撈勻蛋黃後更滋味。甜品係芝士蛋糕,口感非常輕盈,淡淡的青檸有助減少膩度。經師傅介紹下,我叫左呢支名為雪既清酒,瓶身設計相當討好,味道甜甜地,非常順口,幾適合女仔飲用,或者好似我咁酒淺既男仔。坐係吧枱既我可以見到師傅製作美食既過程。師傅全程有互動,不過最難忘係製作食物時既認真,期待下次食到S2 kitchen最出名既海膽杯。

一開始先送上牛舌小食,配上餐廳特製醬汁相當惹味。

日本蕃茄沙律無乜特別,唯一想講係蕃茄的確好甜。

芝麻雞翼特別香氣四溢,外皮超脆,肉質嫩口兼多汁。

油菜炒飯粒粒分明,唔油膩,撈勻蛋黃後更滋味。

甜品係芝士蛋糕,口感非常輕盈,淡淡的青檸有助減少膩度。

2019-10-26
  • 秋葵卷
  • 厚燒牛舌
2019-11-02 29 瀏覽
難得嚟到週末, 當然要對自己好啲, 呢間喺中環喺日式餐廳一直喺我嘅Bucket list上面, 終於有機會一試😛店面唔大, 匿藏喺石板街入面, 我哋嚟得比較早, 吧枱仲有位, 當然選擇坐吧枱, 可以邊食邊欣賞廚師嘅手勢😛先上枱嘅係漬牛舌同玉子蛋蟹肉沙律, 以為漬牛舌會係冷盤, 估唔到居然係熱嘅, 牛舌質感軟稔, 味道濃郁, 加上白芝麻增添香味, 唔錯👍🏻然後廚師為我地送上鰻魚卷, 醬汁半鹹半甜, 鰻魚油脂豐厚, 配上口感煙韌嘅珍珠米, 非常合襯😋第三道係我最欣賞嘅蟹籽沙律紫菜蘆筍卷, 完全估唔到簡單嘅食材都可以做出咁唔簡單嘅味道! 廚師先將蘆筍刨皮, 加上蟹籽然後用紫菜包住, 沾上薄薄一層炸粉, 然後以半煎炸形式烹調😍入口熱辣辣, 外層紫菜非常之脆, 蘆筍質感爽脆, 帶有獨特嘅青草味, 加上蟹籽沙律畫龍點睛, 令人食唔停口!!🌟之後係燒鴨胸茄子, 鴨胸片同茄子梅花間竹咁擺放, 鴨油被茄子充分吸收, 同時又減去鴨胸嘅油膩感👍🏻櫻花蝦泡菜炒飯配玉子蛋炒得粒粒分明, 櫻花蝦味道濃郁, 配上泡菜粒非常惹味😋最後當然唔少得芝士蛋糕為美味嘅晚餐作結😛

2019-10-31 26 瀏覽
s2 kitchen係中環威靈頓街 好有隱世feel 🤣🤣穿過斜路d攤擋就會見到🤪第一次黎食就覺得依間小小居酒屋好有feel🏮師傅每樣食物都係即叫即整🤩🤩即刻揀坐係吧枱 可以睇住有型師傅整野食🥳日本蕃茄野菜沙律🥗第一道菜梗係要開下胃🤤🤤依個沙律 🤩好好味!!!蕃茄好實淨 加埋個酸酸甜甜醬汁 🥰同好新鮮既沙律菜😋正喔!😋黑松露牛肉他他🐮個黑松露 超級香! 配埋個牛 好食!!辣味吞拿魚壽司🐟🍣個吞拿魚好鮮味🤩🤩而且壽司飯頌包住左d蟹肉🦀🤤好夾🥰蘆筍同心卷🌀依碟係我今餐既favourite!炸香左既紫菜包住勁爽既蘆筍🥳再加埋蟹籽沙律羀口感 味道都一級棒!🤩🤣茄子夾鴨胸🍆🐦個汁非常濃味😙燒到茄子同鴨肉都入曬味!!鐘意食鴨既朋友當然要試下🤪櫻花蝦泡菜炒飯🍚好多櫻花蝦🤤🤤有埋泡菜 煙肉🥓 洋蔥一齊炒😙好香好惹味🤤最後梗係唔少得甜品🍰芝士蛋糕🥰🥰好濃芝士香 好軟🤤今次fatfat啦🥳🤣🤣
s2 kitchen係中環威靈頓街 好有隱世feel 🤣🤣
穿過斜路d攤擋就會見到🤪

第一次黎食就覺得依間小小居酒屋好有feel🏮
師傅每樣食物都係即叫即整🤩🤩
即刻揀坐係吧枱 可以睇住有型師傅整野食🥳

日本蕃茄野菜沙律🥗
第一道菜梗係要開下胃🤤🤤
依個沙律 🤩好好味!!!
蕃茄好實淨 加埋個酸酸甜甜醬汁 🥰
同好新鮮既沙律菜😋
正喔!😋

黑松露牛肉他他🐮
個黑松露 超級香!
配埋個牛 好食!!

辣味吞拿魚壽司🐟🍣
個吞拿魚好鮮味🤩🤩
而且壽司飯頌包住左d蟹肉🦀🤤
好夾🥰

蘆筍同心卷🌀
依碟係我今餐既favourite!
炸香左既紫菜包住勁爽既蘆筍🥳
再加埋蟹籽沙律羀
口感 味道都一級棒!🤩🤣

茄子夾鴨胸🍆🐦
個汁非常濃味😙
燒到茄子同鴨肉都入曬味!!
鐘意食鴨既朋友當然要試下🤪

芝士蛋糕🥰🥰
好濃芝士香 好軟🤤
今次fatfat啦🥳🤣🤣
  • 蘆筍同心卷
中環石板街,街拍嘅熱選之地,亦係旅遊熱點。兩旁有好多細攤檔,有主攻遊客市嘅紀念品或縫紉用具,今晚就有各款萬聖節嘅節日裝飾品同千其百怪嘅衣飾。行上一級級石級,微微喘著氣之間走到交叉路口,轉入威靈頓街,終於搵到隱身於轉角落樓梯位置嘅「S2 Kitchen」。餐廳座位數量唔多,我地被安排左坐bar枱。餐廳老闆會不時購入特色日本酒。今晚老闆就介紹左一隻口味較清新少甜嘅清酒比我地。清酒十分易入口,入口有淡淡酒香。黑松露薄切油甘魚,不需沾醬油就咁食已好夠味。淡淡嘅黑松露香味令油甘魚嘅鮮味更突出。火炙吞拿魚腩蓉三文魚卷。經過火輕微燒過嘅吞拿魚腩蓉入口半溶,加埋三文魚同埋三文魚子一齊食,味道同口感非常豐富。蘆筍同心卷,爽口嘅露筍包着一層紫菜天婦羅一齊炸,配上明太子沙律醬,味道同口感都一流,高水準之作。燒茄子鴨胸,茄子口感偏硬,同鴨胸一齊燒呢個組合幾新穎。惟有點燒過龍帶輕微濃味。溫泉蛋泡菜炒飯,香辣嘅泡菜用嚟炒飯非常香口惹味,撈埋流心溫泉蛋令米飯嘅口感更香滑。流心芝士年糕,年糕即叫即炸,外脆內軟,中間有滿滿流心嘅芝士。最後食埋個芝士蛋糕,完美作結。

最後食埋個芝士蛋糕,完美作結。
2019-10-26
2019-10-25 38 瀏覽
去到中環覓食,今日的目標是日本餐。就在樓梯的一角,內有隱世的日本料理。價錢不貴,食物質素高。吃到了連鎖店食不到的味道,吃到了與廚師邊吃邊聊的體驗。我們兩個人,選擇了坐Bar枱,更容易與師傳作出交流。餐廳的位置不多,但在裡面不會有壓迫感,師傳每道菜都用心準備,不會急急上菜,重視質素,與食客交流,傾多陣計或者坐多一會,都不會被提示交枱,可以說與中環節奏急速的都市成為一個對比。日本蕃茄野菜沙律首先叫了一份沙律作為前菜,沙律菜好新鮮,又爽又,在現有的沙律醋上,,師傅巧妙於沙律加上少少黑椒,帶來了少少辣味,加上一份惹味。蕃茄多汁,酸味為之後的食物打開序幕。黑松露薄切油甘,這個可是師傅推介喔油甘本身就鮮味,而店內的用料新鮮,放入口,啖啖的魚鮮甜味已經湧出來,再加上少量黑松露,兩者的配合好夾,黑松露份量適中,不會搶了原來食物的原味。辣味牛舌用牛舌作為前菜,覺得幾特別,牛舌本身牛味就濃烈,與剛剛的沙律菜雖然同為前菜,但一濃一清新形成了一個大對比。確實特別穴子卷穴子饅魚,穴子卷向來都在日本餐廳深受歡迎,今次的穴子十分足料,大大一片,每一口都可以食到魚的味道。露荀同心卷這個相當特別,中間的陷料是露荀,一咬
吃到了連鎖店食不到的味道,吃到了與廚師邊吃邊聊的體驗。
我們兩個人,選擇了坐Bar枱,更容易與師傳作出交流。

日本蕃茄野菜沙律

黑松露薄切油甘,這個可是師傅推介喔

辣味牛舌

露荀同心卷

這個相當特別,中間的陷料是露荀,一咬開,露荀的汁一湧而致,爽脆又新鮮的露荀十分清新,外面的紫菜微微炸過一下,不會油,又熱又脆的卷物。

芝麻雞翼

雞翼人人都喜歡食,新鮮烤好的雞翼脆脆的一層,肉裡嫩滑,食過不想停下來。

泡菜炒飯

真是要好好大讚這個炒飯,炒飯看似簡單,但炒得不油,又香口,實在不是容易,加上泡菜,更難控制。本身泡菜帶有咸味辣味,好容易會過咸。但今次沒有這個問題,反而越食就越好食。不油!不會咸

芝士蛋糕
最後以芝士蛋糕作結,作為好好的一個結束。

2019-10-24 44 瀏覽
想試呢間餐廳好耐啦,今日出開中環一定要食呀!當日係omakase形式,每道菜都有驚喜。餐前小食 蒜頭漬 爽脆,惹味。溫泉蛋沙律 醋汁偏酸,岩晒我,好開胃!南魚薄切 金箔黑松露係面 ,魚係炙燒,好香,肉質冧身 ,配埋黑松露食一流。辣味吞拿魚 上面係蟹籽加辣味吞拿魚蓉。下面飯包裡面有紫菜,口感豐富。芝士釀雞翼。表面有層薄薄炸粉炸得脆卜卜,雞翼去左骨,裡面啖啖肉,好香口。茄子上鴨燒,好靚呀!鴨肉半肥瘦,茄子燒到剛剛熟,醬汁惹味。柚子胡椒烏冬 魷魚燒得好香 烏冬彈牙 。最後甜品係芝士蛋糕,為呢餐畫上完美句號。
想試呢間餐廳好耐啦,今日出開中環一定要食呀!
當日係omakase形式,每道菜都有驚喜。
餐前小食
蒜頭漬 爽脆,惹味。
溫泉蛋沙律
醋汁偏酸,岩晒我,好開胃!
南魚薄切
辣味吞拿魚
上面係蟹籽加辣味吞拿魚蓉。下面飯包裡面有紫菜,口感豐富。
芝士釀雞翼。
茄子上鴨燒,
好靚呀!鴨肉半肥瘦,茄子燒到剛剛熟,醬汁惹味。
柚子胡椒烏冬
魷魚燒得好香 烏冬彈牙 。
最後甜品係芝士蛋糕,
為呢餐畫上完美句號。

這天約了舊同事聚舊,我們有一個共同特點 - 以日本為鄉下。聚舊就當然食日本菜以解思“鄉”之苦啦。這間餐廳在石板街,是一間日式料理小店。店內座位不算多,幾張木枱木椅及一張BAR枱,適合小型聚會。我們第一次來這間店,沒什麼主義吃什麼,就交給廚師幫我們想好了,也算是Omakase吧~這裏的筷子有點特別,筷子頭用紙包著,食客要用時才自行組合,乾淨衞生~溫泉蛋野菜沙律沙律菜新鮮是基本,加上少少酸的沙律汁,非常醒胃。溫泉蛋另用一個小碗載著,上面有不少黑松露醬舖面,最後用不完的蛋汁也忍不著要吃下肚!黑松露油甘魚薄造這是時令菜式,單是擺盤已是一種藝術油甘本身不是一種重味的魚種,一般要慢慢品嚐才吃到其回甘。估不到這裡在魚片中間夾了些海膽,加上黑松露,令本身不好海膽的我也覺得提升了各自的味道。辣味吞拿魚卷卷物上放著大堆吞拿魚蓉,上面放著沖繩特產海葡萄增加色彩~賣相更佳!配上芝麻、葱花,提升香味!芝士雞翼雖然唔太覺有芝士味,不過炸漿非常薄,釀到脹卜卜,啖啖肉。炸得剛剛剛好,裏面的肉汁還滿滿,完全唔乾!茄子相鴨燒切得薄薄的茄子和鴨胸間著擺放,鴨肉略乾,不過茄子很Juicy,加上燒汁一起入口就剛好~~溫泉蛋柚子

溫泉蛋野菜沙律
沙律菜新鮮是基本,加上少少酸的沙律汁,非常醒胃。

黑松露油甘魚薄造
這是時令菜式,單是擺盤已是一種藝術

油甘本身不是一種重味的魚種,一般要慢慢品嚐才吃到其回甘。

辣味吞拿魚卷

芝士雞翼
雖然唔太覺有芝士味,不過炸漿非常薄,釀到脹卜卜,啖啖肉。
炸得剛剛剛好,裏面的肉汁還滿滿,完全唔乾!

茄子相鴨燒
切得薄薄的茄子和鴨胸間著擺放,
鴨肉略乾,不過茄子很Juicy,加上燒汁一起入口就剛好~~

溫泉蛋柚子胡椒烏冬
柚子胡椒味不算濃,不過配上超大的溫泉蛋,大到撈開就像湯一樣!
表面看似只是暖暖的,不過底層卻是熱得出煙~ 加上甜甜的日式醬汁,簡單得來好味。

檸檬芝士餅
芝士餅軟硬度適中,芝味濃郁,加上淡淡的檸檬味,減少甜膩感。

2019-10-23
2019-10-22 38 瀏覽
今日來左中環呢度食日本菜。呢度細細間有啲似居酒屋嘅感覺。侍應安排左我哋坐bar台,下面有位擺袋幾細心,不過就比較窄,經過都會有少少碰撞。今日簡簡單單食咗個魚生丼飯,超級厚切。大概有5-6款魚生,都好厚切既。大家下次來都可以食呢個飯丫!大大份又飽食一個都夠唔洗食其他野另外仲叫左個溫泉蛋沙律,比較酸,不過都好開胃。好鍾意佢個丼飯丫,基本上食完個飯都好飽~唔洗食其他野Lu. 芝士蛋糕就正路啦~幾cheese
綠色魚生飯

食一個都夠唔洗食其他野
溫泉蛋沙律

另外仲叫左個溫泉蛋沙律,比較酸,不過都好開胃。
2019-10-22 31 瀏覽
今日同朋友去中環四圍行下行到去石板街附近,見到有間日式居酒屋😆鋪頭唔大,好有深宵食堂啲feel😆同朋友坐左bar枱,可以睇住師傅煮野食👍🏻🥢溫泉蛋沙律溫泉蛋煮得岩岩好👍🏻啲菜好爽脆,個沙律汁酸酸地好開胃😌再加上啲櫻花蝦,口感同味道都多左個層次🥢黑松露薄切魚黑松露好香好香☺️基本上唔洗點豉油都可以加埋海葡萄一齊食👍🏻口感好好🥢三式魚生飯有蝦、火炙魚生、帶子、北寄貝等等火炙個款最有驚喜最好食😆比較欣賞佢啲飯唔係凍冰冰👍🏻而且都唔會啲飯多過魚生🥢芝麻雞翼烤得好好,個皮好香脆😆而且有啲辣味,比較惹味啲🥢芝士魚餅呢款都係烤嘅,烤到入面啲芝士溶溶地😆🥢芝士蛋糕芝士蛋糕芝士味好香濃口感都好smooth😁而且食得出有微微嘅青檸味👍🏻
今日同朋友去中環四圍行下
行到去石板街附近,見到有間日式居酒屋😆
鋪頭唔大,好有深宵食堂啲feel😆

同朋友坐左bar枱,可以睇住師傅煮野食👍🏻

🥢溫泉蛋沙律
溫泉蛋煮得岩岩好👍🏻
啲菜好爽脆,個沙律汁酸酸地好開胃😌
再加上啲櫻花蝦,口感同味道都多左個層次

🥢黑松露薄切魚
黑松露好香好香☺️基本上唔洗點豉油都可以
加埋海葡萄一齊食👍🏻口感好好

🥢三式魚生飯
有蝦、火炙魚生、帶子、北寄貝等等
火炙個款最有驚喜最好食😆
比較欣賞佢啲飯唔係凍冰冰👍🏻
而且都唔會啲飯多過魚生

🥢芝麻雞翼
烤得好好,個皮好香脆😆
而且有啲辣味,比較惹味啲

🥢芝士魚餅
呢款都係烤嘅,烤到入面啲芝士溶溶地😆

🥢芝士蛋糕
芝士蛋糕芝士味好香濃
口感都好smooth😁
而且食得出有微微嘅青檸味👍🏻
  • 三式魚生飯
2019-10-20 45 瀏覽
人懶就想食Omakase 唔洗諗又每次都有驚喜🤩今次第一次係居酒屋食 超有feel滴☺️-以酸酸甜甜嘅日本蕃茄野菜沙律開個靚頭🥗佢地嗰醬汁好特別但又唔係平時啲黑醋定咩🤔反正就好開胃🤣-魚生類就有鰻魚反卷同黑松露油甘魚薄切🍣估唔到黑松露同刺身係咁夾😆-然後有佐酒小食 漬蘿蔔加豉油淮山原來淮山可以咁食🤔甜甜地又有淡淡藥材味幾fun-全晚重點一定係一品料理同爐端燒🌟-🍤 博多冬菇天婦羅係我食過最好味嘅天婦羅😧佢出面有層蝦釀再油炸 超香蝦味🦐-🐥南蠻炸雞一定要試 肉質真係超嫩滑🍗-最後再以鰻魚飯同cheese cake作結🍰好飽好滿足啊🥰-個人覺得依度嘅熟食比魚生更有驚喜😝超有居酒屋vibe滴☺️Btw個師傅真係好chok😆
人懶就想食Omakase

超有居酒屋vibe滴☺️
Btw個師傅真係好chok😆
2019-10-16
2019-10-18 33 瀏覽
S2 Kitchen-位於中環最繁忙既街道行上斜路既兩邊有好多local小店🛍中間就有間隱世日式小店真係隨時行過左都唔知😂-溫泉蛋沙律🥗沙律用左柚子碎撈個味酸酸甜甜好開胃👍-黑松露帶子刺身黑松露味湧出黎加埋帶子鮮甜停唔到口😋正呀❗️-赤蝦他他🦐師傅輕輕燒過個蝦面食落有d焦味再咬耐d食到蝦鮮甜味👍-葱吞拿魚腩櫻花蝦卷食壽司必點🤣佢特別在小卷中間係包左玉子所以咬落會有甜味❗️幾特別👍-蘆筍同心卷其實係天婦羅黎🤣蘆筍包住紫菜炸所以好香❗️連埋沙律醬食好好食❗️冇諗過普通蘆筍都可以咁正😂值得一試✅-燒茄子拼鴨胸🍆茄子搽滿燒汁加上鴨胸一齊食又有肉又有菜感覺上好健康🤣-泡菜炒飯望落好似好普通但佢用左什菜同飯炒埋一齊D飯索哂d菜既甜味加埋泡菜好惹味😋-餐廳得分: ⭐️⭐️⭐️⭐️
S2 Kitchen
溫泉蛋沙律🥗