2019-12-10 44 瀏覽
今日自己一個人喺中環度食晚飯, 見到有間食日本料理嘅叫s2,咁就走入去食啦。 入面間隔都好有車酒屋氣氛, 而且店主亦都擺設咗好多日本酒都算係幾多樣 ,咁我自己叫咗:前菜: 牛蒡幾好食 鹹鹹地令人食慾大增。沙律: 有海葡萄、溫泉蛋、 啲菜都叫新鮮, 佢個沙律汁亦都唔錯。炸芝士波: 呢個炸芝士波非常得嘅,落咗沙律醬而且炸得亦都算少油, 沙律醬亦都鋪排得非常之有層次, 一咬落去啲芝士出曬嚟,唔錯! 今天晚上呢一個芝士波係全晚亮點, 本人極力推介!(因本人是芝士控)泡菜豚肉煱: 豚肉紋理清晰,有我最鍾意嘅半肥瘦豚肉,同埋有泡菜, 而且窩裏面亦都有粉絲, 飲埋佢個湯啱啱夠一個人食。甜品: 細細粒嘅泡芙雪糕最後雖然叫咗唔係好多嘢, 但呢一間餐廳嘅炸芝士波真係炸得唔錯, 如果鍾意食日本餐嘅朋友可以試下。

前菜: 牛蒡幾好食 鹹鹹地令人食慾大增。

甜品: 細細粒嘅泡芙雪糕

• 炸芝士波
2019-12-08 53 瀏覽
2019年11月27日 星期三今晚約咗女朋友同屋企人一齊出中環食飯,因為咁啱佢哋屋企人喺中環附近行街,其實中環有好多唔同嘅餐廳,但係今次我同女朋友都想搵一啲支持香港人嘅小店喺網上面見到呢間餐廳嘅評價唔錯,一行到去鋪頭門口就見到有好多支持香港人嘅字句入到去發現同日本嘅居酒屋冇乜分別,但係多咗一份香港人熟悉嘅感覺好快叫咗嘢食之後等左冇幾耐就有嘢食,首先嚟嘅係日本蕃茄沙律,番茄好甜,同落咗甜酸醬嘅菜一齊食好夾之後有刺身丼,有幾款唔同嘅刺身,每一款都好新鮮,當中最欣賞嘅係帆立貝,因為大粒得黎好鮮甜最驚喜嘅係呢個牛舌丼,飯上面鋪滿牛舌,仲要塊塊都好厚身,咬落去充滿牛肉味,而且好腍,食得出好用心去煮先有咁樣嘅質素!!之後仲有炸芝士粒,咬落去食到啲芝士可以拉絲,熱辣辣好好味最後仲有每人一件芝士餅,為呢一餐作一個完美嘅總結
2019年11月27日 星期三

之後仲有炸芝士粒,咬落去食到啲芝士可以拉絲,熱辣辣好好味

最後仲有每人一件芝士餅,為呢一餐作一個完美嘅總結
2019-11-27
2019-12-07 50 瀏覽
今日難得早放工,就同同事去光顧一下黃色經濟圈。原來平時成日經過的中環石板街,兩旁好多細攤檔後面,所以呢間餐廳都幾隱世。你要行到交叉路口,轉入威靈頓街,先會搵到隱身於轉角落樓梯位置嘅「S2 Kitchen」。餐廳座位數量唔多,我地被安排左坐bar枱。我們因爲太肚餓,所以叫左一人一碗的溫泉蛋櫻花角切魚生飯$138一上枱,就比個溫泉蛋深深吸引著!真係輕輕一碰,佢都會shake,證明煮得剛剛好!另外,有幾款刺身,最鮮味係我最愛三文魚,全部都切好粒粒,好方便你撈來食!重點係佢分量好多,唔洗擔心會因為切角而得好少!之後全部撈勻,配埋日本珍珠米就perfect! $138的價錢絕對唔貴,因為個分量好多,絕對食得飽,所以真心呢個好抵食,大大碗。下次再來支持下呢間隱世的日式居酒屋,好岩同同事放工聚會!
今日難得早放工,就同同事去光顧一下黃色經濟圈。

餐廳座位數量唔多,我地被安排左坐bar枱。

我們因爲太肚餓,
所以叫左一人一碗的溫泉蛋櫻花角切魚生飯$138
溫泉蛋櫻花角切魚生飯

一上枱,就比個溫泉蛋深深吸引著!
真係輕輕一碰,佢都會shake,證明煮得剛剛好!

下次再來支持下呢間隱世的日式居酒屋,好岩同同事放工聚會!

2019-12-03
2019-12-05 34 瀏覽
今日同朋友在中環買聖誕裝飾,經過在排檔後的日本料理餐廳,餐廳門口有兩個大紅燈籠,在暗角好突出。 推開門後發現店仔雖小,但也差不多全爆滿。 先來了一碟日本蕃茄沙律,蕃茄去皮加上白蘿蔔絲丶沙律菜及蟹籽,配上酸酸沙律醬味道清新又開胃。 跟着也吃了油甘刺身配水葡萄及松露,味道也十分夾。炸蘆筍卷,外層圍著紫菜,炸後蘆筍仍保持清脆。忌廉清酒青口,青口雖然較細但鮮味濃郁。牛脷丼,牛脷炆至十分軟熟肉質鬆軟,一下子也把全碗丼吃掉了芝士蛋糕質感口感香滑又唔甜,令這一餐更完美。
跟着也吃了油甘刺身配水葡萄及松露,味道也十分夾。
炸蘆筍卷,外層圍著紫菜,炸後蘆筍仍保持清脆。
忌廉清酒青口,青口雖然較細但鮮味濃郁。
牛脷丼,牛脷炆至十分軟熟肉質鬆軟,一下子也把全碗丼吃掉了
芝士蛋糕質感口感香滑又唔甜,令這一餐更完美。
2019-12-02 65 瀏覽
今次我帶了朋友去一間本土風格既日式居酒屋大吃一餐。啲間居酒屋喺石板街,出左中環站行約一兩分鐘就到。一上到去就見到師傅為客人準備食物,環境舒適。見到Menu樣樣都不差,一於樣樣招牌菜都叫一些吧!蕃茄沙律首先店員送上前菜日本特色蕃茄沙律,以清新開胃的蕃茄清一請個胃先,味道酸酸地甜甜地,認真不錯!雜錦刺身丼雜錦刺身丼配合很很好,計有入口即溶,味道非常之香口美味的舌拿魚,另外再有新鮮嘅三文魚,爽滑嘅帶子同埋大蝦添。令人十分醒神和滿足的雜錦刺身丼。日本韓式泡菜炒飯泡炒飯辣辣地熱辣辣上枱,非常之飽肚而且又有鑊氣,味道夠晒香濃之餘又唔覺有味精。芝士蛋糕芝士蛋糕芝士味好香好軟滑,令人想一吃再吃,令美好的一餐畫上了完美的句號。
蕃茄沙律

雜錦刺身

日本韓式泡菜炒飯

2019-11-26
2019-11-29 3946 瀏覽
星期四的晚上約了朋友到蘭桂坊happy hour, 之後周圍搵食, 諗咗好耐都唔知食咩? 上openrice度睇,附近有間叫做S2 Kitchen好評如潮, 一於入去試下。 店內環境裝修風格似日式居酒屋, 一瞬間好像置身於日本的感覺。 這裏有散叫和廚師發板, 當晚我和朋友每人揀幾款菜式, 首先一定要點返支Sake先, 然後有日本蕃茄野菜沙律, 白酒煮青口, 刺身拼盤,櫻花蝦泡菜炒飯,芝士焗大蝦,炸芝士, 甜品有芝士餅。Sake🍶~ 食日本菜必備。日本蕃茄野菜沙律~ 蕃茄和沙律菜好新鮮, 醬汁調味適中。白酒煮青口~ 白酒味好creamy又濃, 青口粒粒脹卜卜, 冇雪味。刺身拼盤~ 五款刺身都很新鮮, 尤其是蝦肉厚身, 入口鮮甜美味。櫻花蝦泡菜炒飯~ 泡菜炒飯惹味帶微辣, 配上櫻花蝦作裝飾, 令到整碟炒飯視覺效果更加突出。芝士焗大蝦~ 這隻大蝦超多膏, 肉質鮮甜新鮮。炸芝士~ 炸芝士一啖入口有流心效果, 外脆內軟。芝士餅~ 最後食埋芝士餅做甜品, 芝士餅口感結實, 香濃的芝士味,絕對值得一試。S2 Kitchen 係一間有日式風味的居酒屋餐廳, 價錢抵吃, 服務周到,openrice 果然

Sake🍶~ 食日本菜必備。

日本蕃茄野菜沙律~ 蕃茄和沙律菜好新鮮, 醬汁調味適中。

芝士焗大蝦~ 這隻大蝦超多膏, 肉質鮮甜新鮮。

炸芝士~ 炸芝士一啖入口有流心效果, 外脆內軟。

S2 Kitchen 係一間有日式風味的居酒屋餐廳, 價錢抵吃, 服務周到,openrice 果然冇介紹錯。

日本蕃茄野菜沙律

芝士焗大蝦
炸芝士
芝士餅
2019-11-28 103 瀏覽
記得好耐之前嚟過呢度食居酒屋,食物嘅質素都真係幾好🥺但唔知係耐左定係好似呢度嘅人講轉左手食物嘅quality已經冇以前咁好啦我地叫左海膽杯、炒飯、壽司同埋小食海膽杯個Size都合理既,不過個人認為性價比比較低,我會prefer外面直接叫一板海膽食到飽飽😂😂而佢個杯入面除咗海膽其他食材唔算好特別或者矜貴。另外炒飯既味道合理,不過完全無好味既感覺😓只有飽肚既感覺~最後,佢嘅壽司都幾厚切,呢樣係佢嘅好處。不過好老實講,其實味道就好一般..今次experience 其實都幾失望😣見住一間幾鍾意既餐廳水準下降左咁多
食物嘅quality已經冇以前咁好啦
我地叫左海膽杯、炒飯、壽司同埋小食
另外炒飯既味道合理,不過完全無好味既感覺😓只有飽肚既感覺~
2019-11-26 83 瀏覽
女朋友又話想食日本嘢 向來知道中環有間好有日本居酒屋感覺嘅小店s2 終於有機會帶埋佢嚟食喇🤣店內設置左Lennon wall ,係一間黃店!✨日本蕃茄野菜沙律日本蕃茄味道新鮮得嚟又甜甜哋,賣相靚靚 咬落去又多汁,真係一道好好嘅開胃沙津🍅✨刺身拼盤 (拖羅,油甘魚,帶子)成個盤有三款,入面有拖羅,油甘魚,帶子刺身。刺身睇落幾厚身下,正!拖羅食落好肥美👍🏻 帶子好鮮甜,肉質彈牙!✨茄子上鴨燒茄子同鴨胸簿切咗咁燒,估唔到佢哋燒香咗之後係咁夾,沾上甜甜燒汁味道濃郁,食落去幾惹味。✨鰻魚玉子燒呢個配搭都好特別,出面係玉子,中間有啲青瓜絲同好香嘅鰻魚燒,口感澎湃,好高汁啊!✨櫻花蝦泡菜炒飯望住廚師佢熱辣辣新鮮炒起,已經知碟飯好有鑊氣,加上辣辣哋嘅泡菜,令味道更出色,食完好滿足☺居酒屋嚟講,環境幾舒服,食野又有質素。

✨日本蕃茄野菜沙律

刺身拼盤 (拖羅,油甘魚,帶子)
成個盤有三款,入面有拖羅,油甘魚,帶子刺身刺身睇落幾厚身下,正!
拖羅食落好肥美👍🏻 帶子好鮮甜,肉質彈牙!

✨茄子上鴨燒

✨鰻魚玉子燒

✨櫻花蝦泡菜炒飯

居酒屋嚟講,環境幾舒服,食野又有質素。
2019-11-19
  • 櫻花蝦泡菜炒飯
  • 鰻魚卷
  • 日本蕃茄沙律
2019-11-22 67 瀏覽
今日約咗老婆去中環一間日本居酒屋食晚飯.喺中環難得可以搵到嘅真香港人小店。只要係真香港人見到門口嘅設計就一定會入去食飯!食飯都食得特別窩心。呢度唔單止嘢食好食仲保證會將賺到嘅錢捐出去幫有需要嘅香港人(每1000就捐100)!睇到餐廳周圍嘅環境就知係真心為香港人服務。呢度啲嘢食都唔錯。前菜:豆腐拖拿蓉沙律。沙律嘅dressing啱啱好.拖拿蓉同埋沙律極都夾得唔錯!刺身四點:牡丹蝦、油甘魚、金木綢。全部刺身都唔錯尤其是係油甘魚,口感一流、有層次。蘆筍同心卷:呢一款好有特色,紫菜包住蔬菜,再輕輕用炸嘅方法去烹調。第一次試呢一啲新款嘅菜式!一定要是非常好味。鰻魚卷蛋:用甜品包住煮好嘅鰻魚,幾好嘅配搭.泡菜炒飯:最後再叫咗一個炒飯,非常有鑊氣,每一粒飯都有泡菜嘅香味。

呢度啲嘢食都唔錯。

鰻魚卷蛋:用甜品包住煮好嘅鰻魚,幾好嘅配搭.

1K
2019-11-20 92 瀏覽
日本蕃茄沙律沙律新鮮爽脆,蕃茄鮮甜多汁,配上酸酸甜甜的醬汁,非常醒胃。創作赤蝦壽司賣相精緻,肥美鮮甜的赤蝦加上咸鮮的三文魚籽,味道鮮美,口感豐富澎湃。黑松露露筍溏心卷露筍以紫菜包裹,再沾上脆漿油炸,薄脆清爽,入口清新,口感輕盈,完全沒有油膩感,加上明太子醬和黑松露,美味可口。櫻花蝦泡菜炒飯炒飯粒粒分明,相當清爽不油膩,帶點辣辣的口感,香口惹味。芝士蛋糕質感軟綿柔滑,入口即化,芝士味道濃郁但又不會過膩,相當出色,令人滿足。

日本蕃茄沙律
沙律新鮮爽脆,蕃茄鮮甜多汁,配上酸酸甜甜的醬汁,非常醒胃。

櫻花蝦泡菜炒飯

炒飯粒粒分明,相當清爽不油膩,帶點辣辣的口感,香口惹味。

2019-11-18 72 瀏覽
今個禮拜經常交通堵塞,但難得公司肯早放,於是即刻約朋友提早食晚飯,再次早啲返屋企休息。首先日本蕃茄沙律,本身好怕蕃茄企浸酸味,但呢個沙律好鮮甜爽脆,醋汁開胃。白身魚薄切,上面鋪左海葡萄,一咬開汁液散發出海水鮮味,從鮮魚片味道十分配合。蘆筍溏心卷炸得爽脆而不油膩,做法似天婦羅,外面crunchy ,內面有嚼勁。芝麻雞翼炸得香口,雞肉鮮嫩,外面脆皮同雞肉層次分明。最後係櫻花蝦泡菜炒飯,比較濕。泡菜大大塊,唔算太辣。甜品係芝士蛋糕,芝士味香濃,蛋糕質地厚身。呢間鋪頭喺中環石板街上面,但而家市況不景,我同朋友好似包場咁,環境清靜好氣氛。老闆表示,呢度都有做omakase,定位仲有折扣添。呢度仲有好多嘢未食未試,下次一定再來。

白身魚薄切

蘆筍溏心卷

芝麻雞翼炸得香口,雞肉鮮嫩,外面脆皮同雞肉層次分明。
芝麻雞翼

最後係櫻花蝦泡菜炒飯,比較濕。
櫻花蝦泡菜炒飯
泡菜大大塊,唔算太辣。

甜品係芝士蛋糕,芝士味香濃,蛋糕質地厚身。

2019-11-13
5 分鐘 (堂食)
白身魚薄切
蘆筍溏心卷
芝麻雞翼
2019-11-17 49 瀏覽
中環石板街s2幾有居酒屋風味,見 menu都幾多選擇所以就入去食啦!汁煮牛脷小食前菜,自家製醬汁,成件事木濃郁入味"温泉蛋沙律,蛋好嫩滑,菜都係新鮮的。配有黑醋更開胃呀!黑松露間八魚,松露香味幾濃!白身魚質感 q彈,放到成個花一樣!買相靚靚。燒拖羅壽司,1份6件!入口有即溶既感覺,燒香過既拖羅陣陣微温,入口暖暖好幸福既感覺。菇天婦羅,內有豬肉做餡,外層幾香脆唔油膩,內層 juicy!燒茄子,內層有牛片!入味濃郁!燒到幾香幾軟淋,醬汁幾惹味。芝士魚餅,煙un, 炸到金黃色,入口有魚肉香再有芝士湧出黎!泡菜炒飯,炒得金黃粒粒分明!泡菜既辣勁好過引!又有温泉雞蛋香,百感交集。

汁煮牛脷小食前菜,自家製醬汁,成件事木濃郁入味"

温泉蛋沙律,蛋好嫩滑,菜都係新鮮的。配有黑醋更開胃呀!

燒茄子,內層有牛片!入味濃郁!燒到幾香幾軟淋,醬汁幾惹味。

2019-11-12 80 瀏覽
日本菜一向係我男朋友既至愛,所以放左工後就帶佢去中環既S2度食。S2位於威靈頓街嘅小巷裡面,裝修簡約甚有日本地道嘅居酒屋風味。✨日本番茄野菜沙律番茄已去皮,仲保持到完整嘅光滑外表,入口juicy,味道清甜,係一個令人胃口大開既前菜。✨吞拿魚他他外層微熟,內裡肉質保持新鮮嫩滑,面層仲有黑松露,令整體嘅層次同味道都好豐富。✨天婦羅蟹肉卷好特別既一道菜。個蟹肉卷本身已經好味,加埋外層嘅香脆天婦羅紫菜,更加係錦上添花。✨吉列鮑魚第一次食吉列做法嘅鮑魚!好好味,鮮甜大隻厚肉,好稔,又有彈性,吉列做法好有新意。我同男友都要俾大like👍🏻✨香蔥吞拿魚多士香葱吞拿魚惹味,多士香脆。✨茄子相鴨燒本人好鍾意食茄子,咁樣既配搭幾特別!鴨肉嘅油香滲透入茄子,想一食再食。✨櫻花蝦柚子胡椒烏冬好有日本風味,烏冬煙韌彈牙。✨芝士蛋糕最尾仲食埋個好好味既甜品。真係Ichiban💪

✨日本番茄野菜沙律

✨吞拿魚他他
天婦羅蟹肉卷

✨天婦羅蟹肉卷

✨吉列鮑魚
香蔥吞拿魚多士

✨香蔥吞拿魚多士
香葱吞拿魚惹味,多士香脆。

✨茄子相鴨燒
櫻花蝦柚子胡椒烏冬

✨櫻花蝦柚子胡椒烏冬
好有日本風味,烏冬煙韌彈牙。
✨芝士蛋糕
最尾仲食埋個好好味既甜品。真係Ichiban💪
天婦羅蟹肉卷
香蔥吞拿魚多士
櫻花蝦柚子胡椒烏冬
2019-11-09 71 瀏覽
日本風味十足嘅鋪頭,用心經營嘅小店,呢度冇特別華麗嘅裝修,但就令人感覺置身日本嘅居酒屋,坐咗喺吧枱位,仲可以睇住師傅整嘅每一道菜式。同女朋友兩個人黎食,每樣嘢都嗌左d,首先係吞拿魚沙律,係傳統日式豆腐加魚子同醋嘅沙律,酸酸哋,夾埋粒粒魚子嘅咸鮮味,正😤之後有刺身4點盛,池魚好好食,溶雪溶得好又夠鮮甜。黑松露牛肉他他用高三角杯黎裝,牛肉本身調味足,再加埋淡淡嘅黑松露香氣連埋生洋蔥一齊食,好特別嘅一道菜式🤤原隻芝士北海道帶子,呢樣嘢冇可能唔女食啦,帶子又夠大粒,又唔會比芝士搶左。之後嘅燒茄子豬肉係我同女朋友覺得最好食嘅一道!醬汁已經好香,襯茄子都好好食,仲要夾住豬肉,入面嘅油脂溶埋喺茄子度,完美🥰最尾驚唔夠飽,仲有櫻花蝦泡菜炒飯做收尾。甜品係light cheesecake,唔膩而且仲有少少青檸香😀呢度雖然唔大,但用心經營服務亦好細心

之後有刺身4點盛,池魚好好食,溶雪溶得好又夠鮮甜。

2019-11-08 52 瀏覽
S2 Kitchen聽女朋友講最近中環幾出名嘅居酒屋,鋪頭係一條巷仔嘅入面位於不起眼的中環石板街頭,幾有味道同特色。黑松露油金魚油甘魚夾了些海膽,加上黑松露,令本身不好海膽的我也覺得提升了各自的味道。海葡萄沙律配上海藻同海葡萄一齊食,味道層次就更豐富,味道好香濃。蘆筍同心卷其實係天婦羅黎,由蘆筍包住紫菜炸所以好正連埋沙律醬食好好食,冇諗過普通蘆筍都可以咁大轉化泡菜櫻花蝦飯炒飯裏面仲有櫻花蝦,炒得好有鑊氣好香,炒到粒粒分明粒粒金黃絕對唔簡單,真係好好食好快就俾我哋清晒。最後係芝士蛋糕味道好清新,口感幼滑,十分好味不差於主菜推介⭐️⭐⭐️⭐⭐

S2 Kitchen

黑松露油金魚

海葡萄沙律
配上海藻同海葡萄一齊食,味道層次就更豐富,味道好香濃。

蘆筍同心卷

泡菜櫻花蝦飯

最後
係芝士蛋糕味道好清新,口感幼滑,十分好味不差於主菜

推介⭐️⭐⭐️⭐⭐