2021-11-22 14 瀏覽
餐廳主打西班牙菜,入到去裝潢都係走型格路線,主要都係黑白灰色調,樓底好高,營造空間感。另外佢個梳化位都超舒服,環境都優雅別緻,好適合同朋友黎放工𝘤𝘩𝘪𝘭𝘭 同𝘳𝘦𝘭𝘢𝘹 一下。𝘚𝘯𝘢𝘤𝘬𝘴🔹薄脆瑪格利特薄餅 $108𝘊𝘳𝘪𝘴𝘱𝘺 𝘔𝘢𝘳𝘨𝘢𝘳𝘪𝘵𝘢 𝘗𝘪𝘻𝘻𝘢 佢個餅底做得好薄身、好香脆,同平時食既 𝘱𝘪𝘻𝘻𝘢好吾同,並吾係麵包底,所以吾會話食一舊就好濟。佢個薄餅再配埋溶化左既芝士,呢個小食真心有驚喜❤️ 𝘗𝘢𝘴𝘵𝘢🔹香辣大蝦🍤意大利麵 $188 𝘚𝘱𝘪𝘤𝘺 𝘗𝘳𝘢𝘸𝘯 𝘚𝘱𝘢𝘨𝘩𝘦𝘵𝘵𝘪佢個大蝦好爽口,都有4、5隻。而個香辣汁都好香濃惹味,辣味恰到好處,意粉🍝軟硬適中,都做得頗出色。𝘋𝘦𝘴𝘴𝘦𝘳𝘵🔹意大利奶凍 𝘗𝘢𝘯𝘯𝘢 𝘊𝘰𝘵𝘵𝘢 $58口感軟滑細膩,甜度剛剛好,帶有濃郁既牛奶🥛味,真係好鐘意佢入口即溶既感覺😋非常推薦呢個飯後甜品🍮𝙍𝙪𝙍𝙪 𝙏𝙖𝙥𝙖𝙨 𝙍𝙚𝙨𝙩𝙖𝙪𝙧𝙖𝙣𝙩 (旺角)📍旺角杉樹街11號德安樓地下1號舖

𝘚𝘯𝘢𝘤𝘬𝘴
🔹薄脆瑪格利特薄餅 $108
𝘊𝘳𝘪𝘴𝘱𝘺 𝘔𝘢𝘳𝘨𝘢𝘳𝘪𝘵𝘢 𝘗𝘪𝘻𝘻𝘢
佢個薄餅再配埋溶化左既芝士,呢個小食真心有驚喜❤️

𝘗𝘢𝘴𝘵𝘢
🔹香辣大蝦🍤意大利麵 $188
𝘚𝘱𝘪𝘤𝘺 𝘗𝘳𝘢𝘸𝘯 𝘚𝘱𝘢𝘨𝘩𝘦𝘵𝘵𝘪
佢個大蝦好爽口,都有4、5隻。

𝘋𝘦𝘴𝘴𝘦𝘳𝘵
🔹意大利奶凍 𝘗𝘢𝘯𝘯𝘢 𝘊𝘰𝘵𝘵𝘢 $58

𝙍𝙪𝙍𝙪 𝙏𝙖𝙥𝙖𝙨 𝙍𝙚𝙨𝙩𝙖𝙪𝙧𝙖𝙣𝙩 (旺角)
📍旺角杉樹街11號德安樓地下1號舖

2021-11-21 16 瀏覽
今日去左奧海城行街街👫夜晚就響大角咀搵野食😋黎左呢間餐廳,呢度裝修幾新淨,清靜舒適,幾岩傾下計飲下野🍻我地點左:🍺西班牙墨汁飯@$298配上魷魚、大蝦、青口同蜆💕墨汁飯鮮味濃郁❤️好好味🤤唔夠喉啊!如果份量再多啲就更加好喇😋🍺西班牙炸薯仔@$88唔會炸到好乾,配蛋黃醬同辣醬食,味道唔錯,份量算大!🍺焦香芝士蛋糕(原味)@$68芝士香濃,甜度適中😋🍺edelweiss白啤 @$78好香果香味,幾易入口,正!🍺camomile tea @$48芳香洋甘菊味,幾好飲☕️睇餐牌知道呢度有happy hour set for 2 / 4 人,價錢都幾抵,有小食又有酒飲👍🏻有機會會再黎😄

🍺西班牙墨汁飯@$298

🍺西班牙炸薯仔@$88
唔會炸到好乾,配蛋黃醬同辣醬食,味道唔錯,份量算大!

🍺焦香芝士蛋糕(原味)@$68
芝士香濃,甜度適中😋

🍺edelweiss白啤 @$78
好香果香味,幾易入口,正!

🍺camomile tea @$48
芳香洋甘菊味,幾好飲☕️

2021-11-21
  • 西班牙墨汁飯
2021-11-18 12 瀏覽
前菜:西班牙辣椒仔🫑唔同深淺顏色,由黃色到綠色既小辣椒,用左橄欖油焗香,咬落去充滿水分,一咬即刻爆汁!雖然叫做小辣椒,不過係唔辣架,似係平時我哋食開嘅青椒同黃椒咁🤣澳洲榖飼西冷牛扒🥩牛扒份量係8安士,都幾大份~ 煎至大約5成熟,賣相好吸引,牛扒粉嫩有光澤,食落軟腍,帶有陣陣濃烈嘅牛味。上面放咗好多蘑菇做點綴,下面放咗新鮮嘅火箭菜同埋爽口嘅蕃茄粒,加埋黑醋汁,口感好豐富,又可以平衡番牛扒少少既油膩感😍魚子醬吞拿魚蕃茄醬配西班牙麵包🥖成個配搭都好match,吞拿魚蕃茄好fresh,加埋矜貴既魚子醬同埋少量既蔥花🤩 做到提鮮既效果,法包焗到外脆內軟,整體上食落層次感好豐富!😀我鍾意呢間餐廳有好多sofa seat,坐得好舒服,放工同朋友飲留杯酒、食下西班牙小食,都幾chill😙🍸
前菜:西班牙辣椒仔🫑

澳洲榖飼西冷牛扒🥩

魚子醬吞拿魚蕃茄醬配西班牙麵包🥖

5 分鐘 (堂食)
2021-11-16 14 瀏覽
高質的食物不一定要到連鎖餐廳小巷子都有特色、性價比高的餐廳奧運站附近就有不少酒吧餐廳但因為小妹不太喝酒所以沒有去酒吧但是就被一間裝修簡約比較摩登的西班牙餐廳吸引著我對西班牙菜的印象都是局限於西班牙海鮮飯但原來還有不少特色菜值得去試因為少吃西班牙菜所以請餐員介紹♥️紅酒辣肉腸配全麥麵包粒$98全麥包非常脆口!而且一點都不會乾反而吃到麵包的香味紅酒辣肉腸吃第一口不會太辣味道偏咸但多咬幾口辣味開始出吃下去就增添口感和口水分泌辣味令人愈吃愈來吃🤣🤣🧡西班牙墨汁飯$298上面有很多新鮮的海鮮其中大蝦的肉非常扎實沒有雪味而且一大隻放入口很滿足最令我驚喜的是蜆肉蜆先用白酒煮熟所以咬下蜆肉蜆汁有很濃的白酒香成個層次升級了不少💛意大利奶凍$58這是自家制的和外面的奶凍不同不同的是奶味很重很濃郁而且很滑可見過濾得很仔細表面有一片薄荷增加了薄荷香感覺非常清新📍 RuRu Tapas Restaurant (旺角)旺角杉樹街11號德安樓地下1號舖
高質的食物不一定要到連鎖餐廳
小巷子都有特色、性價比高的餐廳
奧運站附近就有不少酒吧餐廳
但因為小妹不太喝酒
所以沒有去酒吧
但是就被一間裝修簡約比較摩登的西班牙餐廳吸引著
我對西班牙菜的印象都是局限於西班牙海鮮飯
但原來還有不少特色菜值得去試
因為少吃西班牙菜所以請餐員介紹
♥️紅酒辣肉腸配全麥麵包粒$98
全麥包非常脆口!
而且一點都不會乾
不同的是奶味很重很濃郁
而且很滑可見過濾得很仔細
表面有一片薄荷增加了薄荷香
感覺非常清新
📍 RuRu Tapas Restaurant (旺角)
旺角杉樹街11號德安樓地下1號舖
2021-11-15 10 瀏覽
同朋友係奧海城行完街街見平時都好小行開呢邊,就決定行出去奧海城去街道搵下啲餐廳醫下肚仔😆 行到杉樹街見到呢間「RuRu Tapas Restaurant」,係門口望入去見樓低好高,牆身以白色為主 ,而且呢家新開期間有8折,咁抵門口睇入去又咁靚😍 就入去啦!🔸西班牙蛋餅 $88蛋餅上面舖滿左西班牙火腿,仲有幾粒蔥喺面頭作點綴。西班牙蛋餅聽就聽過好多次,食就第一次啦🤣 一切開就有蛋黃汁流出黎🤤 無諗過會有流心既效果呀😍西班牙蛋餅入面係薯仔片🥔、洋蔥🧅同蛋,足料!🔸慢煮和牛臉肉配薯蓉 $298 配菜既顏色更擺盤令整體既賣相好吸引😍 牛臉肉煮得剛剛好沒有煮到全熟👍🏽 食落口感細嫩。 而且底下既薯蓉好好味呀~~食到有啲黑松露既味道,好夠味!🔸紅酒辣肉腸配全麥麵包粒 $98紅酒辣肉腸係放左係鐵鍋仔,好得意😌 辣肉腸唔算話好辣,怕辣既人士可try try,就咁食既時候味道會咸左少少味,再食埋脆卜卜既麵包粒中和番,就無咁咸。

🔸西班牙蛋餅 $88

一切開就有蛋黃汁流出黎🤤 無諗過會有流心既效果呀😍
西班牙蛋餅入面係薯仔片🥔、洋蔥🧅同蛋,足料!

🔸慢煮和牛臉肉配薯蓉 $298

🔸紅酒辣肉腸配全麥麵包粒 $98

2021-11-11 65 瀏覽
大角咀嘅高質西班牙餐廳🍴店舖裝修有格調,有個酒bar,燈光都好有feel 我哋叫左三道菜西班牙蛋餅蛋餅配薄薄Parma Ham,蛋餅裏面有洋蔥粒、辣肉腸、薯仔粒!一上碟係熱嘅,食落去好香蛋味,唔會太熟賣相靚Today’s special: 炸馬介休球炸馬介休球(Pastéis de Bacalhau)係葡國菜之一,而RuRu Tapas就用左西班牙style黎整每一粒都係欖形,金黃色,外層香脆,內裏軟綿還透有一點魚香味,能食到一絲絲魚肉 加上沙律醬,食落無咁油膩8安士牛排牛排係最正配上炒菇菇同西班牙Salads(番茄洋蔥粒加黑醋),夾埋啲牛排一齊食,味道無咁膩牛排係五成熟!啱哂我口味俾足100分
大角咀嘅高質西班牙餐廳🍴
店舖裝修有格調,有個酒bar,燈光都好有feel

我哋叫左三道菜

西班牙蛋餅

賣相靚

Today’s special: 炸馬介休球

加上沙律醬,食落無咁油膩

8安士牛排

牛排係最正
牛排係五成熟!啱哂我口味
俾足100分

2021-11-11 12 瀏覽
今日同朋友慶祝生日,喺大角咀搵咗一間新開嘅西班牙餐廳,我哋比約定一時間早到咗,但係餐廳都安排個位俾我哋,餐廳嘅裝修格局幾簡約,雖然唔係太有西班牙風格,感覺幾舒服,我哋人數唔係太多,都係得兩個人食,所以我哋叫咗三樣嘢食,我哋經過餐廳嘅介紹叫咗炸薯仔,一份辣肉腸,同埋一份燒豬脾,炸薯仔都可以炸到外脆內軟,但係我覺得呢度嘅特色係喺佢嘅醬料上面,雖然我冇問到餐廳呢個係咩醬料,但係我覺得佢嘅醬料辣辣地酸酸地感覺幾開胃,用來做餐前小食就最啱呀,然後亦都嚟咗一份大肉腸,肉腸都真係幾辣呀,如果唔食得辣嘅話真係唔好試,最後嚟嘅係燒豬脾,啲皮燒到好趣而且亦都唔係太過肥,肉質唔算太過乾比起其他地方食嘅我覺得呢度嘅食物質素都唔錯,價錢亦都唔算太貴。
2021-11-09 17 瀏覽
大角咀都幾多野食,今次我地嚟左一間細細間但幾精緻嘅餐廳幾吸引,所以我同朋友決定嚟試吓紅酒辣肉腸配全麥麵包粒 $98香腸辣辣地幾惹味,加上脆脆嘅麵包粒點上香腸嘅紅酒醬汁,香口好食,三扒兩撥已經好快清哂澳洲穀飼西冷牛扒 $268依個牛扒非常之出色,一上枱已經俾個賣相吸引,好有牛味,肉質鮮嫩唔會韌,連上面嘅蘑菇都煎得好入味,好快已經俾我地ko左巴克斯芝士蛋糕呢個芝士蛋糕細細地,但焗得好香好有芝士味,味道非常之香濃

紅酒辣肉腸配全麥麵包粒 $98

澳洲穀飼西冷牛扒 $268

巴克斯芝士蛋糕
呢個芝士蛋糕細細地,但焗得好香好有芝士味,味道非常之香濃
2021-11-07 12 瀏覽
weekend晚係大角咀附近揀左間新餐廳食下,重點係而家新張期內有88折tim😆叫左兩款tapas西班牙炸薯仔炸薯仔新鮮炸起,外脆內軟,配埋d sause食,唔會好油膩👍🏻金槍魚凍盤Tuna 好大塊,而且好新鮮,面頭有d大蔥絲,食落好開胃😋main course 叫左西班牙墨汁飯面頭有好多海鮮,青口同蝦都好大粒!墨汁飯好creamy, 邪惡但又好味到抵擋不了🤣🤣.呢到野飲都有好多選擇,而且happy hour 仲去到8:30!❤️不過同朋友第二朝都要返工就冇叫酒飲🙈

叫左兩款tapas
西班牙炸薯仔

金槍魚凍盤
Tuna 好大塊,而且好新鮮,面頭有d大蔥絲,食落好開胃😋

main course 叫左西班牙墨汁飯
面頭有好多海鮮,青口同蝦都好大粒!
墨汁飯好creamy, 邪惡但又好味到抵擋不了🤣🤣
大角咀有多好美食 Ruru的門面好靚 有情調 係呢一區特別起眼高樓底 用上水泥牆配上cyber的blue tone lighting 餐枱spot light 用上Warm tone 别具格調坐得舒服 Tapas : ♥︎ 西班牙辣椒仔 Padron Peppers $88原隻炸青椒黃椒仔 唔辣 甜甜地 用上Olive Oil 加d Sea salt ♥︎ 西班牙蛋餅 Spanish Tortilla 🇪🇸 $88層次豐富 看上去鋪滿了Parma ham 令人垂涎欲滴餡料有着豐富的層次感 愈吃愈想吃有辣肉腸 薯仔片 洋蔥等等 香氣撲鼻Main Course : ♥︎ 慢煮和牛臉肉配薯蓉 Slow cook Wagyu Beef Cheek Strew with Mashed Potato $298大大的一份 present得好精緻用上80g和牛臉肉肉質冧 膠質重 肉下墊著3條如手指般粗的原條露筍 鮮嫩清甜還有黑松露的potato mash 有軟糯的口感 整個配搭的sauce用上紅酒 非常匹配
大角咀有多好美食

肉下墊著3條如手指般粗的原條露筍 鮮嫩清甜
還有黑松露的potato mash 有軟糯的口感
整個配搭的sauce用上紅酒 非常匹配
2021-11-05 20 瀏覽
- 工作咁忙咁辛苦,難得放假就要對自己好啲,唯有係放鬆時間Chill下☺️!- 今次黎到大角咀呢間主打西班牙菜既酒吧餐廳🇪🇸,餐廳裝潢好型格摩登,樓底夠哂高,梳化仲Cusion添!- 我地今次就叫左傳統西班牙蛋餅、紅酒辣肉腸🍷配全麥麵包粒同白酒辣蜆肉意大利粉。- RuRu Tapas既蛋餅傳統得黎又飽肚,蛋餅表面有兩塊西班牙煙火腿,而內裏仲有薯仔🥔、洋蔥🧅同蛋。而且蛋餅唔係全熟,食落有啲流心🤤。- 而紅酒辣肉腸🍷配全麥麵包粒就又惹味又特別。佢係用鐵鍋送上既,辣肉腸香辣味十足,配埋脆卜卜既麵包粒就一流🥰。- 主菜方面,白酒辣蜆肉意大利粉真係好有誠意。首先蜆肉有好多,同白酒味好夾,帶出左天然甜味,而意大利粉🇮🇹就好Al Dente。

2021-11-03 14 瀏覽
小食西班牙炸薯仔🥔🌶一放上枱已經聞到濃濃嘅蒜香味🧄雖然話係炸薯仔,但食落唔似人地脆脆嘅感覺,反而有少少似焗嘅口感,配上自家制嘅特別醬汁同辣汁,惹味到令人想一食再食😍😋放心,辣汁唔會好辣,唔食得辣嘅朋友仔都一定食到🖤魚子醬龍蝦蟹肉牛油果他他🥑一見到佢個樣已經覺得好吸引,不論係擺碟定隻碟都好靚,好適合用嚟打卡😍新鮮龍蝦肉同蟹肉,配上牛油果同魚子醬,成個口感已經好有層次,估唔到仲加左檸檬汁,用檸檬去中和魚子醬嘅濃烈口感,亦能帶出海鮮嘅鮮味,將清新嘅感覺帶到極致!兩個字,正啊!🤩👍🏿主菜類澳洲穀飼西冷牛扒8oz🥩火箭菜,雜菌燒得惹味,5成熟,唔太油剛剛好,有蕃茄醬紅椒粒襯托,成件事好夾,肉質juice,經cool down後再切,肉汁流返落菜同紅椒粒入面,啖啖都係牛香🖤香辣大蝦意大利粉🍝🌶🌶惹味到出哂事🤩一上枱已經勁香,香辣味同蒜味撲鼻。食落去味道超好,蒜味十足,唔會淨係死辣,而且大蝦蝦肉又夠爽,勁好食😋意粉口感彈牙,唔會過淋/過硬,完全啱啱好,啱哂我呢啲鍾意咬野嘅人🤩🤩飲品類Cinderella🎠聽個名仲以為會係杯藍色嘅特飲,點知原來係少女心爆炸嘅迷人pink lady😍飲落去係酸酸甜甜嘅c
小食
西班牙炸薯仔🥔🌶

魚子醬龍蝦蟹肉牛油果他他🥑

主菜類
澳洲穀飼西冷牛扒8oz🥩

香辣大蝦意大利粉🍝🌶🌶

飲品類
Cinderella🎠
飲落去係酸酸甜甜嘅cranberry 味,感覺勁醒胃,完全令人食慾大增🤩最驚喜係果種酸甜感同小時候成日食嘅漢堡包糖係一樣味嫁😍OMG😍大愛💗😍

甜品
Panna Cotta🍮
呢個意式奶凍同平時食開嘅好唔同,佢用左意式忌廉去製作,所以食落比外面食嘅更加creamy,香滑同厚身。而且最驚訝嘅係,加入左少少柚子,令成杯奶凍cream得嚟唔會令人有食滯嘅感覺。加上奶凍面上放咗幾粒藍莓估裝飾,藍莓嘅酸甜亦中和咗奶凍嘅滯感,配搭得好好😋
不過要留意返,由於呢個奶凍嘅份量都算幾大杯,所以如果食飽成個正餐的話,建議兩個人就會啱啱好🖤

2021-11-02 12 瀏覽
今次同朋友搵左哩間西班牙菜餐廳食飯,餐廳行水泥工業風設計,環境簡約型格,最重要係座位與座位之間有足夠既距離,一啲都唔會逼。而餐牌上面既菜式都好有特色,係出面好少見到,今次就揀左幾款試下。🌶️西班牙辣椒仔 $88雖然叫做辣椒仔,但其實食落去一啲都唔辣,味道好似我地平時食開既青椒咁,煎得好香口。🍞西班牙麵包配吞拿魚蕃茄醬 $88西班牙麵包烘得香脆,上面既番茄醬係用新鮮蕃茄整成,味道清新天然,上面仲有唔少吞拿魚同埋少量魚子,係開胃之選。🍲西班牙墨汁飯 $298估唔到哩個墨汁飯幾好食!飯比較硬身有口感,味道鹹香,配料亦非常豐富,有青口、蜆肉、彈牙既大蝦同魷魚,食得出食材好新鮮,不過大家食完記得抹乾淨個嘴😂整體黎講,餐廳環境簡約舒適,食物亦有水準,想搞搞新意思,試下西班牙菜既都可以試下。

🌶️西班牙辣椒仔 $88

🍞西班牙麵包配吞拿魚蕃茄醬 $88

🍲西班牙墨汁飯 $298

2021-10-30 15 瀏覽
🌟⁡放工同朋友happy hour,去左佢住果頭搵食,估唔到大角咀都幾多高質既餐廳,今次同朋友試左間西班牙菜,都幾有驚喜🤤⁡——————⁡🐽 西班牙辣椒仔食tapas點可以唔叫辣椒仔,一口一辣椒,小小辣得黎又幾送得酒🤭⁡🐽 西班牙蛋餅蛋餅入面落左西班牙腸,面頭亦加上幾塊西班牙火腿,味道豐富得黎亦充滿鹹香⁡🐽 白酒辣蜆肉意大利粉近期食過最好食既蜆肉意粉,味道超級濃喐,蜆肉同西班牙腸相輔相成,有鮮味得黎味道亦好濃🤩
🌟

——————

🐽 西班牙辣椒仔

🐽 西班牙蛋餅

🐽 白酒辣蜆肉意大利粉
2021-10-30 29 瀏覽
喺大角咀附近放工💼見到呢間西班牙餐廳裝修簡約感覺舒適,menu價錢💰合理就一於試吓。座椅🪑闊落坐得舒服😌好chill,燈光比較光猛,同隔離啲酒吧有明顯分別。西班牙🇪🇸辣椒仔其實係唔辣嘅,簡單用咗橄欖油同埋海鹽🧂調味,可以好好咁 taste 到西班牙🇪🇸辣椒仔嘅鮮味🤤。🇪🇸西班牙🍳蛋餅係家常經典菜色,每家餐廳都有唔同做法,佢呢啲度就係上面加咗 ham,令到個蛋餅有獨特嘅鹹香味🤤。蛋餅煎嘅🔥火候掌握得好好👍,切開仲有少少蛋汁🥰,食落蛋味香濃,薯仔🥔粒有咬口,加上洋蔥🧅嘅鮮甜同埋風乾火腿嘅鹹香😋好有層次感!🥂白酒辣蜆肉意粉🍝好 al dente,極微辣🤏,淡淡嘅白酒味帶出蜆肉嘅鮮甜🤤,蜆肉煮得啱啱好肉嫩鮮味👍!伯爵茶味巴斯克🧀芝士蛋糕🍰個子小小,伯爵茶味凸出,芝士味幼滑😋,如果再焦多啲就更加好喇。

• 西班牙蛋餅
  • 西班牙辣椒仔