2023-04-18 44 瀏覽
『微醺地度過了一個悠閒的週末午後,大推這裡的下午茶』⁡H Zentre 的高質餐廳多不勝數,這次到訪的是年初剛開幕的日式酒吧Room 3,據聞串燒做得甚出色(˵¯͒〰¯͒˵)最近他們推出了春季下午茶,以日本花見為題,調製出多款櫻花主題的雞尾酒。當中最欣賞的莫過於以鹹食為主的下午茶組合,比起平時甜點居多的主流下午茶,這樣的設計更得我心呢。⁡$388 的雙人下午茶包括了九宮格的餐點以及一杯酒或茶,當然更推薦加$88就能升級為不同的櫻花雞尾酒🍸九宮格的內容頗為豐富,有迷你雞軟骨串燒、免治雞肉棒、蓮藕天婦羅、燒青椒紫薯、蒜香雞翼、明太子烏冬以及松葉蟹肉配飛魚籽丼,普遍的質素蠻高,我們特地追加了一些單點的串燒。最後的甜品是酸酸甜甜的水信玄餅,我們倒是興趣不大。⁡單點的串燒我們試了幾款,最喜歡的仍然是免治雞肉棒($48),另外白鱔($78)也十分出色,外皮焦脆帶點山椒的微麻;沖繩虎蝦($62)個子很大,肉質也蠻爽彈,不過外面包裹的黑豚肉稍顯累贅;牛舌($48)很厚切,調味不會過重也不錯吃.⁡雞尾酒的部分私心偏愛Sakura Cha,輕鹹的鹽漬櫻花非常特別,以Roku Gin為基底,加入香桃茉莉梳打和白
『微醺地度過了一個悠閒的週末午後,大推這裡的下午茶』

雞尾酒的部分私心偏愛Sakura Cha,輕鹹的鹽漬櫻花非常特別,以Roku Gin為基底,加入香桃茉莉梳打和白毫銀針茶,喝起來很清新宜人。另一杯的The Fiction也是招牌雞尾酒,有紫蘇、香檳、Gin等,同樣很清爽,這杯酒感會更明顯。
————————————————————
■ Room 3 Tanoshi Afternoon Tea Voyage(HKD388)

■ Yakitori

回頭率:🌕🌕🌕🌖🌑
環境:🌕🌕🌕🌕🌑
份量: 🌕🌕🌕🌗🌑
味道:🌕🌕🌕🌖🌑
價錢:HKD500p.p(incl. 10% service charge)

˗ˏˋ 環境 ˎˊ˗餐廳位於尖沙咀喜來登酒店旁邊的H Zentre🌹沿途用竹造建造的通道, 很有氣氛~
樓底高,有吧枱卡位可以坐餐廳分了3區: Akasaka Room & Roppongi Room & Ginza Room, 全部以有特色的天花鏡面作裝飾🌙燈光柔和, 陽光從落地玻璃灑落令人舒適放鬆, 悠閒自在✨˗ˏˋ 服務 ˎˊ˗這裡服務💯, 服務員態度超.ᐟ級.ᐟ好.ᐟ ˗ˏˋ 特點 ˎˊ˗餐廳有各種不同高級酒類🥂很朋友一起享受下午閒聊, 享受日式輕食~聽著輕鬆的jazz 音樂🎵˗ˏˋ 菜色 ˎˊ˗▪️ 雞腎 $38▫️ 雞肝 $38▪️ 免治雞肉配日本溫泉蛋 $48▫️ 雞軟骨 $38▪️ 雞尾 $38▫️ 汁燒沖繩黑豚肉 $48▪️ 鹿兒島和牛西冷 $96▫️ 炸日本白蝦 $48▪️ Sakura Cha $150▫️ Gurepufurutsu Sawa $150˗ˏˋ 推介 ˎˊ˗❥ Gurepufurutsu SawaCocktail推薦這個!💗ROKU Gin 配以桃味🍑加jasmine soda!! 一嘗淡淡桃味, 清甜飄香~❥ Sakura Cha也極力推介這個 ◔.̮◔✧採用日本琴
˗ˏˋ 環境 ˎˊ˗
餐廳位於尖沙咀喜來登酒店旁邊的H Zentre🌹
沿途用竹造建造的通道, 很有氣氛~
樓底高,有吧枱卡位可以坐
& Ginza Room, 全部以有特色的天花鏡面作裝飾🌙
燈光柔和, 陽光從落地玻璃灑落
令人舒適放鬆, 悠閒自在✨

˗ˏˋ 服務 ˎˊ˗
這裡服務💯,
服務員態度超.ᐟ級.ᐟ好.ᐟ

˗ˏˋ 特點 ˎˊ˗
餐廳有各種不同高級酒類🥂
很朋友一起享受下午閒聊,
享受日式輕食~

˗ˏˋ 推介 ˎˊ˗
❥ Gurepufurutsu Sawa
Cocktail推薦這個!💗
ROKU Gin 配以桃味🍑
加jasmine soda!!
一嘗淡淡桃味, 清甜飄香~

❥ Sakura Cha
也極力推介這個 ◔.̮◔✧
採用日本琴酒, 加西柚汁
加上甜甜蜂蜜~🥰
表面有西柚啫喱! ◕‿◕。
清新完美☺️

❥ 免治雞肉配日本溫泉蛋
雞肉燒得好香 微微焦香 ♡
採用日本九州嘅華味鳥雞製作~
配上日本溫泉蛋 層次更豐富😍

❥ 鹿兒島和牛西冷
真的入口即溶🥰
牛肉味非常濃郁~🫶🏻

2023-04-16 39 瀏覽
前排去咗尖沙咀Room 3🤩環境好靚,時尚感十足😍餐廳有好多特色飲品🍹當中Cocktail更係打卡一流📸絕對係飲嘢好地方🥂🍸The Fiction一送上嚟嘅時候,店員會喺酒上面注入迷離煙霧💨充滿意境同夢幻🥰啱晒打卡📸 The Fiction係以日本特有嘅甲州葡萄酒為靈魂,再加上植物學家琴酒及Telmont Réserve香檳調配而成,餘韻係紫蘇芳香,味道清新🌿🥃Jungle cat以熱情果味嘅Patrón龍舌蘭酒為基調,搭配荔枝及胡椒等香料,味道甜甜哋再帶陣陣辛香味,非常特別😚🌟流心海膽造型係切開咗嘅海膽,以太刀魚手製而成嘅魚蛋包住北海道海膽,外層鋪滿紫菜,炸成外脆內軟嘅滋味😋海膽味道鮮甜,口感層次豐富🥰🌟三重奏三重奏係以自家製鱈魚乾片,再整成雪糕筒形狀,再分別包住北海道海膽、松葉蟹肉同明太子,鮮味十足😛除咗主打串燒同小食外,餐廳亦有飯團、丼飯、烏冬🍜我哋試咗汁燒鹿兒島和牛丼🐮、炸蝦餅丼🍤同生薑日本豚丼🐷丼飯係迷你🍚牛肉同豚肉都用醬汁燒過,非常惹味😛炸蝦餅香脆🦐啖啖蝦肉😚

🍸The Fiction

🥃Jungle cat

🌟流心海膽

🌟三重奏

瞬間被眼前超級漂亮的環境俘虜了✨✨! ♡⸜( •⌄• )⸝♡午後的柔和陽光從落地玻璃窗緩緩灑落優雅的空間~感覺瞬間洗滌了心裡一切的繁囂超級幸福.ᐟ.ᐟ ( ⁎ᵕᴗᵕ⁎ )❤︎✦ ⋆ • ☁️☾ ⋆ • ⋆ ✦ • ⋆ ☁️ • ⋆/ 食物 Food /♡ Gurepufurutsu Sawa $150這杯雞尾酒用日本清酒、西柚汁、蜜糖混配而成喝下去酸酸甜甜的 非常開胃表面更放有柚子造型的啫喱作點綴在享用串燒小食時喝會特別開胃~♡ Sakura Cha $150粉紅色的漸變層次十分夢幻淡淡的酒精味道非常容易入口散發櫻花清香~🌸♡ 鹿兒島和牛西冷 $158♡ 雞腎 $38♡ 雞肝 $38♡ 免治雞肉配日本溫泉蛋 $48♡ 雞軟骨 $38♡ 雞尾 $38♡ 汁燒沖繩黑豚肉 $48♡ 炸日本白蝦 $48這裡的串燒小食賣相和味道出色我特別喜歡鹿兒島和牛西冷油脂在舌尖的味蕾散發出來味道很有驚喜.ᐟ‪‪.ᐟ厚燒牛舌同樣非常好吃牛肉味道濃郁 肉質很有口感雞腎爽口香脆 雞肝入口即融雞軟骨也很有嚼感.ᐟ‪‪.ᐟ免治雞肉配日本溫泉蛋效果很好看蘸點流心雞蛋一起吃 味道很吸引.ᐟ‪‪.ᐟ.ᐟ‪‪.ᐟ✿/ 環境 Env

午後的柔和陽光從落地玻璃窗緩緩灑落優雅的空間~
感覺瞬間洗滌了心裡一切的繁囂
超級幸福.ᐟ.ᐟ ( ⁎ᵕᴗᵕ⁎ )❤︎

✦ ⋆ • ☁️☾ ⋆ • ⋆ ✦ • ⋆ ☁️ • ⋆

/ 食物 Food /
♡ Gurepufurutsu Sawa $150

這杯雞尾酒用日本清酒、西柚汁、蜜糖混配而成
喝下去酸酸甜甜的 非常開胃
表面更放有柚子造型的啫喱作點綴
在享用串燒小食時喝會特別開胃~

♡ Sakura Cha $150

餐廳的室內佈置別出心裁
環境用上低調柔和的色調
空間採用大量弧形曲線和鏡面設計
加上開揚採光的落地玻璃窗
更加突顯寬敞的空間感~
檯凳用上相互交替的淺灰色和寶石綠色

食物質素不錯 賣相精緻而且味道好吃⍨
重點是吃環境 要打卡絕對推薦.ᐟ‪‪.ᐟ

/ 其他 Others /

欣賞餐廳的菜單排版有心思 字體十分秀麗
店員也會細心介紹講解每道菜式~

餐廳洗手間位於餐廳旁邊的商場洗手間
一出門口便是 路程只需要1分鐘
裡面有好幾格 清潔程度乾淨

𓆇

喜歡這家餐廳記得bookmark喔~🔖

room 3
尖沙咀中間道15號H ZentreUG樓1-3號舖

2023-04-10 40 瀏覽
原來係尖沙咀H centre開咗間Bar, 門口有門簾所以由外睇唔到Bar內部~侍應帶我地入內Bar台位置,可以一邊睇住Bartender親手製作飲品~又可以同朋友係呢個有音樂陰暗feel環境慢慢聊天~侍應推介我地飲兩款酒精飲品,第一款係Uisuki, 以木盒加煙燻效果裝飾打卡一流, 用Whiskey加入無花果、楓糖漿,帶出淡淡無花果香甜味,Aromatic bitter煙效更完美融合,集香甜、香氣、於一身~第二款係Hi ball imperial,加入香草同培茶,感覺特別清新,菠蘿同柚子lemonade 更帶出熱帶果香味。至於小食都好出色,炸日本白蝦送酒一流,蝦味好突出令人食到停唔到口~鱈魚乾口感煙韌,咬落軟糯但有嚼頭。雞軟骨,雞皮、雞肝、雞心多款串燒好惹味,雞軟骨肉棒蘸住蛋汁食特別滋味~蛋汁香滑得嚟,雞軟骨口感層次豐富~好寫意嘅一晚~

• Hi Ball Imperial
  • 免治雞肉配日本溫泉蛋
  • 炸日本白蝦
2023-04-09 48 瀏覽
天陰陰嘅Blue Monday,心血來潮想同朋友去去happy hour‼️今日由朋友帶路,所謂一去難忘嘅好地方❤️個門口已經充滿神秘感,餐廳內又係另一種耳目一新嘅感覺,係現代時尚嘅格局🤩其實happy hour食串燒係最正😍⭐️燒鱈魚干 - 口感比雞泡魚干soft,送酒真係一流⭐️燒雞心+雞肝⭐️炸日本白蝦 - 呢個主要食口感,即炸嘅小白蝦非常香脆,味道沿自於芥末鹽,好惹味⭐️燒雞軟骨 - 呢個就比較乾身~~⭐️免治雞肉 - 第一次食雞肉捧係咁juicy😋 外層燒得好香口,浸左橙紅色嘅雞蛋仍然保持到外香口內juicy👍🏻「The fiction」外觀望上去,只是一杯普通嘅cocktail,但係味道真係第一次飲,呢個組合嘅精髓就係紫蘇葉,日本白酒+紫蘇葉原來係咁夾的❤️呢間西日feel嘅居酒屋岩打卡之餘,cocktail 、串燒都好高質‼️
今日由朋友帶路,所謂一去難忘嘅好地方❤️
個門口已經充滿神秘感,
餐廳內又係另一種耳目一新嘅感覺,係現代時尚嘅格局🤩

其實happy hour食串燒係最正😍

⭐️燒鱈魚干 - 口感比雞泡魚干soft,送酒真係一流

⭐️燒雞心+雞肝

⭐️燒雞軟骨 - 呢個就比較乾身~~

「The fiction」
外觀望上去,只是一杯普通嘅cocktail,
但係味道真係第一次飲,
呢個組合嘅精髓就係紫蘇葉,
日本白酒+紫蘇葉原來係咁夾的❤️
2023-04-03 63 瀏覽
Room 3🍸High Tea一齊chill.嘆下午茶一流嘅地方🥹😍是日約左黎chill☺️環境好chill,一入到去係好cyber feel嘅吧枱,餐廳有兩種feel,一個廳高貴、一個廳文青,融埋一齊係無違和感😍重點好鐘意啲音樂,全部都係耳熟能詳嘅英文歌,全部都係jazz版🥳.有好多款Signature Cocktail🍸🔺The Fiction紫蘇葉嘅味道第一次試☺️如果鐘意呢隻味,一定要試試!落左種植園甜酒,唔太甜,有種清新唔膩嘅感覺🔺Uisuki好特別既配料~加左無花果、奶油、楓糖漿,whiskey做base,超濃啊岩飲慣濃酒嘅朋友🥃.Tea配串燒係一個好選擇‼️好多雞嘅部位都食到🐔🔺雞皮•好邪惡🤪但佢唔係必油出黎,唔會太有罪惡感🤣🔺雞軟骨•脂肪香好正,大大粒咁好有咬口!🔺雞尾•好似真係第一次試🤭炸到脆一冤的🔺雞腎•爽口呀~串燒必食!🔺雞心•比雞腎硬身啲同樣爽口🔺雞肝•細個起已經鐘意!😍😍😍.免治雞肉配日本溫泉蛋🐔🥚雞蛋落左醬油,攪勻佢就可以點雞肉啦~.沖繩黑豚虎蝦燒🦐蝦肉已經剥好肉,出面包住黑豚肉第一次見呢😋.炸日本白蝦🍤呢碗小食極推薦‼️炸白蝦勁脆口,啖啖鹹香,食完一條又一條☺️送酒
Room 3🍸High Tea一齊chill

有好多款Signature Cocktail🍸
🔺The Fiction

🔺Uisuki

Tea配串燒係一個好選擇‼️
好多雞嘅部位都食到🐔
🔺雞皮•好邪惡🤪但佢唔係必油出黎,唔會太有罪惡感🤣
🔺雞軟骨•脂肪香好正,大大粒咁好有咬口!
🔺雞尾•好似真係第一次試🤭炸到脆一冤的
🔺雞腎•爽口呀~串燒必食!
🔺雞心•比雞腎硬身啲同樣爽口
🔺雞肝•細個起已經鐘意!😍😍😍

免治雞肉配日本溫泉蛋🐔🥚
雞蛋落左醬油,攪勻佢就可以點雞肉啦~

沖繩黑豚虎蝦燒🦐
蝦肉已經剥好肉,出面包住黑豚肉第一次見呢😋
炸日本白蝦🍤
呢碗小食極推薦‼️炸白蝦勁脆口,啖啖鹹香,食完一條又一條☺️送酒係一流~

鯛魚燒🐠
最後點返個甜品🍮配左紅豆同忌廉,鯛魚燒好香脆入面夾住紅豆餡🫘

2023-04-02 44 瀏覽
Room 3🔮Uisuki以木盒加煙燻,驚喜登場。酒桶直接提取Nikka Whiskey,加入無花果精華,可從醇厚Whiskey 中睇到無花果肉。Maple syrup帶出Uisuki 甜味。Aromatic bitter令無花果同Whiskey 更完美融合,令酒更香更甜。🍸Hi ball imperialNikka Whiskey 同樣直接從酒桶提取。Emblica 同hojicha 為Cocktail注入香草同埋綠茶元素,令感覺清新。菠蘿同柚子lemonade 更令Cocktail 帶出甜蜜果香味。鱈魚乾口感煙靭,點沙律醬十分滋味。 炸日本白蝦,蝦味令人意外地突出。串燒種類多得可媲美日本居酒屋。雞皮、雞軟骨、雞腎、雞心, 免治雞肉配日本溫泉蛋,沖繩黑豚虎蝦燒。各款串燒味道香濃惹味,配搭酒吧精緻醇厚嘅酒 ,非常寫意享受。
Room 3

🔮Uisuki

🍸Hi ball imperial

📍room 3 (尖沙咀)新開嘅日式Gastrobar ✿#試食小日記🗒非常建議鍾意食Tea打卡嘅你Bookmark咗先😎店內環境好清幽舒服,日頭嘅採光充足好適合影相,全場主要分咗三個主題區係room 3呢個名嘅意思~如果一大班朋友嚟亦可以book佢哋嘅Private Room私隱度更高🤭room 3 Tanoshi Afternoon Tea Voyage☕️呢個tea set主要係輕食為主,用簡潔九宮格木盒設計,有九款日式小食(當中有兩款新主食),每樣味道都唔錯👍🏼下午茶嚟講係剛剛好~Sakura Blossom 🌸 Sakura Negroni相比食物⋯新推出嘅兩款cocktails更吸引到我呢個酒鬼😂兩杯都好有日本style,而且超好打卡📸~Sakura Blossom喺foam上面整咗幾朵靚靚櫻花,飲落酸酸甜甜好易入口,果香比較重👍🏼Sakura Negroni都有驚喜,首先店員會等你手機ready就倒水落去木盒度,跟住就會出到好靚嘅煙霧效果🥰(不過之後張枱好濕有少少美中不足嘿) 味道方面比我想像中好,可能夾咗Roku Gin變得好香,透明感顯得杯酒更加有日式簡潔嘅感覺💛整體嚟
📍room 3 (尖沙咀)
新開嘅日式Gastrobar ✿

#試食小日記🗒

Afternoon  Tea Set

Sakura     Blossom

Sakuru  Negroni

整體嚟講,打卡同飲品質素好有保證,😆Afternoon Tea Set亦好適合佐酒,好啱三五知己一齊去chill吓~
Afternoon  Tea Set
Sakura     Blossom
Sakuru  Negroni
2023-03-31 46 瀏覽
餐廳酒吧裝潢極具心思,設有幾個區域,各有特色,有奪目耀眼的酒吧長枱,靠窗可以望到街景的高枱,還有鏡面區等,可以選擇自己喜歡的座位 先來兩杯igable 的cocktail Uisuki~調酒師端來一個木盒,打開見到絲縷煙霧,原來cocktail 放在盒中,入口有陣陣煙燻香,威士忌酒味香醇帶微甜。The Fiction用上日本白酒,及紫蘇葉,調酒師再注入煙霧,視覺效果豐富,飲落非常清新。至於佐酒小食,我們點了多款日式串燒及燒物,包括有雞皮、雞軟骨、雞尾、雞腎、雞心特。 最喜歡柔軟的雞肝,入口即化,味道濃郁。還有免治雞肉烤得外脆內軟,沾日本溫泉蛋汁一齊食,更添嫩滑沖繩黑豚虎蝦燒亦相當特別。用黑豚肉包住虎蝦一齊燒,蝦肉彈牙,豚肉香口,食落好有口感另外不妨試吓小食炸日本白蝦,及甜品鯛魚燒,亦好好味

先來兩杯igable 的cocktail

The Fiction

另外不妨試吓小食炸日本白蝦,及甜品鯛魚燒,亦好好味
  • 炸日本白蝦
  • The Fiction
  • Uisuki
❀ room 3 #尖沙咀 ❀❗️尖沙咀新開摩登日式酒吧餐廳❗️——————————————————最近同朋友到訪咗尖沙咀新開張嘅時尚悠閒gastrobar「room 3 」💫由屢獲殊榮嘅Minus Workshop操刀設計,劃分咗三部分,分別為以竹林為靈感設計嘅主用餐區「Akasaka Room」、充滿竹葉形鏡面吊燈嘅「Ginza Room」、同以一片片葉子設計作間隔嘅「Roppongi Room」✨主打東瀛風情精美創意雞尾酒單,搭配各種日式串燒及小食。調酒師團隊曾任職MO Bar、Aqua,而菜單亦由Zuma、花見日本料理團隊設計🔥.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷☞ 招牌雞尾酒♥ Sakura Cha $150♥ Room 3 Sour $150♥ Hi Ball Imperial $150♥ Gurepufurutsu Sawa $150一共有八款創新招牌雞尾酒,我哋試咗四款。最欣賞「Gurepufurutsu Sawa」,因為有個爆爆珠西柚啫喱,幾特別又好食😆味道上就較喜歡「Hi Ball Imperial」,用上日本煎茶為主角,揉合西柚、洋槐蜂蜜的甜美,較易入口👌🏻另外「room 3 Sour」就
❀ room 3 #尖沙咀 ❀

♥ Sakura Cha $150

♥ Room 3 Sour $150

♥ Hi Ball Imperial $150

♥ Gurepufurutsu Sawa $150

一共有八款創新招牌雞尾酒,我哋試咗四款。
另外「room 3 Sour」就混合咗日本Nikka from The Barrel威士忌、焙茶、菠蘿及柚子,幾清新,但係酒味會重啲。
最後仲有超級靚晶凝通透粉嫩色嘅「Sakura Cha」,少女心爆發😍採用日本琴酒,加入櫻花、香桃茉莉梳打,不過味道有少許藥水味,未必個個鍾意。
☞ 佐酒小食
♥ 免治雞肉配日本溫泉蛋 $48
必食🔥
採用日本九州嘅華味鳥雞製作,選取其嫩雞胸及雞軟骨,肉質紮實得來又有軟骨嘅脆口。
罕見地配上日本溫泉蛋,使口感更順滑。

♥ 雞腎 $38
♥ 雞軟骨 $38
♥ 雞翼 $38
♥ 雞心 $38
♥ 雞肝 $38
♥ 雞皮 $38
當然唔少得一系列嘅雞串燒,喜歡內臟嘅我最推薦雞腎、雞心、雞肝😍

♥ 沖繩黑豚虎蝦燒 $62
成隻手臂咁長🤩
肉質爽口彈牙,仲要有少許蝦膏。

♥ 炸日本白蝦 $48

♥ 生薑日本豚丼 $88
唔夠飽嗌多個迷你丼飯。
日本豚肉帶點脂肪入口滑嫩,珍珠飯粒粒分明😚

♥ 鯛魚燒 $68
熱辣辣嘅鯛魚燒非常軟熟,內裏有香甜紅豆蓉。

——————————————————
✨整體味道: 3.7/5
✨環境裝修: 4/5
✨服務態度: 3.8/5
✨性價比: 3.5/5
✨再訪興趣: 3.5/5
💞整體來講
喺間環境唔錯嘅酒吧,有好多種創新招牌雞尾酒以及經典酒類,另外小食嘅質素亦可以,難怪剛開張冇幾耐已經人頭湧湧🤟🏻

2023-03-29 657 瀏覽
在尖沙咀比寧靜街道上的商業商場找到這間日式Gastrobar。門口不太似餐廳,似一個私人聚會場所,但走進布簾後就見到型格時尚的酒吧。這𥚃除咗有創意和風雞尾酒,仲有日本串燒和小食佐酒㗎!因為有餐廳週優惠,我哋叫咗一份晚餐套餐 — HK$298+10%服務費,有9樣嘢食。˚✧₊⁎前菜⁎⁺˳✧༚ 🥬 3款燒蔬菜.日本小青椒 — 清甜、爽脆.舞茸 — OK多汁,不過只得一件咋.迷你甜薯 — 多肉到脹卜卜,甜美和好粉˚✧₊⁎雞肉串燒⁎⁺˳✧༚ 🍢 從指定餐牌𥚃揀咗3款,醬燒的,調味得好好味.雞腎 & 雞肝 — 爽脆口感、不過細粒一點.雞心 — 厚實而軟心㗎喎!˚✧₊⁎串燒⁎⁺˳✧༚🥩 厚燒牛舌.厚切,入口實正而軟腍˚✧₊⁎飯或麵⁎⁺˳✧༚🍜 明太子冷拌烏冬.烏冬夠凍,口感軟身而煙韌,本身巳撈好些明太子沙律醬,再配埋面頭啲明太子一齊食,好鮮味而不會太鹹或太辣啦~.唯一只係比想像中細碗˚✧₊⁎飲品⁎⁺˳✧༚ 🥂 精選白酒.甜度正合我口味,伴串燒真不錯👌🏻🍢 免治雞肉配日本溫泉蛋 (HK$48/串).另外叫咗這2串,一人一串.雞肉似乎有撈入一些雞軟骨所以有些少脆口,點進醬油和蛋汁食,我哋之後連汁都食

˚✧₊⁎前菜⁎⁺˳✧༚
🥬 3款燒蔬菜
.日本小青椒 — 清甜、爽脆

日本小青椒

.舞茸 — OK多汁,不過只得一件咋

舞茸

.迷你甜薯 — 多肉到脹卜卜,甜美和好粉

迷你甜薯

˚✧₊⁎雞肉串燒⁎⁺˳✧༚
🍢 從指定餐牌𥚃揀咗3款,醬燒的,調味得好好味
.雞腎 & 雞肝 — 爽脆口感、不過細粒一點
.雞心 — 厚實而軟心㗎喎!

雞肝

˚✧₊⁎串燒⁎⁺˳✧༚
🥩 厚燒牛舌
.厚切,入口實正而軟腍

厚燒牛舌

˚✧₊⁎飯或麵⁎⁺˳✧༚
🍜 明太子冷拌烏冬
.唯一只係比想像中細碗

明太子冷拌烏冬

˚✧₊⁎飲品⁎⁺˳✧༚
🥂 精選白酒
.甜度正合我口味,伴串燒真不錯👌🏻

🍢 免治雞肉配日本溫泉蛋 (HK$48/串)
.另外叫咗這2串,一人一串
.雞肉似乎有撈入一些雞軟骨所以有些少脆口,點進醬油和蛋汁食,我哋之後連汁都食晒,味道真的很好👍🏻

免治雞肉配日本溫泉蛋
免治雞肉配日本溫泉蛋
  • 雞腎
  • 雞心
2023-03-27 27 瀏覽
今日經過尖沙咀發現了一間很特別的酒吧餐廳,一入去就俾佢嘅裝修同埋酒吧吸引住。我哋揀了吧枱坐,因為可以見到調酒師調酒,先點了兩杯雞尾酒和一些小食。Jungle cat帶有熱情果和荔枝再加上小許微辣,味道很啱我口味😙小食中我特別喜歡三重奏,是以焗脆的牛油紙放上明太子, 海膽和蟹肉, 可以一次過吃上三樣鮮味的配搭, 還有特色小食炸流心海膽, 海膽被魚肉包住再沾上紫菜, 鬆脆彈牙。燒白鱔亦都燒得到皮脆味香😋最後坐下坐下有點肚餓, 再點了和牛丼和炸蝦餅丼 , 這兩個丼飯也沒有令我們失望。總括而言裝修格調一流、員工有禮、環境舒適、食物質素佳。
2023-03-23 461 瀏覽
平時去酒吧happy hour,通常都係以黑木配以不同燈光線條嘅設計,但今日呢間比到煥然一新嘅感覺❤️用左urban modern style坐位設計非常嶄新又cozy,個vibe勁正‼️🍸The Fiction以日本白酒做base,加入左紫蘇葉~~☘️紫蘇葉本身味道好濃,我對呢種葉有啲抗拒的但原來加落cocktail 味道好唔同紫蘇葉嘅味道出奇地有種清新感覺,更能帶出白葡萄香Highly Recommend⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️🌸Sakura Cha成杯sakura tone,非常吸睛,岩哂打卡以Gin作主調,不過味道有啲似藥水味!happy hour = 🍹+🍢先最正呢度嘅串燒小食好高質,一啲都唔hea🎈炸日本小白蝦 - 非常脆口,微微嘅鹹味+芥末味,口味特別好味,佐酒一流🎈免治雞肉捧 - 雞肉捧燒到外層焦香帶脆,中間嘅軟骨足以豐富口感🎈厚燒牛舌🎈沖繩黑豚虎蝦燒 - 呢個好巧功夫要先幫虎蝦剝殼,再包裹豚肉片!入口有肉嘅纖維口感+爽彈嘅蝦,好好味呀呢幾款都係令我一食就愛上左真係必食之選

但今日呢間比到煥然一新嘅感覺❤️
用左urban modern style

坐位設計非常嶄新又cozy,個vibe勁正‼️

🍸The Fiction
以日本白酒做base,加入左紫蘇葉~~
☘️紫蘇葉本身味道好濃,我對呢種葉有啲抗拒的

但原來加落cocktail 味道好唔同

紫蘇葉嘅味道出奇地有種清新感覺,更能帶出白葡萄香
Highly Recommend⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

🌸Sakura Cha
成杯sakura tone,非常吸睛,岩哂打卡

以Gin作主調,不過味道有啲似藥水味!

happy hour = 🍹+🍢先最正

呢度嘅串燒小食好高質,一啲都唔hea

🎈厚燒牛舌

🎈沖繩黑豚虎蝦燒 - 呢個好巧功夫
要先幫虎蝦剝殼,再包裹豚肉片!
入口有肉嘅纖維口感+爽彈嘅蝦,好好味呀

呢幾款都係令我一食就愛上左
真係必食之選
2023-03-21
下午茶
2023-03-22 33 瀏覽
今日約咗個已移民美國,疫情後回港旅行的朋友,所以想找一處比較舒適的地方和她飲杯酒食下野傾吓偈。有朋友介紹尖沙咀一間舒適, 新開的酒吧餐廳,果然沒有令我失望,裝潢優雅, 以冷色設計, 枱與枱有一定距離, 不會你眼望我眼。員工有禮貌。我們點了兩杯雞尾酒,靚仔調酒師仲好細心幫我哋解釋酒嘅成份👍, 兩杯都有驚喜 。我點了黑豚虎蝦燒,燒得很香😋也點了兩個特色小食流心海膽及三重奏,海膽和蟹肉都很新鮮。越食越開胃最後我哋還點了牛丼及炸蝦餅丼作結😊這裏真是環境情調及服務一流!喜歡飲酒的朋友一定不要錯過,這裏選擇甚多。