2005-04-29
放假,太座有興趣來APM行下,咁我得baby_sakana引路,可以去baking factory買下整蛋糕的材料,一舉兩得。到佢買完,已經三點,就找地方吃東西。由樓上行到樓下,都無一間話係真正吸引的,如果比我揀,可能會去吉野家。到最後佢選擇了這裡,皆因佢話行到好攰,而疏化又好似幾好坐,入座時間是3:06pm。3:04pm~行入舖頭,只得一檯正離開的客人。太座見有對街的卡位好似幾好,就問可否坐下,得來的答案是那邊下晝要整野,不開,那唯有坐在向裡面的卡位。3:06pm~落單叫了焗薯皮、吞拿魚三文治及凍檸茶。3:25pm~全店仍沒有客人,但奇怪我們的食物還未到。更奇的是連凍檸茶也未來,水吧自己在渴可樂及傾計,當然沒空整,更遑論跟我添水。3:30pm~凍檸茶到,橫看豎看也不明白為何要廿多分鐘製作時間。3:32pm~全店多了一個客人,焗薯皮又上檯,賣相唔錯。當然又唔明點解要半個鐘至焗到如此簡單的焗薯皮,雖則我自己閒時都有整這味。3:35pm~終於忍唔住去追一追個三文治,四眼領班話整緊。3:49pm~三文治終於到,不過如果有一聲「唔好意思」,會有禮貌一點。係兩塊pita包夾什菜跟煙三文。Pita
3:06pm~落單叫了焗薯皮、吞拿魚三文治及凍檸茶。
3:35pm~終於忍唔住去追一追個三文治,四眼領班話整緊。
3:49pm~三文治終於到,不過如果有一聲「唔好意思」,會有禮貌一點。係兩塊pita包夾什菜跟煙三文。Pita包微暖,入面的餡又唔駛煎煮,同時間又沒有另外客人,點解要整咁耐呢?
4:12pm~食完埋單,不過剛好比我見到有客人入座對街的卡位,我問剛才的侍應:「又話唔比人坐的?」佢答得炒:「係呀,果邊下晝要整野.....」都沒好氣同佢講。
擺低一百零六蚊,一毫子貼士都沒有比,記憶中幫襯要加一的食肆,如此埋單是第一次。
回來一看,原來又是喊面多過笑面的食肆,這就是不看Openrice的後果了。