睇到d posts 見到幾吸引同特別,我都走去試下😆到咗蘭桂坊附近搵咗一陣都搵唔到個入口,焗住打電話問餐廳入口喺邊😅確實係隱世既,原來係十八座隔離條巷仔行入去,穿過條巷仔行緊入去時既心情係有期待😚到達之後見到係覺得幾chill,枱與枱之間有少少迫夾,感覺都ok既😆Order 了一杯cocktail 青瓜味道 幾得意😊Chicken soft bones $98我見到佢既雞軟骨係條狀,唔係粒粒果隻,所以好想試,炸得幾脆的,配yuzu salt,好味😋Three tomatoes salad $98我好鍾意呢個蕃茄佢個sauce Max得好好,好清新的味道👅Scallops $158個帶子都幾好味,新鮮口感soft,佢個汁都係調得幾特別的🤩A4 Wagyu beef $298用上酸酸嘅汁配和牛,令和牛冇咁”漏”,再配上veggie 一齊食,就更balance,可惜啲牛肉有少少”渣”Seafood Box $268好豐富足料的seafood 配上珍珠米,好好味,海鮮新鮮鮮甜,用上唔同口感的海鮮,令個飯更突出😋

Order 了一杯cocktail 青瓜味道 幾得意😊

Chicken soft bones $98

Three tomatoes salad $98

Scallops $158
個帶子都幾好味,新鮮口感soft,佢個汁都係調得幾特別的🤩

A4 Wagyu beef $298

Seafood Box $268
  • Seafood  box
  • Three  Tomatoes  Salad
2023-05-21 86 瀏覽
love the special fish taco and rice box, really impressed me, the beef tarte was not bad, scallop is also fresh but not surprisingly tasty, very good vibe for Friday after work, good place for girls gathering, not difficult to find the place!
  • Seafood box
  • Udon
  • Cartilage
▽⋄📍 Roji⋄// 𝑰𝑻𝑬𝑴𝑺 𝑶𝑹𝑫𝑬𝑹𝑬𝑫 //☼ Katsu Sando☼ A4 Wagyu Beef – Shisho Ponzu, Market Vegetables☼ Scallops – Yuzu Dashi, Celtuce☼ Seafood Box – Snow Crab, Ikura, Octopus, Bonito, Dashi, Wasabi☼ Torotaku – Tuna, Yellow Daikon, Crispy Nori⋄// 𝑽𝑬𝑹𝑫𝑰𝑪𝑻 // Hidden in a small and narrow alley near Lan Kwai Fong, Roji is a contemporary izakaya serving Japanese-French fusion cuisine in a buzzing ambience. Love that most of the dishes are lightly seasoned to pull out the natural fragrance and flavour of each in

📍 Roji

// 𝑰𝑻𝑬𝑴𝑺 𝑶𝑹𝑫𝑬𝑹𝑬𝑫 //

☼ Katsu Sando

// 𝑽𝑬𝑹𝑫𝑰𝑪𝑻 //

Hidden in a small and narrow alley near Lan Kwai Fong, Roji is a contemporary izakaya serving Japanese-French fusion cuisine in a buzzing ambience. Love that most of the dishes are lightly seasoned to pull out the natural fragrance and flavour of each ingredient. A4-Wagyu beef is a must-ordered – cooked to medium-rare in a refreshing shiso-ponzu sauce, the beef was juicy and very tender. Katsu Sando is one of their secret menu, consisting of a deep-fried fillet of mixed minced pork and beef, which was surprisingly quite different from the other sando-s I had previously in other places!

ℝ𝕖𝕧𝕚𝕤𝕚𝕥: Yes!
𝔹𝕪 𝕃𝕠𝕔𝕒𝕥𝕚𝕠𝕟: #japanese_in_central
Katsu  Sando
A4  wagyu  Beef
Seafood  Box
Torotaku
Katsu  Sando
A4  wagyu  Beef
Seafood  Box
Torotaku
人最緊要係有一種適應力,當接觸新事物既時侯,必需要有有接納既心態,有時試一次就會返唔到轉頭,就好似呢間「Roji」,雖之佢係一間名符其實既居酒屋,但同時散發住一股法式風情,當然我呢d酒鬼絕對唔會錯過,飲酒既黃金機會。👇🏻📌F O O D - ▪️ APPETISER - ▫️「Cartilage」即叫即炸,比起平時食既雞軟骨有少少唔同,而且咬落好似海蜇咁,好有咬口,配搭柚子鹽,送酒一流。▪️ SMALL · PLATES -▫️「Hamachi」油甘魚入口油潤甘香,配搭三文魚籽、烏魚子,鮮味十足。▫️「Scallops」帶子入口肉質豐厚,用上柚子、日式高湯,味道濃香入味,配搭Celtuce做襯托,賣相相當吸引。▪️ HOT · PLATES - ▫️「Udon」飲左幾啖酒,就自然想整返D熱食,烏冬入口滑溜爽彈,配上明太子、薑蓉、蒜片,口感更豐富。▫️「Chicken·Katsu」日式雞扒肉質嫩滑,外脆內軟,用照燒汁同埋芥末呈上,加左迷迭香,味道濃而不膩,唔錯。▪️ M A I N S -▫️「A4 Wagyu Beef」A4和牛果然有料到,入口油脂平均,食落係岩岩好,加上入口即化,牛味濃郁,用柚子紫蘇葉同
人最緊要係有一種適應力,當接觸新事物既時侯,

必需要有有接納既心態,有時試一次就會返唔到轉頭,

就好似呢間「Roji」,雖之佢係一間名符其實既居酒屋,

但同時散發住一股法式風情,當然我呢d酒鬼絕對
唔會錯過,飲酒既黃金機會。👇🏻

📌F O O D -
▪️ APPETISER -
Cartilage

而且咬落好似海蜇咁,好有咬口,配搭柚子鹽,送酒一流。

▪️ SMALL · PLATES -
▫️「Hamachi油甘魚入口油潤甘香,配搭三文魚籽烏魚子,鮮味十足。
Hamachi

▫️「Scallops」帶子入口肉質豐厚,用上柚子日式高湯
Scallop

味道濃香入味,配搭Celtuce做襯托,賣相相當吸引。

▪️ HOT · PLATES -
▫️「Udon」飲左幾啖酒,就自然想整返D熱食
Udon

烏冬入口滑溜爽彈,配上明太子薑蓉蒜片,口感更豐富。
Udon

▫️「Chicken·Katsu日式雞扒肉質嫩滑,外脆內軟,
Chicken Katsu

照燒汁同埋芥末呈上,加左迷迭香,味道濃而不膩,唔錯。

▪️ M A I N S -
▫️「A4 Wagyu BeefA4和牛果然有料到,入口油脂平均,
食落係岩岩好,加上入口即化,牛味濃郁,用柚子紫蘇葉
A4 Wagyu Beef

同埋雜菜平衡左和牛既油膩感,呢點要大讚。

▪️ D E S S E R T S -
▫️「Matcha Crème Brûlée」原來抹茶加上法式燉蛋
Matcha Crème Brûlée

原來幾夾,蛋味突出,又夠奶香,女仕們一定會鍾意。
2023-04-25
15 分鐘 (堂食)
Hamachi
2023-02-14 1100 瀏覽
中環蘭桂芳一帶一直有唔少出名嘅日本餐廳今次就揀咗Roji試試🫣未入到餐廳已經有第一個驚喜,就係個門口實在太隱蔽,行咗幾次先搵到,係喺一條好黑嘅巷仔入面🥹當日係星期五晚,餐廳當然係坐無虛席店員安排左我哋坐喺bar檯嘅最尾位置咁啱可以一邊睇廚師們整一邊食我哋點咗兩杯cocktail,前菜Scallops, Beef Tartare, 主菜有Yakiniku Wagyu, Seafood Rice同Pan cake做甜品Scallops有少少焦香再加herbs嘅味道層次感分明Beef tartare 係見到廚師整我地好奇問先有嘅Seasonal dish, 碟底揸上蛋黃醬,配以最頂層嘅蓮藕脆片令到成個菜式加添一重口感。到左主菜Yakiniku Wagyu 雖然唔係我平時鍾意食嘅炭燒和牛,而係配上左燒汁嘅和牛,但係本身件牛已經好好味,加上個燒汁連平時唔食菇嘅我都成碟食晒😋Seafood Rice味道方面較為失色,但份量多如果驚唔夠飽嘅話可以試試。甜品Pancake係全晚另一個驚喜,因為經openrice 訂檯嘅時候有remark係周年紀念,但係連我自己都唔記得咗,點知師傅竟然記得寫上Happy
中環蘭桂芳一帶一直有唔少出名嘅日本餐廳
今次就揀咗Roji試試🫣

當日係星期五晚,餐廳當然係坐無虛席
店員安排左我哋坐喺bar檯嘅最尾
位置咁啱可以一邊睇廚師們整一邊食

Scallops有少少焦香再加herbs嘅味道層次感分明

Seafood Rice味道方面較為失色,但份量多
如果驚唔夠飽嘅話可以試試。

甜品Pancake係全晚另一個驚喜,因為經openrice 訂檯嘅時候有remark係周年紀念,但係連我自己都唔記得咗,點知師傅竟然記得寫上Happy Anniversary 字樣。

最後唯一有啲失望嘅就係兩杯cocktail味道都麻麻,而且份量較細。但總括而言都係一餐非常高質嘅晚餐☺️

• Scallops
  • A4  Wagyu  Beef
  • Skillet Pan Cake
2023-02-08 816 瀏覽
如果唔係有人帶我去嘅話 我都唔會知道喺蘭桂坊附近會有一間極度隱世嘅居酒屋🦭Wagyu Box $248因為唔食生海鮮 所以嗌左個牛肉炊飯 肉量足夠而且有隻溫泉蛋喺上面 食之前記得要拌埋啲飯一齊食🤩不過唔知係咪廚師落醬汁落重咗手 個飯超級咸🥹係咸到食一啖都會令到你面型扭曲🥲🦭Scallops $158個starter好驚喜 酸酸甜甜又咸咸好開胃個scallops兩面都有超過燒過 大概燒到半熟 岩岩好🥰不過呢個Starter係最尾先上 有啲奇怪🤣🦭Udon $98呢個真係世一🥹🥹烏冬拌上明太子醬汁 烏冬掛汁之餘 啲醬汁亦都好Creamy🥰我覺得我下一次佢一定係會因為個烏冬🙈Price: within $600📍 Roji 中環德己立街20A號地舖

🦭Wagyu Box $248

🦭Udon $98

Price: within $600
📍 Roji
中環德己立街20A號地舖
朋友帶我嚟食飯,餐廳位置好隱蔽嘅小店,係一條巷仔嘅盡頭同好黑,估唔到都幾多人去炙燒帶子幾好食,煙燻味帶出帶子嘅鮮味,而牛油柚子汁亦同帶子好夾,並帶出幼滑口感!和牛肉質嫩滑,肉味香濃,但份量就唔算多烏冬好食,鍾意明太子嘅必試!醬汁係鱈魚籽薑蓉同明太子撈埋一齊,味道好夾好食!明太子好 creamy好濃,會想食完又食!吉列炸雞外層幾鬆脆,配搭炸豬扒醬,但肉汁欠奉,一般,叫唔叫都得。餐廳食物份量比較少,兩個人都$800一個人,性價比比較低。

和牛肉質嫩滑,肉味香濃,但份量就唔算多

明太子好 creamy好濃,會想食完又食!

餐廳食物份量比較少,兩個人都$800一個人,性價比比較低。
餐廳個位置都幾搞笑, 無朋友帶路應該真係難搵到 🤣 食物唔錯, drinks menu 小d 選擇 但都ok 嘅🥹 個wagyu rice 係全晚最出色個菜式 !好香牛肉味真心惹味啊 !其他前菜其實都幾唔錯 整體黎講可以一試 收工chill drink 一下。
  • A4  Wagyu  Beef
  • Scallop
  • Sando
2023-01-10 489 瀏覽
👉🏻Seafood Box💲268-Snow Crab, Ikura, Octopus, Bonito, Dashi, Wasabi👉🏻Scallops💲158-Yuzu Dashi, Celtuce👉🏻Karaage💲118-Umeshu Mayo, Spicy Salt👉🏻Matcha Creme Brulée💲128-cream, matcha-super hidden location🪟highly recommend to guys who want a sneaky date😹food was alright but not that outstanding, yet was kinda surprised by the generous amount of toppings in the seafood box🤩rating: 6.5/10〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️Roji (Central)📍20A D'Aguilar Street, Central, Hong Kong Hong Kong🔗#7eating中環#7eating日本菜

👉🏻Seafood Box💲268

👉🏻Scallops💲158
-Yuzu Dashi, Celtuce

👉🏻Karaage💲118
-Umeshu Mayo, Spicy Salt

👉🏻Matcha Creme Brulée💲128
-cream, matcha

rating: 6.5/10
〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️
Roji (Central)
🔗#7eating中環#7eating日本菜
近排好多人介紹呢間法日居酒屋🇫🇷🇯🇵 餐牌主要都係傳統日式居酒屋可以食到嘅菜式🇯🇵但係加入咗法式元素 幾有新鮮感🤩不過位置真係好隱蔽🙈要細心尋覓一番😅😅▾▾🐙 Cartilage $𝟗𝟖➤以為係普通雞軟骨🙈點知又幾特別😅雞軟骨炸完之後變成條狀🤣配埋青檸汁🍋脆而不膩‼️🍣🍱Seafood Box $𝟐𝟔𝟖➤呢個seafood box 超有驚喜‼️面頭鋪滿唔同既海鮮😍😍超足料🐟🦀🦐 下面既炊飯滲咗好香濃嘅紫蘇葉同香菇味😍仲有淡淡的鏗魚汁😊同魚生超夾😍好食‼️🐄Wagyu Box $𝟐𝟒𝟖➤雖然呢個都幾好食 但係個人都係比較鍾意seafood box☺️☺️ 和牛肉質嫩滑 份量都幾多😳😳😳不過飯唔係好吸收到肉汁😢所以個人都係比較鍾意seafood box☺️☺️ 🍜Udon $𝟗𝟖➤鍾意明太子嘅必試😄醬汁以鱈魚籽 薑蓉明太子混合而成🎣幾新鮮嘅組合 但係味道好夾🤭明太子醬好creamy好濃😁不過呢個份量比較少 一個人都可能食得晒🤣🤣🥪Sando $𝟏𝟐𝟓➤同平時嘅wagyu sando有少少唔同🙈裏面塊肉係以豬牛製成🐷🐮食落肉汁豐富🥪不過外面既麵包略嫌唔夠脆🥲💰 $𝟛𝟘𝟘 𝘱.𝘱 (𝟜 𝚙𝚙𝚕 • 𝐝𝐢𝐧

▾▾

🐙 Cartilage $𝟗𝟖

🍣🍱Seafood Box $𝟐𝟔𝟖

🐄Wagyu Box $𝟐𝟒𝟖

🍜Udon $𝟗𝟖

🥪Sando $𝟏𝟐𝟓

💰 $𝟛𝟘𝟘 𝘱.𝘱 (𝟜 𝚙𝚙𝚕 • 𝐝𝐢𝐧𝐧𝐞𝐫)
🏃環境舒適度: 𝟛.𝟟 / 𝟝
💵ℂℙ值:𝟛.𝟞 /𝟝
👀回頭率:𝟛.𝟞 / 𝟝 𓂀

🔎 Roji
📍中環德己立街20A號地舖
2022-10-01 1070 瀏覽
佢個地址雖然係大街但係超易miss 左個入口🌚 巷仔真係超黑… 行到盡頭就係餐廳,佢有outdoor 同埋indoor 嘅位置,位置唔算多,今次坐左係bar 台,對住個open kitchen可以望到師傅係到切刺身👌🏻夜晚都多人黎飲嘢,所以環境比較熱鬧嘈吵🤔/Scallops $158/帶子兩面都燒過非常香口,加埋yuzu dashi 味道清甜開胃,帶子上面加左celtuce 黎個組合幾有趣😳平時鍾意食軟身嘅萵荀,今次佢係爽口嘅加埋帶子一齊食口感唔錯👍🏻/Seafood box $268/黎個炊飯超足料😍面頭鋪滿雪蟹肉、三文魚子、八爪魚、鰹魚👍🏻 下面飯嘅份量真係好多,有味飯好好食😋仲有菇同埋紫蘇葉,令味道更加豐富👍🏻 可以大大啖食雪蟹同埋三文魚子真係大滿足🥰/Udon $98/之前見人介紹話黎個係secret menu 黎haha 點知依家係menu 到出現啦🤣 明太子烏冬食落好似意粉咁,醬汁非常creamy,烏冬又煙韌有口感🥰整體黎講,食物質素唔錯,係座位比較逼同埋夜晚會嘈吵d🤔

/Scallops $158/

/Seafood box $268/

/Udon $98/
Udon

整體黎講,食物質素唔錯,係座位比較逼同埋夜晚會嘈吵d🤔
Udon
:/📍Roji 中環我同朋友慶祝生日🎂我網上面搵到呢一間日式居酒屋形式的Fusion餐廳(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎) 餐廳名稱源於日文 “Roji Ura “ 有置身於小巷嘅意思同時佢都位於中環隱蔽的秘密後巷內😂搵佢都搵咗好耐💦🥺環境的確算寧靜🏞氣氛舒適⛩-🕯 Seafood Box🦀🐟(hkd 268)呢個飯意外地大份😂📦木身造型•日式斧飯 裏面放滿不同的海鮮材料💕✨雪場蟹肉🦀• 三文魚子🐟•八爪魚🦑•漬蘿蔔\(//∇//)\ 店員有說明要將所有食材和米飯攪拌均勻才可享用( ̀⌄ ́)💨🍱🍚全部材料份量十足(。ì _ í。)攪拌完之後每一啖都食到海鮮鮮甜的味道🔝🕯 A4 Wagy Beef🥩🐂(hkd 298)牛肉煮得非常嫩滑🥺💕💥煮得剛剛好 見到中間粉嫩嘅顏色🔝✅似係慢煮數小時而製成~配上佢個醬汁 但係有少少酸酸甜甜(/ω\)💦🕯 Poland Beef Tartare🥩💦(hkd 120)呢個牛肉他他😂🥩💨佢嚟到嘅樣貌真係令我冇乜食慾🥸 我佢加入咗白色嘅醬汁去mix生牛肉 令到個顏色少少奇怪ε-(´∀`; ) So Far 佢個味道係幾好食 配上炸蓮藕片 仲有種食緊墨西哥脆片嘅感覺💥🌮同埋佢有蛋
📍Roji 中環

Seafood  box

🕯 Seafood Box🦀🐟(hkd 268)

呢個飯意外地大份😂📦
A4  Wagy Beef

🕯 A4 Wagy Beef🥩🐂(hkd 298)

Beef  Tartare

呢個牛肉他他😂🥩💨佢嚟到嘅樣貌真係令我冇乜食慾🥸 我佢加入咗白色嘅醬汁去mix生牛肉 令到個顏色少少奇怪ε-(´∀`; ) So Far 佢個味道係幾好食 配上炸蓮藕片 仲有種食緊墨西哥脆片嘅感覺💥🌮同埋佢有蛋黃汁鋪底 撈埋一齊食又有特別嘅感覺🍳
Udon

🕯Udon🍜 (hkd 95)

呢個看似平平無奇的烏冬(◐‿◑)食落非常有咬口🤤好似龜丸烏冬個種 唔會太淋 明太子味道都好突出✨好夾 加上佢有落蒜蓉和薑蔥去調味(/ω\)💥口感加強 🧄

🔓Roji 中環

A4  Wagy Beef
Beef  Tartare
  • Seafood  Box
2022-07-09 939 瀏覽
💬 第五波疫情之前 兩人枱係冇得book位而家兩個人都接受預約 可能位置比較隱蔽 就算大家而家都返返工午餐時段都唔多人 所以服務質素都好好🐟 seafood tartare幾種唔同嘅海鮮再加埋啲脆脆好惹味🥢 本身個人唔係話好鍾意食明太子 但係呢個烏冬好好食去過兩次都有嗌🎁 之前試過Wagyu box 所以今次試seafood box雖然外型睇落唔算大份 但其實好足料Seafood box with snow crab, ikura, octopus, bonito, dashi飯本身已經調好味道 仲有飯焦所以好香口💁🏻‍♀️ 餐廳有得book位而且每樣都好食店內氣氛好好 員工亦都好親切 通常會因為掛住佢個烏冬所以再去食😆
💬 第五波疫情之前 兩人枱係冇得book位

2022-04-26
Seafood  tartare
Mentaiko  udon
2022-06-25 2322 瀏覽
約了三個貴妃飯聚終於可以出來見面啦!我私心選了這間位於中環秘密後巷內的餐廳,貌似酒吧但吃的竟然是日本菜。這間餐廳名叫Roji秘身於繁忙中環的後巷內,充滿神秘感的一間餐廳這天終於要來探秘。戒酒進行中的我跟一位貴妃分別選了Yuzu和Strawberry Mocktail各$75、另一位貴妃則選了 Grapes Shochu Mint High Ball$85。我的柚子特飲味道清爽,喝下去甜度不會很高挺有開胃的作用。先上檯的是Three Tomatoes Salad$98,以三款不同口感的新鮮番茄來炮製,每款番茄也清甜多汁好好味。然後加多份海鮮頭盤Scallops$138軟綿的帶子口感挺不錯,但鮮味我覺得可以再多一點會更加好吃。然後有肉食這個是Chicken Katsu$168,吉列豬扒吃得多吉列雞比較少吃,外層口感香脆內裡肉質淋香,配上燒汁及蛋黃醬吃好惹味。主食選了一飯一烏冬來分享,初想也是精緻的份量怎料上檯才驚覺少覤了它們了!先品嚐看似簡單的Udon$95,烏冬有咬口不會過淋內裡有鹹鹹香的明太子,加上薑及蒜蓉調味吃下味道非常有驚喜。然後點多一客Seafood Box$268,一看見這身木

我的柚子特飲味道清爽,喝下去甜度不會很高挺有開胃的作用。

然後點多一客Seafood Box$268,一看見這身木造型便知道是日式斧飯。

打開木蓋看見內裏放滿了不同種類的海鮮食材,當中包括有雪場蟹肉、三文魚子、八爪魚、漬蘿蔔等等,將所有食材跟米飯拌勻便可享用。

以為只有眼見的份量那您太天真了!原來這容器內裡非常有深度,份量勁大吃得我們仨High High的,海鮮味道很鮮美飯粒已調好味道加上有飯焦更為吸引,這個根本就是一個日式的煲仔飯。

甜品選了Skillet Pan Cake$148,焦香的白朱古力棉花糖配襯一球焙茶雪糕,冷熱交融總是叫人吃得愜意,就這樣便完美終結一場貴妃飯聚。

這間特色的日本菜侍應雖全是外籍人士,但日式食物又挺為正宗感覺有驚喜我很推介大家也去尋幽探祕。
2022-05-24
2022-05-22 730 瀏覽
We had dinner at roji recently and were pleasantly surprised! Great food and ambience with very reasonable price, staff were friendly and available. Feel so much better value than ronin and yardbird, vibe similar to tokyolima but easier to book and more suitable for talking given the volume of the music. Will come hack again!