2021-08-27 111 瀏覽
嚟到灣仔呢間環境好似打卡Cafe咁,原來入面淨係賣三款麵😲,仲要有一款賣哂,一於試試佢啦!😎·✨娘惹濃厚喇沙🍜 $98呢個係我三款之中最想食嘅😀喇沙有鮮蝦、雞絲、魚餅、半隻烚蛋、豆腐個湯底好濃郁,帶小辣架,係椰子同埋雞整成嘅湯🤩麵底偏細😟,可以免費加底,記住要加😚(我地冇加到sad😞)·✨干喇沙🍜 $98呢款其實材料同上面差唔多,係冇咗豆腐個啲喇沙湯底變咗做喇沙醬,而味道就冇咁辣同樣麵底都係偏細·✨咖央多士💚🍞 $38多士好脆,咖央又夠哂厚,甜度適中,好滋味👍🏻·🌟推介加底喇沙同埋咖央多士😬
✨娘惹濃厚喇沙🍜 $98
呢個係我三款之中最想食嘅😀
喇沙有鮮蝦、雞絲、魚餅、半隻烚蛋、豆腐
個湯底好濃郁,帶小辣架,係椰子同埋雞整成嘅湯🤩
麵底偏細😟,可以免費加底,記住要加😚(我地冇加到sad😞)
✨干喇沙🍜 $98
呢款其實材料同上面差唔多,係冇咗豆腐個啲
喇沙湯底變咗做喇沙醬,而味道就冇咁辣
同樣麵底都係偏細
✨咖央多士💚🍞 $38
多士好脆,咖央又夠哂厚,甜度適中,好滋味👍🏻
🌟推介加底喇沙同埋咖央多士😬
🍪 【#灣仔】Rempah Noodles💥最濃椰香叻沙麵 枱枱都叫咖央多士💥.🍪目前食過最好味嘅叻沙!好多人買咖央多士外賣!✧The best laska I have ever had! Many people come around and buy kaya toast to go! 🍪餐廳設計簡約乾淨,黑白色為主調,配上瓷磚、植物、鏡子。✧Simple and neat interior design. Black and white monochrome. Elements of shiny bricks, greenery and mirrors. 🍪人多且座位較窄,休閒餐飲之選。✧A busy restaurant with narrow tables and seats. Casual dining pick. ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~🍽娘惹濃厚叻沙 $98(5/5)🥘Nonya Laska Lemak湯底濃郁,椰香味突出✧Distinctive coconut flavour and heavenly! 蝦已剝殼,嫩滑雞肉✧Prawns are pee
🍪 【#灣仔】Rempah Noodles
💥最濃椰香叻沙麵 枱枱都叫咖央多士💥
🍪目前食過最好味嘅叻沙!好多人買咖央多士外賣!
🍪餐廳設計簡約乾淨,黑白色為主調,配上瓷磚、植物、鏡子。
🍪人多且座位較窄,休閒餐飲之選。
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

🍽娘惹濃厚叻沙 $98(5/5)
娘惹濃厚叻沙 Nonya Laska Lemak

🥘Nonya Laska Lemak
湯底濃郁,椰香味突出
蝦已剝殼,嫩滑雞肉
✧Prawns are peeled. Tender chicken.
湯通常不太熱
✧Noodles are usually warm only
🍽優質蝦麵 $98(4/5)
優質蝦麵 Premium Prawn Noodle

🦐Premium Prawn Noodle
麵條由米粉及粗麵混合而成
✧Noodle consists of rice vermicelli and thick egg noodles
蝦麵配搭豬油渣,十分香口
✧Mouth-watering and crispy fried lard
薄切豬肉片口感嫩滑
✧Tender pork
湯底較清淡,蝦味略嫌不太突出
✧Prawn flavour does not stand out
🍽咖央多士 $38(5/5)
咖央多士 Kaya Toast

🍞Kaya Toast
🍪香脆多士,內有足料涼浸浸斑蘭咖央
✧Crispy toast with cool and overwhelming pandan kaya
🍪甜度適中
✧Moderately sweet
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
味道 Taste:🍪🍪🍪🍪🍪/5
環境 Ambience:🍪🍪🍪🍪/5
💸消費 Spending:$117 /人 Person
🔥推介度 Recommendation:5/5
🍪食物質素高,價錢合理
✧Overall the food is awesomesauce! Great value for money.
🍪麵份量偏少,食埋咖央多士啱啱好
✧Noodle portion is quite small. Helps spare your stomach for kaya toast tho.
🍪假日光臨要排一個鐘隊,閒日早放工(18:30前)有機會直接入坐!
✧Expect an hour of queuing time at weekends. Go in without waiting if you are getting off early from work (before 18:30) during weekdays.
2021-08-24
娘惹濃厚叻沙 Nonya Laska Lemak
優質蝦麵 Premium Prawn Noodle
咖央多士 Kaya Toast
Flashback時間!上個月翻工之前啡熊媽媽就陪啡熊小編去灣仔攞牌😂 所以就為(純)咗(粹)慶(想)祝(食)一下 我地就去咗bookmark咗好耐嘅呢間新加坡菜🤤 雖然都已經過左熱潮 但依然無減排隊嘅長長人龍😨仲要嗰日係落大雨 我地都等咗半個鐘😕 咁完全係因為間店嘅位真係唔多🥲 In general個裝修比較簡約 以白色為主調 以黑白為主 配上大大嘅落地玻璃 採光真係十分唔錯👍🏻 值得一提嘅係有4個位係對住個落地玻璃 所以排隊嘅人就好似睇動物園大猩猩咁望住你食飯🦍 當時啡熊媽媽仲話唔想中嗰個位 結果唔要嗰樣就嚟嗰樣🤣 -🌟-娘惹濃厚叻沙 $98啡熊小編最愛叻沙 過一排就會好想食🤤 話說佢嘅叻沙湯底真係超濃 係痴住口腔嗰種feel 絕對無辜負佢「濃厚」呢個朵🤌🏻唔算好辣 但椰奶味好重好香🥥 上面配料有蝦🦐 芽(世)菜(一)雞絲🐥 魚餅 雞蛋 豆腐 每樣少少 顏色好靚😆 個面底唔係我地平時嘅米粉溝油麵 而係米線 不過啡熊小編覺得煮得太稔啦口感麻麻🤭優質蝦麵 $98啡熊媽媽話想試呢個多啲😆 顧名思義今次嘅湯底係蝦湯 味道就比較鮮 帶少少甜味👍🏻 上面鋪滿蝦 豬肉 菜 芽菜 同埋脆脆地既焦洋

-🌟-
娘惹濃厚叻沙 $98

優質蝦麵 $98
啡熊媽媽話想試呢個多啲😆 顧名思義今次嘅湯底係蝦湯 味道就比較鮮 帶少少甜味👍🏻 上面鋪滿蝦 豬肉 菜 芽菜 同埋脆脆地既焦洋蔥 令到成件事更豐富🥰 另外值得一提係個炸豬油渣 好香但好邪惡 完全係整碗麵嘅mvp!

咖央多士 $38
肥仔首選🤤 個多士外脆內軟 咬落去有聲㗎🥺 中間夾嘅咖央唔會太甜 帶淡淡嘅斑蘭味 稠稠地充滿成個口腔 又唔會太膩😲 完全理解同同意佢點解係呢度嘅招牌👍🏻

熱斑蘭葉香茅茶 $28
微甜 感覺少似竹蔗茅根水🤫 好重香茅味 但唔會好膠好奇怪咁 如果再去會再飲🤣

-🌟-
老實說啡熊小編覺得係ok好食 但又未去到超級驚艷嘅感覺😂 所以會繼續尋找更好食嘅新加坡菜🤣

建議指數:🐻🐻🐻/5
2021-08-19 143 瀏覽
灣仔人氣新加坡菜🇸🇬好食嘅嘢淨係賣幾樣就夠而佢哋嘅餐牌剩係得幾款麵娘惹濃厚喇沙($98)佢哋個喇沙湯底椰汁味🥥好重帶有少少辣🤌🏻🌶湯底相對地杰身但係配上檸檬葉唔會令到個湯底好滯配上已經拆晒肉嘅蝦蝦肉爽彈新鮮🦐仲有蝦餅,雞絲最重要嘅係個豆卜索曬湯底嘅精華🤤🤤底可以簡米線或者黃麵建議工米線比較掛湯優質蝦麵🦐($98)佢哋嘅蝦麵湯底係採用豬骨湯相對來講比較甜身配少少肥瘦嘅五花腩🐷加埋炸到香脆嘅豬油渣簡直係完美配搭🥳呢個蝦麵淨係可以配黃麵相對黎講比較有咬口咖央多士🍞($38) 呢個咖央多士比較上既感覺似甜品🍧因為佢哋嘅咖央係撈埋牛油而出邊食開嘅醬同牛油係分開嘅所以係幾特別😋佢哋嘅包係烘乾到又薄又脆口感一流🐷KOPI ☕️($30)咖啡飲落去好有新加坡🇸🇬既感覺佢地用煉奶咖啡係冇嗰種酸味我啱啱咖啡伸手去試吓青檸冰茶🍹 ($28) 飲落去就酸酸甜甜都幾解濟🤪Ps.唔夠飽仲可以免費加面添**溫馨提示**想試呢間野記得要早少少黎因為成日都要排隊同埋賣晒就冇㗎啦

娘惹濃厚喇沙($98)
佢哋個喇沙湯底椰汁味🥥好重帶有少少辣🤌🏻🌶
湯底相對地杰身但係配上檸檬葉唔會令到個湯底好滯

配上已經拆晒肉嘅蝦蝦肉爽彈新鮮🦐
仲有蝦餅,雞絲最重要嘅係個豆卜索曬湯底嘅精華🤤🤤

底可以簡米線或者黃麵
建議工米線比較掛湯

優質蝦麵🦐($98)
佢哋嘅蝦麵湯底係採用豬骨湯相對來講比較甜身
配少少肥瘦嘅五花腩🐷加埋炸到香脆嘅豬油渣簡直係完美配搭🥳
呢個蝦麵淨係可以配黃麵相對黎講比較有咬口

咖央多士🍞($38)
呢個咖央多士比較上既感覺似甜品🍧
佢哋嘅包係烘乾到又薄又脆口感一流🐷

KOPI ☕️($30)

青檸冰茶🍹 ($28)
飲落去就酸酸甜甜都幾解濟🤪

• 咖央多
  • 娘惹濃厚喇沙
  • 優質蝦麵
2021-08-17 5712 瀏覽
近月不時需要到灣仔辦理公務💼,這次特意在中午時間⏰前來灣仔,處理好公事就來處理自已的肚子啊!思量過後決定走到被譽為「全香港最好吃的咖央多士」的人氣🔥叻沙專賣店碰碰運氣娘惹濃厚叻沙 $98(青檸冰茶 +$15)來到這裡除了吃咖央多士外,叻沙已聽說頗受歡迎當然要來一個🙋🏻‍♀️店家聲稱用上粗米粉配獨家調配的椰子🥥雞濃湯,搭配鮮蝦🦐、魚餅、雞絲、雞蛋🥚、豆腐、豆芽跟香菜,配料十足,期望值變得更高😚上菜一刻叻沙的香氣已經傳入我的鼻👃🏻,湯頭色澤看得出濃郁,濃稠杰身,椰奶味香,紅油多但辣度比預期中溫和,未入口就已經覺得很吸引🤗 但吃當我喝下一口湯頭時,😳咦?!是我錯覺嗎?再吃一口更加覺得詭異,因為這碗🥣的味道實在比想像中淡,完全不對勁🤨,怎麼可能呢?這碗無論色澤跟香氣都已經非常對辦✅,可是味道卻是來得不一樣呀!不是不好吃,只是跟我期望的實在有點距離📐麵底用上粗米粉而非傳統的摻摻(油麵 + 粉絲),質地偏腍身但不會發脹而令口感變得更差,還不錯的~ 食材款式多調味也正常,略嫌蝦肉跟雞蛋味道一般🙁,但配湯頭會更顯惹味😋整體質素算🈴格,湯頭、麵質跟配材都是一般,難免令人有失望的感覺青檸冰茶🥤味道較好,有點

娘惹濃厚叻沙 $98(青檸冰茶 +$15)
青檸冰茶🥤味道較好,有點像🇹🇭泰式的凍檸茶,甜度適中👌🏻

咖央多士 $38
來到這個「鎮店之寶」👑~ 擁有這個稱呼也不為過,因為每檯也會點一客,而且風評也是非常好👍🏻!
麵包🍞表面烤至微焦,非常鬆脆,中間的咖央醬用上椰奶跟班蘭汁製成嘅,無論質感或顏色也與牛油果🥑非常相似,口感介乎於忌廉與雪糕🍨之間,入口輕盈軟滑,帶少許班蘭香,香甜不膩
咖央醬入口冰凍🧊,配上烘熱脆口的多士,冰火交融,口感更好!個人認為這個是在香港🇭🇰吃到最好吃的一款!

驟眼看店家的門面還以為是一間Cafe☕️,黑白格仔地磚、雲石檯,配上落地玻璃的裝潢及開放式廚房,簡潔時尚,採光度高,打卡📸一流
菜單只得一頁紙📄:三款麵同四款飲品,兩款人氣小食就顯示於牆上的黑板,雖然只有幾款食品,已足夠吸引👀客人來光顧
當日見到不少上班族排隊光顧,我也差不多等了大半個小時才安排入座,可想而知店家有多受歡迎👏🏻
單單為著這個🌏世界級咖央,排隊一試也絕對值得啊❤️
2021-06-03
45 分鐘 (堂食)
2021-08-16 157 瀏覽
灣仔區最有名之喇沙〰️排隊是必須的😛但放心都唔係要排好耐既 環境非常舒服 好似cafe咁☕️樓底高 簡潔清新既設計💚咖央多士 $38呢間既咖央醬同出面食到既都幾唔同 你見佢個醬係好厚身 我覺得食落係比較creamy 好重奶味 但就相對無咁甜〰️👶🏻多士呢 就好薄好脆🧐好似餅乾咁 加上多士唔係熱辣辣個種 所以我食落似係食雪糕三文治咁🤣🤣🤣🦐娘惹濃厚叻沙 $98一上菜~哇!超多料 蝦🦐魚餅🍢雞絲 雞蛋🥚豆卜 芽菜 香菜🤣每啖都有好多料😳都幾爽 我自己好中意豆卜 可以索曬啲汁〰️叻沙都重椰子味 好香濃☺️〰️唯獨係啲麵質較淋 如果係滲滲應該會再好食啲?🦐優質蝦麵 $98用上8種不同既香料〰️超濃蝦味同蒜炒香😳😳油麵都幾彈牙🤓湯底食落比較淡 因為有香脆豬油 所以湯底都偏油膩 配料蝦同豬肉份量都多架 蝦就唔算好新鮮😕
灣仔區最有名之喇沙〰️排隊是必須的😛

💚咖央多士 $38

🦐娘惹濃厚叻沙 $98

🦐優質蝦麵 $98
2021-08-14 97 瀏覽
一間我嚟咗超過七次都入唔到舖頭最後我係喺一個請假嘅日子嘅下午3:30先入到黎咖咉多士偏厚身 好食嘅外脆內軟個醬將都係甜度剛剛好 不過我比較鍾意食薄啲嘅 好似蘇媽蘇媽個個咁福建蝦麵 近乎係我最鍾意食嘅星馬食物好味湯底夠入味 麵質彈牙我最怕食嗰啲好林嘅面 一咬就散佢完全唔會配料好似蝦咁感覺都新鮮唔會有雪藏味或者腥味Lime tea叫做幾清淡比samsen淡味好多不過都係正嘅都想encore 可能又要等下次閑日請假先可以食😹
一間我嚟咗超過七次都入唔到舖頭
不過都係正嘅
都想encore
可能又要等下次閑日請假先可以食😹
2021-08-09 210 瀏覽
呢間網上討論到極高嘅喇沙麵,今日終於試到!平日下午三點左右到,等左20分鐘;等候係需要排隊,而店員要求大家貼著馬路排(公家位黎喎?),但明明餐廳門口係有空間排隊;我諗可能餐廳係想貼心啲:唔想排隊嘅客人望住食嘢嘅客人,但係大熱天時有太陽,貼著馬路排就唔係好貼心😅本身好期待,唔諗就點左喇沙同娘惹喇沙,加多份hidden menu kaya toast❤️❤️由於陪我黎嘅係係大食先生,2碗我地都加左extra noodles (+$0)我份喇沙賣相唔錯,但原來唔係溝麵?! 有啲失望.. 味道一般 ,無咩驚喜,而且湯還湯,麵還麵嘅味道,無誠意呀手,加左麵份量都普通portion… 對於之前一年出差10次新加坡嘅我,食唔到果種味道呀😔大食先生嘅娘惹喇沙反而驚喜啲,湯底蝦味濃,但係都唔會想食完再食。Kaya toast 多士好脆,平時食kaya都係啡啡黃黃,而呢一款就好似斑蘭cream咁..太耐無過新加坡,太耐無食新加坡野,我只係想食傳統啲正宗啲嘅味道啫…. 名過於實;睇嚟下次都要試埋灣仔另外一個喇沙!?餐廳大部分店員都係外籍人士,都好有禮貌,見我飲完水都主動幫我加水👍🏻👍🏻 可惜碗麵唔岩食😔😔
呢間網上討論到極高嘅喇沙麵,今日終於試到!
平日下午三點左右到,等左20分鐘;

睇嚟下次都要試埋灣仔另外一個喇沙!?

可惜碗麵唔岩食😔😔😔
2021-08-09 139 瀏覽
去不到新加坡,但又思念新加坡的菜,所以來到這陣子人氣一直高企的Rempah Noodles。好幸運地,被安排到坐在落地大玻璃面前的座位,一邊食,一邊可以望到街景,感覺好寫意。裝修好新潮,整體好乾淨,好喜歡餐廳所擺放的畫件。一坐下,先點了招牌菜之一,咖央多士 $38,一碟四小件,正方形的多士是疊層上碟,淨看外形,已好可愛❤️多士烘焙到剛剛好,好脆身。裏面斑蘭咖吔醬特多,青綠色的,均勻塗在多士中間,兩者相輔相成,感覺好夾。味道甜甜的,每啖都好滋味。然後,點了一碗娘惹濃厚叻沙 $98(下圖左)湯底有濃烈的椰奶香,甜甜的。入面十分豐富,食材有蝦肉,一隻熟蛋,少量豆卜,同小小雞絲,加上旁邊的香草調味,正,而入面的米線同配料都能鎖緊湯汁。還點了一碗優質蝦麵 $ 98(下圖右)說明優質,真的優質,蝦湯鮮味好濃郁,喝到新鮮熬製的蝦湯。入面的蛋麵和米線也好彈牙。主角當然是蝦,蝦肉兩三塊擺上面,雖然不是連殼的大蝦,但都好好味。入裏的豬腩肉,肥肉部分不多,肥瘦適中,適合女仔。而且還有少量的蔬菜,感覺有肉有菜,平衡了。仲有芽菜,不過本人就不食芽菜😅整體都好好味,感覺好正宗。♥️Rempah Noodles 地址:

裝修好新潮,整體好乾淨,好喜歡餐廳所擺放的畫件。

一坐下,先點了招牌菜之一,咖央多士 $38,
一碟四小件,正方形的多士是疊層上碟,淨看外形,已好可愛❤️

然後,點了一碗娘惹濃厚叻沙 $98(下圖左)
湯底有濃烈的椰奶香,甜甜的。
入面十分豐富,食材有蝦肉,一隻熟蛋,

還點了一碗優質蝦麵 $ 98(下圖右)
說明優質,真的優質,蝦湯鮮味好濃郁,喝到新鮮熬製的蝦湯。
入面的蛋麵和米線也好彈牙。
入裏的豬腩肉,肥肉部分不多,肥瘦適中,適合女仔。
而且還有少量的蔬菜,感覺有肉有菜,平衡了。
仲有芽菜,不過本人就不食芽菜😅
整體都好好味,感覺好正宗。♥️

Rempah Noodles
地址:灣仔軒尼詩道地下18號舖

2021-07-31 519 瀏覽
推介👐🏼🤲🏼🙌🏼咖央多士.香軟滑🥰😍認真近年少之又少食到咁好味甜度岩岩好…唔會甜到要飲水飲水😍🥰👍🏻優質蝦麵…湯底足料夠味唔咸.有粒粒豬油楂.香口爆油🤪.唯獨麵就太普通了👉🏻👈🏻叻沙湯麵…湯底濃厚唔確喉👍🏻…都係麵太普通👉🏻👈🏻坐位如係牆角位比較會背碰背….大隻既唔好坐了環境都唔錯.旦未叫得舒適👉🏻👈🏻旦咁既價錢.就係咁丫🥰別太大要求服務都係在中上👍🏻👍🏻👍🏻希望快快可收玩子貨幣(現時收現金only)
推介👐🏼🤲🏼🙌🏼

坐位如係牆角位比較會背碰背….大隻既唔好坐了
環境都唔錯.旦未叫得舒適👉🏻👈🏻
旦咁既價錢.就係咁丫🥰別太大要求
服務都係在中上👍🏻👍🏻👍🏻
希望快快可收玩子貨幣(現時收現金only)
咖央多士
咖央多士
2021-07-29 246 瀏覽
Hello 大家好,又係我地Hkfunlife小編分享好餐廳既時間啦 平時路過眼望望,今次終於試咗人氣新加坡餐廳 成日都大排長龍!呢間餐廳位於灣仔軒尼詩道18號地舖,叫做Rempah Noodles呢間餐廳保持光鮮企理,無花巧之裝潢。呢間新加坡菜係2018年開業,由來自新加坡既大廚主理,因為全日淨係賣娘惹叻沙、乾叻沙同蝦麵,人氣長龍店,掀起叻沙熱潮我地到達餐廳後,先掃安心出行或寫紙仔,等30分鐘左右便可入座。埋到枱見到餐具清潔、沒有破損及圖案相配,感覺安心。坐低之後,店員提供餐牌,方便客人點餸及追加,餐廳食物嘅選擇唔多 只有三款面同嘢飲啱晒選擇困難症嘅人,簡單到題。我地用左3分鐘先諗好要嗌咩。年輕嘅外藉店員友善客套,得知我地初次光顧,主動推介人氣菜式,體貼之情盡在不言中娘惹濃厚叻沙 $98店員一放底碗麵就已經聞到好香既椰奶味🤤 味道都同預期一樣咁濃厚 叻沙做法正宗,用上叻沙膽係用上黃薑、石栗、乾葱、南薑、檸檬草、大蒜、辣椒等材料炒製,加入雞骨、豬骨湯同椰漿煮成叻沙湯底。入口幾creamy,濃稠杰身,每一啖麵同湯都係濃濃嘅味道,飲落有叻沙葉、椰漿既香味同咖喱香料既濃香湯、米線同餸料既比例

啱晒選擇困難症嘅人,簡單到題。我地用左3分鐘先諗好要嗌咩。

娘惹濃厚叻沙 $98

湯、米線同餸料既比例岩岩好,成碗份量適中,配料有半隻蛋、5片鮮蝦肉、炸魚片、豆卜、雞絲等等

班蘭咖央多士 $38

好多咖央多士個醬係唔夠,或者味道唔夠濃厚,依個多士,將包肉挑空再打成CREAM塞滿多士入面,令到CREAM充滿係香脆既多士之間,超級飽滿。做到醬汁比其他咖央多士更多更豐富。

內餡係綠色,顏色似牛油果,因為佢係加左新鮮班蘭葉嘅醬。
45 分鐘 (堂食)
  • 班蘭咖央多士 超好食‼️ 唔係一般食到既死甜,而係勁重斑蘭同椰香,如果鍾意食滿滿醬汁嘅咖央多士,呢件就最適合
@ ℝ𝕖𝕞𝕡𝕒𝕙 ℕ𝕠𝕠𝕕𝕝𝕖𝕤早一陣子的ᴡᴇᴇᴋᴇɴᴅ來過  但人實在太多了  吃不到今次平日𝟼點𝟺𝟻ᴘᴍ就來  等了大約𝟷𝟻分鐘就吃到了  開心😬餐牌選擇不多  只有𝟹個麵款 牆上餐牌則隱藏了人人都會叫的ᴋᴀʏᴀ ᴛᴏᴀsᴛ選了叻沙 後選擇困難  餐廳姐姐就幫我們決定來個蝦麵當然  還要來個ᴋᴀʏᴀ ᴛᴏᴀsᴛ👍🏽 ᴋᴀʏᴀ ᴛᴏᴀsᴛ  咖吔多士  ($𝟹𝟾)有驚喜!!!  多士很夠脆  咖吔部分出奇地香滑猶如在吃菠蘿油般  而不像坊間一般塗醬似的感覺   口感順滑   不會太甜也不會太膩👍🏽 ɴᴏɴʏᴀ ʟᴀᴋsᴀ ʟᴇᴍᴀᴋ  娘惹濃厚叻沙  ($𝟿𝟾)叻沙湯底味道濃郁  不太稠亦不太稀就是覺得麵底可以更入味  (友人表示不認同  覺得已很濃🤨)噢還有 麵底是米線不是米粉+油麵喲👍🏽 ᴘʀᴇᴍɪᴜᴍ ᴘʀᴀᴡɴ ɴᴏᴏᴅʟᴇ  優質蝦麵  ($𝟿𝟾)這個麵沒有令我有太大感覺而友人則尤愛它的豬油渣不得不再三地讚嘆這家的 ᴋᴀʏᴀ ᴛᴏᴀsᴛ  (怕它很快不脆  所以圖也沒了)麵就不過不失  胃大的朋友可能會不太滿足啊🙊
@ ℝ𝕖𝕞𝕡𝕒𝕙 ℕ𝕠𝕠𝕕𝕝𝕖𝕤
早一陣子的ᴡᴇᴇᴋᴇɴᴅ來過  但人實在太多了  吃不到

餐牌選擇不多  只有𝟹個麵款
牆上餐牌則隱藏了人人都會叫的ᴋᴀʏᴀ ᴛᴏᴀsᴛ
選了叻沙 後選擇困難  餐廳姐姐就幫我們決定來個蝦麵
當然  還要來個ᴋᴀʏᴀ ᴛᴏᴀsᴛ

👍🏽 ᴋᴀʏᴀ ᴛᴏᴀsᴛ  咖吔多士  ($𝟹𝟾)
有驚喜!!!  多士很夠脆  咖吔部分出奇地香滑

而友人則尤愛它的豬油渣

麵就不過不失  胃大的朋友可能會不太滿足啊🙊
ɴᴏɴʏᴀ ʟᴀᴋsᴀ ʟᴇᴍᴀᴋ
2021-07-15
15 分鐘 (堂食)
ɴᴏɴʏᴀ ʟᴀᴋsᴀ ʟᴇᴍᴀᴋ
  • ᴋᴀʏᴀ ᴛᴏᴀsᴛ
之前聽人推介過呢間餐廳,但次次都見到排長龍只可以望而卻步,終於搵到一個星期六可以去試下。店面比較細,12:30去到已經見到門口有10多人係度排緊隊😥。大約等左30分鐘就可以入去,等候時間唔算太長,不過lunch hour烈日當空☀就可能要自己準備風扇同防曬用品,因為排隊既地方真係完全冇遮冇擋。入到餐廳,食物同飲品款式唔多,食物主要有3款麵選擇 - 蝦麵、娘惹濃厚叻沙同干叻沙,再連同黑版上既金杯同咖央多士;而飲品只有4款由於今次一個人食又唔太餓,所以淨係叫左娘惹濃厚叻沙加一杯奶茶,午餐時間可以加$15加飲品 (咖啡同奶茶除外)叻沙湯好濃郁,湯汁可以掛係麵上一同品嚐,味道適中。配料亦都唔少: 有蛋、蝦、豆卜、雞絲、豆芽等等。雖然望落麵既分量唔算太多,但加上配料同濃郁既湯底原來好足夠。 一路食會覺得有少少辣但可以接受,整體黎講叻沙好惹味!可惜我唔太鍾意香料,如果唔係應該會清左個湯😋。至於奶茶,叫左既係加煉奶既版本會比較甜,茶味都算濃郁可以一試。

娘惹濃厚叻沙
題外話/補充資料: 店員真係好細心,見到出面有啲客人曬住排隊又冇遮會提供UV遮俾佢地! 抵讚 👍🏻👍🏻👍🏻
2021-07-10
30 分鐘 (堂食)
娘惹濃厚叻沙
2021-07-14 128 瀏覽
平時大概6點幾到唔洗等位~叫左個<Nonya Laksa Lemak 🍜>同<Kaya Toast🍞>。咖央多士超好食‼️ 唔係一般食到既死甜,而係勁重斑蘭同椰香,平時麻麻地斑蘭同椰子味,不過呢個很可以🤤 厚厚既咖央餡加埋烘到脆脆既多士好夾喇沙湯底好好味,椰漿味好濃,不過海鮮味就唔算好出。蝦就已經剝哂殼開埋邊,唔驚食得好麻煩。以為麵底會係米粉溝油麵,原來係淨米線,不過煮得太淋🙈<Nonya Laksa Lemak 🍜><Kaya Toast🍞>一食完出黎已經見到有5、6個人排緊隊🙈

<Nonya Laksa Lemak 🍜>

<Kaya Toast🍞>

一食完出黎已經見到有5、6個人排緊隊🙈
去灣仔附近 每次經過rempah noodles 都大排長龍 lunch time peak hour 想食一定食唔到 除非要排好耐所以今次係特登一開門就準時入去食😙可以唔洗排lu😂首先環境好似cafe 簡約而打卡不錯😆menu 仲要好型只有幾個main product 有style 專注整幾款都可以吸引甘多人食 勁!!!✨今次試左佢娘野濃厚叻沙 yum yum yum!!!!🤩好濃厚既叻沙湯底配上麵條 啖啖都充分沾上湯汁 味道一流 令人一口接一口🤤講起都流口水啦 又好掛住佢既滋味🤣另一款係dry laksa 用既麵係銀針粉 好qq 我都好鐘意 但二選一 我都會再揀濃厚laksa 😝😝比較係我杯茶😋最最最最令人必回頭既 一定係咖央toast 😍😍😍😍😍超超超超超勁好味道!我真係冇誇張到😂😂佢冰冰既kaya 醬 厚厚甘搽係脆卜卜又熱既多士之間 一咬落去雙重滋味 冇得頂啊 仲要唔係好甜 甜度剛剛好 係邊到可以食到比佢好味既kaya toast 😆😆😆😋😋😋if any please tell me🙈🙈

所以今次係特登一開門就準時入去食😙可以唔洗排lu😂

首先環境好似cafe 簡約而打卡不錯😆