2023-03-29 78 瀏覽
呢到有一種走文風路線,環境舒服安靜,空間感好大。晚餐係有好多選擇,可以自由咁配。 前菜:香煎法式鵝肝配梅酒糖蛋 煎香鵝肝油脂滿載,外層煎到好香脆,內面做到好淋滑,仲有幾片青瓜一齊食就無咁油。食物及處理相當有水準。 磯煮南非鮑魚伴醬油漬三文魚籽 鮑魚做到好入味調味適中,熟成時間剛剛好,食落去相當爽彈。上面加入左三文魚籽,咬落爽脆,小小鹹香提昇鮮味。 濃濃既龍蝦湯,愈飲愈好飲。而且相當大碗份量好足,入面加入左大蝦同露片。 主菜黎之前,店員送上台灣盈香烏龍,用黎清清口腔。 爪魚走過油後好彈牙。 枝豆增加菜色色彩及菜式口感。意大利飯食落唔會生骨,入面仲加入左小小菇菌炒香。食落好香口。 豬胺我地叫左7成熟,黎到唔會太生剛剛好肉質唔會老。沾左肉汁一齊食好夠味。糖波蘿外層加左沙糖用,用火槍燒過做到外層蕉脆,波蘿好甜內面微暖。炒野菜好香口,千層薯做到好creamy。 是日甜品係抹茶咖啡慕絲蛋糕,好有抹茶味,又唔太甜。蛋糕好軟仲有小小咖啡味,食多幾個都唔會太肥。

2023-03-24 85 瀏覽
隱身於工業大廈中既日式cafe🎌入到嚟同出邊感覺截然不同環境走木系風格,清新簡約☘️晚市有5 courses dinner set 由前菜到甜品,每款都好有心思🤍🌟芝士焗元貝釀蟹肉•蟹膏野菌忌廉汁🌟香煎法式鵝肝•梅酒溏心蛋前菜推薦法式鵝肝外面煎到金黃香脆,入口軟滑富油香而且厚切一大片,食落好滿足🤤🌟干邑龍蝦湯龍蝦湯會係客人面前即席倒出夠晒儀式感飲落每啖都係好濃郁既龍蝦味🦞上主菜前仲安排左refreshment tea 🍵等客人可以清新一下味蕾,再慢慢享用主菜🌟香烤大虎蝦蘆筍辣鮮茄蓉自家制手工意粉($388)唔係主打意粉但都提供自家制手工意粉好有誠意意粉比一般食到既更煙韌有口感🍝配上新鮮蕃茄蓉味道清爽開胃🍅香煎虎蝦超大隻,肉質彈牙爽口🦐蝦頭入面仲有滿滿既蝦膏🌟鹿兒島A4和牛西冷配慢煮和牛臉頰配蘆筍•奶油千層薯($498)和牛西冷充滿油脂,分布平均🐮揀左3成熟肉質保持粉嫩慢煮和牛臉頰既肉質相比下比較有咬口但牛肉味會更為突出,各有千秋🤩🌟抹茶咖啡慕絲蛋糕最後食到既甜品亦係餐廳自家製店員特別提到用左杏仁粉取代麵粉令蛋糕更加輕盈冇負擔整個體驗感受到餐廳對細節同食物嘅一絲不苟🫶🏻
隱身於工業大廈中既日式cafe🎌
入到嚟同出邊感覺截然不同
環境走木系風格,清新簡約☘️
晚市有5 courses dinner set
由前菜到甜品,每款都好有心思🤍

🌟芝士焗元貝釀蟹肉•蟹膏野菌忌廉汁
🌟香煎法式鵝肝•梅酒溏心蛋
前菜推薦法式鵝肝
外面煎到金黃香脆,入口軟滑富油香
而且厚切一大片,食落好滿足🤤
🌟干邑龍蝦湯
龍蝦湯會係客人面前即席倒出夠晒儀式感
飲落每啖都係好濃郁既龍蝦味🦞
上主菜前仲安排左refreshment tea 🍵
等客人可以清新一下味蕾,再慢慢享用主菜
🌟香烤大虎蝦蘆筍辣鮮茄蓉自家制手工意粉($388)
唔係主打意粉但都提供自家制手工意粉好有誠意
意粉比一般食到既更煙韌有口感🍝
配上新鮮蕃茄蓉味道清爽開胃🍅
香煎虎蝦超大隻,肉質彈牙爽口🦐
蝦頭入面仲有滿滿既蝦膏
和牛西冷充滿油脂,分布平均🐮
揀左3成熟肉質保持粉嫩
慢煮和牛臉頰既肉質相比下比較有咬口
但牛肉味會更為突出,各有千秋🤩
🌟抹茶咖啡慕絲蛋糕
最後食到既甜品亦係餐廳自家製
店員特別提到用左杏仁粉取代麵粉
令蛋糕更加輕盈冇負擔
整個體驗感受到餐廳對細節同食物嘅一絲不苟🫶🏻
觀塘呢區眾多美食,大部份有質數嘅餐廳,都隱藏於工廈之中朋友介紹呢間餐廳Lunch Set 跟嘅沙律餐湯都新鮮美味仲加上健康嘅藜麥✨Relish All Day BreakfastAll Day Breakfast乜都有啲,日本雞蛋炒得好香滑仲有大啡菇.菠蘿車打芝士腸.煙三文魚沙律.煙肉.車厘茄.紫薯餅仲有焦糖菠蘿,外層脆卜卜,咬落又甜又多汁✨芝士西班牙黑毛豬漢堡菠蘿Burger好有份量,外層麵包加上牛油烘配上田園沙律新鮮甜番薯條炸得金黃香脆,沾少少松露醬更好味✨北海道蜜紅豆抺茶麻糬三文治鬆軟嘅抺茶三文治,帶點蛋糕嘅口感夾著紅豆同軟軟糯糯嘅麻糬,口感豐富,味道唔會太甜✨Jasmine Four Season Jade Tea 四季春茶酸酸甜甜,賣相好靚如果再大杯啲就更好喇✨ White Coffee添加鮮奶,調較自己合適嘅比例又香又滑
觀塘呢區眾多美食,
大部份有質數嘅餐廳,都隱藏於工廈之中

朋友介紹呢間餐廳

Lunch Set 跟嘅沙律餐湯都新鮮美味

仲加上健康嘅藜麥

✨Relish All Day Breakfast
All Day Breakfast乜都有啲,
日本雞蛋炒得好香滑
仲有大啡菇.菠蘿車打芝士腸.煙三文魚沙律.
煙肉.車厘茄.紫薯餅

仲有焦糖菠蘿,外層脆卜卜,咬落又甜又多汁

✨芝士西班牙黑毛豬漢堡菠蘿
Burger好有份量,
外層麵包加上牛油烘配上田園沙律
新鮮甜番薯條炸得金黃香脆,
沾少少松露醬更好味

✨北海道蜜紅豆抺茶麻糬三文治
鬆軟嘅抺茶三文治,
帶點蛋糕嘅口感
夾著紅豆同軟軟糯糯嘅麻糬,
口感豐富,味道唔會太甜

✨Jasmine Four Season Jade Tea
四季春茶酸酸甜甜,賣相好靚
如果再大杯啲就更好喇

✨ White Coffee
添加鮮奶,調較自己合適嘅比例
又香又滑
2023-03-24
午餐
  • Relish All Day Breakfast
2023-03-19 1170 瀏覽
Relish係觀塘區應該都有d小名氣!今次見佢地最近update左lunch menu就專程過黎試試!成間餐廳都以溫暖木系風格,感覺好舒服.是日餐湯 忌廉蘑菇湯蘑菇湯充滿粒粒蘑菇蓉,充滿濃厚菌香.入口香滑得黎再配搭蒜蓉多士香.Relish All Day Breakfast週未brunch當然要食返個all day breakfast慢慢活一下.Relish嘅all day breakfast絕對會令你滿足!配料同配搭比平時cafe等食開嘅all day breakfast更豐富.當中最驚喜一定係燒菠蘿同芝士大啡菇!!燒香後嘅菠蘿帶住一層焦糖面,配大大條菠蘿更香甜.大啡菇juicy又釀入大量芝士,切開後拉絲效果滿分!軟殼蟹黑松露野菌忌廉汁意大利粉軟殼蟹經炸香過後都香脆鮮甜,簿簿一層炸粉唔會太大負擔.底下黑松露野菌忌廉汁帶伴上大量雜菌,令菌更香濃郁.忌廉汁唔會過膩而且充分地掛上意大利粉上,每啖都感受到香溢嘅松露香.意粉煮得剛好,彈牙煙韌.Genmai-cha帶住一陣獨特炒米焙香.Espresso TonicEspresso Tonic絕對係醒神之選!!清爽又帶甘香citrus風味嘅ton
是日餐湯 忌廉蘑菇湯
軟殼蟹黑松露野菌忌廉汁意大利粉
Genmai-cha
帶住一陣獨特炒米焙香.
Espresso Tonic
Espresso Tonic絕對係醒神之選!!清爽又帶甘香citrus風味嘅tonic配上espresso,飲完個人即刻精神晒.
午餐
2023-03-12 108 瀏覽
觀塘 Relish 餐廳以日式木裝修,環境舒適,空間感足夠,適合朋友聚餐。是日點了$398套餐。*磯煮南非鮑魚伴醬油漬三文魚籽*鮑魚口感鮮美,三文魚籽也帶有微妙的鮮味,搭配上醬油漬的滋味更加豐富。*是日餐湯*蘑菇湯口感非常濃郁,蘑菇的味道也很突出,讓人感受到濃濃的蘑菇香氣*台灣有機單品原茶*為主菜前refresh 味蕾,茶味濃郁且帶有清新的香氣*杜洛黑黑毛豬鞍伴焦糖菠蘿 炒野菜奶油千層薯*黑豬鞍肉非常嫩滑,搭配上焦糖菠蘿的微甜滋味,口感非常協調。奶油千層薯奶油和芝士的滋味讓人一口接一口最後是甜點,他們的*朱古力慕絲蛋糕*非常好吃,口感綿密,朱古力味道濃郁,絕對是甜點愛好者的首選餐飲方面加了$28 轉為Match Latte,口感濃郁且帶有微妙的抹茶味道

*磯煮南非鮑魚伴醬油漬三文魚籽*

*是日餐湯*

*台灣有機單品原茶*
為主菜前refresh 味蕾,茶味濃郁且帶有清新的香氣

*杜洛黑黑毛豬鞍伴焦糖菠蘿 炒野菜奶油千層薯*

2023-03-12
  • 磯煮南非鮑魚伴醬油漬三文魚籽
這一晚好姊妹生日👯‍♀️當然要用心揀餐廳慶祝🎉好友想食西餐,而且她在觀塘放工😌所以我就搵到這間 RELISH📍位於觀塘工業區,環境好闊落同光猛💡佈置上有好多綠色植物🪴環境好柔和💚-食物方面就以SET DINNER 為主🔖首先一坐低會有WELCOME DRINK 糖漬檸檬薑蜜梳打🍋係細緻的表現呀! 甜甜地幾開胃✅每個SET都有頭盤、主食、湯、refreshment tea同甜品🍧頭盤方面,我揀左芝士焗元貝釀蟹肉。蟹膏野菌忌廉汁🧀係啖啖元貝加上蟹肉,好惹味,重點唔會硬,好易咬,呢款相對比較惹味😆朋友點了磯煮南非鮑魚伴醬油漬三文魚汁🦪小清新凍食之選 同樣唔會好硬,唔怕油漬而太咸✔️-湯方面,我地都一齊揀左干邑龍蝦湯🦞店員會來到面前倒湯的,好有儀式🥣入面有幾舊蝦肉,味道夠濃郁~-主食來前仲有一杯台灣盈香烏龍🍶解一下膩呢!主食方面,我點了栗子野菌釀法國黃油春雞。蘆筍。奶油千層薯🍖黃油春雞的口感剛剛好,啖啖肉😁第一次試栗子野菌, 唔會太重栗子味的🍠而奶油千層薯真係好香口的薯仔,啖啖薯味🥔不過我個人麻麻地薯仔,但一定會好飽-姊妹點了慢煮西班牙八爪魚鬚伴枝豆野菌墨魚汁意大利飯🐙真係好大條八爪魚鬚 好彈牙呀
這一晚好姊妹生日👯‍♀️當然要用心揀餐廳慶祝🎉
好友想食西餐,而且她在觀塘放工😌
所以我就搵到這間 RELISH📍
位於觀塘工業區,環境好闊落同光猛💡
佈置上有好多綠色植物🪴環境好柔和💚
食物方面就以SET DINNER 為主🔖
係細緻的表現呀! 甜甜地幾開胃✅
頭盤方面,我揀左芝士焗元貝釀蟹肉。蟹膏野菌忌廉汁🧀
係啖啖元貝加上蟹肉,好惹味,重點唔會硬,
好易咬,呢款相對比較惹味😆
朋友點了磯煮南非鮑魚伴醬油漬三文魚汁🦪小清新
凍食之選 同樣唔會好硬,唔怕油漬而太咸✔️
湯方面,我地都一齊揀左干邑龍蝦湯🦞
店員會來到面前倒湯的,好有儀式🥣
入面有幾舊蝦肉,味道夠濃郁~
主食來前仲有一杯台灣盈香烏龍🍶解一下膩呢!
主食方面,我點了栗子野菌釀法國黃油春雞。蘆筍。奶油千層薯🍖
黃油春雞的口感剛剛好,啖啖肉😁
第一次試栗子野菌, 唔會太重栗子味的🍠
而奶油千層薯真係好香口的薯仔,啖啖薯味🥔
不過我個人麻麻地薯仔,但一定會好飽
姊妹點了慢煮西班牙八爪魚鬚伴枝豆野菌墨魚汁意大利飯🐙
真係好大條八爪魚鬚 好彈牙呀!😎
仲有粒粒分明的意大利飯 唔好好膩
反而唔估到份量都幾多 女仔食真係好飽😆
最後是日甜品係抹茶咖啡慕絲蛋糕🍰
姊妹說唔太甜,而且抹茶味好香濃🍵
不過我個人真係唔食抹茶 如果有多個選擇仲好😏
好姊妹都好滿意這慶生晚餐 食物好精緻又飽💡
幾岩同朋友慶祝 🎀
不過由於位於工廈,地點的確比較偏遠同唔方便‼️
但以這價錢泥講幾抵食😁

磯煮南非鮑魚伴醬油漬三文魚汁
台灣盈香烏龍
抹茶咖啡慕絲蛋糕
2023-03-06 97 瀏覽
🎀 Dinner Menu(Appertiser, Soup, Refreshment Tea, Main, Dessert)▫️糖漬檸檬薑茶甜甜酸酸嘅開胃飲品。▫️Appertiser — Cheese Baked Scallops Stuffed with Crab Meat & Paste Mushroom Cream Sauce帶子幾大粒,底部舖咗少少海帶,配埋啖啖蟹肉好飽滿 🤭,另外仲有迷你份沙律伴碟。▫️Appertiser — Pan-fried Fole Gras & Plum Wine Soft-bolled Egg 鵝肝煎得剛淋身,糖心蛋幾入味,伴碟嘅沙律有助中和鵝肝嘅油脂。▫️Soup — Lobster Bisque with Tarragon & Cognac 龍蝦湯落咗甜酒同白蘭地,味道比較濃烈,飲落比較傑,唔錯,另外仲有切粒翠肉瓜及白蝦肉。▫️Soup — Soup of the Day 是日餐湯係椰菜花忌廉湯,飲落幾Creamy,濃度岩岩好,好飲 🫣。▫️Refreshment Tea — 台灣有機單品原茶台灣迎香烏龍,食完前菜同飲之後嘅一個間奏,亦有助消化 😙。▫️

▫️糖漬檸檬薑茶
甜甜酸酸嘅開胃飲品。

▫️Soup — Soup of the Day

▫️Refreshment Tea — 台灣有機單品原茶
台灣迎香烏龍,食完前菜同飲之後嘅一個間奏,亦有助消化 😙。

▫️ Main — Spanish Duroc Pork Rack with Caramelized Pineapple & Seasonal Vegs & Gratin Patatoes($398)
主軸係係西班牙有名嘅杜洛克黑毛豬,豬胺部份幾有彈性爽口;蔬菜部份有配上小蕃茄、翠肉瓜等等,另外仲有一條焦糖菠蘿,酸酸甜甜又開胃又幫助消化;比較驚喜係奶油千層薯嘅部份,綿密得嚟又有層次,而且奶油香重,讚 😝。

▫️Main — Kagoshima A4 Waygu Sirloin and Slow-braised Waygu Beef Cheek & Asparagus & Gratin Potatoes($498)
鹿兒島A4和牛西冷用香煎嘅方式去做而和牛臉頰就用咗慢煮嘅方式,西冷部份比較爽口有口感,而臉頰肉本身就偏淋軟,係慢煮係食落比較尾化,兩舊肉肉口感上有對比;蔬果部份(除咗焦糖菠蘿)及奶油千層薯同上 😙。

▫️Dessert — Tiramisù(+$38)
本身Set Dinner係跟咗季節限定甜品(黑加侖子朱古力Mousse Cake),不過因為想食Tiramisù就加錢轉咗 😝。Lady Fingers濕度適中,酒味唔算太濃Espresso味稍突出,整體味道上都唔錯,甜度亦唔會太高(岩我 😙)。

▫️Dessert — Keto Earl Grey Cheesecake(+$38)
同樣係加錢轉咗甜品,Cheesecake有幾款口味(當日有原味,伯爵茶,黑芝麻)且全部都係Keto版,本茶控毫不猶豫揀咗伯爵茶味 🤣。伯爵茶味好突出,同芝士都好balance,口感幾綿密又唔會好漏,好味 😋。

▫️Drink — Uji Matcha Latte(+$28)
本身Set Dinner就冇包飲品嘅,不過就可以特價加配。拉花完好,入口順滑,抹茶味濃烈,甜度適中,讚 🤭。

▫️Drink — Passion Fruit Orange Soda(+$28)
同樣都係加配嘅飲品,呢一杯比較清新,味道唔會太酸。

一入到去真係覺得木色系為主嘅環境好柔和(靚 🫣),有少少同我印象中工業大廈內嘅餐廳有所不同,店內亦放置咗唔少特色嘅手工製品,店內空間感亦幾夠。當日我哋係平日晚上去食都依然坐滿客人,可見其高人氣。整體嚟講環境非常唔錯,個人認為都幾適合同家人朋友坐底慢慢食傾吓計,店員親切有禮,以整體出品嚟講個人認為甜品同飲品會比較突出 😙。

📋 需加一服務費
💰 $1131(for 2 persons)
❤️ Follow @852foodietraveller ✨
2023-02-26
2023-03-06 131 瀏覽
幾經辛苦響OpenRice搵到一間沒有喊樣位於觀塘區嘅餐廳,見食物圖很不錯就book咗同朋友來慶祝生日,一入門口好有驚喜,環境好靚真係好文青,我不禁嘩咗一聲我們叫左兩個tea set,一個是大啡菇意大利飯,另一個是all day breakfast之類,再追加咗一個小吃「唐揚魷魚」呢個是我去日本最喜歡的小食,竟然呢間食店會有生日當然唔小得叫一份Tiramisu,好好彩店員幫忙寫上生日女主角名字,仲幫忙影咗幾張相,服務一流;食物係得嘅,我們都比讚沒有任何投訴,難怪那麼多好評。
2023-03-05 148 瀏覽
今日下晝同家姐去觀塘買家品,大家搬咗出嚟之後都好耐冇見傾計,家姐話介紹個地方同我順便傾偈。入到去環境好舒服,簡約風,窗邊嘅枱有天然太陽光,我地好好彩坐到sofa,開開心心睇menu,一人一個套餐share。因為家姐點咗漢堡餐有沙律,我哋2個都要餐湯冇揀沙律,餐湯係粟米忌廉湯,上枱賣相幾靚,忌廉有d似拉花咁,幾靚,粟米湯飲得出係真材實料用粟米打成,唔係罐頭湯,加上脆脆嘅蒜蓉法包,個餐湯都幾有誠意。蒜香辣野菌大蝦帆立貝墨魚汁意粉先講份量好足夠,有3隻大蝦,2隻帆立貝。帆立貝好大隻,好鮮味。墨汁意粉幾彈牙,以洋蔥三色椒炒,好香。意粉黑色,配菜五顏六色,睇落好吸引,加上面放啲玫瑰花瓣,呢個意粉色彩繽紛。美國黑安格斯漢堡伴炸甜番薯條. 田園沙律餐廳知道我哋share食,幫我哋分開左一半,再用靚靚竹籤吉住,令我哋食起上嚟方便啲。成個漢堡包好厚,麵包搽咗牛油焗得好脆,漢堡扒叫咗五成熟,好厚身好大塊,好juicy 。成個包一口咬下去,juicy牛肉,香濃芝士,爽脆生菜加上蕃茄,冇得輸。炸甜番薯條唔油又好味,另外俾既唔係茄汁,係黑松露醬,個醬Creamy,黑松露味香濃,又超美味。餐飲方面,我點咗一個熱玄

蒜香辣野菌大蝦帆立貝墨魚汁意粉

美國黑安格斯漢堡伴炸甜番薯條. 田園沙律

餐飲方面,我點咗一個熱玄米茶,家姐點咗Hawaiian Ice Tea。玄米茶夠熱,正常。反而Hawaiian Ice Tea不只賣相靚,可以打卡,好有果香味,幾好飲,如果再大杯d就好了。

總括而言,環境好,食物好,加上餐廳唔會趕客,係一處同朋友傾偈好地方,家姐同我都傾左好耐先走,值得推介既好地方。

2023-02-26 963 瀏覽
一直都好鐘意喺觀塘工廈發掘好東西🤤 今次去到位於鴻運工業大廈Relish食咗一餐超滿意又精緻嘅西餐🍽️ Dinner set性價比仲好高,介紹下食咗咩先!! Appetizer香煎法式鵝肝•梅酒糖心蛋磯煮南非鮑魚伴醬油漬三文魚籽兩款前菜都各有特色,鵝肝煎得恰到好處,梅酒糖心蛋清新感減輕咗鵝肝嘅油膩😉 磯煮南非鮑魚十分爽口,配上三文魚籽鮮味十足!!Soup干邑龍蝦湯龍蝦配上干邑白蘭地真係絕配,湯嘅質感濃稠,充滿啖啖龍蝦鮮甜味🦞Refreshment tea台灣有機單品原茶餐廳準備咗台灣有機茶俾客人清一清味蕾再品嘗主菜,十分貼心💕Main香烤大虎蝦蘆筍辣鮮茄蓉自家制手工意粉 $388Relish嘅手工意粉真係百吃不厭🤩 比普通意粉粗同帶嚼勁感,而且充滿蛋香🥚配上鮮茄蓉,酸酸甜甜好開胃! 另一重點: 大虎蝦🦐睇個蝦頭都知隻蝦有幾大,而且口感超爽又鮮甜👍 唔食得辣嘅朋友可以走辣/少辣!杜洛克黑毛豬胺伴焦糖菠蘿,炒野菜,奶油千層薯 $398雖然黑毛豬胺有一定厚度,但食落一啲都唔覺得乾同鞋,反而鮮嫩又juicy👍 不得不提伴碟嘅奶油千層薯同焦糖菠蘿好好食,一定要推介俾大家😻最後食埋set dinne

Appetizer
香煎法式鵝肝•梅酒糖心蛋
磯煮南非鮑魚伴醬油漬三文魚籽

Soup

Refreshment tea
台灣有機單品原茶
餐廳準備咗台灣有機茶俾客人清一清味蕾再品嘗主菜,十分貼心💕

Main
香烤大虎蝦蘆筍辣鮮茄蓉自家制手工意粉 $388

杜洛克黑毛豬胺伴焦糖菠蘿,炒野菜,奶油千層薯 $398

最後食埋set dinner包嘅甜品: 甜柑柚子慕絲蛋糕同tiramisu真係超級滿足!!
2023-02-19
5 分鐘 (堂食)
  • 干邑龍蝦湯
  • Tiramisu
  • 香烤大虎蝦蘆筍辣鮮茄蓉自家制手工意粉
  • 磯煮南非鮑魚伴醬油漬三文魚籽
2023-02-21 156 瀏覽
臨近過年,準備放假嘅心情,下晝出去食個lunch relax一下,木系既裝修俾人一種舒服,relax嘅感覺下晝時間有set lunch供應,set lunch包括左餐湯或者沙律同埋飲品今日既餐湯係忌廉蘑菇湯,將磨菇打碎左所以啖啖磨菇蓉既然係放鬆嘅心情就叫返個all day breakfast,配埋夏威夷冰茶,真係好有度假嘅感覺!all day Breakfast非常豐富,有炒滑蛋:牛油粟米,芝士大啡菇,菠菜車打芝士腸,烤煙腩片,焦糖菠蘿,煙三文魚田園沙律 ,炸甘栗紫薯餅!最正係芝士腸,一咬開芝士流晒出嚟,芝士味超濃!焦糖菠蘿都勁正,上面個焦糖燒到脆卜卜,配埋酸酸甜甜嘅菠蘿食好好味跟住就叫咗蒜辣野菌大蝦帆立貝墨魚汁意粉,有四隻大大隻嘅蝦,同埋兩隻大嘅帆立貝,蒜香炒過之後都幾香,微微辣喺呢度真係俾人一種好舒服嘅感覺,舒服到可以hea成個下晝呀

今日既餐湯係忌廉蘑菇湯,將磨菇打碎左所以啖啖磨菇蓉

喺呢度真係俾人一種好舒服嘅感覺,舒服到可以hea成個下晝呀
2023-02-20 130 瀏覽
12點零到店舖,lunch time 未到,所以仲有得揀窗口位置窗口隔離仲有個露台,種滿植物,係視覺上既大滿足,天氣涼涼地坐出面絕對好chill同行3個人,叫左3個set lunch 我食果個係美國安格斯漢堡伴炸甜番薯條我叫左7成熟,入面都見到肉質粉嫩,不過無乜肉汁,偏乾身,個包既面係好脆,但脆到係咁跌包碎😂如果多返肉汁會好好多甜番薯條就好好食另外我杯cappuccino 都幾好飲整體幾鐘意呢度個環境,但啲野食可以有待改善,呢區黎講價錢係偏高,食物質素尚可以下次會想試下個甜品tiramisu,今日太飽食唔到

同行3個人,叫左3個set lunch
我食果個係美國安格斯漢堡伴炸甜番薯條

甜番薯條就好好食

另外我杯cappuccino 都幾好飲

下次會想試下個甜品tiramisu,今日太飽食唔到
2023-02-17 92 瀏覽
Cafe位於工廠大廈裡面,地面入口係一扇好細又唔起眼嘅左側鐵門,第一次去真係好難揾啊.Lunch Menu (包括是日餐湯或者田園沙律) .芝士茄蓉大啡菇意大利飯意大利飯嘅質地比較淋,醬汁令到整個飯有少少稀~咬一啖大啡菇有好多汁啊😋不過芝士茄蓉食耐咗會有少少膩~.醬油漬三文魚子鮮蟹肉野菌牛油果忌廉汁意粉蟹肉同野菌嘅份量都幾多,鹹香嘅三文魚子下面鋪咗粗意粉,而牛油果忌廉汁食起黎帶有青青地嘅草味😅結論係牛油果都係夾返喺三文治或者放喺All day breakfast入面更加搭,但係整體都值得試下!.
Lunch Menu (包括是日餐湯或者田園沙律)

芝士茄蓉大啡菇意大利飯

醬油漬三文魚子鮮蟹肉野菌牛油果忌廉汁意粉

2023-02-16 69 瀏覽
中午lunch time試咗3款set 。Burger 漢堡,牛肉可以揀幾成熟,肉幾厚,而且有肉汁。個包微甜應該係Brioche。整體醬汁配合味道好好,配熱辣辣番薯條,跟松露沙律醬非常好味。仲有Green Salad on side . 呢個餐份量比較大,食量細的話,應該食唔晒啲番薯條。無花果三文魚水煮蛋牛油果醬酸種麵包,成個配搭好平均,幾樣加埋一啖口感好豐富,味道好好。間中食一塊無花果,好清甜refreshing 。慢煮烤雞胸凱撒沙律,雞胸肉軟嫩,蔬菜新鮮,沙律醬嘅份量剛好。芝士片味道濃郁,呢個set ,啱想食light d , 但味道又唔會淡。頭盤嘅沙律,同埋湯都有好好味。好多Cafe都做緊差唔多嘅食物,但係呢度明顯食得出有心機去處理食物,賣相同味道都好好。唔係得個樣打片!衡量埋個價錢,高CP。
中午lunch time試咗3款set 。

頭盤嘅沙律,同埋湯都有好好味。
2023-02-14 123 瀏覽
朋友生日於是book了她公司附近的cafe,這間cafe 裝潢以木色調為主,這裡有很多茶具的擺設及香薰的擺設,環境感覺清新又有文青風格而且地方都很寛濶。 午餐menu 都很多選擇還有奉送餐湯或沙律。餐湯是南瓜湯,一入口味道好香濃清甜。醬油漬三文魚子鮮蟹肉野菌牛油果忌廉汁意粉啖啖牛油果忌廉汁很creamy ,鮮味蟹肉加上卜卜嘅三文魚籽好有口感。七味醬油燒三文魚扒伴炒野菜,烤粟米,洋蔥烤薯三文魚扒沾滿了七味醬油慢煎,滲透了醬油味道,輕煎方法可保持魚肉嘅嫩滑度,三文魚肉入口溶化,配搭野菜一齊食好健康。慢活嘆一杯台灣三峽有機白茶 - 淡淡的青蘋果甜香同埋橙花蜜甜餘韻,令人心廣神怡。朋友嘆番杯Americano,一句生日飯的完美句號。
餐湯是南瓜湯,一入口味道好香濃清甜。
醬油漬三文魚子鮮蟹肉野菌牛油果忌廉汁意粉
七味醬油燒三文魚扒伴炒野菜,烤粟米,洋蔥烤薯
朋友嘆番杯Americano,一句生日飯的完美句號。