2023-03-05 421 瀏覽
見到下午茶自助餐有買一送一優惠所以先至嚟試不過應該無下次除咗環境同餐具好吸睛之外食物可以稱得上係「唔好食」可能因為優惠嘅緣故全場坐滿客人服務相對唔夠周到全餐最好食嘅食物好可能就係送到枱面嘅鬆餅
2023-02-20
2023-02-28 382 瀏覽
OMG, 咸點多超好食♥️ ♥️♥️平時已經成日黎食下面嘅afternoon tea, 第一次上黎到25/F 再轉Lift 到26/F 個View 好正,同行朋友食煙可以行出去酒吧area, so nice💯💯💯每款都好好食,反而佢派嘅鬆餅好麻麻😆 4個我地食左1個就唔再掂😆最開心係三文魚 同pamar ham 任食,平時我自己會去marks & spencer 買三文魚自己燒茶慢慢嘆,而家呢個tea有埋真心好滿足✔️✔️✔️

星期日黎食自助下午茶,原本3:30-5:30,因為做緊優惠,驚多人所以早左十幾分鐘左右去到,已經有2人等緊。確認左之後叫我地坐埋一邊,之後黎嘅人就有啲人叫排隊,有啲人叫坐一邊,勁奇怪,所以見排左幾個之後我都去排。到3:30先開始比人入,係比排隊嘅入左先,而排隊仲要唔係排先入先,有啲係中間揀人入,想知係根據咩準則?入到去啲有好多甜點同,咸點就比較少。野食味道幾好,係啲餅底唔脆,好似濕濕地。食左陣之後會問飲咩,啲茶較淡,但好味。
2023-02-26
2023-02-26 271 瀏覽
朋友喺Kxxxk app見到有買一送一下午茶,$2xx(每位2百頭左右),覺得之前食過都好食,所以今次encore再黎今次成個場比起之前更旺場,可能買一送一效應,檯與檯之間空間無之前咁闊落,但食物水準依然喺度,甜品比鹹點出色❤️,侍應都好好服務,收碟快,廚師refill食物迅速,無怠慢食客,讚!而且無限時,你想坐幾耐就幾耐❤️今次下午茶包:鹹點、甜點任食,包一杯飲品(如果熱茶可無限添飲)、一個迷你炸蝦多士唯一美中不足係環境有little flying insects,好難趕走,趕走完都會飛返黎🙈希望餐廳可改善呢個問題就perfect!

而且無限時,你想坐幾耐就幾耐❤️

希望餐廳可改善呢個問題就perfect!
2023-02-25
用餐優惠
優惠券
  • Dessert
We are very disappointed with the level of service tonight especially given the high pre-paid price you have to pay for Valentines Day.  Because they try to get you to order drinks you end up having to pay a drinks bill at the end, but it is unacceptable to have to ask 5 times for the bill and then wait 30 minutes for someone to drop it on the table and run off without waiting for the credit card.  My wife had to try and get another 2 people to take the card.  We were also disappointed with the food and drink quality, especially the fish which was given to us cold and the cocktails were awful.  It totally ruined the mood and was a very frustrating experience.
2023-02-14
CP值水準高酒店自助式下午茶🍰 香港美利酒店|POPINJAYS「斑斕鳥羽」下午茶🧁BIRDS OF A FEATHERPOPINJAYS AFTERNOON TEA@popinjayshk @themurrayhk 見The Murray 入面嘅Popinjays下午茶係自助形式,好少有,平時都係一個個tea set,所以一直都好想試😋一於藉此機會同媽媽weekend 去個mother-and-daughter date👩‍👧去完覺得CP值真心高!The Murray服務一貫唔會差,早咗少少去到就served我哋坐喺隔離Popinjays bar,等tea ready,就陸續call我哋安排入座👍🏻2小時自助下午茶🍽人均:$200🕰時間:15:30-17:30需盡早預約(基本上係滿座)自助區其實唔大,一眼望哂,但下午茶嘅鹹點甜點都應有盡有😋以下係鹹點menu:BIRDS OF A FEATHERPOPINJAYS AFTERNOON TEASAVOURY SELECTION: •SAFFRON SHRIMP, COMPRESSED MELON, ENDIVES•SMOKED SALM

🧁BIRDS OF A FEATHER
POPINJAYS AFTERNOON TEA

@popinjayshk @themurrayhk

2小時自助下午茶
🍽人均:$200
🕰時間:15:30-17:30需盡早預約(基本上係滿座)

自助區其實唔大,一眼望哂,但下午茶嘅鹹點甜點都應有盡有😋

以下係鹹點menu:

BIRDS OF A FEATHER
POPINJAYS AFTERNOON TEA
SAVOURY SELECTION:
•SMOKED SALMON AND CITRUS CRÈME •FRACHE ON TOASTED RYE WITH HERRING •CAVIAR PATE EN CROUTE, CONDIMENTS
•ROASTED BEEF SANDWICH, HORSE RADISH, RYE BREAD
•CURRIED YOGHURT CHICKEN,
•CRISPY RICE, CHIVES
•TOMATO GAZPACHO, DICED CUCUMBER, EXTRA VIRGIN OLIVE OIL
•WALDORF SALAD: COMPRESSED APPLE, MAYO, GRAPES, CELERY, WALNUT
•DAILY QUICHE

💙咁多樣入面,我哋最欣賞煙三文魚同roasted beef sandwich🥪 一口size,好滴式😋期間侍應仲拎咗碟新款鹹點俾我哋試食👍🏻

最比鹹點,甜點更為出色,款式超多!本身一去到有個熱情果蛋糕,由於我冇拎,過30分鐘後想拎已經冇哂(但我影咗相🥲)。原來有啲款佢係唔會refill,反而會拎啲新款出嚟。其實我欣賞👍🏻因為可以試新嘢呀嘛!

以下係甜點menu:

CAKE DISPLAY:
•STRAWBERRY CAKE
•GREEN TEA TERRINE CAKE
•RED VELVET CAKE
•MANGO CREAM ROLL
•PURPLE SWEET POTATO CAKE
•WHITE CHOCOLATE AND SALTED •CARAMEL CREAM CAKE
•PASSIONFRUIT CAKE

•ROSE AND LEMON MADELEINE
•FRENCH MACARON
•SELECTION OF COOKIES
•CHOCOLATE SELECTION

佢朱古力有好多款,有榛子、橙同黑朱古力等等。咁多款甜品入邊我就最鍾意食佢個chocolate truffle cake同椰子泡芙😋

然之後佢仲有served to the table嘅scones都好出色!好多人都唔止食咗兩件😋

Served to the table:
SELECTION OF CHEDDAR AND RAISIN
HOMEMADE SCONES
BLACK CHERRY JAM
CLOTTED CREAM

最後要提嘅仲有可以喺個Drink Menu入邊揀每人一壺茶🍵或者一杯咖啡☕️
我哋揀咗
1. LA VIE EN ROSE 🌹
2. LYCHEE WHITE PEONY ❤️

我同媽媽都特別鍾意荔枝茶!好想買返屋企飲😋

最後嚟到The Murray,又點少得去最出名嘅走廊打卡位?上次嚟嘅時候都入唔到去影相,今次終於影到啦☺️

總括來講成餐飯嘅體驗都好舒適,有一罐酒店自助餐嘅水準,但係價錢就好相宜❤️大推薦🥰

Bible rating: 9.5/10

📍地址:Popinjays (中環)
中環紅棉路22號The Murray, Hong Kong酒店26樓
2023-02-03 488 瀏覽
趁着農曆新年的尾巴,仍然秉承食過不停的精神😉今天來到The Murray Hotel頂樓的Popinjays餐廳享用tea buffet 😘🍰斑斕鳥羽下午茶,價錢$398/位+10%自助形式,有沙律🥗及各式鹹甜美點🍮。鹹點方面:個人覺得煙三文魚黑麥多士、咖喱乳酪雞肉配脆米片、法式酥皮肉凍,較為出色😋甜點方面:斑蘭椰子凍🥥、玫瑰檸檬馬德里蛋糕🍰、迷你曲奇系列也不錯👍🏻甜點品種較鹹點多,大部分是mouth size👄,配合女士們可斯文地享用 😂每枱還奉上自家製的兩款鬆餅,新鮮出爐的關係,鬆餅🥞特別酥鬆及充滿牛油香🥰餐廳環境很優雅,落地玻璃,採光充足更可遠望中環的美景👍🏻,侍應的服務態度非常有禮👍🏻配合好的天氣😎,美麗的中環盡在眼簾,能在此高貴的地段悠閒地渡過一個下午,十分享受🥰

🍰斑斕鳥羽下午茶,價錢$398/位+10%

自助形式,有沙律🥗及各式鹹甜美點🍮。

2023-02-02
2023-01-10 581 瀏覽
唔使多講 , 個景真心無敵,半山此起彼伏的高樓大廈 錯落有致,別有風情1- 室內環境設計非常現代風,明亮寬敞,自然光,自然風撒進來很愜意.. 2- semi buffet , 選擇不多 但算合胃口,lobster risotto 口感很好,義大利飯煮的剛剛好 唔會太軟,2片烤cheese , 很加分.. 反觀 beef tartare 就差一點, rocket 太大片葉子,唔容易入口.. 3- 服務, 7/10. 下次會傍晚來,飲個rose , 吹下晚風..
3- 服務, 7/10.
下次會傍晚來,飲個rose , 吹下晚風..
2023-01-06 467 瀏覽
朋友帶我來吃生日飯當然要盡善盡美有外面枱有裡面枱 各有特色裏面打卡也很豪華 外面可以盡覽香港景色有點欣賞是叫酒的時候有專業品酒師講解因為他們的就不是大路酒能選擇喜歡的酒配搭晚餐就是質素生蠔很新鮮這裏的麵包也很不錯擺盤好靚 這個牛很不錯,肉汁鮮嫩陪襯夜景,簡直一流
朋友帶我來吃生日飯

就是質素

生蠔很新鮮
這裏的麵包也很不錯

擺盤好靚

這個牛很不錯,肉汁鮮嫩
陪襯夜景,簡直一流

2022-12-26 531 瀏覽
今日滿心歡喜,諗住去個afternoon tea. 但係而家上到嚟,餐廳外表雖然吸引,不過啲嘢食就真係麻麻啦!剩係得一張枱仔嘅嘢食,就叫做buffet。成張枱最靚嘅都只不過係三文魚,其他甜品及蛋糕都係普普通通。識識吓就比一舊仔燒肉(細個神枱拜神個D)同埋一人一件scone! 叫咗杯檸檬茶,但係啲冰仲多過啲茶(明明已經指名少冰,不過一般裏面已經有八粒冰,得三份一茶),如果仲有機會,一定唔會嚟食。整體來講,10分失望!
整體來講,10分失望!
2022-12-08 4435 瀏覽
三五個女士聚在一起,總離不開下午茶和甜品。所以下午茶甜品Buffet,是約會的最佳選擇。這天來到Murray 酒店頂層的Popinjays食Afternoon tea buffet。雖然是日多雲,但景色仍然十分開揚壯觀,加上餐廳裝修高雅有格調,來打卡食下午茶最適合不過。這個下午茶名為斑斕鳥羽下午茶,價錢$398/位,一啲都不貴,因為可以任食二三十款的咸甜點和蛋糕,比起層架afternoon tea ,實在抵食,當見到放在層架上造型精美的蛋糕,更加肯定。先講咸點,有蛋批,巴馬火腿、煙三文魚黑麥多士,烤牛肉三文治,咖喱乳酪雞肉配脆米片、法式酥皮肉凍、沙律、番茄凍湯等,對於要食完咸點再食甜品的我黎講,好足夠。甜品可以見到一個個whole cake,士多啤梨忌廉蛋糕、綠茶凍批蛋糕、紅絲絨蛋糕、鮮果檸檬撻、熱情果蛋糕、紫薯蛋糕、鮮果撻、馬卡龍、泡芙等,見到都開心,斑斕椰子布甸好驚喜,全部都係自助吧任拎任食,啱晒多心的人。除此外每枱還送上自家製車打芝士鬆餅及提子乾鬆餅,配以奶油忌廉及黑櫻桃果醬,飲品方面可選咖啡或茶,亦可以升級轉配其他特色飲品,特色飲品都好有造型,又靚又好飲。食完tea仲可以去戶外

除此外每枱還送上自家製車打芝士鬆餅及提子乾鬆餅,配以奶油忌廉及黑櫻桃果醬,飲品方面可選咖啡或茶,亦可以升級轉配其他特色飲品,特色飲品都好有造型,又靚又好飲。食完tea仲可以去戶外位置繼續飲嘢傾計,望住中環景色,感覺好chill。
鍾意食甜品又鍾意去靚環境打卡的話,這個下午茶絕對推薦,因為性價比真係好高。
2022-11-05
2022-12-03 785 瀏覽
老闆今日請去呢度食lunch buffet。一上到去覺得個餐廳環境好靚,落地玻璃,仲可望到半山,打卡一流😍❤️。呢度啲食物款式好多、味道仲要好好,又多甜品、沙律!真係好值得推介👍😍😍
2022-12-02 3283 瀏覽
座落於中環紅棉路的「香港美利酒店」離香港公園及山頂纜車站只是一街之隔;由金鐘地鐵站行上去約10多分鐘路程,是城中矚目的地標之一。而本年2022 年更榮獲《福布斯旅遊指南》頒發五星級酒店評級獎,酒店內設多間餐廳及天台酒吧。當中的Popinjays 已連續兩年(2020及2021年)獲選"最佳餐廳"及2019年"最佳天台酒吧獎項!天色清朗的話,不用多想;一定要到戶外嘆番杯先啦。友人點了這杯以橙、葡萄柚、菠蘿、芒果及蘋果混合而成的果汁,清新香甜,襯埋這個鸚鵡瓷杯,十分討喜。我選了這杯來自勃艮第的BOURGOGNE BLANC, DOMAINE VINCENT LATOUR, BURGUNDY, FRANCE,色澤呈淺金色,以Sauvignon Blanc釀製,口感清爽帶果香,酸度較高,餐前喝上一杯相當不錯。本打算叫套餐,但某些主菜又非常吸引,最後大家都決定散叫。先來自家製麵包,外脆內軟,仍有微溫,只伴牛油已很好吃。Seared Tuna呈半生熟狀態,柔嫩可口,跟黑白芝麻始終是最佳拍擋,放於湯匙上,一口一粒啱啱好!WINTER BEETS~椰菜花原來都可以咁色彩豐富,大廚刻意找來多款不同品種,
本打算叫套餐,但某些主菜又非常吸引,最後大家都決定散叫。
先來自家製麵包,外脆內軟,仍有微溫,只伴牛油已很好吃。
WINTER BEETS~
椰菜花原來都可以咁色彩豐富,大廚刻意找來多款不同品種,貪其具不同的營養價值,且熱量低;是減肥的最佳食品;鋪面的藜麥有豐富纖維素,口感煙韌,飽肚且蛋白質含量高,既好味又健康,加埋黑松露片就更加惹味!
FOIE GRAS TORCHON~
煎至外層微脆,內裡綿密軟滑,入口即溶,屬近期吃過的最佳出品。
BURRATA AND PARMA HAM~
充滿奶香的布拉塔是我喜愛的芝士之一,外層柔軟、中間包裹著呈乳狀的凝乳碎塊,口味清爽;跟鹹香的巴馬火腿是當然的最佳組合。非常有性格的火箭菜是兩極的代表,許多人不喜它濃重的香味,但我卻對它情有獨鍾。
PAN SEARED HOKKAIDO SCALLOPS~
外圍煎至金黃焦香;將熟末熟的狀態令內裡的肉仍保持鮮嫩,好吃!
PAN SEARED SEA BASS~
烤至外酥內嫩,魚刺少,更合我意。以魚子醬、葡萄、芹菜、海蘆筍、苦艾酒及黃油醬等作汁料,別有一番風味!
BOSTON LOBSTER~
凍食的波士頓龍蝦肉質更為鮮甜爽彈,口感紮實;蝦鉗尤其吃得我十分滿足,以清新爽脆的蔬菜絲墊底便已非常討好。
DOVER SOLE AND SHRIMP BALLOTINE~
作法別出心裁,以Ballotine方式烹製,將龍脷去骨後包裹蝦膠後捲成蛋卷狀,雙重味道、雙重口感。大廚以小匙做出半圓的馬鈴薯,Q版又好食;加添少量藏紅花及魚子醬更將滋味及層次感提昇。
選了兩款甜品,首先是62% DARK CHOCOLATE TRUFFLE~
以62%黑朱古力製作而成,加入小量愛爾蘭威士忌、奶油及可可粉,挺香滑味濃!
COCONUT TAPIOCA~
第二款是冰凍的椰汁西米露,甜美清潤,吃了一口便停不了口。
冰滴咖啡~
冰凍甘甜,芳香的氣味及濃濃的人蔘味;非飲開咖啡之人未必領會到其美妙之處!
最後便以這杯甚有魅力的冰滴咖啡完結這精彩的一餐!
Popinjays
地址: 中環紅點棉路22號The Murray, Hong Kong酒店26樓
電話: 31418888
2022-11-17
  • Seared Tuna
  • WINTER BEETS
  • FOIE GRAS TORCHON
  • BURRATA AND PARMA HAM
  • PAN SEARED HOKKAIDO SCALLOPS
  • PAN SEARED SEA BASS
  • BOSTON LOBSTER
  • DOVER SOLE AND SHRIMP BALLOTINE
  • 62% DARK CHOCOLATE TRUFFLE
  • COCONUT TAPIOCA
  • 冰滴咖啡
呢餐飯食左個幾星期,我覺得應該好好推薦,諗左一排應該點寫,因為上任半年嘅女主廚Lexine Hepworth的確令我非常驚喜,至少執筆之時我已經想再過嚟食多一餐,The Murray入面嘅Popinjays年幾之前Staycation已食過一次,當時感覺係唔錯,但係食物冇去到非吃不可嘅地步,但係餐廳嘅環境的確值得一訪,個次之後一直無機會再來,但今次食完之後,感覺完全另一回事,可以見到主廚對於餐廳嘅影響幾大。餐廳日景夜景點靚都唔需要特別介紹,你google下都知幾靚,都係講番食物。Lexine來自於英國,家族從事酒店,細細個已經發覺佢嘅烹飪興趣,去過法國學廚,之後加入米芝蓮三星餐廳The Waterside Inn,之後等得到為英女王下廚嘅機會,怪不得加盟香港美利之後Popinjays完全截然不同。當晚食左佢嘅set dinner,加左其他少少野食,先講set入面嘅選擇。PAN SEARED HOKKAIDO SCALLOPS帶子那個剛熟狀態加煎得微燶,感覺非常美妙,送杯佢哋signature 嘅香檳就絕配。主菜我點了GRILLED WAGYU BEEF STRIPLOIN,當然佢嘅st

主菜我點了GRILLED WAGYU BEEF STRIPLOIN,當然佢嘅style 無HENRY咁野性,那精彩的嫩紅再加上煎得同樣脆的配菜,無敵,而且唔會因為和牛而非常油膩。

聽過佢嘅Lobster Ravioli好出名,不過轉左餐牌之後冇咗,今晚食嘅反而係BOSTON LOBSTER,個肉質好好,相信對比Ravioli有過之而無不及,點龍蝦個醬汁格外動人,特別推介食蝦鉗嘅部份,個種滑很少吃到的溫柔。

另外,Lexine嘅Foie Gras有一種動人魔力,食完完全找不到有油膩嘅感覺,Foie Gras入口立刻溶化,不着痕跡地令你味蕾存在餘香,如果加杯Sature就完美。

最尾甜品吃了羊芝士,個種食法你應該喺香港比較少見,始終係主廚家鄉嘅食法,連我覺得goat cheese好羶但今晚都接受到嘅味道。

下個post可以再講多少少,剩係呢幾碟菜式已經夠我覺得驚喜了。

2022-11-22 1138 瀏覽
之前看了不少關於這間餐廳的評價,大致上都好一般,主要賣點係食環境。今次訂座首先係好朋友生日,她本來就好鍾意食下午茶tea set,加上見到openrice做緊優惠推廣,再加上天氣好,所以真係畀這間餐廳的戶外景致所吸引而來。當日下午3點零幾分上到餐廳,我們係第一枱客人,還以為它真是這樣差嗎😂,入座後,四周圍望望,環境真係好靚,所以就算食物一般般,食環境也值回票價🤣講返食物,整體係喜出望外,對比一般三層架的afternoon tea set,它的選擇還多,味道和質素也ok,好朋友剛好不久前才食過“茶x”,她覺得Popinjays的鹹甜點做得比較出色,幸好今次沒有錯過

,所以就算食物一般般,食環境也值回票價🤣

沙律
甜點