2020-08-19 1019 瀏覽
上網見到手工意粉店近年愈開愈多,但講掀起熱潮同埋專業手工製意粉,第一時間會推介Pici。成為最紅既手工意粉餐廳,見到介紹d意粉好吸引,決定一於要去試吓。餐廳環境好,裝修靚氛圍很有外國氣氛,眼見店員在吧枱內即席搓麵糰,店內供應9款意粉,鍾意食意粉既朋友一定不能錯過,款款都是每天鮮製,不留過夜,確保香氣不會因存放太久而流失。我地㨂左午餐時段黎試lunch menu,分別有A餐$98 B餐$128 同$C餐$148Lunch menu 會較為抵食,建議大家可以㨂午餐時段黎。前菜分別係田園沙律同秘製肉丸主菜方面,黑松露意粉Tagliolini 喺呢度嘅必吃,Tagliolini意粉蛋香撲鼻,簡單既配上白松露醬,更顯意粉有新鮮口感。鮮刨黑松露片有好多塊,雖然食落去冇味,但黑松露令個意粉好香,令到我一啖又一啖咁不停食,但係又唔會漏,呢個意粉稱得上係清淡自選。另外蕃茄意大利扁闊麵Fettuccine Pomodoro ,好簡單既蕃茄食材,唔花巧但好出色,食到香濃既鮮蕃茄香加上扁意粉彈牙度十足,咬落帶點煙韌。亦係推介既意粉選擇一。最後甜品我地揀咗意式奶凍Panna Cotta,奶凍軟硬適中,配上微酸的

前菜分別係田園沙律同秘製肉丸
黑松露意粉Tagliolini

蕃茄意大利扁闊麵Fettuccine Pomodoro

最後甜品我地揀咗意式奶凍Panna Cotta,
奶凍軟硬適中,配上微酸的紅莓醬,酸酸甜甜,而且食落幾light,好味!非常滿意。
黑松露意粉Tagliolini
蕃茄意大利扁闊麵Fettuccine Pomodoro
2020-08-01 1211 瀏覽
平時見位於灣仔同尖沙咀嘅 pici 成日都好多人等位,前排經過沙田見到唔洗等位,即刻入去試吓當晚叫咗個二人餐,價錢都幾抵 $398 有 1個 starter + 2個 pasta + 2杯飲品 or 甜品,飲品都有啤酒同紅白酒選擇而無需另外加錢Starter 揀左 - 辣蒜脆炸海鮮拼盤坦白講,個拼盤賣相已經一般,食落仲要無咩味,要靠旁邊個蛋黃醬黎提味,而且仲要另加 $15,所以唔推薦主菜必食招牌 - 鮮刨黑松露細扁面 (另 +$15)黑松露落得慷慨,醬汁好香松露味,意粉食落彈牙有蛋香而且掛汁,不過感覺比較油膩另一款主菜 - 經典牛肉千層麵(另 +$10)千層麵焗到有微微焦燶效果、芝士溶化火喉剛好,一上枱已經聞到濃濃嘅香氣,面頭仲鋪滿海量嘅芝士,每層都夾住濃厚嘅肉醬同白汁,簡單嘅材料配搭食落好滿足整體味道同水準都唔錯,呢個價錢食到手做嘅 pasta 真心值,而且待應服務態度好好同細心,話說等左好耐都未有野食,想問下嘅時候,一個眼神說話都未講佢已經主動走過黎,話已經幫我哋追緊廚房,而唔係扮睇唔到。美味嘅 pasta + 友善嘅服務,下次一定會再幫襯!

Starter 揀左 - 辣蒜脆炸海鮮拼盤
辣蒜脆炸海鮮拼盤

主菜必食招牌 - 鮮刨黑松露細扁面 (另 +$15)
鮮刨黑松露細扁面

另一款主菜 - 經典牛肉千層麵(另 +$10)
經典牛肉千層麵

2020-07-27 1476 瀏覽
想食西餐但諗唔到去邊間都會揀Pici,得灣仔店嘅時候已經幫襯開,到而家已經五間分店。平日食去沙田店食lunch都好旺,有3個價錢嘅set可以揀,豐儉由人,包一杯凍茶及餐前嘅法包配橄欖油同黑醋,今次人多試左幾款,樣樣都好高質。.Appetiser:🍽Burrata Cheese (+$15)呢款芝士第一次食,配橄欖油,食落好似雙皮奶塊皮包住啲軟心芝士咁,好重奶味,都幾有黏性,連埋底下嘅火箭菜同車厘茄一齊食會無咁膩,我覺得唔錯。🍽Cauliflower Almond Soup個湯食得出椰菜花蓉,有杏仁碎豐富口感。🍽Homemade Meatballs免治牛肉煮到淋晒,稍嫌食落有啲鬆散,個蕃茄汁同芝士碎拯救左佢。🍽Arancini (散叫)好似tapas嘅croquette咁,係一個裹上麵包糠後炸嘅小食,不過佢嘅餡係以燴飯為主,有少少黏口,但無risotto咁濕潤,而個心係慢煮牛肉肉醬同芝士。通常個餡咁豐富嘅炸物都會陪啲light啲嘅醬,但呢度嘅dip混合左scarmorza同parmasen cheese,不過又唔會好溜。Pasta:🍽Tagliolini (+$28)一上台大家見到啲刨黑
Appetiser:
🍽Burrata Cheese (+$15)
Burrata Cheese

🍽Cauliflower Almond Soup
個湯食得出椰菜花蓉,有杏仁碎豐富口感。

🍽Homemade Meatballs
Homemade Meatballs

🍽Arancini (散叫)

Pasta:
🍽Tagliolini (+$28)
一上台大家見到啲刨黑松露片已經心花怒放,呢款用上細扁麵,比較索汁,白松露醬好creamy好香,不愧係佢地嘅招牌菜。
Tagliolini

🍽Duck Pappardelle
寬麵幾有咬口。個汁用洋蔥,紅蘿蔔,芹菜煮成,但芹菜味唔算好明顯,鴨肉雖然係慢煮但韌左啲。
Duck Pappardelle

🍽Strozzapreti
呢款麵嘅樣有啲似銀針粉,麵條嘅厚度唔平均,幾彈牙,個汁係parmasen cream,配料得菠菜同核桃,望落好齋咁,但出乎意料地好食。
Strozzapreti

Dessert:
🍽Tiramisu
屋企人就係為左個tiramisu再訪,可想而知有幾高質,第一層係朱古力粉同糖粒,之後係香滑嘅custard cream,最底嘅lady finger酒味濃,必食!
Tiramisu

🍽Penna Cotta
我就試左個奶凍,奶味重,面頭係紅莓醬,酸酸甜甜無藥水味,都唔錯但取代唔到tiramisu喺我心中嘅地位。
Penna Cotta
Tiramisu
Penna Cotta
  • Duck  Pappardelle
2020-07-26 629 瀏覽
沙田一向都係美食沙漠,無咩好食既餐廳,呢間算係唯一既綠洲。1-2年前有次睇完戲,見餐廳新開試下,個時已經覺得手工意粉+即磨原片黑松露好正,今次再黎一戰呢間餐廳。中午食有lunch set, $168有頭盤、主菜、甜品+飲品。2個人食,頭盤叫左Parma ham, mozzarella fritta, parma ham雖然比較瘦,但都好有油香味,唔算太喊,就咁食岩岩好,估唔到跟餐頭盤份糧都好多,有成8塊,勁大方。Mozzarella fritta直頭係呢餐既主角之一,用既芝士好令,加上係芝士波,唔係一條條,粉比較少,勁多芝士。一咬落去,超級拉絲,同好重奶香味,配埋醬食,一流!!一定要叫呢個!!!主菜加錢叫左lasagna(+$15)同埋tagliolini truffle(+$20)。Lasagna都係用試手工整既麵,成碟比較矮身,唔會太大碟。面頭鋪咗一層好厚、焗到脆身嘅芝士,好足料同好多肉醬,想要多d面送埋d肉醬😂再到tagliolini truffle,眼睇已經覺得超足料,面上鋪滿即磨白松露,遠處都聞到松露味道。上次食呢碟係用黑松露,今次就係白松露,個人覺得白松露味道比黑松露重,中
沙田一向都係美食沙漠,無咩好食既餐廳,呢間算係唯一既綠洲。

Mozzaarella  fitta

Lasagna

再到tagliolini truffle,眼睇已經覺得超足料,面上鋪滿即磨白松露,遠處都聞到松露味道。上次食呢碟係用黑松露,今次就係白松露,個人覺得白松露味道比黑松露重,中意松露既朋友,一定會中意呢個。手工面好有彈性,雖然望落好似好heavy,但食完都唔會覺得太‘褸’。
Tagliolini  truffle

Tiramisu(left )  and  panda  cotta(right)

呢間餐廳係我覺得沙田最好味既3間餐廳之一,味道、環境、員工股務都好好,加上唔算貴,幾抵食,極力推薦大家一試。

p.s.餐廳唔收加一服務費,可以埋單另外比tips, 收據上面寫tips係直接比員工。因為員工既服務實在太好,最後臨走時都比左少少tips。
2020-07-26
Mozzaarella  fitta
Lasagna
Tagliolini  truffle
  • tagliolini
2020-07-03 676 瀏覽
Lunch menu served at the New Town Plaza branch was a bit of a letdown. Although prices of the dishes are lower than what would be served at the dinner menu, the quality of food arguably doesn’t reach standards. Wasn’t a big fan of the texture of the pasta, with truffle flavour slightly lacking in the all famous truffle dish. Complimentary tiramisu lacked the finesse in allowing the alcohol to absorb into the sponge.
2020-07-01 620 瀏覽
上星期去左接🙆🏻‍♂️放工食個lunch享受下半天假期~.📍Pici Pasta Bar.叫左2個lunch set~餐前會有法式麵包配橄欖油黑醋🥖黑醋酸酸地好開胃🍽Lunch A (2 courses $98)Parma Ham (+$10) 🥓呢個係風乾左18個月嘅parma ham~好正!!味道唔會過咸~就咁食都好好味🥰Fettuccine Tomato蕃茄意大利扁寛麵🍝呢個意粉個蕃茄汁唔似用超市買到嘅茄汁而係用新鮮蕃茄煮嘅source~唔會太甜~意粉都有咬口😋🍽Lunch C (3 courses $148)Vitello Tonnato 吞拿魚醬小牛肉 🥩雖然賣相唔討好但味道幾特別!🙆🏻‍♂️係咁讚個吞拿魚醬~個醬真係好滑好濃嘅吞拿魚味👍醬嘅下面係一啲薄薄嘅牛肉片~幾特別!Beef Pappardelle 意大利牛肉寬帶麵🍝好有蛋味嘅意粉彈牙有咬口~淋上慢煮左8小時嘅牛肉頰肉醬😋啲牛肉好淋好入味!!Tiramisu🍮呢個甜品真係係成餐飯嘅亮點!!真係超好食☺️好幼滑好香咖啡味餐飲叫左兩杯iced tea🥤~🙆🏻‍♀️就覺得甜左啲...可能因為走左冰🤣
上星期去左接🙆🏻‍♂️放工食個lunch享受下半天假期~
📍Pici Pasta Bar

🍽Lunch A (2 courses $98)

🍽Lunch C (3 courses $148)

• Tiramisu
2020-06-29 447 瀏覽
The waitress immediately served a tiny paper bag of baguettes slices with olive oil and balsamic vinegar when we had our seats. The baguette is a bit cold but the middle is soft and chewy! The Rae Beef tartare is seasoned with olive oil and black pepper atop of it is sliced cheese and crunchy raddish! The seafood pasta is awesome! Al dente pici is coated in savoury tomato sauce which tastes like the seafood bisqueNomnom:4/5

Nomnom:4/5
2020-06-14 1057 瀏覽
之前試過中環個間Pici幾次,今次咁啱行過就試吓新城市呢一間。Lunch真係好抵食,我揀咗$148個餐,有前菜,main course,甜品同埋咖啡。前菜揀咗beef carpaccio,其實個份量都唔少,個汁調配得幾好味。意粉就揀咗意大利牛肉寛帶麵,呢道菜非常有驚喜,慢煮牛肉其實食落有啲似牛腩,但係同個意粉又好夾👍🏻,甜品梗係唔少得佢個Tiramisu啦,每次都念念不忘,加埋杯咖啡感覺非常完滿❤️
2020-06-04 1112 瀏覽
今個週末同屋企人嚟沙田行街 想搵個地方食lunch 點知地下個層間間都勁多人 我就醒起有一間比較少人知嘅餐廳 唔知係咪地理位置佢係2樓關係 去到竟然唔洗等位 仲有大把位淨 但其實呢間性價比高過哂地下個堆西餐 仲唔洗加一添呀.我之前食過佢嘅lunch同dinner 今次就嚟食佢嘅brunch set 坐底先有佢自家製包 其實用紙袋裝都幾唔環保前菜我地揀左parma ham同salad 咁share就可以自製parma ham salad啦 Main 加左錢叫左一個千層麵 不過佢有d失手 個醬勁咸 好似d鹽無撈均咁 另一個pasta就正正常常啦 麵質較硬 可能係style嚟甜品當然係食出名嘅tiramisu佢仲有2杯野飲 一個coke另一個ginger ale食哂咁多野真係好飽呀 除左個千層麵之外其他野食都高質 抵食

另一個pasta就正正常常啦 麵質較硬 可能係style嚟

甜品當然係食出名嘅tiramisu

佢仲有2杯野飲 一個coke另一個ginger ale

食哂咁多野真係好飽呀 除左個千層麵之外其他野食都高質 抵食

2020-05-08 1915 瀏覽
抗疫期間習慣左唔出街食飯,但又想慶祝母親節,唯有叫外賣啦!之前試過午餐味道唔錯,但一人餐款式少好難試曬咁多款,今次終於可以試多幾款一家人共享。總共叫左2個set,1個2-3人set,一個1人晚餐。面包:哄得非常香脆,餐廳仲俾左橄欖油黑醋,食極都唔夠。叫開1人餐都有,仲以為每個餐一份,結果唔係! 一家人剛剛夠分。2-3人餐:前菜-精選冷切盤家人鐘意食Parma ham,指名要order,食落入口甘香,香腸則比較淡,唔太識分芝士,但得一款啱家人口味。主菜1-牛面頰扁寬面手工面好香蛋味,唔會好似其他咁硬,牛面頰只算係肉碎,分量少左d,都幾好味,清曬。主菜2-大蝦墨汁結他面未打開已經飄黎海鮮湯既濃郁香味,有少少辣,全家一致讚好,仲有墨汁面唔會食到成口都黑曬除左兩隻蝦,仲有唔少蝦肉。一人餐:前菜-紅菊苣沙律沙律菜新鮮,有果仁芝士,好簡單既沙律主菜-意式香腸貓耳面醬汁是辣的,都幾特別,只係貓耳面偏硬,香腸真係好少,有d 失望。甜品兩個餐各有一份Tiramisu以包裝黎講,環保包裝非常整齊乾淨,拿出黎唔會成手汁絕對重要!!味道係唔錯的,當然外賣係會唔夠熱,不過唔想成日唸住幾時要戴番個口罩,又想同屋企

總共叫左2個set,1個2-3人set,一個1人晚餐。

面包:

2-3人餐:
前菜-精選冷切盤

主菜1-牛面頰扁寬面

主菜2-大蝦墨汁結他面
除左兩隻蝦,仲有唔少蝦肉。

一人餐:
前菜-紅菊苣沙律
沙律菜新鮮,有果仁芝士,好簡單既沙律

主菜-意式香腸貓耳面

甜品
兩個餐各有一份Tiramisu

以包裝黎講,環保包裝非常整齊乾淨,拿出黎唔會成手汁絕對重要!!味道係唔錯的,當然外賣係會唔夠熱,不過唔想成日唸住幾時要戴番個口罩,又想同屋企人慢慢享受天倫樂,係可以一試。

最後係本人都鐘意收Pici 既postcard。
好sweet。

2020-05-08
60 分鐘 (外賣送餐)
慶祝紀念
母親節
  • Parma Ham
  • Tiramisu
  • 結他麵
Pici 都介紹過好多次了但有質素的手工意大麵 總是百吃不厭最近仲抗展到荔枝角同鰂魚涌不過都係沙田最近我.Dinner Set for Four ($880)2 starter + 4 pasta + 4 dessert + 4 drinks真係又抵又好食🤤.《秘製肉丸》將豬肉同牛肉打成鬆軟彈牙的肉丸🧆加入大量巴拿馬芝士🧀 切開拉哂絲.《意式炸蕃紅花飯球》超香脆但一d都唔油膩咬到中心係熱辣辣的金黃色蕃紅花飯🍚.《結他麵》大大隻蝦係面頭底下係沾滿魷魚墨汁🦑🖤的結他麵幼身輕形但手工麵真係零舍彈牙辣椒🌶令蕃茄🍅海鮮濃湯更提鮮.《意大利寬帶麵》牛面珠燈肉醬用上8小時黎慢煮 真係好香濃寬帶麵煙韌得黎一d都唔會難咬.《貓耳朵麵》🐱👂🏻相對比較韌而且我麻麻地辣肉腸陣味.《意大利芝士蛋糕》Tiramisu不嬲都係呢到名物我唔多講了 必食!.《意式奶凍》勁滑呀個奶凍🥛仲好香椰奶味配上面個紅莓醬係perfect match.不過今日有少少失望係menu上無左我最想食既介指麵💍😢

Pici 都介紹過好多次了
但有質素的手工意大麵 總是百吃不厭
最近仲抗展到荔枝角同鰂魚涌
不過都係沙田最近我
Dinner Set for Four ($880)
真係又抵又好食🤤

🐱👂🏻相對比較韌
而且我麻麻地辣肉腸陣味

《意大利芝士蛋糕》
Tiramisu不嬲都係呢到名物
我唔多講了 必食!

《意式奶凍》
勁滑呀個奶凍🥛仲好香椰奶味
配上面個紅莓醬係perfect match
不過今日有少少失望係menu上無左我最想食既介指麵💍😢
想搵間好餐廳食野同朋友慶祝生日的話,呢到係一個唔錯既選擇。預約既時候同左餐廳講係食生日飯,想佢幫忙在甜品上放上蠟燭,職員(外籍人士)二話不說:No problem! We will make it perfect! 😂我地叫左3個set lunch,3 course.頭盤俾我地揀晒,每樣都試到😂前菜食左⭐️Beef Carpaccio生牛肉薄片⭐️Green Salad田園沙律 ⭐️Parma ham 巴馬火腿普普通通主菜的三個意粉要左:⭐️Tagliolini 鮮刨黑松露細扁麵⭐️Pappardelle 慢煮牛面頰肉意大利寬帶麵 ⭐️Chirarra 結他麵配海鮮個人覺得最好食係結他麵,其他意粉都不過不失,未去到嘩一聲咁好食。終於等到食甜品嘅環節,幾個餐廳侍應行咗過嚟拎住甜品,上面插左蠟燭,然後好興奮咁唱生日歌🎶🎵🎶,仲會用即影即有相機幫我哋影相!氣氛好好!甜品試左:Tiramisu 意大利芝士蛋糕Panna Cotta 意式奶凍配紅苺醬,甜品好好食!之後仲送咗張生日卡俾主角,張生日卡都幾靚㗎,再加100現金卷,等我哋下次再消費😂 。。。。。。。。。。。。。。。就係因為張100蚊😂,我地再去食第

我地叫左3個set lunch,3 course.
頭盤俾我地揀晒,每樣都試到😂

前菜食左

⭐️Pappardelle 慢煮牛面頰肉意大利寬帶麵
⭐️Chirarra 結他麵配海鮮

甜品試左:
Tiramisu 意大利芝士蛋糕
Panna Cotta 意式奶凍配紅苺醬,甜品好好食!

。。。。。。。。。。。。。。。

就係因為張100蚊😂,我地再去食第二次,諗住試埋其他意粉。
今次要左經典千層麵,同埋Today Special (海鮮意粉)。

So far試過5款意粉,最出色都係經典千層麵!😋😋👍🏻⭐️呢個係必食,有好多肉醬,個汁調較得啱啱好。

總括來講,呢間餐廳用嚟慶祝生日係唔錯嘅😛😛
2020-04-24 878 瀏覽
happy friday諗住食好d同gf去左沙田個間pici差不多8 點先放工 以為閂左(因為疫情) 點知10 點先閂 8點半左右到 唔洗等位就入得 依家有個2人set dinner有小食 2 個pasta同甜品 同2 杯野飲 小食叫左個炸海鮮既platter 唔係好油 沙甸魚炸得好脆同香 意粉就叫左個肉醬既面根 有火箭菜 個醬非常好味 重蕃茄味 另一個係蕃茄海鮮偏意粉 隻蝦好大隻同新鮮 青口同d汁好夾 帶出鮮味最後係甜品tiramisu同埋紅莓奶凍 tiramisu出色 諗起去意大利食個d 賣單5 百幾 高水準

意粉就叫左個肉醬既面根 有火箭菜 個醬非常好味 重蕃茄味

最後係甜品tiramisu同埋紅莓奶凍

tiramisu出色 諗起去意大利食個d

賣單5 百幾 高水準

2020-04-19 717 瀏覽
千層麵好細緻,麵食落煙靭有咬口,而芝士唔會勁落,面層芝士同夾層兩種唔同嘅醬汁處理,味道唔會太濃啱啱好!最令我感到滿足嘅、係一封有心思嘅信,其實冇人需要咁做、但係呢一個額外嘅心思,就係令人感到滿足嘅感覺。我會好好記住呢間餐廳

我會好好記住呢間餐廳
外賣送餐
我朋友經常用一個網上系統去預訂餐廳,而pici可以查看到客人經那個平台預約以及其他記錄,那天我和朋友食飯途中,一個侍應生因之前曾見過我朋友,多次打擾我們進餐,每次打擾短則幾分鐘,長則10分鐘。我在一旁尷尬之餘,又無奈。我明白好客是優點,但過分的騷擾會對客人造成不便。尤其我有些重要事項,想與朋友商量。最可怕是,我露出尷尬笑容,他仍然不離開。而且,我覺得很奇怪,餐廳經理並沒有留意到這情況,亦沒有人提醒他。