2020-08-19
上網見到手工意粉店近年愈開愈多,但講掀起熱潮同埋專業手工製意粉,第一時間會推介Pici。成為最紅既手工意粉餐廳,見到介紹d意粉好吸引,決定一於要去試吓。餐廳環境好,裝修靚氛圍很有外國氣氛,眼見店員在吧枱內即席搓麵糰,店內供應9款意粉,鍾意食意粉既朋友一定不能錯過,款款都是每天鮮製,不留過夜,確保香氣不會因存放太久而流失。我地㨂左午餐時段黎試lunch menu,分別有A餐$98 B餐$128 同$C餐$148Lunch menu 會較為抵食,建議大家可以㨂午餐時段黎。前菜分別係田園沙律同秘製肉丸主菜方面,黑松露意粉Tagliolini 喺呢度嘅必吃,Tagliolini意粉蛋香撲鼻,簡單既配上白松露醬,更顯意粉有新鮮口感。鮮刨黑松露片有好多塊,雖然食落去冇味,但黑松露令個意粉好香,令到我一啖又一啖咁不停食,但係又唔會漏,呢個意粉稱得上係清淡自選。另外蕃茄意大利扁闊麵Fettuccine Pomodoro ,好簡單既蕃茄食材,唔花巧但好出色,食到香濃既鮮蕃茄香加上扁意粉彈牙度十足,咬落帶點煙韌。亦係推介既意粉選擇一。最後甜品我地揀咗意式奶凍Panna Cotta,奶凍軟硬適中,配上微酸的
前菜分別係田園沙律同秘製肉丸
黑松露意粉Tagliolini
蕃茄意大利扁闊麵Fettuccine Pomodoro
最後甜品我地揀咗意式奶凍Panna Cotta,
奶凍軟硬適中,配上微酸的紅莓醬,酸酸甜甜,而且食落幾light,好味!非常滿意。