Paper moon📍.早排天氣好好陽光普照☀️趁住假日既日子E.L就約埋朋友搵左間靚景餐廳食下野傾下計🥰.餐廳有兩大塊落地玻璃所以入到去基本上覺得好光猛好開揚坐近窗邊位就好容易影到靚相💁🏻‍♀️落完order就會送每台一個麵包籃🥐裡面三種 包括有麵包 薄餅同脆片E.L就幾鐘意食佢地既麵包 口感鬆軟中間夾有橄欖乾麵包帶有橄欖既甜味同香氣 點上橄欖油同黑醋 好食😋.而其餘既薄餅同脆片都唔錯薄餅煙韌有咬口 脆片脆香好味🌮淨係包食都算表現唔錯令E.L都幾期待其他食物既表現🙈.🥑蘇格蘭三文魚牛油果青瓜他他($188)新鮮肥美既三文魚粒加上牛油果泥同青瓜粒🥒食落有口感 表現不俗可惜比較細碟 share食就唔多夠喉🍽.🍕Pizza Edi($228)作為signature pizza黎到緊要試試🤤薄餅配料有辣肉腸 洋蔥 蕃茄 水牛芝士 新鮮辣椒因為有蕃茄同洋蔥作為配料既關係 薄餅帶有甜味 🍅新鮮辣椒既微辣同香氣🌶加上大量牽線既水牛芝士🧀食落都好滿足大大個pizza有成八件🍕適合多幾個人開心share 🙆🏻‍♀️.總括而言餐廳食物質素算唔錯🤤但價格比較高 性價比就一般😜不過望住一邊望坐維港美景 一邊享受美
Paper moon📍

薄餅煙韌有咬口
脆片脆香好味🌮
淨係包食都算表現唔錯
令E.L都幾期待其他食物既表現🙈

🥑蘇格蘭三文魚牛油果青瓜他他($188)
新鮮肥美既三文魚粒加上牛油果泥同青瓜粒🥒
食落有口感 表現不俗
可惜比較細碟 share食就唔多夠喉🍽

🍕Pizza Edi($228)
作為signature pizza黎到緊要試試🤤
不過望住一邊望坐維港美景
一邊享受美食都係一件賞心樂事黎既😆
而且餐廳都有室外位
係室外吹住微風睇住海景飲下野係幾chill🍸
有budget 鐘意美食同時又希望欣賞靚景既朋友不妨黎試下👍🏻
人均消費:$260
美味指數:😋😋😋😋😋😋😋 (7/10)
抵食指數:💰💰💰💰💰💰(6/10)
打卡指數:📷📷📷📷📷📷📷(7.5/10)
店名:Paper Moon (尖沙咀)
地址:尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈3樓OTE301號舖
抗疫期間,餐廳用餐每枱最多四人,來自意大利、位於尖沙咀海港城的全海景意大利餐廳PaperMoon也推出抗疫抵食價四人套餐😍Dinner Set Menu $788/head(Buy-2-get-2-free🌟)包括3道前菜、餐湯、主菜有安格斯T骨牛扒 & 辣肉腸Pizza,再來3款甜及Coffee/tea🤩套餐可一次過試勻多款菜式,牛肝菌餐湯味道濃郁但偏咸,前菜Parma ham擺盤精緻,配薄片蜜瓜美得像花一樣🌺,但火腿並非屬高質,龍蝦沙律味道調得美味👍🏻,酥炸魷魚鮮蝦青瓜像日式天婦羅,有點意外😆以炸魷魚最為嫩滑彈牙😋主菜辣肉腸芝士辣椒薄批 Pizza夠惹味🌶,T骨牛扒大份🥩,點medium但還是熟了點,吃完主菜已夠飽肚!再來三款精緻甜品,「士多啤梨千層酥餅🍓」雖然是餐廳主打,但酥餅皮就只有酥脆,味道沒有什麼驚喜🤭反而「雲呢嗱奶凍」質感滑溜🥛,牛奶味香濃得來不會過酥也不過甜❤️而「Tiramisu🍮」是意式甜品,當然不會失準~餐廳源自意大利,但食物沒有想像中高質,套餐中以pizza和奶凍比較出色,其他食物質素中規中矩,不過現在以半價吃到一試無妨😃

牛肝菌忌廉湯

辣肉腸牛乳芝士辣椒Pizza
雲呢嗱奶凍
Paper  Moon  Tiramisu
2020-04-20 11725 瀏覽
在疫情下已經很久沒有出街食飯, 難得出街慶祝生日, 當然要選擇一間美景美食餐廳。剛好餐廳做緊套餐優惠, 而且餐廳擁有室外空間, 感覺比較安全, 所以一早就預定了室外位置。環境方面: 店內非常寬敞,即使在室內也有很多的位置可欣賞到海景,而室外的地方更是每一個位置都可以欣賞到海景,可邊欣賞美景一邊品嚐美食。食物方面: 今次套餐有一個前菜,一個湯,一個主菜,和一款甜品($788/2人餐)。🍴前菜是香煎帶子伴牛肝菌醬及黑松露, 帶子非常新鮮彈牙,配上醬汁和黑松露,把鮮味提昇! 🍴餐湯是番茄羅勒湯,番茄味濃郁,酸酸甜甜的,令胃口大開。🍴主菜我們二人都點選了燒美國特級西冷扒,雖然餐牌沒有寫上多少安士,但感覺應該有8oz, 牛扒比較厚身,分量絕對足夠! 牛扒都叫了medium, 煎出來效果剛剛好,肉中呈紛紅色,肉質鮮嫩多汁,非常美味!!!! 🍴另外自己再點了一個店員介紹的招牌pizza, 披薩大大個, 皮底是薄的,濃濃的芝士加上辣肉腸和少量辣椒,非常惹味!🍴甜品是雲呢拿奶凍伴草莓,奶凍好creamy, 奶味重而且不太甜, 配上新鮮士多啤梨, 藍莓, 覆盆子和黑苺,為整餐晚餐畫上完美的句號。服務方面:

🍴餐湯是番茄羅勒湯,番茄味濃郁,酸酸甜甜的,令胃口大開。

服務方面: 進餐廳前,店員很貼心量度體溫和檢查手腕,服務非常有禮! 在沒有order的情況下竟然在甜品上加上了Happy Birthday和插上蠟燭,應該是聽到了生日歌吧,
感覺好貼心! 而且見到小朋友哭,女店員好友善氹小朋友開心,這服務態度值得一讚!👍
總括來說,無論是餐廳環境,食物質素,或是服務態度,都是100分! 期待下次再光顧👏❤
2020-04-19
今日放假又風和日麗 同男朋友來食個正lunch 放鬆下 lunchset 中價位 200幾-300幾都有 menu大約一半係意粉/飯類 一半係肉類 首先上台既面包/面包餅乾條 最大件呢個係欖油面包focaccia 都幾好味 有橄欖粒響入面前菜一 牛肉他他無哂 轉左做吞拿魚他他 我地響lunchtime 非常早段到達 其實唔係太明點解lunch menu 上既food item會無 anyways 味道係okay 正常既 雖然賣相一般 以我自己食過來講算幾醜樣 起碼應該有d青瓜/牛油瓜托下底掛 而家係肉檔一舊生肉咁既樣 🙉🙉另一前菜 水波蛋沙律 都算係正常野跟住就到全餐最失望 佢menu 上面係寫住蠔肉意大利飯 238蚊 係得一粒好細好細既蠔 真係得一粒 張相係上台時間影 未郁過 呢個價錢 比一碟接近無topping既risorto 配料上會唔會太過吝嗇呀?😨😨😨😨 上台果下真心打左個突 就唔講配料嘞 個飯本身亦係煮得非常之咁普通 響香港食過好幾間意大利餐飯都比佢做得更好 更al dente 好在另一個主菜 安格斯西冷 算正常發揮 平衡番個飯嘅心理衝擊 甜品係雜莓啫喱 唔太靚所以無影到

另一前菜 水波蛋沙律 都算係正常野

當日我地坐窗邊位望海 景色一流 不過食物真心有d失望 我地每人叫左一杯酒 埋單900幾 如果要數海港城中價位既餐廳 有靚景睇嘅 而又好味過佢嘅 其實都仲有好幾間其他選擇 結論未必會再encore 了

2020-04-14
2020-04-17 516 瀏覽
Today, my husband and I came here to eat lunch to celebrate his birthday, but the service here made me and my husband unhappy about this meal. The quality of the food is very good. Unfortunately, the service attitude here is worse than that of a fast food restaurant.
2020-04-16 481 瀏覽
第一次食飯係失望到要寫上or俾其他人知呢間野有幾差。我生日男朋友book左呢間黎食,原本滿心期待,點知係一間好差既快餐店咁。嗌左兩個set dinner,兩杯酒,半打蠔。蠔既味道ok,但細隻薄身。頭盤帶子煎得幾好,外脆內軟,松露片無味湯無蕃茄湯,味道好似罐頭湯咁,無層次。主菜有兩個dishes:西冷牛扒又鞋又乾,比大家樂好少少咁,咬完係有渣⋯鱈魚味道極之普通,同就咁係屋企煎一樣。真係好失望,原本佢$788一個,做緊推廣買一送一,就算半價左就極之唔值!再講講就係服務生質素,見你唔係富貴look就睇你唔起咁,嗌嘢食果陣又serve左另一枱身穿Gucci客先,叫我地等等,但轉個頭就無左件事,等左幾分鐘佢行黎行去先知唔記得/定唔知唔想理我地咁,我地要再搵其他人落單先得,叫佢影相人地就打哂閃光燈,我地就求其影,成張相黑蚊蚊⋯仲有就係我地坐露天位,個服務生成抽鎖匙扣係條褲到,行到勁嘈勁急,唔講我以為去左大排檔食飯。影響哂成個環境!見份menu有set dinner有buy 1 get 1 free,問下係咪真。點知個服務生好串咁答:咪就係get 1 free囉⋯我心諗你咁既質素,點係呢間餐廳到做?
第一次食飯係失望到要寫上or俾其他人知呢間野有幾差。

嗌左兩個set dinner,兩杯酒,半打蠔。
蠔既味道ok,但細隻薄身。
頭盤帶子煎得幾好,外脆內軟,松露片無味
湯無蕃茄湯,味道好似罐頭湯咁,無層次。
主菜有兩個dishes:
西冷牛扒又鞋又乾,比大家樂好少少咁,咬完係有渣⋯

鱈魚味道極之普通,同就咁係屋企煎一樣。

見份menu有set dinner有buy 1 get 1 free,問下係咪真。點知個服務生好串咁答:咪就係get 1 free囉⋯我心諗你咁既質素,點係呢間餐廳到做?!如果餐廳老闆見到呢個post,真係要檢討下你地既質素

服務生:男,帶眼鏡,油頭

最後埋單$1800有找,但除左有個海景俾你睇,食物同服務都極不值!
2020-04-13 740 瀏覽
約左2個好朋友食飯難得一齊食lunch,揀一間坐得舒服又有景既餐廳假日12點左右,只有數枱人但我地食既途中不斷有人入座都差唔多坐滿天氣好好,所以我地決定坐户外3個女仔食,但我食量都算大所以我地一共叫左1 pizza+1 pasta+1 main全部都揀 recommendation 首先有新鮮麵包上枱味道唔差,夠鬆軟但如果上枱時熱d會再加分揀左牛肝菌芝士pizzaPizza size都幾大個,同埋個配搭都好match值得推介餐廳都好細心,見我地差唔多食哂個pizza先上下一道菜烤鯛魚烤得岩岩好皮脆肉嫩,但個人覺得如果有醬汁配會較好薯蓉係我地另外加煙燻豬肉寬條麵個量好少,味道唔錯d煙燻豬肉配麵既咸道岩岩好不過我冇諗過個寬條麵係咁寬😂另外,叫左3杯咖啡真係好細杯雖然個景好靚,但我地3個人lunch 都要over $1000, 唔係好抵食
約左2個好朋友食飯
難得一齊食lunch,揀一間坐得舒服又有景既餐廳
假日12點左右,只有數枱人
但我地食既途中不斷有人入座
都差唔多坐滿
天氣好好,所以我地決定坐户外

3個女仔食,但我食量都算大
全部都揀 recommendation

首先有新鮮麵包上枱
味道唔差,夠鬆軟但如果上枱時熱d會再加分

揀左牛肝菌芝士pizza
Pizza size都幾大個,同埋個配搭都好match
值得推介

餐廳都好細心,見我地差唔多食哂個pizza先上下一道菜

烤鯛魚烤得岩岩好
皮脆肉嫩,但個人覺得如果有醬汁配會較好
薯蓉係我地另外加

煙燻豬肉寬條麵
個量好少,味道唔錯
d煙燻豬肉配麵既咸道岩岩好
不過我冇諗過個寬條麵係咁寬😂
另外,叫左3杯咖啡真係好細杯

2020-04-11
2020-04-12 537 瀏覽
很久之前經過店門口,看見厨師在製作Pizza賣相十分吸引,於是很想去食一餐。可能是期望太大了到真正用餐時,食物的味道卻不似預期。我們點了一份有機嫩菠菜沙律,比較喜歡里面的乾蕃茄但失望的是配搭醬汁的只是欖油,現在很少吃到沙律只加欖油了。因為有些餐廳最普通都會加油醋汁,酸酸的也比較開胃,有些餐廳也會在醬汁上花一點心思,讓沙律的味道更豐富。所以一開始就有點失望了但我還是期待着主菜。我們點了Pizza Margherita,Pizza剛放上餐桌,我已滿心歡喜因為賣相真的很吸引丫,但很快心情就像過山車一樣,跌了下來。雖然Pizza鋪滿芝士,但卻沒有咸香味,應該是只用了一款芝士,所以Pizza也是沒有什麼味道的,只有一點像Nacho的味道但值得一讚的是批底,批邊脆批底軟,口感十分好如果可以再改善一下味道就好了。最後一道是芝士薯糰,比較不太推薦,除了比較飽膩,味道也一般
很久之前經過店門口,看見厨師在製作Pizza
賣相十分吸引,於是很想去食一餐。可能是期望太大了
但我還是期待着主菜。

但值得一讚的是批底,批邊脆批底軟,口感十分好
如果可以再改善一下味道就好了。

最後一道是芝士薯糰,比較不太推薦,除了比較飽膩,味道也一般
2020-04-10 585 瀏覽
几個閨蜜,今日去海港城shopping , 行到咁常下去hi tea 揀左呢間有靚景餐廳欣賞下香港維景😉廳餐好大,落地玻璃裝修,餐廳每一個位置都可以見到維港海景。有室外。服務員好有禮貌👍🏻天氣涼涼地,我地揀左坐外。嘆杯紅酒 望住維港view 好寫意同relex...*紅酒buy 1 get 2 free ($88/glass)* 另外叫左Parma Ham 同手工pizza, 個pizza 味道麻麻地,淡左d又唔夠熱。下次要夜晚來,相信夜晚個景色會更靚

天氣涼涼地,我地揀左坐外。
嘆杯紅酒 望住維港view 好寫意同relex...

另外叫左Parma Ham 同手工pizza,
個pizza 味道麻麻地,淡左d又唔夠熱。

下次要夜晚來,相信夜晚個景色會更靚[爱心]
2020-04-09 382 瀏覽
Was shopping in Harbour City and at 5ish, my friend and I came to try our luck and see if any table for dinner. We were lucky that we got a table book at 6:30pm.The view of Victoria Harbour is absolutely amazing.Apart from that, everything is absolutely bad in Paper Moon Hong Kong.We got a small table and we ordered an appetizer, a pasta and a main course.Food quality is horrible which I really hv doubt why it could still survive in Hong Kong ... perhaps ppl only come for the view?The staff are

The staff are not attentive at all, not even mention “service”. They were running around the restaurant which is absolutely unnecessary.

I came at 6:30pm and my credit card bill was printed at 7:48pm. U can imagine how fast they served the food ... If this is a fine dining place like Paper Moon Milan (which I visited before), it definitely failed for the service as the food didnt come in order. As I mentioned, we got a small table and imagine both pasta and main course put together, how pack it could be ...

Its kinda disappointed and will not come back again for sure.
2020-03-07
2020-04-01 877 瀏覽
Paper Moon推出左afternoon tea 於是就同朋友去試 順便慶祝佢嘅生日🎂.🔸Afternoon Tea Set $488 for 2今次嘅鹹點同以往食開嘅唔同有生蠔 魚子醬等等比較高級嘅食材 係個幾驚喜嘅位但最鍾意嘅一定係佢嘅Tiramisu! 係一個迷你蛋糕🎂大家如果慶祝生日 可以好似我咁request係Tiramisu碟上面寫 Happy birthday字句🙆🏻‍♀️Cream香滑綿軟 我同友人都覺得係成個set入面最好食的😍但除左上面提及嘅野 其他都相對普通同較為遜色.我對於afternoon tea嘅食物要求本身唔太高因為都係貪佢夠photogenic😆 主要係食個環境同個designPaper Moon係呢方面算做得唔錯有景睇之餘tea set影出黎都好靚 所以佢都算係完成左佢嘅任務😂 但大家對食物嘅質素就唔好有太大期望.P.S. 呢間嘅景真係幾靚 同朋友慶祝生日/情人食飯都好有情調💗 下次黎 會試下佢地嘅dinner!
🔸Afternoon Tea Set $488 for 2
今次嘅鹹點同以往食開嘅唔同
有生蠔 魚子醬等等比較高級嘅食材 係個幾驚喜嘅位
但最鍾意嘅一定係佢嘅Tiramisu! 係一個迷你蛋糕🎂
但除左上面提及嘅野 其他都相對普通同較為遜色

我對於afternoon tea嘅食物要求本身唔太高
Paper Moon係呢方面算做得唔錯
2020-03-28 652 瀏覽
今日嚟到一間網紅海景意大利餐廳 一早聽聞他們有名的手工Pizza 今日趁住嚟到海港城weekend dinner便來試試這家餐廳 我們是即日預約的所以未能坐到海景位 建議大家還是早一至兩周要預約哦 但就算是普通座位也能看到海景因為餐廳四周都是落地玻璃 超有氣氛-食物方面我們點了一個前菜、兩個主菜和一個甜品 前菜選了手工水牛芝士伴復古蕃茄 芝士味道不錯但份量有點少 Pizza餅痞夠薄但味道不算特別意大利飯也不過不失 甜品點了Tiramisu不太甜-總括來說如果來這裏享受美景的話是一間不錯的選擇 但食物性價比不太高建議節日可以來一試
四周都是落地玻璃 超有氣氛
2020-03-27 507 瀏覽
疫情下 兩口子本來無咩心機慶祝週年記念日同埋我哋亞仔啱啱出世所以book嘅餐廳都冇做足功課呢間餐廳最出名除咗Pizza之外一定係佢既無敵海景。但係好可惜我哋係訂枱嘅時候冇註明要海景嘅位置所以建議如果下次訂枱嘅話要註明返咁樣食起嚟會更加有氣氛我哋兩口子嗌左幾道菜其實都幾滿意我哋叫咗一個Pizza,牛扒同埋三文魚他他老實講個三文魚他他真係好一半可以唔需要叫但係個黑松露Pizza我哋都好鍾意食個餅底非常唔錯另外個牛扒亦都非常推介佢呀價錢好合理三百幾蚊我哋兩個人一共食咗$1000左右價錢都算合理如果可以坐埋海景位置更好如果下次有朋友生日我都會再選擇返呢間餐廳
疫情下 兩口子本來無咩心機慶祝週年記念日
同埋我哋亞仔啱啱出世
所以book嘅餐廳都冇做足功課

呢間餐廳最出名除咗Pizza之外一定係佢既無敵海景。
但係好可惜我哋係訂枱嘅時候冇註明要海景嘅位置
所以建議如果下次訂枱嘅話要註明
返咁樣食起嚟會更加有氣氛

我哋兩口子嗌左幾道菜其實都幾滿意

我哋叫咗一個Pizza,牛扒同埋三文魚他他
老實講個三文魚他他真係好一半可以唔需要叫
但係個黑松露Pizza我哋都好鍾意食個餅底非常唔錯
另外個牛扒亦都非常推介佢呀價錢好合理三百幾蚊

如果下次有朋友生日我都會再選擇返呢間餐廳
2020-02-24
慶祝紀念
紀念日
2020-03-17 874 瀏覽
今日黎到海港城海運大廈3樓嘅Paper Moon慶祝朋友生日,選擇咗室外座位,食個afternoon tea,欣賞一下海景渡過🥰$488 for 2 persons仲包埋魚子醬20g 同一隻小生蠔+龍蝦湯Total有6款甜點同6款鹹點而本人最鍾意係就係個tiramisu,做得幾出色

$488 for 2 persons
仲包埋魚子醬20g 同一隻小生蠔+龍蝦湯
Total有6款甜點同6款鹹點

而本人最鍾意係就係個tiramisu,做得幾出色
2020-03-14
下午茶
2020-03-17 11193 瀏覽
海港城有一間幾受歡迎的意大利餐廳Paper Moon,一大賣點就是餐廳對著是海景,說是很有氣氛。今天星期日晚上有機會來用餐,walk in等了一會。在門口等候期間,旁邊有一塊大玻璃能夠看到廚房師傅在製作pizza的過程。可能有很多單,師傅不停地搓批底,加上配料,然後把薄餅送進大焗爐。在搓批底的同時,又要照顧著爐裡的薄餅,非常忙碌,一腳踢實在佩服。在等位期間能夠看到專業的製作,都讓我們等得沒有那麼悶,也期待一會的食物。入座後沒有被安排於窗邊位置,而是靠牆的座位,也是明白的,但是靠牆的卡位剛好是兩張卡位凳的接駁位,有點不舒服。點餐後,店員送上一籃麵包。當我們正準備開始用餐時,才發現負責set up的店員沒有給我們餐巾,request後店員才木無表情的過來補上。麵包有兩款,一款是橄欖包,另一款是麵包條。橄欖包質感軟熟帶點濕潤,有少少香氣感覺健康;麵包條味道正常,夠脆身。店員會為每一位客人的麵包碟倒入橄欖油與醋。這個很好食,醋的質地厚身,不太酸得來又有醋香,沾著橄欖麵包好正Homemade Pappardelle 煙燻豬肉寬條麵($218),上菜時在想這個份量大概是每人一片寬條麵吧🤔幸好每人都

Homemade Pappardelle

Homemade Pappardelle 煙燻豬肉寬條麵($218),上菜時在想這個份量大概是每人一片寬條麵吧🤔幸好每人都有大約兩至三片😂寬條麵有可能是餐廳自己做的,煮得剛好不會太淋,配著程粉紅色的醬汁幾開胃,也能夠減少煙燻豬肉的油膩感。寬條麵上面那對深色的就是煙燻豬肉。豬肉粒用猛火和油炸得香脆不會硬,食到豬油的味道是幾香的,不過配搭著這寬條麵食就沒有覺得整道菜很出眾,感覺是食了一些有些沾了豬油香的脆脆配著意粉食,普通吧。
Seafood Risotto

Seafood Risotto 海鮮意大利飯($268),看樣子飯的拿捏好像不錯。飯的軟硬度適中,外面軟得來裡面保留了少許口感卻不硬,而飯又吸收了醬汁裡的海鮮風味所以味道濃郁。上面的海鮮正正常常,只是覺得收這個價錢海鮮的份量可以大方一點。
Calzone Paper Moon

Calzone Paper Moon($198)的樣子非常吸睛,說是pizza的一款卻跟我們平時食的不一樣
表面烤得乾身,未食聞到剛出爐的熱烤餅味,漲卜卜的很飽滿,只是烤得耐了少許令表面偏燶,一邊吃著也要把部份切走。

餐牌上寫著裡面有乳清芝士、蕃茄、羊奶芝士、火腿和意大利香腸。切開一看,立即就洩了氣,原來漲卜卜的樣子是因為遇熱會發起,切開放掉裡面的空氣就變扁了。眼看裡面的餡料有肉碎,不過分佈也不是太平均,我們分著吃時食旁邊的沒有餡料,食中間的才有。裡面的肉碎混了一些芝士,食到淡淡的奶芝士味,而餐牌上所寫的其他材料則沒有明顯食到。可能裡面是有的,不過份量太少完全沒有留意到,感覺就是吃一個加了少少芝士的鹹肉碎批;相比起特別的賣相,味道令我們失望,太普通、沒層次,還是食傳統的pizza好了。

Roasted Organic Spring Chicken 番紅花醬燒有機春雞($278),上菜時已經聞到雞的香氣。基本上只有兩隻雞脾,還要是春雞,所以份量較細,下面則鋪了一些薯仔。春雞外脆內軟,是先用猛火煎然後放進焗爐再焗,令表面香脆得來,裡面鎖住肉汁肉質柔軟,更能帶出春雞的香味。薯仔連著薄皮容易食,雞的上面也有一些炸的薑絲可以夾著吃,唯獨番紅花大概只有一、兩條,未見蹤影🧐四道菜裡面,最後上的這道菜的表現較出色,不知是否溫度比較熱,更能發揮味道所以讓我們覺得表現為四道菜裡比較好的呢🤔

餐廳在展示餐牌方面有點取巧。在門口的reception放了一份takeaway menu,價錢由$168起跳至大約$200,右上角有一個icon寫著takeaway價錢可享有7折。這是我第一次食這間餐廳,不知道是我們的問題還是其他人也有這樣想,在附近沒有其他餐牌的情況下當作餐廳的食物價錢大約也是如這個餐牌的差不多,有相約價錢的set dinner提供,或者這個餐牌上的set就是在裡面用餐的set dinner,如外帶額外享有7折。其實看到餐廳的裝修都覺得有點困惑這裡的定位應該較高,但看餐牌這樣寫我們以為是這樣。內進坐下後,我們才發覺沒有出面的餐牌,店員給我們單點、套餐還有飲品menu,而套餐更定價每人多差不多$800一位。我們立即明白,實際上,reception的只是takeaway餐牌,而價錢已經是7折後的價錢。來這餐廳進餐雖預計了人均消費會較高,但餐廳的取巧讓我們覺得餐廳有點不誠實,不光明正大,驚訝堂堂一間叫作「熱門」的西餐廳竟然會有這樣的手法,是有心還是無意?我不覺得是後者吧。

餐廳打算行偏高級路線,實際上與服務並不相符。整頓晚餐感覺到有點被冷落,沒有甚麼服務,例如想請店員為我們補上餐巾時,嘗試示意店員很久才有人留意到我們,而服務態度也比較冷漠,講一句答一句,更不要說是有笑容;只是去到尾聲時有一位外籍的女侍應比較親切有禮。另外,pizza上菜時是沒有讓我們分餸的餐具。由於上菜時我們仍在食其他菜式,也沒有多加留意或者要求要多一套餐具。我的座位背著走廊,基本上是看不到後面有甚麼人和發生甚麼事的。當我在進食時,我的耳邊突然冒出一把刀和叉,很接近又沒有發出聲音所以嚇了我一跳。我立刻轉身望一望,原來是一位身穿西裝的外籍經理補上餐具。他打算放下餐具時,突然拿著餐具作前後拉鋸的動作,放下後便立刻離開。對於他的行為,我除了頭上多了幾個問號之外,還有的是不解他的行為。他不可以出聲的嗎?還有突然在我頭邊伸出刀叉其實很危險,客人背著看不到突然動了一動可以很容易發生意外。再者,這間不但是西餐廳,還要是位於尖沙嘴想走高檔路線的西餐廳,竟然會有如此服務真的令我甚為不解。

被熱捧的餐廳,實際上食物不如預期。食物沒有令人覺得出色,不會差但完全不會令人有深刻印象,只是一般。除了服務水準較低之外,環境也沒有令人覺得很舒適,檯與檯之間相隔太近,只要隔離說話我們會聽得一清二楚,同樣我們說話時隔離檯也很清楚我們在說甚麼。從各方面的表現來看,餐廳的表現與餐廳的定位以及所塑造的形象大為不同,有點令人失望。倘若拿著同等價錢食西餐,我想不需要來這裡吧。
15 分鐘 (堂食)