2020-11-17 33 瀏覽
之前在日本食過類似嘅pancake 簡直係一試就難忘!個人太喜歡食吉士醬!士多啤梨梳乎厘班戟黎到果下心入面嘩左一聲!賣相一百分!梳乎厘pancake就比較鬆化,有空氣流海既感覺!加埋蜜糖好sweet既感覺!一個好少女心既pancake!目玉燒夏威夷班戟造型似十足一隻煎蛋放喺上面,識落淡淡都係濃郁嘅吉士醬!呢隻係期間限定唔係時時都有得食!夏威夷pancake 餅底比較實用咗好多雞蛋來做!雞蛋味好濃郁!抹茶沙冰啖啖好濃郁嘅宇治抹茶味!愛爾蘭忌廉泡沫咖啡☕️泡沫咖啡入邊浸左一片新鮮薄荷葉!有清新嘅薄荷香味!用嘅咖啡豆都唔錯!香濃既感覺!一想食pancake 就要來megabox !

士多啤梨梳乎厘班戟

抹茶沙冰
啖啖好濃郁嘅宇治抹茶味!

愛爾蘭忌廉泡沫咖啡☕️

一想食pancake 就要來megabox !
  • 士多啤梨梳乎厘班戟
2020-11-16 61 瀏覽
我知呢間日本名古屋過江龍pancake店黎左香港好耐架啦,一直都想食,今晚終於的起心肝拉男朋友黎陪我食。我見佢目玉焼き風班戟係新出品,於是叫左呢個再加抹茶忌廉梳乎厘班戟,飲十勝紅豆牛乳同焙茶牛奶。目玉焼き風班戟可以揀梳乎厘或夏威夷班戟,我揀左夏威夷班戟底。班戟個樣好得意,唔食落口真係會以為上面個層係太陽蛋。原來蛋白係Mascarpone忌廉芝士,而蛋黃就係特製吉士。班戟比較乾身,唔係鬆軟個種。抹茶忌廉梳乎厘班戟配有紅豆,班戟鬆軟,抹茶忌廉食得出抹茶味,輕盈幼滑,配埋食幾好。十勝紅豆牛乳係冬日特飲,熱牛奶加上甜甜既紅豆。焙茶牛奶好濃焙茶味。
目玉焼き風夏威夷班戟

班戟比較乾身,唔係鬆軟個種。
抹茶忌廉梳乎厘班戟
抹茶忌廉梳乎厘班戟
十勝紅豆牛乳係冬日特飲,熱牛奶加上甜甜既紅豆。
十勝紅豆牛乳
十勝紅豆牛乳
焙茶牛奶好濃焙茶味。
焙茶牛奶 & 十勝紅豆牛乳
2020-11-16
2020-11-13 359 瀏覽
今天是11月11日,也是星期三,不同大型百貨公司都在做優惠,所以特意來到Megbox來購物。在逛街後便在這間人氣梳乎厘班戟店來一個幸福的下午茶。環境:以粉紅色為底色,有粉嫩少女的風格,空間大,但桌椅的數目不多,可能是因為疫情而減少了座位數目,所以課與桌之間待距離遠,坐得舒適又安全。食物:梳乎厘款式較多,比Flippers有更多的選擇。本來是想點芒果,可惜已經過了季節限定,現在是目玉燒梳乎厘班戟,也試點了一個。草莓梳乎厘$128擺盤有心思,將士多啤梨切片,再一片片沿碟邊排整齊,但我不喜歡隋圓形的碟,一點也不漂亮。就由外觀而形,梳乎厘的形狀跟Flippers相似,口感亦是相似,非常鬆軟,富有空氣感,是我吃過唯一能與Flippers媲美的梳乎厘,唯一不足是蛋香不濃。忌廉非常豐厚,草莓和忌廉的碰撞,甜而不膩,加上熱乎乎的梳乎厘,此一口下去真是回味無窮。玉子燒梳乎厘班戟$118最獨特的地方就在於是它的玉子。蛋黃是用特製吉丁製作而成的。那蛋黃如果凍般的外殼,一切下去的流心效果真是非常療慰人心。雖然是班戟,但仍保持了梳乎厘的鬆軟,真是太神奇了!不過蛋黃吃不出獨特的味道,如果是用鹹蛋黃製作就更棒了。吃

環境:

現在是目玉燒梳乎厘班戟,也試點了一個。

草莓梳乎厘$128

玉子燒梳乎厘班戟$118

吃梳乎厘怎麼可能不喝的呢?
愛爾蘭忌廉泡沫咖啡$35

喝起來帶點酸和苦,有淡淡的酒香,酒和咖啡融合的非常恰當。

宇治金時$35

抹茶和紅豆一向是完美配搭。搽茶喝起來較苦,亦帶有濃厚的綠茶香,紅豆的甜就可以中和了苦味。

整體而言,我認為水準及得上Flippers,是我心目中的第二名。不過地理位置則不是很方便,我想這也是為什麼不需要排隊的原因。

2020-11-11
  • 士多啤梨梳乎厘班戟
朋友生日,想吃Pancake 就立即想起位於九龍灣MegaBox 嘅「HoiHoi Pancake House」記得之前因為要排長龍所以遲遲冇試,今日見朋友生日就決定去啦😝幸運地今日竟然不用排隊😝😝「HoiHoi 」位於Mega Box 🤫商場1樓,雖然客人不少,但由坐位與座位之間好大距離又有隔板,感覺寛躺又安全👍🏻職員禮貌帶我們入座然點餐,其間又主動問我們要不要熱水和提供多一套餐具作公筷👍🏻目玉燒梳乎厘班㦸,上枱真係以為是荷包蛋😂😂😂😂仲要係太陽蛋,蛋黃會郁的😂😂😂😂蛋黃原來是濃厚吉士來的,但不會太甜而蛋白加咗cream cheese,所以比忌廉稠啲🤤🤤pancake 香濃蛋味和夠軟熟👍🏻焦糖香蕉梳乎厘班㦸,份量很足,3件班㦸夠鬆軟!蛋香味亦濃郁!胚芽薑味燕麥奶咖啡,香濃燕麥奶味帶而薑味不重,但配撘幾特別☺️朱古力咖啡沙冰, 朱古力味重但不會太味,亦很有賣相🤪

朱古力咖啡沙冰, 朱古力味重但不會太味,亦很有賣相🤪

2020-11-12
下午茶
2020-11-12 38 瀏覽
MegaBox行街,經過見到幾吸引,就入咗去試吓。同老公嗌左一人一個,初初都有啲驚會食唔晒。點知嚟到,先發覺自己都好肚餓,如果叫得一份一定唔夠食。抹茶紅豆疏乎厘班戟( $128)啲抹茶醬好好味,唔甜,又唔會好苦。個味道啱啱好,仲要暖暖地,好好味。但係我唔係太鍾意佢啲紅豆,我將所有紅豆撥埋一邊,冇食過,因為佢啲紅豆太甜,個人唔係太鍾意。朱古力疏乎厘班戟( $118 )第一啖淨係點咗啲朱古力黎食,好甜好漏,搞唔掂。之後先發現原來溝埋忌廉食,個味啱啱好,朱古力呢個都好好味 我自己兩個都鍾意,不過影相就朱古力呢個會靚啲,抹茶嗰個一Pat有啲醜樣。佢個伴碟朵花有少少好笑。不過整體影相都幾好睇,好睇又好食。

抹茶紅豆疏乎厘班戟( $128)

抹茶紅豆疏乎厘班戟

朱古力疏乎厘班戟( $118 )

抹茶紅豆疏乎厘班戟
  • 朱古力疏乎厘班戟
2020-11-12 320 瀏覽
前幾日見到有廣告彈出嚟先知香港終於有呢個彷太陽蛋嘅pancake🍳係ig睇原來之前都係人龍店,不過可能風潮過佐宜家反而唔洗等都輕鬆食到😳Pancakes之外都有唔少日式咸食提供今次主要係想食佢最新出嘅呢個.目玉焼き風班戟(梳乎厘班戟底) $118- 另外可選擇夏威夷班戟底($108)佢個彷太陽蛋蛋黃部分係用吉士整、蛋白係Mascarpone cheese整嘅忌廉(即係平時整tiramisu cream嗰隻意大利軟芝士)唔係話好似cream cheese咁濃咁重味,呢隻淡淡哋流質嘅質感幾好。pancake方面蛋味好香濃,但佢嘅質感未必係想像中嗰隻咁有空氣感嘅梳乎厘pancake。介乎係實在同空氣感之間,係好重蛋味得嚟食得飽人嘅pancake🥞😂.味道同份量以價錢嚟講cp值都算高,個質感可能就未必係大眾想像中咁空氣感嘅梳乎厘pancake。我個人嚟講係幾鍾意佢個質感嘅☺️.另外都有叫到佢哋嘅雞翼、漢堡扒。個汁幾好食帶微辣幾香口。雞翼厚肉,香脆得嚟佢個粉又唔厚。68蚊有6隻幾抵食!漢堡扒個汁好香,味道偏濃、咸。配包食啱啱好P.s. 順帶一提,啲職員服務態度唔錯而且幾有禮貌喎😉

Pancakes之外都有唔少日式咸食提供

今次主要係想食佢最新出嘅呢個

目玉焼き風班戟(梳乎厘班戟底) $118
- 另外可選擇夏威夷班戟底($108)
目玉焼き風班戟(梳乎厘班戟底)

另外都有叫到佢哋嘅雞翼、漢堡扒。
和風水牛城雞翼

漢堡扒個汁好香,味道偏濃、咸。配包食啱啱好

P.s. 順帶一提,啲職員服務態度唔錯而且幾有禮貌喎😉
2020-11-09
目玉焼き風班戟(梳乎厘班戟底)
2020-11-12 230 瀏覽
這間名古屋的人龍店HoiHoi Pancake 來到香港開店,暫時未去到日本旅遊,就來食個Pancake 滿足一下。餐廳跟名古屋店一樣走夏威夷風格,除了主打的班戟外,還有少許漢堡,意粉,沙律,pizza等選擇。這裡的班戟主要有兩款,一是空氣感十足的梳乎厘班戟,二是傳統美式鬆餅的夏威夷班戟,聽說餐廳的班戟用料都是由日本運送的。兩款班戟我都各自點了一款。夏威夷班戟中我點了餐廳的新品,目玉燒夏威夷班戟,是由秘製吉士同Mascarpone 芝士整成的,似足一隻煎雞蛋舖在班戟上,十分可愛。夏威夷班戟又是熱香餅,即叫即煎,比一般熱香餅厚,口感鬆軟,食到有陣陣麵粉香。法式焦糖梳乎厘班戟是香港店限定,做得不錯,企身不易塌下,一客有三大件,法式焦糖令到外脆內軟,幼滑的忌廉就好似瀑布般,班戟鬆軟,有空氣感得來又不會像一陣風般,入口有蛋香味。另外點了一份B.L.T. 三文治,有如公司三文治般大份,餡料豐富,蕃茄生菜煙肉,包身烘得香脆,配上炸得金黃的幼身薯條。而飲品我很推介這杯冬日特飲之宇治金時,有靚靚拉花,抹茶味濃,仲要有紅豆在內,好飲。

法式焦糖梳乎厘班戟

B.L.T. 三文治

2020-11-09
法式焦糖梳乎厘班戟
B.L.T. 三文治
2020-11-11 75 瀏覽
見到HoiHoi Pancake 出咗新嘅冬日限定,於是就約埋朋友一齊去食喇。目玉燒夏威夷Pancake賣相非常有趣,成隻太陽蛋放咗響夏威夷Pancake上面。太陽蛋當然唔係真嘅啦,依個太陽蛋,蛋白係意大利軟芝士忌廉,而蛋黃係特製吉士醬。意大利軟芝士忌廉同Pancake好夾,Pancake蛋味依然一樣咁香。抹茶忌廉梳乎厘Pancake 叫咗一個夏威夷Pancake、咁另一款當然要揀梳乎厘Pancake啦。今次就要咗抹茶忌廉口味。抹茶忌廉甜而不膩,而充滿空氣感嘅梳乎厘Pancake更係食到非常難忘。宇治金時依個係今年嘅冬日特飲。宇治金時原本係一款甜品嚟,今日變成飲品,都幾特別。抹茶同牛奶味平衡,再加上十勝紅豆粒,夠哂特別。仲有個靚靚嘅拉花,真係好有心思。焙茶牛奶依杯熱飲都有一個靚靚嘅拉花。焙茶味好突出,同牛奶都幾Match。

2020-11-10 52 瀏覽
這裡出名soufflé pancake,食過一次,確實充滿蛋香,賣相亦吸引,值得一試的今次主要推介這裡的刺身丼,可以算是這裡的隱藏美食,我也是無意發現隔離枱點了才知道竟然咁好食的賣相吸睛,顏色奪目,食材新鮮,配料全部大大粒,店家非常慷慨大方,飯是微温的,材料有吞拿魚,大蝦,魚子,牛油果和蔬菜,加上自制醬汁撈在一起吃確實超級美味,我習慣再加點魚生醬油和wasabi吃,更加鮮味,吃過一次後每次來這裡都只會點刺身丼,因為實在太好食了,令人回味無窮

刺身丼

刺身丼
2020-11-06 64 瀏覽
梳乎厘班戟🤩$118夏威夷班戟🥞$108宇治金時🍵$35來自日本名古屋既人氣HoiHoi Pancake店🥞最近新推出咗目玉焼き風班戟系列☺️勁似煎蛋,像真度極高,幾可亂真🍳蛋白係用Mascarpone Cream Cheese😏蛋黃就用特製吉士整成😊Cream食落口感幼滑,唔會太甜😌夏威夷班戟,傳統款式😄質感就似熱香餅,比較實心😉梳乎厘班戟,我個人最鍾意😘蛋香味濃,口感鬆軟,夠軟綿綿😛宇治金時,抹茶味道非常濃郁😋加上紅豆墊底,甜而不膩😇入口綿滑細密,微苦回甘😙HoiHoi Pancake House (九龍灣)九龍灣宏照道38號企業廣場5期Megabox 1樓19-20號舖
梳乎厘班戟🤩$118
夏威夷班戟🥞$108
宇治金時🍵$35

來自日本名古屋既人氣HoiHoi Pancake店🥞
最近新推出咗目玉焼き風班戟系列☺️
勁似煎蛋,像真度極高,幾可亂真🍳

蛋白係用Mascarpone Cream Cheese😏
蛋黃就用特製吉士整成😊
Cream食落口感幼滑,唔會太甜😌

夏威夷班戟,傳統款式😄
質感就似熱香餅,比較實心😉

梳乎厘班戟,我個人最鍾意😘
蛋香味濃,口感鬆軟,夠軟綿綿😛

宇治金時,抹茶味道非常濃郁😋

加上紅豆墊底,甜而不膩😇
入口綿滑細密,微苦回甘😙

HoiHoi Pancake House (九龍灣)
2020-11-05 80 瀏覽
幾個月前知道九龍灣開了這間人氣 pancake 店,一直都好想來試,但開頭經過見到都要排隊,所以無去食,而家人流少左好多,唔使排隊就去試下今個星期 set lunch有牛扒,幾個星期之前經過是沒有牛扒的,應該是定期更換set lunch 餐單 疏乎厘也有很多口味可以選擇落左 order, 好快就黎左杯野,開頭以為係花茶,原來係用杯裝住d湯,湯是洋蔥牛肉湯,好多油,好似d撈飯既汁咁,飲左一啖就無飲,亦唔浪費 memory 去影牛扒已切好,方便食,薯仔有烘過、表皮有一點脆幾好食,但牛扒略嫌太多肥膏餐飲點了凍O茶疏乎厘揀左好耐,由於我地都不太喜歡吃芒果,所以最後選了熱朱古力疏乎厘,以為要等15min, 點知唔使5 min就有得食,但吃落去朱古力同疏乎厘不是熱的,這點要扣分,但朱古力醬有好多,d cream好滑,味道不錯,而且這個疏乎厘不是空氣感的,有實質囗感,不似吃空氣呢間餐廳食物上得好快,牛扒中規中矩,但如果疏乎厘熱d應該更好味,主打pancake應該要做到盡善盡美

疏乎厘也有很多口味可以選擇

餐飲點了凍O茶

2020-11-04
2020-10-24 132 瀏覽
今日過左九龍灣去食pancake因為假日的關係,雖然位置唔太方便不過都全店滿座需要等位我同朋友一人叫左一份pancake share夏威夷果仁忌廉夏威夷班戟一份有三層pancake,冧滿了夏威夷果仁忌廉,忌廉有陣淡淡的果仁味,相比一般的忌廉無甘甜,而且pancake 好重蛋香味,好快就食哂成碟原味梳乎厘班戟原味的梳乎厘班戟係配楓糖漿和奶油,班戟一樣蛋香味好濃,因為配嘅係奶油所以會比較甜,不過都一樣甘好食
今日過左九龍灣去食pancake

因為假日的關係,雖然位置唔太方便不過都全店滿座需要等位

我同朋友一人叫左一份pancake share

2020-10-22 124 瀏覽
係megabox唔知食咩好,就咁岩係openrice揾到呢間野都幾多好評,D野食睇落又唔錯,仲有my favourite梳乎厘pancake,一於去試下先。去到已經要排隊,都要排6 7個,店內亦唔係好多枱,等左20-30分鐘。ps事後先知原來呢間野都幾出名,原來係人氣店menu主打和風洋食,都好多款式可以揀,大部分既餐點都有圖片叫左芝士漢堡配薯條、照燒夏威夷風漢堡蛋飯、和風水牛城雞翼、士多啤梨梳乎厘pancake,pancake可以揀後上,但我太心急想快D試所以叫佢同主菜一齊上就得XDpancake今期限定口味係沖繩芒果,睇落都唔錯的,不過都係my favourite士多啤梨吸引D,所以冇叫。芝士漢堡配薯條由於心思思想食小食薯條,所以就索性叫漢堡有埋薯條食,漢堡皮脆,肉juicy多汁,唔鞋,濃牛味。薯條香脆照燒夏威夷風漢堡蛋飯好典型的和風洋食,漢堡扒exactly係芝士漢堡個塊,亦都香嫩多汁,蛋汁撈飯唔錯,不過飯略嫌有點乾。和風水牛城雞翼雞翼好好味呀~雖然話係水牛城雞翼,不過都唔算好辣,可能因為係和風啦,雞翼都幾大隻,熱辣辣好香好脆~士多啤梨梳乎厘pancake梳乎厘pancake真係
ps事後先知原來呢間野都幾出名,原來係人氣店

芝士漢堡配薯條

照燒夏威夷風漢堡蛋飯

和風水牛城雞翼

士多啤梨梳乎厘pancake
梳乎厘pancake真係好好食呀...好蛋香,個pancake熱辣辣好軟熟,面頭既cream用牛奶打,好濃奶味,唔係平時D忌廉,個cream好好味,再配埋又香又軟熟既pancake,好食,士多啤梨亦都甜。

最後叫上一杯凍飲作結

總結,全部食物都唔錯,而pancake更係好好味,唔怪得咁多人排隊啦,食完仲有十幾人係出面排緊
價錢中等,份量都唔細,食得飽飽的~
2020-09-26
25 分鐘 (堂食)
  • 士多啤梨梳乎厘pancake
2020-10-21 122 瀏覽
有「名古屋No.1行列店」之稱的HoiHoi Pancake House正式登陸九龍灣MegaBox,知道佢地既Pancake均採用日本島根縣新紀元雞蛋,以及日本直送的名古屋麵粉廠特調的麵粉新鮮製作,聽落覺得口味或者可以更貼近日本質素。不過最近比較早關門,6點半Last Order,7點關門,建議要試的朋友早啲去~原味梳乎厘班戟 ($88) 最食到原本忌廉同梳乎厘班戟的口味,呢度Pancake比較偏向重蛋味,質感輕盈但未去到空氣感嗰種口感。楓糖忌廉梳乎厘班戟 ($98) 係四款當中最出色,楓糖漿甜甜地,搭配忌廉超級夾,將甜度微微提升。抹茶忌廉梳乎厘班戟 ($118) 抺茶味濃郁,但食落有啲過於苦澀,搭配日本十勝紅豆算係中和左少少嗰種苦味。法式焦糖乎厘班戟 ($98) 賣相比味道好喔,奶香十足,不過感覺好似淨係得上面既焦糖,整體味道層次過份單調。

2020-10-13 75 瀏覽
每次經過都見到好多人喺度排隊,今日過開嚟MegaBox見到唔係好多人所以都排埋一份試一試呢個名古屋 number one 人氣HoiHoi pancake house 🥞 我哋嗌左杯朱古力咖啡smoothie 同埋焙茶鮮奶,Pancake就揀咗朱古力疏乎厘,個pancake 上面嘅cream同埋朱古力醬配埋個好有空氣感嘅疏乎厘真係好有去咗日本嘅感覺,蛋味好香!另外杯焙茶鮮奶都好香茶味不過都應該係用焙茶粉沖出嚟嘅,個拉花原本靚啲嘅不過化咗姐🤣 唯一失色嘅係杯chocolate mocha smoothie, 飲落去就知道係用粉沖冇咩朱古力味得甜味..... 總括嚟講個pancake係值得推介嘅

20 分鐘 (堂食)