2022-11-30 33 瀏覽
今日同朋友一齊嚟呢度食個特別lunch🍽 #PancakeSenmon 以無麩質日式班㦸及輕食為主打,以全日本空運食材,獨家研發之技術製作出極具日本風味班戟,如紫薯Mont Blanc、春雪初開、各款咸食班戟,除了甜品外,亦推出了多款輕食系列💛❤️💜紫薯班戟 (雲哩嗱雪糕和原味班戟)可以自由選擇配搭嘅口味✨味道非常好味,紫薯嘅味道令我想起日本💛餡料配合雪糕加班戟真係非常絕配!💜All day breakfast 有芝士香腸,薯餅,蕃茄,流心紫菜雞蛋,原味pancake,焗冬菇!味道非常特別完全估唔到,薯餅有啲甜味,番茄上面加咗層焦糖,非常有口感!💚抹茶富士山🤎雪波茶(凍)飲品好有驚喜🫰🏻除咗打卡之外味道好正🧬先品嚐奶蓋後再用飲管攪勻下層牛奶,可以營造不同層次口感🗻牛奶非常滑口!抹茶同焙茶味道都好香濃

💜All day breakfast

💚抹茶富士山🤎雪波茶(凍)
飲品好有驚喜🫰🏻除咗打卡之外味道好正
行銅鑼灣經過見到Lee間和風嘅pancake輕食店,比佢門口個靚靚秋葉樹吸引左入去💕裝潢方面,整個店都係行和風日系路線,水泥地板,木系傢俬,旁邊有石路,井同樹,好有日本廟宇庭院嘅感覺⛩️有少少去左日本嘅感覺😌PancakeSenmon以無麩資日式pancake為主,聽講係以全日本食材及獨家研發技術為製作出具日本風味之pancake,咁又點可以唔試d pancake呢🥰野食方面我地叫左◽️𝓶𝓸𝓷𝓽 𝓫𝓵𝓪𝓷𝓬 𝓹𝓪𝓷𝓬𝓪𝓴𝓮 $148Lee個pancake係可以自選口味,好貼心,我選左黑朱古力,每條黑朱古力條入口即溶,好滑好軟綿,夾埋冰凍焙茶雪糕同埋pancake係好夾,因為有個雪糕,食落更清新,唔會好膩🤤超正啊◽️焙茶/抹茶富士山 $48首先兩杯嘅奶蓋都超級濃厚,超滑🤤抹茶味比較甜d,而焙茶味就會帶點甘甜,真係茶控必試啊💕💕💕◽️吉列黑豚玉子丼 $138吉列黑豚有三件,外皮炸得脆,入面嘅肉都好鬆軟,鍋入面仲有蛋拌飯🤤米飯喺日本米,好香好有咬口,不過偏軟身🍚Lee個set仲連埋沙拉同玉米湯,玉米湯比較甜,個人覺得撈落d飯食就fit曬啦🥰總括來講,我會再去食其他pancake🥰

野食方面我地叫左

◽️𝓶𝓸𝓷𝓽 𝓫𝓵𝓪𝓷𝓬 𝓹𝓪𝓷𝓬𝓪𝓴𝓮 $148

◽️焙茶/抹茶富士山 $48

◽️吉列黑豚玉子丼 $138

總括來講,我會再去食其他pancake🥰
好耐冇食過pancake了,間唔中就有股甜品癮。知道銅鑼灣有一間pancake好打卡,就搵咗朋友同我一齊去。餐廳位於銅鑼灣Donki對面,大家行完donki掃貨就可以過對面食甜品喇。<Homemade 和牛漢堡班戟> $158揀咗一款鹹食作主食,和牛漢堡班戟外表同一般嘅漢堡太大分別,只不過漢堡包嘅皮轉咗班戟,除咗和牛同埋班戟,入面仲有兩款芝士、薯餅同埋生菜。和牛漢堡食落juicy,薯餅香脆,整體食用很滿足。伴碟沙律用上胡麻醬汁,味道正常。<Mont Blanc pancake> $148我哋揀咗紫薯 + 抹茶 pancake + 焙茶雪糕,pancake喺想黎打卡的原因。好鬼打卡able,勁多嘅紫薯絲包裹pancake,質感細滑,加埋抹茶味嘅pancake,略帶苦澀嘅焙茶雪糕,正好味道balance返。<焙茶富士山/抹茶富士山> $48好多客人都點呢兩款富士山,我都不例外。兩款都用咗400次奶蓋做主打,店家介紹可以先品嚐表面的濃厚奶蓋,然後攪拌20下感受奶蓋、抹茶和牛奶的質感,最後再融合佢哋變成抹茶/焙茶牛奶🥛。咁有心機難怪成為人氣之選。
好耐冇食過pancake了,間唔中就有股甜品癮。
<Homemade 和牛漢堡班戟> $158
和牛漢堡食落juicy,薯餅香脆,整體食用很滿足。
伴碟沙律用上胡麻醬汁,味道正常。
Homemade 和牛漢堡班戟
<Mont Blanc pancake> $148
Mont Blanc pancake
<焙茶富士山/抹茶富士山> $48
好多客人都點呢兩款富士山,我都不例外。
Homemade 和牛漢堡班戟
Mont Blanc pancake
2022-11-23 22 瀏覽
位於銅鑼灣百德新街< 𝐏𝐚𝐧𝐜𝐚𝐤𝐞 𝐒𝐞𝐧𝐦𝐨𝐧 >, 一間日式班㦸店, 主打無麩質, 裝潢以木系優雅為主, 設有一大棵金黃色楓葉樹的打卡位, 其放上可愛的晴天娃娃。ꜱᴡᴇᴇᴛ ᴘᴜʀᴘʟᴇ ᴘᴏᴛᴀᴛᴏ ᴍᴏɴᴛ ʙʟᴀɴᴄ ᴘᴀɴᴄᴀᴋᴇ $¹⁴⁸紫薯蒙布朗班戟, 自選抹茶班戟及焙茶雪糕, 茶味十足, 外層有如小山一般的紫薯蓉, 味道香濃, 質感綿密。ꜱʜᴏʀᴛ ʀɪʙꜱ ᴊᴀᴘᴀɴᴇꜱᴇ ꜱᴀᴜᴄᴇ ᴅᴏɴʙᴜʀɪ $¹³⁸雪花牛日式燒汁丼, 軟腍牛肉配搭洋蔥燒汁, 丼飯包括有餐湯、沙律、主菜及茶, 相當豐富。ʜᴏᴊɪᴄʜᴀ ꜰᴜᴊɪꜱᴀɴ $⁴⁸焙茶富士山很好喝, 首先品嘗面層400次焙茶奶蓋, 然後攪拌20個圈後嚐到兩個層次的味道, 最後充分攪拌後, 帶有幼滑細緻的口感及濃郁茶香味道。ᴍᴀᴛᴄʜᴀ ꜰᴜᴊɪꜱᴀɴ $⁴⁸抹茶富士山亦是400次奶蓋, 入口滑溜, 甜度適中。Pancake 專門 (銅鑼灣)📍銅鑼灣百德新街57號海華大廈地下B號舖

ʜᴏᴊɪᴄʜᴀ ꜰᴜᴊɪꜱᴀɴ $⁴⁸

ᴍᴀᴛᴄʜᴀ ꜰᴜᴊɪꜱᴀɴ $⁴⁸
抹茶富士山亦是400次奶蓋, 入口滑溜, 甜度適中。

📍銅鑼灣百德新街57號海華大廈地下B號舖
2022-11-22
2022-11-23 27 瀏覽
/最近發現左呢間係銅鑼灣既日式甜品店😍有我愛既拿破崙😍 環境都好和風好靚-🥢松露燒帶子意粉意粉份量唔算多,但松露既味道好濃郁🥰 意粉偏硬身。上面有三大粒帶子,每粒都有陣灸燒過既香味😋咬落去多汁又鮮甜。另外有配餐湯,沙律菜同麥茶,粟米湯香濃而且都多粟米粒,口感幾豐富!🥢雪糕芒果拿破崙平時都未見過疊到咁高既拿破崙😍 底層係雲呢拿雪糕,上面有cream同芒果粒仲有少少厥餅增加口感!芒果清甜🥭酥皮超級鬆脆,牛油味都好香🥰雪呢拿雪糕仲有雪呢拿籽係入面㗎🫣 食落一啲都唔膩,好似我平時好似會食哂甜品上面既cream,今次竟然會食到一乾二淨🤣🥢焙茶/抹茶富士山面頭係400次奶蓋,keep到一直係鮮奶上面唔會咁易溶合之餘仲好濃既茶香味🍵 輕輕攪勻佢可以有兩個層次既味道😚
最近發現左呢間係銅鑼灣既日式甜品店😍
有我愛既拿破崙😍 環境都好和風好靚
🥢松露燒帶子意粉

🥢雪糕芒果拿破崙

🥢焙茶/抹茶富士山
佢可以有兩個層次既味道😚
呢間Cafe採用和式風格,可以見到好多特色木門條子裝修,裏面仲有好多可愛貓貓的裝飾,少女心滿滿💕💛熟成芒果班戟 $138賣相超吸引😍,滿滿嘅芒果山🥭配上鬆軟嘅芒果pancake,再加上芒果柚子醬,生日仲會送生日牌🎂,芒果酸酸甜甜好開胃,配上Creamy忌廉,Pancake好Q彈鬆軟,空氣感綿密~💜紫薯Montblanc 配🍵抹茶雪糕&抹茶班戟 $148MONT BLANC班戟有三款蓉可以選擇:💜紫薯/🖤朱古力/🤎栗子~班戟同雪糕都係任揀~紫薯蓉好香甜,配上中間香濃嘅抹茶雪糕同pancake~分量好多~🍵抹茶富士山🗻 $48賣相好吸引,係400次抹茶奶蓋,攪勻嘅時候好自愈,抹茶味同奶味嘅平衡唔錯,抹茶味甘香,奶蓋口感creamy,奶味細滑~🌱青檸薄荷特飲 $42酸酸甜甜,非常清新開胃,夏日消暑一流~

💛熟成芒果班戟 $138

💜紫薯Montblanc 配🍵抹茶雪糕&抹茶班戟 $148

🍵抹茶富士山🗻 $48

🌱青檸薄荷特飲 $42
酸酸甜甜,非常清新開胃,夏日消暑一流~
青檸薄荷特飲

青檸薄荷特飲
2022-11-21 35 瀏覽
👉🏻Mont Blanc Pancake🌰💲148-chestnut flavour with original pancake and chestnut icecream👉🏻creme brulee pancake with 72° chocolate source💲148👉🏻slow cook pork gourlishb💲128-served woth udon, salad, soup and tea👉🏻matcha fujisan💲48👉🏻hojicha fujisan💲48-mont blanc pancake is such a mouthwatering dessert! super rich in flavour🌰, natural sweetness of chestnut balanced well with the wheatish flavour in the pancake🥞 chestnut icecream was added to give a complex texture in the whole dessert🍨 creme brulee pan

👉🏻Mont Blanc Pancake🌰💲148

👉🏻matcha fujisan💲48
👉🏻hojicha fujisan💲48

mont blanc pancake is such a mouthwatering dessert! super rich in flavour🌰, natural sweetness of chestnut balanced well with the wheatish flavour in the pancake🥞 chestnut icecream was added to give a complex texture in the whole dessert🍨 creme brulee pancake was also pretty nice but better not to add too much chocolate source😹 udon just soso 🤔 matcha fujisan tasted better than that of the hojicha haha
〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️
📍銅鑼灣百德新街57號海華大廈地下B號舖
🔗#7eating銅鑼灣#7eating甜品#7eating日本菜
2022-11-20 16 瀏覽
銅鑼灣百德新街呢間日式和風餐廳裝修擺設都手精心佈置,像置身日本茶室。特別窗前的一棵黃色樹,上面掛住晴天娃娃,成為打卡熱點。食物方面絕對沒有令我失望,每一款菜式或pancake都十分精緻吸引,而且別具特色,真的想試晒呀!📍Mont Blanc Pancake 相信這個pancake是此店之signature,見很多客人都有點這個pancake,而且外型美觀絕對是打卡必選食物! pancake 由3部份組成,首先先選擇面頭的蓉,有紫薯、黑朱古力、與及我選了的和栗口味,中間pancake可以選擇原味、抹茶、及朱古力,而最後雪糕更有五種口味可以選擇,我就選了覺清甜的培茶!這個pancake絕對是又好睇,又好食,栗子蓉清甜不笠口,裏面pancake好食不在話下,加埋雪糕簡直是絕配!這個pancake值得推介!📍和牛漢堡班戟和牛漢堡班戟我就第一次試,黃牛非常厚,表面剪得非常甘香,原來裏面充滿肉汁,而且有濃郁牛肉味,非常高質,而外面的班戟亦都鬆軟有香蛋味,和牛漢堡喎班戟果然配搭得很好,食一份已經非常飽肚!📍焙茶及抹茶富士山這兩杯富士山飲品,相信是這裏的特色飲品,不單止玻璃杯外型似足富士山,飲品底層是

📍Mont Blanc Pancake

📍和牛漢堡班戟

📍焙茶及抹茶富士山
這兩杯富士山飲品,相信是這裏的特色飲品,不單止玻璃杯外型似足富士山,飲品底層是日本鮮奶,而表層的奶蓋是以手工及田打400次方式製作,侍應建議我們先學一口純焙茶和抹茶,然後再攪拌!特濃的新配茶王抹茶非常甘香,而且質感豐富濃郁,攪拌後加上濃濃的奶香味,確是必試飲品!

2022-11-20 14 瀏覽
雖然佢叫Pancake專門, 但我覺得佢既飲品出色d🤣勁中意飲呢間野既富士山💕💕-ㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤ 🗻焙茶/抺茶富士山 $48佢個焙茶/抺茶係400次奶蓋黎, 好濃好滑, 同埋外觀層次分明好靚!!就算我本身唔好焙茶/抺茶都覺得佢整得好好飲🙌🏻同埋佢除左面層個奶蓋個奶底都好香好好飲🥺🥺-ㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤ🥞🍫 法式熔岩朱古力班戟 $138外觀好吸引, 但pancake個質感實實地唔係好fluffy, 同我預期中有d落差🙊但佢既朱古力sauce係黑朱古力, 唔會好似出面食果d咁甜唔錯🙌🏻-ㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤ🦀五王蟹粉烏冬 $198佢d蟹膏蟹肉都好新鮮, 撈烏冬超正👍🏻另外仲有酒/醋比你按個人喜好配黎食~不過雖然佢望落好多蟹膏蟹肉, 但撈完之後覺得好似可以再多d食到尾有d dry既感覺🙊🤣-ㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤ❄️雪花牛日式燒汁丼 $138佢個名改到好fancy, 味道不過不失~
-ㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤ
🗻焙茶/抺茶富士山 $48
🥞🍫 法式熔岩朱古力班戟 $138
🦀五王蟹粉烏冬 $198
❄️雪花牛日式燒汁丼 $138
佢個名改到好fancy, 味道不過不失~
📍 Pancake Senmon銅鑼灣百德新街57號海華大廈地下B號舖🍒點評時間經過百德新街被店舖入面環境吸引和朋友果斷轉戰這間餐廳環境充滿日式風情🎎緬懷一番日本的一切店內有一棵秋樹也是打卡熱點🥞𝖣𝖺𝗋𝗄 𝖢𝗁𝗈𝖼𝗈𝗅𝖺𝗍𝖾 𝖬𝗈𝗇𝗍 𝖡𝗅𝖺𝖼 𝖯𝖺𝗇𝖼𝖺𝗄𝖾𝖯𝖺𝗇𝖼𝖺𝗄𝖾上面黑朱古力絲十分澎湃每一口都能吃到濃郁黑朱古力味道🍫𝖯𝖺𝗇𝖼𝖺𝗄𝖾可以選擇原味、抺茶、朱古力𝖨𝖼𝖾 𝖼𝗋𝖾𝖺𝗆亦有6款可以選擇𝖬𝖺𝗋𝗎𝗄𝗈選了抺茶🥞和焙茶🍦兩款味道都十分配搭❤️🍔𝖶𝖺𝗀𝗒𝗎 𝖡𝗎𝗋𝗀𝖾𝗋 𝖯𝖺𝗇𝖼𝖺𝗄𝖾 頭一回吃以𝗉𝖺𝗇𝖼𝖺𝗄𝖾作為漢堡,感覺蠻新穎𝖯𝖺𝗇𝖼𝖺𝗄𝖾淡淡的蛋香和甜野和𝖻𝗎𝗋𝗀𝖾𝗋的油膩感和牛漢堡肉汁豐富,充滿牛味比較特別是𝖻𝗎𝗋𝗀𝖾𝗋入面配有薯短,簡直是福音啊💕🌟打卡必點雪富士山飲品🗻𝖬𝖺𝖼𝗁𝖺 𝖥𝗎𝗃𝗂𝗌𝖺𝗇🗻𝖧𝗈𝗃𝗂𝖼𝗁𝖺 𝖥𝗎𝗃𝗂𝗌𝖺𝗇富士山頂層以手工發打方法打出綿密奶蓋店員提醒第一口先試濃稠奶蓋,再攪拌飲用無論抹茶或是焙茶奶蓋都十分香濃我自己就私心焙茶口味❤️好味指數😋:⭐️⭐️⭐️⭐抵食指數😛:⭐️⭐️⭐️⭐服務指數⚜️:⭐️⭐️⭐️⭐⭐環境指數🧽:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐

📍 Pancake Senmon

緬懷一番日本的一切
店內有一棵秋樹也是打卡熱點

𝖯𝖺𝗇𝖼𝖺𝗄𝖾上面黑朱古力絲十分澎湃
每一口都能吃到濃郁黑朱古力味道🍫
𝖯𝖺𝗇𝖼𝖺𝗄𝖾可以選擇原味、抺茶、朱古力
𝖨𝖼𝖾 𝖼𝗋𝖾𝖺𝗆亦有6款可以選擇
𝖬𝖺𝗋𝗎𝗄𝗈選了抺茶🥞和焙茶🍦
兩款味道都十分配搭❤️

🍔𝖶𝖺𝗀𝗒𝗎 𝖡𝗎𝗋𝗀𝖾𝗋 𝖯𝖺𝗇𝖼𝖺𝗄𝖾
頭一回吃以𝗉𝖺𝗇𝖼𝖺𝗄𝖾作為漢堡,感覺蠻新穎
𝖯𝖺𝗇𝖼𝖺𝗄𝖾淡淡的蛋香和甜野和𝖻𝗎𝗋𝗀𝖾𝗋的油膩感
和牛漢堡肉汁豐富,充滿牛味
比較特別是𝖻𝗎𝗋𝗀𝖾𝗋入面配有薯短,簡直是福音啊💕

🌟打卡必點雪富士山飲品
🗻𝖬𝖺𝖼𝗁𝖺 𝖥𝗎𝗃𝗂𝗌𝖺𝗇
🗻𝖧𝗈𝗃𝗂𝖼𝗁𝖺 𝖥𝗎𝗃𝗂𝗌𝖺𝗇
富士山頂層以手工發打方法打出綿密奶蓋
店員提醒第一口先試濃稠奶蓋,再攪拌飲用
無論抹茶或是焙茶奶蓋都十分香濃
我自己就私心焙茶口味❤️

好味指數😋:⭐️⭐️⭐️⭐
抵食指數😛:⭐️⭐️⭐️⭐
服務指數⚜️:⭐️⭐️⭐️⭐⭐
環境指數🧽:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐

2022-11-19 10 瀏覽
🥢 作為甜品控同埋pancake控,當我有經過pancake甜品鋪,一定忍唔住拉埋側邊嘅人入去食,今日去銅鑼灣見到一間pancake專門店,9秒9衝咗入去! 👍🏻 日式和風裝修令顧客猶如置身日本一樣!menu甜點鹹點嘅選擇多樣化,尤其pancake選擇超過20種,睇得出餐廳嘅誠意同用心! ⏳上菜速度: 🐄🐄🐄🐄🐄 ✨ 和栗班戟 Montblanc(石板街雪糕 原味班戟)一條條栗子忌廉好吸睛,栗子味香濃,pancake好香蛋香,加埋石板街雪糕增添甜味,綜合口感好豐富揾食指數: 🐄🐄🐄🐄🐄 ✨ 焦糖燉蛋班戟配72%黑朱古力醬燉蛋加埋pancake可以感受雙重蛋香,Pancake夠濕潤,軟綿綿口感,焦糖燉蛋面好脆,燉蛋滑嘟嘟!揾食指數: 🐄🐄🐄🐄 ✨ 抹茶富士山抹茶忌廉打得好綿滑,味道回甘,加埋鮮奶好好味揾食指數: 🐄🐄🐄🐄 ✨ 焙茶富士山焙茶味道香滑,唔會苦澀,配合鮮奶中和甜品甜味揾食指數: 🐄🐄🐄🐄🐄

⏳上菜速度: 🐄🐄🐄🐄🐄

✨ 和栗班戟 Montblanc(石板街雪糕 原味班戟)
揾食指數: 🐄🐄🐄🐄🐄

✨ 焦糖燉蛋班戟配72%黑朱古力醬
揾食指數: 🐄🐄🐄🐄

✨ 抹茶富士山
抹茶忌廉打得好綿滑,味道回甘,加埋鮮奶好好味
揾食指數: 🐄🐄🐄🐄

✨ 焙茶富士山
焙茶味道香滑,唔會苦澀,配合鮮奶中和甜品甜味
揾食指數: 🐄🐄🐄🐄🐄
  • 焙茶富士山
  • 和栗Mont Blanc班戟
♡ 和風Pancake專門店 Pancake Senmon ♡-今日同友人喺銅鑼灣行完街,就嚟呢間和風系嘅餐廳食班戟。呢間餐廳嘅食材都係由日本空運✈️,加上餐廳裝潢以日系和風同日系精品擺設為主,令人猶如置身日本。-♡ 芝士和牛漢堡班戟 ♡ $158和牛淡淡肉汁加埋熱辣辣嘅薯餅 加埋生菜同芝士好似食緊漢堡包🍔咁~而唔同嘅係夾住好鬆軟嘅班戟🤤好好食😋~~ -♡ 焙茶富士山 & 抹茶富士山 ♡ $48/1杯同朋友仔一人一杯面頭以奶蓋為主,下面係日本牛奶🥛,茶味濃郁。飲品 品以400次咖啡嘅方式調製。先飲咗面頭上嘅奶蓋,在輕輕攪勻, 就可以飲出另一種味道。-♡ Mont Blanc Pancake 🥞 ♡ $148呢個係佢哋嘅signature♥️班戟採用無麩質,更能夠自選班戟同雪糕底。而我同友人就揀咗黑朱古力🍫x 烘焙雪糕 x 原味班戟 一上枱好震撼,因為黑朱古力好似麵條咁班戟入面有一球烘焙雪糕🍦加埋香滑嘅忌廉,再連埋朱古力一齊食~ 班戟好鬆軟 好重蛋香味,口感層次豐富。-❥ 食完晚飯之後,餐廳仲會比飯後糖果🍬客人,十分貼心。#⇢店鋪資料:Pancake 專門 (銅鑼灣)銅鑼灣百德
今日同友人喺銅鑼灣行完街,
就嚟呢間和風系嘅餐廳食班戟。

呢間餐廳嘅食材都係由日本空運✈️,

♡ 芝士和牛漢堡班戟 ♡ $158

和牛淡淡肉汁
加埋熱辣辣嘅薯餅
加埋生菜同芝士好似食緊漢堡包🍔咁~
而唔同嘅係夾住好鬆軟嘅班戟🤤
好好食😋~~
♡ 焙茶富士山 & 抹茶富士山 ♡ $48/1杯

同朋友仔一人一杯
面頭以奶蓋為主,
下面係日本牛奶🥛,
茶味濃郁。
飲品 品以400次咖啡嘅方式調製。
先飲咗面頭上嘅奶蓋,
在輕輕攪勻, 就可以飲出另一種味道。
♡ Mont Blanc Pancake 🥞 ♡ $148

呢個係佢哋嘅signature♥️
班戟採用無麩質,
更能夠自選班戟同雪糕底。
而我同友人就揀咗
黑朱古力🍫x 烘焙雪糕 x 原味班戟
一上枱好震撼,
因為黑朱古力好似麵條咁
班戟入面有一球烘焙雪糕🍦
加埋香滑嘅忌廉,
再連埋朱古力一齊食~
班戟好鬆軟 好重蛋香味,
口感層次豐富。
❥ 食完晚飯之後,餐廳仲會比飯後糖果🍬客人,十分貼心。

#
⇢店鋪資料:
銅鑼灣百德新街57號海華大廈地下B號舖
#

#hk #hkfoodie #hkgirl #foodie #hkfood #foodstagram #foodblogger #foodgasm #香港美食 #香港好去處 #香港小店 #相機食先 #手機食先#拍拖好去處

• 和牛漢堡班戟
  • 黑朱古力Mont Blanc班戟
2022-11-18 18 瀏覽
好少會係香港食甜品有晚好想食日本既厚pancake🥞成日都會經過依間裝飾和風既日式甜品舖🏮環境佈置得幾舒服可以同朋友慢慢食睇menu係主打無麩質日式班㦸同使用日本食材今次就叫左一個招牌紫薯山同提子pancake🤤📍香印提子班㦸 HKD138提子好爽甜🍇同個pancake幾夾🥞Pancake唔係行空氣感路線質感偏向再soft啲既戚風蛋糕食到濃濃既蛋味🥚除左中間有滿滿既cream仲有一球雲尼拿雪糕🍨有幾層既口感 不錯不錯~📍紫薯Mont Blanc 班戟 HKD148有栗子🌰紫薯同朱古力外層可以揀~入面既pancake味道同雪糕都係自選我就揀左紫薯朱古力配培茶味雪糕一切開好足料 紫薯蓉好smooth同濕潤唔會乾爭爭朱古力pancake好濃味 培茶雪糕都係我最愛~依個份量兩個人食都幾飽🍵抹茶富士山 HKD48上層既抹茶味奶蓋好濃郁茶味下層就係日本牛奶我中意佢無乜甜味配埋甜品就中和返~☕️黑炭牛奶HKD42主要拎個顏色 無乜炭味的🤣但牛奶同拉花都不錯👌🏻
好少會係香港食甜品

提子好爽甜🍇同個pancake幾夾🥞
Pancake唔係行空氣感路線
質感偏向再soft啲既戚風蛋糕食到濃濃既蛋味🥚
除左中間有滿滿既cream仲有一球雲尼拿雪糕🍨
有幾層既口感 不錯不錯~

📍紫薯Mont Blanc 班戟 HKD148
有栗子🌰紫薯同朱古力外層可以揀~
入面既pancake味道同雪糕都係自選
我就揀左紫薯朱古力配培茶味雪糕
一切開好足料 紫薯蓉好smooth同濕潤唔會乾爭爭
朱古力pancake好濃味 培茶雪糕都係我最愛~
依個份量兩個人食都幾飽

🍵抹茶富士山 HKD48
上層既抹茶味奶蓋好濃郁茶味
下層就係日本牛奶
我中意佢無乜甜味配埋甜品就中和返~

☕️黑炭牛奶HKD42
主要拎個顏色 無乜炭味的🤣
但牛奶同拉花都不錯👌🏻
2022-11-01
星期五收工鬆一鬆,個friend話喺銅鑼灣搵到間日式餐廳🎌🎌,又靚又chill,咁就收工約埋黎試吓啦🤩🤩餐廳位於Fashion Walk隔離,好近地鐵站行3分鐘左右就到👍🏻👍🏻入到門口餐廳🎏真係充滿日式嘅感覺🎑🎑有啲招財貓嘅擺設,橫幅,日系嘅木感設計,相當有feel🉑🉑侍應哥哥超爽手,話咁快帶好位同埋俾咗兩杯水我哋😍😍每張枱地下都擺咗一個籃🧺可以比大家放置個人物品🥰相當貼心😻😻 侍應哥哥見我哋選擇困難🥺🥺🥺(樣樣都好吸引)就過嚟就問吓我哋需唔需要佢介紹吓😍😍😍我哋最後就揀咗佢地其中一個招牌-芝士和牛漢堡班戟 $158🧀🐮🍔,一個和栗班戟 $148🌰配朱古力味🍫嘅班戟同埋雲呢拿雪糕(呢個配搭係自選㗎👍🏻👍🏻你可以揀抹茶或者原味嘅班戟同埋有各種口味嘅雪糕俾你揀🍦🍦)芝士和牛漢堡班戟一上菜就超香,班戟充滿蛋香味😍😍和牛漢堡🍔鮮嫩多汁再配合埋芝士🧀生菜🥬薯餅🥔,口感非常豐富❤️ 再配合埋伴碟嘅沙律菜🥗🥗非常開胃🤤和栗班戟,班戟揀咗朱古力味,朱古力味超濃又唔會好甜,仲有d朱古力碎,朱古力迷不容錯過🍫🍫🥰和栗香甜幼滑,會建議唔好分開佢地食,每啖都有和栗,班戟同埋雲呢拿雪糕,甜度中和🤩🤩個人覺得咁樣最

芝士和牛漢堡班戟

芝士和牛漢堡班戟一上菜就超香,班戟充滿蛋香味😍😍和牛漢堡🍔

和栗班戟

和栗香甜幼滑,會建議唔好分開佢地食,每啖都有和栗,班戟同埋雲呢拿雪糕,甜度中和🤩🤩個人覺得咁樣最好味🤤🤤🤤
和栗班戟

嘢飲方面我哋叫咗一個焙茶富士山$48🗻🗻同一個柚子物語$42🍵
芝士和牛漢堡班戟

焙茶富士山真係好靚,建議食法係先飲咗面頭佢哋自家製手打嘅焙茶奶蓋🤤🤤再攪拌一陣飲一飲兩層嘅味道🥳🥳,最後完全攪勻,連埋鮮奶一齊飲🥛🥛🥰🥰
柚子物語

柚子物語有超香濃既柚子味,感覺非常清新🥰
買單侍應哥哥拎咗隻個口裝咗糖嘅招財貓過嚟😻😻勁得意🥰🥰🥰見隔籬枱叫咗個蟹粉烏冬🦀🦀,下次再黎試吓先😋😋

柚子物語
5 分鐘 (堂食)
  • 和栗Mont Blanc班戟
  • 和牛漢堡班戟
  • 和栗mont blanc 班戟
2022-11-16 62 瀏覽
最鍾意梳乎厘輕飄飄食咗好似無食嘅感覺 之前聽講銅鑼灣有間過江龍係日本賣栗子系列閑閑哋都要排成個幾鐘 今日終於走去朝聖下❣️伯爵茶無花果班戟 $138造型好精緻 細細舊但鋪滿無花果 不過最驚喜嘅係影咗成10分鐘個伯爵茶雪糕都無溶到 唔知係咩原理咁得意呢面頭放咗隻🦋對比無花果嘅顏色相當吸引 即叫即整熱辣辣嘅pancake同雪糕一齊食 冰火口感加上淡淡伯爵茶香好過癮❣️芝士和牛漢堡班戟 $158第一次見鹹pancake整到個🍔咁 生菜🥬薯餅🥔芝士🧀和牛🐮 平時漢堡包應有嘅餡料佢都有 和牛扒差唔多有成隻手指公咁高咁厚🤏🏼食落超實在 雖然無辦法好似平時食咁樣成個拎起 但鬆軟嘅班戟鹹食絕無違和感 貪得意都可以試吓❣️抹茶富士山 $48飲落相當濃郁 趁未攪勻前飲咗啖原味綠茶🍵 甘口香濃感係口腔徘徊 啱晒食咗咁多甜野之後清一清味蕾❣️焙茶富士山 $48啡白色嘅造型恍似秋天枯燥嘅富士山🗻呢杯無左甘口感 經過焙煎過程更添茶香 微苦澀順口味道引人入勝

❣️伯爵茶無花果班戟 $138

❣️芝士和牛漢堡班戟 $158