2022-12-25
🔷 🥞 🎶 ℙ𝔸ℕℂ𝔸𝕂𝔼 𝕊𝔼ℕ𝕄𝕆ℕ - ℂ𝕒𝕦𝕤𝕖𝕨𝕒𝕪 𝔹𝕒𝕪〰️ 平日下晝喺銅鑼灣同好姊妹行街嗰陣經過百德新街,被和風設計嘅餐廳門面吸引,原來呢間就係之前喺IG見到想試好耐嘅Pancake專門店😳佢地主打無麩質日式Pancake,🇯🇵採用全日本空運食材嘅Pancake Senmon!〰️ 餐廳由外到內嘅裝橫都好靚,主打日式風格。暖色調嘅環境營造出休閑舒適嘅氛圍,還有很多貓貓🐱擺設😍櫥窗位有棵金黃色嘅小樹絕對是打卡位,可惜我哋去到個陣比較多人無得坐個邊打卡,不過餐廳都有好多其他小裝飾都增添唔少氣氛。🍽 🔹松露香燒帶子意大利麵(set)呢個輕食set有齊湯同沙律🥗當日餐湯係粟米🌽湯,好好飲😋主菜一上枱就聞到松露燒帶子嘅香味☺️帶子大大粒而且鮮甜爽口,意粉軟硬適中,味道比較清淡,藉此可以帶出帶子鮮味🤭➰🔹黑朱古力味Mont BlancMont Blanc可以自選Pancake和雪糕🍦味道,所以每一種配搭都會帶出不同口感☺️🔜選擇了原味pancake + vanilla icecream一上枱就已經聞到好香濃的黑朱古力🍫味道,我同友人唔太愛太甜的朱古力🍫,恰巧外層佈滿72%黑朱古力絲,不會
🍽
🔹松露香燒帶子意大利麵(set)
呢個輕食set有齊湯同沙律🥗
當日餐湯係粟米🌽湯,好好飲😋
🔹黑朱古力味Mont Blanc
一上枱就已經聞到好香濃的黑朱古力🍫味道,我同友人唔太愛太甜的朱古力🍫,恰巧外層佈滿72%黑朱古力絲,不會太甜😂
朱古力絲包住香滑嘅雲尼拿雪糕同蛋味香濃嘅原味pancake😋味道好夾,而且又唔會太甜,啱晒愛朱古力🍫但怕甜既嘅我哋🤣🤣
🔹柚子物語
呢幾日天氣好似又變暖,行到餐廳時,朋友話點都要是飲杯凍飲🤭
🔜
要讚一讚整飲品嘅員工,唔會吝嗇柚子加到飲品內☺️清香柚子配以梳打,酸酸甜甜幾好味。
🔹培茶富士山
愛培茶的Ella一睇到餐牌就即點,上枱時用富士山🗻造型嘅杯盛載,可以先品嚐面層400次嘅濃郁奶蓋,再攪拌20圈係另一番口感,最後完全攪勻享受又滑又香濃嘅培茶奶蓋😋
🔜
培茶奶蓋好棉滑濃密,加上培茶甘甜,味道好濃郁😋最重要飲極茶味都好香濃,唔會有苦澀味道🤭
🔍 題外話
員工好Nice,我們到達時間是剛剛係忙碌午餐時段後,就算好忙佢哋都好有禮貌對答😝
係結帳時,店員仲會拎貓貓🐱比我哋揀糖果,一個完美嘅句號😎
📌 Pancake 專門
📍 銅鑼灣百德新街57號海華大廈地下B號舖