2019-09-18
去韓國食韓燒就必然,但係發現自己喺香港食韓燒都係第一次,好朋友生日就俾佢揸fit,佢話想食韓燒但我就冇係香港食韓燒嘅經驗,所以就跟住佢覓食,原來香港嘅韓燒都有返咁上下水準!呢間位於旺角洗衣街嘅Oppa Korean restaurant 地點就腳,行完街即刻坐低慢慢嘆今次我哋試咗呢個早朝套餐,三百幾蚊乜都有咁樣,決定睇下佢咩來頭,唔夠先再加餸,始終食肉都好易飽肚。坐低冇耐店員就會送上前菜同埋醬料,同韓國個模式一樣,唔洗餓住等,前菜有泡菜同紫菜,泡菜唔算太辣,酸酸地幾開胃,只在可以選擇就咁食或者包住啲肉食一樣咁正!嚟啦嚟啦!你睇吓夠五花腩幾大嚿脂肪分布得好靚,一層瘦肉一齊肥肉,但係其實燒起上嚟都唔係好肥,因為脂肪遇熱溶化,一陣陣香濃豬油保持住五花腩濕潤,就咁點燒肉汁加塊蒜頭冇得頂!店員好貼心,不時都會行埋嚟幫手剪下d大舊肉,反下兩邊幫燒靚佢至比你擺入口。so sweet,不過繁忙時段就體諒下啦,話晒韓燒自己揀,都係有責任自己燒既🤣爐邊蛋我大愛,而我就鍾意係半熟狀態食,夠晒滑夠晒滑溜又重蛋香!yummm 呢個就係迷你和牛拼盤,話就話迷你,其實二人份量都算幾多,不過我哋兩個食肉獸唔信k.o唔
呢個就係迷你和牛拼盤,話就話迷你,其實二人份量都算幾多,不過我哋兩個食肉獸唔信k.o唔到。
A4同M6和牛其實我就唔係太識分,不過入口即溶,牛味香濃,就係鍾意食佢淡淡油滲出嚟既口感!
怕肥嘅你可以食雪花牛小排同埋牛肋肉,呢兩個部位比較瘦,脂肪比例平均相比起和牛少,更come (趙)!
牛舌爽口又多汁,薄身好快熟👍🏻
睇到其實唔使落油都已經煎到,牛肉本身好新鮮好juicy!! 😋 delicious
而我就最鍾意咁樣食,用菜包住牛肉再加塊蒜頭,感覺健康啲之餘唔會啖啖入口都係肉,所謂泡泡龍話齋(吃肉不吃說香味少一半)
套餐包埋石頭鍋飯,有得揀雞豬或者牛,佢啲牛肉咁出色我冇理由唔揀牛,石頭鍋飯飯粒分明,仲有少少飯焦係底,味道比較淡,撈埋啲肉食同埋隻半熟蛋食就啱啱好!牛肉甜甜地,同本身提供嗰四隻燒肉醬有啲分別,似係中式牛柳嘅味道,唔錯,2個人share 都夠食。
事關我旁邊個牛魔王實在太鍾意食牛,最後決定叫埋佢嘅美國prime 安格斯肉眼扒,因為實在太抵食,250g先$168,就try try 佢!
哇哇哇,塊扒長過佢塊面。
肉眼本身無調味料,有少少香料喺上面,原汁原味,燒到半熟就食得。牛味唔算重,脂肪都唔多,咬落啖啖肉,送飯就一流喇!