2021-10-27 99 瀏覽
差唔多成年無食過韓燒 早兩日終於去左好耐無食過既Oppa做下食肉獸望住個餐牌 貪心仔樣樣都想食 所以最後決定叫兩個唔同既拼盤 食到夠為止和牛拼盤有9款世界各地唔同既和牛 美國既有上肩胛肉、牛小排、下肩胛日本A4和牛有背峰肉、上腹肉、牛肉眼澳洲既有和牛頸脊、和牛舌就連矜貴既韓牛肉眼都有得食全部都無可挑剔 超級好味呢個價錢 有咁多和牛食其實真係幾抵食 什錦海鮮拼盤就有兩隻勁大隻既虎蝦、帶子、鮑魚、八爪魚、仲有隻超級巨型既魷魚基本上全部都好新鮮 最好味係果兩隻大虎蝦 開邊燒一流

和牛拼盤有9款世界各地唔同既和牛

美國既有上肩胛肉、牛小排、下肩胛
日本A4和牛有背峰肉、上腹肉、牛肉眼
澳洲既有和牛頸脊、和牛舌
就連矜貴既韓牛肉眼都有得食

全部都無可挑剔 超級好味
呢個價錢 有咁多和牛食其實真係幾抵食

基本上全部都好新鮮 最好味係果兩隻大虎蝦 開邊燒一流
  • 和牛拼盤
  • 海鮮拼盤
2021-10-25 1389 瀏覽
最近,韓劇魷魚遊戲掀起熱潮,放假去食韓國燒烤,仲食埋大大隻嘅原隻魷魚。🍳每枱都有泡菜、海苔同生菜,食完可以任添,唔少得泡菜蛋,蛋香滑,內裏有香辣泡菜,幾滋味。服務都唔錯,店員主動幫我哋清理鐵板。餐廳牆身係行簡單工業風,畫上多幅特色動物壁畫。座位係傳統圓檯櫈,通風系統都妥當,唔會太大油煙。🥓五花腩 $98喺店舖必叫嘅主角,五花腩肉同油脂層次分明,煎到金黃焦香,食落幾脆口,配上生菜、泡菜同海苔,減少油膩感覺。🥩M6和牛肩胛肉$228油花分佈均勻, 肉質鮮嫩,每人一塊再剪開食就啱啱好,好鍾意食牛嘅仲可以試埋和牛拼盤。🦑原隻魷魚 $95魷魚卷曲成花形,份量唔少,可以夠2 個人分享,入口爽口。 🍹特飲:$28/ 杯熱戀情人(蜜桃西柚梳打)甜過初戀(梨汁檸檬梳打)兩款都係清甜帶酸,幾開胃解膩。宜家用信用卡優惠會再抵啲,我朋友用咗匯豐信用卡,食品會有88折優惠。另外,店員話用大新信用卡正價Menu 有8折優惠,生啤買2送1。

🥓五花腩 $98

🥩M6和牛肩胛肉$228

🦑原隻魷魚 $95
魷魚卷曲成花形,份量唔少,可以夠2 個人分享,入口爽口。

🍹特飲:$28/ 杯
熱戀情人(蜜桃西柚梳打)
甜過初戀(梨汁檸檬梳打)
兩款都係清甜帶酸,幾開胃解膩。

• 五花腩
  • 前菜
  • 泡菜蛋
  • 生菜
2021-10-10 202 瀏覽
叫了一盆牛肉和海鮮,牛盆包含了不同部分的牛肉,質素還可以,有些部分比較韌。海鮮盆質素一般,太多魷魚和魷魚頭。服裝真的一般,落單時,侍應生常常不回應,都不知他聽不聽到,完來他聽到的,食物和飲品最後都會送上。
2021-10-02 267 瀏覽
不得不說嘅係佢啲座位真係偏窄,我地有訂位,所以有一次免費嘅爐邊蛋🥓OPPA歡聚4人餐 $798 另收加一佢個menu冇寫數量😵‍💫,食完我地4個人都唔飽,上枱嗰下佢話上完真係呆左😢,呢個根本係2人餐🥩頂級安格斯肉眼扒開頭我以為4人餐應該有4塊,點知得一塊,仲薄過大家樂嘅牛扒👅和牛牛舌牛舌有兩塊,每人分到半塊,味道正常🐷水飼黑毛豬一塊豬肉,4個人分,每人都唔知有冇一啖🥟韓國午餐肉併餃子午餐肉4塊,餃子4嚿,冇咩特別🥒什錦地瓜籃有4塊蓮藕、翠肉瓜、菇,有啲金菇同紅蘿蔔小片🐤蔘雞湯都好多雞肉而且幾好食同好飲嘅,啲雞唔會覺得好鞋🍚石鍋飯呢個最正常,似food court平時叫嘅石鍋飯,好食嘅,但四個人分一個咁囉🥤汽水4罐叫左可樂,正常啦

🥓OPPA歡聚4人餐 $798 另收加一

🥩頂級安格斯肉眼扒
開頭我以為4人餐應該有4塊,點知得一塊,仲薄過大家樂嘅牛扒

👅和牛牛舌
牛舌有兩塊,每人分到半塊,味道正常

🐷水飼黑毛豬
一塊豬肉,4個人分,每人都唔知有冇一啖

🥟韓國午餐肉併餃子
午餐肉4塊,餃子4嚿,冇咩特別

🥒什錦地瓜籃
有4塊蓮藕、翠肉瓜、菇,有啲金菇同紅蘿蔔小片

🐤蔘雞湯
都好多雞肉而且幾好食同好飲嘅,啲雞唔會覺得好鞋

🍚石鍋飯

🥤汽水4罐
叫左可樂,正常啦
2021-10-02 326 瀏覽
琴晚同朋友食飯,見呢間多好評,應該唔差就去咗食去到嗌咗個和牛拼盤、五花腩、韓式炸雞、泡菜煎餅首先,啲牛食落去勁韌。一開始以為係朋友燒耐咗所以韌,點知之後每邊燒幾十秒再食都係韌嘅,仲要無乜牛味…然後,食韓式炸雞,個賣相勁似kfc啲炸雞已經心知不妙,食落去勁乾,有啲位更加乾到硬晒…五花腩同泡菜煎餅就一般般,不過一提嘅係,我第一次食五花腩有少少黏黏立立嘅感覺,食過咁多次韓燒第一次有呢口感最後,賣單成800幾蚊…勁後悔去咗食😭以上純粹個人意見
琴晚同朋友食飯,見呢間多好評,應該唔差就去咗食
去到嗌咗個和牛拼盤、五花腩、韓式炸雞、泡菜煎餅

最後,賣單成800幾蚊…勁後悔去咗食😭

以上純粹個人意見
2021-09-30 148 瀏覽
之前黎食過韓燒,味道是不錯的🤔今日想食飯,就黎試下佢嘅熟食,叫左個辣海鮮湯,一個以為有飯跟埋嘅湯啦,點知原來係冇飯跟,算啦,我再叫個飯,諗住都正架啦,點知….海鮮又少,隻蝦好似浸左成個月腐爛左咁,點食吖🙄🙄仲要成88蚊,浪費金錢🤢🤢🤢🤮🤮總之個湯直路係難食到一個點…仲有叫左個泡菜煎飯,整到好似年糕咁,都係十分之一般!下次食韓燒先好黎😪
海鮮湯
2021-09-15 252 瀏覽
9月14日晚上去食,兩個人點左4樣野牛肉拼盤,多春魚,韓式炸雞,石鍋牛肉飯!牛肉拼盤大部分肉都醃到冇曬牛肉味,多春魚帶小小苦味,韓式炸雞炸到好似條柴甘,難聽d講句衰過麥記炸雞,石鍋牛肉飯最<驚喜>,完全係叉燒味!中伏!!
2021-09-14
2021-09-14 280 瀏覽
真係咁都得?先講牛肉拼盤,冇乜驚喜,冇人同我講唔同部位燒幾耐係最好,入到去個服務感覺就係放題,但係價錢係放題2倍。然後個爐燒左10分鐘就癡曬底,鍾意食鑊燶嘅真係唔好錯過,同埋冇職員會理你個爐係咪燶左,可能係我烹飪技術有問題,但係又再返去頭先個問題,服務係邊?鵝肝,牛肉,豬肉,海鮮,全部冇指引,真係憑感覺燒,最後食完原來仲有個雪糕,諗住起碼仲有點慰藉,掀開蓋睇,入面已經走曬樣,係融過再雪返硬嘅埋單食左766兩位,仲好意思收➕1,五星酒店嘅價錢,兆萬放題嘅質素,唔係黃店就大曬,完。
真係咁都得?

OPPA燒肉店係旺角東附近,位於洗衣街地下,係十分方便嘅位置。特登帶BB嚟食餐好嘅!我哋叫咗A4和牛、A4和牛肉眼同蜜桃西柚梳打。A4和牛肥瘦均勻,每一塊都有好靚嘅雪花,一咬落去油脂爆發,絕對稱得上係A4和牛,4大塊已經好夠食了。和牛肉眼就咁睇同$108無咩分別,但食落就知道,肉眼係無咁多油脂、反而肉味較出同埋再厚身啲,難怪要貴多$30!蜜桃西柚梳打夠哂解喝,配上燒肉十分唔錯。值得一讚嘅係啲生菜同配菜可以任FILL,食咁肥嘅肉,夾埋生菜同泡菜即刻中和返,感覺無咁邪惡HAHAHAAA,可以ENCORE!

蜜桃西柚梳打夠哂解喝,配上燒肉十分唔錯。

值得一讚嘅係啲生菜同配菜可以任FILL,
2021-06-02
  • A4和牛
已經好耐冇去過旅行,勁掛住韓國⋯⋯冇得去,唯有食韓燒頂住先。今日嚟到OPPA燒肉店,兩個人叫咗一個和牛拼盤。入面有上下肩胛肉、牛小排、日本A4肉眼、1++韓牛肉眼同牛舌。一上枱我哋O咗嘴,原來咁大份,睇嚟我哋食呢個都夠了。份拼盤$458會唔會太過份,呢到仲要係旺角喎!普通肩胛肉肉味香濃,燒到半燒都唔會太U,食得出肉嘅新鮮。1++韓牛肉眼非常肥美,韓牛無日本和牛咁油膩,既有牛味、唔UN、又夠滑,肥而不膩,食多幾舊都得!一個字:正!

今日嚟到OPPA燒肉店,兩個人叫咗一個和牛拼盤。
一上枱我哋O咗嘴,原來咁大份,睇嚟我哋食呢個都夠了。
1++韓牛肉眼非常肥美,
2021-06-18
  • 牛氣沖天和牛拼盤
2021-08-20 290 瀏覽
黎到大埔呢間oppa,感覺好特別,天花掛左幾部播k pop既電視,牆上好多壁畫,佈置得好有韓式風格,仲有唔少工業風既元素,所以係門口就比佢吸引左黎食,見佢d食材又幾高級靚仔,價錢又合理,睇落性價比都幾高。不銹鋼枱面,又有申縮油煙管,食完又都唔會一身都油煙味,真係夠曬乾淨衞生。頭盤黎左一盤靚牛,仲有個牛形既盤裝住,等你一睇就大概知係牛既邊個部位,又長知識了。成盤睇落賣相好吸引,牛既色澤都唔錯,解凍得岩岩好,唔會話出曬血水,d牛係盤到燒幾秒就食得,油脂分佈好靚,食落入口既溶,果然係靚牛。本人就最鐘意佢個牛三角肌,脂肪比率高,分佈好均勻,入口即溶,而且牛味都幾重,又嫩口。熟食同配菜都幾多選擇,有大把鐘意既鵝肝,夠曬肥美。仲有燒鮑魚仔,入口彈牙,好有風味。韓式人參雞湯都好正,好重參味,隻雞夠曬大,個湯煲得好足料。

2021-08-12 373 瀏覽
夜晚同朋友聚會尼到旺角嘅OPPA 韓國燒肉店!我地尼到已經好夜,真係好多謝員工唔介意而且等埋我地食完。店員嘅服務態度好好,會主動尼幫我地,同提醒我地食嘅時候要注意嘅事項!上面圖係我地點嘅黑毛豬拼盤再加一份五花肉,份量係好多,大部分嘅肉都非常juicy,但好可惜就係牛肉同五花腩燒完都比較韌, 有啲難咬!
黑毛豬拼盤

夜晚同朋友聚會尼到旺角嘅OPPA 韓國燒肉店!

2021-06-02
5 分鐘 (堂食)
黑毛豬拼盤
  • 泡菜蛋
2021-07-22 960 瀏覽
之前係大埔都有試過呢間oppa,味道都唔錯,咁啱約左朋友去旺角食飯而佢又韓式燒肉癮起,我就提議試下呢間oppa旺角分店!——————————🔸泡菜豆腐湯/韓式部隊shake shake飯雖然oppa主打韓式燒烤,但原來佢地嘅料理亦都唔馬虎!泡菜豆腐湯份量非常多,豆腐夠滑,泡菜又唔會煮到無晒味,湯嘅調味啱啱好撈落飯食一流。shake shake飯有泡菜、紫菜、午餐肉等材料,撈勻後啖啖惹味!😋🔹牛氣沖天和牛拼盤一見到張poster已經比呢個拼盤吸引,order一份已經可以食到一隻牛不同部位,包括和牛舌、牛小排、肉眼、背峰肉等,個人特別鍾意日本A4牛背峰肉,肉嘅油脂花紋均勻,肉質嫩滑而且肉味香濃,如果可以食多幾舊就好啦!😭🔹熱戀情人蜜桃西柚梳打/甜過初戀梨汁檸檬梳打食燒烤野當然叫番兩杯酸酸甜甜梳打特飲,這兩杯梳打非常解膩!個人推介檸檬梳打多啲,因為佢甜酸度平衡得較好,而蜜桃西柚飲到最後有少少西柚嘅苦澀味,但大家可以試下!
——————————

牛氣沖天和牛拼盤
梳打
五花腩
2021-07-13 436 瀏覽
呢日黎到旺角嘅oppa燒肉,一於黎嘆下正野!我地叫左個2人餐!入面有好多野食,包括有和牛拼盤,人參雞湯,帶子,鮑魚,黑毛豬,鵝肝,movenpick 雪糕同埋兩杯汽水/果汁!一定要讚下佢既和牛拼盤,d肉新鮮唔駛講,佢上碟既方式係用左一個木盤上,木盤係成隻牛個樣,超特別,你食既部位係邊個就跟番個盤,一目了然,真係超特別!牛肉充滿着油脂,油脂分布得好平均,食落去唔會有油膩嘅感覺!仲有生菜可以包住黎食添,減少個油膩感!黑毛豬都充滿着油香,仲有好香嘅豬味添!真係食到一件接一件停唔到口,連埋生菜一齊食簡直係Perfect!鵝肝同埋海鮮就夠哂鮮味,二人餐嘅呢個份量鵝肝啱啱好,食得太多就會略嫌太油膩但係呢個份量就食到恰到好處唔會太滯!再加埋呢個人蔘雞湯,食落去可以清一清頭先嘅油膩感,非常之唔錯!最後以movenpick既雪糕作結真係一流!

2021-07-04 344 瀏覽
不能去旅行的日子,唯有再次去旺角oppa吃一個韓國燒烤來回味一下。入座後先來一些配菜。先點一份牛氣沖天和牛拼盤、a4和牛、韓或部隊shake shake飯和豬皮。牛肉拼盤裡面有美國上、下肩胛肉、澳洲和牛頸脊及牛舌、1++韓牛肉眼等。日本a4和牛油脂分佈非常均勻,入口即溶,超正。再用用生菜包泡菜、芽菜及牛肉、韓國風味出晒黎。豬皮的份量都幾多,烤完後口感帶一點脆口,個人十分喜歡,餐廳另外給你一個蓋,避免豬皮在烤的過程彈來彈去,相當窩心。淨食烤肉有點單調,吃一個shake shake 飯,增加韓國風之餘,也可減烤肉的油膩感。燒烤除了要喝一杯檸檬梳打,當然要喝一杯啤酒喇。

入座後先來一些配菜。

燒烤除了要喝一杯檸檬梳打,當然要喝一杯啤酒喇。