2018-01-07 1194 瀏覽
OPPA今日同朋友冇乜嘢做,去咗大埔一田行下,睇下有冇嘢買,掃下貨。自從搬出咗大埔都好幾年了,冇入嚟都好耐lu。行完街街,順便睇下大埔啲老舖有冇大變先⋯⋯⋯竟然發現,仲有好多老鋪都依舊係度,同時亦有好多新店開張。Wooow⋯⋯大埔果然係一塊彈丸之地,地方細細,食店商店多多,真係冇返咁上下實力好難留得低喔。行到好攰好攰,想搵嘢食下。點知,行咗去8號花園附近,都見唔到有乜好食,再行下行下,就到咗翠怡附近嘅天后宮,小巷直入就見到一間似曾相識嘅韓國燒烤店,OPPA。哈哈,竟然OPPA係大埔開咗間分店喎,我平時多數去旺角店,好鬼多人排隊的。今次啱啦,又攰又肚餓,食放題最啱啦⋯⋯Wakaka ⋯⋯放題$368 另加一。先來頭盤,裏面有成隻牛係度,每部位都幾件,成隻牛呢種擺法,係日本才見到或者旺角店才有,要成4百幾一份喔⋯⋯餐具:煎板好有心思,是斜的,特別制造,蛋汁放上面,就唔使咁猛火煮蛋,控制幾多成熟好容易。煎板設計好好,油會慢慢流走,又不容易煮燶肉。萬一肉汁燶咗,只要關咗火,等一陣就可以成塊燶油攞走。好方便。前菜:泡菜,呢個好味,酸酸地辣辣地,又唔咸淡淡地幾好食,好開胃。泡菜蛋卷,蛋汁味濃,煎板
OPPA

餐具:

前菜:

泡菜,呢個好味,酸酸地辣辣地,又唔咸淡淡地幾好食,好開胃。

泡菜蛋卷,蛋汁味濃,煎板弄熱後,半熟就最好食。

頭盤:

A4黑毛和牛肩肉及A4黑毛和牛三角腩。呢兩款最重牛肉味,雪花肥牛,牛脂平均分佈,入囗即溶。

澳洲和牛下腹腩及澳洲和牛脷。腹腩嘅牛脂比肉多,分佈約64比例,肉質鬆軟,牛味濃厚。牛脷切到一條條,食落口肉爽牛味甜,

封門柳及鹿兒島牛柳粒,封門柳厚切,一塊塊,肉多過脂肪。牛柳粒,一粒粒,細細粒,煎兩煎就半熟。食落囗同打邊爐嘅手切肥牛差不多,有囗感,有咀嚼感。

加拿大牛排骨,嘩,好大舊放係中間,骨連肉,放開鋪平係煎板度,原來仲大塊,差小小煎板都不夠放。肉味好重。

無骨牛肋肉,跟加拿大牛排骨差不多,只是沒有了骨,煎起來方便啲。

美國牛小排,一塊塊,細細塊,食落口好有咀嚼感。

深海虎蝦,幾大隻,重蝦味。

鮑魚,竟然有鮑魚食,一人一隻,鮑魚味超重。

帶子連殼,細細隻,有小小海水咸味。

魷魚,成隻,好大隻,重海水味,煎89分鐘就食得,肉質超爽。

小八爪魚,又係成隻,八爪魚鬚超甜又正。

大西洋多春魚,多春,魚味重。

韓國啤酒,任飲,好抵呀。

總推介指數:7.5/10
自助取水處
頭兩格任攞任飲,仲有韓國啤酒添
鮑魚
2018-01-07
5 分鐘 (堂食)
豬腩肉
無骨牛肋肉
海鮮鍋
自助取水處
頭兩格任攞任飲,仲有韓國啤酒添
鮑魚
  • 牛排骨
2018-01-05 54 瀏覽
老婆最近有點心事,悶悶不樂。難得有機會,陪她到大埔剪髮後,便帶她去吃一下高級和牛燒肉。位於舊墟直街的店門面很光鮮,也有不少人慕名前來。放題套餐的內容也頗為豐富,各款和牛也可任食。走到座位前,店員已經早早準備好各款泡菜、生菜籃,和用作燒肉的鐵板。豬腩肉和豬柳肉往往都是燒肉的前戲,因為豐富的豬油可以先為爐具熱身。雖說燒肉為主打,店內其他韓式料理也不俗。主角當然是各款高級和牛。最喜歡和牛三角腩,油脂十分豐富,而且味道濃郁。牛舌也是不二之選。海鮮拼盤當中就以鮮帶子較為吸引,肉質厚實。當晚我們還比較幸運,可以吃到即燒鵝肝,享受滿滿的滿足感。老婆最後點了一個冷麵,但比我想像中冰得多。整體食物質素也頗高,稍稍不足的是用作燒肉的鐵板留住了油脂,容易彈起熱油,也令到成品較為油膩。

位於舊墟直街的店門面很光鮮,也有不少人慕名前來。

放題套餐的內容也頗為豐富,各款和牛也可任食。

雖說燒肉為主打,店內其他韓式料理也不俗。

海鮮拼盤當中就以鮮帶子較為吸引,肉質厚實。

當晚我們還比較幸運,可以吃到即燒鵝肝,享受滿滿的滿足感。

老婆最後點了一個冷麵,但比我想像中冰得多。

2017-11-29
2018-01-02 67 瀏覽
雖然吾系位置大街之中,但系地方易找,而且招牌耀眼奪目。店內裝潢走街頭塗鴉風格,坐油桶櫈圍著小圓桌食,很有風味。如果想坐得舒服D,可以揀卡位坐。有2款選擇:江南海鮮燒肉放題$368,弘大燒肉放題$238,先試弘大燒肉放題好了,有頭盤和牛一份及任食Order紙內既食物。呢家店追求較健康既食法,只用食物本身既油份,鐵板設計少少傾斜,設有漏洞排出過多油。用心等待鐵板預熱,然後先燒五花腩肉,迫出油脂。五花腩肉香嫩爽彈。和牛拼盤,賣相似韓宮廷膳食般精美,鋪滿鮮艷色彩既蔬菜系底部襯托牛肉,一次就可以試勻不同部位同既牛肉。當中,我既最愛當然是A4黑毛和牛三角腩,脂肪分佈均勻,食落油香爽口,以及鹿兒島牛柳粒,牛肉味重,肉質軟嫩。食完和牛拼盤已經好夠,但都要試下其他先滿足。韓式海鮮湯必須要試,有蜆、魷魚、蔬菜熬成,暖胃鮮甜,濃郁芝士味。菠蘿冰$58,新鮮菠蘿製成,非常fresh。

食完和牛拼盤已經好夠,但都要試下其他先滿足。

菠蘿冰$58,新鮮菠蘿製成,非常fresh。

2017-12-30 87 瀏覽
月頭既時候入左大埔搵朋友 試左呢間OPPA燒肉入到去D店員就好熱情咁招呼我地 椅子下可以放手袋 真係好方便我地今次叫左江南海鮮燒肉放題見到叫野食既紙 就發現呢道既野食真係應有盡有 無論係雞牛定豬都可以食到坐低冇幾耐就上左個頭盤唔好以為平既放題唔會食到D咩好味既牛肉 呢到既牛肉入口即融 而且冇咩筋 唔會話難咬開頭盤咁多種牛 而呢咁多款牛之中個人最推薦既就緊係兩款A4黑毛和牛 講得係A4級別咁就當然比普通既牛肉好食 呢兩款既A4和牛我就比較中意A4黑毛和牛三角腩 三角腩素來油脂分佈平均 入口即融 真係食完即刻叫多碟黎食而無骨牛肋肉都好好食 好嫩而且同樣油花都好多 而我個人係中意比較食多油脂既牛肉 所以呢到既牛真係好岩我口味呀 呢到既鹿毛島牛柳粒都唔錯 平時出面食既牛柳粒成日都有D韌 但呢到既牛柳粒好軟好易咬得到 真係令人覺得好意外既然叫得海鮮燒肉放題咁又點會得牛呢 呢到既深海虎蝦好新鮮 D肉唔會痴殼 好易就剝到出黎 深海虎蝦之外 呢到既魷魚都好好食 好新鮮 值得推介 仲有一開始附送既帶子都好好食 可惜冇得單叫 如果有就更好了除左海鮮同牛肉 呢到既五花腩同雞肉都唔錯 特別係雞肉 好入味好香
月頭既時候入左大埔搵朋友 試左呢間OPPA燒肉

我地今次叫左江南海鮮燒肉放題

坐低冇幾耐就上左個頭盤

講得係A4級別咁就當然比普通既牛肉好食

既然叫得海鮮燒肉放題咁又點會得牛呢
呢到既深海虎蝦好新鮮 D肉唔會痴殼 好易就剝到出黎
深海虎蝦之外 呢到既魷魚都好好食 好新鮮 值得推介
仲有一開始附送既帶子都好好食 可惜冇得單叫 如果有就更好了

除左海鮮同牛肉 呢到既五花腩同雞肉都唔錯 特別係雞肉 好入味好香 而且一份都幾大碟 唔會話得幾舊好少咁

整體呢講呢間既放題水準都好高 而且價錢中等 仲有每人一款雪糕食同附送既大大盤前菜 而且加多30元就可以任飲非酒精類飲品 呢個價錢呢講 真係好抵食 下次都會再呢呢到食架
2017-12-04
2017-12-29 54 瀏覽
頭盤:A4黑毛和牛肩肉,A4黑毛和牛三角腩,澳洲和牛脷,澳洲和牛下腩,封門柳,鹿兒島牛柳粒,加拿大牛排骨,無骨牛肋肉,美國牛小排。A4黑毛和牛的牛脂分布均勻,肉質很軟,入口溶化。M6澳洲和牛下腩,脂肪比例平均,牛味濃郁。
2017-12-29 81 瀏覽
上一次在舊墟直街吃過雞煲,這次再度在同一條街尋覓美食,來到OPPA吃燒肉放題雖然是星期三,但餐廳坐滿客人,香港人真的特別喜歡吃放題/自助餐。除了韓式燒烤爐和抽氣喉管,餐廳的牆身畫滿了Q版韓國特色插畫,非常有氣氛,我特別喜歡其中一面牆的Q版甘仔插畫我們點了238一位的燒肉放題套餐,包含一份上等燒肉,其他配料及韓式料理則任點任吃,款式種類也頗多。上等燒肉擺放得非常美觀,肉質看起來亦相當新鮮。我們在想,各款牛肉是否按牛相應的部位擺放在牛形食物盤上,們對了一兩款後,我們決定放棄,還是馬上品嚐一下吧 服務生另外送上了一條腩肉,腩肉不算太肥,經燒過後,肥肉的油瀉了出來,外皮微微香脆,吃下去夠香口。幾款肉始終最好吃的還是兩款A4和牛。A4和牛油花分佈均勻,放入口中油微微瀉出,而肉則微微融化,又香又嫩。我們覺得牛肋肉可不用醃製,相信如其他款色般吃到原汁原味的鮮肉會更佳。餐廳還有供應手工啤酒,除了韓國的,還有德國、英國和香港的,而且只售$24一支,我們當然不能錯過 兩款手工啤酒口味都較濃,而拖肥味的一款比較特別,啤酒沒有甜味,但喝著滲出淡淡的拖肥香味。燒肉加手工啤酒,真是絕配!除了燒物外,我們還點了韓式

除了燒物外,我們還點了韓式海鮮湯和真露煮蜆。兩款都以石鍋盛載,吃著、吃著仍保持熱騰騰。微辣的海鮮湯味道有點像加了椰汁的冬蔭公湯,非常惹味醒胃。真露煮蜆的蜆亦算肥美,吃過燒肉喝點蜆湯,亦感覺清新舒服。

甜品一點都不欺場,可每人在Häagen-Dazs、Movenpick或Dreyers雪糕任擇一款!!我們分別選了開心果和朱古力味的Dreyers雪糕批,為這一餐完美作結

2017-12-13
2017-12-26 114 瀏覽
曾經在網路上看到這裡的和牛照片,盤算一下,就專程坐車過來。已經很久沒有來到大埔,原來比以前改變了很多,差不多唔識路,好彩有google map,好快就找到了。原來這個區都有很多食肆,下次有機會再試其他不同的食物。這裡只有幾枱卡位,大部分都圓枱圓椅,而圓椅是空心,可以放雜物。而牆上好多𤩹畫,真係幾有風格。我們要了弘大燒肉放題,每位$ 238,包頭盤:A4黑毛和牛肩肉,A4黑毛和牛三角腩,澳洲和牛脷,澳洲和牛下腩,封門柳,鹿兒島牛柳粒,加拿大牛排骨,無骨牛肋肉,美國牛小排。另外部分食物任食。頭盤的牛肉放在一個牛型木板上,好清楚每件牛肉屬於邊個部位,每個部位的牛肉都唔同,梗係A4和牛最好味,而油脂分布最均勻,其次好味就係澳洲和牛,吃完了頭盤,差不多飽了六成。之後再追加了鹿兒島牛柳粒、無骨牛筋肉、韓國午餐肉和蕃茄,就已經飽飽了。最後每人一支迷你裝雪榚批。值得一提就係泡菜好好味。另外雖然全埸爆滿,不過空氣仍然清新,証明抽氣非常好。
曾經在網路上看到這裡的和牛照片,盤算一下,就專程坐車過來。
原來這個區都有很多食肆,下次有機會再試其他不同的食物。

無骨牛筋肉、鹿兒島牛柳粒
鹿兒島牛柳粒、無骨牛筋肉、韓國午餐肉和蕃茄

最後每人一支迷你裝雪榚批。
迷你裝雪榚批

值得一提就係泡菜好好味。
泡菜
另外雖然全埸爆滿,不過空氣仍然清新,証明抽氣非常好。
無骨牛筋肉、鹿兒島牛柳粒
鹿兒島牛柳粒、無骨牛筋肉、韓國午餐肉和蕃茄
迷你裝雪榚批
泡菜
2017-12-21 92 瀏覽
天氣凍,打邊爐打到悶,一於轉去食烤肉,大埔區呢間烤肉鋪見最多人,仲有人係門外等位,一定唔會差,終於等左半個鐘有得食。夜晚有散叫烤肉或放題任食,講抵食一定係放題,否則續碟計肯定唔划算。放題有個頭盤肉真係非常好食又抵食,一大盤肉,新鮮肉色光澤,油脂均勻分布,其中有A4黑毛和牛肩肉同 A4黑毛和牛三角真係超級極濃牛油香,入口即溶,其餘牛柳粒同牛排骨等等都好出色惹味,頭盤只有一次,再下單就只可任食牛柳粒,牛肋肉同醬餣牛肉呢三種牛類,唔好以為同頭盤分別好大,都一樣咁好食,絕對抵食。除左肉類,尚有菜類,我地最鍾意用生菜葉㚒住烤肉再沾少許醬,入口爽脆又有肉香,而另外秋刀魚,魷魚都唔錯。有韓國特色食物如宮廷炒年糕,微辣夠開胃,湯類韓式海鮮湯同泡菜豆腐湯都好清甜,味道好鮮,真露煮蜆既蜆大大隻好抵食!另外個烤盆都十分好用,不粘底,唔駛落油就烤得,而且烤盆傾斜設計,多左既油會滴落去另一個盆度,食得更加健康,唔怕因爲烤肉而吸引過多油份。

2017-12-21 149 瀏覽
本人昨天晚上六點入座,一坐下侍應就送上一盤牛肉,一盤海鮮,海鮮有鮑魚,蝦,貝,翡翠螺,蜆和魷魚,但全部海鮮都是冰的,而且沒有海鮮味,只有雪味另外牛肉,自稱是A4和牛,但無論是日本還是韓牛,都絕不是那回事,牛肉都是冰,燒完都是沒有牛肉味,街市買的牛肉都比這家的好另外還加了大腸和羊架,羊架一大塊一是結冰的,燒完出來也不是平常的味道熟食方面,點了冷麵和人蔘雞湯,冷麵味道尚可,但人蔘雞湯完會淡而無味最後每人有一個雪糕,可以選哈根大司,movenpick 或者dryers ,但哈根大司冇貨最後2人埋單要810元,只能說實在不值這價錢

最後2人埋單要810元,只能說實在不值這價錢
2017-12-15 150 瀏覽
大埔好多嘢食,一條舊墟直街,就有好幾間食店,各適其適。今晚就黎食韓燒先!呢間OPPA韓國燒肉店,夜晚主要提供兩種燒肉放題,價錢分別係$238(@星期一至四)/$267(*星期五至日及假期/假期前夕)同$368@/$398*。兩種放題主要分別在於你食唔食海鮮啦,其餘食嘅任食項目大致一樣。一入去就覺得呢度裝修好有韓風!仲有大大個雪櫃比你自取飲品添(任飲價錢因應你揀左酒精類定無酒精類而有分別)。甫坐低就有碟和牛拼盤(呢個冇得追加)同大大條豬腩肉!其實胃口細嘅人,食呢兩樣加燒蛋已經半飽!和牛拼盤有好幾種,個人認為M6牛胸肉、A4黑毛和牛肩肉同A4牛肉眼最優,可能本身油脂夠啦。至於豬腩肉,大大塊,唔洗自己動手,店員會幫你燒,個盤嘅設計幾好,會將多餘嘅油流出。燒好後嘅豬腩肉,好食到食緊中式燒腩仔咁!正!其餘加點嘅食物,例如石頭飯、魷魚、多春魚同午餐肉都好食!任飲方面我地揀無酒精類,有我最愛嘅韓國梨汁呀!最後仲有雪糕,有Haagen Dazs,Dreyers或者Movenpick揀,識食一定食Movenpick雲尼拿雪糕!有粒粒雲尼拿籽架!呢間燒肉放題CP值高,單係和牛拼盤已值得一食,不過店內排煙麻
大埔好多嘢食,一條舊墟直街,就有好幾間食店,各適其適。

一入去就覺得呢度裝修好有韓風!

甫坐低就有碟和牛拼盤(呢個冇得追加)同大大條豬腩肉!

其實胃口細嘅人,食呢兩樣加燒蛋已經半飽!

燒好後嘅豬腩肉,好食到食緊中式燒腩仔咁!正!

其餘加點嘅食物,例如石頭飯、魷魚、多春魚同午餐肉都好食!

任飲方面我地揀無酒精類,有我最愛嘅韓國梨汁呀!

呢間燒肉放題CP值高,單係和牛拼盤已值得一食,不過店內排煙麻麻,食完索晒油煙味呢!呢個有待改進。

2017-12-14 102 瀏覽
好耐冇去大埔,今日黎大埔做野,發現大埔真係多左好附好多餐廳,行過見到oppa 燒肉好似唔錯就試下!任食燒肉真係冇得輸,平時出時韓燒閒閒地食唔飽都兩百幾,呢個價oppa 竟然做任食!仲超過十幾款肉可以揀,太爽了!得最鐘意食澳洲和牛舌,口感十足,彈牙又唔軔!A4 黑毛和牛三角腩油脂分佈得好靚,雪花清晰,入口即溶!M6 澳洲和牛下腹腩,下腹腩應該係肌肉位,所以比較彈牙。鹿兒島牛柳粒比較難燒,要邊一旁慢慢燒,否則好易焦。海鮮都好多款!有原條魷魚、蜆、多春魚、帶子、鮑魚、蝦等,自己燒原條魷魚的確比較難,要搵店員幫手!燒飽魚都幾特別,好彈牙又入味!燒豬腩肉,超好食,肥得黎又唔會好油膩!正!另外燒腸仔都好好食,可以試下!

得最鐘意食澳洲和牛舌,口感十足,彈牙又唔軔!
A4 黑毛和牛三角腩油脂分佈得好靚,雪花清晰,入口即溶!
M6 澳洲和牛下腹腩,下腹腩應該係肌肉位,所以比較彈牙。
鹿兒島牛柳粒比較難燒,要邊一旁慢慢燒,否則好易焦。

燒豬腩肉,超好食,肥得黎又唔會好油膩!正!

另外燒腸仔都好好食,可以試下!
2017-12-11 108 瀏覽
除左一兩款所謂和牛係ok之外,其他牛和所有食物都勁難食!我懷疑那些並不是和牛,因為重衰過普通牛。入三張食物單,只會出其中一張既食物。吖重有呀,雪糕和飲品咪ok囉,因為係現成物品!

2017-12-09 94 瀏覽
好耐無食過放題,住大埔既朋友就介紹依間燒肉放題,一於就去試下!因為夜晚要有野做所以就6點未夠已經入去食,好彩早尼咋,未到6點幾個場就開始滿喇!惹味既五花腩,肥瘦比例幾好,咬落唔怕好肥或又瘦而楷。但太膩都可以包生菜食,加d醬汁,另一番風味放題本身包咗一盤,有唔同部位,我地就覺得鹿兒島牛肉粒就最正,而每樣肉既色澤都紅潤新鮮,而且呢個頭盤份量都非常足夠,2個人基本上唔洗再加肉已經好飽。而佢入面大多數肉都有得再添加除左肉類外,其他選擇都非常多,而且仲有麵類飯類,其實真係食到好飽。而野飲加30就有得任飲,都合理,一食燒野熱氣飲2,3罐都走唔甩!胡椒味幾夠既清酒煮蜆,材料多同粉絲都幾入味,差d叫多個黎食走個時7點幾,已經超多人等緊,都岩既我都覺得幾扺食,有時間真係會再黎!

胡椒味幾夠既清酒煮蜆,材料多同粉絲都幾入味,差d叫多個黎食

2017-12-03
星期六下午在大埔區活動,接著去了OPPA韓國燒肉店吃晚飯。下午5時30分便入座準備開餐,當時餐廳的食客不多,但到7時左右便要等位了。牆上的壁畫都很有特色。窩夫與蝦子餅選擇了弘大燒肉放題,每位收費238元,這是附送的頭盤,一定要相機食先吧。頭盤裡有A4黑毛和牛肩肉、A4黑毛和牛三角腩、澳洲和牛下腹腩、澳洲和牛舌、封門柳、鹿兒島牛柳粒、加拿大牛排骨、無骨牛肋肉和美國牛小排,其中鹿兒島牛柳粒和無骨牛肋肉都可以無限添加的。窩夫最喜歡A4黑毛和牛肩肉,雪花分佈平均,油脂入口即溶,肉味特別濃。坐下來不久,店員已準備了左邊的泡菜蛋。窩夫與蝦子餅第一次用這款烤板,細心留意後發現烤板是微微傾斜的,這樣多餘的油份便可以流到下面的碟子裡。除了頭盤,第一輪還有五花腩。店員為窩夫與蝦子餅燒的五花腩,火候控制得特別好,所以特別好吃,口感脆脆的卻又不會太乾。惠顧弘大燒肉放題可以半價點菠蘿冰(原價$58),菠蘿果味夠濃,味道自然,喝得出並沒有加糖。任點任食的項目很多,肉類和海鮮方面,窩夫與蝦子餅點了醬醃牛肉、豬皮、雞肉、雞腎和魷魚。醬醃牛肉是店員介紹的,牛肉醃得很入味,窩夫喜歡用生菜包著來吃。野菜方面,窩夫點了雞髀菇
星期六下午在大埔區活動,接著去了OPPA韓國燒肉店吃晚飯。

牆上的壁畫都很有特色。
弘大燒肉放題附送的頭盤

五花腩

除了頭盤,第一輪還有五花腩。

菠蘿冰

醬醃牛肉、豬皮、雞肉、雞腎和魷魚

雞髀菇

野菜方面,窩夫點了雞髀菇,竟然附上牛油,感覺很邪惡呢。
真露煮蜆

不用燒的韓式料理也有多款選擇,點了一客真露煮蜆,可能因為加了不少胡椒,味道有點像中式的胡椒豬肚湯。除了蜆,配菜還有豬腸、魚蛋、蘿蔔和粉絲,十分豐富。
部隊shake shake飯

部隊shake shake飯的名字很有趣,蝦子餅貪得意點了一客來試試,主要材料有餐肉和煎蛋,另加了泡菜和芽菜等韓式配料。
Movenpick雪糕

最後每人可選Movenpick雪糕或Dreyer’s雪糕批作飯後甜品,窩夫與蝦子餅都選了雲呢拿味的Movenpick雪糕。
2017-11-25
弘大燒肉放題附送的頭盤
菠蘿冰
雞髀菇
真露煮蜆
Movenpick雪糕
  • 弘大燒肉放題的頭盤
2017-12-08 163 瀏覽
嘢食勁肥勁油,勁唔掂。食完返到去已經嘔左2次,食到腸胃炎。有埋醫生紙比大家睇日子真係貼錢買難受啊😣肉類一般般,但係肉類選擇多價格都偏貴400幾一個人勝在店內裝修唔錯唔會再去幫襯了🤢