2020-04-12 330 瀏覽
難得周末拍拖,搵啲休閒好坐有格調既地方食下lunch🥰。-• Rose Chocolate太甜超甜,朱古力同玫瑰味都有的,但相當薄弱,一路飲一路覺得好甜呀,如果有得少甜建議叫少甜會好啲。• Sauteed Cuttlefish in Japanese Sauce無咩味,汁好水,成碟都係液體,而小墨魚都係一般雪藏個種,無乜味。• Four Cheese Beef Burger可以的,算係好食既burger,芝士脆脆好味。• Creamy Mushroom Chicken Spaghetti又係無味,但個意粉質地彈牙,汁夠杰,就係無味。環境幾靚,食物貴又麻麻地,總結: 好睇唔好食。(3/5)-
難得周末拍拖,搵啲休閒好坐有格調既地方食下lunch🥰。
• Rose Chocolate

• Four Cheese Beef Burger
可以的,算係好食既burger,芝士脆脆好味。

又係無味,但個意粉質地彈牙,汁夠杰,就係無味。

環境幾靚,食物貴又麻麻地,總結: 好睇唔好食。
(3/5)
2020-04-09 254 瀏覽
今次係第二次去到上環呢間餐廳,餐廳比較似美式嘅復古風格,我諗老細本身都幾鍾意呢樣嘢,入邊有好多復古嘅擺設雜誌,加上個人好喜歡木嘅風格,所以整體環境的確加了好多分。餐廳門口亦確實係一個打卡嘅好地方,但亦係可能因為正正佢嘅外表吸引好多人慕名前來,二餐廳入邊嘅設計中間有一張長方形嘅大枱,側邊有兩張細枱,之後就係我坐近門口窗台嘅呢一個位。 環境上唔太適合自己一個,或者兩三個知己傾偈嘅一個好地方。環境細嘈雜,位置選擇少。食物方面,暫時未令我覺得失望嘅,上次我試咗嘅係冬陰功意粉,咁今次呢就試吓佢好出名嘅all day breakfast,份量都真係幾多,但如果有得唔要番茄選擇其他咁就會更加好啦!! 咖啡方面,如果你係嚟餐廳真係為咗飲杯咖啡坐低嘅話呢,咖啡方面呢就稍為失色。 餐廳喺觀塘都開始左分店,我諗我得閒都會去再試下睇吓有冇分別。

2020-04-07 160 瀏覽
同朋友行開中環就黎左oldish呢間成日係ig都見到既cafe 餐廳出邊設計得好復古 經過都見到好多人打卡入到去餐廳好似以旅行為主題 成間店都好復古好岩打卡今次叫左個burger同Egg Benedict Burger 塊牛油超超級juicy 幾好食,另外粗薯條俾左勁多,一個女仔真係食唔哂。Egg benedict有一粒蛋fail左流唔到心,好傷心。不過唔知關唔關放太耐 影耐左相事但味道真係一流 配埋牛油果真係好好食
餐廳出邊設計得好復古 經過都見到好多人打卡
入到去餐廳好似以旅行為主題 成間店都好復古好岩打卡
今次叫左個burger同Egg Benedict
但味道真係一流 配埋牛油果真係好好食
2020-03-22 188 瀏覽
The beef and eggplant risotto was mostly eggplant and too salty. Frankly didn't see any beef at all. The place is delicately decorated. Accepts credit card. It's a good place if you're looking a nice quiet place with a friend and don't really care for the food.

Beef and eggplant risotto
2020-03-22
午餐
2020-02-29 504 瀏覽
餐廳走復古英倫風,不論裝潢、配飾、所播放的音樂都充滿濃濃的英式風格。當然食物以西餐為主。Oldish All Day Breakfast• 首先要說的是份量極之豐富,幾乎每款食物都是頗大份的。除了每個迷你牛角包。• 需說牛角包相對其他食物較偏小,但是味道卻是交足貨,香味十足、口感鬆脆。• 旁邊的炒蛋還保持一點水狀,非常滑溜,而且没有蛋腥味。• 煙肉和德國腸的味道跟一般吃到的差不多,不過德國腸也是偏大,還有兩根。• 令我最驚喜的是那個大蘑菇,烹調得很香口入味,亦帶點爽口。• 兩件薯餅同樣香口,吃起來的感覺不會很油膩,炸得香脆之餘內𥚃仍保持著薯仔那種綿密口感。• 大蕃茄配上蜜糖豆感覺較為清新,可以平衡一下其他煎炸的食物。• 而且蕃茄没有那股草青味呢。

Salad

Oldish All Day Breakfast

• 旁邊的炒蛋還保持一點水狀,非常滑溜,而且没有蛋腥味。

• 而且蕃茄没有那股草青味呢。
hazelnut latte
Salad
hazelnut latte
2020-02-19 315 瀏覽
Oldish個裝修以英倫風為主,之前已經有朋友結婚時,借用佢借用餐廳為拍攝場地,你哋就知道有幾吸引啦!Crab meat gem salad上枱嘅時候以為佢好普通,仲以為啲白色野係啲沙律醬eの以為無咩蟹肉。點知入口。。。真係嘆為觀止,原來白色嗰啲唔係沙律醬,而係啖啖的蟹肉真心係超級清新,估佢唔到係咁好食。平時我係唔鍾意黎麥㗎,因為覺得佢好「鞋」,但今次完全無咁嘅感覺,超級推介依一個沙律Oldish four cheese beef burger賣相已經擁晒分,佢用嘅牛,真係唔野少,煎到半生熟,又無血水,啱啱好!夾埋four cheese真係無得輸,真材實料,性價比高。不過食佢大大塊嘅芝士嘅時候要小心刮親咀,因為真係好大塊!仲要有好大對沙律半碟,男仔都夠晒飽!Barbecue Chicken pita pockets本身冇諗住嗌,但細佬想食,又係同想像之中有好大嘅出入,原本以為好濃味啦,但係點知又好接受到佢個BBQ味,雞又多嫩身,連埋佢個白色包皮(即係個pocket)汁,perfect!,pocket正正索埋多出黎的BBQ Oldish pink lemonade酸酸的,配上西餐一流,因為一般西餐嘅菜式會比較油膩,甘就中和返,無甘滯了!
2020-02-19
  • Four cheese beef burger
2020-02-15 397 瀏覽
上環懷舊英倫隱世cafe☕️-由上環地鐵站慢慢往上行10分鐘,終於到啦😵(其實真係幾隱蔽...)係外面已經感受到呢間餐廳嘅懷舊英倫風格,岩曬想要打卡嘅你😜入到去,感覺好vintage(雖然話懷舊,但係環境係整齊乾淨舒服嘅),加埋啲懷舊嘅音樂,星期五收工來食飯飲下酒真係好chill呀🥳Oldish Four Cheese Beef Burger (Served with thick-cut French fries & mixed salad)$158🍔burger好厚好大份,芝士薄片大塊得來又脆口,牛肉亦超juicy,個包唔會太厚又唔乾(真心比like👍🏻),整體好有口感,啖啖牛肉都好juicy好有芝士香,完全令小金對burger徹底改觀😍薯片加左少少香草之後,真係好香好有薯味😋.Seafood Risotto$168🦐個飯份量好多,好有口感,好creamy,tomato sauce唔會太酸。少少嘅蕃茄酸加上herbs嘅香味,好開胃唔會好易’濟住濟住’😂海鮮好入味,種類又多,有青口,帶子,大蝦,墨魚,真係好豐富😍.Oldish Tiramisu$68🍩呢個作為oldish嘅人氣之選,小金
上環懷舊英倫隱世cafe☕️

Seafood Risotto$168🦐
Oldish Tiramisu$68🍩
呢個作為oldish嘅人氣之選,小金點可以唔試下呢😏上到枱店員先會幫你倒咖啡,所以唔洗驚蛋糕底好快淋曬太重咖啡味(想咖啡味濃啲嘅可以浸耐少少先食)呢到嘅tiramisu有別於岀邊街食個啲,咖啡味重啲,唔會好甜好漏,口感方面,除左底層係蛋糕之外,真係好creamy,好似食緊雪糕咁(好少食到咁濃又咁creamy嘅tiramisu)
Hong Kong Beer (Amber Ale)$68🍻
呢到竟然有Hong Kong Beer Co.岀嘅手工啤。香港岀品,必屬佳品,又點可以唔支持下呢😜手工啤的確唔同啲,味道唔同啲仲好似多氣啲...小金好少飲啤酒,都唔識好仔細做對比,但的確比普通啤酒香啲好飲啲嘅
Seafood  risotto
Four  cheese  beef  burger
Oldish  tiramisu
  • Oldish Tiramisu
  • Four cheese Wagyu Beef Burger
2020-02-05 283 瀏覽
位置有一點偏僻 但係餐廳環境好舒服 整體偏復古風 價錢不貴 同姐妹聚會dinner一流 設加一服務費喔·Seafood Risotto $158賣相同味道不錯🍽好濃蕃茄味 海鮮份量不算少中意佢個意大利飯口感😙·Truffle French Fries $78薯條粗身 份量極多 食哂一碟的話仲飽過食飯松露味不算好重 但有我中意既芝士碎都唔錯 好抵食😆·Oldish Tiramisu $68大推這個 一定要試啊!食之前會淋上expresso 咖啡味好重 不會太甜☕️Tiramisu 外表好似冬甩咁🍩 口感似雪糕 好中意🤍·Hong Kong Beer CO. $68(Hong Kong Beer/ Dragon’s Back)香港啤酒兩隻味都好飲🍻紅色比較易入口淡少少 而綠色就重味啲帶果味
Seafood Risotto $158
賣相同味道不錯🍽
好濃蕃茄味 海鮮份量不算少
中意佢個意大利飯口感😙

Truffle French Fries $78
薯條粗身 份量極多 食哂一碟的話仲飽過食飯
松露味不算好重 但有我中意既芝士碎都唔錯 好抵食😆
Oldish Tiramisu $68
大推這個 一定要試啊!
食之前會淋上expresso 咖啡味好重 不會太甜☕️
Tiramisu 外表好似冬甩咁🍩 口感似雪糕 好中意🤍
Hong Kong Beer CO. $68
香港啤酒兩隻味都好飲🍻
紅色比較易入口淡少少 而綠色就重味啲帶果味
2020-01-17
  • Oldish  tiramisu
2020-01-29 469 瀏覽
日前窩夫相約好友吃晚飯,地點選在上環的Oldish。路過Oldish很多次了,終於有機會走進去用餐。Seafood Risotto ($168) 的賣相吸引,配料有青口、蝦、帶子和太子墨,芝士能做到拉絲效果,以蕃茄汁中和,不會覺得很膩。本來想點蟹肉沙律,但可惜蟹肉缺貨,便在Oldish Eggs Benedict和Black Truffle Eggs Benedict($158)中二選一,結果選了多了黑松露和厚切薯條的「黑蛋」。上桌時,傳來陣陣炸薯條的香味。班尼迪蛋下面用的不是英式鬆餅而是Brown Bread,麵包含合桃粒,令口感更加豐富。麵包上放了三文魚和牛油果,味道不錯。甜品Oldish Tiramisu ($68)的圓圓冬甩造型很可愛,上桌後店員才淋上espresso,做法跟其他餐廳不同,吃下去是冰凍的,口感較硬,十分特別,值得一試。
日前窩夫相約好友吃晚飯,地點選在上環的Oldish。

路過Oldish很多次了,終於有機會走進去用餐。
Seafood Risotto

Oldish Tiramisu

2020-01-08
Seafood Risotto
Oldish Tiramisu
2020-01-25 188 瀏覽
🇭🇰<Oldish Sheung Wan Cafe> Creamy Chicken Spaghetti 🍝Generous amount of chicken and mushroom!! The cream & cheese is super yummy with the spaghetti too !!7/10Black truffle egg benedict 🥚Looooove the combo of smoked salmon, avo and poached egg. Although I’m not a fan of Hollandaise sauce, I still really enjoyed the egg benedict !! 👍🏼 7/10Oldish Tiramisu ☕️🍰I EXPECTED A LOT from this!! It came in a donut shape and hot espresso was poured around in when served, sadly it was ice cold and tira
🇭🇰<Oldish Sheung Wan Cafe>
Creamy Chicken Spaghetti 🍝
7/10
Black truffle egg benedict 🥚
Oldish Tiramisu ☕️🍰
I EXPECTED A LOT from this!! It came in a donut shape and hot espresso was poured around in when served, sadly it was ice cold and tiramisu tasted like icecream. Would be even better if it’s less frozen

5/10
📍Oldish, Sheung Wan @oldishhk
💰$200-400 pp
⭐️6/10
阿叔👨🏻一向都好鍾意嚟‪上環太平山街‬,貪呢區好似大坑咁遠離煩嚣、休閒舒服😌,而且又多特色餐廳🍴,久別重逢,今次阿叔就再嚟呢間充滿懷舊色彩嘅cafe☕️。.店內、店外都係網紅打卡📸嘅好地方,店外擺放咗兩張小櫈同一張枱仔,如果天氣好☀️,朝早下晝時分嚟,一邊食好西,一邊曬住太陽,一定爽到爆燈😚!店內則以木製傢俬為主,一枱一櫈,甚至擺設都充滿懷舊英倫工業風格⚙️,呢晚阿叔晚飯時間7點幾嚟,人唔多,可以慢慢畀我影過夠!😆.#TomYumSpaghetti ($168),泰西fusion菜式,首次食冬蔭公味嘅意粉🍜,初初以為會好怪🤔,但食落又幾夾喎!醬汁非常濃味creamy,味道唔會太辣,仲有好多隻大蝦🦐,阿叔個人真心推介。👍🏼 .#GrilledUsPrimeRibEye ($258),份量唔少嘅肉眼🐮,叫咗五成熟,牛扒肉質幼嫩,都幾濃牛味,不過呢塊實在太多肥膏😣,大大扣分。反而配菜有啲驚喜,厚切薯條🍟熱辣辣,好味;新鮮沙律🥗中和肉眼油膩感,好fresh! .#OldishTiramisu ($68),朋友話係呢度嘅招牌菜之一。外型有別一般嘅Tiramisu,換上冬甩造型🍩,好可愛。蛋糕本身雪凍咗
#OldishTiramisu ($68),朋友話係呢度嘅招牌菜之一。外型有別一般嘅Tiramisu,換上冬甩造型🍩,好可愛。蛋糕本身雪凍咗,上菜時再淋上熱espresso☕️,口感一冷一熱,你既可食到可可芝士蛋糕,又可嚐到香濃咖啡味,啡迷似阿叔我咁一定會好鍾意。😛
2020-01-21 199 瀏覽
大概幾年前嚟過 @oldishhk 食brunch,嗰陣門口仲有一間好vintage好型嘅車,勁多人打卡!!印象中嗰陣覺得呢度嘅all day breakfast好豐富好好食。今次嚟試吓佢嘅dinner先~果然都一樣冇令我失望,食物質素一樣咁高。呢度嘅環境裝修好vintage,睇得出放咗好多心思落去!整體來講,食物睇得又食得,環境坐得又舒服好適合同朋友嚟傾計食飯~一定會再返去試下其他嘢食🤪!!.I remember coming here 2 years ago for brunch and had their huge all day breakfast 🍳 loved the “oldish” and vintage vibe of this cafe 👍 even the songs they played was also pretty classic 😆 decided to come here for dinner and it did not disappoint 😋 food quality is still really good 🤤 definitely worth
I remember coming here 2 years ago for brunch and had their huge all day breakfast 🍳 loved the “oldish” and vintage vibe of this cafe 👍 even the songs they played was also pretty classic 😆 decided to come here for dinner and it did not disappoint 😋 food quality is still really good 🤤 definitely worth a visit!
𝐅𝐨𝐮𝐫 𝐂𝐡𝐞𝐞𝐬𝐞 𝐁𝐮𝐫𝐠𝐞𝐫 😋😋😋
成日都係ig見到呢個超級instagrammable嘅burger,加上我又勁鐘意食芝士,所以今次可以話係為咗呢一個burger先嚟!呢個burger最吸引我嘅一定係中間夾左一塊超級大磈煎脆咗嘅parmesan cheese!!可以一塊塊就咁滅出嚟食,加上因為係open kitchen,煮緊嘅時候已經聞到好香芝士味。超級鍾意食芝士嘅我當然覺得食多多都冇問題啦,但係如果你唔係特別鍾意嘅話,可能會覺得有少少鹹,不過加埋burger一齊食就冇問題啦~另外中間仲會有cheddar同ricotta cheese,真係好cheesy芝味十足~牛肉比較厚身,煮得啱啱好,medium rare,好juicy!呢個burger同平時出邊食嗰啲最大分別嘅位係個包加咗提子乾,食落甜甜地,平衡返鹹鹹地嘅芝士,好特別。
𝐑𝐢𝐜𝐨𝐭𝐭𝐚 𝐒𝐩𝐢𝐧𝐚𝐜𝐡 𝐓𝐨𝐫𝐭𝐞𝐥𝐥𝐢𝐧𝐢 😋😋😋
呢個意大利雲吞嘅cream sauce撈左啲 mozzarella再加啲洋蔥同埋蒜,再加上入面個餡係ricotta cheese,食落好香芝士味。雲吞皮有淡淡嘅菠菜味,煮得啱啱好唔會話太淋~平時喺其他地方嗌tortellini嘅份量通常都一定好少,完全食唔飽。但呢度嘅份量好多,食完會覺得太膩但又夠飽肚!
𝐎𝐥𝐝𝐢𝐬𝐡 𝐓𝐢𝐫𝐚𝐦𝐢𝐬𝐮 😋😋😋
呢一個donut形嘅tiramisu應該係我食過最濃最濃咖啡味嘅一個!嚟到嘅時候店員仲會倒一shoot espresso落去,有冰火交融嘅感覺,超濃超香嘅咖啡味🤩覺得佢嚟到嘅時候雪得太硬,建議大家可以攤一陣先食~鍾意咖啡嘅朋友一定一定要試吓呀!
𝐎𝐥𝐝𝐢𝐬𝐡 @oldishhk
📍#BELLYwongs_sheungwan #BELLYwongs_central
#BELLYwongs_western #BELLYwongs_meats #BELLYwongs_pasta #BELLYwongs_burgers #BELLYwongs_cheese #BELLYwongs_cafes
Four  Cheese  Burger
Four  Chheese  Burger
Four  Cheese  Burger
Four  Chheese  Burger
2020-01-21 117 瀏覽
👭👭今次一齊食靚靚西餐廳,一入到去就係彼頭四既歌,配上old school既環境都幾懷舊!我地叫左好多野食❤️包括好有特色既西式綠色餃子🥟Tortellini!係出面真係幾難搵,有白汁之餘仲係蔬菜皮(夠晒健康!)另外要一讚依到既beer係香港製造架,有hk beer,大浪灣beer同龍脊beer,黎到真係要支持下本土製造(三款都好易入口架)因為個人鍾意食飯,我仲想推介佢地既seafood risotto,除左美觀,仲要好重蕃茄汁味,青口同其他海鮮亦大大份,見到都流晒口水😚😚
2020-01-21 103 瀏覽
呢度個環境超靚 所以野都係木 好舒服 而且唔知係咪因為我地星期一去 所以無咩人 個感覺更加chill 同埋佢d野食超高質 所有野我都覺得幾好食 超驚喜🤤🤤覺得呢度都係一個weekend食brunch唔錯既選擇☝️·Black truffle eggs benedict $158佢個eggs benedict整得超好食 你一界佢落去 佢就會流晒啲蛋液出黎🤤而且個調味都做得相當之唔錯😍😍隔離個薯條又係非常之好食 佢係好完美嘅thick cut 上檯既時候係岩岩炸起 呢個已經加超多分🤤佢係好薯得黎 就咁簡簡單單用鹽黎調味 超正 呢度嘅沙律用嗰隻黑醋 我覺得都揀得好好 係好夾得黎唔會太油而又好夠味🥗·Creamy chicken mushroom spaghetti $148呢個意粉一上台就有好香嘅忌廉味 係一個估唔到咁出色既意粉😏佢個意粉係真係煮到al dente個口感岩岩好 之後佢啲雞同埋蘑菇都做得好好 個醬又係勁好食 creamy得黎唔會太膩😎😎·Sautéed cuttlefish in Japanese sauce $108見到menu有cuttlefish就好想嗌🙊跟住佢係做得勁好食
見到menu有cuttlefish就好想嗌🙊跟住佢係做得勁好食 仲係超有咬口 唔會煮到un左 同埋煮完之後唔會變左太細隻 所以每一啖都好有滿足感🥰佢個汁唔exactly食得出係乜嘢 但係係一個有少少甜甜地得黎又好襯個墨魚仔既汁 所以我哋1秒就清曬呢盆野🤤
#rbyeat
#rbycafe
#rby上環
📍上環東街53號地舖
black  truffle  eggs  benedict
creamy  chicken  mushroom  spaghetti
sauteed  cuttlefish  in  japanese  sauce
2020-01-20
  • Black  truffle  eggs  benedict
2020-01-17 48 瀏覽
吾黎過都吾知原來上環巷仔有咁多隱世好嘢食 今次呢間好有格調 復刻既裝修 擺滿左好多80年代既裝飾品 中間擺放左一張木長枱 鐘意影相既吾好錯過 由門口到內裏都好有feel~✊🏼Grilled US Prime Rib eye $258食肉👦🏽諗都吾諗就揀左肉眼扒 5成熟 旁邊配上雜菜沙律同粗薯條 肉眼比5成稍為再熟多少少 不過食落仍然嫩 肉味好濃✊🏼Seafood Risotto $168而我就揀左海鮮意大利飯 4款海鮮都新鮮 最緊要係青口冇蟹仔係入面🥴 吾好睇佢好似好少 實質隻碟好深 酸甜既蕃茄汁加埋芝士碎 面頭再用火槍燒一燒 逼出芝士香味仲做埋拉絲 ~✊🏼Pink Lemonade $25比我想像中更粉紅 飲落係桑莓味 酸味味好開胃🤤~✊🏼Lime Soda $25青檸梳打 飲落好fresh~✊🏼Oldish Tiramisu $68最後梗係吾少得甜品🍮 冬甩形狀好得意😗 店員係上碟既時候淋上齋啡 食落感覺好難形容 咖啡味道好重而且好苦 鐘意咖啡苦既一定會愛上 不過我地就吾係好食得慣🙊
✊🏼Seafood Risotto $168
✊🏼Pink Lemonade $25