2020-01-22
阿叔👨🏻一向都好鍾意嚟上環太平山街,貪呢區好似大坑咁遠離煩嚣、休閒舒服😌,而且又多特色餐廳🍴,久別重逢,今次阿叔就再嚟呢間充滿懷舊色彩嘅cafe☕️。.店內、店外都係網紅打卡📸嘅好地方,店外擺放咗兩張小櫈同一張枱仔,如果天氣好☀️,朝早下晝時分嚟,一邊食好西,一邊曬住太陽,一定爽到爆燈😚!店內則以木製傢俬為主,一枱一櫈,甚至擺設都充滿懷舊英倫工業風格⚙️,呢晚阿叔晚飯時間7點幾嚟,人唔多,可以慢慢畀我影過夠!😆.#TomYumSpaghetti ($168),泰西fusion菜式,首次食冬蔭公味嘅意粉🍜,初初以為會好怪🤔,但食落又幾夾喎!醬汁非常濃味creamy,味道唔會太辣,仲有好多隻大蝦🦐,阿叔個人真心推介。👍🏼 .#GrilledUsPrimeRibEye ($258),份量唔少嘅肉眼🐮,叫咗五成熟,牛扒肉質幼嫩,都幾濃牛味,不過呢塊實在太多肥膏😣,大大扣分。反而配菜有啲驚喜,厚切薯條🍟熱辣辣,好味;新鮮沙律🥗中和肉眼油膩感,好fresh! .#OldishTiramisu ($68),朋友話係呢度嘅招牌菜之一。外型有別一般嘅Tiramisu,換上冬甩造型🍩,好可愛。蛋糕本身雪凍咗
#OldishTiramisu ($68),朋友話係呢度嘅招牌菜之一。外型有別一般嘅Tiramisu,換上冬甩造型🍩,好可愛。蛋糕本身雪凍咗,上菜時再淋上熱espresso☕️,口感一冷一熱,你既可食到可可芝士蛋糕,又可嚐到香濃咖啡味,啡迷似阿叔我咁一定會好鍾意。😛