Odelice! (PopCorn 1)

餐廳: Odelice! (PopCorn 1)
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2021-07-14 68 瀏覽
平日行popcorn 的時候,經常見到Odelice 這間法國餐廳大排長龍,所以今日刻意約朋友到這裏吃飯。Tuna Carpaccio 超級喜歡吃這個生吞拿魚頭盤,口感有嚼勁,而且配有新鮮橙肉、蕃茄等,口感清新又開胃!Mixed seafood Galatte 海鮮蕎麥薄餅蕎麥薄餅好似係餐廳的Signature之一,所以覺得一定要試一試,加上用蕎麥做的薄餅更富營養。舖在薄餅上面的蒜香忌廉汁好creamy,有濃郁的奶香。另外,海鮮的種類有很多,例如有大蝦、魷魚、帶子,款款新鮮,味道很好!法式風味漢堡配薯條漢堡內的牛肉厚實又夠Juicy,生菜、洋蔥、番茄及酸瓜都好新鮮,大啖咬落去好有口感和層次。伴碟的薯條亦都好香脆,而且味粉令人唔需要點茄汁都好夠味👍🏻餐飲:Beetroot Apple Carrot Juice 及Rose Earl Grey Ice tea 估唔到喺餐廳都可以飲到非常健康的ABC果汁!飲得出食材好新鮮,而且口感好清新!另外伯爵茶味濃郁,為炎炎的夏日帶來一點涼快!

Mixed seafood Galatte 海鮮蕎麥薄餅

法式風味漢堡配薯條

2021-07-13 52 瀏覽
今日去將軍澳搵朋友聚舊,揀咗呢間法國餐廳Odelice嚟食餐好嘅!我哋叫咗以下幾樣嘢:火腿芝士拼盤:呢個拼盤有法國風乾肉腸、豬頸肉火腿、18個月康堤法國芝士同勒布洛雄芝士,仲有四塊麵包夾埋一齊食,一開始用嚟做個前菜一流!低溫慢煮伊利比亞黑毛豬柳:呢個黑毛豬柳上面配嘅係砵酒醬汁,下面仲有啲薯蓉同烤雜菜,薯蓉好香,我同朋友都好鍾意!香煎鱈魚:煎到魚嘅外皮都係脆脆嘅!巴斯克焦香芝士蛋糕:呢種蛋糕近排都好hit,我都唔執輸叫返個嚟做甜品!嘢飲我哋就叫咗一杯red同一杯juice:

我哋叫咗以下幾樣嘢:

香煎鱈魚:煎到魚嘅外皮都係脆脆嘅!

嘢飲我哋就叫咗一杯red同一杯juice:
2021-07-03 239 瀏覽
今晚食法國大餐,之前響尖沙咀經已想試,今日就來咗佢地位於將軍澳的分店頭盤先來一個 Clams Cocotte ($148) - 蜆肉鮮甜多汁好味,肉質彈牙爽口主菜我同朋友點了香焗小牛肉扒 ($318) - 焗牛扒,份量都幾算大件,口感特別,有點像吃豬肉扒一樣,配上有濃郁黑松露味的薯蓉一起食,味道都唔錯第二款主菜,我們點了松露蜜法國油封鴨腿 ($188) - 油封鴨腿非常入味,外層皮脆,內層肉軟,味氣十足,非常美味,值得推介另外,我們還點了兩杯飲品 Grapefruit Bellini ($70) - 酒味有點重牛油果, 香蕉, 燕麥奶沙冰 ($48) - 估唔到牛油果🥑香蕉🍌燕麥奶沙冰都幾夾,健康又美味,是一杯不錯的開胃特飲最後來個甜品,為法國餐畫上完美的句號 Passion Fruit Crème Brûlée ($78) -焦糖燉蛋滑滑的, 上層有甘香的脆焦及新鮮生果

頭盤先來一個

Clams Cocotte

主菜我同朋友點了

香焗小牛肉扒

第二款主菜,我們點了

松露蜜法國油封鴨腿

另外,我們還點了兩杯飲品

牛油果香蕉燕麥奶沙冰

最後來個甜品,為法國餐畫上完美的句號

Passion Fruit Crème Brûlée

Clams Cocotte
牛油果香蕉燕麥奶沙冰
Passion Fruit Crème Brûlée
2021-07-01 119 瀏覽
今日約咗朋友黎來到popcorn 商場食呢間法國餐廳。香港比較少法國餐廳,即使有價錢都好貴,呢間餐廳價錢親民,所以特登黎試下。我哋點咗幾款野食share,想試吓平時比較少食嘅菜式。火腿芝士拼盤超級豐富嘅頭盤!由於朋友鍾意飲紅酒,佢話慢慢食住風乾火腿同法國芝士,嘆杯紅酒🍷係人生一大享受😎雖然我無飲酒,但都覺得好好食,特別係芝士,一款係充滿鹹香嘅條狀芝士,一款外硬内軟少少流心,真係好正!法國油封鴨腿蕎麥薄餅薄餅蕎麥味好香,配上雞蛋,芝士,香桃莎莎醬一齊食,好美味。油封鴨腿味道偏鹹,好香,配埋薄餅一齊食都唔錯。低溫慢煮伊利比亞黑毛豬柳豬柳味道ok,但質感無想像中咁嫩滑,上面有一粒粒嘅石榴果肉,酸酸甜甜,幾特別。巴斯克焦香芝士蛋糕🍰呢個cheese cake有兩種口感,邊位比較硬身焦香,中間部份就軟身啲,芝士味道香濃。

我哋點咗幾款野食share,想試吓平時比較少食嘅菜式。

火腿芝士拼盤

法國油封鴨腿蕎麥薄餅

低溫慢煮伊利比亞黑毛豬柳

巴斯克焦香芝士蛋糕🍰
2021-06-23
2021-06-27 136 瀏覽
用餐時是閒日,入座率得五成,所以坐得比較梳落,與好友高談亦不會影響別人!餐廳裝修走法國小店路線,比較親切但又不失浪漫!疫情下員工少得可憐,當晚全場得3人,一男兩女。。。雖然係咁,但兩位女員工工作效率非常高,無論落單,送菜,收碟,加水及埋單,統統包辦,真係要讚賞她們倆!!食物最後叫咗二人套餐$588包兩前菜,兩主菜同一甜品每款菜式都有幾樣嘢畀你揀,點都會揀到的!當晚揀咗 confit duck salad & tuna carpaccio, 兩款都好好味,份量都唔細!下次去都會 encore! 主菜無揀牛,因唔食,所以揀咗cod fish (+$30) 同 seafood quinoa crepe pizza... Um... 本人認為 crepe 係應該做甜品會較出色同夾多少少!雖然海鮮份量少得可憐,但款款都新鮮,最欣賞佢當中嘅墨魚,一D都唔 "un"!魚就正常一般般,如果下次去,應該唔會再叫了!甜品叫咗檸檬蛋糕伴雪糕!口感比蛋糕實,但又比 tart 淋,而且個人應該甜咗少少,雖然係咁,但佢面頭嘅檸檬醬再配上雪糕一齊食,令佢加番唔少分!埋單 $680, 雖然唔算話好抵,但食物環境同服務
餐廳裝修走法國小店路線,比較親切但又不失浪漫!
食物最後叫咗二人套餐$588
包兩前菜,兩主菜同一甜品
每款菜式都有幾樣嘢畀你揀,點都會揀到的!
魚就正常一般般,如果下次去,應該唔會再叫了!
埋單 $680, 雖然唔算話好抵,但食物環境同服務加埋都算值嘅!
2021-06-23 88 瀏覽
放工同媽媽撐枱腳,帶佢飲紅酒食火腿芝士~一杯紅酒、一杯紅菜頭甘筍蘋果汁紅酒都醇滑,無苦澀味,配芝士火腿一流,紅菜頭果汁好健康,係時候要補下維他命~|火腿芝士拼盤|$218火腿好甘香同軟滑,夠亮澤好吸引~兩款芝士各有特色,夾火腿食都好適合一款較濃味硬身,一款較淡較軟身~|法國油封鴨腿蕎麥薄餅|$135除左主角油封鴨腿,肉質保持滑溜,材料仲有雞蛋、芝士、香桃莎莎醬,賣相味道都唔錯,加上香桃醬甜甜的又幾特別~|低溫慢煮伊比利亞黑毛豬柳|$238砵酒醬汁、香滑薯蓉、烤薯蓉,黑毛豬柳好嫩,脂肪唔算多,但爽滑入口,果然低溫慢煮係唔同啲~|巴斯克烤香芝士蛋糕|$88好傳統正宗嘅巴斯克蛋糕,頂層烤得焦焦的,蛋糕唔算係平時個種幼滑,但較有香濃烤香味~配搭士多啤梨醬汁好美味~~
放工同媽媽撐枱腳,
帶佢飲紅酒食火腿芝士~

一杯紅酒、一杯紅菜頭甘筍蘋果汁
紅酒都醇滑,無苦澀味,配芝士火腿一流,
紅菜頭果汁好健康,係時候要補下維他命~

|火腿芝士拼盤|$218
火腿好甘香同軟滑,夠亮澤好吸引~
兩款芝士各有特色,夾火腿食都好適合
一款較濃味硬身,一款較淡較軟身~

|法國油封鴨腿蕎麥薄餅|$135
除左主角油封鴨腿,肉質保持滑溜,
材料仲有雞蛋、芝士、香桃莎莎醬,
賣相味道都唔錯,加上香桃醬甜甜的又幾特別~

|低溫慢煮伊比利亞黑毛豬柳|$238
砵酒醬汁、香滑薯蓉、烤薯蓉,
黑毛豬柳好嫩,脂肪唔算多,
但爽滑入口,果然低溫慢煮係唔同啲~

|巴斯克烤香芝士蛋糕|$88
好傳統正宗嘅巴斯克蛋糕,頂層烤得焦焦的,
蛋糕唔算係平時個種幼滑,但較有香濃烤香味~
配搭士多啤梨醬汁好美味~~
  • 橡果級伊利比亞黑毛豬柳
2021-06-23 1946 瀏覽
與友人相約下班後短聚聊天,辛苦了一天總想坐舒服一點也想吃好一點,選了在Odelice晚飯。餐廳在Popcorn,很方便同在九龍東的我們。點好了菜,先來了飲品。友人愛白酒,故單點了一杯,入口帶點酸度,味道較清新,適合配海鮮。我則想來點甜的,選了一杯Tropical特飲,主調熱情果,很香甜。我很愛芝士,店員推介我們點布拉塔芝士佐蕃茄三重奏。中間一大個芝士波波,味道清新,配上火箭菜及蕃茄仔,很開胃。另一道前菜點了蜆。份量很多,蜆肉隻隻鮮甜飽滿,煮的時間剛好,白汁更是一流,好味到每隻蜆都要沾滿汁才啜入口,撈意粉應該相當岀色。其中一道主菜選了煎鱈魚。上桌時覺得擺盤很美鱈魚肉質軟滑,下方綠色的青豆蓉味道清新但未有草青味,露荀亦鮮嫩無渣,不錯。另一主菜點了重口味的Burger,size超大! 漢堡肉未有過熟,中間是漂亮的粉色,麵包口感外脆內軟,加上拉芝芝士,炒過的洋蔥及生菜,好吃。另外餐廳配的不是普通薯條而是蕃薯條,咸咸甜甜的滋味比薯條要更岀色,明明很飽也一口接一口。總覺得完美的一餐是要吃甜品才滿足! 來法式餐廳當然要選個法式甜品。選了火焰橙酒可麗餅配雲尼拿雪糕。上桌時才將帶火焰的橙酒倒下!酒味揮發

White  wine

布拉塔芝士伴蕃茄三重奏

白汁煮蜆

其中一道主菜選了煎鱈魚。上桌時覺得擺盤很美
煎鱈魚手青豆蓉

Classic  Burger

總覺得完美的一餐是要吃甜品才滿足! 來法式餐廳當然要選個法式甜品。選了火焰橙酒可麗餅配雲尼拿雪糕。上桌時才將帶火焰的橙酒倒下!酒味揮發了一點,不會太濃,可麗餅口感良好,加配橙肉和雲尼拿雪糕,整體口味相當平衝,為晚飯畫上完美句號。
火焰橙酒可麗餅配雲尼拿雪糕

整體餐廳環境不錯,店員服務亦親切,價錢合理且份量大滿足,下次可再多約幾位朋友試多幾款菜式。
2021-06-16
White  wine
布拉塔芝士伴蕃茄三重奏
白汁煮蜆
煎鱈魚手青豆蓉
Classic  Burger
火焰橙酒可麗餅配雲尼拿雪糕
2021-06-20 354 瀏覽
對於剛搬進TKO的無飯情侶來說, 呢區有很多食肆讓我們慢慢嘗試!男友落order: 吃好點, 西餐, 坐得舒服起呢幾個要求下, 好快就在openrice搵到目標, 至緊要就腳同近屋企嘛望過Menu再加食評後, 好多食物都想試,尤其放工在好餓的情況下,點了好幾款慰勞肚仔Odelice!在香港有好幾間分店, 但我們還是第一次試主打是法國菜為主, 不要被法國菜3個字嚇怕, 他的價位不高昂, 又不叫便宜, 是中等親民價位, 而上菜也不會太久, 至緊要食物質數都啱我同男友口味!星期二晚上時段, 餐廳都有一半入座率, 微昏的環境又不嘈吵的環境下, 很想配杯酒在服務員介紹下, 揀了果味重一點的Riesling, 冰凍微酸是易入口的白酒先來一份Chef’s Platter 唔知點解和男友吃飯, 很喜歡點Platter, 可能是一碟入面有好幾款唔同的食物, 可以一次過滿足幾個願意咁啦~呢個拼盆有煙三文魚, 巴馬臣芝士, Parma Ham, 風乾肉腸, 烤麵包和蔬菜, 特式牛油果醬份量都唔少, 每款都有好多片, 全部都唔會太咸, 巴馬臣芝士和Parma Ham都是我至愛而那個牛油果醬混了少許洋蔥, 仲有
男友落order: 吃好點, 西餐, 坐得舒服

望過Menu再加食評後, 好多食物都想試,
尤其放工在好餓的情況下,點了好幾款慰勞肚仔

Odelice!在香港有好幾間分店, 但我們還是第一次試
主打是法國菜為主, 不要被法國菜3個字嚇怕,
他的價位不高昂, 又不叫便宜, 是中等親民價位,
而上菜也不會太久, 至緊要食物質數都啱我同男友口味!

先來一份
Chef’s Platter

份量都唔少, 每款都有好多片,
全部都唔會太咸, 巴馬臣芝士和Parma Ham都是我至愛
而那個牛油果醬混了少許洋蔥, 仲有一粒粒牛油果肉, 唔會打到茸哂, 味道微辣的, 塗在脆口的麵包上同吃, 中和味道
Chef’s Platter

見到Menu都有好幾款是用"OMNI新豬肉"來造, 簡直是素食者福音!
雖然"OMNI新豬肉"面世多時, 但我....是未吃過的, 男友肯SHARE, 就點了一份來試試
OMNI meatballs 其實賣相同口感我唔係太分別得到
用了味道較濃的地中海醬, 肉丸表面有點似炸過的, 有少許脆口
酸味味的地中海醬讓炸過的肉丸唔覺得膩
OMNI meatballs

唔講真係唔知係食緊植物肉, 成日聽人講難食, 我又唔覺喎!
OMNI meatballs

French Burger, 伴碟的是蕃薯條, 它的沙律醬汁很特別,有少許辣味,和蕃薯條很夾
Burger 很大隻,來的時候還看到黑安格斯牛肉漢堡啲汁慢慢咁bi 出來,是新鮮熱辣烹製的
芝士也被熱溶流下來👍🏻
French Burger

超厚的漢堡和超多生菜,還有點炒過的洋蔥
平日我會走洋蔥,但炒過後的洋蔥變得溫和沒有那種刺激感,入口讓人容易接受
安格斯牛多汁,有牛味
包皮應該是經烤焗過,切下去時感到表面有點兒脆身,但不是硬的脆,入口時都是軟糯是帶點甜味的麵包
幸好生菜層也很厚身,減低只吃肉類的膩

最初的白酒也是特別配這道主菜
白酒是要配海鮮的🥰
黃加綠醬汁很醒神,鱈魚皮用了鹽和黑胡椒一同煎,上檯時很有香脆的味道,魚肉質淨得來嫩滑
COD Fillet

最後總要吃個法國出名的crepe 甜品作埋尾
火焰橙酒可麗餅加雲呢拿雪糕
有色有樣,侍應會在客人面前淋上橙酒再點火,很有氣勢!吃一口冷暖在心頭,酒味都有點濃,可麗餅吸收哂橙酒的香味👍🏻
Crepe Suzette

今晚食得非常豐富,攬著肚仔回家
餐廳環境及服務一樣好,以後一定有更多機會再來的
2021-06-15
French Burger
COD Fillet
Crepe Suzette
2021-06-20 89 瀏覽
今日去將軍澳站同朋友食飯,一出地鐵站上電梯,就見到有間Odelice!,原來將軍澳都有分店,當然要試下。白酒配海鮮,一流 再加一杯士多啤梨羅勒冰茶,羅勒同士多啤梨味道好夾布拉塔芝士佐蕃茄三重奏 水牛芝士好香,好大塊,個沙律好fresh,好開胃蕃茄汁蜆蜆肉好新鮮,無沙,蕃茄味濃郁海陸拼盤有牛扒配原隻波士頓龍蝦,龍蝦肉好彈牙。牛扒燒得啱啱好,有濃郁肉味,唔洗加醬都好好味。最後當然唔少得可麗餅,店會喺酒上點火再加酒落去可麗餅上面,再加埋雪糕一齊食,一流!

白酒配海鮮,一流

再加一杯士多啤梨羅勒冰茶,羅勒同士多啤梨味道好夾

布拉塔芝士佐蕃茄三重奏
水牛芝士好香,好大塊,個沙律好fresh,好開胃

蕃茄汁蜆
蜆肉好新鮮,無沙,蕃茄味濃郁

海陸拼盤
有牛扒配原隻波士頓龍蝦,龍蝦肉好彈牙。
牛扒燒得啱啱好,有濃郁肉味,唔洗加醬都好好味。

2021-06-19 222 瀏覽
平時外出吃飯,很少會想到去食法國菜,一來餐廳選擇不多,二來無論價位與氣派都好像要拒人於千里。難得有一間法式小餐館,以吃一頓普通西餐的價錢就可以大吃一頓法式大餐,加上無拘無束的餐廳環境,讓人很relax.Mixed Seafood Galatte  海鮮蕎麥薄餅好像是crepe 的變奏。加入蕎麥的薄餅,多了一重顆粒感,蕎麥更含有豐富纖維及其他微量元素,感覺更健康。海鮮部份絕不欺場,有大蝦,魷魚,帶子,帶子呈半熟狀態,嫩滑多汁。大蝦肉質紮實,味道鮮甜,魷魚彈牙鮮味,所有海鮮都可以媲美新鮮貨,絲毫沒有雪味。汁醬是creamy 的忌廉白汁,濃郁的奶香跟海鮮是絕配。加上微苦的火前菜,是很平衡的味道。Truffle-Honey Glazed French Duck Confit  松露蜜法國油封鴨腿  要數法國菜的代表,當然不可不提油封鴨腿。鴨腿一上桌已經能夠嗅到其油香。鴨腿外皮薄脆而不油膩。鴨肉呈一絲絲狀,口感軟嫩,有入口即化之感,鴨肉味濃郁,越嚼越香。配搭肉桂蘋果片同吃,有解膩提味之效果。不可不提其配菜同樣出色,有羽衣甘藍,煙肉,薯仔,蕃茄等,鴨油流落配菜當中,令配菜變得香氣十足,口感油潤。絕

Mixed Seafood Galatte  海鮮蕎麥薄餅

要數法國菜的代表,當然不可不提油封鴨腿。
不可不提其配菜同樣出色,有羽衣甘藍,煙肉,薯仔,蕃茄等,鴨油流落配菜當中,令配菜變得香氣十足,口感油潤。絕對要誇張地叫一聲:Bravo!
Over-Roasted Veal Chop 香焗小牛肉扒
一客有兩大件,份量十足,足夠三四人共享。
雖然是「香焗」小牛肉扒,但上桌時竟然有點炭燒香,外層焦香誘人。肉質倒不像一般牛扒的口感,竟然有點像豬肋排???肉質像裝上了彈弓般彈牙,一邊咀嚼,肉汁一邊流出來,且肉香十足。
千萬不要錯過底下的黑松露薯蓉,黑松露份量多,把薯蓉染成微灰色,黑松露香氣逼人,薯蓉質感creamy, 表現跟主角同樣出色。

Crème brûlée  法式焦糖燉蛋
用匙子一戳開,焦糖應聲碎裂,焦糖甜蜜,帶有微微焦香。燉蛋的味道跟我之前吃過的不一樣,帶有微酸的檸檬味,跟甜絲絲的焦糖同吃,有平衡甜味之效,多吃都不會覺得膩。
Grapefruit Bellini
加了一片果乾作點綴, 很吸晴.  汽泡白酒味道清爽,入口有回甘的味道,跟海鮮及肉類搭配亦對味。喝時傳來陣陣果香, 女士也適合。
Avocado , Banana & Oat Milk Smoothie  牛油果,香蕉,燕麥奶沙冰

不好酒的也有好多飲品選擇, 例如果汁, 沙冰, 咖啡等.

牛油果,香蕉,燕麥奶沙冰 - 牛油果的味道相當突出,其creamy 的口感及獨特的油香令人欲罷不能,牛油果控千萬不要錯過!
味蕾經過牛油果的洗禮後,就會嚐到香蕉的清甜。用上燕麥奶取代牛奶作smoothie 的base, 不減濃滑,而且飲得出沒有添加糖水,非常健康。

2021-06-10
  • 松露蜜法國油封鴨腿
  • 香焗小牛肉扒
2021-06-19 1543 瀏覽
跟朋友到將軍澳午餐,路過此店舖,感覺很不錯。故决定今日就在這裏用餐。有一個新的午市套餐,一向喜愛嘗試新事物的我,就跟朋友選了這個午市套餐。 Daily Soup : 粟米忌廉湯(是日餐湯):以鮮粟米烹煮而成的粟米忌廉湯,新鮮清甜。 Tuna Carpaccio : 這個生吞拿魚片頭盤已超值,賣相吸引,入口質感有點像牛肉。配以新鮮橙肉、蕃茄、生菜,感覺清新。 Seared Atlantic Cod Fillet : 鱈魚柳肉厚,沒一點腥味。魚柳下是豆蓉和蔬菜。帶甜的豆蓉非常滑,蘆筍爽脆。 French Duck Galette (法國油封鴨腿蕎麥薄餅) : 油封鴨和可麗餅皆為法國著名美食,油封鴨雖說是以鴨的油脂烹調而成,但不油膩。鴨肉入味,鴨皮仍有點脆,滋味無窮。可麗餅上有蛋、洋蔥和青瓜粒、芝士和香桃莎莎醬,混和一起吃,非常可口。 Beetroot, Apple, Carrot juice : 鮮榨紅菜頭、蘋果和紅蘿蔔汁非常新鮮,入口順滑,健康飲品之選 Rosy Earl Grey Ice tea : 百爵茶濃郁香滑,加入花瓣,不但賣相吸引,更令飲品添上花香。冰涼的飲品在炎夏之中使人清爽

粟米忌廉湯(是日餐湯)

Seared Atlantic Cod Fillet

French Duck Galette

鴨肉入味,鴨皮仍有點脆,滋味無窮。

Beetroot, Apple, Carrot juice

Rosy Earl Grey Ice tea : 百爵茶濃郁香滑,加入花瓣,不但賣相吸引,更令飲品添上花香。冰涼的飲品在炎夏之中使人清爽不少。

Rosy Earl Grey Ice tea

2021-06-10
午餐
粟米忌廉湯(是日餐湯)
Seared Atlantic Cod Fillet
French Duck Galette
Beetroot, Apple, Carrot juice
Rosy Earl Grey Ice tea
  • FrenchDuckGalette
  • SearedAtlanticCodFillet
  • TunaCarpaccio
2021-06-13 1262 瀏覽
在POP CORN走走逛逛,選擇了這家看起來帶點復古小優雅的餐廳吃晚餐。被安排在正對吧檯的位置,賞心悅目。Avocado Banana & Oat Milk Smoothie 牛油果香蕉燕麥奶沙冰 ,牛油果濃厚順滑的感覺沒得輸,香濃停不了口。Grapefruit Bellini 西柚貝里尼 ,入口很香檳氣泡feel,酸酸甜甜的味道很開胃。Mixed Seafood Galette 雜錦海鮮蕎麥薄餅 ,魷魚鮮味、帶子大粒、鮮蝦彈牙,最點睛是醬汁的搭配。Truffle-Honey Glazed French Duck Confit 松露蜜法國油封鴨腿 ,鴨腿肉嫩,輕輕一扯就能骨肉分離,配上伴碟的蘋果乾更能提升味道的層次,還有羽衣甘藍的調味帶酸也令人很開胃。Oven-Roasted Veal Chop 香焗小牛肉扒,服務生溫馨提示熟度是一定的,大概7成,肉質還能保持粉紅柔軟不乾柴,伴碟的黑松露薯蓉不是簡單的將黑松露撒在薯蓉上,而是已經將黑松露拌入了薯蓉中,薯蓉顏色都變成灰的了,入口超美味。Passion Fruit Creme Brulee 熱情果焦糖烤布蕾 ,表面的焦糖層烤成脆片,底下的烤
被安排在正對吧檯的位置,賞心悅目。
Mixed Seafood Galette
Oven-Roasted Veal Chop
Passion Fruit Creme Brulee 熱情果焦糖烤布蕾 ,表面的焦糖層烤成脆片,底下的烤布蕾可能是加入了熱情果的原因,酸酸的滋味非常刺激味蕾,很是解膩。
Passion Fruit Creme Brulee
滿足的一餐,環境優食物佳,尤其欣賞每道菜和醬汁的配搭,調味有驚喜。
2021-06-08
Mixed Seafood Galette
Oven-Roasted Veal Chop
Passion Fruit Creme Brulee
  • PassionFruitCremeBrulee
  • Oven-RoastedVealChop
  • Truffle-HoneyGlazedFrenchDuckConfit
  • MixedSeafoodGalette
  • GrapefruitBellini
  • AvocadoBanana&OatMilkSmoothie
2021-06-11 98 瀏覽
作為TKO街坊,疫情期間,係度買過多次外賣,感覺一直不錯。所以,見今日星期五又放得早,一個人走去食個early dinner,避開人潮。因無食lunch,有點餓,所以諗住先來一個粟米忌廉湯,以免空肚食晚餐唔知係咪我5:30pm坐低太早到,成煲湯未煲好,稀到呢......更唔好講嗰片又硬又唔香的麵包了Feel到廚師有刻意打碎啲新鮮粟米落湯的,但實在好唔creamy,好似將一盒地捫粟米湯加了3份水的感覺最慘係,我以為食到因廚師用新鮮粟米粒/粟米芯打碎而成的湯料,但,食食下有幾條刺......起初似粟米鬚,跟住嗰條似幼魚骨,第三條似硬魚骨,插損了一點牙肉,終於剩了半碗湯!但仍攪到跟住成餐飯都要用左邊牙去咀嚼到上主菜時,我順道向侍應姐姐反映,希望廚師留意(我怕其他客人都中招),我有認真但細細聲的指住啲「刺」話俾佢知,佢的回應令我好surprised......佢秒回話我知原來嗰啲係「香茅」!好有創意的法式料理,但心諗,都要考慮食客的用膳安全吧?!幸好先苦後甜,油封鴨髀外脆內鬆化,配菜非常match,總算為這一餐加番晒分!其實個湯只係$45,反映俾侍應聽時,無諗過R咩著數,但估唔到一間聲稱法式餐

其實個湯只係$45,反映俾侍應聽時,無諗過R咩著數,但估唔到一間聲稱法式餐廳,侍應向經理反映顧客意見後,完全無打算回應、或主動詢問客人意見

去得Odelice,並非要求五星級或酒店的質素,只想近近地、平平地食個casual而fine fine地的dinner,食的是對這品牌的信心吧?

好難得等到Odelice開到嚟TKO,期望餐廳更上一層樓,越嚟越旺、越做越好!

粟米忌廉湯配麵包
油封鴨髀
2021-06-11
油封鴨髀
2021-06-09 1035 瀏覽
朋友約吃晚飯,由於我從未到過PopCorn這商場,於是就約朋友來這裡,先前在網上找到這餐廳,覺得食物很特別,原來是法國菜餐廳,我和朋友都比較少吃,於是就訂座了。先來的是飲品我點了鮮榨果汁:紅菜頭,蘋果,紅蘿蔔汁一聽已經覺得這杯飲品非常健康,而且我亦很喜歡紅菜頭的味道加上餐牌寫著無添加冰塊,水或糖這杯飲品的確非常清新,充滿著紅菜頭的味道,而且的確是無添加的鮮榨果汁朋友說來法國餐廳當然要飲杯紅酒,侍應為朋友推介了這款紅酒,容易入口,口感順滑,果味適中。朋友是風乾火腿愛好者,所以就點了一客火腿芝士拼盤$218(法國風乾肉腸,豬頸肉火腿,18個月康堤法國芝士,勒布洛雄芝士)-配上四塊麵包,芝士厚切絕不吝嗇-風乾火腿鹹鹹香香很滋味-肉的味道亦很香濃低溫慢煮伊利比亞黑毛豬柳$238(香滑薯蓉,烤雜菜,砵酒醬汁)-本身已很喜歡吃黑毛豬,亦知道伊利比亞黑毛豬很有名-廚師很細心已把黑毛豬柳切片-低溫慢煮肉嫩多汁-可以看見黑毛豬帶有粉紅色,口感極柔軟。肉汁非常豐富-配上砵酒汁很滋味,與肉味很配襯,非常讚法國油封鴨腿蕎麥薄餅$135(配雞蛋,埃文達芝士,香桃莎莎醬)-法式油封鴨腿是法國的經典菜色,而蕎麥薄餅

先來的是飲品
我點了鮮榨果汁:紅菜頭,蘋果,紅蘿蔔汁
一聽已經覺得這杯飲品非常健康,而且我亦很喜歡紅菜頭的味道
加上餐牌寫著無添加冰塊,水或糖

朋友是風乾火腿愛好者,所以就點了一客
火腿芝士拼盤$218

-配上四塊麵包,芝士厚切絕不吝嗇
-風乾火腿鹹鹹香香很滋味
-肉的味道亦很香濃

低溫慢煮伊利比亞黑毛豬柳$238
(香滑薯蓉,烤雜菜,砵酒醬汁)

-本身已很喜歡吃黑毛豬,亦知道伊利比亞黑毛豬很有名
-廚師很細心已把黑毛豬柳切片
-低溫慢煮肉嫩多汁
-可以看見黑毛豬帶有粉紅色,口感極柔軟。肉汁非常豐富
-配上砵酒汁很滋味,與肉味很配襯,非常讚

法國油封鴨腿蕎麥薄餅$135
(配雞蛋,埃文達芝士,香桃莎莎醬)

-法式油封鴨腿是法國的經典菜色,而蕎麥薄餅從未吃過,所以就試了
-油封鴨腿很淋身,不用力已經可以切開
-鴨腿很大隻
-雖然是用油封的煮法,也不會感覺油膩但同時充滿鴨香
-蕎麥薄餅配上香桃莎莎醬,有青瓜和洋蔥,非常清新

巴斯克焦香芝士蛋糕$88

-這種芝士蛋糕外層焦香,內裡是輕盈和軟綿的口感
-芝士味濃郁,喜歡甜品的我們吃得非常滋味

這餐晚飯非常飽,亦吃得很滿足,餐廳的菜式亦令我們感受到法國風味。
2021-06-07
2021-06-06 108 瀏覽
將軍澳唐賢街Popcorn由頭行到落尾,搵食一啲都唔難,因為左一間右一間响shopping Mall,好多嘢行,見到邊間食,喜歡就坐低,呢間意大利菜,唔使講入去整返個午餐,因為食外國餐就一定係湯主菜飲品沙律,一定有得你揀啦,兩個人一個餐A一個餐B,整個傳統嘅burger要薯條,大大個漢堡,唔可以直切,要打橫一層一層食,直切散晒,更加變得個碟好細碟,牛肉漢堡更加加厚一陪咁厚,好彩分開一人食一半,重要慢慢嘆,唔係食唔落第二個一個蟹肉露筍pizza,呢個薄pizza非常好味,原因佢係一般嘅Pizza,唔同佢嘅製造又薄又軟身,唔係一般嘅薄脆或者係厚厚芝心送批,又見的蟹肉係一舊舊,又有蟹肉絲,配埋露筍更加有軟滑爽脆醬汁伴味,所以呢個Pizza係一種嘆呀!嚟嘅前菜沙律同埋一個南瓜湯,沙律都好特別有幾件厚厚切嘅吞拿魚,大大嚿係意料中嘅意外,值得一試㗎呢個餐再加埋嗰南瓜湯,都係好好味湯都已經咁好味啦。再杯凍檸檬茶,一個下午食完美落樓。
將軍澳唐賢街Popcorn由頭行到落尾,搵食一啲都唔難,
大大個漢堡,唔可以直切,要打橫一層一層食,直切散晒,
呢個薄pizza非常好味,原因佢係一般嘅Pizza,

嚟嘅前菜沙律同埋一個南瓜湯,
沙律都好特別有幾件厚厚切嘅吞拿魚,
大大嚿係意料中嘅意外,
再杯凍檸檬茶,一個下午食完美落樓。