Odelice! (PopCorn 1)

餐廳: Odelice! (PopCorn 1)
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2021-08-27 349 瀏覽
之前和女兒到過灣仔的Odelice 吃晚餐,今天來了將軍澳探朋友,一於就試試Odelice 的午市套餐啊!我們大約1時半來到,餐廳已差不多滿座,幸好仍有雙人枱,我們便可以立刻入座。這裡的午市套餐有多款選擇,可因應不同的口味揀自己喜歡的,亦可加錢點配前菜,及升級餐飲,而午市套餐本身已包餐湯及餐飲的。今天的餐湯是西蘭花忌廉湯,我們也叫了前菜煎封呑拿魚薄片,主菜叫了虎蝦意粉,及特色啤酒烤雞,飲品叫了紅菜頭汁,及玫瑰伯爵茶。西蘭花忌廉湯入口清淡,最適合健康人士之選煎封呑拿魚薄片賣相一流,份量十足,魚肉細嫩,配菜好fresh,是推介之一特色啤酒烤雞配薯條上枱時非常吸晴,皮脆肉嫩,雞肉帶點甜,果然很有特色,加埋熱辣辣的薯條一起吃,簡直無停口虎蝦意粉也很有驚喜,虎蝦大大隻,肉質甜美,意粉彈牙,食落有口感,配料有蕃茄仔及橄欖,是非常健康的組合飲品方面,這裡的選擇亦富有特色,可upgrade 選配精選飲品,我們叫了紅菜頭汁,及玫瑰伯爵茶。紅菜頭汁一飲便知是新鮮出品,裡面還混有蘋果及紅蘿白汁,非常有益。玫瑰伯爵茶茶香濃郁,入口傳來陣陣玫瑰香,令人有清新芳香的感覺
西蘭花忌廉湯入口清淡,最適合健康人士之選
2021-08-24
午餐
2021-08-24 63 瀏覽
係咪我黑仔 食親都伏😞😞😞叫左個巴拿馬火腿蕎麥薄餅同4隻生蠔生蠔個擺盤幾靚 食落可以接受但有下次唔會再叫 d蠔雖然有好多冰助住但係入口係暖既 上面d水仲要唔係蠔既水 係淡水🥶然後 等左20分鐘個pizza終於來啦jesus 一來個樣好吸引 但係一食落真係好。難。食先唔講個餅底係類似pancake甘既質地 除左4個角係脆 其餘都係濕濕地淋淋地 問題在於d調味真係好怪 聞落有白花油味 食落仲有d苦 我以為係因為餅底有d lone所以先苦 所以問下waitress 佢話係正常 苦味來自於蕎麥😅😅真係好怪就算好餓都食5落 食左半塊就停手俾錢走人啦
係咪我黑仔 食親都伏😞😞😞
叫左個巴拿馬火腿蕎麥薄餅同4隻生蠔

生蠔個擺盤幾靚 食落可以接受
但有下次唔會再叫 d蠔雖然有好多冰助住
但係入口係暖既 上面d水仲要唔係蠔既水 係淡水🥶
然後 等左20分鐘個pizza終於來啦
jesus 一來個樣好吸引
但係一食落真係好。難。食

2021-08-23 51 瀏覽
今日黎將軍澳間Odelice!食嘢,感覺上都唔錯!Daily soup (南瓜湯)湯比較清淡 突出翻南瓜嘅一絲絲甜味,偶爾仲feel到有南瓜蓉,口感上加分🤩Truffle burrata bowl ($128)水牛芝士夠曬大塊,鍾意同番茄仔一齊食,奶味同番茄嘅酸味中和得好好,仲淋上黑醋汁,感覺好fresh🤩😉主菜 Chicken & onsen egg spaghetti ($105)意粉有軟而彈的口感,份量都足夠。將溫泉蛋同意粉攪拌均勻後,蛋黃與忌廉汁融合後真係好搭!瞬間變得好creamy, 雞肉、煙肉同少少蒜炒埋絕對冇得輸!🤤Classic burger ($138)Burger塊扒叫左5成熟,肉質鮮嫩多汁,每一層都好豐富,我最鍾意就係塊酸黃瓜!夾上流曬汁水嘅肉排令到burger嘅口感同埋味道更上一層。薯條本身就冇咩味,但係口感都好脆,可以自己加鹽或者點蕃茄醬Beetroot, apple, carrot juice Carrot嘅味道較濃郁,回味係蘋果味,感覺上好健康,女士們應該鍾意❤️Rosy Earl Grey Ice tea淡淡嘅玫瑰味加上伯爵茶,好好飲!顏值更是高~呢餐飯食
今日黎將軍澳間Odelice!食嘢,感覺上都唔錯!

Daily soup (南瓜湯)

Truffle burrata bowl ($128)

Classic burger ($138)

Beetroot, apple, carrot juice

Rosy Earl Grey Ice tea
淡淡嘅玫瑰味加上伯爵茶,好好飲!顏值更是高~

呢餐飯食得好開心 計畫下次同屋企人再黎過🤩
2021-08-20 48 瀏覽
今日同朋友去咗呢間法國餐廳食下午茶,我食咗一個焦糖蘋果可麗餅,個玉桂蘋果好好食,焦糖醬都香濃嘅,加埋一球雲呢拿雪糕,都幾夾,食甜品飲杯熱咖啡都好舒服,仲有一塊曲奇添。
2021-08-18 63 瀏覽
之前係尖沙咀食過Odelice嘅甜品,幾中意佢地嘅甜crepe,見將軍澳有分店就一行8人黎試下晚餐。不過😂有少少位就失望的,因法菜味道偏港式,變相無太重嘅餐廳特色。🔸白汁蜆肉 蜆肉尚算大粒而且每一粒都充滿水份,小食黎講都算係可以,加上有芫茜同檸檬汁配襯夠fresh,賣相都吸引架!但調味偏淡了一點,未有食到奶香氣稍為扣左分😿質量平平🔸Cold cut 拼盤Cold cut正常發揮,牛油果醬配包幾好味,當中最中意係d cheeseeee,三文魚就色水一般,令整體望落去減左d美觀同食慾嘅感覺,唔夠煙燻味比較淡口😯🔸黑松露薯條✌🏼呢個就無得輸喇,又脆、香口同大份🥰🥰小食黎講真係算大份,一兜長方形夠哂2-3人食,最後encore多一份。不過第二份就多左鹽咸左d,但黑松露蛋黃醬幾時都係勝利的😇🔸法國空運黑青口配薯條黑青口一直都係肉嫩又無沙,細size而容易掛汁,係自己非常中意嘅品種。但係…香蒜煮白酒又唔係好食得出有酒味,可能太早落酒都揮發哂。加上汁都係煮得唔夠入味,黑青口亦唔夠熱,失色左😥有點可惜🔸澳洲Ribeye steak & fries👑看似3成食落都係5成熟,呢個扒可以推👍🏼簡單鹽就已經好

🔸白汁蜆肉

🔸Cold cut 拼盤

🔸黑松露薯條

🔸法國空運黑青口配薯條

🔸澳洲Ribeye steak & fries👑
看似3成食落都係5成熟,呢個扒可以推👍🏼簡單鹽就已經好好味,牛配羅勒醬都係一流。🌟

🔸甜品 - cheese cake , crepe👑
Odelice 都係甜品比較俘虜到大家嘅胃😛煎香左嘅Crepe 配完美組合Nutella 、朱古力雪糕同香蕉🍌easily win. Cheese cake鬆厚,唔係厚實實嘅口感幾好👍🏼cake黎講就貴左少少🤏

2021-08-17 53 瀏覽
今日約咗個舊同事去將軍澳行街佢同我講話呢間餐廳睇好似好靚就叫我入去試吓望落去又好似真係幾Grand嘅再睇吓門口個餐牌佢哋而家做緊兩個唔同嘅癲拿set,見到都唔算好貴同埋嘢食嘅種類都好多所以就入去!餐廳裝修真係chill,好relax 店員又好好態度俾人感覺好舒服牆上都掛住唔同法國風景嘅話同埋一啲法文以為自己真係去咗法國旅行🧳呢到都有唔少酒精味品同埋法式嘅甜品我地唔飲酒嘅就叫左杯沙冰芒果椰子熱情果:唔太甜!是日係雜菜湯,佢有別於平時一般出邊餐廳嘅雜菜湯佢呢個比較creamy,但食到好多菜粒配脆面包🥯正喔前茶就叫左platter !好豐富!Cold cut 有兩款ham加上新鮮smoked salmon 同雜菜,配面包食,口感一流啊 淨係食呢個都好飽😂😂😂😂主菜我地叫左pork tenderloin 同risotto 大有驚喜啊!豬肉好淋,唔柴!加上好開胃嘅sauce ,令人一口接一口!薯蓉都出色,好香牛油味,好滑另一個risotto 嘅份量都好多,海鮮配料十足, 配埋蕃茄汁又好開胃最後甜品我地叫左snow white crepe ,爆多忌廉啊 好邪惡strawberry sauce 唔會
今日約咗個舊同事去將軍澳行街
佢同我講話呢間餐廳睇好似好靚就叫我入去試吓
望落去又好似真係幾Grand嘅

餐廳裝修真係chill,好relax

店員又好好態度

俾人感覺好舒服
呢到都有唔少酒精味品同埋法式嘅甜品
我地唔飲酒嘅就叫左杯沙冰

芒果椰子熱情果:唔太甜!
配脆面包🥯正喔
前茶就叫左platter !好豐富!

大有驚喜啊!

strawberry sauce 唔會死甜,做得幾好!
2021-08-15 77 瀏覽
難得放假今天走到將軍澳逛逛,晚餐對自己好一點那一餐法國菜。法國Domaine Mersiol Riesling, Alsace AOC, FranceFrench burger 法式風味漢堡配番薯條 $ 158平常的burger是以車打芝士及牛肉組成,是次這個burger卻是法式Reblochon芝士和黑安格斯牛肉漢堡,芝士滑膩而柔軟。 氣味辛辣,但味道卻溫和。這種特別的芝士把整個burger也昇華了。安格斯牛肉漢堡非常富牛味!OMNI 新膳肉丸 $108在餐牌上看見這個植物肉丸,覺得比較健康和可以減碳,於是便點要這一個菜,植物肉丸配以香辣地中海醬汁,帶一點辛辣,非常惹味,質感比真的肉丸更加好味!煎封大西洋鱈魚 $228雪白的鱈魚柳新鮮香,煎過後仍Juicy, 入口有輕微的辛辣感,這種親呀咁是來自表面的黑椒我條味的蕃紅花,入口只有鱈魚柳的新鮮香味,輕微辛辣的after taste 長留於口中長久不散,讓人難以忘懷。fresh clams cocotte 新鮮大蜆鍋 $148以蘋果白蘭地忌廉汁煮成,蜆肉鮮咸豐口感熱帶風凍飲茶 $38有熱情果、菠蘿汁、芒果、羅勒,酸酸的非常醒胃
難得放假今天走到將軍澳逛逛,晚餐對自己好一點那一餐法國菜。

OMNI 新膳肉丸 $108

煎封大西洋鱈魚 $228

以蘋果白蘭地忌廉汁煮成,蜆肉鮮咸豐口感

熱帶風凍飲茶 $38
有熱情果、菠蘿汁、芒果、羅勒,酸酸的非常醒胃
  • French burger 法式風味漢堡配番薯條
We were looking around on where to eat and I've came across this place.Before the rush hour started we got a seat first. After 12 it was crazy busy, everyone running here and there!I ordered the avocado benedit. First of all I just want to say that the avocado was under ripped and the poached egg was cold? ( as I've never had cold poached egg in a benny? )The guac tasted okay and wasn't served with muffins but like soft White bread. Outcome was eye catching but the taste was 2/10.The beef pasta

The beef pasta was even better! nice tender beef was nice. I would say it's a 6/10 for taste.

2021-08-10 53 瀏覽
☆ 𝙊𝙙𝙚𝙡𝙞𝙘𝙚!將軍澳唐賢街9號PopCorn商場1樓F23號舖本身今年有機會再去法國,而家咩都無啦唉!我唯有靠食物回憶下啦(´༎ຶོρ༎ຶོ`)✦ 黑松露蕎麥薄餅愈簡單愈好味,本身ham同cheese都已經夠做,加埋黑松露油即刻香晒,中間隻流心蛋令到食個時增加濕潤感,因為呢隻餅底係硬身d,唔似crepe咁,等我下次試埋佢個crepe( ´▽`)想當年係巴黎同比利時食左幾餐藍青口,最後因為跟青口一定有勁多薯條,所以頂唔順要放棄(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)呢到青口唔係用藍青口,殼就大肉好細粒,蕃薯條太淋,另外叫左個Chef’s Platter,無乜特別不過不失,最好食都係嗰個黑松露蕎麥薄餅。
☆ 𝙊𝙙𝙚𝙡𝙞𝙘𝙚!
將軍澳唐賢街9號PopCorn商場1樓F23號舖

本身今年有機會再去法國,而家咩都無啦唉!
我唯有靠食物回憶下啦(´༎ຶོρ༎ຶོ`)

✦ 黑松露蕎麥薄餅

2021-08-09 46 瀏覽
今日好想食芝士,當然食芝士梗係要配紅酒啦。所以前菜叫咗ham and cheese platter。擺盤已經好靚,有ham, salami, 芝士、橄欖,食一啖飲一口紅酒,不得了!芝士味好夠濃,鍾意濃味芝士嘅朋友可以一試。主菜叫咗油封鴨腿蕎麥薄餅同黑毛豬柳,薄餅有鴨肉配青瓜洋蔥粒同蛋,味道好refreshing。豬柳有石榴汁係面,果味帶出豬柳嘅香味。最後食埋芝士味蛋糕,滿足晒我今日好想食芝士嘅慾望。支紅酒味道都唔錯,偏乾身,可以杯買又可以一支買。男朋友飲咗紅菜頭蘋果蘿蔔汁,完全鮮打,好新鮮!
最後食埋芝士味蛋糕,滿足晒我今日好想食芝士嘅慾望
2021-08-09 46 瀏覽
駕車載女朋友去遊車河,在將軍澳吃法國餐。餐廳位於PopCorn商場1樓,商場設有時租車位,車位寬敞。餐廳內部情調優雅,桌上有燭光,十分浪漫,店員有笑容。牛油果香蕉燕麥奶沙冰48元,牛油果順滑,香蕉味濃郁,加入燕麥和牛奶,健康美味。法式開胃酒西柚貝里尼80元,酸酸甜甜的凍餐酒很適合餐前享用。雜錦海鮮蕎麥薄餅168元,帶子鮮甜,蝦肉彈牙,魷魚圈不韌,魚肉美味,蕎麥薄餅軟綿綿帶點煙韌,醬汁惹味。松露蜜法國油封鴨腿188元,鴨腿外層炸得香,內層肉嫩多汁,醬汁有松露香味和甜味,羽衣甘藍健康,焗薯仔美味,蘋果片帶酒味。香焗小牛肉扒318元,焗爐焗,只有七成熟,小牛肉扒肉質很嫩,牛味濃,黑松露薯蓉綿滑,烤瓜鮮甜,醬汁帶酒味。熱情果焦糖烤布蕾78元,熱情果味酸甜,焦糖非常甜,雞蛋布甸滑。總結:環境浪漫,食物美味。
餐廳內部情調優雅,桌上有燭光,十分浪漫,店員有笑容。

總結:環境浪漫,食物美味。
2021-08-08
2021-08-06 769 瀏覽
每次去Popcorn 睇戲看見隔壁這間法式小館 Odelice 都想入內一試,可惜每次都係非常趕急。今晚終於有機會 😍Red Wine (Large)  $70心情大靚梗要飲番杯 ( 香港隊又摘了一面銅牌👍👍), 來自法國的紅酒, 好易入口,滑身芳香, 越飲越有味道~ 令整道晚餐更加錦上添花。屋企人揀了ABC 汁 紅菜頭,蘋果加甘筍汁, 清甜又健康。Ham & Cheese Platter 芝士火腿拼盤~$218wow~ 擺得靚靚, 每款芝士,火腿都是精心挑選, 和我的紅酒非常匹配。😍法國風乾肉腸~ 油分充足, 愈嚼愈香, 又唔會過 鹹。 另一款火腿 肉質柔軟入口甘香。不要錯過醃製過青橄欖, 味道酸爽, 平衡番芝士嘅濃味。兩款芝士各有特色, 比較硬身哪一款芝士味道濃郁, 唔會鬆散,入口仍感受到柔軟嘅質感。較軟身那款味道更濃郁, 配法式酸麵包特別好吃!法國油封鴨蕎麥薄餅 $135傳統法式家常菜, 要趁熱食, 蕎麥薄餅外圍脆身香口, 中間打上生雞蛋拌勻, 口感特別。 法國油封鴨, 鴨肉味道並不太突出, 反而有點似肉絲, 很別緻很有地道色彩。低溫慢煮伊利比亞黑毛豬柳配薯蓉砵酒醬汁烤蔬菜$23

今晚終於有機會 😍

Red Wine (Large)  $70

Apple Beetroot Carrot

屋企人揀了ABC 汁
紅菜頭,蘋果加甘筍汁, 清甜又健康。

Ham & Cheese Platter

法國風乾肉腸~ 油分充足, 愈嚼愈香, 又唔會過 鹹。
另一款火腿 肉質柔軟入口甘香。
不要錯過醃製過青橄欖, 味道酸爽, 平衡番芝士嘅濃味。
較軟身那款味道更濃郁, 配法式酸麵包特別好吃!

法國油封鴨蕎麥薄餅

法國油封鴨蕎麥薄餅 $135

低溫慢煮伊利比亞黑毛豬柳配薯蓉砵酒醬汁烤蔬菜

低溫慢煮伊利比亞黑毛豬柳配薯蓉砵酒醬汁烤蔬菜$238
全晚最精彩最美味嘅主菜
。 伊利比亞豬出名肉質香甜, 加上慢煮之下更加保留肉香,原汁原味。 大廚調配的砵酒醬汁更提升豬柳嘅鮮味。 底層嘅薯蓉也絕不馬虎, 又滑又香, 烤蘑菇沾上黑醋汁和羅望子, 酸酸甜甜, 也真是好味到融化~

Basque Cheesecake $88
盛極一時嘅巴斯克芝士蛋糕, 非常期待!

外皮絶對有烤燶嘅痕跡,似模似樣👍
不影響裏面香濃嘅芝士風味, 質感綿密而帶濕潤,入囗幼滑不膩, 伴以 士多啤梨肉 和醬汁 ,即使吃飽了也感覺非常美味

Apple Beetroot Carrot
Ham & Cheese Platter
法國油封鴨蕎麥薄餅
低溫慢煮伊利比亞黑毛豬柳配薯蓉砵酒醬汁烤蔬菜
  • Apple
  • Beetroot
  • Carrot Juice
2021-08-06 82 瀏覽
又到週末,來到這間法國餐廳,大家都想吃牛排餐,享往那種吃整塊牛排的滿足感,不願互相 share 其他不同美食,那就只有牛排餐的照片了 😆 我們吃的是週末早午套餐 ~ 經典肉眼牛排配薯條,叫了5成熟的新西蘭草飼肉眼牛排,有少許牛筋都可接受的,5成熟是比較穩陣的吃法,吃起來不會太韌,肉汁又豐富些,牛排不會得太乾,整體來說味道不錯,薯條水準正常,配上一些火箭菜很好吃 😋 不過其他有特色的法式美食,要等下次有機會再吃了 🥩🍹
2021-07-17
20 分鐘 (堂食)
又係很久之前去嘅法國餐廳😂到兒家先介紹😬隔左咁久都會出post介紹係因為佢真係好高質🤩而且唔止將軍澳有分店!❤️推介指數: 8.25/10 等候時間:Booked(週末7:30PM)——————————————————————今次叫了個Dinner Set B $778 其中包括~ (Sorry小編唔係好知道個中文🥲)😍2個Daily Soup (南瓜湯)(8.5/10)個南瓜湯好濃好甜而且有南瓜肉🤤還附上麵包~😍Chef’s Platter (like 小食拼盆?) (8/10)個人覺得有驚喜🤪啲麵包唔會太硬而且會提供牛油果醬比你搽啲火腿就咸咸地三文魚就普通味道特別喜歡佢啲芝士同埋車厘茄車厘茄夠甜且夠熱~😍Prawn & Crab Salad +$158 (9/10)個salad dressing好多料🤪而且佢啲沙律菜專挑走酸(紫色)的部分又有好大隻好鮮嘅蝦同埋番茄也有水果橙肉👍🏻好豐富又有適當份量嘅調味料唔會好甜加錢都值得😍😍Fillet of Beef Rossini +$50 (8/10)呢個係牛排+鵝肝+多士👍🏻牛排就選了7成熟唔韌且咬下去有肉汁鵝肝也不錯的喔🥰佢還用整個蒜頭做
又係很久之前去嘅法國餐廳😂
到兒家先介紹😬
隔左咁久都會出post介紹係因為佢真係好高質🤩
而且唔止將軍澳有分店!

❤️推介指數: 8.25/10
等候時間:Booked(週末7:30PM)
——————————————————————
今次叫了個Dinner Set B $778
其中包括~ (Sorry小編唔係好知道個中文🥲)

😍2個Daily Soup (南瓜湯)(8.5/10)
個南瓜湯好濃好甜

而且會提供牛油果醬比你搽
啲火腿就咸咸地
三文魚就普通味道
特別喜歡佢啲芝士同埋車厘茄
車厘茄夠甜且夠熱~

個salad dressing好多料🤪

唔韌且咬下去有肉汁
鵝肝也不錯的喔🥰
佢還用整個蒜頭做配菜😂
估唔到咁好食😆

😍Half - Lobster Linguine +50 (8.25/10)
呢個係指龍蝦肉醬意粉🍝
佢啲肉醬夠多夠濃
撈埋啲意粉一齊食好惹味
蟹肉係好鮮但可惜份量太少了🙈
意粉就煮得剛剛好~

😍Crepe Suzette with Vanilla Ice Cream (8.5/10)
呢個係個餐嘅甜品
🤩小編有話想講

1. 個環境好企理而且有feel🙈尤其有個位吊轉曬啲酒杯🍷
2. 總結而言呢間野真係高質😻但係晚餐價錢比較貴🥺

💯小編分數表
5️⃣以下:不合格😣 (小編好少比呢個分🥺)
6️⃣:其中一些食物唔好食
7️⃣:整體普通
8️⃣:值得一試🤪
9️⃣:必試🥳
🔟:呢種程度應該不能挑剔吧~
2021-08-05 68 瀏覽
今日生日老公book左一間Odelice食法國菜餐廳,餐廳裝修優雅,高尚座位又舒適又有卡位。今日生日當然要有白酒賀一賀,呢枝白葡萄酒容易入口,清香,甘醇和淡淡葡萄清香。Tropical Passion Ice Tea 酸酸甜甜幾開胃,又有百香果子唔會太甜。新鮮大蜆蝸蜆隻隻肥美又新鮮,用上蘋果白蘭地忌廉汁來煮大蜆令蜆肉更加美味。OMNI新膳肉丸,用左植物肉做肉丸,食落同豬肉冇咩分別,仿真度好高,肉質又唔鞋,用香辣地中海醬汁煮煮到肉丸好香,醬汁酸酸地幾正。封煎大西洋鱈魚,鱈魚煎到好香魚肉嫩滑,配菜有蘆筍和菠菜,醬汁有青豆蓉,蒜香沙律醬,蕃紅花忌廉汁來點上鱈魚又幾香口。特色啤酒炸雞配雅枝竹莎莎醬,炸雞炸到好香肉又唔鞋,配上酸酸辣辣又幾正。火焰橙酒可麗餅,侍應會系上面淋上著緊火的橙酒,令上面有少少火,火燒完就可以食,可麗餅皮好煙韌又有橙酒香,又有新鮮橙肉好好味。
Bottle  of  Riesling
Tropical  Passion  Ice  Tea