Odelice! (PopCorn 1)

餐廳: Odelice! (PopCorn 1)
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2021-09-19 159 瀏覽
今日同好朋友staycation 慶祝生日,酒店正正喺商場樓上,所以check in前黎左呢間靚靚餐廳lunch裝修簡約優雅,黑白階磚好有復古風格,入到去有種令我悠閑放鬆嘅魔力!除咗環境舒服,就連食物賣相同質素都好高質,絕對係拎滿分💯 嘅lunch !背後就係水吧~是日餐湯係南瓜湯,啖啖清甜南瓜味同香草味🌿煎封吞拿魚薄片吞拿魚色澤好靚,每一塊都有厚度,一啲都唔薄 !微煎後依然保持到柔嫰口感,黑胡椒味唔會太重,無論配橙肉定車厘子一齊食都好夾,清新感十足👍🏻👍🏻煎封大西洋鱈魚擺盤好靚好鮮艷😋魚肉厚身鮮嫰,簡單用黑胡椒、鹽調味,再沾上秘製醬汁好好食!伴碟亦唔馬虎,露筍非常爽脆,鱈魚下仲有波菜同青豆蓉,多重滋味👍🏻雞肉溫泉蛋意粉溫泉蛋煮到剛剛好,拮穿撈勻後濃郁蛋香味充斥成碟意粉🥰配搭火箭菜多左一份清新感!❤️❤️ 另外,餐廳最正就係有鮮榨果汁,標明唔加冰、水、糖,絕對100%新鮮生果😍 我點會唔叫呀~估唔到連超市都少見嘅紅菜頭都有😳諗都唔使諗擇左「紅菜頭+蘋果+紅蘿蔔汁」紅菜頭出名營養價值豐富,味道獨特,但加上蘋果同紅蘿蔔,飲起來濃縮甘甜,好難得可以喺餐廳飲到咁新鮮健康嘅果汁 🍹👏🏻👍🏻 而朋友個

背後就係水吧

是日餐湯係南瓜湯,啖啖清甜南瓜味同香草味🌿

煎封吞拿魚薄片

煎封大西洋鱈魚

雞肉溫泉蛋意粉

估唔到連超市都少見嘅紅菜頭都有😳諗都唔使諗擇左「紅菜頭+蘋果+紅蘿蔔汁」紅菜頭出名營養價值豐富,味道獨特,但加上蘋果同紅蘿蔔,飲起來濃縮甘甜,好難得可以喺餐廳飲到咁新鮮健康嘅果汁 🍹👏🏻👍🏻 而朋友個杯就係「紅玫瑰伯爵茶」茶味清香自然,清涼解暑!
2021-09-10
午餐
2021-09-19 1908 瀏覽
約了朋友在將軍澳見面,這家餐廳在地鐵站上蓋,大約2分鐘路程,十分快捷。餐牌上的選擇很多,飲品也有酒、汽水和果汁,煮食有漢堡包、牛扒等,甜品也有不少選擇。⭐️牛油果、香蕉、燕麥奶沙冰$48奶油綠的牛油果沙冰,味道香淡,又有香蕉的甜味,很好喝。⭐️grapefruit bellini$70西柚貝里尼加入有機DOC普羅賽克氣泡酒,入口香甜,酒精濃度不算高,容易入口。⭐️雜錦海鮮蕎麥薄餅$168這份海鮮蕎麥薄餅真的很好吃,海鮮也足料,有虎蝦、美國帶子、新鮮魷魚和蒜香忌廉汁。我最喜歡蒜香忌廉汁,配蕎麥薄餅吃又滑又香,加上不同海鮮的口感加持,實在不錯。⭐️香焗燒牛肉扒$318由於焗的,火候較難控制,我們點了四成熟。牛肉的尺寸適中,切下去肉質呈粉嫩色,入口牛肉紮實,嚼起來也有肉香,配上燒蒜頭,蒜頭入口甘甜,沒有蒜味,健康好吃。⭐️松露蜜法國油封鴨腿$188油封鴨腿的皮入口微脆,算有驚喜。加上配菜一起吃,吃起來既有甜味又有鹹味。配菜有肉桂味蘋果、羽衣甘藍 和煙肉等,羽衣甘藍美味健康,蘋果的甜味令鴨肉更香醇,煙肉的鹹香。⭐️熱情果焦糖烤布蕾$78焦糖烤布蕾上面有一層焦糖,口感更接近布丁,夾雜著熱情果的香甜,酸酸甜甜

⭐️牛油果、香蕉、燕麥奶沙冰$48

奶油綠的牛油果沙冰,味道香淡,又有香蕉的甜味,很好喝。

⭐️grapefruit bellini$70

⭐️雜錦海鮮蕎麥薄餅$168
雜錦海鮮蕎麥薄餅

⭐️香焗燒牛肉扒$318

由於焗的,火候較難控制,我們點了四成熟。

⭐️松露蜜法國油封鴨腿$188

⭐️熱情果焦糖烤布蕾$78

焦糖烤布蕾上面有一層焦糖,口感更接近布丁,夾雜著熱情果的香甜,酸酸甜甜可以解膩。
$478.5 (晚餐)
雜錦海鮮蕎麥薄餅
2021-09-19 48 瀏覽
芝士火腿拼盤康堤芝士即係硬果款配搭火腿一齊食好夾,本身個芝士味都好濃郁又香,火腿又唔會好鹹都幾香,兩樣嘢都好好食😋!食啖芝士再飲啖紅酒🍷,正!勒布諾芝士即係軟果款配火腿、風乾肉腸再配埋面包又好夾喎,好好味!就咁講番啲火腿、肉腸,唔會好鹹又有肉香,就咁空口食都可以😌!紅酒講真我唔識話俾你聽係點, 我飲完之後感覺佢嘅果味都幾香, 佢唔係甜嘅,但又未至於話好dry嗰啲囉!紅菜頭蘋果甘筍汁諗住紅菜頭應該會好草腥味但係佢冇囉,仲好清甜,可能加咗蜜糖所以飲起上嚟係好順口嘅,但係就唔係好飲到甘筍味鴨肉可麗餅配料都好豐富有洋蔥🧅、青瓜、蘋果、桃⋯⋯再配搭一啲沙律菜,沙律菜都好新鮮,特別個沙律醋汁我倆好鐘意。蘋果、桃肉+鴨肉配搭都幾新穎,蘋果和桃的果酸味能中和油膩感。整體來講都幾好食嘅!低溫慢煮伊比利黑毛豬柳薯蓉好滑好有奶油香,豬柳表面有啲黑椒同埋應該係煎過嚟嘅,豬柳肉味香濃、帶甜配上紅石榴一齊食味道更好,個豬柳質感好林仲有啲雜菇唔會太鹹,味道唔錯!仲有啲醬汁好似一啲燒烤醬有少少酸酸地,配埋個豬柳一齊食幾好味😋!Cheese cake果醬不太甜配上cheese cake味道剛好,糕本身都唔係好甜,食多兩
芝士火腿拼盤

紅酒

紅菜頭蘋果甘筍汁

鴨肉可麗餅

低溫慢煮伊比利黑毛豬柳

Cheese cake

果醬不太甜配上cheese cake味道剛好,糕本身都唔係好甜,食多兩啖都唔覺得漏

餐廳
🍴職員👩‍💼👨‍💼幾nice有禮貌,收碟之前都會問吓你先,態度好好👍🏻!
2021-09-16 53 瀏覽
辛苦工作了一整天,今晚決定要和老公吃餐特別的法國菜。餐廳氣氛很不錯,挺有情調的,環境舒服,服務員禮貌很好和helpful。首先來兩杯酒,清空一整天的悶氣,特別爽。Tropical Passion Ice Tea熱情果,菠蘿汁,芒果,羅勒,都是帶酸的味道,非常醒胃。Omni Meatballs肉丸由植物肉製成,口感和味道和豬肉都相近,連老公都吃不出是「仿豬肉」哩!肉丸雖然被舖上一層香辣地中海醬汁,但仍然吃得出外皮脆口, 醬汁酸酸的,作為starter醒胃就很不錯。Fresh Clams Cocotte這鍋蜆大力推薦,醬汁非常不錯,又夠creamy,入口軟滑,蜆肉大粒又鮮美,和它的蘋果白蘭地忌廉汁很夾,每粒蜆肉入口均能品嚐到濃濃的忌廉汁和令味道更提升的洋蔥粒。Seared Atlantic Cod Fillet煎封大西洋鱈魚魚肉雪白,鱈魚經過煎封仍能保持魚香,而且肉質夠嫩滑非常juicy,伴碟還有露筍和菠菜,青豆蓉,蒜香沙律醬,法國菜果然每個細節都一絲不苟,有味道更有賣相。French Burger法式漢堡也太厚了吧,完全滿足了老公對漢堡的期望,這個法式Reblochon芝士味道比車打芝士

首先來兩杯酒,清空一整天的悶氣,特別爽。
Tropical Passion Ice Tea
熱情果,菠蘿汁,芒果,羅勒,都是帶酸的味道,非常醒胃。

Omni Meatballs

Fresh Clams Cocotte

Seared Atlantic Cod Fillet

French Burger
法式漢堡也太厚了吧,完全滿足了老公對漢堡的期望,這個法式Reblochon芝士味道比車打芝士略鹹,配上充滿牛味的安格斯牛肉漢堡,能作調味之用。薯條也炸得夠香脆,沾上醬汁又是另一番風味。

Crepe Suzette
食法國菜點可能不吃享譽世界的經典法國甜品-火焰橙酒可麗餅。服務員先把帶火的燈酒淋上,待火熄後便能品嚐,橙酒的香,焦糖的甜,衝擊著味蕾,每一口都有濃烈的橙酒味,可麗餅夠煙韌,加上新鮮橙的味道,令人回味。

2021-09-14 1305 瀏覽
好友搬了入將軍澳住,今晚特登入嚟聚聚。餐廳地方大,座位寬敞。燈光柔和,加上枱上燭光,氣氛好好,叫了支Riesling高興吓。朋友話Riesling 味道好好,我愛喝白酒,好啱我飲。果然真係我的口味,好有果香,好好飲。Fresh Clams Cocotte蜆果然好鮮甜,但個蘋果白蘭地忌廉汁真係好好味,拌蜆一起食,勁好味。OMNI Meatballs肉丸好有肉汁,醬汁辣辣地,飲下白酒,唔覺就食多幾粒了。French Burger黑安格斯牛漢堡,肉質好,好有牛肉味,又有肉汁,和芝士洋蔥生菜一齊食,已經好好味。伴的蕃薯條都要贊,炸得好香脆,番薯甜甜地,配上醬汁,真係好味。Tropical Passion Ice Tea熱情果菠蘿芒果,酸酸甜甜,加了好多羅勒,味道好香。Seared Atlantic Cod Fillet煎封鱈魚,加了黑胡椒粒在魚面煎,煎得好香。Crepe Suzette with Vanilla Ice-cream經典甜品,加了火焰橙酒,伴雲呢拿雪糕食,濃郁橙酒香,酸甜味剛好,美味完滿。
好友搬了入將軍澳住,今晚特登入嚟聚聚。

Fresh Clams Cocotte

OMNI Meatballs
肉丸好有肉汁,醬汁辣辣地,飲下白酒,唔覺就食多幾粒了。

French Burger

Tropical Passion Ice Tea
熱情果菠蘿芒果,酸酸甜甜,加了好多羅勒,味道好香。

Seared Atlantic Cod Fillet
煎封鱈魚,加了黑胡椒粒在魚面煎,煎得好香。

2021-09-13
  • 新鮮大蜆鍋
  • 法式風味漢堡配番薯條
2021-09-14 63 瀏覽
生日book咗呢間法國菜,目的為油封鴨腿而來,在電視看過呢個法國菜式一直想試,上一間餐廳去到才知已没做,今次預先打電話confirm 一定有得食。新鮮大蜆煱松露蜜法國油封鴨腿吞拿魚沙律啤酒烤雞檸檬酪蛋糕大蜆肥美奶油汁味道好又creamy,如有配麵包同上,可點汁同吃。油封鴨腿肉質嫩滑,和伴菜蘋果片同吃,味道配合得宜,而皮有點未夠脆,可能是我們中途加了沙律,推遲了上枱時間的原因。啤酒烤雞份量十足,肉質 juicy唔韌,肚內還有橄欖及雅枝竹等一些酸菜,中和雞肉油膩,做得不錯。最後檸檬酪蛋糕甜酸適中,好味。上枱時也有驚喜,蛋糕碟內寫了Happy Birthday , 落單時我們也沒有要求,可能在訂枱時留了是生日飯,服務好貼心呢。另外,要讚讚服務員oppa(較瘦那位),服務非常好,我們落單時有些混亂,他亦耐心為我們安排 。餐廳氣氛舒服,食物美味,好滿足。
新鮮大蜆煱
2021-08-23
慶祝紀念
生日
2021-09-13 851 瀏覽
今日表妹生日,我同老婆約左佢係將軍澳食生日飯,因為表妹同我地都係芝士控,之前約佢食飯都係食意大利菜多,今日趁佢生日就帶佢去食返餐法國菜俾個驚喜佢。😁Odelice!係灣仔已經開業多年,係一間價錢比較貼地嘅高質法國菜小店,老婆同我都好鍾意去食,尖沙咀同將軍澳開左分店之後我地亦係常客。今日我地19:30左右到餐廳當時已經滿座,餐廳位於Popcorn 1樓,採用半開放式設計,裝修設計富有格調,整體感覺寬敞舒適。😙我地入座之後先點左一客火腿芝士拼盤同揀左一杯法國紅酒,一邊品嚐一邊聊天再慢慢揀其他食物。火腿芝士拼盤 $218呢個拼盤嘅風乾肉腸係法國最經典嘅肉腸之一,帶有微微辣香,豬肉味濃,另一款豬頸肉火腿油脂豐腴,肉質柔軟,配以法國紅酒,一片一口,非常幸福。兩款芝士我比較喜歡18個月的康提芝士,熟成過嘅芝士口感較實在,亦都係佐酒妙品。👍🏻法國,勃根地地區AOC, Leslie Grandest Carelles, Domaine Lejeune $128表妹揀嘅呢款勃根地紅酒,入口輕盈柔順,果香亦格外強烈,225ml呢個份量足夠我同老婆兩個share。🤫紅菜頭,蘋果,紅蘿蔔汁 $38紅菜頭一點

火腿芝士拼盤 $218

紅菜頭,蘋果,紅蘿蔔汁 $38
紅菜頭一點土腥味都沒有,配上蘋果汁和紅蘿蔔汁後很清甜,好味又有益,尤其啱女士飲用。😁

法國油封鴨腿蕎麥薄餅 $135
Galette係一款家傳戶曉嘅法國家常菜,呢個蕎麥薄餅充滿麥香,質感幼細,口感煙韌,捲住油香豐腴嘅油封鴨同蛋汁,味道層次豐富。👍🏻

低溫慢煮伊比利亞黑毛豬柳 $238
伊比利亞黑毛豬柳以低溫慢煮,非常軟腍多汁,而且帶有淡淡橡果香氣,配以砵酒汁軟滑薯蓉及石榴粒,肉味更加突出。😋

巴斯克焦香芝士蛋糕 $88
最後食埋呢個極具人氣嘅巴斯克焦香芝士蛋糕,蛋糕芝士味濃,帶有微微焦香。我地3個芝士控呢餐都非常滿足。😊

2021-09-12
慶祝紀念
生日
2021-09-12 382 瀏覽
一進店,店內播放的音樂節奏輕快 ,感覺輕鬆,像數年前進了法國 Bistro 的感覺。坐底之後,店員都有推薦同介紹。先講下飲品,我自己揀左Sunshine Ice Tea,有橙與檸檬清新,最重要係茶不會太甜,感覺到夏日清爽,適合而家天氣飲。至於朋友就揀左白酒Alsace Riesling,口感非常易入口,不酸,不乾,餐酒嚟講係唔錯嘅選擇。接著係前菜部分,第一道係忌廉白酒煮蜆,蜆肉新鮮,肉厚,酒香撲鼻,忌廉輕盈不膩,可以話個汁係成個前菜嘅靈魂,加入作為前菜一流。第二道係Omni meat 肉丸,追上潮流用左新豬肉。之前食過新豬肉,覺得都係一般,但呢度前菜好有驚喜,肉丸焗外面炸脆,內裡保持軟滑,質感與一般肉丸沒分別,既健康又環保,茄汁微辣微酸,配秘製香料,非常開胃。嚟到主菜,係石斑 fillet ,上桌魚香撲鼻,份量亦不少,魚肉上桌熱辣辣,但不會太熟,慢慢咬到魚汁,而且冇乜骨,吃起來很方便。 配菜中有菠菜、露筍、青豆蓉配牛油,令魚肉增添風味。另一道主菜我地揀左Burger 配蕃薯條。蕃薯條炸漿薄,內裡軟甜,配料有焦糖洋蔥,麵包焗熱外脆內軟,漢堡扒,牛味香濃,7成熟剛剛好,肉汁澎湃

坐底之後,店員都有推薦同介紹。

先講下飲品,
我自己揀左Sunshine Ice Tea,
有橙與檸檬清新,
最重要係茶不會太甜,
感覺到夏日清爽,適合而家天氣飲。

至於朋友就揀左白酒Alsace Riesling,
口感非常易入口,不酸,不乾,
餐酒嚟講係唔錯嘅選擇。

接著係前菜部分,
第一道係忌廉白酒煮蜆,
蜆肉新鮮,肉厚,
酒香撲鼻,忌廉輕盈不膩,
可以話個汁係成個前菜嘅靈魂,
加入作為前菜一流。

第二道係Omni meat 肉丸,
追上潮流用左新豬肉。
之前食過新豬肉,覺得都係一般,
但呢度前菜好有驚喜,
肉丸焗外面炸脆,內裡保持軟滑,質感與一般肉丸沒分別,
既健康又環保,
茄汁微辣微酸,配秘製香料,非常開胃。

嚟到主菜,
係石斑 fillet ,上桌魚香撲鼻,
份量亦不少,
魚肉上桌熱辣辣,但不會太熟,
令魚肉增添風味。

另一道主菜我地揀左Burger 配蕃薯條。
蕃薯條炸漿薄,內裡軟甜,
配料有焦糖洋蔥,
麵包焗熱外脆內軟,漢堡扒,牛味香濃,7成熟剛剛好,
肉汁澎湃,芝士味濃,配麵包剛好。

最後唔少得法國傳統甜品
Crepes 煎餅有蛋香,潤濕而煙韌,
雲呢拿吉士,唔會太甜 ,士多啤梨醬又配合得啱啱好,
完全諗起之前去法國食過嘅Crepes,
無得出去玩,惟有係香港搵好嘢食,頂住先。

總括嚟講,食物質素高,
呢一點好重要。
2021-09-08
2021-09-12 64 瀏覽
星期日的午市,這間餐廳只做一張餐牌上的菜式,包餐湯或飲品一杯。今次揀了紅酒燉牛肉扁意粉,燉牛肉味道濃郁,入味而且一啲都唔硬,加上香草和蕃茄醬汁,味道十分配合。牛肉的分量亦多,一D都唔失禮。另外,亦選擇了空連黒青口,聲稱限量供應。靑口足由蒜頭、芫荽同白酒汁烹煮,個汁超級鮮甜,而芫荽的味道唔係好重,因為唔太鈡意芫荽的我,都可以食埋入口,個汁真係超級好味,如果個汁傑少少,可以掛到多D汁落青口,呢碟菜式簡直無得輸👍🏻佢配個薯條都好好食,係加咗七味粉嘅,所以十分正,值得推介!

2021-09-12
2021-09-11 32 瀏覽
Didn't have high expectations for a French restaurant in TKO. But delighted with our orders. Everyone was happy with their choices... burger, beer chicken, lobster linguine, beef linguine. The chicken was especially popular with the family. Excellent! Will definitely come back again!
2021-09-11
2021-09-07 343 瀏覽
今日我放假,同我的他嚟到將軍澳fine dine,晚餐揀選咗Odelice!😙點了2款飲品,好耐無飲酒了,點了一款Grapefruit Bellini $70、一款Avocado, banana & oak milk smoothie $48。甜酒有好大陣西柚味,唔難入口,所以小心啲唔好飲得咁急,未食嘢飲好快面紅🤣因為之前比較少飲smoithies,今次呢款,好香牛油果味🥑加上淡淡香蕉味,感覺好fresh好健康🤗雜錦海鮮蕎麥薄餅$168。呢款一上到枱,香濃忌廉、蝦味撲入鼻孔,海鮮有幾隻大大隻嘅帶子、虎蝦、魷魚,伴住少少煙韌嘅蕎麥薄餅,原來蕎麥薄餅係咁香,配襯得非常得宜,濃濃嘅忌廉汁竟然半點不膩,食完更加肚餓🤣松露蜜法國油封鴨腿$188。切開鴨腿,皮薄薄但好香脆,鴨肉非常嫩滑🤤加上配以熱辣辣、甜甜的蘋果片,令到鴨腿毫無油膩感!非常出色之作😍香焗小牛肉扒$318。因為好鍾意食牛所以都多數會點,份小牛肉扒熱辣辣好香啊,切開並唔係好生嗰類,但係食落又唔韌,配襯住至愛嘅蒜頭、薯蓉,滿足🥰又到了甜點時間,點了熱情果Creme Brulee $78,平時Creme Brulee通常只係蛋香、奶香、焦

又到了甜點時間,點了熱情果Creme Brulee $78,平時Creme Brulee通常只係蛋香、奶香、焦糖香,今次呢款加入咗酸酸嘅熱情果,超清新,但依舊係好滑又有蛋、奶香,食完完全唔覺飽滯感,好開心😌😌😌
2021-08-23
$478.5 (晚餐)
  • 松露蜜法國油封鴨腿
  • 熱情果焦糖烤布蕾
2021-09-07 63 瀏覽
平時經過見到啲間餐廳都好想試 因為睇落去裝修好靚 但本來知法國菜驚用餐時間好長 同埋要簡好多野 諗住睇得閒啲先去 今次去到餐廳裝修好有格調 而且位置都寬敞 幾岩同朋友傾計 但佢同西餐感覺差吾多既set 所以想去法國野可以嚟啲到 因為偏向簡化版 但味道上都吾預佢好正宗 偏向配合返香港人口味-🧏🏻‍♀️溫馨提示:用餐時間90分鐘 所以可能想同朋友仔傾耐啲未必有太多時間 但環境係幾private嘅 另外想試法國菜未必太感受到 包括菜式同埋味道上-▪️紅酒燴牛肉扁意粉 $138▪️早午餐 $115#紅酒燴牛肉扁意粉佢既色澤偏紅,面頭兩大粒牛肩肉混合時蔬既手勢丸,食落好香口,都好重牛味,扁意粉做得幾好,好彈牙,而且番茄紅酒醬汁都比意粉吸曬,所以食落口吾乾身。#早午餐其實佢上枱時,我見到有少少吾滿足😂因為平時食All day breakfast 好豐富,但啲款就好簡單,好似我屋企既煮法🥲如果以啲個價錢都幾吾抵,佢既配料有63度溫泉蛋,但食落去無咩蛋香味,但好彩佢真係流心,另外配新鮮牛油果、炸脆煙肉、法式北非辣腸同埋牛角包。—————————————-——————-—————-📍Location 將軍澳唐
▪️紅酒燴牛肉扁意粉 $138

📍Branch Store
尖沙咀/灣仔/荃灣

🕙Business hours
星期一至日 12:00-21:00
𝖂𝖊𝖑𝖈𝖔𝖒𝖊 𝖘𝖍𝖆𝖗𝖊 𝖞𝖔𝖚𝖗 𝖋𝖊𝖊𝖑𝖎𝖓𝖌𝖘 ✍🏻

#sikforlife#hkfoodie#hkig#hkeat#restaurants#lunch#tseungkwano#將軍澳餐廳#香港打卡#高質#日本#chill#followforfollow#like4like#shre#吃貨#
2021-09-05 71 瀏覽
約咗朋友去睇戲 ,餐廳喺戲院隔離 。中午食飯時間人 好多, 叫咗 兩個午餐。 有餐湯海鮮 蕎麥pizza (有虎蝦,帶子,魷魚) 唔似我哋平時食嘅pizza, 有啲似pancake 感覺都幾清新同light 可以一試 肉眼牛扒
約咗朋友去睇戲 ,餐廳喺戲院隔離 。
中午食飯時間人 好多, 叫咗 兩個午餐。
有餐湯

海鮮 蕎麥pizza (有虎蝦,帶子,魷魚)
唔似我哋平時食嘅pizza, 有啲似pancake
感覺都幾清新同light
可以一試

肉眼牛扒

2021-08-21
捉住暑假嘅尾巴,同小寶shopping前先醫肚,吃個高級午餐,餐廳裝修很美,掛圖也很靚。對上一次嚟,係妹妹請我食生日晚飯,今次第一次嚟呢度食午餐,發現午餐嘅選擇多,而且價錢合理,同觀塘工業區西餐價錢差唔多。先點了小食,點咗平日honey唔食嘅煎封吞拿魚薄片,我可以一人獨佔!吞拿魚略煎生熟啱啱好,加上甜甜橙汁,視覺丶味覺都令我食得好滿足!小寶點咗法式經典漢堡包,而我則點咗法國油封鴨腿薄餅。漢堡包份量竟然頗大,入面嘅安格斯漢堡扒汁多鮮味,吃得出係高質量,伴随薯條,簡直係大人丶小朋友至愛。而鴨腿薄餅,鴨腿絲嫩滑,中間嘅流心蛋及大量嘅芝士,令味道提升,唯一略嫌蜜桃醬汁有少許辣。點了兩個特飲,紅菜頭蘋果紅蘿蔔汁,清甜可口又補血,新鮮又健康。另一杯紅玫瑰伯爵茶,小寶一飲,眼睛瞪得大大,我飲咗一啖,真係有驚喜,原來味道可以夾,好清新!整體而言:環境舒適,味道可口,價錢合理,會再encore!

整體而言:環境舒適,味道可口,價錢合理,會再encore!
2021-09-01 56 瀏覽
一向對法國菜不大喜歡,一係名過其實,一係價錢太貴不合理, 但今次係有驚喜。餐廳佈置得簡潔舒適,枱與枱之間亦有一定距離唔會覺得太擠迫。雞肉溫泉蛋意粉配意式煙肉白酒忌廉汁賣相不錯, 雞肉唔會好硬好乾,juicy,醬汁好味好creamy,好有蒜香牛油味,意粉al dente,唔錯,好食。Latte 好夠熱,咖啡味香濃, 甘甜。法式火腿及炒雜菇意粉配法式白醬呢個同樣都好食,法式火腿唔會太鹹, 感覺新鮮,雜菇滲入香草蒜蓉白汁更加好味, 香口。百香果凍茶好飲,濃濃百香果味, 加入薄荷葉更加清新香甜。習慣提早食晚飯, 避免人多擠擁, 所以四周圍唔係咁多人,坐得舒服。整體滿意,下次試下餐廳招牌薄餅同埋法式 可麗餅。

餐廳佈置得簡潔舒適,枱與枱之間亦有一定距離唔會覺得太擠迫。

雞肉溫泉蛋意粉配意式煙肉白酒忌廉汁

Latte 好夠熱,咖啡味香濃, 甘甜。

法式火腿及炒雜菇意粉配法式白醬

百香果凍茶好飲,濃濃百香果味, 加入薄荷葉更加清新香甜。

整體滿意,下次試下餐廳招牌薄餅同埋法式 可麗餅。