2021-04-17 78 瀏覽
又去旺角TOP 覓食,今次係No Money so lonely 經過依幾年,真係有體會到。唔係你做幾多就有幾多收成,但總唔可以餓親自己。見到依張餐巾,真係笑咗。佢依句中曬。家用因家人常在家更感到要用更多。餐廳大,坐得舒服。點咗個意粉,味道完全係泰國風。蒜片咸魚茄子鮑魚炒意大利麵,味道比較濃烈同咸小小,但好惹味。$138 一碟意粉,性價比一般啦。老公點咗pizza ,泰式肉碎豬頸肉比薩。但pizza 皮好薄,上面嘅芝士都比皮厚。因為足料,所以好食。
經過依幾年,真係有體會到。
唔係你做幾多就有幾多收成,但總唔可以餓親自己。

見到依張餐巾,真係笑咗。

佢依句中曬。家用因家人常在家更感到要用更多。

餐廳大,坐得舒服。

$138 一碟意粉,性價比一般啦。

2021-04-16 104 瀏覽
旺角呢間No Money So Lonely係MAMADAY既姊妹店,主打東南亞Fusion菜,除左餐廳名夠玩味,菜式名都好有創意,今日決定要黎挑戰一啲特別既味道😝🦀啖啖蟹肉擔擔飯 $136蟹肉份量好足料,食到啖啖蟹肉,個飯舖滿左花生碎🥜真係好似食緊四川擔擔麵既味道,充滿住麻香味,唔會好辣,仲有啲蟹籽增添左口感😋🧆貧窮是寂寞拼盤 $96聽個名都覺得搞笑,有薯條🍟冬蔭公炸飯波、腐皮扎肉同秋葵蝦🦐 炸得幾香口,炸飯波食落外脆內軟,冬蔭公味十足,秋葵蝦幾特別,係將蝦膠釀入秋葵入面,整體唔錯😙🍫辣的心太軟 $68第一次食辣味心太辣,個感覺幾得意,第一啖食落口覺得好似普通心太軟,淨係食到朱古力味,之後d辣味開始慢慢滲出黎,再食第二啖就覺得好辣🥵 要食番啖海鹽雪糕解一解辣🍦🍹牛油果芒果芫茜沙冰 $48本人就唔太鍾意食芫茜既,不過見到呢杯沙冰既配搭幾新鮮就決定試下🤗 一入口就飲到淡淡既芫茜味,隨後而黎就係好creamy既牛油果🥑唔太飲得出芒果味,個甜度都好適中,男朋友鍾意食芫茜就表示幾好飲,不過我對呢杯沙冰就真係”mamaday”😂 鍾意食芫茜既朋友可以一試☕️話梅蜂蜜咖啡 $46第一眼見到覺得個拉花

🦀啖啖蟹肉擔擔飯 $136

🧆貧窮是寂寞拼盤 $96

🍫辣的心太軟 $68

🍹牛油果芒果芫茜沙冰 $48
☕️話梅蜂蜜咖啡 $46
第一眼見到覺得個拉花有啲hea,不過係杯好特別既咖啡,一開始飲到話梅酸酸甜甜既味道,之後就飲到蜂蜜既甜味,整體偏甜🍯
2021-04-11
  • 辣的心太軟
2021-04-15 63 瀏覽
喺旺角TOP呢個商場,好就腳,一出地鐵站就係,呢度好多好朝又得意嘅商店,唔係一般嘅連鎖店,所以好多非常吸引嘅舖頭和產品。行到攰攰地,自然就係醫肚嘅時間啦,今次在樓上見到呢間10分搞笑有趣嘅餐廳,餐牌都多食物選擇,所以就入去試吓午餐先。記得抹咀墨汁卡邦尼巴馬火腿意粉呢個唔係一般嘅卡邦尼意粉,係用黑色嘅墨汁煮,同樣有好香嘅卡邦尼意粉芝士味,但係就多一墨汁,裏面嘅材料都好多,意粉煮得夠爽口,個汁嘅味幾特別又好食,讚啦!因為黑色汁,所以食完記得抹咀呀! NMSL Pizza招牌pizza,熱辣辣出爐非常好食,上面嘅芝士夠多,餅底做得都唔錯,入口嘅口感良好,好好食呢!玫瑰花洛神花果粒茶茶壺和茶具都非常高貴精緻,影相打卡一流,查可以沖到好多杯,非常抵飲,而且酸酸地好開胃又消滯,食完大餐飲啱晒啦。

記得抹咀墨汁卡邦尼巴馬火腿意粉
因為黑色汁,所以食完記得抹咀呀!

NMSL Pizza

玫瑰花洛神花果粒茶

2021-04-14
午餐
  • NMSL  pizza
2021-04-15 44 瀏覽
在旺角的TOP,看到這家NMSL,超有玩味的設計令我想起另一間cafe餐廳,叫mamaday環境這家餐廳的餐廳繼續大膽menu,以設計口味跟玩味菜式名跟裝潢聞名服務水準不錯,洽到好處食物先來點個前菜咸蛋黃雞翼 半份$68五隻新鮮炸起的雞翼加上咸蛋碎,那咸香細膩,超惹味啖啖蟹肉擔擔飯$138蟹肉份量豪不吝嗇超多!幾乎能把炒飯蓋住!擔擔飯除了花生外,還有極濃厚的花椒味,麻香甚重,入口像極了擔擔麵!黑芝麻豆漿沙冰$48沒有奶的甜飲非常少見,這杯飲品正好適合我們這些奶敏感的人士喝!這喝起來夠濃郁,很像oreo 砂冰!

水準不錯,洽到好處

食物

先來點個前菜
咸蛋黃雞翼 半份$68
五隻新鮮炸起的雞翼加上咸蛋碎,那咸香細膩,超惹味

啖啖蟹肉擔擔飯$138
蟹肉份量豪不吝嗇超多!幾乎能把炒飯蓋住!

黑芝麻豆漿沙冰$48
2021-04-14 42 瀏覽
No Money So Lonely 🤷 簡直係好多人的心聲啦!但今次我係想介紹呢間餐廳, 行玩味復估南洋風, 入到去好多搞笑打卡位, 原來係 Mamaday 的姊妹店唔怪得咁有Feel 😁。一座低謙謙見到d 碟和紙巾都同我講咁似Mamaday 嘅我心諗你有冇咁好印象呀?課本內容又唔見你記得😩😩😩😩。之後我地就一人選一款叫左以下兩款美食:⚛ 冬蔭公大蝦比薩 ~ Pizza 上有大大隻大蝦🥰🥰,車厘茄,紫洋蔥, 什菇我選呢個係因為見到係我喜歡的超薄底pizza ,上層滿滿芝士下層超薄入口好正,大蝦又夠爽,最特別佢係大蝦上面加點蒜蓉,感覺好似食緊中菜蒜蓉蒸蝦咁好搞笑,但成件事出奇地夾。⚛ 啖啖蟹肉擔擔飯 ~ 謙謙叫的,一睇個名就知多蟹肉啦!成碟來到時都幾大碟,材料夠哂豐富面層仲有好多蟹籽,少少沙律菜, 味道層次好豐富,輕微的辣,但謙謙接受到仲話越食越惹味。

之後我地就一人選一款叫左以下兩款美食:

2021-04-14 67 瀏覽
玩味十足嘅風格 坐低已經聯想起mamaday😆search下原來真係佢嘅姊妹店 係食泰國菜嘅 好啱打卡 仲係試業階段 所以選擇唔算多⁣⁣. 啖啖蟹肉擔擔飯 . $136⁣呢個幾特別幾好食 食落真係擔擔麵咁嘅味 少少辣得黎幾香 又醒胃 蟹肉都算多 個飯幾大碟可以share⁣⁣. 青檸凍的蜆 . $88⁣份量都幾多 蜆都幾有肉 不過食落有d沙😂 青檸味唔算好重 不過個汁都ok⁣⁣. 咖央窩夫. $68⁣個樣好似好簡單但味道唔錯 點個咖央汁有淡淡椰子味但唔會好甜 配埋抹茶雪糕幾正 窩夫幾鬆軟 可以脆d就更好⁣⁣. 蕃石榴檸檬熱情果沙冰 . $48⁣小清新又幾夠凍 唔會太甜 不過蕃石榴味唔太出 偏重熱情果⁣⁣. 笨拿拿肉桂 . $44⁣黎到已經聞到好香肉桂味啊 飲落都好重 有d蓋過香蕉😂 熱情果個杯會好飲d⁣⁣

. 啖啖蟹肉擔擔飯 . $136⁣

. 青檸凍的蜆 . $88⁣

. 咖央窩夫. $68⁣

. 蕃石榴檸檬熱情果沙冰 . $48⁣
小清新又幾夠凍 唔會太甜 不過蕃石榴味唔太出 偏重熱情果⁣

. 笨拿拿肉桂 . $44⁣

2021-04-14 41 瀏覽
玩味十足的主題餐廳,光是店名,雖然本身與餐廳沒有什麼關係,已經叫人會心一笑。餐廳裝潢別出心裁,餐牌的食物名稱也很特別。過了午飯繁忙時間,沒有那麼多人了,可以慢慢享受一頓午餐。柚子陳皮咖啡先呷一口,陳皮味最突出,淡淡的柚子香,然後就是特濃的黑咖啡。沒有添加任何糖,所以會偏苦澀,之後漸漸被咖啡味掩蓋。青檸凍的蜆冷盤小吃也相當吸引,來個海鮮吧。大大隻蜆肉,混上泰式的酸甜醬汁,開胃非常,惟蜆較多沙粒,有點掃興。啖啖蟹肉擔擔飯如其名,啖啖真的蟹肉,撕成條狀,毫不欺場。飯及蟹肉的比例可以說是6比4。飯以擔擔麵的醬汁烹煮調味,帶點麻辣,十分香口且惹味。
過了午飯繁忙時間,沒有那麼多人了,可以慢慢享受一頓午餐。
柚子陳皮咖啡
青檸凍的蜆
冷盤小吃也相當吸引,來個海鮮吧。
啖啖蟹肉擔擔飯
飯以擔擔麵的醬汁烹煮調味,帶點麻辣,十分香口且惹味。
2021-04-14 33 瀏覽
呢度餐廳裝修好特別,影相好靚。而且有玩味風味,鍾意佢啲餐具紙巾都有心思。估唔到佢食物質素相當唔錯,我哋叫咗兩個午餐都有水準。▶️日本雲丹醬油海鮮黃金炒飯$128呢個飯上檯相當之香,而且賣相都唔錯。入邊材料都好豐富,有蟹肉、八爪魚粒🐙蜆肉、雞蛋 🥚、西芹、洋蔥🧅飯炒得夠乾爽,而且調味啱啱好,味道好食!▶️牛肝菌黑松露pizza 🍕 $128Pizza亦都新鮮整起,佢係薄脆Pizza。雖然餡料簡單,但係已經好夠味,黑松露味幾香,而且仲配有牛肝菌唔會太濟。跟餐揀咗蜂蜜紅茶☕️另加$18有原味炸薯條🍟呢度嘅薯條我覺得好好食,炸得金黃又脆😋

呢度餐廳裝修好特別,影相好靚。
而且有玩味風味,鍾意佢啲餐具紙巾都有心思。

估唔到佢食物質素相當唔錯,我哋叫咗兩個午餐都有水準。

▶️日本雲丹醬油海鮮黃金炒飯$128
呢個飯上檯相當之香,而且賣相都唔錯。

▶️牛肝菌黑松露pizza 🍕 $128

跟餐揀咗蜂蜜紅茶☕️
2021-04-09 121 瀏覽
一去到,叫我哋安心出行先👌之後就冇再招呼我哋啦!要自己搵位!午飯時間,想食個A餐炒飯,客人唔係多,但係A餐個炒飯話冇炒飯醬,所以我哋要叫其他餐,叫咗個意粉,成40分鐘都唔嚟,應該係漏咗單,前後吹差3次,要等多10幾分鐘先來到😡而且完全無交代點解咁遲!服務態度也很差,D人其實喺度行行企企,叫佢都要叫幾次先聽到,因為傾緊計!食物質素一般啦!唔可以話差!但最奇怪叫杯凍咖啡,無奶無糖漿,問佢點解,佢話係冇嘅🤪但一早唔講!
2021-04-08
2021-04-08 85 瀏覽
今日同朋友到TOP行商場,人流唔少,有服裝店同精品店之餘,亦有唔少餐廳選擇。.呢間餐廳個名好特別,叫No Money So Lonely😌,内裡嘅裝飾亦頗特別,菜式配搭亦新穎,於是就吸引咗我哋入內坐低進餐。.🔺口水牛面珠配麻辣八爪魚花生碎 $108大大碟前菜,上面有沙律菜、蕃茄、洋蔥同辣椒,色彩鮮艷;下面有牛面珠同麻辣八爪魚,前者超腍,而且醬油入味,後者爽口唔腥,少辣而後期好麻,要多飲水解渴。.🔺青檸凍的蜆 $88腰果形碟上放滿蜆隻,上面有芫荽、洋蔥、蒜蓉、雞醬、酸醋等製成嘅特色醬汁,酸甜開胃,蜆肉數量唔少,配上特色醬汁係個新鮮口味。.🔺夏威夷·洛神花·玫瑰·果粒茶 $42清潤飲品解渴,無糖,用料天然,味道清新,而洛神花酸味味,係適合推薦畀大家嘅選擇。

🔺口水牛面珠配麻辣八爪魚花生碎 $108

🔺青檸凍的蜆 $88

🔺夏威夷·洛神花·玫瑰·果粒茶 $42
2021-04-07
2021-04-08 79 瀏覽
旺角開咗間專食海鮮fusion菜嘅餐廳。菜式好特別,裝修亦好有玩味。🍠話梅粉地瓜條 $58香甜嘅番薯條加上酸酸甜甜嘅話梅粉,充滿台灣風味。番薯條切得比較幼身,油炸後口感香脆。話梅粉質地幼細,同番薯條經過充分攪拌,酸甜嘅口味變得均勻。🍚啖啖蟹肉擔擔飯 $136珍珠米加入醬油、花椒粉等調味料炒勻,米飯粒粒分明之餘亦變得帶有光澤。佐以大量蟹肉,頓時變得鮮味十足。🧇咖央窩夫 $68窩夫充滿蛋香,口感亦好鬆軟。咖央味道來自窩夫旁邊嘅咖央醬。🍎蘋果桂花雪梨茶 $42口味天然,清新怡人。份量大概有三大杯。

🍠話梅粉地瓜條 $58

🍚啖啖蟹肉擔擔飯 $136

🧇咖央窩夫 $68
窩夫充滿蛋香,口感亦好鬆軟。咖央味道來自窩夫旁邊嘅咖央醬。

🍎蘋果桂花雪梨茶 $42
口味天然,清新怡人。份量大概有三大杯。

2021-04-03 97 瀏覽
No Money So Lonely係Mamaday嘅姊妹店💛裝潢都係極具特色,貫徹一貫嘅搞笑風格,玩味十足😆仲有好多影相位添📸️ 呢間餐廳主打泰式fusion菜🤤就連菜式名都好搞笑🤪啖啖蟹肉擔擔飯 ($136)蘋果咖哩飯配香煎鴨肝 ($138)鴨肝外層煎到好香,食落近乎入口即融🥰好重油香 👍🏽每啖飯咖哩味都好重,飯嘅質感幾煙韌,有啲似risotto!小編食晒先發現到旁邊嘅蘋果蓉🥲我諗撈埋一齊食應該會更加開胃!番石榴熱情果沙冰 ($48)飲品飲落好清新🥰甜味適中,食完啲咁重口味嘅嘢飲呢杯就最啱🥳

啖啖蟹肉擔擔飯 ($136)

蘋果咖哩飯配香煎鴨肝 ($138)

番石榴熱情果沙冰 ($48)
飲品飲落好清新🥰甜味適中,食完啲咁重口味嘅嘢飲呢杯就最啱🥳
2021-04-03 120 瀏覽
餐廳只Sell Gimmick本來以為是Mamaday的Extension,會唔差得去邊但實在令人太失望餐廳裝修係幾靚但食物一般而且定價較貴,食物份量較少性價比太低服務非常一般,當天等位時,服務員答應了在有枱時致電我們,但最後不了了之友人後來致電餐廳才知道有位了,服務態度真的不是太好食物方面冬蔭功意粉的份量過少且食落太淡,甚至是無味但回到家卻感到非常口渴。。。莫明其妙唯獨咖央窩夫份量較多但完全不是正統的咖央似是以煉奶加啲椰奶代替之完全不值他的價錢未試的不用一試有不少同等價錢的餐廳能提供更好質素的食物相反Mamaday中各樣嘢都出色好多,大家可以食翻Mamaday
餐廳只Sell Gimmick
本來以為是Mamaday的Extension,會唔差得去邊
但實在令人太失望

餐廳裝修係幾靚
但食物一般
而且定價較貴,食物份量較少
性價比太低

友人後來致電餐廳才知道有位了,服務態度真的不是太好

食物方面
冬蔭功意粉的份量過少
且食落太淡,甚至是無味
但回到家卻感到非常口渴

完全不值他的價錢
未試的不用一試

有不少同等價錢的餐廳能提供更好質素的食物

2021-03-22
60 分鐘 (堂食)
2021-04-03 79 瀏覽
感覺上旺角嘅食店一般環境都係爭啲,因為主要都係啲舊嘅大廈,之前得朗豪坊一個新啲嘅商場,依家喺T.O.P.呢個商場除咗行街都多咗餐廳,呢間餐廳係食泰國fusion菜👀 青檸凍的蜆 $88 加上青檸,清新香辣嘅前菜😛蘋果咖喱飯配香煎鴨肝 $138🍏蘋果味同咖喱味都唔係好覺,好彩有個鴨肝令到成個飯都提升番,唔知係咪特登👀薯條配他他醬 $58🍟 炸得幾夠香脆,配埋他他醬幾好食嘅,就唔算有特色牛油果芒果芫荽沙冰 $48🥑🥭 叫黎試吓會唔會中伏,點知又OK喎冇乜問題😂蘋果雪梨桂花茶 $42🍐 個茶壺同杯set好可愛,飲落比較淡味,都算OK總括嚟講,野食賣相同味道都唔錯,同埋始終算係商場,環境感覺乾淨、舒服啲,如果預訂坐卡位應該仲好👍🏻 同埋個logo名好好笑就試吓🤣

青檸凍的蜆 $88 加上青檸,清新香辣嘅前菜😛

蘋果咖喱飯配香煎鴨肝
薯條配他他醬
牛油果芒果芫荽沙冰
2021-04-02 48 瀏覽
今次去開旺角T.O.P.商場附近知道有間餐廳幾特別叫No Money So Lonely就走入去試,今次order咗啖啖蟹肉擔擔飯及蘋果咖哩飯配香煎鴨肝。個蟹肉擔擔飯炒得好香,係用咗擔擔麵嘅汁炒個飯底,所以每一啖飯都好有擔擔麵嘅味道,而且內裏有超多蟹肉又帶出另一種鮮味層次,真係好好味。 而蘋果咖哩飯就好有泰式風味,旁邊嘅青蘋果蓉點埋又有生果嗰種清新感覺,塊鴨肝煎得恰到好處,依個完全係fusion菜嘅代表菜式。旺角咁方便,下次我一定會再嚟試埋其他fusion菜。