2022-06-15 100 瀏覽
好耐冇食過泰菜喇,如果泰菜遇上fusion唔知係點呢😂成日行T.O.P. 都會經過,但一直冇食過~今次終於有機會食到喇!餐廳都幾大,有兩邊位,裝修都幾玩味,打卡唔錯😜✨ 火山黃咖哩配唐揚炸雞 - 好有誠意真係整左座火山出泥😂上面仲要滿滿芝士醬,沾多士食好正!切開個火山原來係雜菜,幾得意👍😎✨冇乜芫茜味的芫茜飯配燒星鰻 - 原條星鰻鋪左喺面幾吸睛,肉質ok滑,個飯幾香茜味,整成risotto好過癮~✨鹹蛋黃香茅雞翼 - 同平時食開嘅鹹蛋黃雞翼有d唔同,係多左陣香茅味,即係惹味😂✨芒果糯米蛋糕 - 用糯米飯整成蛋糕好有創意,外圍係奶凍,味道唔差,幾特別~✨士多啤梨玄米奶昔 - 少女心滿滿😜打卡好正,我幾鐘意面頭嘅茶味奶蓋,好滑😋

鹹蛋黃香茅雞翼

芒果糯米蛋糕

士多啤梨玄米奶昔

鹹蛋黃香茅雞翼
芒果糯米蛋糕
士多啤梨玄米奶昔
2022-06-15 43 瀏覽
旺角T.O.P.愈來愈多新餐廳進駐,放假同朋友在旺角附近尋找好味道!喜歡吃Fusion菜的朋友找到這間主打泰國菜x西式x日式的創意餐廳。一行入去就會見到餐廳獨特的裝修和很多得意別緻的擺飾。🔺冬陰功大蝦Pizza ($138):Pizza的配料有冬陰功薯蓉、車厘茄、大蝦、紫洋蔥、菇類。雖然是冬陰功味,不過味道不會太辣,反而是偏酸甜味較多,而且味道非常特別和豐富。酥炸的薄餅底配上滿滿的拉絲芝士,撒上紫洋蔥和菇類,連帶上新鮮大蝦一口咬下,令人回味無窮!🔺大阪燒配章魚海鮮意大利麵 ($126):這道意粉的外表與真正的大阪燒非常相似,以大阪燒專用的酸甜醬汁,加上蔬菜、海鮮和貝類等材料,還有在意粉面頭鋪滿紫菜和木魚碎。意粉的熟度剛好,有嚼勁而且非常掛汁,啖啖都能夠吃到大阪燒甜甜酸酸的味道。

每次出嚟嘅時候,大家互相update吓,我覺得咁幾好~ 好開心聽到朋友搵到新工,早做一份自己想做嘅工作。不過無論工作定生活,大概係會出現一啲「不完美,但可接受」嘅嘢⋯⋯·好想搣你個面珠墩🫤睇到個名覺得好搞笑就叫咗!!🤭其實就係食緊牛面珠,加埋麻辣八爪魚嘅沙律🥗。我覺得辣辣哋又幾有鮮叫,牛面珠有牛味又嫩滑,幾唔錯嘅~·火山黃咖喱配唐揚炸雞🐔擺盤整到係有少少似火山;中間脆皮個形狀有啲似富士山,黃咖喱就好似係噴出嘅熔岩,每塊法包就係岩層,而唐掦炸雞就係一啲石頭🪨嚟⋯⋯只要有咁嘅想像,一切都變得好得意😎。法包好脆好似薯片咁,口感係幾得意喎~至於富士山脆皮下面,原來係大量雜菜嚟,有菜肉平衡呢樣嘢真係有啲驚喜~😌🤣🤣至於咖喱味係幾濃,又唔算好辣。😬·椰香番茄冬陰功炒意大利麵🍝食落有淡淡的冬陰功味,但係網絡姐普通嘅炒意大利麵,成件事好神奇⋯⋯🤭咁見到有蕃茄有茄味都好合理嘅,然後有種隱藏咗嘅椰香味隱約地走咗出嚟,又係好特別嘅。成個感覺就係一碗冬陰功湯,好似乾咗水咁放咗入去炒意大利麵度~~😆😆·粉紅色的火烈鳥🦩Menu話係一個令人尷尬嘅名字,我又feel唔到又幾令人尷尬喎?!🤔係因為粉紅色?!定係因為佢
好想搣你個面珠墩🫤
粉紅色的火烈鳥🦩
Menu話係一個令人尷尬嘅名字,我又feel唔到又幾令人尷尬喎?!🤔係因為粉紅色?!定係因為佢火烈鳥?!😂😂我唔知⋯⋯ 不過味道係幾好喎~啲strawberry jam唔係好甜好酸,再加埋薄荷葉同玫瑰花瓣好fresh,仲有淡淡玫瑰🌹清香~~😝
楓糖香蕉🍌肉桂奶昔
有塊大大嘅香蕉片喺面,本身已經好吸引人飲😌。飲落仲有好出嘅玉桂味,好彩楓糖唔係落得太多,唔算好甜,但係又飲到楓糖味,奶味又重~正喎!!😋
好想搣你個面珠墩
好想搣你個面珠墩
2022-06-11 63 瀏覽
🍽𝑁𝑂 𝑀𝑂𝑁𝐸𝑌 𝑆𝑂 𝐿𝑂𝑁𝐸𝐿𝑌———————————————🐈:餐廳環境超靚同新潮,擺設勁有心,睇落好似好隨心,但其實高低有序主次分明,好用心,仲好配合到fushion菜嘅主題!餐廳環境傾偈很舒服,店員超nice!!———————————————🌟 小朋友岩哂甜酸雞比薩🍕本身以為會好普通,純粹想食甜酸醬😂,點知係咁高質💓💯!雞肉好香滑嫩口,肉汁完美被保留,唔會焗到乾哂。甜酸汁好開胃,仲有焗到好香嘅濃厚芝士粉😍,推介!_🌟 人人都嗌的啖啖蟹肉擔擔飯一!定!要!食!啖啖蟹肉新鮮厚肉,量多,由頭食到落尾!個汁係擔擔麵嘅汁,不過花生味再濃厚啲,好惹味,又有少少辣,我好鍾意☺️☺️。唔需要擔心好漏,因為入面加咗洋蔥同三色椒中和返,仲有大量粒粒爽口蟹籽,食哂成個飯都唔會漏😎。
🍽𝑁𝑂 𝑀𝑂𝑁𝐸𝑌 𝑆𝑂 𝐿𝑂𝑁𝐸𝐿𝑌
———————————————

———————————————

🌟 小朋友岩哂甜酸雞比薩🍕

_
🌟 人人都嗌的啖啖蟹肉擔擔飯

• 啖啖蟹肉擔擔飯
話咁快就過左2022年嘅一半,時間真係過得好快~搬左屋之後多左時間煮飯,不過偶爾出下街食都係需要的🤣.📍No Money So Lonely.🍕小朋友岩哂甜酸雞比薩 ($118) - 蕃茄同菠蘿配上無骨雞球可以話係無得輸~甜酸比例啱啱好!🍝大阪章魚燒配海鮮意大利粉 ($126) - 作為章魚燒愛好者嘅我見到menu有呢個pasta😍即叫!味道食起上黎真係一樣嫁~好得意呀!扁意粉煮得啱啱好唔會淋爛~正啊🫶🏻🍖蜜味酸辣豬肋骨 ($158/半份) - 豬肋骨焗得幾靚,掃左蜜糖係表面所以有少少甜甜地~個汁就酸酸辣辣嘅,似泰國菜果隻汁,點左汁食又幾好喎👍🏻🍓士多啤梨玄米奶昔 ($58) - 比我預期無咁甜喎😌玄米味好濃,所以唔會成杯都偏左士多啤梨味,仲有得免費加奶蓋添呀!!!🥃烏龍季節 ($82) - 老公忽然想摸下酒杯底,所以點左呢個base用烏龍茶、rum同gin調嘅cocktail,幾易入口,好香蘋果味~女仔都好啱飲☺️
📍No Money So Lonely

2022-06-08 1830 瀏覽
預早book枱慶祝生日🎂🎈,喺OpenRice 見到有款幾特別既卡位,便特意叫服務員💁🏻安排呢款特色卡位🛋。 到達餐廳門口,遠望都覺得幾靚,色彩繽紛🎉,私隱度高,這款「打卡」位好吸睛🤩枱上放置了一隻紅色既羊🐏,都幾大隻,仲有2對公公婆婆👴🏻👵🏻既擺設,好温馨啊💕餐牌既食物名稱都幾得意😎,我哋就點咗全肉宴🍽😆香茅墨汁雞翼(半份),揀咗鹹蛋黃味 ~ 🔥熱騰騰,一啖咬落去,好香既蛋黃味貧窮是寂寞拼盤 ~ 配合餐廳🍴個名 ~ No Money 💰 So Lonely 😭 ~ 揀咗3款食品:炸飯波🍘、腐皮扎肉🫔、天婦羅蝦🍤,原本想揀秋葵蝦,點知無貨,唉😮‍💨….太失望了😞,唯有退而求其次,揀天婦蝦🍤。 炸飯波,一啖咬落去,當然是飯 🍚,而且有好強烈的冬陰功味 🌱🌶,有啲創意。🍖蜜味酸辣豬肋骨🍖 ~ 好淋,完全離晒骨🦴,有啲辣味🌶,味道一般般吧,沒有太大驚喜,不太吸引🫢🥳慶祝生日🎂,儀式感是少不了的,叫咗個Waffle 🧇,楝咗楓糖🍯、芝士奶蓋🧀、香蕉 🍌,👨‍🍳整得幾靚,幾吸引,🫐🍓🍌🧁🍨滿滿的擺設,好鮮艷啊🌈。 呢個Waffle 🧇 整體來說,味道不錯👍🏻🛎用餐🍴時限為90分鐘,有點趕😮‍

餐牌既食物名稱都幾得意😎,我哋就點咗全肉宴🍽😆

🛎用餐🍴時限為90分鐘,有點趕😮‍💨😮‍💨,服務員💁🏻半小時前就會過來提示,時間到🛎就即刻遞上單據,結賬🤑。
慶祝紀念
生日
2022-06-08 49 瀏覽
🐝 No Money So Lonely (旺角)🐝…嗌左2個lunch set,配送蘑菇湯同野飲,🫶🏻價錢都算合宜,最主要係餐廳環境靚,😍有泰國風情,啱打卡‼️💗…✨黄咖哩軟殼蟹配法式長棍麵包SOFT SHELL CRAB YELLOW CURRY $138個軟殼蟹超脆😍,而且好juicy🤤🤤,而個法包亦都好脆,加埋黃咖哩同埋楊蔥好好夾,好好味🥰🥰✨泰式全日早餐 THAI CHILL ALL DAY BREAKFAST $118呢個all day breakfast好有泰國風味😂‼️有芝士奄列,泰式炒雜菌,香腸拼盤,芒果大蝦,泰式蟹餅。😆香腸有三大款,大蝦有好多舊,配埋啲好甜嘅芒果,夠曬特別😚推介大家試吓‼️✨ 蜂蜜紅茶 HONEY BLACK TEA +$0蜂蜜味幾重,夠甜但又有淡淡嘅茶味‼️✨ 青檸梳打 LIME SODA +$0青檸味幾出,酸酸甜甜😋👍…整體評分食物:🤍🤍🤍🤍服務:🤍🤍🤍🤍🤍環境:🤍🤍🤍🤍🤍價錢:🤍🤍🤍🤍…📍 旺角彌敦道700號T.O.P This is Our Place 4樓406-408號舖

🐝 No Money So Lonely (旺角)🐝

✨泰式全日早餐 THAI CHILL ALL DAY
BREAKFAST $118

✨ 蜂蜜紅茶 HONEY BLACK TEA +$0
蜂蜜味幾重,夠甜但又有淡淡嘅茶味‼️

✨ 青檸梳打 LIME SODA +$0

青檸味幾出,酸酸甜甜😋👍

整體評分
食物:🤍🤍🤍🤍
服務:🤍🤍🤍🤍🤍
環境:🤍🤍🤍🤍🤍
價錢:🤍🤍🤍🤍

2022-06-07 353 瀏覽
今日同friend去旺角,見到T.O.P. 呢間餐廳個名好得意,就入去試下,裝修都好適合打卡,啲菜名又好得意主要食泰國Fusion菜。主菜就叫咗啖啖蟹肉擔擔飯同蜜味酸辣豬肋骨,蟹肉擔擔飯估唔到好食,以為花生醬同飯唔夾,以為淨係可以配麵,值得去試。蜜味酸辣豬肋骨,個汁甜甜地有少少BBQ嘅味道,舊肉又處理得唔錯。因為樣樣都想試嘅緣故,就叫咗兩個甜品,唔記得呢個叫咩名,佢係香蕉pancake再加啲肉桂蘋果蓉,本來滿心歡喜藍色雪糕,但唔係幾好食,個pancake就OK。窩夫好食,Oreo朱古力,個窩夫裏面係麻薯,好煙韌,熱嘅窩夫配雪糕就一定唔會唔好食。打卡一流。價錢少貴,但會推介去食
主要食泰國Fusion菜。

蜜味酸辣豬肋骨

如我沒有窩夫我會很寂寞

價錢少貴,但會推介去食
2022-06-06
5 分鐘 (堂食)
蜜味酸辣豬肋骨
如我沒有窩夫我會很寂寞
2022-06-07 72 瀏覽
呢度可以黎幾次都唔會厭,佢有唔同背景,食嘢打卡都唔錯。連食物名稱都花心思。1)好想摵你面珠墩(少少辣) 牛面珠、車厘茄、紫洋蔥、麻辣八爪魚、沙律菜、花生碎,我最後清晒,剩下隻碟。2)泰式肉碎蝦蝦pizza,薄批,整得好脆呀⋯⋯好大隻蝦,又有芝士、蕃茄、紫洋蔥,肉碎、簡簡單單就好食😋3)芒果椰奶沙冰,顏色間住黃白黃已經好靚,佢係濃厚嘅質地,芒果肉好多,椰奶好香,配沙冰真係夏天必選。4)果薑綠茶,用橙花、橙粒、薑、檸檬草、檸檬香桃木、檸檬皮、太陽花瓣配搭綠茶,唔飲凍飲嘅你,可以揀呢款都唔錯。5)餐湯:南瓜湯好濃好飲,唔係水汪汪嗰種。
1)好想摵你面珠墩(少少辣)
5)餐湯:南瓜湯好濃好飲,唔係水汪汪嗰種。
朋友話想去Cafe,無意中喺IG見到有人介紹呢間餐廳,見到啲食物同環境都唔錯就book咗星期六去~餐廳環境唔錯,好多打卡位🤩好適合姊妹們去打卡!另外上菜都好快,總括嚟講都OK!
貧窮是寂寞拼盤
  • 青檸凍的蜆
2022-06-04 131 瀏覽
是日同友人黎食晏,諗住呢度咁多好評實冇死啦叫左啖啖蟹肉蟹子飯同埋章魚燒意粉,仲加左杯中西合璧咖啡首先講下個飯,一食落去麻醬味好重,跟住就係辣味,但係兩種味夾唔到,好似係分開,跟住蟹肉冇乜味,啲飯後勁係勁漏,唔係想再食既感覺跟住講下個意粉,一食落去似大阪燒,係重口味版,章魚係多既,但係真係好重味,搞到章魚冇乜味,個意粉完全同章魚唔夾最後係杯中西合璧,又未去到反胃,總之唔會係享受既味道成件事夾埋一齊係好奇怪,但係我地都食哂既,做人要有衣食架嘛
是日同友人黎食晏,諗住呢度咁多好評實冇死啦
叫左啖啖蟹肉蟹子飯同埋章魚燒意粉,仲加左杯中西合璧咖啡
最後係杯中西合璧,又未去到反胃,總之唔會係享受既味道
成件事夾埋一齊係好奇怪,但係我地都食哂既,做人要有衣食架嘛
  • 沒有
2022-06-03 357 瀏覽
朋友聚餐揀左呢到食 五個人叫左四樣野食第一碟到既竟然系飯 但食落吾太熱 覺得差左少少之後等左好耐終於有第二碟上 拼盤好豐富 驚喜位 炸飯球系冬蔭公飯做 但炸蝦淋左啲 不過即炸即上系有誠意既😋豬肋骨焗得幾好 啲肉好juicy 入味 啲沙律菜沾左啲甜酸汁都good goodPizza 食吾到黃咖哩味 魚望落有啲乾 但夾住pizza食系okay Ge 叫左杯紫蘿話梅奶昔 飲吾到話梅味 但overall都好飲😋
朋友聚餐揀左呢到食
五個人叫左四樣野食

第一碟到既竟然系飯 但食落吾太熱 覺得差左少少
貧窮是寂寞拼盤

蜜味酸辣豬肋骨(半份)

黃咖哩石班魚pizza

蕃薯愛話梅

叫左杯紫蘿話梅奶昔 飲吾到話梅味 但overall都好飲😋
啖啖蟹肉擔擔飯
蜜味酸辣豬肋骨(半份)
蕃薯愛話梅
去Top商場行街見到呢間野裝修幾靚又幾多好評就入左黎試,事實話比我知幾多好評都有可能係假🫠我同朋友兩個人一入座,就被告知90分鐘用餐時間,咁我地好快手睇左menu叫左3樣野先,再留返個肚想試佢d甜品。主食叫左個水牛城芝士雞翼,小食拼盤同一個煙三文魚祕制海鮮醬意粉。我地落完單之後吹水吹左一大輪,水都飲左2杯都未有野食,望一望個鐘已經等左20分鐘都咩都未有,明明成個場其實得4枱客。想催下又好似唔係幾好,最後再等多5-10分鐘後終於有野食⋯⋯小食拼盤先上,係好食ge,炸到熱辣辣,香脆可口,而且薯條份量都多所以好滿足~炸野咁出色自然我地都好期待個雞翼~雞翼上黎賣相靚仔ge!仲拆埋骨好細心!吉住咬落去⋯⋯Um……有少少一言難盡,個雞翼本身冇乜味,同上面個醬個味道有d分離唔係好夾,最大問題係個cheese好似溝左面粉咁,有一種好粉的口感,好似咬到成口粉咁有d怪⋯⋯食緊雞翼個陣意粉就上黎,個意粉賣相好靚又好吸引,所以就算雞翼差少少我都好期待~同行朋友夾左一掇試下,見佢即刻就皺晒眉頭,我心諗「意粉應該好難出事架喎⋯⋯」,然後佢就同我講:其實你又唔可以話佢難食,但佢係甜架,食落好奇怪,你試下就明⋯⋯我即

Um……

我即刻試下啦⋯⋯個面真係甜架⋯⋯
個種甜仲要唔係少少甜,直頭似用糖水煮意粉咁,係完全食唔到鹹味⋯⋯
本著唔想浪費食物心態食左兩啖,然後又說服自己呢間野賣泰國Fusion菜,可能真係專登整到咁甜呢?!
食左1/4最後真係頂唔順放棄左⋯⋯

後來叫waiter幫我地上甜品個陣,我忍唔住問佢「唔好意思⋯⋯呢個意粉咁甜係唔係正常㗎?」
然後侍應好錯愕咁話「下?甜?應該唔係甜架喎⋯⋯」
我見佢咁ge反應開始諗:會唔會根本掉轉咗鹽同糖去整意粉⋯⋯於是我就同侍應講佢可以試下個意粉,因為有半邊我哋冇食過。
佢一放條面入口,已經見佢呆左同即刻想Lur出來,跟住就同我哋講入去問吓廚師
等左陣侍應出返黎,同我哋講話,廚師話個意粉本身係會有少少甜,不過今次係落重手左,唔好意思。

跟住就完咗,佢完全冇打算同我哋換過碟意粉或者取消咗碟意粉😦
其實侍應態度係好好,亦都真係試過碟意粉同幫我哋跟進,但係作為一間餐廳明知碟意粉個口味錯到離晒譜,但係一啲補救同補償行為都冇講真我覺得幾失望⋯⋯

後來上的甜品係正常同好食ge,如果有人想去建議大家食甜品比較安全~

最後兩個人埋單$47x,剛好90分鐘,冇任何refund亦冇任何manager出嚟為整錯碟意粉講任何野。
或者餐廳都唔旨在,所以我都唔會有下次🙂
2022-05-22
  • 貧窮是寂寞拼盤
2022-05-26 66 瀏覽
今次同友人黎到位於旺角TOP商場嘅Fusion型格餐廳食dinner,食物方面揀左幾款,黃咖喱軟殼蟹pizza大大個軟殼蟹喺pizza上面,外脆內軟,配有黃咖喱薯蓉味道濃郁,配料每塊都有牛油果,紫洋蔥同車厘茄,味道幾好大阪章魚燒意大利粉大阪燒章魚燒估唔到同意粉呢個配搭幾好食,意粉有咬口,大阪燒醬令意粉好開胃,薯條配蜜糖芥末醬薯條炸得香口同脆,個醬幾好食飲品方面叫咗士多啤梨玄米奶昔入面玄米味夠香同士多啤梨味新配搭,面頭系抹茶忌廉,成杯酸酸甜甜幾好飲,整體來講都算唔錯
大阪章魚燒意大利粉
薯條炸得香口同脆,個醬幾好食
飲品方面叫咗士多啤梨玄米奶昔
2022-05-18 157 瀏覽
想試呢間餐廳好耐,上個禮拜終於搵日去到朝聖,雖然滿足唔到我嘅味蕾,不過嗰晚我好健康,因為飲咗好多公升嘅水。呢度除咗好多位打卡,亦都係MSG天堂。嗰日叫咗人人都嗌的蟹肉擔擔飯,冬陰功大蝦比薩,芒果椰奶沙冰,同埋單骨雞翼,失敗。啲嘢食係真係好特別,但係味道麻麻,尤其是係隻雞翼真係令人失望,失敗。芒果椰奶沙冰冇乜味,似齋飲咗啲冰落肚,失敗。唯一覺得唔錯嘅就係個比薩,薄薄地幾好味,蝦都好新鮮。總括而言,本尊不會再幫襯。

總括而言,本尊不會再幫襯。