今日去開灣仔嗰頭做嘢 之後就等男朋友放工 於是就去咗呢間精品咖啡店嗰度打等裝修勁靚用上好多金屬同石屎去做 非常型格 同時亦都好多外國人喺度用餐 感覺好Chill而且經過門口已經聞到咖啡香 雖然我唔識飲咖啡 但係就非常喜歡呢種香味叫左個Lobster benedict 首先擺盤勁靚放上ig打卡一流 半隻大大隻嘅巨型龍蝦上面淋上鹹蛋黃醬汁 非常濃烈嘅鹹蛋黃香味 加上少少酸味味嘅醋去做醬汁 令成個龍蝦好清新 而且肉質鮮甜 夠曬彈牙 配菜係水波蛋羽衣甘藍配合桃多士 成個配搭勁豐富 水波蛋仲係流心嘅效果 配上羽衣甘藍同鹹蛋黃醬汁味道夾得嚟 非常有創意叫咗杯凍朱古力 朱古力味唔似係用粉開 仲有粒粒嘅朱古力碎係入面

2018-12-02 99 瀏覽
Mexican Chilli Avocado這個是相對新穎的菜色,牛油果蓉配上了炸雲吞皮,雲吞皮上灑滿了辣椒粉,配上調味不多的牛油果蓉,非常清新,牛油果蓉非常軟綿,入面還有很多牛油果粒,口感十足。Grilled Black Cod 2.0這個魚的魚皮煎得微脆,魚肉也沒有作過多的調味,所以仍然可以吃出魚的甜味和鮮味,廚師控制魚肉生熟度非常出色,魚肉嫩滑多汁,值得稱讚。Super Ginger Citrus Short Ribs慢煮牛亦是令一個令人驚喜的菜色,牛肋骨切開後油花分明,肉質軟綿,完全沒有生熟度不均勻的情況出現,而且牛味非常豐富,配上甜甜的醬汁,非常好吃。
Mexican Chilli Avocado

Grilled Black Cod 2.0

2018-11-17
5 分鐘 (堂食)
2018-12-02 1751 瀏覽
今晚輪到好友Aimee和我慶祝生日,她的飲食習慣極為健康,所以我平日都以"健康"作為前提揀選餐廳和她dinner, 今晚當然也不例外Ninetys的裝修簡潔清新而有格調,令人感覺舒適自在Citrus & Fig Salad~ 材料豐富又健康!有羽衣甘藍,三色藜麥,菠菜,新鮮無花果,紅,黃車厘茄,藍莓,提子和合桃,沙律汁是用yogurt打成,酸酸的,好開胃,好fresh特別喜愛羽衣甘藍那種獨突的口感和味道,其高纖維和抗氧化的特質成為喜愛食沙律人士不二之選,三色藜麥亦被稱為"料理界的紅宝石", 有抗氧化,抗發炎和降血壓之功效,再配上新鮮的以色列無花果,簡直是perfect matchMr. Lamb~以羊臀肉慢煮3小時,慢煮的好處是讓食物的營養和原味保留,使肉質保持嫩滑,更加原汁原味,所以這個Mr. Lamb還保持羊羶味,肉質鮮嫩有口感,配以薰衣草蜜糖汁,很美味木炭麵包烤得香脆可口,外脆內軟,扁豆蓉再加上洋蔥和橄欖油也不錯Siu Wan Rice 2.0黯然銷魂飯以西班牙黑毛豬慢煮5小時作為义燒的部份,油脂甘香,肉質嫩滑juicy, 果然是極之銷魂呢隻太陽蛋也是功可沒,賣相極為吸引,流心

Ninetys的裝修簡潔清新而有格調,令人感覺舒適自在

Mr. Lamb~

Siu Wan Rice 2.0黯然銷魂飯

呢隻太陽蛋也是功可沒,賣相極為吸引,流心的蛋黄令我忍不住要即時篤穿用以撈飯,蛋醬混合糙米飯一起吃,好美味啊

食落毫無罪惡感的义燒,一點也肥膩,真係食得開心又放心

Menu仲有好多選擇: 有salad,Main course, burger, rice, pasta & udon, ninetys 推介,something Aussie和甜品,我和Aimee已約定下次再來試其他菜式

2018-11-16
慶祝紀念
生日
  • Mr. Lamb
  • citrus & Fig salad
  • Siu Wan Rice
2018-12-02 169 瀏覽
最近喜愛用紅菜頭配搭其他蔬菜水果打汁飲用,對健康有幫助,網上看到這間食店用紅菜頭伴漢堡飽,另一半便訂位與我試試新口味。現時距離聖誕不到一個月,餐牌上已看到聖誕大餐菜式及價錢,不過我忘記拍下分享。Piggy Piggy Burger小豬漢堡 $148西班牙黑毛豬、紅菜頭、青蘋果片與羽衣甘藍;黑毛豬叉燒彼見食,有丁點肥,有肥才會肉更腍,腍肉件有豬味,一點不鞋,沒甚麼伴碟蔬菜,上面提及的3種是放在包內的,紅菜頭沒有多餘水份流出,青蘋果青爽,羽衣甘藍沒有苦澀味,這個包不會沒味道,竟然是,我們更把叉燒切片品嚐Super Ginger Citrus Short Ribs 柑橘姜慢煮短肋條 $228餐牌寫上是用香草慢煮12小時的,超腍,肉嫩,有咬口,肉味濃,配在上面的幼小香草末,伴忌廉薯泥與獻汁同食,雖份量不大,但肉厚美味,從肉紋路看到牠的嫩,切切食食,也感滿足,小甘筍味香,開心繼續吃。English Muffin Toast英式鬆餅吐司$78自家製香橙果醬,香草雪糕,肉桂,蛋卷碎加上麵包,麵包烤焗後塗抹雪糕與橙味果醬,果醬不太甜,含橙皮與橙肉,凍與暖一起放入口吃,有趣。

Piggy Piggy Burger小豬漢堡 $148
,我們更把叉燒切片品嚐
Piggy Piggy Burger

,切切食食,也感滿足,小甘筍味香,開心繼續吃。

English Muffin Toast英式鬆餅吐司$78

2018-11-27
Piggy Piggy Burger
2018-11-30 86 瀏覽
Actually 90s has always been on my brunch list, but since I think it’s a bit overpriced...I never really had the motivation to try it until I saw there’s a promotion running with 30% discount which motivated me to ask my friend to try it out with memy friend ordered the egg & spinach on toast while I had the sea bass fish with Japanese sauce on toast. Both dishes didn’t disappointed at all but as I’ve said they’re quite pricy for what you get...the latte on the other hand was on the bitter side
the latte on the other hand was on the bitter side which was refreshing. Definitely give it a try if you’re around and looking for some fancy lunch!
2018-11-25 123 瀏覽
加班加到又餓又攰,聽同事講公司附近有間餐廳啲意粉幾好食,就同同事去開餐啦!餐牌 全英文,都有啲唔太明白,😂店員好有禮貌介紹左啲食物比我們。我比較 鐘意食魚,所以點左南瓜配煎銀雪魚,南瓜蓉好甜,銀雪魚肉好滑,唔腥,加南瓜一齊食,好健康😋同事就叫左肉丸蕃茄薈天使面, 熱辣辣蕃茄味重,食到好似有啲 孜然粉味道,肉丸咬落有肉汁,最怕食意粉冇汁,這個意粉蕃茄汁夠,好正。店員介紹小食,牛油果天婦羅,炸過的牛油果原來咁好食,比就敢食仲 好食,好鍾意係每碟上台都係熱辣辣。下次加完班,有好地方食飯啦🤭

2018-11-25 95 瀏覽
提早預祝生日飯,當晚和友人來到灣仔這間ninetys食晚飯,這裡的位置很容易找,而內在環境都相當型格,平日來這裡喝杯咖啡或食飯都不錯。點餐時和友人分別叫了一碟20mins慢煮Norway Salmon和Taro Meatball Linguine的蕃茄肉丸意粉。這裡的食物其實質素很好,擺碟亦很漂亮。三文魚經慢煮後十分鬆軟,配的醬汁和薯菜都相當配合;而蕃茄意粉味道正常,肉丸也很好吃。聽說這間餐廳都是香港人開,而這裡的店員都較年輕,同時服務態度都不錯,值得支持一下。

位於灣仔的NINETYs,喺囍帖街隔離,不少外國人也會在此用膳。餐廳的裝修和佈局都走文青風,簡約又不失時尚!餐廳樓底特高,空間感十足。餐牌用上皮革做封面,上面壓印了餐廳的Logo,很有質感,貫徹整個文青風!餐牌只有英文,店員會過來主動介紹餐牌的菜式,服務夠晒細心體貼。Cheeky Cheeky $268店員推介的菜色,好大舊牛面脥肉,下面墊著薯蓉,旁邊是沙律菜。好厚身嘅牛面脥,係澳洲和牛,經過慢煮處理,再淋上燒汁。牛面脥極為腍身,輕輕用刀一拖就能夠切開。和牛面脥肉略帶膠質,而肉質極為軟熟,油脂香氣亦十分突出,無論味道定係口感都係一流,不愧為Best Selling!墊底的薯蓉很幼滑,旁邊的沙律菜亦十分鮮嫩,羽衣甘藍和秋葵的清甜也很搶鏡。Black Truffle Linguine $168也是店員推介的菜色,菇菌的份量比扁意粉還要多!上面灑滿了芝士碎,令人垂涎!旁邊的是曬乾了的菌類,再磨成粗幼不一的粉末。黑松露忌廉汁本身已經夠香,再加入大量菇菌去伴製,令整碟扁意粉香上加香!不過廚師還要再加一把乾菌的粉末,香味幾何級數地提升,真係不得了。NINETYs的食材質素很高,環境優美,價錢亦十分

Cheeky Cheeky $268
Cheeky Cheeky

好厚身嘅牛面脥,係澳洲和牛,經過慢煮處理,再淋上燒汁。

Black Truffle Linguine $168
也是店員推介的菜色,菇菌的份量比扁意粉還要多!
Black Truffle Linguine

上面灑滿了芝士碎,令人垂涎!
Black Truffle Linguine

旁邊的是曬乾了的菌類,再磨成粗幼不一的粉末。

NINETYs的食材質素很高,環境優美,價錢亦十分公道,值得推薦!
2018-11-24 78 瀏覽
約咗個好耐冇見嘅老朋友係灣仔區食晚飯,揀咗呢一間餐廳食下。餐廳燈光較暗,但是一個談天的好地方👍🏻Menu上都算有好多選擇,真係令人目不暇給💕由於太多選擇花多眼亂,於是我哋叫侍應姐姐推介以下食物:1. SIU WAN RICE 2.0 $158侍應姐姐話呢個飯係佢哋餐廳都好多人叫,幾出名架,所以都試吓啦。原來佢哋係用慢煮叉燒,吃起來更更嫩滑,很美味。🤤2. Black Truffle Linguine $168朋友中意食意粉,於是叫左呢份黎試下,賣相精美,意大利粉亦煮得很煙韌, 食落有淡淡的蘑菇及黑松露香味,不錯👍🏻3. Slow cooked salmon $168另外我地仲叫左份慢煮三文魚,三文魚好滑,下面有一堆酸酸地既木瓜絲,而且仲配埋南瓜蓉甜甜地同一堆好多唔同味道又好食嘅蔬菜,感覺好健康!最後就係呢到最出名嘅咖啡啦!我揀左Fruity flat white,侍應送上幾粒杏仁,話飲之前食返粒咖啡味道會更出😎💕正..
約咗個好耐冇見嘅老朋友係灣仔區食晚飯,揀咗呢一間餐廳食下。

餐廳燈光較暗,但是一個談天的好地方👍🏻

Menu上都算有好多選擇,真係令人目不暇給💕

由於太多選擇花多眼亂,於是我哋叫侍應姐姐推介以下食物:

1. SIU WAN RICE 2.0 $158

3. Slow cooked salmon $168

2018-11-18 1439 瀏覽
90後,稍微算一算,最「老」的九十後,年紀也不過30歲。餐廳以90’s命名,年輕的我,怎能不光顧呢?哈哈!店員也十分年輕有活力,跟店員相配。餐廳小小的,但樓底很高,懸掛了一顆顆燈泡,空間感十足。以木系為主調,木製的桌椅,裝潢簡單,微醺的燈光,半開放式廚房,整體走小清新的風格。翻開餐牌,除了品嚐咖啡,還有不少主食,例如漢堡包、飯類等等,朋友說想吃肉,於是點了兩份肉。⭐️Super ginger citrus short ribs$228短肋骨的厚度也很肥厚,上面還有脆脆。雖然是慢煮,但不夠嫩滑,肉質韌了一點。但配菜很美味,薯蓉配雜菌,薯蓉甘香綿滑,不錯!⭐️Mr.LAMB$218賣相很吸引,有兩塊木炭麵包,烤得香脆,外脆內軟。慢煮羊臀肉有足夠的厚度,要烹飪好實在有點難度,切下去有點費力。入口羊羶味頗重,幸有薰衣草酸甜的醬汁中和,不過仍然韌了一點。▫️今次點的都是新菜式,如果試一試銷魂飯,應該會更令人滿意。九十後,還有很多青春和時間,希望餐廳下功夫努力鑽研菜式,愈做愈出色。

餐廳小小的,但樓底很高,懸掛了一顆顆燈泡,空間感十足。

但配菜很美味,薯蓉配雜菌,薯蓉甘香綿滑,不錯!

⭐️Mr.LAMB$218

2018-11-16 100 瀏覽
係灣仔利東街行完搵野食,估唔到行遠少少發現依間cafe,見裝修又幾吸引,望下餐牌,見好多new同upgrade,應該岩岩轉左新菜式,一間餐廳有用心的話,菜式當然需要定期更新菜單,已經d咖啡好香好吸引,但因為夜晚,又廢時飲,下次再試cheeky cheeky慢煮牛臉頰肉,慢煮就出名令肉變得更冧更好食,肉咪好濃好出,質感冧到唔洗咬咁,要形容有d似雪葩,好正piggy piggy 講到澳洲的菜式,唔知點解都想食漢堡,所以叫左依款,西班牙的黑毛豬做成叉燒,咬落都係軟軟,配埋其他醬,牛油果,真係唔錯charlie cotta最後都要食個甜品,芒果奶凍,比想像中大杯,芒果味剛剛好,最重要不太甜,由香味主導

cheeky cheeky

piggy piggy

charlie cotta

2018-11-14 164 瀏覽
友人建議大家也未試過的Ninety’s,只知道沒有訂座,經常要排隊。午餐大約等了十多分鐘。座位狹窄,時尚裝潢,年輕工作人員。沒有看過任何食評,胡亂點了兩個午市套餐,包括龍蝦蛋班尼及 Black Cod. 味道賣相尚可。但可能坐在高枱上,味道也沒有特別驚喜,實在找不要排隊等候及坐不舒適的原因。也許我們並未發現他的特別之處吧!
龍蝦蛋班尼
Black  Cod
2018-11-09
15 分鐘 (堂食)
龍蝦蛋班尼
Black  Cod
2018-11-13 134 瀏覽
朋友介紹呢間餐廳吾錯,咁岩灣仔收工,即刻去試。晚飯時間吾洗等位,餐廳樓底好高,空間感大,D吊吊燈飾好靚。 ,餐牌每三個月都會UPDATE,每次都有新食物登場。店員都好好,會介紹番餐牌食物,我一听到黯然銷魂飯,二話不說就簡好,佢既豬係用西班牙黑毛豬SLOW COOK 5小時,好入味,肥豬肉都好香。入口即溶。飯仲會配4粒小蕃茄,佢係烤焗過,一咬即爆,酸酸甜甜好多汁。ON TOP仲一隻煎到脆脆既太陽蛋,好吸引。個飯係用日本珍珠米,粒粒分明。另外叫左個八爪魚沙律,一上碟賣相好靚,似係藝術品多D。八爪魚新鮮,容易咬開,下面D茶都好FRESH,最底個層係意米,撈埋佢D酸酸地既汁,開胃又清新。最後叫左杯熱朱古力,好滑,牛奶味同朱古力都好濃,比例十分好,好好飲。

1K
2018-11-12 89 瀏覽
近日執屋執到天昏地暗人都癲, 正所謂吊頸都要抖下氣,尋晚就同美人去食晚飯,relax 一下。我哋走到去灣仔的Ninetys,打開餐牌才知道日與晚的食物是不一樣的。經職員用心介紹,我哋選擇了Black Truffle Linguine 。雖然賣相不是特別吸引,但味道真係超好,入口後簡直雙眼發光,平時食量少的美人,今晚竟然開了turbo不停食,而且仲好食到根本傾唔到計,因為大家已集中享受食物, 專注力被呢碟意粉吸走了。意大利粉煮得很煙韌, 忌廉汁中微微帶出蘑菇及黑松露嘅香, after taste 還會keep住所以味道在口裡,食料看似普通,但味道絕非簡單。驚喜一浪跟一浪,呢個慢煮肉眼扒不得了,Super Ginger Citrus Short Ribs,點解可以咁~~~好食。慢煮12小時可讓肉眼扒保持新鮮,肉質是超彈,不是淋身的,而且好有口感同肉料, 嫩滑程度可以畀滿分, 而且仲沒有渣不黐牙,再配上清新感重的柚子蜜醬汁,絕配!美味之極,果然Ninetys不簡單,食物好有深度同層次,令人會掛念的肉眼扒,絕對不會令你失望,姊妹們必食新推介。唔食牛嘅朋友唔使驚怕,你都會食豬囉掛~呢個超級無敵

美味之極,果然Ninetys不簡單,食物好有深度同層次,令人會掛念的肉眼扒,絕對不會令你失望,姊妹們必食新推介。唔食牛嘅朋友唔使驚怕,你都會食豬囉掛~呢個超級無敵的Piggy Piggy幫到你。

肥美肉滑的叉燒肉,一咬油脂四散在口裡,甘香美味, 配菜有紅菜頭、青蘋果及羽衣甘藍,呢3款配菜真係襯配得好perfect,再加上麵包上的牛油香,點算呀~咁好美,仲要Day & Night menu 上都有,任何時段都食到你啦~

我想講其實我同美人原本只點了前面兩款主食,竟然美人話唔夠喉,要加多個burger, 邪惡的漢堡在你面前出現, 好食到幾飽都不能抗拒。

飲品方面,咖啡真係冇得輸,我叫了一杯black, 咖啡豆是在澳洲炒過來的,未飲前咖啡味已經很香濃,入口甘香順喉醇厚,而且咖啡的餘香停留在口裡,長達2分鐘,再加上微甜的berry,令咖啡味更fruits。
  • Super Ginger Citrus Short Ribs
  • Piggy Piggy
2018-11-09 136 瀏覽
其中一間我非常欣賞既餐廳除左咖啡大受歡迎之外食物賣相亦都相當討好好有係澳洲cafe會食到既野食咖啡有黑 白同滴漏三款白咖啡 $42 今次揀左Choco blend 好香nuts味Wagyu wagyu $178以慢煮和牛面頰肉作餡料食落超腍 肉味亦都好濃郁配以雨衣甘藍同流心蛋健康又好食Lobster benedict $178咁華麗既egg benedict真係第一次試龍蝦鋪滿左咸蛋黃 超甘香同惹味另一邊既benedict亦都好有新意加入左沙律菜 最後要點埋個甜品先走雪糕配上果肉好清新!
其中一間我非常欣賞既餐廳

龍蝦鋪滿左咸蛋黃 超甘香同惹味
另一邊既benedict亦都好有新意
加入左沙律菜

最後要點埋個甜品先走
雪糕配上果肉好清新!