2021-09-09 35 瀏覽
真係唔特登搵都唔知道,喺荷里活道其中一條小巷入面隱藏著一間cafe,兩層高,充滿民族風情150克澳洲和牛漢堡配薯條($128), 非常厚身的漢堡,口感鬆化,比得上專食漢堡的餐廳白酒蜆肉意粉($118)有超級多的蜆肉, 下了很多香草,還有蒜頭和洋蔥,是比較惹味的意粉,不過白酒味卻弱了一點煙三文魚酥盒($78)賣相精緻,一口一件,既鬆化又滋味,最適合和朋友分享餐廳做緊啤酒買一送一優惠,Mirro Mirror是其中一款本地釀製手工啤酒, 有很香的果味, 芒果味尤其突出old fashioned galaxy ($68)是其中一款mocktail,又蝶豆花和lemonade所做成,飲落重檸檬味,非常開胃熱朱古力($55)賣相暖入心,大大一杯,味道可以

Australian value beef burger with fries

白酒蜆肉意粉

煙三文魚酥盒

old fashion galaxy

熱朱古力($55)賣相暖入心,大大一杯,味道可以

hot chocolate

2021-09-05 56 瀏覽
150g Australian wagyu beef burger with fries$128Flat White+$10好味指數:😋😋😋😋😋抵食指數:💲💲💲💲環境舒適:😌😌😌😌環境衛生:🧹🧹🧹🧹🧹服務質素:💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️推介原因:beef burger 夠juicy,麵包有烘脆,內含蕃茄、菜、芝士及茄汁。薯條炸得夠熱夠脆口。食物味道不錯。但最吸引的應該是那摩洛哥風裝修,絕對是打咭好去處。疫情期間不能外遊,就當是去了一轉摩洛哥🇲🇦吧!Cafe 分2層,2層也是富摩洛哥特色,如果許可,可以2層都去打打咭。另外,cafe 附近好多特色小店如書店和藝術牆,適合文青去閒逛。
Flat White
+$10
好味指數:😋😋😋😋😋
抵食指數:💲💲💲💲
環境舒適:😌😌😌😌
環境衛生:🧹🧹🧹🧹🧹
Australian  Wagyu  Beef  Burger  with  Fries
Flat  White
Flat  White
2021-09-01 27 瀏覽
NACASA 整間店都色彩繽紛,大量植物、特色燈飾擺設、仲有精心挑選嘅餐具配搭,充滿民族風情!Chefchaouen (For 2) Moroccan Style $88甜美嘅摩洛哥茶,賣相超級IGable!甜美之中,帶著溫和嘅薄荷味,正!Pink Lady $64Mocktail版嘅Pink Lady有靚靚嘅粉紅漸層,入口香甜!牛油果醬酥盒 $78牛油果醬夠細滑,酥盒入口酥脆可口,一口一件,係唔錯嘅餐前小食!脆脆蜜糖蒜香雞翼 $78單骨雞翼炸到皮脆肉嫩,蜜糖甜美,配蒜蓉真係好惹味!卡邦尼意粉 $108煙豬腩肉嘅咸香出眾,蛋汁夠濃郁,每一條意粉都掛滿蛋汁同埋煙豬腩肉,啖啖滋味!

Pink Lady $64

牛油果醬酥盒 $78

脆脆蜜糖蒜香雞翼 $78

單骨雞翼炸到皮脆肉嫩,蜜糖甜美,配蒜蓉真係好惹味!

卡邦尼意粉 $108

2021-08-23 36 瀏覽
呢間位於上環的打卡cafe,一入店就見有有好多盆栽🎍🪴佈置,有種好舒服減壓的感覺☺️☺️☺️食物都好高質🧡手撕豬炒蛋多士配蟹肉他他 $128本身以為係輕食,但食食下都發現幾飽下😂😂😂手撕豬個調味做得勁好,有BBQ醬再加d甜甜地味,好惹味😋😋😋蟹肉配牛油味有種fresh嘅味道,非常推介👍🏻👍🏻👍🏻🧡吉烈豬扒漢堡配薯條 $128男朋友就揀了啖啖肉的烈吉豬扒漢堡,真係有驚喜🤭🤭🤭放咗一陣影相,豬扒都仲熱辣辣炸得好脆,但豬扒又唔會乾身,保留到juicy口感。佢話比美得上係日本食的吉烈豬,非常推介👍🏻👍🏻👍🏻🧡Special Tea 洛神花蘋果茶 $88係2人份量的,隻杯都好有土耳其風😂😂😂酸酸地好啱消濟

🧡手撕豬炒蛋多士配蟹肉他他 $128

🧡吉烈豬扒漢堡配薯條 $128

🧡Special Tea 洛神花蘋果茶 $88
係2人份量的,隻杯都好有土耳其風😂😂😂酸酸地好啱消濟

• 手撕豬炒蛋多士配蟹肉他他
  • 吉烈豬扒漢堡配薯條
2021-08-22 44 瀏覽
係上環既 Nacasa 我已經book mark 左好耐❤️店入面係以摩洛哥風去裝飾🥰 有好多星星吊燈🌟 同埋摩洛哥編織既地氈,好多打卡位😆 超岩女仔去傾計飲野chill 下❤️不得不提係佢地既front door 位🥰 藍色既梯級上面放滿左唔同既特色擺設, 真係超超靚❤️我地叫左pink lady🍹 同埋summer tonic 🍸 兩杯都係mocktail 黎, 無酒精成分🥂野食叫左手撕豬炒蛋多士配蟹肉他他🐷🥚🦀🍞韓式辣醬炸雞翼🍗 同埋 牛油果青瓜車厘茄藜麥沙律🥑🥒🍅🥗 Pink lady 主要係荔枝加西柚🍊 粉紅色真係超靚🥰 少女心又走左出嚟😂 朋友話味道唔錯Summer tonic 係百香果加柚子同檸檬🍋 Bb 黄都超靚❤️ 味道酸酸甜甜幾好飲, 但都我黎講就甜左小小😆多士既炒蛋好滑好creamy😋 手撕豬好淋好入味❤️ 再配埋蟹肉牛油果他他同多司🥰 成個配搭好有口感同層次👍🏻炸雞翼個外皮炸到好脆🥰 個韓式辣醬辣味岩岩好😋 但可惜入邊既肉就炸得比較乾身唔夠juicy 😆沙律入面有勁多青瓜🥒牛油瓜🥑車厘茄🍅藜麥再配自家製沙律醋, 所有食材都好fresh😋 再配埋酸酸地既沙律醋, 味道唔錯🥰

味道 🌕🌕🌕🌗🌑
環境 🌕🌕🌕🌖🌑
服務 🌕🌕🌕🌗🌑
抵食度 🌕🌕🌕🌗🌑

小貼士 ❤️ 如果想坐front door 打卡位, 記得book 個時要request 呀🥰
中上環作為香港金融商業區,平日總看到步履匆匆的上班族和川流不息的車龍。可是,一到週末,這裡卻成了最恬靜悠閒的地方,與三五知己坐在咖啡廳聊聊天喝喝咖啡,有些外國人在遛狗或在街道上跑步。放假,不妨到這片繁華之地走走,發現它寧靜的一面吧!上環不乏有特色的咖啡店,這家新開的咖啡店是一家以摩洛哥風格為主題特色的店,樓高兩層,門面牆壁以天藍色磚塊拼砌而成,相當顯眼,走到店外,已有一種到外國渡假的感覺。走進店舖,瞬間被店舖中彩色瓷磚、民族風毛顫、藤籃、花瓶和土耳其吊燈等裝飾吸引住。店員帶領我們到二樓左邊的小房間,富有摩洛哥和土耳其民族風格的抱枕、毛氈,和掛著淡黃的小泡燈,十分溫馨,仿佛置身國外。食物方面,我們點選了一份慢煮豬肩肉炒蛋配酸面包和蕃茄菠菜意大利面。豬肩肉以10小時慢煮而成,再用手撕成絲,口感嫩滑,肉汁也很飽滿,用料豐富,配上旁邊酸酸甜甜的莓汁,格外開胃。意粉汁液濃稠,蕃茄味濃郁特別好吃,個人認為如果可以多一點菠菜會更好。整體食物水平不錯,兩人吃份量正好。飲品方面,點了玫瑰拿鐵,玫瑰花灑在咖啡上,充滿少女心。而且,店員們都十分友善。不管食物質素、心思裝潢,還是悠閑的環境氣氛,都是值得一去的

飲品方面,點了玫瑰拿鐵,玫瑰花灑在咖啡上,充滿少女心。而且,店員們都十分友善。不管食物質素、心思裝潢,還是悠閑的環境氣氛,都是值得一去的理由。
2021-08-17 36 瀏覽
「兩層高摩洛哥風格嘅餐廳」藍白色嘅門口,好有異國情懷~~入到去更加感受到,富有摩洛哥色彩嘅地氈、燈枱、牆壁,仲有編織嘅掛飾等,每一角落都成為打卡位,而我最鍾意就係近門嘅座位,放滿一層一層嘅花及裝飾🥰韓式辣醬炸雞翼 $78雞翼外面烤得脆卜卜, 雞肉保持嫩滑多汁,估唔到韓式辣醬做得咁出色,非常香辣惹味!牛油果醬酥盒 $78牛油果🥑控嘅閨密見到賣相咁得意,已經😍 食落牛油果醬幼滑細膩,酥盒牛油🧈味香濃,鬆脆香口。吉列豬扒漢堡配薯條 $128新推出人氣🔥主菜, 麵包鬆軟脹卜卜,吉列豬扒勁厚,而且非常酥脆,豬肉肉汁豐富又爽口,入面有醃椰菜青瓜,及生菜,刺激味蕾又唔覺膩。Smoothie Expresso $68 夏天淨係咖啡唔夠,來一杯冷凍嘅Expresso Smoothie, 解渴清涼,仲有香濃嘅咖啡味😌上面仲有順滑嘅cream 😍Summer Tonic $64一見到就知滿有夏日氣息嘅特飲,如陽光☀️一般,清新果香,飲來好爽

「兩層高摩洛哥風格嘅餐廳」

韓式辣醬炸雞翼 $78

牛油果醬酥盒 $78
牛油果🥑控嘅閨密見到賣相咁得意,已經😍
食落牛油果醬幼滑細膩,酥盒牛油🧈味香濃,鬆脆香口。

吉列豬扒漢堡配薯條 $128

• 韓式辣醬炸雞翼
  • Smoothie Expresso
  • Summer  tonic
2021-08-15 57 瀏覽
Cafe以摩洛哥作主題,店內有不少民族地氈、彩色玻璃吊燈和圖騰瓷磚作裝飾,充滿異國風情,讓人猶如置身外國渡假一樣,絕對是和閨密情人約會的好地方!煙三文魚酥盒 ($78)一口咬下去酥皮香脆,內有鹹香的煙三文魚和誘人的忌廉芝士,味道非常配襯,一軟一脆的口感,層次分明,相當美味。手撕豬炒蛋酸種多士配蟹肉他他 ($128)酸種麵多士厚薄剛好,烤得外脆內軟,配上手撕豬和炒蛋,香口惹味,旁邊的莓汁,酸酸甜甜,相當開胃。蟹肉他他 ,以蟹肉和牛油果蓉,搭配車厘茄而成,入口先嚐到陣陣蟹肉鮮味,牛油果蓉非常軟滑,味道清新。Rose Caffe Latte ($48)咖啡上撒了浪漫的玫瑰花瓣,充滿少女心,入口滑溜且洋溢著陣陣玫瑰花香。香蕉時令水果沙冰 ($60)除了香焦還加入了藍莓、士多啤梨及紅莓,味道酸酸甜甜,清爽涼快。

煙三文魚酥盒 ($78)

手撕豬炒蛋酸種多士配蟹肉他他 ($128)

Rose Caffe Latte ($48)

香蕉時令水果沙冰 ($60)
呢間位於上環既cafe已經bkmark左一段時間 日頭係一間cafe 夜晚就變左酒吧 佈置以摩洛哥風為主 有啲土耳其既吊燈同地毯圖騰 色彩繽紛 充滿異國風情 仲有上下兩層 好多人都為此特登去打卡⁣⁣▫️吉列豬扒漢堡配薯條🍔💰128⁣↬Burger基本上係呢間cafe每張枱都有人叫既 牛食得多 今次試出面較少有既吉列豬扒 ⁣豬扒超大塊又厚 我地影相影耐左 放左一段時間都仲好脆 又唔乾身 加埋他他醬一齊食好夾 薯條每條都炸到外脆內軟 個人較喜歡軟身多過脆卜卜既薯條 呢個岩岩好⁣⁣▫️喇沙海鮮意粉🍝💰118⁣↬個名冇咩特別 但食落有驚喜 喇沙味好出 個sauce煮到好濃稠 包住每條意粉 有啲好似食撈麵既感覺 食落辣辣地咁 好惹味 但唯一不足係啲海鮮比較少 蝦魷魚同蜆肉都係得幾粒細粒咁⁣⁣▫️紅莓開心果慕絲蛋糕🍰⁣↬適逢🐰生日 朋友暗中叫左呢個蛋糕做甜品 但有啲失望 味道怪怪地 可能係紅莓味出事 有藥水味 開心果味就冇咩特別 而且慕絲蛋糕個質感好似太軟身就溶咁⁣⁣▫️Snow Ball🍹💰68⁣↬呢杯係cocktail 飲落味道又係有啲怪 唔知咩味⁣⁣▫️Matcha Latte🍵💰52⁣↬好濃抹茶味

▫️吉列豬扒漢堡配薯條🍔💰128⁣

▫️喇沙海鮮意粉🍝💰118⁣

▫️紅莓開心果慕絲蛋糕🍰⁣

▫️Snow Ball🍹💰68⁣
↬呢杯係cocktail 飲落味道又係有啲怪 唔知咩味⁣

▫️Matcha Latte🍵💰52⁣
↬好濃抹茶味 正常發揮⁣

ᐠ ♥︎ ᐟ整體不但環境靚 野食都好食 推薦熟食多過甜品(haha 而且今次星期六去到都冇咩人 可以坐好耐 慢慢影下相 傾下計 氣氛唔錯架 想打卡可以一試喔|•ω•`)⁣

2021-08-12 49 瀏覽
如果說到近期最愛嘅Cafe,絕對係位於上環嘅Nacasa!餐廳每個角落都經過悉心佈置,充滿土耳其特色嘅圖騰圖案,呈現一股溫暖嘅氛圍,感覺特別Chill,打卡打到手軟🤫🧡• 香辣炸雞漢堡配薯條 $108一上枱個burger大到嚇親🤣,塊雞扒好厚肉,炸得香口又juicy,同金拱門嗰啲真係冇得比!辣醬比起平時食開嘅有啲唔同,有浸獨特嘅香料味,仲配有厚切薯條添,今次真係fatfat了😋• 手撕豬炒蛋酸種多士配蟹肉他他 $128手撕豬味道甜甜地帶孜然香,調味非常出色,加上嫩滑炒蛋同多士一齊食好夾!旁邊仲有蟹肉牛油果他他,啖啖鮮味正啊🤤• Espresso Tonic $68第一次飲啡+ Tonic嘅配搭,味道幾特別,不過唔係太飲得慣🤣• Caramel Caffe Latte $48友人評價高達90分嘅Caramel latte!咖啡帶有焦糖嘅香味,唔會過甜而且好易入口,面頭仲有脆脆焦糖爆谷好加分✨• Pink Lady $64淺淺嘅粉紅色真係非常之靚💕味道係西柚mix荔枝,感覺好fresh🌿

• 香辣炸雞漢堡配薯條 $108

• 手撕豬炒蛋酸種多士配蟹肉他他 $128

• Espresso Tonic $68

• Caramel Caffe Latte $48

• Pink Lady $64
2021-08-11 1621 瀏覽
NACASA Café & Bar充滿神秘的中東色彩,兩層高的寶藍色店面,十分耀眼奪目。踏進餐廳,梯式置物層放滿七彩繽紛的鮮花,彩色吊燈及玻璃燭台等,好適合閨密打卡。枱頭一看,天花掛滿星型的土耳其吊燈,氛圍浪漫。吉列豬扒漢堡配薯條 $128漢堡餡料豐富,芝麻包面酥脆可口,並塗滿牛油,夾著香炸的吉列豬扒及生菜絲,口感鬆化。吉列豬熱呼呼,配上酸甜他他醬,開胃又減膩。伴碟的薯條脆卜卜、綿密,非常滿足。卡邦尼意粉 $108卡邦尼意粉純樸誘人,意粉掛滿忌廉汁,拌勻温泉蛋,蛋汁使順滑可口。每口意粉充滿培根的肉香,加上惹味的芝士粉,鮮味加倍提升,啖啖散發滋味鹹香,口感豐富。Special Tea (For 2) $88洛神花茶以燭台座熱,呷一口微酸清爽,感覺寧神靜氣,令人心神放鬆。Mango Smoothie $60芒果奶昔清新甜美,拌勻後吸啜,飲到粒粒芒果果蓉,奶泡醇厚柔滑,濃郁果香填滿口腔,十分甜蜜蜜。

吉列豬扒漢堡配薯條 $128

卡邦尼意粉 $108

Special Tea (For 2) $88

Mango Smoothie $60
2021-08-07 86 瀏覽
看到介紹覺得環境相當靚,所以就決定同朋友黎呢度慶祝生日!一早訂定位,所以完全唔需要等,直接可以入座。不過大家要留意呢間餐廳close的時間較早。樓高兩層,入到去環境相當舒服,而且佈置好吸引,極具民族色彩,度度都係打卡位。而且服務態度非常好!至於食物方面,選擇唔算太多,不過味道方面都好滿足。食物包括:卡邦尼意粉、白酒忌廉青口、鬼馬薯條、莎樂美香腸PIZZA、脆脆蜜糖蒜香雞翼我個人相當喜歡「鬼馬薯條」,佢係平時食gei薯條加紫薯條,好香口,食到唔停口~另外我特別喜歡個PIZZA,芝士味唔會太濃,但口感十分豐富,成個PIZZA唔會太乾,入口啖啖茄汁香。特別要讚個甜品蛋糕,可以寫埋字,影相好靚。
看到介紹覺得環境相當靚,所以就決定同朋友黎呢度慶祝生日!
而且服務態度非常好!
至於食物方面,選擇唔算太多,不過味道方面都好滿足。

特別要讚個甜品蛋糕,可以寫埋字,影相好靚。
2021-07-01
慶祝紀念
生日
2021-08-06 109 瀏覽
喺上環做完野同朋友去咗Nacasa,一共有上下兩層,因為我哋冇book位,所以坐唔到個摩洛哥風嘅位置,不過其他位置都好舒服,空間感好大,重點係服務都好好我哋2個女仔嗌左一個pasta(莎樂美香腸薄餅 $118)同一個意粉(白酒蜆肉意粉 $118) share食😍 白酒蜆肉意粉,蜆肉都好多,但有啲辣,味道好重,而且都偏油,感覺一般,反而莎樂美香腸薄餅,口感豐富,好足料,我哋都食唔停口,好surpise,值得一讚😍總括黎講,好值得一去,不論服務環境都好好,好乾淨,食物一流,價錢都好合理,如果想去打卡嘅建議上網先book枱🙆🏻‍♀️

2021-08-02 33 瀏覽
上環富異國風情嘅NACASA Café & Bar樓高兩層,裝潢具摩洛哥、土耳其特色,復古吊燈、民族風毛氈、彩色瓷磚,打卡一流~ 門口仲有個藍色花花樓梯,有興趣嘅朋友記得預早book呢個打卡位啦~▪️吉列豬扒漢堡 配薯條 $128吉列豬扒有驚喜喎!外層炸得超香脆又唔油膩,炸皮唔會太厚。肉質軟腍多汁,肥瘦適中,不過肉味同調味都偏淡。麵包經烘過,外層內軟帶牛油香,中間夾有微酸嘅他他醬同爽口高麗菜,麵包都難得無被醬汁整濕。略嫌漢堡調味偏淡。薯條脆身飽滿,不過擺得耐都係會變淋,相較漢堡,薯條就重口味得多啦。▪️卡邦尼意粉 $108意粉賣相唔錯,有隻蛋黃係中間都幾吸睛。篤穿蛋黃,每條意粉都裹滿蛋汁,意粉軟硬適中,入口帶蛋香同淡淡嘅芝士味,略嫌調味真係偏淡左啲,全賴煙肉增添鹹香。▪️Ocean Fairy $64呢杯柚子梳打 打卡一流!唔知係咪天氣太熱,啲冰融得太快,柚子味唔係好岀,但勝在甜度適中,消暑解渴!▪️Espresso Tonic $68初初入口先嚐到咖啡嘅苦澀,甜度跟酸度都較低。飲左幾啖,搖左幾下,層次依然分明。拌匀後,甜度隨之提升,較易入口。整體嚟講,環境寛敞舒適 富異國風情,食物正常發揮,
上環富異國風情嘅NACASA Café & Bar

▪️吉列豬扒漢堡 配薯條 $128
吉列豬扒漢堡 配薯條

▪️卡邦尼意粉 $108
卡邦尼意粉

▪️Ocean Fairy $64
Ocean Fairy

呢杯柚子梳打 打卡一流!

▪️Espresso Tonic $68
Espresso Tonic

整體嚟講,環境寛敞舒適 富異國風情,食物正常發揮,門口位打卡一流,幾適合同朋友靜靜地傾下計。
2021-07-25 1554 瀏覽
位於上環華里< 𝓝𝓐𝓒𝓐𝓢𝓐 𝓒𝓪𝓯𝓮 & 𝓑𝓪𝓻 >, 一間走摩洛哥風咖啡店, 樓高兩層, 店內每一個角落, 都是充滿民族色彩打卡位。ˢᵐᵒᵏᵉᵈ ˢᵃˡᵐᵒⁿ, ᴾᵒᵃᶜʰᵉᵈ ᴱᵍᵍ, ᴬᵛᵒᶜᵃᵈᵒ ʷⁱᵗʰ ᶜʳᵃᵇ ᵀᵃʳᵗᵃʳᵉ $¹²⁸三文魚水波蛋牛油果酸種多士配蟹肉他他, 牛油果份量十分驚人, 整體味道亦不俗。ᴳⁱˡˡᵉᵗᵗᵉ ᴾᵒʳᵏ ᶜʰᵒᵖ ᴮᵘʳᵍᵉʳ ʷⁱᵗʰ ᶠʳⁱᵉˢ $¹²⁸吉列豬扒漢堡配薯條有驚喜, 吉列豬扒非常香脆, 再加有薯條, 相當豐富。ᶜʰᵉᶠᶜʰᵃᵒᵘᵉⁿ ⁽ᶠᵒʳ ²⁾ ᴹᵒʳᵒᶜᶜᵃⁿ ˢᵗʸˡᵉ $⁸⁸摩洛哥手泡茶擺盤相當精緻, 匙羹附上方糖, 充滿陣陣薄荷香味。ᴺᴬᶜᴬˢᴬ ᶜᵒᵐᵇᵒ ⁽ᴬˢᵏ ᴮᵃʳⁱˢᵗᵃ ᶠᵒʳ ᵀᵒᵈᵃʸ'ˢ ˢᵉˡᵉᶜᵗⁱᵒⁿ⁾分成三小杯, 第一杯是ᴇᴛʜɪᴏᴘɪᴀ ᴇꜱᴘʀᴇꜱꜱᴏ, 味道帶有強烈酸苦; 第二杯為ʟᴀᴛᴛᴇ, 奶味偏重,口感香滑; 最後一杯是ɪᴄᴇ ᴅʀɪᴘ, 冰涼順滑, 旁邊放有士多啤梨及藍莓, 解除苦澀感。NACASA Café & Bar📍上環華里5號地鋪

NACASA Café & Bar
📍上環華里5號地鋪