2021-10-23 62 瀏覽
喺上環荷里活道附近嘅華里,入面有間隱世嘅摩洛哥風嘅cafe「Nacala cafe」,入面充滿摩洛哥風嘅裝飾,令人好似置身摩洛哥一樣。喇沙青口海鮮意粉:喇沙嘅味道喺上檯嘅時候都經已聞到,除咗有椰汁嘅味道,佢仲帶有恰好嘅辣味,更加惹味。而佢哋仲用咗不同嘅海鮮作為配料,好似有青口,蝦,蜆,魷魚,八爪魚等,令到意粉變得更加豐富。吞拿魚醬酥盒:酥皮夠哂香脆。加埋滿滿嘅吞拿魚醬,一件一口,係款好好嘅前菜。Blackccino:呢款其實可以算係杯凍齋啡,但係佢有著細緻同絲滑嘅口感,就好似飲緊氮氣咖啡咁樣。Banana /seasonal fruit Smoothie:今日嘅seasonal fruit係藍莓,所以呢杯係香蕉藍莓奶昔,用料十足,果味香濃,甜度適中,係款好健康嘅飲品。
2021-10-21 45 瀏覽
之前看過不少介紹,剛巧在附近,便去試試。餐廳位置在一條小巷,很容易錯過。店內裝修很有特色,入門已看到一幅放了不少植物的藍色特色牆,上層更有不少民族地氈和彩色玻璃吊燈裝飾,充滿異國風情!Dark chocolate latte - 味道一般,但拉花很美Spicy-fried Chicken Burger with Fries - 雞排是即叫即炸的,沒想到雞排又厚又大件,炸得剛剛好,肉嫩多汁,香脆惹味還有很多菜式想試,下次會再來👍🏻👍🏻
之前看過不少介紹,剛巧在附近,便去試試。
餐廳位置在一條小巷,很容易錯過。

還有很多菜式想試,下次會再來👍🏻👍🏻
2021-10-18
🎁走進上環, 無意發現一間別具心意的摩洛哥風情餐廳, 餐廳設上下兩層, 內裏每一個角落都留下店主用心過的痕跡, 食物擺盤精緻, 非常適合朋友情侶相聚一番💓🐔Gnocchi Rosa with Tindle chicken: 小編第一次食未來素雞整嘅pasta, 口感一啲都唔似係素食, 比真雞肉更香更有口感, gnocchi 醬汁調配得恰到好處, 誠意推介😁🥘北海道帶子意大利飯: 擺盤好高級, 北海道帶子煎至表皮金黃香脆, 意大利飯吸收曬新鮮蔬菜汁嘅精華, 食落別具一番田園風味🤤~~~~~~~~😋味道: 8/10📸賣相: 8/10🛋️環境:9/10💁‍♂️服務: 8/10💎性價比: 8/10💲人均:$150⏪回頭率:80%~~~~~📍NACASA Café & Bar上環華里5號地鋪~~~~~

~~~~~~~~
😋味道: 8/10
~~~~~
📍NACASA Café & Bar
上環華里5號地鋪
~~~~~
上環Nacala 🔯✡️☪️中東🐪🐫 摩洛哥風情Cafe🔆☕️進入cafe.. 滿天星形土耳其吊燈🏰🎡 充滿民族色彩既角落🏕 即刻諗起遊覽摩洛哥既日子🏖🏖小店哥哥親切友善🤵🏻專誠為生日既同行朋友準備了🎃原個南瓜焦糖布甸🍮 慶生🎂🎂 好靚❤️布甸帶有輕微南瓜味🎃焦糖脆脆🍮真係不得了😋👍🏻Lunch set(Mon~Fri) $88-132🥘🌮🥗Drink included🍹
上環Nacala 🔯✡️☪️
中東🐪🐫 摩洛哥風情Cafe🔆☕️

Lunch set(Mon~Fri) $88-132🥘🌮🥗
Drink included🍹
2021-10-08 67 瀏覽
之前book mark了這間充滿異國風情嘅Cafe,前幾日終於同朋友夾到時間過嚟試吓啦❣️🍴食物🍴1️⃣青口喇沙海鮮意粉$138: 喇沙味嘅意粉真係新嘗試😳喇沙味幾特出,少少辣幾惹味,除咗有青口,蔬菜🥬仲有近期好Hit既魷魚🦑整體味道都唔錯!2️⃣意大利薯蓉粉伴未來新豬漢堡扒$138:即是義大利麵疙瘩,用馬鈴薯做糰子口感好棉軟,加上蕃茄醬汁味道真係好好食😋新豬肉外貌的表面有少少燒過更加似真豬肉,之前我食過新豬肉覺得唔好食😅但係今次食呢個真係我對佢改觀左!呢款真係好推介俾大家嘅素食👍🏻3️⃣ caffe shakerato $58: 朋友對咖啡有啲要求佢都覺得唔錯,雖然我平時唔飲咖啡嘅,但我都試左覺得個咖啡味道都幾香濃,奶泡棉滑。4️⃣ Old Fashion Galaxy $68: 顏色好有層次,味道好清新帶有少少檸檬味。💥環境💥店舖有兩層,上層座位多啲同埋大啲,除咗燈飾好靚之外,仲有好多花花同埋毛氈成個感覺好特別😍而且都好多打卡位,我哋都影咗唔少相🤭💥服務💥店員好好禮貌,又有介紹我哋有咩食物係主打,不過建議食物擺盤再精緻一啲就更好👍🏻

🍴食物🍴

💥環境💥

💥服務💥
2021-10-07 55 瀏覽
🔖摩洛哥風的人氣打卡Cafe,基本上一search呢間野,會見到勁多打卡相😆😍但除左可以打卡,佢食物質素都非常高。🍽喇沙海鮮意粉 $118好香喇沙味,辣辣地,食落有驚喜,個汁煮得好惹味,成件事好match!🍽150克澳洲和牛漢堡配薯條$128和牛肉比較厚身,但肉質較鬆,食落好多肉汁,麵包外脆內軟,都算唔錯。💡可以inbox booking, 仲可以指定坐人氣打卡座位😆餐廳亦有溫馨提示教你點去。💡餐廳職員好Nice,主動幫手映相,仲有詢問對於今日既服務滿唔滿意。😋食物:️8/10🤵🏽‍♂️服務:9/10🍴環境:9/10💰消費:$120🤩性價比:8/10

🍽喇沙海鮮意粉 $118

🍽150克澳洲和牛漢堡配薯條$128

😋食物:️8/10
🤵🏽‍♂️服務:9/10
🍴環境:9/10
💰消費:$120
🤩性價比:8/10
店鋪分兩層,兩層都可以進食,下層主要係打卡位,較少座位,建議預先訂座,咁就有成餐飯時間慢慢影相😂最出名既打卡位應該係一入門口既藍綠色樓梯式背景,擺左乾花、盆栽,仲有其他裝飾,最底一層係座位。好適合兩個人黎食或者帶埋動物黎。上層座位較多,環境都唔失禮,帶點民族感。從第二層影返落黎都好靚🤩店鋪會不時整理menu,希望大家過去仲食到🥳手撕豬炒蛋多士配蟹肉他他:我覺得尼個食物做得幾出色,依家黎講酸種麵包已稱唔上特別,但上面既手撕豬就好惹味,味道比微辣再辣少少,辣得黎唔會覺得重口味。配埋炒蛋同麵包一齊食,其實都幾飽。隔離係蟹肉牛油果粒,蟹肉非常多,食落幾清新,嫌悶可以配埋隔離既他他醬,整體性價比好高。相比之下,旁邊嘅牛油果醬酥盒就普通啲,感覺只係將牛油果醬擺存在現成既酥皮上,建議可以叮熱少少個酥皮,好似有誠意啲;或者加個羅馬蕃茄仔,就唔清成碟綠色咁dry😂兩杯都係latte,係放假必備。聽過一個講法,一般人放假承受既咖啡因可以係平時既兩倍架。因為放假悠閒啲,冇咁大壓力,就可以承受多啲咖啡因☕️

店鋪會不時整理menu,希望大家過去仲食到🥳

2021-10-06 45 瀏覽
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️一間充滿中東色彩既cafe 🌈每個角落都洋溢著異國風情💭打個靚卡so easy 📸❶香辣炸雞漢堡配薯條 $108漢堡既炸雞 大大件 香辣誘人😍而且能炸juicy 嫰滑既效果🐣配埋樣沙律菜 香口又清爽🌶係一款好出色既漢堡飽🍔❷白酒蜆肉意粉 $118絕對係小編食過最多蜆肉既餐廳 食極都仲有🌊酒味唔算濃厚 勝在香料豐富🌿入口非常惹味☺️意粉軟硬適中🍝各方面都拿捏得恰到好處😈❸Blackccino $58Espresso既表面有一層細緻既泡沫🛁又有別於平時嘅奶泡🥛入口綿滑👍🏻最啱鍾意飲齋啡朋友仔☕️❹Dirty $40第一口既咖啡味道好突出✨斷而開始飲到更多牛奶味🌟口感好柔和😋
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

第一口既咖啡味道好突出✨
斷而開始飲到更多牛奶味🌟
口感好柔和😋

2021-10-03 43 瀏覽
波希米亞風嘅cafe,影相好靚但食物就不過不失set lunch 好抵食,包唔同種類嘅咖啡,latte (eg chocolate/ matcha) 都只係加$10🤩喇沙意粉偏椰汁嘅喇沙,但亦有啲麻嘅aftertaste,海鮮唔算好多,比較係蜆,意粉有少少油🙈牛肉漢堡包比較濕同痴牙,牛肉扒啲肉好痴埋一舊同削,無乜口感😟薯條唔脆但係新鮮炸起都ok抹茶都係偏淡同無乜特色,咖啡好似唔錯可惜食到太飽試唔到啲蛋糕🥺
波希米亞風嘅cafe,影相好靚但食物就不過不失

喇沙意粉
Laksa  spaghetti

牛肉漢堡
Steak  burger

包比較濕同痴牙,牛肉扒啲肉好痴埋一舊同削,無乜口感😟
薯條唔脆但係新鮮炸起都ok

抹茶都係偏淡同無乜特色,咖啡好似唔錯

可惜食到太飽試唔到啲蛋糕🥺
Laksa  spaghetti
2021-09-27 43 瀏覽
在中上環的小街後巷往往是充滿了無數的小店今晚走訪一家充滿摩洛哥風的咖啡店。。店舖樓高兩層藍色門口非常搶眼設有房外座位方便帶寵物的客人。。門口附近 有一道植物牆壁放置不同植物 是餐廳打卡位置而樓上 有一個小角落 更不能忽視四周掛上了充滿民族色彩的地毯土耳其彩色玻璃吊燈、圖騰等裝飾是一個充滿異國風情的小角落又是打卡位。。餐牌菜式種類繁多當日下單如下————————————————————🍔150克澳洲和牛漢堡配薯條和牛漢堡厚身 肉質比我想像中的鬆化像人手製的 另外廚師煎漢堡時間剛好 可以鎖緊肉汁麵包有微微烘乾 整體來講 不錯薯條新鮮炸起得每一條都很香脆 不會過油可比美專門的漢堡餐廳🍝白酒蜆肉意粉超級多蜆肉的意粉 心滿意足香草也很多 同時還有蒜頭和洋蔥令意粉惹味 但白酒味弱了一點🍵Matcha Latte 搽茶味香濃牛奶增加口感整杯 甜度適中🍸 Espresso Sunshine 追杯外表充滿加州陽光風味的Espresso Sunshine橙汁作base 再加一shot Espresso 橙汁中和了Espresso的苦澀味 同時帶果香不愛咖啡人士 亦可以嘗試加上果乾作點綴 打卡亦很合適———
在中上環的小街後巷

放置不同植物
是餐廳打卡位置
而樓上 有一個小角落 更不能忽視
四周掛上了充滿民族色彩的地毯
土耳其彩色玻璃吊燈、圖騰等裝飾
是一個充滿異國風情的小角落

不愛咖啡人士 亦可以嘗試
加上果乾作點綴 打卡亦很合適

————————————————————————

2021-09-20 31 瀏覽
< NACASA Café & Bar >📍上環上環有間隱世摩洛哥 Cafe😍入面有好多民族風裝飾 充滿異國風情 好似去咗外國咁🥰🐟煙三文魚酥盒 $78酥盒有四件 仲有沙律做伴菜😋 酥盒層次分明 好香脆 入面有鹹香嘅煙三文魚同忌廉芝士 味道好夾👍🏻🥪手撕豬炒蛋酸種多士配蟹肉他他 $128呢個好推薦😍😍 酸種多士烤得外脆內軟 炒蛋好嫩滑 仲有牛油香😆 手撕豬好惹味 肉質唔嚡 幾好食😋 蟹肉他他用蟹肉同牛油果蓉 蟹肉係一大條 啖啖肉好滿足🥰 牛油果蓉好軟滑 兩者好夾👍🏻🍔香辣炸雞漢堡配薯條 $108炸雞好大塊😋 炸漿唔厚 肉質嫩滑又juicy 最特別係個汁辣辣地好開胃😆 薯條即炸熱辣辣 份量好夠😋
< NACASA Café & Bar >📍上環

🐟煙三文魚酥盒 $78

🥪手撕豬炒蛋酸種多士配蟹肉他他 $128

🍔香辣炸雞漢堡配薯條 $108
一間摩洛哥風嘅小清新cafe🤍每一個角落都好適合打卡其他位置用咗不同針織布做背景連樓梯都有土耳其燈做裝飾☪️夜晚上層影相更靚🤍咁岩今次坐到全店打卡最靚嘅門口位😍吉列豬扒漢堡配薯條 $128有驚喜!豬扒剛剛炸好熱辣辣炸得好酥脆 而且有半塊面咁大 1.5cm咁厚🤭調味較淡口味 岩我🤩不過作為薯條lover 覺得有啲腍🥲🥲Ocean Fairy🍹 $64超級吸睛 打卡必叫📸置身係海洋世界咁無酒精飲品黎 酸酸地清新解渴🥰🍹另外朋友叫嘅all day breakfast就無咁抵嗌大食啲嘅可能唔夠🤣🤣 總結:位置寬敞 週末慢活不錯嘅選擇食景之餘 嘢食都唔錯👍🏻有得儲印花 送咖啡/蛋糕/主食🤤
一間摩洛哥風嘅小清新cafe🤍

食景之餘 嘢食都唔錯👍🏻
有得儲印花 送咖啡/蛋糕/主食🤤

1K
2021-09-17 1974 瀏覽
《雅致異國情調🌼》———————————————-#NACASA 💙-早排同朋友Happy friday,唔想去酒吧,就上網搵咗呢間位於上環嘅小店,有種隱蔽後花園嘅感覺🧚🏻‍♀ 餐廳充滿中東風情,好似去咗摩洛哥🇲🇦或者土耳其🇹🇷️-裝修色彩繽紛,擺放左大量植物同布藝掛飾,睇得出連啲餐具都有精心挑選~本身以為呢啲打卡店都係得個樣,點知原來食物水準都好唔錯,好有驚喜😎-🍔 Spicy fried chicken burger 佢嘅炸雞超級厚切,分量十足,仲好似大過塊麵包咁😂 炸雞上面帶點辣粉,夠晒香口,炸得外炸內軟~🍝 Spaghetti alle vongole呢份大大碟,充滿蒜香,蜆肉非常足料😚-❤️ Passion lover呢杯cocktail超靚,上面泡泡造型非常特別,飲落充滿果香,帶點微香嘅酒味,好啱女仔飲👯‍♀️🥤 Banana & berries smoothie 賣相同樣精緻,入口嘅香蕉味非常濃郁,口感順滑~-⭐ 參考價錢︰(另收加一)Spicy fried chicken burger: $108Spaghetti alle vongole: $118Passion lov
《雅致異國情調🌼》
———————————————-
#NACASA 💙
🍔 Spicy fried chicken burger
🍝 Spaghetti alle vongole
呢份大大碟,充滿蒜香,蜆肉非常足料😚
❤️ Passion lover
🥤 Banana & berries smoothie
賣相同樣精緻,入口嘅香蕉味非常濃郁,口感順滑~
⭐ 參考價錢︰(另收加一)
Spaghetti alle vongole: $118
Passion lover: $78
Banana & berries smoothie: $60
🍌 抵deal 指數:8/10
💰 人均消費:$200
2021-09-16
2021-09-13 49 瀏覽
異國風情嘅cafe🥸1. Spaghetti pesto $138青醬幾出 青草味咁但又幾creamy 食落感覺好健康 帶子有兩大隻 微微煎香左 份量啱啱好 唔太多2. Wagyu beef burger $128塊和牛好厚 咬落厚實得黎又有少少鬆軟 牛味好香好出 夾埋生菜同芝士啲配料都係一個幾唔錯嘅漢堡3. Passion lover $78賣相好靚 有好多泡沫係個面到 飲落有少少酒味 但係又帶點果香 4. Pink lady $64十分少女嘅選擇 打卡一流 襯番小編可愛少女嘅形象 甜甜地咁Overall 推介指數:4/5裝修幾靚 打卡唔錯 約埋三五知己去坐下都幾開心嘅
異國風情嘅cafe🥸

十分少女嘅選擇 打卡一流 襯番小編可愛少女嘅形象 甜甜地咁

Overall 推介指數:4/5
裝修幾靚 打卡唔錯 約埋三五知己去坐下都幾開心嘅
2021-09-11 53 瀏覽
今日去左食lunch.. 叫左幾樣野食都好好食😋 好驚喜! 我平時真係冇寫開食評 但真係好想讚下呢間餐廳最好食既係個蒜茸雞翼.. 好香好脆!個喇沙意粉都好驚喜 個汁同意粉意外地好夾 仲辣辣地~另外啲店員好friendly, 服務好好👍仲會主動幫手影相~ 讚!!!!

2021-09-10
慶祝紀念