2020-11-06 130 瀏覽
位於灣仔的Mr Crab,是人氣餐廳The Captain’s House的姊妹店。Captain’s House以新奧爾良 海鮮袋 打響名堂,而Mr Crab提供的菜式選擇,愛吃海鮮的朋友仔,一定要試試啦! 餐廳主打海鮮,所以裝修以船艙為設計藍本,色彩繽紛,用上彩色瓷磚和蠔殼裝飾,別有風味。加上最近是萬聖節,更添加了不少節日氣氛裝飾品哦。 老闆Leslie是夏威夷華僑,自從吃過新奧爾良菜後,覺得非常美味,決定帶回香港給港人認識啦! 餐廳提供大量活海鮮,有美國珍寶蟹、法國麵包蟹、波士頓龍蝦、小龍蝦、日本松葉蟹、菲律賓肉蟹、生蠔等等,一定能滿足你吃海鮮的慾望。 經典白酒忌廉青口 $138 青口份量充足,肉身彈牙入味,醬汁有滿滿的蒜香、牛油香和白酒香,味道不錯。麵包沾上醬汁後,更加好吃呢。 炭燒龍蝦尾扁意粉 $268 大大隻的龍蝦尾,用炭燒方法烹調,邊位微焦,散發香氣。龍蝦肉白滑嫩腍,預先拆殼,方便進食。扁意粉完美被龍蝦忌廉醬汁包裹,質素不俗呀。 炭燒紐西蘭牛柳 $320/10oz 特濃咖啡芝士蛋糕 $58 招牌的特濃咖啡芝士蛋糕,果然很好吃呢。頂層吱上質感輕盈的忌廉,撒上朱古力粉,賣相吸
位於灣仔的Mr Crab

經典白酒忌廉青口 $138

炭燒龍蝦尾扁意粉 $268

炭燒紐西蘭牛柳 $320/10oz

特濃咖啡芝士蛋糕 $58

招牌的特濃咖啡芝士蛋糕,果然很好吃呢。頂層吱上質感輕盈的忌廉,撒上朱古力粉,賣相吸引。蛋糕有濃濃的咖啡香,配上焦糖醬和忌廉一同入口,竟有提拉米蘇的感覺呢。
2020-10-30
2020-11-05 123 瀏覽
成日經過門面已經覺幾eye-catching樓底幾高,裝潢充斥住美國風,主打美式海鮮菜式,十個有九個都會食佢哋signature shake shake海鮮,但我見佢其他菜式都好吸引😍等我發掘吓先🙋🏻‍♀️同先生絕對係🦪fans,今日淺嚐作為前菜👍🏻🔸Irish Rock $252 6pcs好 新 鮮✨啖啖肉,有別於澳洲法國蠔嘅濃烈,甘甜爽脆作為前菜真係啱哂!🔸Avocado Fries $78唔算勁鍾意食🥑,但炸過後香脆可口加埋sour cream,真心愛上呢個dish🧡🔸Crab Paste & Saffron Risotto $128Perfect 💯 用上松葉蟹膏煮成risotto 香濃又creamy🔸Barbecue Baby Back Ribs $238Homemade BBQ sauce 恰到好處🤤烤完肉質依然juicy滑溜!

🔸Avocado Fries $78

🔸Barbecue Baby Back Ribs $238
2020-11-03
  • Crab  Paste  &  Saffron  Risotto
  • Irish  Rock
2020-10-29 165 瀏覽
Mr. Crab by The Captain's House 位於灣仔莊士敦道74-78號一樓及地下C號舖,由灣仔B2出口步行約3-4分鐘到達,好耐之前已經食過晚餐,今次我地lunch 去食。Lunch 有Brunch Set ,$128加一,另外亦可加錢升級飲品,餐湯或甜品。蟹先生全日早餐-大大份,有沙律、麵包、薯餅、煙肉、腸仔、炒蛋、煙三文魚、磨菇、蟹餅、茄汁豆,炒多炒得又滑又香,另外仲有蟹餅,啖啖蟹肉,充滿鮮味。梳芙厘班戟-配雲呢拿雪糕,班戟即叫即做,夠厚,蛋味香濃又夠口感鬆軟,估唔到甜品都做得出色。

2020-10-28 493 瀏覽
今日約左位外國朋友,他說太耐冇見想請我食飯,不過就有個條件,就是要去他已經挑選好的餐廳,食他已經提前想好的菜式。他繼而再說,這間西餐廳一定會令我滿意,而且是食海鮮的,我實在想不到理由要去拒絕吧。傍晚時分,我們來到灣仔,過左利東街之後,我就知道這間餐廳是「Mr. Crab」。朋友的appointment 是7pm,幸好我們有預先訂座,如果walk-in 的話就一定要等。我坐低後,真的是餐牌都不用看,因為朋友已經早有打算。他點餐時,我聽到他不斷地說truffle truffle,細問之下,原來他是個truffle fans,他知道Mr. Crab 現時正在有一個seasonal limited的black truffle special menu,所以他就打算找我來這裡順道請我食飯。而我唯一可以話事的就是這裡最出名的Signature combo,選了三款海鮮。⧀ 1. 黑松露三文魚丸 (Black Truffle Salmon Ball)頭盤是黑松露三文魚丸,賣相首先來個滿分。餐廳將四顆黑松露三文魚丸放進一個盒子內,再用大量穀麥鋪底,四顆黑濃濃的松露三文魚丸平均地擺放。將魚丸打滾以鋪上陣
頭盤是黑松露三文魚丸,賣相首先來個滿分。餐廳將四顆黑松露三文魚丸放進一個盒子內,再用大量穀麥鋪底,四顆黑濃濃的松露三文魚丸平均地擺放。將魚丸打滾以鋪上陣陣穀麥,再輕輕沾上Mayonnaise,輕嘗一口,內裡熱辣辣,而且含有豐富三文魚肉。作為前菜絕對一流,黑松露加上三文魚的海鮮香味實在令人十分開胃。
黑松露三文魚丸
⧀ 2. 黑松露薄餅(Black Truffle Pizza)
既然是黑松露大餐,下一道主菜就是黑松露薄餅。pizza 一共切有8片,如果兩人分的話其實份量有點兒多,朋友因而食多一點。而Black Truffle Pizza其實都算是比較清淡一點,因為pizza 的toppings 有truffle, mushroom and cheese,沒有多餘的肉類,所以不算是濃口味的薄餅,所以食落亦不會太滯。
黑松露薄餅
⧀ 3. Signature Combo (Clams, Prawn, Mussel)+ Sweet Corn, Potatoes and Sausage
對於我來說,我最期待的Mr. Crab Signature Combo 終於都來了。這個shake shake 袋我在很早前已經聽說過,今日終於可以一試。三款海鮮當中,我選了蜆 (Clam)、海蝦 (Prawn) 和青口 (Mussel),朋友接著很有經驗地說,食這個Combo,除了招牌海鮮之外,Side order 亦必須要加的。所以他就拿主意再另配甜粟米 (Sweet Corn)、薯仔 (Potatoes) 及腸仔 (Sausage)。之後,Sauce 亦是這個Combo的重中之重。店員仔細地解釋四種Sauce 的分別,聽完後,四種sauce 我都很想試試,而朋友亦是一副專業的樣子跟我們說 "Definitly Signature Sauce",這個招牌醬汁其實是"Mr. Crab Cajun Sauce",醬汁極其好味吸引,而又帶點香辣味,我要形容的話,就是西式的加強版XO醬,Cajun sauce 完美融合在Shake Shake 袋的食物中,海鮮的蜆 、海蝦和青口,本身已經帶鮮味,再加上醬汁,完全好味得連蜆及青口的殼都要吸清。朋友的建議確實沒錯,Side order的甜粟米、薯仔及腸仔,混上這個一級棒的Cajun Sauce,特別是薯仔,根本好食到每一口都要沾上醬汁,辣中帶甜,味道吸引得要讓你想單買這個醬汁的。所以我要再三再三強調,如果食得辣的朋友,必定要點這個"Mr. Crab Cajun Sauce"!
Signature Combo
⧀ 4. 黑松露意式奶凍 (Black Truffle Panna Cotta)
正當我以為今餐完結時,店員再遞上一道甜品,朋友想得周到,點了一份甜點作為結尾。起初我以為是普通奶凍,但一食落口,嚐到有黑松露的味道。原來這份甜品是黑松露意式奶凍,我還是第一次食到用黑松露做的意式奶凍,味道出奇地吸引,奶凍非常順滑,奶香味再加上陣陣的黑松露,感覺甜得來又有點鹹味,十分特別。相比起其他甜品,黑松露意式奶凍真的是別出心裁,亦都是必試的甜品
黑松露意式奶凍
整晚就如黑松露加海鮮之夜,Mr. Crab 的招牌Combo固然好食之餘,就連黑松露都可以玩得出神入化。對於第一次食的我實在是十分驚喜。
2020-10-25
黑松露三文魚丸
黑松露薄餅
黑松露意式奶凍
2020-10-28 159 瀏覽
Mr. Crab by The Captain's House - 海鮮之夜最近男朋友愛上了海鮮,帶他試了海鮮火鍋、海鮮蒸鍋,今天特意找了一間來自美國的海鮮餐廳,主打海鮮袋和拼盤,這間餐廳以船艙作為主題,令人有一種即叫即捉即烹調的感覺。Black Truffle Salmon Ball脆炸的黑松露三文魚丸,表面沾滿著黑松露,一咬開時十分鬆脆,內裡是三文魚肉握成的魚丸,非常有口感。Mr. Crab Signature Combo海鮮袋分為三個級別,可選三、五或八款海鮮,我們選了海蜆、海蝦、青口,分量大約每款海鮮八至十隻,更會配上甜粟米、薯仔及香腸,而醬汁當然是招牌的Mr Crab新奧爾良卡疆醬汁,醬汁帶有辣度,配上蒜蓉等香料,相當惹味!Crab Paste and Saffron Risotto松葉蟹膏番紅花意大利燴飯,飯粒軟硬度剛好,芝士忌廉汁黏度夠,配合着松葉蟹膏,鮮味很出。Black Truffle Panna Cotta 黑松露意式奶凍,真是意想不到的甜點,因為黑松露平時主要看到在意大利飯或小食,想不到甜品也有,奶凍Creamy,表面的焦糖脆脆有口感,最特別當然是每口也有陣陣的黑

Black Truffle Salmon Ball

Mr. Crab Signature Combo

Black Truffle Panna Cotta
黑松露意式奶凍,真是意想不到的甜點,因為黑松露平時主要看到在意大利飯或小食,想不到甜品也有,奶凍Creamy,表面的焦糖脆脆有口感,最特別當然是每口也有陣陣的黑松露香。
2020-10-28 126 瀏覽
星期六同女朋友行街街,佢提議去食Mr. Crab🦀,上年同佢去完書展食過一次都唔錯,但價錢少貴,所以唔會成日食哈哈。晚市果然好多人,幾乎滿座。外藉店員們幾好禮貌同友善😄,抵讚!我哋當然會嗌招牌海鮮袋啦,熱海鮮啱食過凍海鮮好多吧。除此以外,餐廳仲有特別黑松露餐牌😻,我哋都超鍾意。黑松露三文魚丸($128),賣相超吸引,齋講個透明四方盒已經逗得女友係咁影相📸️。炸三文魚球有四粒,炸皮係黑色,好特別又夠脆,切開入面見到真係有好多魚肉,無呃人。伴旁嘅沙律醬亦好搭調。Mr Crab熱食海鮮拼盤($490),🦐Shakeshake海鮮基本上枱枱都會嗌,我哋亦唔例外,揀咗三款海鮮,包括大蜆、青口同蝦。另外,仲有粟米、薯仔同腸,好豐富。醬汁要咗香草檸檬汁🍋,Creamy得嚟唔會膩。幾款海鮮之中,我最鍾意蝦,女友就話係蜆,因為唔使剝殼。Btw餐廳有提供手套圍裙,亦會主動換過個兜比我哋放殼。黑松露薄餅($188),呎吋係八吋?唔大唔細,啱兩個人食。薄餅厚薄適中,邊皮微脆,亦唔會飽到滯住🍕。黑松露加埋雜菌好惹味。黑松露意式奶凍($68),🍄用黑松露做甜品會係點嘅效果?我自己幾鍾意,因為truffle味好出,奶

黑松露意式奶凍($68),🍄用黑松露做甜品會係點嘅效果?我自己幾鍾意,因為truffle味好出,奶凍又滑。但女友就話覺得唔太夾,始終同鹹食啱啲喎,但佢又食唔停口😅。

女朋友好滿意,食得開心😘。仲話定下次要嚟食乜...。價錢約四百蚊位,唔平,但食物質素對得住個價錢嘅👍。
2020-10-25
2020-10-28 129 瀏覽
老公生日同老公去左灣仔Mr. Crab by The Captain's House 食老公至愛既shake shake 海鮮袋餐廳有2層,地下主要做外賣,上層為堂食,樓梯設計特別,好像置身船艙一樣,餐廳上層設有卡位,環境寬敞。海鮮袋有3款選擇,價錢都不同,可選擇3款海鮮,5款海鮮,8款海鮮,多達15款海鮮選擇,上次食點了3款海鮮完全唔夠喉,今次點了5款海鮮。海鮮袋成個波咁大個,店員會帶多對手套幫你shake 個海鮮袋,防疫工作做得好好。一打開已聞到香噴噴既檸檬香草忌廉汁,海鮮袋入面有蜆、八爪魚仔、小魷魚、海鮮、翡翠螺、腸仔、粟米,薯仔,份量十足,海鮮新鮮,而且好入味,入面既薯仔份量都幾多,我地將薯仔壓爛再撈埋醬汁食,真係超正餐廳會提供圍裙,濕紙巾,唔怕會食到成身都係

餐廳會提供圍裙,濕紙巾,唔怕會食到成身都係

灣仔呢間美式餐廳主打𝙎𝙝𝙖𝙠𝙚 𝙎𝙝𝙖𝙠𝙚海鮮,門口仲有個大魚缸添!睇黎啲海鮮應該幾新鮮~-𝘿𝙖𝙞𝙡𝙮 𝙊𝙮𝙨𝙩𝙚𝙧 $42蠔肉爽脆清甜🦪,連裙邊都好爽口,好好食!不過掛住傾計唔記得左問品種( ͡ಥ ͜ʖ ͡ಥ)-𝙇𝙤𝙗𝙨𝙩𝙚𝙧 𝘽𝙞𝙨𝙦𝙪𝙚 $88龍蝦湯味道比想像中淡😛,但幾有驚喜既係,湯入面有隻小龍蝦🦞同蟹肉多士。多士好香口,沾湯食都唔錯。-𝘾𝙧𝙖𝙗 𝙈𝙚𝙖𝙩 𝘾𝙝𝙤𝙬𝙙𝙚𝙧 $78質感濃稠𝘾𝙧𝙚𝙖𝙢𝙮🤤,忌廉味重,真係飲到有一絲絲既蟹肉🦀,好飲!-𝙈𝙧.𝘾𝙧𝙖𝙗 𝙎𝙞𝙜𝙣𝙖𝙩𝙪𝙧𝙚 𝘾𝙤𝙢𝙗𝙤 $390𝙎𝙝𝙖𝙠𝙚 𝙎𝙝𝙖𝙠𝙚海鮮有大中細三個𝙎𝙞𝙯𝙚⛱,我地兩個人食細𝙎𝙞𝙯𝙚岩岩好。𝙎𝙞𝙜𝙣𝙖𝙩𝙪𝙧𝙚 𝘾𝙤𝙢𝙗𝙤有蜆、蝦🦐、青口、粟米🌽、豬肉腸同薯仔🥔。蜆肉同蝦都唔錯,蜆鮮得黎唔會有沙🏝,蝦肉爽彈鮮甜(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)~-醬汁有四款,有辣有唔辣🤹🏻‍♀️。𝙇𝙚𝙢𝙤𝙣 𝘿𝙞𝙡𝙡 𝘾𝙧𝙚𝙖𝙢 𝙎𝙖𝙪𝙘𝙚配海鮮幾清新🍋,酸酸甜甜帶微微忌廉香,雖然味道比較清淡,但更加食到海鮮既鮮甜味🌊,點薯仔都好惹味!-𝘾𝙧𝙪𝙨𝙩𝙚𝙙 𝘾𝙝𝙞𝙘𝙠𝙚𝙣 𝙇𝙞𝙣𝙜𝙪𝙞𝙣𝙚 $108係我最中意既Creamy意粉😋,

𝘿𝙖𝙞𝙡𝙮 𝙊𝙮𝙨𝙩𝙚𝙧 $42

𝙇𝙤𝙗𝙨𝙩𝙚𝙧 𝘽𝙞𝙨𝙦𝙪𝙚 $88

𝘾𝙧𝙖𝙗 𝙈𝙚𝙖𝙩 𝘾𝙝𝙤𝙬𝙙𝙚𝙧 $78
質感濃稠𝘾𝙧𝙚𝙖𝙢𝙮🤤,忌廉味重,
真係飲到有一絲絲既蟹肉🦀,好飲!

𝙈𝙧.𝘾𝙧𝙖𝙗 𝙎𝙞𝙜𝙣𝙖𝙩𝙪𝙧𝙚 𝘾𝙤𝙢𝙗𝙤 $390

𝘾𝙧𝙪𝙨𝙩𝙚𝙙 𝘾𝙝𝙞𝙘𝙠𝙚𝙣 𝙇𝙞𝙣𝙜𝙪𝙞𝙣𝙚 $108
係我最中意既Creamy意粉😋,蛋香同忌廉香都好濃郁,而且扁意粉非常掛汁🍝。朋友就中意食個脆雞塊🐔,香脆唔油膩,同埋份量都好多,成五六塊LOL😂。
2020-10-22 450 瀏覽
/𝑀𝑟.𝐶𝑟𝑎𝑏 𝑏𝑦 𝑇ℎ𝑒 𝐶𝑎𝑝𝑡𝑎𝑖𝑛 ℎ𝑜𝑢𝑠𝑒 🇭🇰/#sa灣仔篇 ➖➖➖<與蟹先生相遇🦀>➖➖➖呢間店坐車成日都經過 但又係每次都食到飽所以一直bookmark 左都係依家先知原來係有brunch set 食種類有少少似平日cafe 咁 不過有幾款就有蟹嘅食材 較有特色包一杯coffee or tea 另外亦可加$轉野飲/要湯+甜品➖➖➖1️⃣忌廉湯 南瓜忌廉湯幾稠身但忌廉味就唔算重較為淡口 反而鍾意法包多啲 幾有香草味口感香脆 🥖➖➖➖2️⃣蟹肉卡邦尼意粉 $128 🌟入面蟹肉碎另外亦有煙肉碎 較為多 仲有芝士 充滿咸香❤️掛汁✔️而且都真係幾入味 韌度剛好如果蟹肉份量再多番d 就更佳😊➖➖➖3️⃣路易斯安那寶石$128 配料就好似egg Benedict 咁 有煙三文魚、生菜、水波蛋同佢嘅底部用左crab cake 黎代替平時嘅muffin/toast 💛最鍾意就係佢底部嘅絲絲蟹肉~充滿鮮味🤤➖➖➖4️⃣甜品 chocolate mousse 雖然幾啖就食晒 不過朱古力的確夠濃而且幾軟滑🤤🤤➖➖➖
#sa灣仔篇

入面蟹肉碎另外亦有煙肉碎
較為多 仲有芝士 充滿咸香❤️
掛汁✔️而且都真係幾入味 韌度剛好
如果蟹肉份量再多番d 就更佳😊
Crab  meat  linguine  carbonara

3️⃣路易斯安那寶石$128
配料就好似egg Benedict 咁
有煙三文魚、生菜、水波蛋同
佢嘅底部用左crab cake
黎代替平時嘅muffin/toast 💛
最鍾意就係佢底部嘅絲絲蟹肉~充滿鮮味🤤

4️⃣甜品 chocolate mousse
雖然幾啖就食晒 不過朱古力的確夠濃
而且幾軟滑🤤🤤
Chocolate  mousse

2020-10-17
10 分鐘 (堂食)
Regular  coffee
Chocolate  mousse
  • 蟹肉卡邦尼扁意粉
2020-10-21 164 瀏覽
聽朋友介紹,呢間嘅shake shake海鮮袋好出色。聞名不如一試環境相當chill,防疫措施做得好好~除左海鮮shake shake袋外,其他野食都好唔錯呢前菜就叫左生蠔(左:Coffin Bay $42; 右:Saldanha Bay Oyster $42)兩款都係我好中意食嘅生蠔,爽身唔creamy,而且係即開非常新鮮Lobster Bisque ($88)好濃郁嘅龍蝦湯,湯頭用龍蝦殼磨製而成,配上龍蝦肉包,絕對係用心之作黎到今晚嘅重頭戲 - Signature Combo ($390)店員會幫手shake個袋,一打開,濃香嘅Mr Crab Cajun Sauce已經好快嗅到。配料我地揀左青口海蜆同蝦,mild嘅sauce好野味,相當入味。絕對係我食過最好味嘅海鮮shake shake袋最後仲有個Crusted Chicken Linguine ($108)個雞真係好大讚,係雞胸肉,鬆化嘅外層內裡依然好juicy,而個意粉都好正,大讚

環境相當chill,防疫措施做得好好~

除左海鮮shake shake袋外,其他野食都好唔錯呢

Lobster Bisque ($88)

2020-10-17
2020-10-21 172 瀏覽
今日去了灣仔!同朋友行街!在喜貼街方邊有好多西餐廳!我們今日選了一間食海鮮的西餐廳!"MR CRAB BY THE CAPTAIN'S HOUSE"上左二樓!我們點了生蠔2隻好鮮甜~好有海水味!周打蟹肉湯一個二人份的海鮮袋內面有蝦,青口,蜆,玉米,薯仔!有三款汁我們選了新奧爾良卡彊醬汁有一點辣,有點麻!味道不錯一上台一大包!服務員會幫忙打開!會有手套,圍裙,濕紙巾,唔怕食到滿手都是!路易斯安那薄雞扁意粉雞薄脆脆!意粉的白汁好香好滑!
上左二樓!
我們點了
生蠔2隻
好鮮甜~好有海水味!

周打蟹肉湯
一個二人份的海鮮袋

內面有蝦,青口,蜆,玉米,薯仔!
有三款汁
我們選了新奧爾良卡彊醬汁
有一點辣,有點麻!
味道不錯

一上台一大包!
服務員會幫忙打開!
會有手套,圍裙,濕紙巾,唔怕食到滿手都是!
路易斯安那薄雞扁意粉
雞薄脆脆!意粉的白汁好香好滑!
好耐冇坐過 叮叮車啦 🚃🚃 突然好想坐 就過左呢港島呢邊 順便行下利東街 ,經過呢間裝修到以船🚢做賣點西餐廳🍴🍴 加上見到有肥美生蠔 🦪 成功吸到左小妹 🙈🙈 樓下主要做外賣 🥡 依加外賣自取仲有八折優惠 😆樓上先系堂食 🥰🥰 分別有兩款🦪🦪 愛爾蘭石蠔 IRISH ROCK 必試必試 海水味重,蠔味鮮甜 蠔肉飽滿,肉質爽口食完口腔仲有陣陣回甘回甜既感覺 🥰🥰一試愛上Saldanha Bay Oysters 海水味淡,清甜,肉質爽口蠔味🦪 比較突出 濃味啲 😋脆炸牛油果條 🥑🥑小妹 都好驚驚 會有牛油果🥑草青味 呢個俾個驚喜 小妹食吾出有草青味 牛油表面炸到金黃色脆卜卜 好似食緊薯仔甘淋美國炭燒醬豬肋骨 未上檯已經聞到陣陣香味 😙😙塗上滿滿炭燒醬 但食落一啲都吾會鹹 👍🏻👍🏻 火候控制得好好 肉質仲保持到好嫩松葉蟹膏番紅花意大利燴飯🇮🇹一人份飯量 吾算大碟 加入左松葉蟹膏煮出既意大利飯 creamy 得黎仲好鮮甜美味 不知不覺地食哂 !!
好耐冇坐過 叮叮車啦 🚃🚃
突然好想坐 就過左呢港島呢邊

順便行下利東街 ,經過呢間裝修到以船🚢做賣點西餐廳🍴🍴
加上見到有肥美生蠔 🦪 成功吸到左小妹 🙈🙈

蠔肉飽滿,肉質爽口
食完口腔仲有陣陣回甘回甜既感覺 🥰🥰
一試愛上

Saldanha Bay Oysters
海水味淡,清甜,肉質爽口
蠔味🦪 比較突出 濃味啲 😋

塗上滿滿炭燒醬 但食落一啲都吾會鹹 👍🏻👍🏻
火候控制得好好 肉質仲保持到好嫩

松葉蟹膏番紅花意大利燴飯🇮🇹

一人份飯量 吾算大碟
不知不覺地食哂 !!

2020-10-20 88 瀏覽
Mr. Crab by the Captain’s House🦀Bookmark左呢間位於灣仔既Captain’s House好耐, 最近終於有機會同朋友去試下. 餐廳係食美式海鮮餐為主,款式選擇都幾多,我同朋友都叫左唔少野share.路易斯安那爆谷蟹餅($108)呢款蟹餅叫做爆谷蟹餅既原因我覺得係因為佢睇上去似一粒大大粒既爆谷,蟹餅既外面都炸得幾酥脆,食落有非常鮮甜既蟹肉味,分量唔算多,一啖食一舊,味道都唔錯.美式韃靼他他 ($98)他他由生牛肉同埋特調既醬料煮成,配埋麵包一齊食.雖然牛肉係全生, 但食落並唔會有未煮熟既食物既怪味, 反而有少少似食緊日式魚生咁, 感覺上都幾新鮮.黑松露海蝦忌廉汁寬條麵 ($118)黑松露同忌廉既配搭經典又好味,入面加左野菌同蝦, 寬條麵軟硬度控制得岩岩好,而且非常掛汁,都值得一試.碳燒原隻波士頓龍蝦($418)如果要講期待值最高既,一定係呢道波士頓龍蝦, 龍蝦比我想像中細隻少少,但兩個人食就岩岩好. 龍蝦煮得都算鮮嫩, 食落有濃郁既焦香味,配合埋檸檬汁食味道相當夾,都算冇令人失望.特濃咖啡芝士蛋糕 ($58)呢件expresso cheese cak

路易斯安那爆谷蟹餅($108)

美式韃靼他他 ($98)

黑松露海蝦忌廉汁寬條麵 ($118)

碳燒原隻波士頓龍蝦($418)

特濃咖啡芝士蛋糕 ($58)
呢件expresso cheese cake可以話係相當抵食, 價錢唔算好貴但相當有份量. Cheesecake食落有淡淡既咖啡味,但又唔會太苦,味道控制得岩岩好.
2020-10-20 85 瀏覽
珍寶龍蝦海鮮袋!龍蝦和中蝦細隻而不鮮,中蝦的肉是霉的。這個是迷你霉蝦海鮮袋!最好食的是薯仔,吸收了這個醬汁!食過才知龍與鳳😂如果各位想去試吓和打卡,一個三個海鮮嘅海鮮袋再加份薯仔,就可以了!
迷你霉蝦海鮮袋
迷你霉蝦海鮮袋
2020-10-20 88 瀏覽
依間位於灣仔既美國菜主打海鮮,餐廳高兩層,裝修以船為主題,之前已經好想試佢既海鮮袋,今日終於有機會去食😋墨西哥燒烤手撕豬肉($93)墨西哥卷口感煙韌有嚼勁,餡料份量好多,手撕豬肉配大量既沙律菜,蕃茄同洋蔥,而且秘製既醬汁好惹味,味道甜甜酸酸,另外仲有酸忌廉,番茄莎莎醬同青草醬可以點,配埋一齊食更加開胃🥰波士頓龍蝦熱海鮮拼盤($638)有4個汁可以揀,我揀左新奧爾良卡疆汁,味道好重蒜蓉味同帶辣,配海鮮食好惹味好夾🥰店員會先將海鮮袋shake一shake等海鮮撈勻醬汁再打開,龍蝦好大隻而且厚肉爽甜,仲有魷魚,粟米,腸仔,薯仔同蝦,餐廳仲好貼心咁準備左圍裙咁就吾洗驚整污糟❤️美式蘋果批($68)蘋果批外層酥脆帶牛油香,咬落去有啖啖既蘋果肉仲有葡萄乾,配雲呢拿雪糕食帶冷暖口感,而且味道吾會太甜

墨西哥燒烤手撕豬肉($93)

波士頓龍蝦熱海鮮拼盤($638)

美式蘋果批($68)
2020-10-18