2020-12-04 30 瀏覽
行行吓灣仔,見到Mr.Crab🦀標誌好可愛!咁啱我同我朋友都有啲肚餓,一於入去tea吓先🤭由於我哋太肚餓,叫咗兩份份量十足嘅tea set🤪慢煮紐西蘭西冷片三文治(Slow Cook N.Z Sirloin Sandwich)香脆法包夾住大大塊西冷薄牛扒,加上新鮮蔬菜,份量比我想像中勁👍🏻法包搽滿濃濃蛋黃醬,帶出西冷薄牛扒嘅鮮牛味😋簡單烹調但不平凡嘅三文治,旁邊仲有一小杯嘅酸菜,令胃口大增!😋迷你夏威夷漢堡蓋飯(Mini Hawaiian Loco Moco)獨有日式料理概念嘅飯,Fusion飯!漢堡扒雖然煎到大約五成熟,但切開完全唔會有血水流出嚟,只有肉汁流出😍醬汁香濃,配上蛋黃汁,味道簡直一絶👍🏻兩個tea set加咗$38可以品嘗Iced tea👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻Jasmine Apple Lychee Iced Tea淡淡茉莉花香加上荔枝果肉,清甜幽香嘅味道,恍如置身於大自然嘅感覺Plantation Iced Tea沒有菠蘿酸味,只有濃濃菠蘿香氣,加上淡淡少甜茶味,恍如置身於夏威夷嘅感覺我哋兩個忍唔住叫多件蛋糕share食😹👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻意式咖啡芝士餅(Cap
行行吓灣仔,見到Mr.Crab🦀標誌好可愛!
咁啱我同我朋友都有啲肚餓,一於入去tea吓先🤭
由於我哋太肚餓,叫咗兩份份量十足嘅tea set🤪

慢煮紐西蘭西冷片三文治
慢煮紐西蘭西片三文治(Slow  Cook  N.Z  Sirloin Sandwich  )
慢煮紐西蘭西片三文治(Slow  Cook  N.Z  Sirloin Sandwich  )
法包搽滿濃濃蛋黃醬,帶出西冷薄牛扒嘅鮮牛味

迷你夏威夷漢堡蓋飯( Mini  Hawaiian  Loco  Moco)

兩個tea set加咗$38可以品嘗Iced tea
👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻
Jasmine Apple Lychee Iced Tea
Jasmine  Apple  Lychee  Iced  Tea

Plantation Iced Tea
Plantation  Iced  Tea

我哋兩個忍唔住叫多件蛋糕share食😹
👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻
意式咖啡芝士餅(Cappuccino Cheese Cake)
意式咖啡芝士餅(Cappuccino Cheese  Cake)

厚實嘅切餅,餅面唧上一層忌廉加可可粉,結實質感,而入口柔軟!
意式咖啡芝士餅(Cappuccino  Cheese Cake)
咖啡香氣即時喺我口內爆發出嚟🤩好香濃!淡淡芝士香味隨後慢慢滲出嚟,雙重味道同口感😍正😍

Plantation  Iced  Tea
  • 意式咖啡芝士餅
  • 慢煮紐西蘭西冷片三文治
  • Jasmine Apple  Lychee Iced  Tea
2020-12-01 48 瀏覽
今日同朋友book左食生日飯慶祝,揀左佢之前一直好想試既Mr.Crab 黎到Mr.Crab原本想試海鮮袋,但見到下午有非常抵食既brunch menu,全部劃一$128,所以就諗住下次再試海鮮 跟餐加$45升級有埋餐湯同甜品 Crab Meat Carbonara 蟹肉卡邦尼意粉($128)有驚喜!扁意粉條條都勁掛汁,混合蟹肉、洋蔥同煙肉碎,味道超濃郁,不過份量偏細!All day breakfast ($128) 有齊麵包、 煙三文魚、炒蛋、蘑菇、茄汁豆、薯餅、煙肉、豬肉腸、蟹餅等非常豐富,,底仲放左一堆沙律菜解膩,不過味道正正常常,冇咩特別 甜品係意式甜品Panne Cotta,細細杯,味道軟滑 係cafe做過既朋友話拉花既應該係新手,飲落奶味重,唔酸唔苦,唔洗落糖都得

跟餐加$45升級有埋餐湯同甜品

甜品係意式甜品Panne Cotta,細細杯,味道軟滑

2020-11-28
2020-11-29 49 瀏覽
於灣仔睇完戲,book埋Mr Crab,準時到達。由於只是4:40分,入座人數不多,最初被安排較狹窄位置,於是要求調位,但店員並不太願意,不知何解。最後自行調至另一位置安坐,再柯打Signature Jumbo set-鮑魚,帶子及蝦,再加Allday breakfast連cappuccino.先上咖啡,無🥄無糖,要求才提供,咖啡味道還可,但唔夠熱。之後係Jumbo set-打開后見到有煙暮出,香味不太濃。因為經過搖晃,帶子已經離殼,尚幸蝦算新鮮彈牙,亦相當大隻,鮑魚軟鯰,只是跟忌廉汁不太夾,個人較喜歡中式食法,但朋友就相當喜歡,還埋怨不叫多兩款海鮮。至於All day breakfast 則是大路,scrambled eggs (唔夠香滑),磨菇(味道不錯,稍為凍了),香腸(無特別),茄汁豆((唔夠味),雜菜跟少量牛油果(最好),hash brown (勁油),麵包(可能自制,較乾,如多士)。整體印象一般,尤其是服務,只是對食物還有期望,會再試。
先上咖啡,無🥄無糖,要求才提供,咖啡味道還可,但唔夠熱。
整體印象一般,尤其是服務,只是對食物還有期望,會再試。
2020-11-29
2020-11-29 71 瀏覽
餐廳有兩層,用餐要上一層,裝潢富有美國滑浪風情,不少水手和海鮮的裝飾和擺設,年輕而有活力。今晚想吃得簡單一些,沒有點海鮮,只點了幾道小食和菜式。⭐️脆炸牛油果條$78牛油果切角包裹麵包糠落油炸,入口外面脆裡面軟。⭐️黑松露薯條$68薯條配黑松露是無得輸的組合,吃起來很脆。⭐️美國炭燒醬豬肋骨$238豬肋骨很大一份,肉質軟腍,醬汁甜甜的,為豬肋骨加了不少分。⭐️松葉蟹膏番紅花義大利燴飯$128因為太餓了,所以一會兒就全悉吞進肚子裡。米飯的硬度適中,蟹味已經融入米飯之中,不太吃得出。

今晚想吃得簡單一些,沒有點海鮮,只點了幾道小食和菜式。

⭐️脆炸牛油果條$78

牛油果切角包裹麵包糠落油炸,入口外面脆裡面軟。

⭐️黑松露薯條$68

薯條配黑松露是無得輸的組合,吃起來很脆。

⭐️美國炭燒醬豬肋骨$238

豬肋骨很大一份,肉質軟腍,醬汁甜甜的,為豬肋骨加了不少分。

⭐️松葉蟹膏番紅花義大利燴飯$128

因為太餓了,所以一會兒就全悉吞進肚子裡。
米飯的硬度適中,蟹味已經融入米飯之中,不太吃得出。
灣仔呢間Mr Crab就正正係電車站🚊出面,好方便,🍽上黎發現都幾多位,食物除左海鮮都仲有好多其他西餐食物。美式韃靼他他($98)前菜時間,揀左呢個滿載嘅他他,🍞配脆麵包,一啖入口先食到最完美嘅口感🤤,滑溜而又帶最真實嘅牛味🥩。路易斯安納爆谷蟹餅($108)蟹餅亦有脆身嘅外層,🦀入面嘅蟹肉真係好多!黑松露海蝦忌廉闊條麵($118)呢個汁係幾結身,🥛令每條闊條麵都佈滿芝士、蘑菇仲有黑松露味。炭燒原隻波士頓龍蝦($418)黎Mr Crab當然要食🦞龍蝦,超大隻!肉質唔洗講當然係超鮮甜彈牙😋,而且又好離殼。旁邊嘅係溶牛油可以調味,不過其實就咁都已經好夠味。🍟另外配炸薯條,都真係條條脆身!特濃咖啡芝士蛋糕($58)咖啡味☕️係幾出,🧀芝士係美式嘅厚身又濃郁,整體幾滿意。最好唔好著啲吸味嘅衫喇。

美式韃靼他他($98)

路易斯安納爆谷蟹餅($108)
蟹餅亦有脆身嘅外層,🦀入面嘅蟹肉真係好多!

黑松露海蝦忌廉闊條麵($118)

炭燒原隻波士頓龍蝦($418)
黎Mr Crab當然要食🦞龍蝦,超大隻!

特濃咖啡芝士蛋糕($58)
2020-11-06
邊個話落Club一定要識跳舞咖?un下un下先過癮咖麻,熄哂燈話知你係八両金定係吳彥祖呀,就算跳到成隻蟹咁,who cares?最緊要有feel!不過今晚呢個埸「Mr. Crab by The Captain's House」就與蟹共舞啦。事關呢到最出名以新鮮活蟹、活龍蝦為主角,加上環境打造成個船艙咁,別具特色,有種置身於海中心既感覺呀!👇📌Signature · Combo A - $398▪ C l a m -▪ P r a w n -▪ Baby · Octopus -▫ 黎呢到梗係唔可以錯過必食既「海鮮·拼盤」,想食得平靚正精明d我覺得Combo A就最岩。可以係十幾種海鮮裡面揀三款自己鍾意既(小提示:某幾款需要額外加錢),我今次就分別試左蜆、海蝦同埋八爪魚仔。一上枱Staff就將成個海鮮袋密封住,然後即埸表演shakeshakeshake,原來係將d本身我地一早揀既「Mr.Crab·新奧爾良卡疆醬汁」撈勻,一打開香味出哂黎;而食落海蝦肉質爽彈,八爪魚仔好有咬口;蜆肉鮮甜惹味;再配上多種配菜,好似有薯仔啦、腸仔、粟米,每一樣加埋個sauce辣辣地,認真過癮!📌Appetizer

就與蟹共舞啦。事關呢到最出名以新鮮活蟹、活龍蝦為主角,

📌Signature · Combo A - $398
C l a m -
P r a w n -
Baby · Octopus -
Signature · Combo A

Combo A就最岩。可以係十幾種海鮮裡面揀三款自己鍾意既
(小提示:某幾款需要額外加錢),我今次就分別試左海蝦
Signature · Combo A

同埋八爪魚仔。一上枱Staff就將成個海鮮袋密封住,然後
Mr.Crab·新奧爾良卡疆醬汁」撈勻,一打開香味出哂黎;
Signature · Combo A

而食落海蝦肉質爽彈,八爪魚仔好有咬口;蜆肉鮮甜惹味;
再配上多種配菜,好似有薯仔啦、腸仔粟米
每一樣加埋個sauce辣辣地,認真過癮!

📌Appetizer · Sea -
Deep Fried Chicken Wings · Buffalo Sauce - $88/5pcs

▫ 另一前菜我地試左個「水牛汁·脆炸雞」,同樣Sauce底
都係有得揀,今次我地試左水牛汁。一食落雞翼外層相當鬆脆,

醬汁令每一啖都帶有酸酸辣辣既感覺;如果想再重口味d,
可以點埋旁邊既藍芝士,包你一生難忘LOL..

📌P a s t a -
Shrimp · Mushroom · Black Truffle Fettuccine - $118

▫ 充滿濃香既意式風情「黑松露海蝦·忌廉汁寬條麵」相當有驚喜,
事關我完全係松露控黎。成個意粉份量十足之餘,
每隻海蝦大大隻仲要落足料,絕對唔姑寒;蝦肉爽彈無比,

加埋寬條麵口感煙韌彈性,cream sauce較得岩岩好,
唔會太膩,絕對食得過!

📌Classic · Premium · Cocktail -
Red Wine Sangria - $78

White Wine Sangria - $78
White Wine Sangria

▫ 飲品我地揀左兩款傳統既西班牙特飲,前者為紅酒底Sangria
用左triple sec白蘭地橙汁薑水混合而成。
飲落果香濃郁,紅酒裡既酒精隨之而揮發,後勁十足;
Red Wine Sangria

後者以白酒為底,加左冧酒荔枝liqueur、薑水,酒味相對突出,
甜度亦比較高,岩哂女士們呀。
2020-11-26
15 分鐘 (堂食)
2020-11-26 1128 瀏覽
呢到嘅店員都好熱情好客,落單後就馬上提供圍裙同濕紙巾俾我地,好細心👍🏻✨Buffalo Sauce Chicken Wings $88水牛城雞翼醬汁酸甜開胃,外層炸漿好鬆脆,雞翼裡面嘅肉質嫩滑juicy,點埋個臭臭芝士醬,仲惹味呀!✨Signature Combo A (3 options) $398Combo A可以自選3款海鮮,我地就揀咗海蝦、八爪魚仔同海蜆,另外海鮮袋配有薯仔、粟米、香腸,醬汁方面我哋揀咗Mr.Crab Cajun Sauce,呢個新奧爾良卡彊醬汁仲可以自行選擇辣度,我哋就揀咗少辣。海鮮袋脹卜卜,店員仲會幫手開袋,入面嘅海鮮熱辣辣,氣味香噴噴,令人食指大動呀!三款海鮮都非常新鮮,海蝦肉質爽彈,八爪魚仔十分彈牙!蜆肉飽滿冇沙,重點係個醬汁真係好惹味!令到所有海鮮同配料都好吸引。✨Shrimp & Mushroom Truffle Fettuccine $118除咗小食同海鮮袋,我地仲叫咗黑松露海蝦忌廉汁寬條麵。黑松露份量都唔少,香氣十足,蝦肉彈牙鮮味,寬條麵煙煙韌韌,醬汁好creamy,估唔到連Pasta都做得咁出色!✨Frozen Tuscany Sun $68G

除咗小食同海鮮袋,我地仲叫咗黑松露海蝦忌廉汁寬條麵。

✨Frozen Tuscany Sun $68
Guava Juice,Passionfruit Puree,Fresh Cucumber,Lime而成嘅沙冰,味道清甜仲好fresh!

✨Berry’s World $68
呢杯mocktail入面有BlackBerry,Raspberry,Guava Juice,Maple Syrup,Ginger Beer,味道酸酸甜甜,好清新。
之前睇電視嘅飲食節目,都介紹過shake shake海鮮袋,今晚終於約埋朋友一嚐呢個新食法🤗。今晚卜左灣仔莊士敦道 ‘ 🦀 Mr Crab by the Captain’s House’,餐廳由一條旋轉樓梯直上,門口天藍色充滿海洋氣息嘅裝修,令人心曠神怡,餐廳內裝修時尚,擺位亦乾淨整齊。睇睇餐牌非常多嘅配搭,最終order 左 Signature Combo A,可以在指定海鮮類中自選三款,然後再揀選喜愛嘅口味,我地就揀左海蝦、海蜆、八爪魚配Lemon pepper sauce,檸檬有提鮮作用,而黑椒可令海鮮味道提升😋。餐廳非常貼心,order好食物後就為客人送上濕紙巾、即棄手套及圍裙🤗。等左一陣,見侍應捧着一個脹卜卜嘅藍色網袋過緊黎啦🤗,侍應亦好貼心叫我地先戴上手套及圍裙,然後佢將海鮮袋shake shake幾下,入邊嘅海鮮及其他配料,係袋入邊同醬汁進行一場激烈嘅大混戰🤣,一打開個海鮮袋,香氣直衝喉嚨除咗自選三款海鮮外,配菜仲有粟米、薯仔同脆皮腸😋。海蝦🦐蝦頭同蝦身緊緊連接住,非常新鮮鮮甜、海蜆隻隻都脹卜卜、八爪魚🐙細細隻好得意,入口有咬口之餘,慢慢咀嚼後鮮味就開始爆發😆。其他配菜薯

除咗自選三款海鮮外,配菜仲有粟米、薯仔同脆皮腸😋。
海蝦🦐蝦頭同蝦身緊緊連接住,非常新鮮鮮甜、海蜆隻隻都脹卜卜、八爪魚🐙細細隻好得意,入口有咬口之餘,慢慢咀嚼後鮮味就開始爆發😆。其他配菜薯仔、粟米同脆皮腸索左啲汁都非常惹味。

🥢Buffalo sauce chicken wings
外皮炸漿炸得非常脆身,但入邊雞肉仍保持juicy,蘸埋個醬汁,相當惹味。

🥢Shrimp & mushroom truffle fettuccine
蝦份量唔小,鮮甜爽脆;寬麵軟硬適中,入口煙韌有口感,配以忌廉醬汁,加埋濃濃味道嘅松露嘅味道,令寬麵味道提升至極點
而且醬汁杰度balance得非常好,做到掛汁嘅效果👍🏻

最後同朋友嘆埋杯兩飲品🍹Berry’s World , Frozen Tuscany Sun,完美一個海鮮晚餐劃上句號😋
  • Signature Combo
2020-11-26 159 瀏覽
呢間食海鮮袋嘅餐廳都已經好一段時間,而且非常受歡迎,今日朋友專登相約呢間餐廳食海鮮袋,我當然非常興奮啦!結果食過之後覺得佢真係名不虛傳,有特色又好食!食店裝修都非常有特色,行入大門之後隨着樓梯上一層,沿途有好似船上嘅木椅同裝飾,好像置身在海洋嘅感覺!見到牆上大logo之後就是餐廳真正嘅入口!餐廳食物種類非常多,應有盡有,經過侍應介紹後我們點了這裏受歡迎的食物!📍水牛城汁雞翼先來這個水牛城汁雞翼,雞翼十分惹味!外層脆脆的,水牛城汁少少甜,味道特別而且非常好食!配上芝士醬,真係滋味無窮!📍Mr Crab 熱海鮮拼盤嚟呢間餐廳就無理由唔試吓佢哋嘅海鮮拼盤!我哋叫咗個combo set! 裏面有海蝦、八爪魚仔、海蜆配上薯仔、粟米及香腸!醬汁方面我哋揀咗最受歡迎嘅signature醬汁Mr Crab Cajun Sauce,而且可以選擇辣嘅程度,我哋揀咗最少辣試一試!海鮮袋上枱非常吸睛!圓圓的一大個裏面已經有齊材料及醬汁,侍應讓我們拍照後就開始shake shake 海鮮袋!哈哈!好像表演一樣!然後侍應打開個袋放在枱面讓我們享用!海鮮袋裏面嘅海鮮煮得剛好,不會太熟,加上個signature 醬汁

📍水牛城汁雞翼
水牛城雞翼

📍Mr Crab 熱海鮮拼盤
Mr.  Crab  熱海鮮拼盤

海鮮袋裏面嘅海鮮煮得剛好,不會太熟,加上個signature 醬汁果然非常之好食!少少辣而且味道濃郁!食法獨特非常好食!
Mr  Crab  海鮮拼盤
Mr  Crab  熱海鮮拼盤

📍黑松露海蝦忌廉汁寬條麵
最後我們叫了這個寬條麵,估不到這裏的意粉都做得很有水準,忌廉汁非常之豐滿厚身,黑松露香氣撲鼻齒頰留香,能夠帶出整個寬條麵嘅精髓,海蝦新鮮,這個寬條麵真是很不錯,朋友都大讚好食!

📍Cocktail Drinks
飲品方面我同朋友各自叫了兩杯特色Cocktail, 兩杯都是侍應介紹的,佢見我們兩位女士就介紹了兩杯粉紅色靚靚的,啱晒我們港女打卡!兩杯cocktail叫Fairy Lady 同 Fuchsia, 杯Fairy Lady 酒味較重,有西柚嘅香味!而另一杯Fuchsia 就係荔枝梳打水嘅Cocktail,都非常解渴好飲!兩杯飲品都啱女士的!
Fairy  Lady  &  Fuchsia

終於試咗呢間咁出名嘅Mr Crab, 食物水準果然不錯!烹調方法特別,而且食材優質,真係沒有令我們失望!
水牛城雞翼
Mr.  Crab  熱海鮮拼盤
Mr  Crab  海鮮拼盤
Mr  Crab  熱海鮮拼盤
Fairy  Lady  &  Fuchsia
2020-11-26 617 瀏覽
久仰大名嘅Mr. Crab 🦀!!!!終於有機會一試!去完bakehouse買croissants 同sourdough egg tart之後附近行咗陣突然諗起呢間未拔草!即刻去食🤪🤪🤪水牛城汁雞翼 $88呢個wings係非常特別,佢係有炸過才澆上Buffalo Sauce,仲可以點sour cream食,成件事好match,令人上癮嘅味道,下面仲有清新嘅celery sticks😍Mr. Crab熱海鮮拼盤 $398點可以唔試呢個招牌菜呢!海鮮方面係三款: Prawns、Octopus 同Clam。waiter會上演「shake shake show」,shake完之後就有得食啦!貼心地有手套、濕紙巾同圍裙比埋我哋,咁就可以盡情享用啦🤩sauce方面我哋揀咗Lemon pepper sauce,少少blackpepper嘅辣,同海鮮好夾!而海鮮份量好多各有10隻以上,海蝦新鮮易剝殼;八爪魚仔爽口彈牙;海蜆蜆肉大粒鮮甜,配上新薯、粟米及香腸,大滿足呀!黑松露海蝦忌廉汁寬條麵 $118呢個Black Truffle Fettuccine又靚又好食!個sauce好creamy之餘帶少少Wh

水牛城汁雞翼 $88

Mr. Crab熱海鮮拼盤 $398

Mr. Crab熱海鮮拼盤

貼心地有手套、濕紙巾同圍裙比埋我哋,咁就可以盡情享用啦🤩

黑松露海蝦忌廉汁寬條麵 $118

黑松露海蝦忌廉汁寬條麵
個sauce好creamy之餘帶少少White Wine嘅味道,好addictive,而且Parmesan Cheese嘅味道都好濃郁,一大啖送入口係享受~~

White Wine Sangria $78
Rose Lychee Mojito $88
White wine

呢度原來仲有cocktail飲🥰鐘情whitewine嘅我揀咗Sangria,上面有d草莓粒同埋下面有大大粒荔枝😍杯酒好有果香,男友嘅mojito都唔錯。
Mojito

📍 Mr. Crab by The Captain's House (灣仔)
灣仔莊士敦道74-78號一樓及地下C號舖
2020-11-23
White wine
2020-11-24 58 瀏覽
今日個左黎灣仔開會,lunch 就黎左呢個蟹先生嘆lunch🤤🤤呢度環境好舒服,安排左卡位,坐位闊落,有距離感❤️沙律❤️好清新,沙律菜唔會苦, 仲有啖啖醋提鮮,好開胃😋😋龍蝦湯❤️非常濃郁, 有蝦肉,creamy 得黎唔會膩👍👍All day breakfast ❤️超級豐富😻😻炒蛋香滑, 煙三文魚肥美,薯餅香脆🤤🤤顏色食材配搭已十分吸晴! 牛面頰❤️肉身好淋身,有大量肉醬,好惹味。加埋包一齊食,match match 👍黑松露布甸❤️Fusion 甜品, 布甸帶牛奶味仲有濃郁黑松露香味,好特別🙂

沙律❤️
好清新,沙律菜唔會苦, 仲有啖啖醋提鮮,好開胃😋😋

龍蝦湯❤️
非常濃郁, 有蝦肉,creamy 得黎唔會膩👍👍

All day breakfast ❤️

牛面頰❤️

黑松露布甸❤️
2020-10-16
午餐
2020-11-24 68 瀏覽
話說今日去呢間餐廳食生日飯,食完飯就叫員工上蛋糕,咁我哋就同壽星影完幾張相,有個員工主動走過來話幫我哋切個蛋糕,咁我哋就話好啦,但當佢拎走左個蛋糕一陣,我哋就諗起仲未一齊影相,於是就諗住拎返個蛋糕,點知個女經理就話個蛋糕已經切咗一刀,咁我哋就諗住算啦,點知後面嘅員工就表示個蛋糕仲未切,之後我哋食完就諗住同返嗰個女經理反映件事,點知佢態度好極之惡劣,但我哋只係心平氣和想同佢講返件事,佢仲要聲大夾惡表示係我哋自己唔攞返個蛋糕黎影,認真一間餐廳最重要係服務質素,仲要間餐廳價錢唔係話平,但竟然服務質素係咁樣,攞返個蛋糕比客人影都嫌麻煩成餐飯其實都好好 唯獨女經理態度真係難以接受以一副冇做錯嘅姿態 話返係客人自己決定唔要拎返蛋糕拍照 但問題係佢先隱瞞事實
2020-11-24
📍 Mr. Crab by The Captain's House📍 灣仔 • 莊士敦道74-78號一樓及地下C號舖每次來到灣仔,經過利東街附近,都會看見這家《Mr. Crab》。Logo是大大的螃蟹圖案,一看就知道這裡是主打海鮮的了。餐廳地面主要供應外賣,堂食要走到樓上。店外放著水缸存放新鮮海鮮,還碰巧看見店員從水缸裡撈出海鮮進廚房煮捏!聽說他們最有名的是最近很流行的「Shake Shake海鮮袋」,不過看見生蠔都非常吸引,就選了生蠔加其他主食了。雖然沒有嚐到他們的海鮮袋,可是想不到除了海鮮(生蠔),他們的其他菜式都相當不錯呢!另外服務也蠻好的,店員態度很親切:)Daily fresh oyster 新鮮生蠔Saldanha Bay ($126/3pcs)Coffin Bay ($126/3pcs)餐廳為我們選了兩款生蠔🦪,包括南非「Saldanha Bay」以及澳洲「Coffin Bay」的。生蠔即點即開,非常新鮮。上桌時,店員有為我們介紹生蠔,還有著我們應該從左邊吃起,從淡口的Saldanha Bay生蠔吃到比較重口味的Coffin Bay生蠔。兩款生蠔都超級肥美,Saldanh
📍 灣仔 • 莊士敦道74-78號一樓及地下C號舖

Logo是大大的螃蟹圖案,一看就知道這裡是主打海鮮的了。
餐廳地面主要供應外賣,堂食要走到樓上。

另外服務也蠻好的,店員態度很親切:)

Saldanha Bay
Coffin Bay
Daily fresh oyster 新鮮生蠔
Saldanha Bay ($126/3pcs)
Coffin Bay ($126/3pcs)
生蠔即點即開,非常新鮮。
兩款生蠔都超級肥美,
Saldanha Bay的海水味比較淡,味道清甜;
Coffin Bay的海水味濃,味道也很鮮甜,肉質比較扎實。
Avocado fries
Avocado fries
Avocado fries 脆炸牛油果條 ($78)
牛油果切條,沾上麵包糠拿去油炸。
外脆內軟,牛油果味濃,比普通薯條更健康更低脂!🥑
美國炭燒醬豬肋骨
Barbecue U.S. baby back ribs ($238)
美國炭燒醬豬肋骨
切開的時候已經感覺到肉質好軟嫩🤩、不粗糙,吃下去肉汁豐富,也很容易吃。
豬肋骨表面塗滿自家製BBQ醬汁,非常惹味。
伴碟有薯條還有沙律,平衡得宜😌🍟🥗
薯條表面灑上辣椒粉,更添滋味😋
新英格蘭白酒海蜆扁意粉
New England white wine clams linguine ($138)
新英格蘭白酒海蜆扁意粉
還有這個意大利粉~
海蜆份量蠻慷概,很大隻,蜆肉厚身,味道鮮甜
扁意粉煮的剛剛好,彈牙好吃🍝

Menu:
2020-11-22 20 瀏覽
Went there on a Sunday evening. I ordered the signature seafood combo. There were mussels, clams and prawns inside. Ordered the medium spicy level, it was way spicier than some of the Sichuan food I had before. Well, spiciness is a subjective matter. I highly doubt that.300 grams of mussels, not gonna go into how many pieces I’m supposed to get based on the weight. Out of the ten shells inside the bag, only two of them contained meat. There were two that were closed (a sign the seafoods aren’t f

Out of the ten shells inside the bag, only two of them contained meat. There were two that were closed (a sign the seafoods aren’t fresh) but mainly shells. We later spotted another piece of meat at the bottom. Still, way over half that were plainly shells.

Talked to the staff on the spot, they gave us some extra mussels free of charge. There were still two that were empty without the meat.

My theory: it probably got lost during the cooking process. But the steam the seafood before putting them inside the bag. So how come they didn’t discover the issue? Bad business practice?

And they were no water supplies. You gotta pay for them. Like for real?

The overall seafood quality was really bad. You can clearly tell they weren’t fresh enough. I came in expecting the boiling crab experience I had in the States. It was nowhere close to that.

Tbh, I doubt their business ethics.
2020-11-22 55 瀏覽
今日去左灣仔既Mr. Crab食brunch, 位於莊士敦道既m 記旁邊。一直比佢個蟹仔logo 吸引 原來brunch都係$128 唔算太貴加左$45 有餐湯同甜品餐湯係粟米湯,幾creamy. 包都幾脆Louisiana Gem同Egg Benedict 相似,但佢用蟹餅取代個muffin, 仲加多塊smoked salmon, 蟹肉好足,非常好味。隻蛋都煮得岩岩好,一切開就流晒蛋黃。Tortilla De Patatas估唔到呢到有得吃,事關香港唔多地方有,蛋同薯仔比例做得好,雖然外皮炸過,但完全唔膩。值得下次再來食多次。甜品係奶凍 都好滑 唔太甜 係細杯左少少姐再加左$20轉左做coffee 慢慢歎享受下休閒的sunday整體食物質素唔錯 環境幾好
Louisiana Gem
Tortilla De Patatas