2022-10-15 58 瀏覽
之前去尖沙咀個間食過shake shake海鮮袋 今次嚟食埋灣仔分店 唔想諗食咩直接叫咗個二人餐 $768 海鮮袋可以揀三款海鮮 我揀咗馬尼拉蜆 藍青口 原隻魷魚筒 lemon pepper sauce 一開個袋 嘩好香pepper味呀 入面除咗海鮮之外仲有薯仔腸仔粟米 見到個薯仔都飽咗啦小食叫左BBQ sauce 雞翼 有5隻雞翼 都仲好脆 BBQ sauce有少少辣 不過好香口 蟹肉蟹膏南瓜意大利燴飯 啲蟹肉已經mix左係啲汁入面 南瓜蓉同rissotto好有飽肚感最特別係個餐包兩杯House wine 一杯叫左紅酒 一杯氣泡酒 留意返 呢度只有樽裝水提供ga

2022-10-12 61 瀏覽
Mr. Crab 有個二人海鮮餐又幾吸引唔想煩食咩 叫佢就啱哂$768 套餐包括左:前菜 + 海鮮袋 + pasta + house wine🔸水牛汁脆炸雞翼香脆味美 隻隻都好大隻水牛醬汁味道濃郁 酸酸辣辣非常開胃🔸Seafood Combo海鮮揀左馬尼拉蜆 海蝦 原隻去頭魷魚上菜時店員會係客人面前即席搖勻醬汁惹味 海鮮都算新鮮 魷魚都幾大隻 口感有嚼勁 海蝦肉質實淨入面仲有粟米 薯仔 腸仔做配料好豐富既海鮮袋 回味無窮~🔸蟹肉卡邦尼扁意粉卡邦尼醬汁質地濃稠creamy醬汁掛滿每條意粉上 而蟹肉份量都幾多 食落好正仲有煎香左既煙肉同芝士 食落更滋味更有口感

Mr. Crab 有個二人海鮮餐又幾吸引

上菜時店員會係客人面前即席搖勻
醬汁惹味 海鮮都算新鮮
魷魚都幾大隻 口感有嚼勁 海蝦肉質實淨
入面仲有粟米 薯仔 腸仔做配料
好豐富既海鮮袋 回味無窮~

🔸蟹肉卡邦尼扁意粉
卡邦尼醬汁質地濃稠creamy
醬汁掛滿每條意粉上
而蟹肉份量都幾多 食落好正
仲有煎香左既煙肉同芝士 食落更滋味更有口感
我同另一個同事咁啱都係10月生日,咁有緣當然要約埋一齊慶祝啦,放工約埋一齊去呢間莊士敦道既Mr. Crab by The Captain’s House,晚市佢地主要做Set Dinner,二人套餐好豐富,包括一個Seafood Combo、一款前菜、一款主菜同兩杯餐酒🌟Seafood Combo 二人套餐($768)🌟頭盤: 法式煮青口 (+$30)青口肉嫩鮮甜,配埋白酒牛油汁最夾,伴碟既蒜蓉多士脆卜卜,用黎點醬汁食都好正🌟Seafood ComboShake shake海鮮袋可以揀三款海鮮,我地就揀左小龍蝦、馬尼拉蜆同原隻魷魚,醬汁就揀左佢地Signature既檸檬刁草檸檬汁,店員會係你面前搖個海鮮袋撈勻啲醬汁,小龍蝦肉質爽彈,馬尼拉蜆就好鮮甜,值得一讚既係佢地既魷魚煮到僅熟,食落好彈牙唔會過韌,除左海鮮之外仲有薯仔、腸同粟米等配料,粟米超甜又多汁好好食💯🌟主食: 蟹肉卡邦尼意粉食落好香芝士味但唔會好漏,意粉做到掛汁既效果,上面加左啲生拆蟹肉鮮味十足💯套餐仲包左兩杯餐酒,我就揀左有汽酒,朋友就揀左白酒,海鮮佳餚配美酒,簡直係人生一大享受呀🥂

🌟Seafood Combo 二人套餐($768)

🌟頭盤: 法式煮青口 (+$30)

🌟Seafood Combo

🌟主食: 蟹肉卡邦尼意粉

2022-10-12 110 瀏覽
平時去開灣仔利東街個邊都見到好多特式餐廳今日朋友帶我黎Mr. Crab by The Captain's House食海鮮!🥰有兩層高 樓下賣takeaway🥡 而行上幾級樓梯就有雅座🍽️氣氛同裝飾都令我諗起三藩市嘅漁人碼頭🛟⚓.💫Set for 2 ($768).🌟Appetizer - Louisiana Crab Cake Poppers蟹餅一共有5件 一口大小方便易食脆脆嘅蟹餅裹面係已經拆好晒嘅絲絲蟹肉🦀加埋沙律菜令人感到滿足😝.🌟Seafood Combo - Prawn, Crawfish, Squidwith Lemon Dill Cream Sauce客人可以揀3款海鮮店員就會即席拎住加入左自選醬汁嘅海鮮袋搖勻之後就可以正式開餐🤪枱面一早已經放好左手套、圍裙同濕紙巾俾客人用 非常貼心小龍蝦🦞同海蝦🦐嘅份量好足夠 味道鮮甜 肉質新鮮拆完肉再點埋碗裹面嘅醬汁就更好味😋檸檬忌廉汁同海鮮好夾 提升鮮味🍋除左海鮮之外 仲有薯仔🥔、栗米🌽、香腸呢D配菜味道都唔錯 一啲都唔失色.🌟Risotto - Crab Paste & Crab Meat Risotto蟹肉蟹膏南瓜意大利燴飯味道
平時去開灣仔利東街個邊都見到好多特式餐廳
氣氛同裝飾都令我諗起三藩市嘅漁人碼頭🛟⚓

💫Set for 2 ($768)
Louisiana Crab Cake Poppers

Seafood Combo

客人可以揀3款海鮮
店員就會即席拎住加入左自選醬汁嘅海鮮袋搖勻
之後就可以正式開餐🤪
枱面一早已經放好左手套、圍裙同濕紙巾俾客人用 非常貼心

小龍蝦🦞同海蝦🦐嘅份量好足夠 味道鮮甜 肉質新鮮
拆完肉再點埋碗裹面嘅醬汁就更好味😋
檸檬忌廉汁同海鮮好夾 提升鮮味🍋
除左海鮮之外 仲有薯仔🥔、栗米🌽、香腸呢D配菜
味道都唔錯 一啲都唔失色

蟹肉蟹膏南瓜意大利燴飯味道濃郁
就好似將蟹同南瓜🎃嘅精華都放晒落飯度
飯面仲有蟹鉗 保溫亦都做得好
食左海鮮籃好耐都仲係熱☺️
🌟House Wine - White wine and sparkling wine

隨餐仲會送兩杯餐酒
海鮮配白酒就最夾🥂
就算唔飲酒都可以改汽水
2022-10-12 65 瀏覽
相信大家經過灣仔電車路都會留意到呢間Mr. Crab,大大隻蟹做招牌,而且都開左好多年,一直以Shake Shake海鮮袋作招徠。今次慶祝紀念特意過黎初嚐,味道服務環境一切都好好!Seafood Combo 二人套餐 $768最鍾意餐廳有2人套餐,唔洗煩價錢又明確。首先係12款海鮮類別,選擇三款海,再選擇醬汁,之後仲有一款前菜同一款主食,仲有兩杯餐酒提供,相當豐富!選擇左海蝦、馬尼拉蜆、小墨魚仔,配搭黑椒檸檬醬,三款海鮮都彈牙爽口,唔會梅,加上濃味既黑椒檸檬醬,帶一種清新既感覺相當唔錯。除左選擇左既海鮮之外,仲有粟米、香腸、焗薯等一齊Shake,好味又飽肚!前菜選擇水牛雞翼,水牛醬汁非常惹味,旁邊仲有芹菜同紅蘿白加乳酪醬,同時食會有多一重口味。最後送上主食,蟹肉Carbonara,味道非常濃郁,芝士都特重,而且火腿同蟹肉都特別上味,意粉夠濕潤,相當吸引!

今次慶祝紀念特意過黎初嚐,味道服務環境一切都好好!

Seafood Combo 二人套餐 $768

• Seafood Combo
  • 蟹肉卡邦尼扁意粉
  • 海鮮袋
  • 水牛城雞翼
2022-10-12 62 瀏覽
我會將mr crab定位為不論時間, 場合都合適既餐廳黎過拍拖, 同朋友聚會, 到今日面對分離既場合, 都揀左呢個餐廳同好朋友黎次最後午餐非常大食既2個人, 點左2個lunch set之餘, 再點左個signature海鮮袋午餐我地揀左一個香蒜扁意粉, 跟餐有個湯同埋飲品份量適合女士午餐另一個就揀左牛扒, 係完美既medium, 好好食好juicy, 牛味又濃個醬汁都一樣好好食, 正, cp值高海鮮袋方面, 散叫就冇平時一個set叫咁抵, 不過水準都一樣高今次揀左螺, 蝦同埋八爪魚, 呢個係我心目中既絕配XD汁一定係要檸檬個隻, 超好食!!除左海鮮仲有薯仔同腸仔, 下次一個人去食晒成個袋應該都好夠, lol
我會將mr crab定位為不論時間, 場合都合適既餐廳

午餐我地揀左一個香蒜扁意粉, 跟餐有個湯同埋飲品
份量適合女士午餐

個醬汁都一樣好好食, 正, cp值高

今次揀左螺, 蝦同埋八爪魚, 呢個係我心目中既絕配XD
汁一定係要檸檬個隻, 超好食!!

2022-10-11 53 瀏覽
最近好想食海鮮,所以去左食shake shake海鮮袋😍😍-SEAFOOD COMBO (Lemon Pepper Sauce)PRAWN (8-10pcs)CLAM (8-10pcs)SQUID (1pcs)有好多海鮮比我地揀🥰 我地揀左海蝦🦞,海蜆,原隻魷魚🦑醬汁就揀左Lemon Pepper Sauce☺️店員shake緊個陣我已經流曬口水🤤🤤 一打開超級香!入面仲有腸仔,粟米🌽,薯仔🥔,唔會驚唔夠飽😂 -LOUISIANA CRAB CAKE POPPERS蟹餅係超級推薦👍🏻👍🏻 啖啖都有蟹肉,而且煎到金黃色架😍😍 我可以一啖食一粒😎-CRAB PASTE & CRAB MEAT RISOTTORisotto係滿滿既南瓜味🤤而且有好多蟹膏蟹肉🦀上面有d芝士都會唔覺得好膩,食落去好creamy😋
最近好想食海鮮,所以去左食shake shake海鮮袋😍😍
PRAWN (8-10pcs)
CLAM (8-10pcs)
SQUID (1pcs)

有好多海鮮比我地揀🥰
我地揀左海蝦🦞,海蜆,原隻魷魚🦑
醬汁就揀左Lemon Pepper Sauce☺️
LOUISIANA CRAB CAKE POPPERS

蟹餅係超級推薦👍🏻👍🏻
啖啖都有蟹肉,而且煎到金黃色架😍😍
我可以一啖食一粒😎

Risotto係滿滿既南瓜味🤤
2022-10-11 58 瀏覽
今日同fd終於睇得成dear jane 既演唱會🫠睇之前就係灣仔食埋個early dinner先。我地有4個人,叫左個4人餐,包4杯野飲,special drink就補啲錢,4個湯,2個小食,5款shake shake海鮮,3個main,人均500幾,其實算好抵食,因為真係超飽。先講一下杯野飲,我飲朱古力,勁夠味,好濃,但勁奇怪既設計,吱啲朱古力係出面,一溶就好易整到成手都係。老公飲個杯係茶,好靚同埋好好飲。湯就有龍蝦湯同周打蜆,龍蝦湯就無咩特別可能好多地方都有得飲。周打蜆就好甜,推介呢個。小食加左錢要青口同蟹餅。青口一般,吾值得加錢食,蟹餅都吾錯,好有口感。海鮮shake shake 袋好足料,不過我地簡左蒜泥汁,食耐左有啲咸,吾建議。Main可以要ribs同加錢要牛肋骨,我地簡左牛肋骨,超!好!食!好有牛味,同埋好淋,大力推介!意粉同risotto 好好味,但因為佢哋最遲黎,所以已經超飽,食吾落咁多,最尾都有淨。其實4人餐絕對夠5個人食有餘,所以食呢間一定要多啲人一齊去先可以食到多啲野。

2022-10-10 54 瀏覽
餐廳佈置很用心,入口那幅馬賽客的海洋生物牆,小朋友見到都忍唔住影相。既然叫得Mr Crab,我地揀的2個lunch set都係同蟹有關。蟹肉卡邦尼扁意粉扁意粉的口感剛剛好,而且食落有濃郁的芝士和蛋香味。加上一絲絲的蟹肉,食落鮮味十足。路易斯安那寶石流心的egg benedict配上金黃色的荷蘭醬,食落濃稠順滑,但又帶點檸檬的清新。2件蟹餅幾乎啖啖蟹肉,配上色澤油潤的煙三文魚,真的食得滿足。另外試了2杯mocktail,Bossy princess有酸酸甜甜甜的小紅莓汁,最正是配上微辣的薑汁和梳打水,飲落去味道十分有層次。Mad Me以西柚汁同菠蘿汁混合而成,飲落就比較清新順喉。呢度午市套餐,在灣仔的價格算合理,而且坐得舒服,待應都非常有禮,值得推介。
餐廳佈置很用心,

入口那幅馬賽客的海洋生物牆,小朋友見到都忍唔住影相。

蟹肉卡邦尼扁意粉

扁意粉的口感剛剛好,而且食落有濃郁的芝士和蛋香味。

加上一絲絲的蟹肉,食落鮮味十足。

路易斯安那寶石

2件蟹餅幾乎啖啖蟹肉,

配上色澤油潤的煙三文魚,真的食得滿足。

另外試了2杯mocktail,

Bossy princess有酸酸甜甜甜的小紅莓汁,

最正是配上微辣的薑汁和梳打水,飲落去味道十分有層次。
Mad Me以西柚汁同菠蘿汁混合而成,飲落就比較清新順喉。

2022-10-09 54 瀏覽
周末下午想食返餐好嘅鬆一鬆,灣仔【Mr. Crab by The Captain's House】係一間美式海鮮餐廳,嚟試吓佢哋嘅Brunch set。Brunch set每款都只係$125,算抵食,加錢可配埋特色飲品。朋友飲咗杯Mocha只係加$10,朱古力味香甜咖啡醇厚;我就加$38飲杯Mocktail,【Witty Guy】由益力多、藍蝶豆花、Blue Curaçao Syrup同雪碧調製,顏色似碧藍嘅海洋,好有夏日氣息,飲落好refresh。食得Mr. Crab當然要食蟹啦,我哋揀咗兩個同蟹有關嘅主菜。【蟹肉卡邦尼扁意粉】口感creamy,蟹肉同煙肉份量都幾多,上面有幼芽菜添加口感同清新感覺,減低膩感。【路爾斯安娜寶石】蟹餅、生菜、煙三文魚、半熟蛋再加荷蘭醬。先試少少蟹餅,口感鬆脆兼蟹味十足,之後整穿隻蛋流出蛋汁成件食,味道豐富多樣。餐廳裝潢似置身喺船中,氣氛輕鬆,食完都唔係好捨得走,周末嚟hea食真係成個人relax晒。

2022-10-09 35 瀏覽
唔洗煩之二人套餐👩🏻‍🤝‍👨🏽 seafood combo揀咗海海蜆、原隻去頭魷魚同小墨魚仔🦑 溝咗Mr. Crab Cajun Sauce (辣嘅,唔食得辣要三思😂) 我今次醒目了,上次去食小龍蝦🦞 滅殼滅到傻仔咁,真係無乜耐性🫣 不過下次我會叫返海蝦取代魷魚🤔 除咗海鮮之外,佢仲有粟米🌽腸仔同薯仔🥔 加埋啲汁都真係斷正Appetizer (開胃菜)叫咗爆谷蟹餅,雖然要加$10,但咬開會見到一絲絲蟹肉,加錢都好值得😋主菜我嗌咗Risotto,蟹肉蟹膏南瓜意大利燴飯,食落好creamy☺️ 好足料☺️ 其實佢啲pasta/risotto都真係好高質,唔食seafood combo,都可以食呢類💗💗總括嚟講,我最中意佢嗰risotto☺️

總括嚟講,我最中意佢嗰risotto☺️
抵食高質Lunch set,蟹肉fans值得一戰~~~好耐冇同媽媽子出街shopping,是日去銅鑼灣shopping之前,就帶佢嚟呢一間我好鍾意嘅西餐廳到食午餐。佢哋有lunch set,幾抵食,而且環境好坐,西式帆船⛵風幾懷舊,打卡不錯。~~~Mr.Crab All Day Breakfast 🦀蟹先生全日早餐早餐嘅材料非常豐富,當中將Pork Sausage濕潤多汁,Smoked Salmon顏色鮮艷而且大大件,Corn salad爽脆香甜,加上佢哋獨有嘅Crab Cake,整體令人飽足。Crab Cake一絲絲嘅口感非常特別,係成個早餐裏面最畫龍點睛嘅食物。~~~Crab Meat Linguine Carbonara🦀蟹肉卡邦尼扁意粉一直都係卡邦尼嘅fans,對卡邦尼有一定嘅要求,以佢哋嘅卡邦尼就算係市面上做的幾唔錯嘅一間,Cream Sauce味道到位,帶有芝香同奶香,加埋洋蔥粒作平衡,濃而不膩,仲有絲絲蟹肉,鮮味十足。~~~另外就係,佢地嘅Lunch set可以+$38叫MOCKTAIL,我地試咗Tasteful Lady同Pure Spring,前者材料有Yakult,
抵食高質Lunch set,蟹肉fans值得一戰
Mr.Crab All Day Breakfast
🦀蟹先生全日早餐
Crab Meat Linguine Carbonara
🦀蟹肉卡邦尼扁意粉
~~~
另外就係,佢地嘅Lunch set可以+$38叫MOCKTAIL,我地試咗Tasteful Lady同Pure Spring,前者材料有Yakult, 🍓Strawberry, Soda等等,比較香甜,粉色粉色的,甚有少女情懷,後者就用上Fresh Lemon Juice, Mint Leaves, Mojito Syrup, Ginger Beer等等,味道比較大人風少少,幾清爽。
灣仔莊士敦道74-78號一樓及地下C號舖
2022-10-08 65 瀏覽
_____好味指數:🌟🌟🌟🌟🌟抵食指數:🤑🤑🤑🤑又係一個想食海鮮嘅晚上🦑呢間餐廳就係囍帖街旁邊,夠晒方便,而且門口喺地下,然後行樓梯上一樓就係餐廳🍴有私隱度之餘成間餐廳裝修好似一艘船準備要出海捕漁⚓️好有氣氛✅Seafood combo可以自選3款海鮮,叫咗蜆、蝦同墨魚仔🐙醬汁揀咗Mr Crab Cajun Sauce,少少辣多多惹味🌶上菜時,店員會喺你面前shake個海鮮袋,一打開熱辣辣有煙岀🌫墨魚仔爽口有彈性,蜆充滿醬汁味,海蝦鮮甜彈牙🦐入面除左有海鮮仲有粟米、薯仔、腸仔,都非常入味✅法式煮青口平時出面都係用香草忌廉汁煮,呢度仲有一個罕見嘅龍蝦汁option🦞而確實好夾,每隻青口都有好濃郁嘅龍蝦味🤤而旁邊嘅蒜蓉包就咁食已經好香口,點埋汁食仲不得了✅黑松露海鮮忌廉汁寬條麵Pasta唔會太淋又有咬口🍝而且非常掛汁,配埋creamy嘅黑松露汁同新鮮海蝦,好味又滿足🍄✅朱古力棉花糖最後點咗呢個甜品,棉花糖漲卜卜帶微焦,而且下面仲有一層朱古力醬🍫綿滑嘅棉花糖同香濃嘅朱古力醬邪惡又好食😋旁邊仲有餅乾俾你一齊食去平衡個甜味

_____
好味指數:🌟🌟🌟🌟🌟
抵食指數:🤑🤑🤑🤑

✅Seafood combo

✅法式煮青口

✅黑松露海鮮忌廉汁寬條麵

✅朱古力棉花糖
2022-10-04 53 瀏覽
1️⃣Seafood ComboSeafood:海蝦、八爪魚仔、海蜆Sause:Lemon Dill Cream Sauce係9款海鮮到簡3款,海鮮夠鮮甜,醬汁檸檬味突出,配海鮮幾match。雖然話係八爪魚仔,但size都唔細粒,仲好爽口。2️⃣Appetizer:焗意大利腸芝士條食落去有3種口感,脆脆既外皮,再黎係意大利腸既煙韌,最後係芝士帶出滑既感覺3️⃣Pasta or Risotto:蟹肉蟹膏南瓜意大利燴飯入口香濃,南瓜味重,食完唔會太漏。4️⃣飲品:Sparkling wine and ginger aleSoft drink會俾埋冰底。

1️⃣Seafood Combo
Seafood:海蝦、八爪魚仔、海蜆
Sause:Lemon Dill Cream Sauce

2️⃣Appetizer:焗意大利腸芝士條

入口香濃,南瓜味重,食完唔會太漏。

Soft drink會俾埋冰底。
2022-10-04
呢間bookmark左好耐既海鮮西餐廳終於黎試了🥰餐廳環境舒服 整個以藍色海洋船艙為主題🌀一入到黎就會見到搶眼Mr.Crab公仔🦀待應好貼心講解個套餐menu🤍我哋叫左Set For Two二人套餐 $768包了前菜🥗、shakeshake海鮮拼盤、主菜(飯/意粉)、兩杯飲品🥂.< Appetiser - 路易斯安那爆谷蟹餅>見到都多人點呢個 所以心思思想試🫣果然好出色☺️一共有五粒蟹餅 好大粒✨外皮非常薄身 咬落去整粒都係滿滿既蟹肉非常足料配埋topping口感再昇華左🥰< Seafood Combo - 小龍蝦 小墨魚仔 海蜆 >海鮮選擇種類多 可以揀三款✨🐠我地揀左小龍蝦 小墨魚仔 海蜆🦞配Lemon dill cream sauce~每樣份量非常足夠❣️海鮮亦非常鮮甜多汁 小龍蝦肉質好實淨🫣海蜆好大粒 小墨魚仔亦非常入味👅主打海鮮果然冇令人失望💛醬汁係獨家調製 非常特別💦而且配有粟米薯仔等配料~點埋cream醬一齊食非常夾😆< Pasta Or Risotto - 黑松露海蝦寛條麵>主菜有兩款意粉同飯揀~我地點左黑松露海蝦寛條麵黑松露

呢間bookmark左好耐既海鮮西餐廳終於黎試了🥰
咬落去整粒都係滿滿既蟹肉非常足料
配埋topping口感再昇華左🥰

海鮮選擇種類多 可以揀三款✨🐠
我地揀左小龍蝦 小墨魚仔 海蜆🦞
配Lemon dill cream sauce~
每樣份量非常足夠❣️
海鮮亦非常鮮甜多汁
小龍蝦肉質好實淨🫣
海蜆好大粒 小墨魚仔亦非常入味👅
主打海鮮果然冇令人失望💛
醬汁係獨家調製 非常特別💦
而且配有粟米薯仔等配料~
點埋cream醬一齊食非常夾😆

主菜有兩款意粉同飯揀~
我地點左黑松露海蝦寛條麵
黑松露味香濃 海蝦大粒粒 爽口滑身~
忌廉醬汁好入味 又唔會好乾身
麵質係寛條麵 可以更吸醬汁 口感有驚喜😆

< Drink >
原本跟餐會配兩杯house wine🥂
我哋加左錢叫左兩杯Mocktail & Cocktail🔅
整體來講食物好有水準~
環境都好適合同朋友聚餐😆
待應服務好好 會再encore🤍