2023-01-19 48 瀏覽
Mr. Crab by The Captain's House灣仔莊士敦道74-78號一樓及地下C號舖之前食過尖沙咀既分店覺得好正,今日有朋友生日專登帶好朋友黎試下呢到既海鮮袋,真係非常出色,keep 住都係咁高水準,朋友都一試難忘呀我地揀左一份2人套餐,主要包括Seafood Combo 可選3款海鮮小食1份意粉或燴飯1份Seafood Combo3款海鮮我地分別揀左海蝦,翡翠螺同埋原隻去頭魷魚,醬汁方面其實有4款,我地就揀左辣既卡薑蒜蓉汁,職員將海鮮袋送到黎幫我地shake完之後,一打開已經聞到香味撲鼻,食落仲非常滋味,而袋入面內有乾坤,除左幾款海鮮之外仲有薯仔,香腸同粟米,真係好豐富呀脆香雞翼雞翼一向係我既至愛,朋友揀左蒜香蜜糖汁,雞翼熱辣辣即叫即炸,入口香脆而且表面鋪滿左香甜既蜜糖,真係見到都流晒口水呀蟹肉卡邦尼扁意粉意粉好Creamy ,濃郁既忌廉汁好吸引,加入埋大量既蟹肉,煙肉同菇類,真係好match, 食到停唔到口呀
灣仔莊士敦道74-78號一樓及地下C號舖

我地揀左一份2人套餐,主要包括
Seafood Combo 可選3款海鮮
小食1份
意粉或燴飯1份

脆香雞翼

蟹肉卡邦尼扁意粉

2023-01-19 45 瀏覽
位置好易搵,就係灣仔球場對面,需要上2層樓梯,店舖裝飾好有海洋氣氛。上到樓上座位好多,地方好大👍🏻👍🏻1️⃣蟹肉蟹膏南瓜意大利飯顏色幾靚,仲加左芝士,瓜,味道不錯2️⃣脆炸蒜香蜜糖汁雞翼即炸非常熱.外皮好脆,入面多汁.3️⃣海鮮拼盤揀左海蜆(8隻),翡翠螺(8隻),小墨魚仔(8隻).份量都幾多.仲有粟米,薯仔,腸仔.配檸檬牛油汁4️⃣套餐可以揀2杯飲品,可以揀紅酒白酒或汽水二人套餐💰HKD$798

1️⃣蟹肉蟹膏南瓜意大利飯
顏色幾靚,仲加左芝士,瓜,味道不錯

2️⃣脆炸蒜香蜜糖汁雞翼
即炸非常熱.外皮好脆,入面多汁.

3️⃣海鮮拼盤

4️⃣套餐可以揀2杯飲品,可以揀紅酒白酒或汽水

二人套餐💰HKD$798
2023-01-18 49 瀏覽
2023.01.15星期日晚餐食好啲之系列Set For Two $798另加一收費Seafood Combo係九款海鮮任選三款,另外可加錢升級:松葉蟹腳🦀阿拉斯加蟹腳🦀原隻波士頓龍蝦🦞而醬汁有三款選擇💁🏻‍♀️今次揀咗原隻去頭墨魚🦑八爪魚仔🐙馬尼拉蜆配上檸檬🍋牛油🧈醬汁✌🏻全部海鮮都好新鮮🫰🏻原隻去頭墨魚🦑切開成兩大件,好彈牙🦷而八爪魚仔🐙有成十隻咁多呀😯好煙韌🙂而馬尼拉蜆同樣有沙👍🏻加上檸檬🍋牛油🧈醬汁,酸酸地更提升鮮味!Appetizer 可以係五款之中選擇其中一款,今次揀左黑松露薯條🍟粗身薯條炸到金黃色再撒滿黑松露粉🖤沾上黑松露醬更惹味👅Pasta of risotto 可以係三款之中選擇其中一款,今次揀左蟹肉蟹膏🦀南瓜🎃意大利飯🇮🇹飯既軟硬度剛剛好,加上南瓜汁同忌廉調教得香濃幼滑!而且加入青瓜粒增加口感👍🏻二人餐附送兩杯餐酒可選紅酒🍷白酒同香檳🍾️食飽飽後仲可以去隔離商場影相打卡📸️
2023.01.15

Pasta of risotto

二人餐附送兩杯餐酒可選紅酒🍷白酒同香檳🍾️

食飽飽後仲可以去隔離商場影相打卡📸️
2023-01-16 33 瀏覽
Mr. Crab by The Captain's House - 招牌海鮮袋今日介紹一間位於灣仔區西餐廳,主打海鮮,招牌菜更加係超人氣嘅海鮮袋!二人套餐 $798招牌海鮮袋海鮮袋當中有多達10多款海鮮選擇,我哋選擇咗海蝦、八爪魚和翡翠螺,每種口感都唔同,醬汁就有檸檬牛油汁、卡薑蒜蓉汁和胡椒牛油汁,選了卡薑蒜蓉汁,超級惹味嘅香辣蒜蓉,海鮮袋當中更加有腸仔、粟米和薯仔,可以索滿醬汁嘅精華。脆炸水牛汁雞翼炸得非常香脆雞翼,表層佈滿香辣可口嘅水牛汁,更加可以再配忌廉醬汁一齊吃!蟹肉蟹膏南瓜意大利燴飯 鮮甜的蟹肉加上肥美嘅蟹膏,再用香甜嘅南瓜煮食嘅意大利燴飯。二人套餐仲包咗兩杯白酒添,配海鮮就啱晒!

二人套餐 $798

招牌海鮮袋

脆炸水牛汁雞翼

蟹肉蟹膏南瓜意大利燴飯
鮮甜的蟹肉加上肥美嘅蟹膏,再用香甜嘅南瓜煮食嘅意大利燴飯。

二人套餐仲包咗兩杯白酒添,配海鮮就啱晒!
🦐🍽️ 灣仔自選搖搖搖海鮮包🍽️ 較早前試過尖沙咀厚福街的The Captain House,對由新奧爾良引入的Shake Shake海鮮袋念念不忘,這次到訪灣仔分店,同樣吃店中名物搖搖海鮮包。灣仔分店比較大,以船艙作為裝修主題。晚市的二人套餐 $798起, 包括三款海鮮的Shake Shake海鮮袋, 還有前菜和主食。手搖海鮮包源自於美國南部,把新鮮海鮮煮好後放進藍色的特製網袋中,再添加自選醬汁,搖均後便可徒手進食。🦐 自選海鮮搖搖袋海鮮方面包括 : 海蝦、海蜆、藍青口、八爪魚仔、翡翠螺、原隻去頭魷魚、馬尼拉蜆、小墨魚仔和小龍蝦。如想挑選松葉蟹腳、阿拉斯加蟹腳或波士頓龍蝦則額外加購。✨ 餐廳會把海鮮烹調後放入袋中,在客人面前shake shake海鮮包,均勻地把醬汁分怖在海鮮上。開袋時的一刻,香氣撲鼻,熱氣冒升,讓人期待。🐙 這次選了鮮蝦、八爪魚仔和馬尼拉蜆。醬汁方面挑選了最喜愛的Mix and Match(卡薑蒜蓉汁+檸檬胡椒醬汁+ 檸檬牛油汁),味道充滿蒜蓉牛油香,酸酸辣辣的讓人愛原釋口。讓人充滿驚喜的是八爪魚仔,頭部柔軟,鬚部爽脆,雙重口感,層次分明,讓人一試難忘。海蝦肉質結實新鮮
🦐🍽️ 灣仔自選搖搖搖海鮮包

🦐 自選海鮮搖搖袋

🐙 這次選了鮮蝦、八爪魚仔和馬尼拉蜆。醬汁方面挑選了最喜愛的Mix and Match(卡薑蒜蓉汁+檸檬胡椒醬汁+ 檸檬牛油汁),味道充滿蒜蓉牛油香,酸酸辣辣的讓人愛原釋口。讓人充滿驚喜的是八爪魚仔,頭部柔軟,鬚部爽脆,雙重口感,層次分明,讓人一試難忘。海蝦肉質結實新鮮,飽滿多汁,蘸上濃厚惹味的酸辣醬汁,叫人喜愛。馬尼拉蜆肉則較細,但仍嚐到鮮甜的味道,加試醬汁吃,味道不錯。海鮮拼盤還配以腸仔,粟米和薯仔,是一盤小型的海鮮盛宴。

🐔 脆炸雞
炸雞翼可自選醬汁,嗜辣的當然要試試水牛城味道,雞翼炸得香脆,裹上酸酸辣辣的醬汁,讓人食指大動。

🍝 黑松露海蝦忌廉汁寬條麵
海蝦爽口鮮味,彈牙的扁意粉掛滿黑松露忌廉汁,入口帶濃郁忌廉香,滋味滿滿。

🥂 餐飲方面面露挑選精選紅/白/汽酒,這次挑選了氣酒配海鮮,汽酒微甜易入口,涼快可口。

✨ 小總結:
餐廳共兩層,座位寬敞,最特別是步往上層時會經過八爪魚圖案的牆,亦巧用水泡佈置,令客人仿如置身於船上,滿有出海的感覺。海鮮選擇多樣,質素新鮮,會再回訪。

@the_captainshouse

👅 味道:4.7/5
💰CP值:4.2/5
🕴🏻服務:4.9/5
🔰餐廳環境:4.7/5
👀回頭率:4.7/5
🍽 餐廳:Mr. Crab by The Captain's House
🌐地址: 灣仔莊士敦道74-78號一樓及地下C號舖

🐮 #cowing吃在灣仔
2023-01-09
2023-01-14 82 瀏覽
之前食過尖沙咀嘅captain’s house,咁岩有friend話想試下shake shake 海鮮,今次就試下灣仔嘅姊妹店。灣仔同尖沙咀嘅分店一樣,座位好寬敞,坐得都幾舒服,同樣都好貼心,都有預備埋即棄圍裙同手套。今次得兩個人去食,就叫咗一個二人餐。1. Seafood Combo (3 types)個二人餐包咗個海鮮袋,可以簡三款海鮮,最尾簡咗八爪魚仔、海蜆同青口,咁多款海鮮入面,最入味嘅係八爪魚仔,勁吸汁!2. Louisiana Crab Cake Poppers呢間嘅蟹餅同尖沙咀個間有啲唔同,呢間嘅蟹餅係mini版,一舊都可以一啖食哂;蟹餅外皮炸到好鬆脆,入面全部都係蟹肉。3. Crab Paste & Crab Meat Risotto 呢個risotto做得幾出色,risotto硬度適中,表面灑咗唔少芝士碎,食之前同熱辣辣嘅risotto撈勻一齊,食落除咗有南瓜同蟹膏味,仲有濃郁嘅芝士味,每一啖飯仲可以食到蟹肉。4. Soda Water 個二人餐包咗兩杯wine,但係可以轉soft drink,最尾因為唔想飲酒,就簡咗soda,餐廳會提供埋鐵杯,入面有青檸同冰,好解渴

1. Seafood Combo (3 types)

4. Soda Water
個二人餐包咗兩杯wine,但係可以轉soft drink,最尾因為唔想飲酒,就簡咗soda,餐廳會提供埋鐵杯,入面有青檸同冰,好解渴!
之前食過𝗠𝗿. 𝗖𝗿𝗮𝗯 𝗯𝘆 𝗧𝗵𝗲 𝗖𝗮𝗽𝘁𝗮𝗶𝗻'𝘀 𝗛𝗼𝘂𝘀𝗲之後一直念念不忘,除咗𝗌𝗂𝗀𝗇𝖺𝗍𝗎𝗋𝖾嘅豐富𝗌𝗁𝖺𝗄𝖾 𝗌𝗁𝖺𝗄𝖾海鮮袋之外,其他小食同主食都好高質。氣氛浪漫又有格調,嗌兩杯酒同朋友享受海鮮傾下計,啱哂慶祝特別日子❣️𝗕𝘂𝗯𝘂推介🔥👍 𝙎𝙚𝙖𝙛𝙤𝙤𝙙 𝘾𝙤𝙢𝙗𝙤上次食過好想再食嘅𝗌𝗁𝖺𝗄𝖾 𝗌𝗁𝖺𝗄𝖾海鮮袋,既然有咁多款海鮮選擇,今次梗係試吓其他啦🤩 今次我就揀咗海蝦、海蜆、翡翠螺。海蝦蝦肉彈牙;蜆肉鮮味無沙;翡翠螺大大隻,肉厚又鮮甜。配上𝖫𝖾𝗆𝗈𝗇 𝖯𝖾𝗉𝗉𝖾𝗋 𝖲𝖺𝗎𝖼𝖾,將海鮮嘅鮮味帶晒出嚟。👍 黑松露海蝦忌廉汁寬條麵 𝙎𝙝𝙧𝙞𝙢𝙥 𝙖𝙣𝙙 𝙈𝙪𝙨𝙝𝙧𝙤𝙤𝙢 𝘽𝙡𝙖𝙘𝙠 𝙏𝙧𝙪𝙛𝙛𝙡𝙚 𝙁𝙚𝙩𝙩𝙪𝙘𝙘𝙞𝙣𝙚食完海鮮袋嘅海蝦咁單啊,一直回味,所以就嗌多個海蝦闊條麵🦐 海蝦一樣咁鮮甜,寬條麵彈牙掛汁,每一啖都係滿滿嘅黑松露忌廉汁味😳📍Mr. Crab by The Captain's House 灣仔莊士敦道74-78號一樓及地下C號舖

𝗕𝘂𝗯𝘂推介🔥
👍 𝙎𝙚𝙖𝙛𝙤𝙤𝙙 𝘾𝙤𝙢𝙗𝙤

灣仔莊士敦道74-78號一樓及地下C號舖
  • 黑松露海蝦忌廉汁寬條麵
  • 法式煮青口
2023-01-09 88 瀏覽
去完利東街打卡📸想揾地方食飯就係街口見到呢間Mr. Crab🦀鍾意食海鮮嘅我地就衝左上去🤣餐廳裝修同播嘅歌都好有美國vibe🇺🇸行上去嘅時候好似上咗隻船咁🛥️店員都好nice 會主動介紹有咩食今次我哋就叫咗一個2人套餐 $798Seafood Combo可以任揀3款海鮮 亦可以加錢叫貴價啲嘅我地揀左叫咗海蜆 藍青口 原隻魷魚🦑醬汁就揀咗Lemon butter🍋上菜嘅時候 店員會幫我哋shake3款海鮮都好新鮮😻魷魚好驚喜 肉質超彈牙✨配上Lemon Butter 清新得黎又有牛油香👍🏻脆炸雞翼- Buffalo sauce美國菜唔少得嘅buffalo wings🇺🇸雞翼黎到熱辣辣 食落肉質亦好鮮嫩😋Buffalo加blue cheese真係好match蟹肉蟹膏南瓜意大利飯蟹肉份量唔算好多配上蟹膏南瓜汁好creamy但略嫌淡味左少少🤌🏻Drinks x2 (Wine/Soft Drinks)
去完利東街打卡📸想揾地方食飯

蟹肉份量唔算好多
配上蟹膏南瓜汁好creamy
但略嫌淡味左少少🤌🏻
蟹肉蟹膏南瓜意大利飯

Drinks x2 (Wine/Soft Drinks)
Buffalo  Wings
2023-01-08 74 瀏覽
第一次去食, 睇open rice 見到有seafood bag 覺得好新鮮, 於是就0係openrice book 左我地兩人叫左個二人餐, 有一個snack, seafood bag 同main, 仲有兩杯紅/白酒tim店員好友善, 招呼好妥當餐前會送上膠圍裙, 手套同埋濕紙巾, 好細心先上紅白酒, 質素都唔算差, 易入口。我地都覺得海鮮配白酒襯d蟹餅賣相很好, 咬落鬆化,而且配上千島醬不多也不少海鮮袋內包左d 粟米同埋薯仔,粟米好鮮甜,而薯仔索晒啲汁好好食海鮮都新鮮, 藍青口偏細隻, 蟹腳足料,不過有d 後悔叫墨魚仔, 因為有d 硬, 同埋唔入味Carbonara 嘅汁都好濃郁, 面亦都彈牙總括黎講, 呢餐有驚喜少少tips, open rice pay link 埋恆生卡仲有discount, 每400 減50, 感覺抵d😛Suggest多d 人黎Share 食物, 就可以試更多野la🥰🥰🥰

店員好友善, 招呼好妥當

餐前會送上膠圍裙, 手套同埋濕紙巾, 好細心

蟹餅賣相很好, 咬落鬆化,而且配上千島醬不多也不少

Carbonara 嘅汁都好濃郁, 面亦都彈牙

總括黎講, 呢餐有驚喜

Crab  cake
Crab  cake
蟹腳真係幾正,  d  肉一絲絲㗎
蟹肉carbonara
2023-01-07 1447 瀏覽
Mr Crab by the Captain’s House餐應坐落於灣仔莊士敦道電車站旁,,地下入口沿梯級上一樓用餐區,樓梯牆身砌滿細細粒晶瑩的紙皮石,構成一幅海洋生物圖,份外吸晴。沿路到用餐區的裝潢亦以海洋為主題,有很多和航海有關的擺設。SET FOR TWO 二人套餐Seafood ComboPrawn海蝦(8-10pcs), Baby Octopus八爪魚仔(10pcs), Clam海硯(8-10pcs) with Lemon papper sauce將海鮮和醬汁放入一個厚膠袋內shake shake令其撈勻,一打開膠袋就聞到熱辣辣香噴噴的香氣。檸檬胡椒味應該添加了牛油,令醬汁更香濃滋味。 蝦和八爪魚彈牙爽口,海硯又大又鮮甜,袋內還有腸仔薯仔和粟米,食到好滿足。Baked Salami and Mozzarella Bites焗意大利腸芝士條,用flaky的酥皮做外層,包著salami,再包著一大條厚厚的芝士!實在是芝味十足!再點小小蕃茄醬就更有畫龍點睛的效果,是令你意想不到的美味。Shrimp and Mushroom Black Truffle Fettuccine黑松露海

SET FOR TWO 二人套餐

Seafood Combo

Shrimp and Mushroom Black Truffle Fettuccine黑松露海蝦忌廉汁寬條麵,黑松露味夠濃,蝦大隻又爽,磨菇有口感。

餐飲點了House Wine白酒配海鮮來吃,西餐中最穩紮的配搭,微微的酸度,好易入口。

Mr. Crab 令我飽嘗了一頓非常滿足的海鮮大餐, Thank you Captain!

2023-01-07 39 瀏覽
#The crab by the captain’s house 趁今日假期,約咗朋友去灣仔食好西,呢間餐廳想來食好耐,但成日都就唔到時間,趁今日得閒就決定早少少嚟食下佢最出名嘅海鮮餐。入到去環境好神秘,要上兩三條小樓梯,成個氣氛都好好,店員安排我哋坐喺卡位,私隱度極高,而且播住耳熟能詳嘅英文歌,令到成個氣氛都非常愉快。<set for two> 我同朋友決定食二人餐,包括海鮮袋、小食、意粉..呢個價錢可以話性價比極高,我哋好快決定咗海鮮叫八爪魚仔、原隻去頭魷魚、海蝦。我哋今次揀咗檸檬黑椒汁,上枱嘅時候都嚇親,估唔到咁大個袋,職員喺我哋面前shake 左兩下,好純熟咁樣將個袋解開,一大堆嘅海鮮呈現左喺我哋眼前!! 原來除咗海鮮之外,個袋入面仲包括粟米同埋腸仔。全部都好入味,估唔到八爪魚仔好似食極都食唔完咁。水牛汁炸雞翼酸酸辣辣嘅炸雞翼,識落佢仲係熱辣辣,出晒煙,而且雞翼比想像中大隻,本身鍾意食雞翼嘅朋友可以一試。蟹肉卡邦尼扁意粉呢道菜真係值得一讚,除咗口感豐富,廚師放咗大量嘅蟹肉,基本上每一啖意粉都可以食得出好鮮甜嘅蟹肉,呢碟卡邦尼意粉除咗有普通嘅煙肉之外,亦都有啲炸過

<set for two>

水牛汁炸雞

蟹肉卡邦尼扁意粉
呢道菜真係值得一讚,除咗口感豐富,廚師放咗大量嘅蟹肉,基本上每一啖意粉都可以食得出好鮮甜嘅蟹肉,呢碟卡邦尼意粉除咗有普通嘅煙肉之外,亦都有啲炸過嘅煙肉,口感非常特別,份外惹味!

2023-01-05 50 瀏覽
呢間餐廳裝潢好有風格,好似置身一艘大漁船上噉,嚟睇吓啲漁獲先✨Seafood combo海鮮三選一,樣樣都好想試,終於揀咗海蝦、小龍蝦、海蜆,海鮮鮮甜多汁,揀咗嘅lemon pepper sauce好夾海鮮,粟米同薯仔都索晒汁✨路易斯安娜爆谷蟹餅估唔到呢個蟹餅咁多蟹肉絲,外皮稍脆,開胃唔漏✨蟹肉蟹膏南瓜意大利燴飯意大利燴飯口感軟綿,南瓜香走出,咬落仲有好多蟹肉,一啲都唔馬虎,仲唔少得蟹膏鮮香✨Mocktail (Mad Me)呢杯mocktail加咗西柚汁同菠蘿汁,果汁好好飲,又有些許酒香,連朋感覺都讚不絕口,一下就飲晒

✨Seafood combo

✨路易斯安娜爆谷蟹餅
估唔到呢個蟹餅咁多蟹肉絲,外皮稍脆,開胃唔漏

✨蟹肉蟹膏南瓜意大利燴飯

✨Mocktail (Mad Me)

2022-12-28 62 瀏覽
海鮮shake shake袋-Mr.crab Cajun Sauce(Spicy) 🌟🌟🌟🌟/5 餐入面包5款海鮮,揀左蝦、海蜆、馬拉蜆、原隻去頭魷魚、墨魚仔配辣味sauce。辣度亦可以揀大、中、小辣。味道方面,醬汁夠惹味,小辣帶點微辣,蒜味香濃,海鮮唔會煮得太韌,蝦未至於好新鮮,但蝦頭都有啲蝦膏。唯獨有點可惜有幾隻蜆唔開口,其他蜆食落都無沙。魷魚如果可以切開幾份會更容易食。如果想食蟹腳,波士頓龍蝦就可以選擇另外加錢upgrade。 除左海鮮,本身都有薯仔,粟米,香腸做配菜。 🟡墨西哥芝士焗粟米片配雞肉 🌟🌟🌟🌟/5 芝士奶酪醬汁配粟米片非常吸引,香脆而且有濃濃芝士味,雞肉唔乾身,令人食完一塊又一塊。🟡脆炸蒜香蜜糖汁雞翼 🌟🌟🌟/5 雞翼炸得香脆,沾滿蜜糖蒜汁,如果本身鍾意食蜜糖雞翼,可以一試。🟡香煎帶子扁意粉 🌟🌟/5 帶子扁意粉配青醬,略嫌唔夠濃味,扁意粉唔掛汁。不過帶子夠大粒亦都新鮮!🟡巨型流心芝士肉丸扁意粉 🌟🌟🌟/5 芝士肉丸扁意粉配茄蓉醬,肉丸非常大粒,但冇流心芝士

🟡墨西哥芝士焗粟米片配雞肉

🟡脆炸蒜香蜜糖汁雞翼
🌟🌟🌟/5

🟡香煎帶子扁意粉
🌟🌟/5

🟡巨型流心芝士肉丸扁意粉
🌟🌟🌟/5
芝士肉丸扁意粉配茄蓉醬,肉丸非常大粒,但冇流心芝士。意粉份量足夠四個人食,味道正常。

🟡慢煮燒烤汁豬肋骨

🌟🌟🌟🌟/5
以慢煮方式烹調豬肋骨,肉質非常鬆軟入味。配上薯條沙律,可以解膩。
  • 墨西哥芝士粟米脆片
2022-12-26 63 瀏覽
上年食過呢間餐廳覺得氣氛同食物質素都幾好今年聖誕節就帶屋企人嚟試吓❄️✨必叫Shake Shake海鮮袋😋👍🏻($568/4種海鮮)今次自選左馬拉顯蜆/海蝦/鮑魚同扇貝另外亦會混合香腸/薯仔及粟米作配菜非常豐富🦐🐚🌽加入秘製醬汁後店員就以捕魚網形狀嘅袋搖晃將醬汁均勻撈滿整袋海鮮,好有儀式感✨一打開香氣湧現~各種海鮮都食到肉質鮮甜而且有彈性,非常惹味,而且免費配上超香濃蒜蓉包😋必食推介~蟹肉蟹膏南瓜意大利燴飯($158)外型吸引但食唔到蟹肉嘅鮮甜,屋企人話少少似熱水滾過蟹而帶出嘅味道😅唔建議叫~慢煮燒烤汁豬肋骨($288)肉質非常林只用叉都已經可以令骨肉分離調味唔會好鹹,薯條非常香脆新奧爾良奇津醬汁汁焗八爪魚🐙($148)同樣彈牙香口,微微辣但係今次食嘅八爪魚份量比較少😅薯仔比較多推薦嘅菜式除咗海鮮袋外,反而係以下嘅食物😅👇🏻唔知係咪聖誕節嘅關係人流比較多,食物質素比上次差少少定係選嘅菜式唔係最好食呢~因為上次叫嘅香煎刺身級帶子扁意粉😋同慢煮原條牛肋骨都好出色👈🏻😋✨
上年食過呢間餐廳覺得氣氛同食物質素都幾好
今年聖誕節就帶屋企人嚟試吓❄️

蟹肉蟹膏南瓜意大利燴飯($158)

慢煮燒烤汁豬肋骨($288)
肉質非常林只用叉都已經可以令骨肉分離
調味唔會好鹹,薯條非常香脆

新奧爾良奇津醬汁汁焗八爪魚🐙($148)
同樣彈牙香口,微微辣
但係今次食嘅八爪魚份量比較少😅薯仔比較多

推薦嘅菜式除咗海鮮袋外,反而係以下嘅食物😅👇🏻

因為上次叫嘅香煎刺身級帶子扁意粉😋同
慢煮原條牛肋骨都好出色👈🏻😋✨
2022-12-26 212 瀏覽
海鮮是唔少人既致愛,係灣仔囍帖街附近就有間頗有特色既海鮮餐廳。餐廳位於2樓,由入門口開始都係充滿舊式船艦特色既裝修,充滿打卡位。服務員超nice為我哋推介今期特色菜式,當中我哋點選了2人餐。首先係前菜法式煮青口(Sauteed Black Mussels)配香脆蒜蓉包,Sauce係Lobster Bisque,龍蝦濃湯汁超好味,完全可以當湯飲,而且帶出青口既味道,但又唔會蓋咗青口既鮮味,蒜蓉包點埋湯汁味道更上一層,一試難忘。跟住係主角Season Combo傾咗好耐,最後楝咗海蜆、海蝦同翡翠螺,Sauce係mixed Sauce,服務員即場係我哋面前Shake Shake,除咗海鮮仲有超甜粟米、薯仔、香腸做配菜,超豐富。海蜆大隻又鮮甜,海蝦都入味,翡翠螺又惹味,最重要剝殼個陣有手套同圍裙提供,唔洗擔心整污糟自己。最後係蟹肉蟹膏南瓜意大利燴飯(Carb Paste & Crab Meat Risotto),飯既軟熟度啱啱好,口感Creamy,汁同飯既比例亦剛好,十分美味。品嘗成個餐時,我地仲叫咗White Wine🥂,非常冰涼易入口,整體感覺提升咗。下次再食,要全蟹宴🤤🤤🤤

法式煮青口

White Wine

下次再食,要全蟹宴🤤🤤🤤
法式煮青口
White Wine