Morton's of Chicago

週年紀念/約會/慶生餐廳之選▫️呢間位於尖沙咀喜來登酒店4樓嘅扒房,之前有一年榮獲過米芝蓮一星嘅美譽,今次聖誕節係為食兔同男友嘅兩周年紀念,所以就特登Book咗呢一間扒房撐枱腳。▫️佢哋最出名嘅就係客製化餐牌,餐牌上會寫咗兩位嘅名,仲可以俾你拎走帶返屋企添~環境氣氛都好正,燈光昏暗,最啱坐低談心,啱晒情侶約會拍拖去食飯~▫️今次set食呢個係聖誕Special Menu ($1388+1)▫️追加嘅生蠔大隻鮮甜配上三種醬料俾你配埋一齊食有Wasabi、辣醬、醋汁,其中Wasabi醬係最特別,黃黃地色,有別於平時食開嘅Wasabi,之前都冇試過咁樣食,呢個配搭係最正🤩!▫️●香煎鵝肝配蘋果醬鵝肝充滿油香,食落唔腥,面頭淋上黑醋,不過多士係一早煎左,所以食落唔脆口😟旁邊嘅蘋果粒粒好似食緊蘋果批嘅餡咁,沾上黑醋汁一齊食,酸酸甜甜,好開胃!▫️●珍寶蟹餅🦀️連檸檬都係煎過嘅,不過係一早煎定~成個蟹餅都係蟹絲,真係純蟹肉!真係啖啖蟹肉,配上芥末醬好好食😍👍🏻▫️●肉眼扒(16oz)叫左三成熟,肉味好濃,油香味濃郁,熟到啱啱好!入口軟嫩,好多肉汁,而且份量夠多!▫️● 厚切西冷牛扒配蒜香骨髓牛油汁(10oz)真係好
週年紀念/約會/慶生餐廳之選
追加嘅生蠔大隻鮮甜
配上三種醬料俾你配埋一齊食
●香煎鵝肝配蘋果醬
●珍寶蟹餅🦀️
▫️
●肉眼扒(16oz)
▫️
● 厚切西冷牛扒配蒜香骨髓牛油汁(10oz)
真係好厚切!叫左三成熟,外層啲脂肪好似食緊豬手皮咁!煎得好香脆!油香滿溢,再加上蒜香汁食起上嚟係比較油膩🙊但中間位置比較瘦,所以入口冇咁嫩,雖然佢份量冇肉眼扒咁大,不過整體比肉眼扒肥膩啲,不過食左一半會有少少膩 !
●珍寶烤蘆筍配巴馬臣芝士
蘆筍真係好大條😍配上巴馬臣芝士一齊食,入口帶點鹹香味,而且仲要好多汁!💦
●芝士忌廉焗馬鈴薯🥔
食到煙肉碎碎,薯仔都係切到粒粒嘅形狀,會有少少口感,味道都係啱啱好~其實食完個扒已經飽咗,再食呢一道菜已經覺得份量都好多😂
甜品拼盤
紐約芝士餅❍朱古力草莓❍法式焦糖布甸❍朱古力慕絲蛋糕
呢個拼盤都係正正常常
士多啤梨夠大粒!不過有啲酸🥴
四款之中最鍾意法式焦糖布甸,焦糖面頭入口好脆,焦甸入口真係好香滑!好濃雲呢拿香味!

2021-12-24 514 瀏覽
聖誕節當然就要有聖誕大餐!Good Food & Good Mood~~今年聖誕大餐有佢 🎄Morton’s Of Chicago Steakhouse老牌高級扒房飽覽維港靚🌌氣氛到位亦不會覺得太拘謹~能夠舒適輕鬆品嚐美酒佳餚的好地方~話禁快2021年已經準倒數階段⋯突然想想辛苦了一整年⋯加上聖誕節當比個藉口自己😝當慰勞一下自己食返餐勁既先!!!聖誕節九大簋系列————————————1️⃣Homemade Onion Bread 自家製洋蔥包🍞洋蔥包大大個圓碌碌,上枱暖暖地質地相當鬆軟仲散發著洋蔥既香味。2️⃣Baked Five Onion Soup焗洋蔥湯🧅上層有一層麵包加上芝士焗到香噴噴裡面係足足用上五個洋蔥精華製成既洋蔥湯味道濃郁仲帶有一件香甜味~就咁飲味道會偏鹹一點~所以必需配上麵包享用~上層芝士麵包吸收左洋蔥湯~味道純厚香甜可口!如果用洋蔥包點來食味道就更為突出!3️⃣Morton’s Prime Ocean Platte焗海鮮拼盤🦐🦀🦪海鮮拼盤可以話係Appetizers 入面既MVP!一次過享受哂4款高質海鮮!焗煙肉帶子/珍寶蟹餅/蒜香牛油焗生蠔/亞歷山大珍寶蝦帶子肉質彈牙本身味
聖誕節當然就要有聖誕大餐!
Good Food & Good Mood~~
今年聖誕大餐有佢 🎄
老牌高級扒房飽覽維港靚🌌
氣氛到位亦不會覺得太拘謹~
能夠舒適輕鬆品嚐美酒佳餚的好地方~

話禁快2021年已經準倒數階段⋯
突然想想辛苦了一整年⋯
加上聖誕節當比個藉口自己😝
當慰勞一下自己食返餐勁既先!!!

聖誕節九大簋系列
————————————

2️⃣Baked Five Onion Soup焗洋蔥湯🧅
上層有一層麵包加上芝士焗到香噴噴
裡面係足足用上五個洋蔥精華製成既洋蔥湯
味道濃郁仲帶有一件香甜味~
就咁飲味道會偏鹹一點~
所以必需配上麵包享用~
上層芝士麵包吸收左洋蔥湯~
味道純厚香甜可口!
如果用洋蔥包點來食味道就更為突出!

海鮮拼盤可以話係Appetizers 入面既MVP!
一次過享受哂4款高質海鮮!
焗煙肉帶子/珍寶蟹餅/蒜香牛油焗生蠔/亞歷山大珍寶蝦
帶子肉質彈牙本身味道較清淡,圈上煙肉加牛油焗一焗。就係呢份喊香味令帶子既鮮味帶返出來!
蟹餅蟹肉非常足料淡淡係結實彈牙既蟹肉!
焗生蠔來講蠔唔算厚肉,當然焗左縮水都帶d影響~
不過牛油蒜香確係香口亦都保存到蠔既肉汁鮮味😊
大蝦造型靚靚外面脆脆入面夠彈牙!

4️⃣Caesar Salad凱薩沙律🥗
食左禁豐富既頭盤係時候食返d蔬菜
清清肥膩呢感覺準備迎接主菜既來臨!
除左新鮮既蔬菜外
Parmesan芝士&脆麵包絕對係凱薩沙律既特徵!
呢兩方面餐廳處理得唔錯特別係脆麵包~
小編非常喜歡呢塊有香濃脆脆芝士既脆麵包~

5️⃣PorterHouse Steak 上等腰肉牛扒🥩
經過一個鐘頭既作戰終於輪到主菜出場!
專家朋友享用牛扒前,都不忙幫小編先來中科普左一下😂
等小編都可以扮下專家
Porterhouse Steat又名紅屋牛扒~
呢年一件牛扒包含左有西冷&牛柳2個部位~
(懶醒既小編心諗;咁咪即係T骨🤣)
但原來Porterhouse 矜貴係牛柳部份!
牛柳一定要有1.25寸以上厚度先可以叫porterhouse 嫁!可以話係升級版既T-bone來🤣
為左更能品嘗到牛扒既原始風味~
今次點左medium rare 亦都無加任何醬汁~
先品嚐一下西冷部分先,牛味香濃而且非常juicy!正!
再來就係牛柳部分果然非常厚身!
肉質鮮嫩軟滑一咬落去肉汁就爆發出來啦!
果然靚既牛扒加上適當既烹調方法!
只需簡單既調味就已經足夠!

6️⃣Jumbo Idaho Baked Potato珍寶美國焗薯🥔
熱辣辣既焗薯暖岩天氣好既時候食~
焗薯有成個手掌禁大個~
酸忌廉/牛油/煙肉碎都係自己加上去
絕對可以調製出自己最愛焗薯既味道!

7️⃣Lobster Macaroni & Cheese龍蝦焗芝士通粉🦞
雖然係side dish但用料一d都唔手軟~
應該有成半隻龍蝦肉😍
加上用香濃芝士&通粉一齊焗香味十足~
每一淡都係滿足既滋味😋

8️⃣Grand Marnier Soufflé 酒橙梳乎厘🍊
糖兩茶,匙蛋六隻,仲有d燈皮添~~
迷底終於揭開:橙酒梳乎厘😂😂😂
脹卜卜熱辣辣既梳乎厘~
濃濃既蛋香帶住淡淡既橙酒香甜味~
最有加上小小橙皮既苦澀味令層次更豐富~

9️⃣Irish Coffee 愛爾蘭咖啡🍷
要講小編對Irish Coffee既認知~
就要講到某年冰天雪地既北海道~
係一間咖啡室小店初次品嚐到~
🔥🥃+☕️ =🍷
先點火燒燒Irish Whiskey ~
再加到用酒杯裝住既espresso到~
品嚐到咖啡香醇之餘亦有既酒香味~
凍天飲完真係成身都暖粒粒嫁~

餐廳服務非常好,每道菜都預留左足夠既時間先上🍴
坐位都非常寬敞舒適,所以氣氛熱鬧風來又唔會太嘈~
小編對呢次既聖誕大餐非常滿意❤️
  • Crab  cake
  • Seafood Platter
  • Oyster
2021-12-23 865 瀏覽
平常都去很多西餐廳鋸扒,今次就試一試喺酒店嘅西餐廳鋸扒。其實今次都有好大期望,因為覺得酒店質素應該會幾好,然後一入到去發現裝修正正常常,雖然預早book枱,但都未能安排到坐窗邊,不過唔緊要,安排坐嘅位置都非常闊落及舒適,可以靜靜地傾吓心事。餐牌好簡約,亦都冇意粉類,所以我哋只係普通叫咗生蠔,兩塊牛扒及薯條。生蠔淡淡海水味,都適合我嘅口味。牛扒都係叫5成熟,上到嚟之後總結係覺得牛都係正正常常不是想像中咁好食,不過份量係好大份,最後都食唔晒要打包。服務上邊都係幾好,都係例牌慶祝所以就有影即影即有咁樣
平常都去很多西餐廳鋸扒,今次就試一試喺酒店嘅西餐廳鋸扒。

服務上邊都係幾好,都係例牌慶祝所以就有影即影即有咁樣
2020-09-11
今年揀咗呢間扒房同男朋友慶祝生日,安排到坐喺窗邊位置,望住維港景色非常有情調。餐廳嘅生日安排非常細心,餐牌上會印上壽星嘅名,會送上免費甜品疏乎厘,而且會即場幫你影張相,放係一個簽滿員工名嘅卡片送俾你。慶祝生日、重要日子一流。食物方面,龍蝦湯十分濃郁,味道豐富。牛扒肉質好Juicy,好有水準。煙肉焗帶子,肉質好有彈性。
食物方面,龍蝦湯十分濃郁,味道豐富。
牛扒肉質好Juicy,好有水準。
煙肉焗帶子,肉質好有彈性。
生日
適逢餐廳做特別餐牌的緣故,就到這間香港分店試一下。仍然是很美國的美國餐,超級大個好味洋蔥包、大大份牛扒反而龍蝦湯比想像中細碗,但很濃郁、好喝!松露炸薯條特別好味,牛扒維持一般的高水準;龍蝦尾就正常;最後的甜品心太軟缺乏特色,但勝在夠大份!Tried the special menu, after all it’s a very American style cuisine, big portion!Love the onion bread, lobster bisque tasted good, shuffle French fries was very impressive, the steak was amazing, the desert was up to standard but no surprise

2021-11-27 1132 瀏覽
食好嘢都真係要睇狀態,兩份牛扒擺喺你面前,胃口細啲肯定食唔曬!酒店內的扒房,因為人太多欠缺浪漫,餐廳侍應服侍得非常周到,不停會有不同職員走向你張枱問下食物味道如何?😅,除咗好味,我畀唔到其他嘅形容詞佢哋🤣...二人都點了Set Dinner,細細碗龍蝦湯味道非常濃郁👍👍,一嚟就大大個洋蔥包,食咗一半打包!今餐牛肉加$300,肉眼+$400,確實人一世物一世,試過便算了,食唔曬又打包!🤣🤣...煙肉帶子及龍蝦尾,絕對唔執輸😋,仲有忌廉菠菜同埋蘆筍,食完再加埋個甜品,真係大滿足!捧住個肚走🤣🤣🤣。Apple T冇酒精飲品,要加少少檸檬汁先帶起蘋果的甜美!埋單預咗貴,不過都值得一試👍

Apple T冇酒精飲品,要加少少檸檬汁先帶起蘋果的甜美!

埋單預咗貴,不過都值得一試👍
2021-11-26
  • 龍蝦湯
📍「Morton’s of Chicago」- 尖沙咀今次食食食之旅黎到尖沙咀😌話咁快,👦🏻👧🏻就一齊食食食咗1️⃣週年👩‍❤️‍👨👦🏻專登揀咗間充滿情調,飽覽維港景色,又岩慶祝紀念日嘅高級西餐廳🥰👧🏻成日見到朋友喺社交平台打卡,因為佢哋嘅menu係會印住「Happy birthday/ Happy Anniversary」嘅字眼,今日終於到我地試啦🤩😝餐廳位於Sheraton Hotel入面,一入到酒店直上4️⃣樓轉右,就會見到黑白格仔地板,門口寫住「Morton’s」門口都幾適合打卡📸🥂👧🏻係Openrice book位,remark 咗menu 嘅字眼,當日朝早打咗去問可唔可安排到海景位,點知餐廳又真係安排到,非常窩心💕📷餐廳掛有巨型水晶燈,散發住柔和嘅光線,配以維港嘅迷人景色,營造出非常浪漫嘅氣氛🥰好適合情侶拍拖、生日週年慶祝❤️👫一去到座位,就已經見到印有我地remark咗「Happy Anniversary+當日日期」嘅menu兩張,非常貼心🤤而且order完之後餐廳仲會幫我地影合照,再免費送張相俾你!服務一流💯👧🏻見到好多人慶祝生日,生日嘅話會係枱面鋪咗花瓣🌸🌼,仲有「Happy B
📍「Morton’s of Chicago」- 尖沙咀

今次食食食之旅黎到尖沙咀😌
話咁快,👦🏻👧🏻就一齊食食食咗1️⃣週年👩‍❤️‍👨

門口都幾適合打卡📸🥂

👧🏻見到好多人慶祝生日,生日嘅話會係枱面鋪咗花瓣🌸🌼,仲有「Happy Birthday」嘅牌,慶祝感十足👍🏻

因為見到大部分人都係嗌二人餐,所以👦🏻都決定嗌二人餐(不過👧🏻發現原來想要二人餐牌印有remark字眼係要pre-order,所以我地無pre-order 嘅話,可以拎走嘅個張menu係散嗌個張🙈)
💰HK$1888+10%

🍴洋蔥包配牛油
✨推薦指數:9/10
餐前麵包係個超巨型嘅洋蔥包(真係大過👧🏻個頭🤣)洋蔥包新鮮岀爐熱辣辣,一切落去個下啲聲好清脆,內裡軟熟,充滿香濃嘅洋蔥味,再配埋Morton’s嘅牛油更提升咗洋蔥嘅包嘅香味,非常好食😋👍🏻🤩身為麵包控嘅👧🏻食咗大半個,連唔好麵包嘅👦🏻都食咗差唔多半個🤣就知呢個包有幾掂啦😎

🍴Baked Morton’s Prime Ocean Platter (莫爾頓海鮮拼盤-蟹肉餅、牛油煎蝦、芝士焗蠔、煙肉帶子)
✨推薦指數:9/10
做完資料搜集之後,👦🏻👧🏻認為熟嘅比較吸引,所以我地嗌咗兩份熟嘅海鮮拼盤😋
。珍寶蟹肉餅:好有驚喜🤩🤩🤩未食之前會以為係啲少少蟹肉溝啲薯蓉嘅一塊餅🙈點知切開發現全部都係蟹肉絲😍啖啖蟹肉好滿足,而且底面都煎得好脆好香,超級好食🤤🤤🤤
。牛油煎大蝦:蝦肉爽口彈牙,用牛油煎出嚟非常香口好食🤗
。芝士焗蠔:食之前聞到好香嘅芝士味,個汁好好食,可惜粒蠔🦪焗完之後太細粒,而且個汁蓋過咗蠔嘅鮮味🙈不過如果唔中意食生蠔既人都會食到,因為完全唔腥😛👦🏻都係中意食生蠔多啲🤣
。煙肉帶子:鹹香嘅煙肉包住爽口彈牙又大粒嘅帶子,一齊食好夾,而且口感非常好😋
呢個海鮮拼盤好好食🤗😋

🍴Porterhouse Steak 24oz - Medium-rare (上等腰肉牛扒-3️⃣成熟)
✨推薦指數:10/10
個牛一嚟到嚇親👧🏻超大嘅一塊(真係大過塊面🤣🤣🤣)牛扒外面煎得香脆,切開肉質呈粉嫩色,色澤均勻 ,而且肉質軟腍,充滿牛肉香味,咬落去肉質連埋油脂係個口溶化,非常好食😋最特別嘅係佢切開唔同部分係有唔同口感架🤩!愈中間愈腍身,一塊牛扒比到多重口感,💯💯💯❤️(👦🏻表示塊牛真係好大塊,切完之後對手👐🏻都攰啦😝)

🍴Creamed Spinach (忌廉菠菜)
✨推薦指數:7/10
聞落好香忌廉芝士味,香濃滑口嘅忌廉芝士,配上攪碎咗嘅菠菜,入口好creamy,好好食😋岩哂芝士控😛不過好邪惡,食得多會漏🙈

🍴Parmesan & Truffle fries (芝士松露炸薯條)
✨推薦指數:7/10
薯條係幼身嘅,就咁睇唔覺有松露,以為係普通幼薯條,不過食落都有少少黑松露味😗可惜薯條唔係新鮮炸起,放得太耐凍咗🥲🥲🥲唯有點吓茄汁,最後都食哂成兜🤣🤣🤣

🍴Dessert Platter - New York Cheesecake, Crème Brûlée, Chocolate dipped strawberry, Chocolate Mousse Cake(甜品拼盤)
✨推薦指數:7/10
。紐約芝士條:口感香濃幼滑,帶有濃濃嘅忌廉芝士味,滑而不膩,好好食😋🤤
。法式焦糖燉蛋:表面燒得非常硬身,要用少少🤏🏻打碎層焦糖🤣甜甜嘅脆口焦糖配上滑溜又充滿蛋香嘅燉蛋好夾😋😝
。朱古力草莓:大大粒🍓🤤甜甜嘅朱古力中和返🍓嘅酸味,不過🍓再甜少少🤏🏻會比較好😝
。朱古力慕絲蛋糕:香濃細滑嘅朱古力Mousse配上brownie 做底,雙重口感,而且唔會太甜,👦🏻表示岩哂唔中意食太甜嘅佢😎
呢個拼盤好就好在佢咩都有啲,細細件,咩都可以試吓好開心🤩😍😛

推薦度:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻/5
性價比:💰💰💰💰/5
2021-11-11
紀念日
  • Seafood Platter
  • Porterhouse Steak
2021-11-16 814 瀏覽
香港 出名既 炭燒爐 牛扒 無乜幾間 2年前 試左 洲際 今年黎試下 Morton 未親臨前 上個聖誕 都有 外賣自取 咁 屋企自煎自焗緊係差好遠啦襯住生日 就黎 試下 現場食~原先睇到 $1888 set dinner menu 早一個月已經訂左位但 唔記得咗request 窗邊but really Lucky 開左間細房 3台2人台入邊比較清靜 一直都有 waitress 係門口 同 有塊大透明玻璃 所以 都唔會難order 我諗食過Morton既人都知 佢個包好出名等我介紹下俾未食過佢既人知 個包 黎到 暖粒粒 外脆內軟入邊 個種軟係有 空氣感 會食唔厭個種佢個牛油 🧈更係 食多唔會漏我地最後 揀左 無 海鮮拼盤既 $788餐 share & 單叫左 杯飲品同芝士通心粉依個餐都好豐富 餐裡邊有 燒 龍蝦尾 將餐中既轉左薯條🍟 其實我想試佢meun上既薯片 但老公轉左薯條 是但啦!都好好食既 🤣🤣老公生日 佢話事啦!睇下個 芝士通粉 幾咁大碟~黎到 Morton 最出名 緊係食 牛扒啦你地睇吓 烤到剛剛好 粉粉嫩嫩邊邊 少少香脆 第一喺 咬落去 全口牛汁要襯熱快快食先keep到
香港 出名既 炭燒爐 牛扒 無乜幾間
2年前 試左 洲際 今年黎試下 Morton
未親臨前 上個聖誕 都有 外賣自取
咁 屋企自煎自焗緊係差好遠啦

襯住生日 就黎 試下 現場食~
原先睇到 $1888 set dinner menu

依個餐都好豐富 餐裡邊有 燒 龍蝦尾
將餐中既轉左薯條🍟
其實我想試佢meun上既薯片
但老公轉左薯條 是但啦!都好好食既 🤣🤣
老公生日 佢話事啦!
睇下個 芝士通粉 幾咁大碟~

黎到 Morton 最出名 緊係食 牛扒啦

重有 個甜品都有寫 Honey名添呀
真係一個好難忘既 既餐

2021-11-07
  • 洋蔥包
慶㊗️生日當然要找一家比較有格調又有質素嘅餐廳🍴,位於尖沙咀酒店🏨內嘅一間老牌嘅美式牛排屋🥩,大部分嘅顧客都係生日🎂或者週年紀念聚餐,所以慶祝嘅儀式真係浪接浪,相信餐廳🍴都已經習以為常🥺,如果想擁有無敵大海景嘅話真係要襯早訂枱喇😌———————————————————————————⚜️牛排🥩龍蝦🦞套餐.🍽龍蝦湯🦞💬雖然好細碗,不過超級濃郁,配有龍蝦肉,確實唔夠喉,加上超大個洋蔥麵包,好特別😋.🍽免翁牛柳🐮配珍寶蟹餅🦀 / 深海龍蝦尾🦞💬半成熟嘅牛柳有水準,無血水卻又帶粉紅色嘅肉身,感覺到質素;無論蟹餅🦀或是龍蝦🦞都一樣食到鮮味,保留到食物嘅原味道😋.🍽珍寶露荀 / 洋蔥🧅炒薯片🥔💬配有幾款嘅配菜,總共有五款選擇,包括薯蓉同菠菜及粟米🌽.🍽焦糖燉蛋 / 檸檬批🍋💬甜品🍮好似比較遜色,焦糖燉蛋又太甜,檸檬批又太酸,太過極端,美中不足帶點遺憾🌝
———————————————————————————
⚜️牛排🥩龍蝦🦞套餐
🍽龍蝦湯🦞
🍽免翁牛柳🐮配珍寶蟹餅🦀 / 深海龍蝦尾🦞
🍽珍寶露荀 / 洋蔥🧅炒薯片🥔
💬配有幾款嘅配菜,總共有五款選擇,包括薯蓉同菠菜及粟米🌽
🍽焦糖燉蛋 / 檸檬批🍋
2021-11-14 534 瀏覽
Good steak house, need to book on a weekend and request for a nice sea view table, cocktails and wines are good, food is good portion size but slightly over priced. Staff is very friendly and service here is very professional and nice, the dessert is good let staff know you are celebrating a birthday and they will make it very special for you. Location is inside Sheraton hotel in tsim tsa tsui
2021-11-13 756 瀏覽
Morton’s of Chicago餐廳環境有情調,而且食物質素唔錯,好適合情侶撐枱腳👫而食物入面其中令我地最驚嘆嘅係佢地嘅巨!型!洋!蔥!包!😱 一上台熱辣辣,仲有陣陣嘅洋蔥香氣,配埋homemade牛油真係不得了🤤餐廳經理Mr. Simon Graham話每個洋蔥包都即叫即焗,保證新鮮出爐😂 可惜個包實在喺太大個啦,又驚之後食唔哂塊牛扒,所以要忍忍口先😂Oysters ($318):生蠔雖然唔係呢到嘅主打,不過話哂係傳統美式餐廳,味道鮮甜,海水味唔會太重,如果肉質再飽滿啲會更好😌Lobster Bisque ($188):味道超濃郁嘅龍蝦湯,口感順滑,又夠杰身,啖啖龍蝦香,而且仲有舊龍蝦肉喺入面,咬落爽口彈牙。Ribeye, Bone in ($788) and New York Strip ($828):落order嗰陣員工會介紹返每一款牛扒有咩特色,仲會攞埋真身比我地睇下,依個服務真係一流~主角牛扒真心幾大塊,一開頭真係驚食唔哂😂 牛肉味香濃,肉質腍身得黎又有啲趙口,咬落唔會話好多筋,而且肉汁都算豐富,仲有啲炭燒嘅香味唔錯。不過以依個價錢黎講就偏貴左少少啦。食牛扒,又點可以唔

Oysters ($318):

Lobster Bisque ($188):

食牛扒,又點可以唔飲紅酒呢?今次我哋揀咗瑪歌區 (Margaux) Chateau Lascombes 2006 作為餐酒😌 作為一支窖藏咗15年嘅紅酒,支酒一開嘅時候帶有好濃烈嘅橡木桶味,酒精味,相當powerful明顯未醒之餘,仲可以繼續窖藏多五年或以上。

落咗decanter約45分鐘,枝酒終於開啦,原本濃烈霸道嘅氣味,慢慢變成優雅,一點點香濃甜蜜嘅dark fruits、黑朱古力、和帶有少少紫羅蘭香氣。入口嘅感覺係medium body, 單寧幾plush,伴隨煙草、栗子、少許甘草和涼果,感覺唔錯,完全充滿着典型嘅Margaux風格,感覺好似一個優雅嘅少女回眸一笑。最重要嘅係唔會搶走牛扒嘅本身嘅肉味😌
2021-11-10 1147 瀏覽
兩大兩小生日飯一早訂咗枱8點晚飯,預先講咗想坐窗口位。8點去到,服務員同前一位客人講已預備咗窗口位,叫佢等一陣。跟住到我哋,佢叫我等一陣,我問佢係唔係窗口位,但佢冇回應,唔知真聽唔到定扮聽唔到🙁等咗5分鐘安排入座,我再問佢有冇窗口位,佢又唔答我,只叫我入去。我再三問佢,今次終於答我暫時冇。但眼見有兩張吉枱,另外兩張預備埋單,我話想等多一陣,佢竟然話last order 8:30😤講番食物質素,我哋叫咗Special Occasion set 同Steak & Lobster set,先來洋蔥包都幾香軟。因為小朋友唔食生野,所以頭盤揀咗焗海鮮拼盤。有煙肉帶子、迷你蟹餅、焗蠔、炸蝦,樣樣都唔錯,最好味係煙肉帶子,帶子大隻配煙肉好香。而凱撒沙律就真係麻麻。主菜選上等腰肉牛扒及免翁牛柳配蟹餅,牛扒牛柳真心唔掂,完全冇牛味,火候又控制唔到👎🏻。如果想食牛扒真係唔好嚟呢度。唯一個蟹餅好食,啖啖蟹肉鮮味😊配菜叫咗忌廉波菜、松露薯條、忌廉粟米,除咗薯條還可以之外,其他就杰撻撻一pat野咁☹️甜品就揀咗心太軟及甜品拼盤,咩甜品都愛吃的兩位小朋友話心太軟好味,但我覺得兩款甜品都係一般。環境方面,雖然望到海景
兩大兩小生日飯
一早訂咗枱8點晚飯,預先講咗想坐窗口位。

環境方面,雖然望到海景,但個窗唔知幾耐無抺過,朦查查又有污漬。此外,可能星期五晚多人食飯,而且餐廳地方唔大,枱與枱亦較密集,入到去好似去咗茶餐廳咁好嘈雜。
2021-11-05
10 分鐘 (堂食)
生日
一年入邊有咁多個節日同紀念日。其中有幾個都係會係MORTON度過。食物質素高就不在話下。最重要係個環境同埋餐廳既Services,整個體驗都帶比我好多個開心既日子。雖然,老實講,價錢唔算係平。但係比咁多錢出來,Morton往往都會超出我既預期,比多好多好感受我。大時大節,無論係生日或者紀念日。MORTON都好有心咁同食客影相留念。有時仲會送佢地好出名既梳乎里比食客。係呢一方面真係做得好貼心。真係值得一來再來!重點推介: Bone-In Ribeye Steak, Truffle Fries 同埋 Jumbo Crab Cake , 都係必食推介。

晚餐 跟 免翁牛扒
Truffle Fries
Mac and Cheese
22oz Bone-in Rib-Eye
Jumbo Shrimp Cocktail
題外話/補充資料: 訂位要早D,因為都好快FULL
2021-10-31
  • Bone-In Ribeye Steak
  • Jumbo Crab Cakem
  • Onion Soup
2021-10-31 1180 瀏覽
我們胃口不大,點了一個steak and lobster set 同 jumbo crab cakes. 生日會多送一個dessert. 對我倆份量相當足夠。環境:特別request 了 window seat, 對住sea view 很美麗食物:1. 餐飽很香洋蔥味,暖暖的,配上牛油很好吃,不自覺吃多了2. lobster bisque 很香濃,只是那塊龍蝦肉韌了少少 3. Main dish: filet mignon 6oz. Medium rare. 肉質鮮嫩,一d都唔韌,這個部位肉味不算香濃,但勝在口感好。lobster tail: 敗筆,肉質淋pat pat. 仲差過lobster bisque 個塊龍蝦肉,唔recommend 點。jumbo crab cake,這個是額外點的反而有驚喜,好多crab meat 豐富而唔覺好油 side dish: cream spinach: 味道ok,略嫌太似糊仔,spinach 如果可以唔打到咁溶會好d,有返d口感 4. Dessert: 兩個普普通通,正常服務: good service in general. 會幫忙影生日相
  • Jumbo Lump Crab Cake
  • onion bread
  • Steak
2021-10-30 841 瀏覽
睇左食評,滿心期待咁去試呢間好評如潮嘅餐廳。食物:蟹餅、龍蝦尾、波菜尚可,牛扒令人失望,得個厚字,煎得香都無用,無牛味又‘鞋’,完全唔值。服務:差!門口一男一女似係經理,無禮貌,行到入去都好似唔想理你咁,兩個掛住打情罵俏,個外籍男經理仲恐怖,黑口黑面行埋嚟問有咩幫到我,跟住又走左去,態度似恐嚇多過招待,不知所謂!反而其他侍應就ok!真係唔明d好評點嚟,去之前三思!
睇左食評,滿心期待咁去試呢間好評如潮嘅餐廳。
真係唔明d好評點嚟,去之前三思!
$2000