2008-12-30 9 瀏覽
今日係同男友既拍拖紀念月~~ 所以男友就特登陪我去我想食好耐既 monster suchi!!!由於我每次經過都超級多人所以我就得登打電話去問佢幾點開門仲叫日日都7點起身既男友去霸位.哈哈 一入到去就好鍾意個design! d 吊起既波波好型好有feel~其他裝修都走型格路線 結果好成功咁係閒日既 lunch 做左第一 pair 客!!我地sit 左係得一張既 window seat~從12樓望落下面 (如果係 nite 應該令好多)感覺好 relax 好開心!! 愉快的開始!之後就叫野食啦叫左三文魚 (好多)、帶子、鰻魚、crab 棒同海膽好大 surprise呀!!好欣賞個帆立貝.係出面既 double size 而且因為係江戶 style 所以本身已經有味. gd!!!(果然係 monster size的好處)海膽都好gd!!好耐冇食過咁新鮮既color 令.味道好男友就最鍾意鰻魚.因為夠味~最重要係佢價錢真係唔貴!!我地2個人食左152喳.係飽飽家!帶子海膽都唔駛30元.平過x壽司、千x、板x果d.仲要係新鮮加大件!!叫一次都滿足啦唔知係咪因為岩岩開店冇咩人所以夠新鮮加大件?
今日係同男友既拍拖紀念月~~

由於我每次經過都超級多人
所以我就得登打電話去問佢幾點開門
仲叫日日都7點起身既男友去霸位.哈哈

一入到去就好鍾意個design!
d 吊起既波波好型好有feel~
其他裝修都走型格路線

我地sit 左係得一張既 window seat~
從12樓望落下面 (如果係 nite 應該令好多)
感覺好 relax 好開心!! 愉快的開始!

之後就叫野食啦
叫左三文魚 (好多)、帶子、鰻魚、crab 棒同海膽
好大 surprise呀!!
好欣賞個帆立貝.係出面既 double size
而且因為係江戶 style 所以本身已經有味. gd!!!
(果然係 monster size的好處)

海膽都好gd!!好耐冇食過咁新鮮既
color 令.味道好
男友就最鍾意鰻魚.因為夠味~

最重要係佢價錢真係唔貴!!
我地2個人食左152喳.係飽飽家!
帶子海膽都唔駛30元.平過x壽司、千x、板x果d.
仲要係新鮮加大件!!叫一次都滿足啦

唔知係咪因為岩岩開店冇咩人所以夠新鮮加大件?

不過我都一定會再去的.下次約人食lunch可以考慮了~

ps 不過waiter service差左d
全部似cafe果d未訓醒咁.不過態度唔係差既

• 帆立貝
2008-12-30 32 瀏覽
(一個月前食評)夜晚想食日本野, 記得呢度平時都幾多人黎排隊, 之前又無試過, 就一於黎試下創作刺身(6点): 賣相幾靚, 有六種刺身. 整體黎講刺身好似雪得凍左d, 又無咩鮮味. 火炙三文魚食落同普通三文魚好似無咩分別0甘. 不過d醬汁幾特別. 特別係甜蝦個蕃茄汁真係幾好食, 酸酸甜甜0甘幾開胃!關東煮: 湯幾清甜, 蘿蔔好甜好好味. 三文魚刺身: 普通, 都係雪得凍左d d總結黎講無咩特別, 又唔係好差既.. 服務都合格.

(一個月前食評)
創作刺身(6点):
關東煮:
湯幾清甜, 蘿蔔好甜好好味.
三文魚刺身:
普通, 都係雪得凍左d d
總結黎講無咩特別, 又唔係好差既.. 服務都合格.

2008-12-19 4 瀏覽
5知食咩dinner,結果去左食monster sushi佢係樓下張poster幾令,而且寫係唯一一間江户sushi本身岩岩兜左個圈岩岩好,不過想坐bar,結果total成粒hr,仲要bar上d sushi極少= ="efficiency好5掂,不過服務就ok ge其實價錢對我地都叫尚貴,結果叫左8碟-224蚊間八@$18-好似鱆紅魚,不過滑d,幾好食藍鰭吞拿魚赤身@$22-普通,冇咩特別,而且d魚味好似少d帆立貝@28-見到咁大塊先叫,都OK,不過峰壽司左D好味D意式番茄汁燒三文魚@$18-5係太酸,都幾特別,松葉蟹膏玉子@$20-蛋mainly,好少蟹端不過好似5錯咁哥斯拉卷@$35-聽個名好得意,不過5似sushi,亦最5值[後來先知係吳彥祖設計既-,-)日本a5和牛卷@35-因為個pirce,薄到只係知好嫩,入面full of onion= =三文魚籽軍艦@$28-因為人地貪佢大件,都ok好處係d款特別,5好既係5夠鮮同有d幾貴下不過講刑江户既特色,就係比較SALTY
5知食咩dinner,結果去左食monster sushi

佢係樓下張poster幾令,而且寫係唯一一間江户sushi

efficiency好5掂,不過服務就ok ge

其實價錢對我地都叫尚貴,結果叫左8碟-224蚊

間八@$18-好似鱆紅魚,不過滑d,幾好食
藍鰭吞拿魚赤身@$22-普通,冇咩特別,而且d魚味好似少d
帆立貝@28-見到咁大塊先叫,都OK,不過峰壽司左D好味D
意式番茄汁燒三文魚@$18-5係太酸,都幾特別,
三文魚籽軍艦@$28-因為人地貪佢大件,都ok

好處係d款特別,5好既係5夠鮮同有d幾貴下
不過講刑江户既特色,就係比較SALTY
  • 間八壽司
之前聽人講呢間d壽司有2大特色,就係d野好食同埋師傅好靚仔,但係唔知原來係吳生做老闆,不過都無關係既,旨在都係想同個妹去食下好野一去到,門口個姐姐就話冇晒order檯,但我地就咁望都見到2張,之後我地話等,佢一聽到話等,就即刻講只可以食個半鐘咁啦,我地再堅持話寧願等,佢就帶左我地去坐高檯(但隔離有張檯仔吉左),我地問可唔可以轉檯(因為我妹當時揹住個大書包,想闊落d可以擺低),佢講左句"唔得"就擰轉頭走左去我地坐低之後,舉住手等左3分鐘都冇人理我地,但見到有2個侍應正在傾計,終於截到其中一個想遞張紙畀佢,佢哨左我一眼就對住個對講機話1號區有人點野,跟住又係行左去過左3分鐘後,終於有人黎理下我地,我地叫左野食之後,就等...等左差不多10分鐘,先有第一碟三文魚壽司,好大舊,但冇味,仲衰過板長果d三蚊壽司之後再黎帆立貝,有d酸酸地,但唔係好嚴重,所以我地都冇出聲跟住就係軟殼蟹手卷同海膽軍艦,d紫菜淋晒,好難咬得開期間我地叫左三次斟茶,但係d侍應都係哦一聲就算,之後見佢寧願去執檯都唔沖茶最後先黎左個99蚊既創作刺身,有帆立貝(唔計d青檸味都係酸酸地),有甘蝦(d茄汁幾好味),有火灸三文魚(好似

之後再黎帆立貝,有d酸酸地,但唔係好嚴重,所以我地都冇出聲
跟住就係軟殼蟹手卷同海膽軍艦,d紫菜淋晒,好難咬得開
最後先黎左個99蚊既創作刺身,有帆立貝(唔計d青檸味都係酸酸地),有甘蝦(d茄汁幾好味),有火灸三文魚(好似塑膠,食左都唔覺有味)同埋八爪魚(下面d酸瓜條仲好食d)

埋單二百幾蚊,極之唔抵,主要係因為d師傅冇傳說中咁靚仔,同埋d野食唔係好掂
同埋服務態度極差!!! 坐隔離兩位女士都好不滿(因為叫極都冇人斟茶)
2008-12-02 7 瀏覽
今晚食完,得到2個字評價:無味。飯無味、魚無味、料無味.......最好味的就係d彊。三文魚已經係最簡單最無難度的東西,求其係超市買一pack都好食過呢度,呢度ge得個大字。三文魚子甜到流,假到好似食糖咁。其他寿司簡直水平都未夠,仲聲稱話自己係咩江戶前........老實講,呢度都係因為明星效應....tum d妹妹仔去......寿司bar的"師傅",20多歲,我坐了差不多30分鐘,他們大部份時間係傾計、傾計、望女仔。很想吳生認真一點,寿司並唔係一舊飯加一舊魚就可以.......
三文魚子甜到流,假到好似食糖咁。

2008-11-20 7 瀏覽
不嬲都好日本野...地區要係旺角太子...結果就選擇唻呢度試試...順便睇下有無機會見到"傳聞中既老細"出現!果日係friday去到7點度...唔洗等位喎...點解咁多人話要勁等位既?我地坐左出出面露台!我地3個女仔第一round叫左11碟壽司,當中最吸引係帶子...因為係超肥超大(係出面食既珍寶帶子喎)但就收普通帶子既價錢好低呀!海膽軍艦, 好新鮮喎(我朋友都少食海膽佢都話唔腥)而且仲好多唔係得一篤喎!其他就不過不失..第二round再order呢兩樣野同小食!但熟食就真係唔係好得..有隻唔知咩雞肉腸..好鞋我仲話好似我狗仔食果d咁...又鞋又無味!總括而言, 壽司我覺得好低食, 其他就麻麻,服務都無咩好唔好...可能我地卦住傾計都無乜理佢!但坐出露台..有盞燈晒住好熱囉!overall都ok...會再唻既!
我地坐左出出面露台!
其他就不過不失..
我仲話好似我狗仔食果d咁...又鞋又無味!

overall都ok...會再唻既!
三文魚壽司﹣冇咩特別,一般囉。軟殼蟹手卷﹣紫菜唔好食,軟殼蟹都唔好食,但係有牛油果呢樣我就幾鐘意。清酒煮蜆﹣垃圾,冇酒味,又唔熱,蜆就嘛嘛。天婦羅﹣一啲都炸得唔好食。蟹籽沙律就唔錯。$20都幾大份。服務就好差,好多人行來行去都唔收張點菜紙。叫加水加五六次先有人加。點慨價錢,我覺得好多地方都食得到,而且會比佢哋好慨地方有好多。所以下次唔會再去囉。
三文魚壽司﹣冇咩特別,一般囉。
清酒煮蜆﹣垃圾,冇酒味,又唔熱,蜆就嘛嘛。
天婦羅﹣一啲都炸得唔好食。
蟹籽沙律就唔錯。$20都幾大份。

2008-11-11 2 瀏覽
諗唔到去邊到食野,撞撞下俾廣告壽司吸引.壽司賣相好好咁,食落就一半一半.食手卷d紫菜唔脆.最差><牛舌難食得難形容.唔會再食其他壽司,如果係旺角食壽司食到覺得無咩新意,monster sushi都會有d新鮮感.壽司配搭新鮮,海膽甜蝦;毛蟹肉蟹籽軍艦...中等價錢自然一般貨色環境都ok服務我諗唔多夠人手,食完d食具好耐都無人收,變得唔多夠位用.太忙掛,放低碟食物就走,我都唔知係我定隔離個位.大家都一次order好多,結果要cherk單先知係邊個
諗唔到去邊到食野,撞撞下俾廣告壽司吸引.
壽司賣相好好咁,食落就一半一半.
食手卷d紫菜唔脆.最差><
牛舌難食得難形容.唔會再食
壽司配搭新鮮,海膽甜蝦;毛蟹肉蟹籽軍艦...
中等價錢自然一般貨色
環境都ok

2008-11-10 37 瀏覽
finally tried the Monster Sushi last Sat. Going there because of Daniel Wu, well, food-wise, overall impression was not good. Really doubt if I will go there again...Dishes that are OK: (sad to say the hot dishes were better)soft shell crab哥斯拉卷 (quite creative)Dishes that are not bad:油甘魚花之卷帆立貝壽司香芒三文魚腐皮船拖羅海膽軍艦燒牛舌間八壽司Quite bad dishes:Miso soup with clams - very very saltyhandrolls - the seaweed were soft...not accepted三文魚子軍艦, 三文魚子very fresh, but the seaweed were soft...There's nothing really i
soft shell crab
哥斯拉卷 (quite creative)
Dishes that are not bad:
油甘魚花之卷
帆立貝壽司
香芒三文魚腐皮船
拖羅海膽軍艦
燒牛舌
間八壽司
Quite bad dishes:
There's nothing really impressive when talking about food. I quite like the lighting there. Service-wise, we had to remind the waitress to serve us hot tea in the beginning...

• soft shell crab
2008-11-08 1 瀏覽
雖然劣評如潮,但都想嚟試試,順便睇吓會唔會咁好彩撞都吳彥祖為咗等齊人,七點先去攞位,已經好多人等緊,結果等咗成個鐘先有得食。裝修幾靚,卡位舒服。叫咗︰三文魚壽司、凡立貝壽司、香芒三文魚腐皮船、哥斯拉卷、炸蝦卷、軟殼蟹卷、炸雞軟骨等,叫咗三款有彩色米通的壽司,哥斯拉卷&炸蝦卷冇經炸過,d米通唔脆仲有d'un',好似食緊發泡膠粒咁,另一款唔記得叫乜,經炸過,d米通脆好食好多,但個餡勁少,食緊炸飯團咁;軟殼蟹卷個賣相好吸引,但舊軟殼蟹唔脆,唔好食,其他壽司就普普通通,冇咩特別。哩餐都有d失望,除咗裝修外,食物&服務都麻麻,走時已經十點幾,但仲有好多人等位,一d都唔值等位食。壽司,都係去其他地方食好好多。
雖然劣評如潮,但都想嚟試試,順便睇吓會唔會咁好彩撞都吳彥祖

壽司,都係去其他地方食好好多。
2008-11-02 4 瀏覽
怪獸既真面目原來真係好恐佈嫁!星期六下晏未到一點鐘去到, 見到間舖頭無咩人! 不過諗住可能因為金融海潚影響所以無乜人, 所以就照入左去..... 真令人後悔!之前我上黎openrice到睇過話佢d壽司好大件好好味, 但係因為我都唔記得左各位食家既推介, 所以我哋係試d大路野. 叫左三文魚, 鰻魚, 花之戀, 魚子等等壽司. 份量係比其他地方大件, 價錢相對都平d, 不過同樣質素都係差d..... 咁我寧願比貴少少好得好少少喇.不過最嚇怕我既係佢既前菜紫薑 & 佢哋既季節推介烤三文魚+魚子配玉子汁...... 首先, 個紫薑又salty, 又苦, 又辣, 我諗應該係放左好耐! 我咁鐘食紫薑, 我就第一次食到d咁難食既紫薑. 嗰個三文魚.... 等左勁耐, 我都差d唔記得左呢碟野. 等唔緊要, 不過我寧願佢係漏左單唔記得黎好過!!其實呢味野即係兩舊烤三文魚加d魚子.... 一咬舊三文魚.... e, 點解唔係熱既?! 叫左個waiter過黎問吓, 呢碟餸本身係唔係應該熱既呢~~ 跟住以下既內容好易估到, 佢ling走左碟野, 放左入微波爐叮叮, 一分鐘之後ling番比我, 舊三文魚即刻熱到
怪獸既真面目原來真係好恐佈嫁!

其實呢味野即係兩舊烤三文魚加d魚子.... 一咬舊三文魚.... e, 點解唔係熱既?! 叫左個waiter過黎問吓, 呢碟餸本身係唔係應該熱既呢~~ 跟住以下既內容好易估到, 佢ling走左碟野, 放左入微波爐叮叮, 一分鐘之後ling番比我, 舊三文魚即刻熱到燙嘴, 仲乾到好難食~~~ 成五十蚊得兩舊魚, 食又浪費我既quota, 唔食又浪費錢~~~ 唉!!! 失望呀, 以後我都唔會再黎!!

最後一樣, 我去嗰陣其實無咩人, 但係唔知點解叫親waiter都無人應我既~~~
2008-10-30 10 瀏覽
2008.10.24(五) OR 見到此店,壽司賣相都幾吸引,心癢癢拿拿林黎試。晚上十點後仍然要等位,等到位已經 10:55,帶位小姐領我倆入坐,將近到枱位都未知响邊,小姐就話11:30 last order.... 早講丫嘛。等一個鐘坐半個鐘 謝絕熟食,全部壽司試下有冇真功夫先﹔三文魚x3($12)﹑蟹籽蟹肉棒($14)﹑鰻魚($20)﹑帆立貝($28)﹑三文魚親籽($16)﹑蝦膏甜蝦($22)﹑哥斯拉卷($35)﹑拖羅海膽軍艦($35)﹑三文魚手卷($14)﹑軟殼蟹手卷($18)壽司除了要手握﹑飯微暖及軟綿外,米醋絕對是壽司飯中的靈魂﹔是否來得夜了,所有壽司靈魂出竅....全無醋味 三文魚夠長有點"立"口﹑蟹棒少許硬﹑鰻魚正常油面反晒光樣子不錯﹑帆立貝好大有點腥及"立"口﹑大大粒既三文魚籽滿到瀉既賣相...第一次見感覺幾搞野﹑甜蝦一般﹑哥斯拉卷即炸飯團開邊,外層脆口但 $35 就真係唔抵食﹑拖羅海膽軍艦外型幾討好,好多海膽但帶點臭腥,粉紅色既拖羅冇筋味道一般﹑軟殼蟹細舊粉又厚 。冇靈魂既壽司已經唔會好味得去邊﹔坐底45分鐘其間只加過一次熱茶仲要叫先黎加,加既茶又超熱,熱到唔可以即
早講丫嘛。等一個鐘坐半個鐘

謝絕熟食,全部壽司試下有冇真功夫先﹔
壽司除了要手握﹑飯微暖及軟綿外,米醋絕對是壽司飯中的靈魂﹔
是否來得夜了,所有壽司靈魂出竅....全無醋味

冇靈魂既壽司已經唔會好味得去邊﹔坐底45分鐘其間只加過一次熱茶仲要叫先黎加,加既茶又超熱,熱到唔可以即時喝下(似乎有心加超熱茶,咁咪唔洗成日加茶囉,果然係絕招)﹔女侍應递來埋單薄,簽咭時本小姐毫不猶疑一筆畫去總价即簽名,當然心想不會聽到多謝之聲,可是主到門外時對我說︰[該侍應黑面兼表情衰到爆],幸好佢塊面在我頭頂而看不到,真恐怕看到了激心兼反胃。
食物不好﹑服務不周﹑有收加一服務費,為何還好意思要客人打賞,莫非亞吳生沒出糧給員工而他們只靠加一及打賞過活?!
可一不可再
呢兩款壽司是較好的
望落去係幾吸引...可惜靈魂出竅...嘥料
2008-10-28 2 瀏覽
成日經過佢門口大大個牌介紹D三文魚子,於是忍唔住尋晚走入去試~由於見間餐廳應該唔平得去邊,所以我同朋友都食左個包打定底先入去食,一共order左8碟壽司:三文魚x2, 三文魚子, 海膽+拖羅, 黑松露墨魚,北極貝, 鰻魚 同 和牛(4小件裝)最值得一提的是個三文魚子,甜得來很甘香,一D都唔會腥,而且很挺身唔會林滋滋D魚子仲多到跌落黎~一人食一件已經足夠,如果唔係會幾膩~另外三文魚其實都唔錯,係店內最平的壽司,12蚊碟,仲係厚切長身添,個海膽同鰻魚都唔錯架~不過大家如果唔係愛好蒜頭同洋蔥的人千祈咪試4小件裝的和牛壽司~!和牛係呢餐的敗筆... 其他都好好不過個waitress奇怪左少少,叫佢埋買佢居然企定定o係度唔識郁...哈

一共order左8碟壽司:

三文魚x2, 三文魚子, 海膽+拖羅, 黑松露墨魚,

北極貝, 鰻魚 同 和牛(4小件裝)

最值得一提的是個三文魚子
,甜得來很甘香,一D都唔會腥,而且很挺身唔會林滋滋

D魚子仲多到跌落黎~一人食一件已經足夠,如果唔係會幾膩~

個海膽同鰻魚都唔錯架~

和牛係呢餐的敗筆... 其他都好好

• 三文魚子
  • 海膽
  • 鰻魚
2008-10-27 13 瀏覽
聽聞吳彥祖係朗豪坊12樓開左間Monster Sushi ,口啤唔錯,今日睇"雷霆喪星" 就走左去試下,門口見到個裝修已經幾grand下,有d似美麗華yamm既風格~第一round order d 壽司先,依到d三文魚鮮甜到不得了,出面好少可以食到,原來佢上碟前已經加左d汁,可能係d汁帶出左佢既鮮甜,好正! 其餘既壽司都好好食,好多新款式~第二round叫熟食,除左燒三文魚,其他熟食都超難食,清酒煮蜆d蜆又細隻又乾,而且一d酒味都冇,反而有面士味,唔係掛~ 從來冇食過禁難食既清酒煮蜆,$35一碟真係要俾個叻字佢! 豆腐亦都冇味,最緊頂係個雞肉軟骨串,咸到傻,我同bf禁為食既人食左2啖都頂唔著,咸到食唔落,仲即刻生左粒飛滋,好厲害! 最後order雪榚,蜜瓜雪榚超好食,不過$26細細個,好食係應該既! 埋單$325,2個人, 比平時食壽司貴左一百蚊呀~ 而且服務very bad,超唔夠人手,冇茶要等...埋單要等....簽卡要等....,加一個30蚊服務費俾得好唔值! 食sushi既地方service唔應該禁差架wor~如果下次黎,suggest 點壽司only.........

• 三文魚壽司,蝦之戀
2008-10-26 10 瀏覽
had dinner there on a Sun night.not very impressed/food is so so, very average. no surprise.service is v slow, they seems lacking staff.took ages for u to be attended.ordered food arrived late, saw many ready sushi r just sitting there for 15 mins waiting for waiters to come deliver it to tables.even checking bill was slow.we got the invoice for free parking but found out the invoice was dated mid Nov but we had it on Oct 26, created a chaotic scene @ the customer service counter at level 4A.in
not very impressed/

even checking bill was slow.

in short, wont go again, and wont be recommending friends.