2025-05-16 143 瀏覽
*✲゚*。 🌿中環北歐風靚靚餐廳☀️呢間餐廳有室外同室內位置環境好chill 幾啱放假去飲杯咖啡食個brunch😆我叫左兩杯飲品 兩杯拉花都超靚😍呢度主打手工意粉🍝食物仲有好多選擇 e.g. Open Sandwich/ waffle/ crepe我試左個 Mushroom with Cream Sauce Farfalle 😋texture唔錯 而且唔會好膩🫶🏻下次有機會再試吓其他款😙原本見到Menu上面有Pistachio Danish 可惜sold out咗🥲最後試咗Brownie同Panna Cotta 個Panna Cotta 係奶茶味 幾有驚喜😍-✨ Mushroom with Cream Sauce Farfalle ($128)✨ Chicken Salad with Mushroom Open Sandwich ($98)✨ Matcha Latte ($52)✨ Latte ($48)✨ Double Chocolate Brownie ($38)✨ Panna Cotta ($88)+10% service charge-📍Moma @moma.eatery中環蘇豪
*✲゚*。 🌿

原本見到Menu上面有Pistachio Danish
可惜sold out咗🥲
最後試咗Brownie同Panna Cotta
個Panna Cotta 係奶茶味 幾有驚喜😍
✨ Matcha Latte ($52)
✨ Latte ($48)
✨ Panna Cotta ($88)
+10% service charge
📍Moma @moma.eatery
中環蘇豪士丹頓街22號地舖
G/F, Soho Central, 22 Staunton St, Central
1K
❣️最近竟然係中環發現北歐風格,又高性價比西餐,仲要堅持保持食物天然味道,夠曬健康❣️個人推介點個🐔,真係好用心🐔sous vide whole us chicken $228- 用上慢煮方法,無調味但出乎意料幾好味,連雞胸都嫩滑juicy,外皮又夠脆🦐Shrimp mayo and crab roe $108- 醬料酸酸甜甜,配上粒粒蝦肉同芒果,幾refrsshing🍝dried tomato farfalle $128- 乾番茄搭配鮮蕃茄,好濃番茄味道,滋味香口⭐️建議大家可以點埋brownie,好rich 滑香朱古力texture夾上花生醬香,濃厚得來又唔算好甜下次經過中環有高性價比選擇啦!

❣️個人推介點個🐔,真係好用心

🍝dried tomato farfalle $128

- 乾番茄搭配鮮蕃茄,好濃番茄味道,滋味香口

下次經過中環有高性價比選擇啦!
2025-04-29 68 瀏覽
中環蘇豪區的MOMA以純白外牆與原木色調勾勒出北歐極簡風格。無論是中環上班族午間小憩,或週末與好友相約進餐打卡,店內到店外處處皆是打卡位。🥣Fiskesuppe挪威傳統菜Fiskesuppe(魚湯)的乳白湯底以三文魚熬煮出醇厚鮮味,薯仔與胡蘿蔔燉得綿軟,灑上新鮮蒔蘿與歐芹碎,香草氣息瞬間喚醒味蕾。🍝Butter Cream Seasonal Mixed Seafood Conchiglioni意大利麵上盛滿肥美青口、彈牙鮮蝦與嫩滑帶子,醬汁奶香濃郁卻不厚重,檸檬碎與香草點綴巧妙提鮮。海鮮的甘甜與醬汁的綿滑十分有層次,意大利麵口感亦十分彈牙🍝Dried Tomato Farfalle 蝴蝶麵裹上慢烤風乾番茄的酸甜醬汁,帕瑪森芝士碎如雪花點綴,簡單食材卻層次分明,素食者一定喜歡💕🍵Matcha Latte入口微苦回甘

🥣Fiskesuppe

🍝Dried Tomato Farfalle

🍵Matcha Latte
入口微苦回甘

👒北歐風餐廳「Moma」於蘇豪新開幕,推開士丹頓街的那扇玻璃門,意外踏入2000呎北歐悠閒氛圍——原木長桌懸掛著球形紙燈,灰白牆面映著藤編椅影,咖啡香氣把北歐的慵懶節奏揉進中環裡☕️@moma.eatery 係區内上班族的放空指南首選,提供全日用餐體驗,單點食物價位由Hk$58-$148+,主打北歐式早午餐、另有手工意粉、晚餐供應,服務亦熱情有禮❣️🥙Mixed Mushrooms and Cheese Crepe (Hk$148): 依款素食法式Crepe,可麗餅皮軟嫩帶焦香,夾住溶化芝士和鮮鹹菇菌🥞Smoked Salmon Waffle(Hk$138):煙燻三文魚鹹香,窩夫鬆厚微甜帶奶香🥐Pain Au Chocolate(Hk$28): 微熱牛角包裹微苦朱古力,濃郁酥脆🍫Double Chocolate Brownies(Hk$38):質地綿密軟糯,甜香十足☕Iced Mocha (Hk$48): 朱古力甜香滲有咖啡苦醇,口感冰涼順滑🍎Cold Pressed Apple Juice(Hk$52): 冷壓蘋果汁酸甜清爽,果香純淨帶微澀(All subject to 10% serv

(All subject to 10% service charge)

📍MOMA
中環蘇豪士丹頓街22號地舖
(港鐵香港站 C 出口, 步行約10分鐘)
❀ MOMA #中環 ❀❗SOHO全新 眼前一亮的北歐餐館 ❗——————————————————中環SOHO區開咗一間讓人眼前一亮北歐餐廳😍環境寬敞舒適,而且仲有少量室外位置,好似置身喺休閒嘅外國🥰餐廳主打手工意粉,但我認肉類及海鮮都唔錯,另外仲有pastries添😆中午喺度食個麵包嘆返杯咖啡都好chill 㗎!.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷☞ Fiskesuppe - Norwegian Fish Soup $118北歐魚湯真係好獨特又出色🐟加咗少許忌廉,但又唔會過於濃稠,鮮甜又香口。而且仲有三文魚、紅蘿蔔及薯仔粒,口感特別豐富☺️.☞ Parsley Cream Oyster $168生蠔份量多到嚇死人😱仲要都算大粒又creamy。Parsley醬汁好香濃好rich,點埋多士食齒頰留香!推薦呢💖.☞ Butter Cream Seasonal Mixed Seafood Conchiglioni $158Butter Cream顧名思義係牛油忌廉醬汁,當然非常creamy!手工意粉粗身煙韌,掛汁滿分💯百幾蚊但都有唔少海鮮,包括青口、帶子、大蝦🍤非常飽肚好滿足! .☞ Roasted Pork L
❀ MOMA #中環 ❀
❗SOHO全新 眼前一亮的北歐餐館 ❗
——————————————————

✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷
而且仲有三文魚、紅蘿蔔及薯仔粒,口感特別豐富☺️
☞ Parsley Cream Oyster $168
生蠔份量多到嚇死人😱仲要都算大粒又creamy。

手工意粉粗身煙韌,掛汁滿分💯
百幾蚊但都有唔少海鮮,包括青口、帶子、大蝦🍤
非常飽肚好滿足!

☞ Roasted Pork Loin Bone with Potato Puree $368
厚切豬鞍肉望落乾身,但出乎意料地軟腍,又唔會太肥。
表面再加上酸酸甜甜嘅蘋果蓉,係perfect match💞

☞ Chocolate Danish $28
酥皮酥脆,入面仲有朱古力醬🍫

☞ Peanut Butter Brownies $38
不過更喜歡呢個超邪惡combo!
濃郁嘅朱古力居然仲要夾住花生醬,表面再加塊lotus😍

——————————————————
✨整體味道: 4.1/5
✨環境裝修: 4.1/5
✨服務態度: 4.1/5
✨性價比: 4/5
✨再訪興趣: 4/5
💞整體來講
真係一間唔錯嘅新餐館🥰無論係環境、食物,以至服務都很滿意呢!
2025-04-25 200 瀏覽
🍊 Orange Cream Mussel ($148)青口有6隻,中等size但好鮮甜,橙肉偏酸好醒神開胃,忌廉汁香濃creamy有洋蔥粒,香脆可口嘅法包蘸上忌廉汁一齊食就更滋味🦐 Shrimp Mayo with Mango and Crab Roe($108)蝦肉好爽口彈牙,配上鮮甜嘅芒果,鮮味咸香嘅蟹子同香脆嘅麵包,配搭好特別得嚟味道又幾夾🍝 Pesto Cream Chicken Fusilli($138)MOMA主打手工意粉又點可以唔試下;一上枱已經聞到好香青醬味,青醬味道濃郁,螺絲粉彈牙又掛汁,雞肉厚身又嫩滑,香口嘅松子增加口感之餘令整體意粉味道更多層次🍴 Today’s Special ($88)每一日款式都唔同,我哋食嘅個日係Black tea panna cotta,panna cotta用左蘋果乾,蜜糖脆米,杏仁片同藍莓做裝飾,好吸睛;奶凍面頭仲有酸酸甜甜嘅蘋果粒,口感幼滑之餘食落口好香奶茶味🍴 餐廳系Soho區新開無耐,主打北歐簡約舒適風格,無論係一個人嘆啡定係一班人聚會都非常適合
🍊 Orange Cream Mussel ($148)

🍴 Today’s Special ($88)

餐前麵包
Orange Cream Mussel
Today’s Special
2025-04-22
餐前麵包
Orange Cream Mussel
Today’s Special
2025-04-21 204 瀏覽
經過被暖色系裝修吸引,同平時蘇豪區風格不一的餐廳,餐廳有戶外區,對於在附近工作的上班族上💼是一個短暫喘息的地方呢🐟Fiskesuppe - Norwegian Fish Soup 魚湯混合三文魚和蔬菜鮮甜,魚肉嫩滑,湯喝下去很順滑🍝Pesto Cream Chicken Fusilli 自家製麵條帶煙韌很掛汁,雞肉很嫩滑,醬汁不會膩,松子提升口感和香味🐮Beef Tartare with Orange Sauce 生牛肉鮮味,配上微辣的汁調味很惹味,附帶麵包很脆🍵Matcha Latte 一杯足夠香濃回甘的抹茶鮮奶門口外還放著新開業花牌,覺得下次放假會再來戶外區chill一下,麵包控順便試試麵包蛋糕🍞

魚湯混合三文魚和蔬菜鮮甜,魚肉嫩滑,湯喝下去很順滑

🍝Pesto Cream Chicken Fusilli

生牛肉鮮味,配上微辣的汁調味很惹味,附帶麵包很脆
Matcha Latte

🍵Matcha Latte
一杯足夠香濃回甘的抹茶鮮奶

2025-02-05
2025-04-18 36 瀏覽
中環SOHO新開餐廳,店內以北歐風格為主,呈現簡約舒服氣氛,好適合同朋友傾偈聚會👍🏻🔵Roasted Beef Toast多士好香脆,鮮紅色牛肉好嫩滑,牛味濃郁,仲有乾蕃茄醬點綴,味道酸甜,都幾好食同唔會太膩😋🔵Parma Ham Roll充滿鹹香加上蘆筍嘅清新爽脆,成個配搭恰到好處👍🏻🔵Pesto Cream Chicken Fusilli 餐廳主打手工意粉,口感好Creamy,每條螺絲粉都掛滿醬汁,雞胸肉嫩滑,大推😍🔵Milk Chocolate口感好滑順,朱古力味濃郁,唔會太甜🥰🔵Matcha Latte抹茶味香濃,帶甘香,奶同茶比例平均,飲落口唔會太苦澀,仲有好靚既拉花👍🏻

🔵Roasted Beef Toast

🔵Parma Ham Roll
充滿鹹香加上蘆筍嘅清新爽脆,成個配搭恰到好處👍🏻

🔵Pesto Cream Chicken Fusilli

🔵Milk Chocolate
口感好滑順,朱古力味濃郁,唔會太甜🥰

🔵Matcha Latte

今晚同朋友去咗中環SOGO區嘅MOMA食飯,呢度嘅北歐風格裝修令人覺得簡單得來又好舒服,店員話佢哋餐廳主打手工意粉、新派餐點同埋精品咖啡,絕對係同閨蜜聚會嘅好地方。🍝 Pesto Cream Chicken Fusilli:青醬忌廉好開胃,而且螺絲粉煙韌得來,味道層次豐富,雞肉嫩滑,絕對係我嘅心頭好!🍝 Butter Cream Seasonal Mixed Seafood Conchiglioni:呢道手工意粉用咗時令海鮮,包括帶子、青口同埋大蝦。帶子稍為煎香咗,青口鮮甜,大蝦爽脆,Butter Cream醬汁香滑,海鮮嘅鮮味同醬汁好夾,手工意粉會比較硬同埋粗身,掛滿咗醬汁,令人回味無窮!🍤 Shrimp Mayo with Mango and Crab Roe:呢道前菜嘅蝦肉爽脆,芒果嘅甜味同蟹子嘅鹹香,配搭得宜,係開胃嘅好選擇!🍮 甜品方面,每日嘅款式都唔一樣,今日嘅special係奶茶味奶凍,蘋果肉同埋蘋果乾,酸酸甜甜,奶茶奶凍口感幼滑,奶茶味濃郁,係一款唔會太甜嘅完美ending!

2025-04-14 124 瀏覽
‎🍝dried tomato farfalle $128呢間餐廳果然係出名食手工意粉 嗰蝴蝶粉真係幾有咬口 啲汁都好足 不過呢碟係素食 唔介意冇肉嘅朋友仔可以去試下‪ꔛ‬♡‪🍝pesto cream chicken farfalle $138呢碟係我朋友叫嘅 試完覺得仲好食過我個碟.ᐟ‪‪.ᐟ嗰青醬又creamy又香 仲有pine nuts 超加分!啲雞肉亦都完全唔乾 所有野都好perfect 呢碟真係必試 ♡🥐chocolate danish $28呢個有啲失望 本來見其他人po嗰啲朱古力醬好澎湃 但我嗰個竟然冇乜醬 啲醬仲側晒去一邊˙◠˙同埋個包係凍嘅❆ 唔知係我唔好彩定點坐得幾舒服 唔會趕你走 不過嗰location少cake 由中環站出嘅話要上斜 行大約10分鐘(><)📍MOMA (中環)中環蘇豪士丹頓街22號地舖

🍝dried tomato farfalle $128

🥐chocolate danish $28

📍MOMA (中環)
2025-04-14 192 瀏覽
北歐簡約設計的餐飲咖啡館,以真實,自然,精髓感覺出發,店內環境舒適,設有戶外座位可以chill一chill 🍲Fiskesuppe Norwegian Fish Soup $118傳統挪威魚湯,煎香嘅三文魚肉,加上粒粒薯仔🥔蘿蔔🥕 湯底魚味香濃清甜,完全冇腥味,可以飲到暖笠笠嘅魚湯開心!Pesto Cream Chicken Fusilli $138🍝青醬雞肉螺絲粉,呢度主打手工意粉,醬汁creamy雖然成碟綠色但唔會太過草味!螺絲粉掛哂汁入口彈牙,配搭雞肉👍🏻👍🏻Granola Yoghurt Banana Toast $88🍌烤燕麥片乳酪香蕉吐司,香蕉蛋糕散發著陣陣香蕉香氣,口感濕潤綿密,外皮略脆,表面有酸酸哋嘅乳酪同脆脆燕麥片,增添口感! 🍫Peanut butter Brownies $38 超級邪惡甜品🤪 Chocolate Brownies 中間夾住一層幼滑花生醬,入口先是花生醬的味道,再來嚟喺黑朱古力味,味道不會太甜,花生醬超突出!望落細細件,食落都好飽肚,建議食完要做返運動💪🏻Mocha $48咖啡味香濃嘅一杯Mocha,表面撒上朱古力味,味道唔會太甜~Dirty $4

Granola Yoghurt Banana Toast

Granola Yoghurt Banana Toast
Peanut  Butter  Brownies
Mocha
Dirty
近期新店,位於bakehouse街口行前啲,環境較寧靜,設有戶外位置for pet friendly 🐾੯‧̀͡ 室內樓底高,闊落有空間感,感覺好外國feel~菜式精緻,分量較少,佢有自家bakery,幾吸引 ꔛ ✤Mushroom with Cream Sauce Farfalle $128牛肝菌汁好濃,每粒蝴蝶粉都掛汁,彈牙有口感𐐂𐐚✤Smoked Salmon Crepe $148皮薄,食完好似空一樣,dill + salmon + cream cheese絕配✤Pickled Black Cod with Scrambled Eggs Sandwich $118第一次食漬過既black cod,唔醒,有衝擊,開胃前菜,不過我哋放左喺2nd round reorder ᵔ︡⌔ᵔ︠ ✤Matcha Latte $52美美拉花,而且抹茶香濃不苦
菜式精緻,分量較少,佢有自家bakery,幾吸引 ꔛ

牛肝菌汁好濃,每粒蝴蝶粉都掛汁,彈牙有口感𐐂𐐚

✤Smoked Salmon Crepe $148

✤Matcha Latte $52
美美拉花,而且抹茶香濃不苦
  • Mushroom with Cream Sauce Farfalle
  • Smoked Salmon Crepe
估唔到係中環有間環境高級, 全部意粉都係 homemade, 食物樣樣質素高, 性價比相當Pesto Cream Chicken Fusilli白汁同青汁混得剛剛好成個醬汁唔會令你感覺肥膩螺絲粉彈牙, 軟硬度適中雞肉應該係雞胸, 有啲乾身Spicy Tomato Basil Fusilli轉左spaghetti 比平時食到嘅粗身彈牙,有口感吸收晒啲酸酸辣辣嘅意粉醬汁Grilled Salmon with Mixed Quinoa三文魚扒輕輕煎香少少海鮮咸咸嘅鮮味,唔乾身Quinoa 加咗檸檬汁,好開胃Dessert TimePeanut Butter Brownies兩層Brownies夾住花生醬中度軟身朱古力同花生醬配撘得好好無太甜

白汁同青汁混得剛剛好
成個醬汁唔會令你感覺肥膩
螺絲粉彈牙, 軟硬度適中
雞肉應該係雞胸, 有啲乾身

Spicy Tomato Basil Fusilli
轉左spaghetti
比平時食到嘅粗身
彈牙,有口感
吸收晒啲酸酸辣辣嘅意粉醬汁

三文魚扒輕輕煎香
少少海鮮咸咸嘅鮮味,唔乾身
Quinoa 加咗檸檬汁,好開胃

Dessert Time
Peanut Butter Brownies
兩層Brownies夾住花生醬
中度軟身
朱古力同花生醬配撘得好好
無太甜

2025-04-10 191 瀏覽
餐廳推祟簡約舒適的 lifestyle除了主打的手工義大利麵 還有多樣選擇北歐式Brunch、Pastry和精品咖啡希望大家享受美食美酒同時亦能有著在家的氛圍感𓐐 Brunch board ₍ Picked 4items ₎Sourdough/ Kale/ Sunny side up/ Smoked salmon and Coconut yogurt 𓎩 Butter cream mixed seafood spaghetti Homemade pasta煙韌有嚼勁 並掛滿牛油醬汁 配上時令海鮮 十分豐富𓐐 Smørrebrød - Chicken salad with mushroom黑裸麥包上佈滿雞肉粒及磨菇 賣相精美飲品點了Long black 和Flat white 拉花圖案超可愛的 .ᐟ𖹭 Menu 選擇多樣環境寬敞 具空間感 並且有室內外位置無論打卡影相 還是享受一人chill time 都好適合 💗
餐廳推祟簡約舒適的 lifestyle
除了主打的手工義大利麵 還有多樣選擇
北歐式Brunch、Pastry和精品咖啡
希望大家享受美食美酒同時亦能有著在家的氛圍感

Homemade pasta煙韌有嚼勁 並掛滿牛油醬汁
配上時令海鮮 十分豐富

黑裸麥包上佈滿雞肉粒及磨菇 賣相精美

飲品點了Long black 和Flat white
拉花圖案超可愛的 .ᐟ

𖹭 Menu 選擇多樣
環境寬敞 具空間感 並且有室內外位置

📍中環新開業北歐風餐廳‼️· 煙韌海鮮手工意粉🍝 — MOMA✨•#pigfoodiexhk_中環#pigfoodiexhk_西餐===========================MOMA位於蘇豪區士丹頓街,佔地2000呎非常寬敞~品牌主打北歐風簡約舒適嘅風格✨menu選擇多樣,有手工意粉、海鮮、肉類、pastry等等💕上星期就同@majorinfood一齊嚟試吓😍————————————————————⭐️Fiskesuppe - Norwegian Fish Soup $118食北歐嘢一定要試嘅魚湯😍魚湯鮮甜,入面仲有好多紅蘿蔔同三文魚😛·⭐️Parsley Cream Oyster $168醬汁creamy好重海鮮味,蠔肉腍身,配埋多士好夾!·⭐️Roasted Pork Loin Bone with Potato Puree $368厚切豬鞍肉腍身juicy,幾鍾意面頭嘅蘋果茸,酸酸甜甜幾開胃😗·⭐️Butter Cream Seasonal Mixed Seafood Conchiglioni $158忌廉醬汁creamy!!手工意粉粗身煙韌,配菜仲有新鮮嘅青口、帶子、大蝦😍·⭐️C

#pigfoodiexhk_中環
#pigfoodiexhk_西餐
===========================
————————————————————

⭐️Parsley Cream Oyster $168

醬汁creamy好重海鮮味,蠔肉腍身,配埋多士好夾!

⭐️Chocolate Danish $28

酥皮酥脆,朱古力味香濃,唔會太甜😛
⭐️Peanut Butter Brownies $38

超邪惡嘅combo!!翻熱後味道香醇濃郁,加埋花生醬無得輸✨😙
—————————————————————-
賣相:3.5/5