2022-10-03 37 瀏覽
星期四中午約咗朋友食lunch揀咗柯士甸道附近一間裝修幾舒服既餐廳,當時正值lunchtime 爆場,雖然爆場侍應態度都係好有禮貌,坐低咗之後侍應介紹佢哋招牌菜係串燒,我地點左好多野食:有煙三文魚bagel配黑醋沙律菜個包夠熱脆卜卜秘制雞肉棒棒燒雞肉配生蛋黃好滋味少餐廳有得叫嘅豆腐燒其實係臭豆腐嘅口感冇左臭味🤣貪吃既我哋甜鹹都想食於是叫咗一杯Cappuccino一杯Mocha配New York cheese cake加塊朱古力曲奇同埋杏仁蛋白曲奇個杏仁蛋白曲奇原來係餐廳自家製嘅曲奇,出面食唔倒哩隻咁好味既曲奇滿足哂我地甜咸既食慾
星期四中午約咗朋友食lunch

於是叫咗一杯Cappuccino一杯Mocha

滿足哂我地甜咸既食慾
2022-09-29
2022-10-02 47 瀏覽
自從友人帶我去佐敦食野後,我先發現佐敦也有不少覓食地方,早前試新店,去了mizu 食野。這間食店結合Cafe、串燒和酒吧於一身,提供不同種類菜式。午餐選擇有成十款,最後選了串燒雞定食。這店出名係串燒,加上我鍾意食。定食包括沙律,麵豉湯和前菜。串燒有日本華味鳥手羽先,秘製雞肉棒棒和煙肉卷。秘製雞肉棒棒,這個配蘭王蛋一齊食。免治雞肉肉質吾乾,再治上蛋汁,提升味道。用剩下的蛋汁混入飯一齊食,蛋味濃,飯更好味。日本華味鳥手羽先,皮夠脆身,外脆內嫩,就甘食已經好好味。煙肉卷,內裡包着菜,多一份清新,減去煙肉油膩感。餐飲選了Cappucino,配有曲奇餅和蛋白餅。這樣更突出咖啡味道,又夠順滑。串燒好味,再點多幾款。牛舌夠厚身,又夠彈牙,完全吾硬和乾身。煙肉蠔卷一口咬,蠔汁溢出,非常好味。三黄雞腿肉肉質幾嫩滑,調味適中。日本秋葵口感爽脆,幾清新,起中和作用。這一餐令人回味,鍾意食串燒的朋友要試下。

這間食店結合Cafe、串燒和酒吧於一身,提供不同種類菜式。

午餐選擇有成十款,最後選了串燒雞定食。

這店出名係串燒,加上我鍾意食。

定食包括沙律,麵豉湯和前菜。

串燒有日本華味鳥手羽先,秘製雞肉棒棒和煙肉卷。

秘製雞肉棒棒,這個配蘭王蛋一齊食。

免治雞肉肉質吾乾,再治上蛋汁,提升味道。

用剩下的蛋汁混入飯一齊食,蛋味濃,飯更好味。

日本華味鳥手羽先,皮夠脆身,外脆內嫩,就甘食已經好好味。

煙肉卷,內裡包着菜,多一份清新,減去煙肉油膩感。

餐飲選了Cappucino,配有曲奇餅和蛋白餅。

這樣更突出咖啡味道,又夠順滑。

串燒好味,再點多幾款。

牛舌
夠厚身,又夠彈牙,完全吾硬和乾身。

煙肉蠔卷
一口咬,蠔汁溢出,非常好味。

三黄雞腿肉
肉質幾嫩滑,調味適中。

日本秋葵
口感爽脆,幾清新,起中和作用。

這一餐令人回味,鍾意食串燒的朋友要試下。
2022-10-01 268 瀏覽
佐敦內街從來予人神秘感覺,餐廳卻每每都有驚喜,當日離開恒豐中心來到後街,發現這間人流頗多的酒吧餐廳,就斗膽前去一試✏️位置: 9/10✏️環境: 8/10✏️衛生: 9/10✏️服務: 8/10✏️食物: 8/10餐廳正正在恒豐酒店對面,很近港鐵站,而且隔離街就是彌敦道,相當便利。裝修精緻光鮮,店內多是熟客,人情味甚濃,食物有創意亦美味,值得推薦🌟廚師和牛發辦 $688餐牌琳琅滿目,毫無頭緒下點了廚師和牛發辦套餐,包括以下2道前菜、6款串燒、1道和牛、2道和食、主食及味噌汁,感覺實惠🍾薯仔沙律香滑的薯仔沙律配青瓜片及車厘茄,開胃味美🍾汁煮牛舌牛舌軟滑多汁,完全唔韌,味道鮮甜🍾龍田揚炸雞炸雞鬆脆軟滑,味道及口感同樣不錯🍾鹽燒白鱔燒出來很香卻不會鹹,微脆口感,香濃味美🍾秘製雞肉棒棒啖啖肉又多汁的雞肉棒,伴上鮮紅的生雞蛋及秘製醬汁食,更為鮮甜香滑🍾三黃雞腿肉雞腿肉本身鮮嫩,而外皮燒至甘脆,惹味吸引🍾雞皮蝦餐廳的創意小食,竟用雞皮包住蝦肉來燒,油香滿溢的雞皮和蝦肉出奇的夾,香甜而且口感絕佳🍾墨樂雞又一創意小食,把墨魚滑釀入雞肉去燒,雞油令本身鮮甜的墨魚滑更香濃,鮮嫩雞肉及爽滑墨魚滑兩重口感及味覺享受🍾日
✏️位置: 9/10
✏️環境: 8/10
✏️衛生: 9/10
✏️服務: 8/10
✏️食物: 8/10
🌟廚師和牛發辦 $688
薯仔沙律
🍾薯仔沙律
香滑的薯仔沙律配青瓜片及車厘茄,開胃味美
汁煮牛舌
🍾汁煮牛舌
牛舌軟滑多汁,完全唔韌,味道鮮甜
龍田揚炸雞
🍾龍田揚炸雞
炸雞鬆脆軟滑,味道及口感同樣不錯
鹽燒白鱔
🍾鹽燒白鱔
燒出來很香卻不會鹹,微脆口感,香濃味美
🍾秘製雞肉棒棒
🍾三黃雞腿肉
雞腿肉本身鮮嫩,而外皮燒至甘脆,惹味吸引
🍾雞皮蝦
墨樂雞
🍾墨樂雞
日本燒豆腐
🍾日本燒豆腐
燒香軟滑的豆腐,並放上大量木魚絲,鮮甜開胃
鹿兒島A4和牛
🍾鹿兒島A4和牛
一件件燒香的A4和牛肉,鮮嫩多汁,充滿油香,滿足味蕾
烏冬
🍾烏冬
最後有一碗香滑的烏冬作收尾,清甜順口
Sake Sangria
🌟Sake Sangria (清酒+西班牙果酒)$108
太太點了一杯特別的Cocktail,用清酒、干邑白蘭地、橙味甜酒、香橙、草莓、藍莓、荔枝糖漿及青檸汁混合而成,香甜而入口,不過也比較易醉
白桃梳打
🌟白桃梳打 $33
日本進口的白桃梳打,每次去日料見到都會點的香甜爽口飲料
紅豆燒年糕
🌟紅豆燒年糕 $48
燒香的年糕,伴香甜紅豆及紫菜絲,口感獨特的甜品
雪糕
🌟雪糕 $48
香草味的雪糕頂放上香草籽,食完串燒及肉類後最好的消暑甜點
🍽Mizu(佐敦)
📬地址:佐敦德興街3號地舖
白桃梳打
紅豆燒年糕
雪糕
2022-09-30 42 瀏覽
上星期朋友生日,在佐敦選了一個靚靚餐廳共進午餐😊,食完都覺得揀得唔錯!😌 餐廳在地鐵站附近,地點夠方便!餐廳🍴主食主打日式串燒、西式美食仲有手沖咖啡☕️和甜品!.我哋就叫咗2個lunch set~Lunch set 包前菜、主食和飲品.🇯🇵燒鰻魚定食賣相好吸引!!鰻魚燒得超好食!! 好滑、燒得好香口又大塊,入口有即溶感覺,媲美得到在日本食嘅鰻魚飯😋😋😋鰻魚汁連飯食,無可避免要食哂清碗😎.🇮🇹塔尼之諾芝士配雜菌沙樂美腸意大利飯 我哋另一個就叫咗西式意大利飯,味道和外型都非常討好!雖然有芝士,但一啲都唔膩口,都係一樣傾傾吓就食哂😁.Cafe嘅靈魂之一在於咖啡☕️呢度嘅咖啡我會俾「5星⭐️」香濃幼滑咖啡配上美美拉花!媽媽已好少未飲先要打卡~^_^如果叫套餐,7折就可轉特色咖啡啦~.生日當然要食返個甜品Tiramisu濃濃咖啡、配上滑口忌廉、加上海綿蛋糕唔會太苦又唔會過甜甜度剛剛好😋 美好的結尾!.我喜歡餐廳裝潢簡約,主要係卡位私隱度夠高,朋友們可以坐得close d傾計大聲少少都ok! 影相打卡都靚!.下次有機會夜晚再試試串燒😋😋😋

餐廳🍴主食主打日式串燒、西式美食
仲有手沖咖啡☕️和甜品

我哋就叫咗2個lunch set~
Lunch set 包前菜、主食和飲品

🇯🇵燒鰻魚定食
賣相好吸引!!鰻魚燒得超好食!!
鰻魚汁連飯食,無可避免要食哂清碗😎

🇮🇹塔尼之諾芝士配雜菌沙樂美腸意大利飯

Cafe嘅靈魂之一在於咖啡☕️
呢度嘅咖啡我會俾「5星⭐️」
香濃幼滑咖啡配上美美拉花!
媽媽已好少未飲先要打卡~^_^
如果叫套餐,7折就可轉特色咖啡啦~

生日當然要食返個甜品Tiramisu
濃濃咖啡、配上滑口忌廉、加上海綿蛋糕
唔會太苦又唔會過甜
甜度剛剛好😋 美好的結尾!

我喜歡餐廳裝潢簡約,主要係卡位

下次有機會夜晚再試試串燒😋😋😋
2022-09-22
2022-09-29 77 瀏覽
平時經過MIZU大概只會以為是一般咖啡店,事實上原來除了日間會供應全日早餐、焗飯、定食等早午餐及下午茶甜品之外,晚間更會搖身一變成為日式串燒店,同時亦有各式各樣酒類及水煙,風格可謂截然相反。爐燒明太子 ($98) 外層燒至結實但中心亦不至過於乾硬,鹹香十足佐酒一流。炸雞膝軟骨 ($68) 酥脆乾爽不會過分油膩,調味較輕配上七味粉蛋黃醬恰到好處。新鮮白鱔 ($78) 簡單以鹽燒無需多加修飾,肉質鮮美彈牙。蒲燒鰻魚 ($78) 肥美肉厚,軟嫩而邊位略帶焦脆,鹹甜平衡。雞心 ($38) 及雞肝 ($38) 處理得宜不帶腥羶,尤其是雞肝猶如鵝肝一樣軟嫩稠綿令人驚喜。雞皮 ($38) 串成風琴狀燒製,逼出油份令外層脆如薯片,同時中心位置仍保留雞皮原有濕度及彈性,雞油香氣四溢卻肥而不膩,鵪鶉蛋 ($33) 與白烚無異故比較平庸。三黃雞腿肉 ($48) 標榜選用三黃雞肉質嫩滑,亦名副其實油香更加豐厚,配以酸薑可以中和油膩感。明太子雞肉釀冬菇 ($48) 將明太子與免治雞肉融為一體帶出鹹鮮香,肉汁豐富而冬菇亦軟腍多汁。牛肋肉 ($68) 肉味與油香同樣出眾而肉質保持軟嫩。牛舌 ($42) 稍韌則相對失

爐燒明太子

炸雞膝軟骨

新鮮白鱔

蒲燒鰻魚

雞肝/雞心
雞心 ($38)雞肝 ($38) 處理得宜不帶腥羶,尤其是雞肝猶如鵝肝一樣軟嫩稠綿令人驚喜。

雞皮

鵪鶉蛋
鵪鶉蛋 ($33) 與白烚無異故比較平庸。

明太子雞肉釀冬菇

牛肋肉
牛肋肉 ($68) 肉味與油香同樣出眾而肉質保持軟嫩。

牛舌
牛舌 ($42) 稍韌則相對失色。

煙肉蠔卷
煙肉蠔卷 ($48) 廣島蠔飽滿多汁,煙肉焦脆鹹香,不過個人認為兩者未有特別匹配。

燒明太子飯團
燒明太子飯團 ($48) 配茶漬湯可以炮製茶漬飯,雖然明太子餡份量較少,但飯團外層燒得有如飯焦一樣香口。

咖哩牛肉烏冬
咖哩牛肉烏冬 ($108) 為一般日式咖哩,味道偏甜並不帶辣,牛肉粒比較細碎但肉味尚算突出,烏冬偏軟可再更加煙韌。

Tokyo Iced Tea
Tokyo Iced Tea ($118) 以氈酒、冧酒、伏特加、龍舌蘭酒、蜜桃利口酒、蜜瓜利口酒、檸檬汁及湯力水調製而成,果味香甜同時酒味濃烈。
爐燒明太子
雞皮
明太子雞肉釀冬菇
牛肋肉
2022-09-29 46 瀏覽
最近愛上特色Café,我在佐敦鬧市找到一間隱世cafe,裝潢高級摩登!看看餐牌原來是日式西餐廳!正合我口味!他一開門我便到了,所以可以坐到他們的打卡位!全日早餐All day breakfast $128炒蛋 或 煎蛋(炒蛋白+30)/煙肉/腸仔/大啡菇 / 薯餅/ 沙律菜 /焗豆及麵包通常我吃全日早餐都會點太陽蛋,因為可以用麵包點蛋黃,這個流心蛋黃太好吃了😋份量非常足!完全滿足到我想吃西餐的cravings!麵包很有驚喜,很重牛油味!海鮮沙律配甜橙醋汁、西班牙海鮮凍湯$118好新鮮的配搭!味道酸酸甜甜好開胃!兩粒大蝦好鮮味好新鮮!同其他配菜配搭得剛剛好!柚子蜜桃茶 $48和熱情果鮮橙茶 $48 很足料!味道清甜!就算溶冰也不會很淡!下次一定要晚餐再來試他們最有名的串燒!

全日早餐All day breakfast $128

海鮮沙律配甜橙醋汁、西班牙海鮮凍湯$118

2022-09-26
午餐
與友人逛完恆豐中心內街的出口店見到隔離有間 cafe 就入去食個晏再逛過 ~~環境好舒服,座位寬敞,仲有幾個好似包廂的梳化位食物方面有西式和日式料理,仲有日式串燒和 cocktail 飲 ~~早餐仲未落格的儍媽就點了啲串燒 ...● 秘製雞肉棒棒 (HK$58)雞肉棒棒是店長特別推薦的手打的免治雞肉棒棒厚實彈牙沾上混合了醬汁的日本蘭王雞蛋一起食,更滑順多汁剩下的蛋漿不好浪費呀 !可以用來沾其它串燒一起食或者好似我咁用來醮麵包食架 ~~● 串燒牛舌 (HK$42)燒至外面微焦,裡面軟嫩多汁簡簡單單以鹽調味更能吃出原汁原味● 串燒雞肝 (HK$38)雞肝外面掃上甜甜地的醬汁,燒至外酥內軟,帶點焦香沾少少七味味一起食更惹味 ~~友人的 ● 海鮮沙律配甜橙醋汁、西班牙海鮮凍湯 (HK$118)brunch menu 包了杯冷熱美式咖啡、鮮奶咖啡、蘋果 / 橙汁沙律好豐富有大蝦、魷魚、蜆、甜橙和沙律菜仲有西班牙海鮮凍湯和酸種麵包清新開胃的凍湯和甜橙醋汁沙律,啱哂現在悶熱的天氣食用 ~~這兒的 coffee list 有很多選擇儍媽就點了杯 ● 凍百利甜酒鮮奶咖啡 (HK$78)這杯加了 Bail
與友人逛完恆豐中心內街的出口店
見到隔離有間 cafe 就入去食個晏再逛過 ~~

環境好舒服,座位寬敞,仲有幾個好似包廂的梳化位
早餐仲未落格的儍媽就點了啲串燒 ...

● 秘製雞肉棒棒 (HK$58)

雞肉棒棒是店長特別推薦的
手打的免治雞肉棒棒厚實彈牙
沾上混合了醬汁的日本蘭王雞蛋一起食,更滑順多汁

剩下的蛋漿不好浪費呀 !
可以用來沾其它串燒一起食
或者好似我咁用來醮麵包食架 ~~
● 串燒牛舌 (HK$42)
燒至外面微焦,裡面軟嫩多汁
簡簡單單以鹽調味更能吃出原汁原味
● 串燒雞肝 (HK$38)
雞肝外面掃上甜甜地的醬汁,燒至外酥內軟,帶點焦香
沾少少七味味一起食更惹味 ~~

沙律好豐富有大蝦、魷魚、蜆、甜橙和沙律菜
仲有西班牙海鮮凍湯和酸種麵包
清新開胃的凍湯和甜橙醋汁沙律,啱哂現在悶熱的天氣食用 ~~
這兒的 coffee list 有很多選擇
儍媽就點了杯 ● 凍百利甜酒鮮奶咖啡 (HK$78)

這杯加了 Baileys 甜酒的 latte
既有咖啡的甘香、奶油的香甜、又有點酒香,口感順滑易入口
配埋附上的蛋白餅和曲奇,真是太滿足喇 !!!
** 以上分享是以我的口味、體質和情況作出分享及感受,一試 / 合用與否請自行決定
2022-09-28
午餐
  • 秘製雞肉棒棒
  • 串燒牛舌
2022-09-28 204 瀏覽
今次就去左佐敦Mizu串燒店。係一間日式串燒店、酒吧同Cafe嘅餐廳。不同時段有不同風格的鋪頭。日頭係西餐cafe,夜晚就搖身一變酒吧串燒店裝修環境時尚帶工業風,座位有吧枱同卡位選擇,感覺舒適自在。座低就叫左一杯本地手工啤酒🍺門神啤$68,當日仲做緊買一送一優惠好抵飲🍻味道一濃一淡不錯👍🏻當然之後就慢慢睇餐牌叫下d送酒食物啦^_^一邊傾吓偈一邊飲酒🍻的確幾chill,同時估唔到意道串燒幾好食啵!特別係雞類串燒好惹味🥰仲有雞內臟添首先叫左個日本豆腐沙律🥗開胃清新鮮味份量多花魚一夜干燒得外層香脆味道偏咸,送酒一流🍺日本燒蠔🦪尺寸大隻蠔肉厚身連湯汁一齊飲夠鮮味一次過叫左幾款雞類串燒秘製雞肉棒棒需沾上調好蘭王蛋黄,令入口柔滑富層次肉質香滑三黃雞腿肉 必食😍 用上新鮮三黃雞髀肉^_^皮脆香口肉嫩鮮美多汁雞心、雞肝、日本九州香草雞腎 食內臟嘅朋友當然唔可以錯過啦!燒得好香口惹味!特別係醬燒雞肝個人最愛🤩好好味😋份量多滿口幸福感雞皮雞尾都燒得好香脆,不錯!明太子雞肉釀冬菇 😝個人好鍾意口感豐富味道香口燒白鱔 必食 外層脆脆魚肉彈牙安格斯牛小排 肉味香濃多汁最後就燒明太子飯團跟茶漬湯作結燒得外層變成飯
今次就去左佐敦Mizu串燒店。
係一間日式串燒店、酒吧同Cafe嘅餐廳。

不同時段有不同風格的鋪頭。
日頭係西餐cafe,夜晚就搖身一變酒吧串燒店
裝修環境時尚帶工業風,座位有吧枱同卡位選擇,感覺舒適自在。

座低就叫左一杯本地手工啤酒🍺門神啤$68,
當日仲做緊買一送一優惠好抵飲🍻
味道一濃一淡不錯👍🏻

當然之後就慢慢睇餐牌叫下d送酒食物啦^_^
一邊傾吓偈一邊飲酒🍻
的確幾chill,同時估唔到意道串燒幾好食啵!
特別係雞類串燒好惹味🥰仲有雞內臟添

首先叫左個日本豆腐沙律🥗開胃
清新鮮味份量多
花魚一夜干燒得外層香脆
味道偏咸,送酒一流🍺

日本燒蠔🦪尺寸大隻蠔肉厚身
連湯汁一齊飲夠鮮味

一次過叫左幾款雞類串燒
秘製雞肉棒棒
需沾上調好蘭王蛋黄,
令入口柔滑富層次肉質香滑

雞心、雞肝、日本九州香草雞腎
食內臟嘅朋友當然唔可以錯過啦!
燒得好香口惹味!
特別係醬燒雞肝個人最愛🤩好好味😋
份量多滿口幸福感

雞皮雞尾都燒得好香脆,不錯!
明太子雞肉釀冬菇 😝個人好鍾意
口感豐富味道香口
燒白鱔 必食 外層脆脆魚肉彈牙

安格斯牛小排 肉味香濃多汁

最後就燒明太子飯團跟茶漬湯作結
燒得外層變成飯焦般脆口,可配上蛋黃汁一齊食,正😄另外還可以加湯做茶漬湯食

整體串燒高質環境舒服😌
適合三五知己飲酒暢談的好地方
2022-09-27 179 瀏覽
位於佐敦德興街< 𝐌𝐢𝐳𝐮 >, 一間全新型格咖啡店, 主打西日融合菜式及精品咖啡, 環境亦寬敞舒適。ᴀʟʟ ᴅᴀʏ ʙʀᴇᴀᴋꜰᴀꜱᴛ $¹²⁸全日早餐相當豐富, 包括炒蛋、煙肉、腸仔、大啡菇、薯餅、沙律菜 、焗豆及麵包。ʟɪɴɢᴜɪɴɪ ᴡɪᴛʜ ꜰʀᴇꜱʜ ᴄʜᴇʀʀʏ ᴛᴏᴍᴀᴛᴏᴇꜱ, ʙᴀꜱɪʟ ᴀɴᴅ ɢᴀʀʟɪᴄ $¹¹⁸蒜肉羅勒葉配鮮車厘茄意粉, 配料十足, 整體味道甜中帶點酸, 很開胃呢。ᴛɪʀᴀᴍɪꜱᴜ $⁹⁸提拉米蘇以玻璃罐盛裝, 帶有咖啡的苦與甜酒的醇, 兩者味道剛好取得平衡。ᴄʀᴇᴍᴇ ʙʀᴜʟᴇᴇ ɪɴ ᴘᴀꜱꜱɪᴏɴ ꜰʀᴜɪᴛ ᴊᴀᴍ $⁹⁸熱帶果醬配法式焦糖燉蛋, 其選用日本蘭王蛋, 富濃厚蛋香, 質感滑溜, 整體味道酸甜清新。ʙᴀɪʟᴇʏ'ꜱ ᴄᴀꜰᴇ ʟᴀᴛᴛᴇ $⁷⁸百利甜酒鮮奶咖啡很好喝, 旁邊再放有蛋白及朱古力曲奇。ᴍᴏɴᴋᴇʏ ᴋɪɴɢ ᴀᴍʙᴇʀ ᴀʟᴇ $⁶⁸門神本地手工啤酒帶有焦糖風味, 再散發熱情水果及花香。ᴘ. ꜱ. 現有優惠, 星期一、二全日HH收費, 而星期三Highball買一送一。Mizu (佐敦)📍佐敦

ᴀʟʟ ᴅᴀʏ ʙʀᴇᴀᴋꜰᴀꜱᴛ $¹²⁸

ᴛɪʀᴀᴍɪꜱᴜ $⁹⁸

ʙᴀɪʟᴇʏ'ꜱ ᴄᴀꜰᴇ ʟᴀᴛᴛᴇ $⁷⁸
百利甜酒鮮奶咖啡很好喝, 旁邊再放有蛋白及朱古力曲奇。

ᴍᴏɴᴋᴇʏ ᴋɪɴɢ ᴀᴍʙᴇʀ ᴀʟᴇ $⁶⁸
門神本地手工啤酒帶有焦糖風味, 再散發熱情水果及花香。

Mizu (佐敦)
📍佐敦德興街3號地舖
2022-09-25
2022-09-27 50 瀏覽
早前先同朋友傾開點解香港好少見日式串燒店。今次就同大家介紹一間有串燒、手工啤酒、清酒及雞尾酒於一身的日式串燒居酒屋,真夠chill👍🏾和牛Omakase $6882道前菜、6款串燒、1道和牛、1款主食✨必食推介包括:✧三黃雞腿肉咬落去啖啖肉而且夠嫩滑✧串燒新鮮白鱔魚皮燒得脆扑扑,肉質好Juicy ✧雞皮蝦用雞皮包住蝦肉,雞皮燒得外脆,蝦肉爽彈✧燉牛舌以慢煮方法烹調,所以非常之淋而且好入味✧和牛全晚至愛之選,燒得剛好肉質夠嫩,咬落去充滿油脂但不會膩

和牛Omakase $688
2道前菜、6款串燒、1道和牛、1款主食

✨必食推介包括:
✧三黃雞腿肉
咬落去啖啖肉而且夠嫩滑

✧串燒新鮮白鱔
魚皮燒得脆扑扑,肉質好Juicy
串燒新鮮白鱔

✧雞皮蝦
用雞皮包住蝦肉,雞皮燒得外脆,蝦肉爽彈

✧燉牛舌
以慢煮方法烹調,所以非常之淋而且好入味
燉牛舌

✧和牛
全晚至愛之選,燒得剛好肉質夠嫩,咬落去充滿油脂但不會膩

串燒新鮮白鱔
燉牛舌
1K
放假最開心莫過於在中午自然醒,食個Brunch,享受一個懶洋洋嘅下午,然後去戲院睇套戲......Mizu位於佐敦地鐵站E出口旁,鄰近尖沙咀柯士甸道,方便就腳之類,由於係彌敦道嘅後一條街,所以旺中帶靜,唔會人來人往咁Busy踏入餐廳,左邊幾有文青Cafe嘅感覺,尤其卡位設計真係幾寬敞,坐得幾舒服;而右邊就係Bar枱,Backdrop擺滿各式紅白酒、清酒及烈酒,原來除左咖啡之外,仲係一間酒吧餐廳,有各式Cocktail雞尾酒及Shisha水煙等提供。燒鰻魚定食 ($188): 定食套餐包括前菜兩款、麵豉湯、沙律、鰻魚丼,以及咖啡茶 (Brunch套餐均包一普通咖啡,特色咖啡須補錢)原條蒲燒鰻魚,肥美肉厚,肉質細嫩,富肉汁,蒲燒汁甜度剛好,為鰻魚的完美配搭。丼飯附有大量蛋絲及紫菜,配上蒲燒汁及鰻魚,味道香甜,層次豐富。All Day Breakfast 全日早餐 ($128): 擺碟精美,食物雖簡單,但處理得幾好,幾好食。All Day有炒蛋/煎蛋、薯餅、餐包、茄汁豆、雞肉腸、煙肉、大啡菇以及沙律菜,仲有少少番茜碎作裝飾。炒蛋半熟,幾香幾奶滑,可加埋茄汁豆配餐包食;雞肉腸都脆香,爆曬汁;煙

All Day Breakfast 全日早餐 ($128): 擺碟精美,食物雖簡單,但處理得幾好,幾好食。All Day有炒蛋/煎蛋、薯餅、餐包、茄汁豆、雞肉腸、煙肉、大啡菇以及沙律菜,仲有少少番茜碎作裝飾。炒蛋半熟,幾香幾奶滑,可加埋茄汁豆配餐包食;雞肉腸都脆香,爆曬汁;煙肉唔會太乾,其他野都okay,唔會overcooked,$128包杯咖啡,環境仲要咁chill,算係幾滿意。

Cointreau's Cafe Mocha 君度橙酒朱古力咖啡 ($78): 其實就係Mocha加橙酒,咖啡及朱古力味都幾濃,然而相信有玩過Cocktail都應該有試過橙酒,橙味突出,酒精唔太濃/嗆喉,同Mocha幾夾。而呢杯Cointreau's Cafe Mocha整體幾濃郁,就算慢慢飲啲冰溶曬都仲好rich...nice!

2022-09-24
2022-09-25 168 瀏覽
Mizu是一間日式西餐廳,裝修簡約,環境舒適,設有吧枱,又有梳發卡位,主打日式串燒,餐廳每日五點前有Brunch Menu,款式種類每兩個月換一次Menu,包括一杯冷/熱美式咖啡或果汁,仲可以7折選配任何一款咖啡。(而日式咖哩漢堡定食,燒鰻魚定食,中燒雞定食呢三款就係15:30前供應)👉🏾燒鰻魚定食💰 188HKD 賣相很不錯,定食內容豐富,包括前菜、沙律同麵豉湯。前菜系椰菜絲沙律,另外仲有酸羅卜同牛蒡。餐廳主打燒物串燒,估唔到大大塊的鰻魚都好有驚喜,口感軟冧又juicy,完全冇骨,尤其喜歡佢燒得夠香,鰻魚汁惹味,中間鋪咗好多蛋絲同海苔,日本珍珠米,粒粒美味。👉🏾 塔尼之諾芝士配什菌沙樂美腸意大利飯 💰 128 HKD 擺盤靚,跟一份沙律,芝士味重,沙樂美腸好突出,同意大利飯好夾。👉🏾 紅西柚梳打咖啡+手工曲奇呢個比人感覺好特別,梳打溝熱咖啡,都係第一次飲,咖啡香濃,梳打清新爽口,咖啡倒入梳打時即刻同梳打融為一體,口感層次豐富!👉🏾Hot Café Mocha+手工曲奇有拉花,賣相好靚,朱古力味突出,綿密奶泡融於香濃的咖啡中,口感好絲滑。👉🏾Tiramisu 自家製甜品Tiramisu

👉🏾燒鰻魚定食💰 188HKD
賣相很不錯,定食內容豐富,包括前菜、沙律同麵豉湯。
前菜系椰菜絲沙律,另外仲有酸羅卜同牛蒡。

👉🏾 紅西柚梳打咖啡+手工曲奇

👉🏾Hot Café Mocha+手工曲奇

👉🏾Tiramisu
自家製甜品Tiramisu, 濃濃的咖啡香味加上多層次的口感,甜而不膩,必食推介💕
  • 燒鰻魚定食
  • 塔尼之諾芝士配什菌沙樂美腸意大利飯
  • Tiramisu
2022-09-24 41 瀏覽
6pm 到叫shisha,佢話要九點先有,等到九點之後都仲未有,隔離有兩台客遲嚟過我哋,但就整咗比隔離兩台客先,即係遲到就快過我地,一句道歉都冇,老細態度又差,以後都唔會黎!
2022-09-24 34 瀏覽
呢到最特別之處係朝早嘅時候佢係一間cafe,可以黎嘆杯悠閒咖啡。夜晚搖身一變就變成串燒加酒吧🤩今日就黎食晚餐,座位都好闊落,日系裝修由於唔想諗咁多所以嗌左一份和牛Omakase🤪,有前菜2道、串燒6款、和牛1道、和食2道、主食同味增湯,另外叫左數款散叫同飲品~~~~~~~~~~~~~~~~~~~✨廚師和牛發板 $688▪️紅酒蕎頭咸咸酸酸,清新開胃▪️芥辣八爪魚🐙八爪魚鮮味十足,爽口彈牙▪️門神本地手工啤酒Monkami Sake Rice Lager🍺$68帶微米味嘅啤酒,亦帶淡淡麥香同柑橘味,容易入口▪️白桃梳打🍑 $33梳打係日本木村品牌嘅完熟桃梳打,用左山梨縣同長野縣嘅桃去製造,桃嘅果汁味較重,香甜可口😋▪️薯仔蛋沙律🥗口感綿滑,蛋香濃郁▪️日本免治雞肉棒棒配蘭王蛋🍳發起蘭王蛋後就可以蘸住食,雞肉棒肉質豐厚,咬落啖啖肉,剩餘嘅蘭王蛋可以留番蘸其他串燒食▪️大澳賴尿蝦乾$78香港名物!大澳嘅蝦乾都好出名,加上炭火風味,香氣迫人,佐酒小食一流▪️雞皮蝦🦐香脆雞皮入面包住蝦、蝦滑同蟹籽,口感豐富,美味邪惡😈▪️燒白鱔白鱔肉質嫩滑,連魚皮都好香口▪️墨樂雞 本身店員介紹佢係麥樂雞果陣覺得好得意,好好奇佢係

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

廚師和牛發板 $688

▪️紅酒蕎頭
咸咸酸酸,清新開胃

▪️芥辣八爪魚🐙
八爪魚鮮味十足,爽口彈牙

帶微米味嘅啤酒,亦帶淡淡麥香同柑橘味,容易入口

▪️白桃梳打🍑 $33

▪️薯仔蛋沙律🥗
口感綿滑,蛋香濃郁

▪️日本免治雞肉棒棒配蘭王蛋🍳

▪️大澳賴尿蝦乾$78

▪️雞皮蝦🦐
香脆雞皮入面包住蝦、蝦滑同蟹籽,口感豐富,美味邪惡😈

▪️燒白鱔
白鱔肉質嫩滑,連魚皮都好香口

▪️墨樂雞
本身店員介紹佢係麥樂雞果陣覺得好得意,好好奇佢係咩名堂。食完就明點解佢叫麥樂雞😝,因為係黑白墨魚滑釀左係雞翼入面,超正!厚肉又夠味👍🏻

▪️日本豆腐燒
豆腐皮脆肉嫩,金黃戰衣包住嫩滑豆腐,上面鋪滿蔥同鰹魚絲,口感不同

▪️燒和牛🐂
和牛燒得好靚仔,有光澤表面剛熟,入面係5成左右,咬落去都好快溶入口中,

炸雞膝軟骨 $68
店長推介🌟炸到金黃色,鹹香酥脆

▪️三黃雞腿肉🐓
雞肉雖然係燒,但有好似慢煮咁嫩嘅口感,不錯

▪️雞皮🐥$38
帶微微雞油,香脆惹味

▪️唐揚炸雞🍗
炸雞無油膩感,唔肥,酥脆肉嫩。連條青椒仔都可以就咁食,唔辣

▪️汁煮牛舌👅
牛舌偏甜,煮到好軟腍,完全唔韌

▪️燒明太子飯團配茶漬湯
飯面燒到少少飯焦口感,明太子餡料多,好夠味,建議一半可以就咁食,一半放湯,變成茶漬飯,可以試到兩種風味

▪️紅豆燒年糕🫘 $48
見幾特別所以揀左,外脆內軟,有mochi口感,配紅豆醬好夾

2022-09-23 26 瀏覽
Mizu @mizu__hk 餐廳晚市會由cafe 變成bar & Restaurant ,主打多款串燒,仲有有唔同嘅一品和食、海鮮,竟然仲有兩款omakase set,分別係海鮮同和牛。另外都有提供多款酒類🌟和牛omakase $6882道 前菜、6款 串燒、1道 和牛、2道 和食。 主食及味噌汁前菜✨芥末八爪魚🐙爽爽既八爪魚少少攻鼻嘅Wasabi ✨薯仔沙律🥗🥔會食到粒粒薯仔,幾開胃,略多醬串燒✨燒牛舌🐮爽而唔靭,好juicy好食,我哋食完都再叫多咗一串✨秘製雞肉棒棒🐔配上蘭黃蛋醬汁,係必試串燒之一,雞肉點完蛋會更滑✨雞翼🐔外皮燒至微微焦香,開咗一半食落更方便✨麥樂雞🐔係雞翼釀墨魚滑,組合都唔錯✨雞皮蝦🦐雞皮包住蝦燒,雞皮燒到好脆,蝦都幾爽✨三黃雞腿肉 雞腿肉好厚,好幾滑多汁🌟和牛🥩油脂好豐富,顏色睇落好粉,食落好軟嫩,唔會有筋和食✨燉牛舌🐮燉牛舌係用慢煮方式烹煮,比起燒牛舌更加軟腍,醬汁係有少少酸✨吉列生蠔&南瓜薯餅🦪🎃吉列生蠔外皮唔算好厚,生蠔都幾大粒南瓜薯餅好酥脆,裏面嘅南瓜餡料甜甜地主食✨烏冬 🍜最後仲有個熱烏冬,🌟雪糕 🍨$48本身想食雪糕窩夫但冇,最後叫咗雪糕都幾唔
Mizu @mizu__hk

🌟和牛omakase $688

前菜
✨芥末八爪魚🐙
爽爽既八爪魚少少攻鼻嘅Wasabi
✨薯仔沙律🥗🥔
會食到粒粒薯仔,幾開胃,略多醬

串燒
✨燒牛舌🐮
爽而唔靭,好juicy好食,我哋食完都再叫多咗一串
✨秘製雞肉棒棒🐔
配上蘭黃蛋醬汁,係必試串燒之一,雞肉點完蛋會更滑
✨雞翼🐔
外皮燒至微微焦香,開咗一半食落更方便
✨麥樂雞🐔
係雞翼釀墨魚滑,組合都唔錯
✨雞皮蝦🦐
雞皮包住蝦燒,雞皮燒到好脆,蝦都幾爽
✨三黃雞腿肉
雞腿肉好厚,好幾滑多汁

🌟和牛🥩
油脂好豐富,顏色睇落好粉,食落好軟嫩,唔會有筋

和食
✨燉牛舌🐮
燉牛舌係用慢煮方式烹煮,比起燒牛舌更加軟腍,醬汁係有少少酸
✨吉列生蠔&南瓜薯餅🦪🎃
吉列生蠔外皮唔算好厚,生蠔都幾大粒
南瓜薯餅好酥脆,裏面嘅南瓜餡料甜甜地

主食
✨烏冬 🍜
最後仲有個熱烏冬,

🌟雪糕 🍨$48
本身想食雪糕窩夫但冇,最後叫咗雪糕都幾唔錯

🌟Ordinary story $118
Gin, Sake, Shiso Liquor, Dry Vermouth, Tonic Water, Cucumber
好清新嘅味道 酒味唔會好重呀