2022-12-13 6655 瀏覽
一段時間無上過黎開餐啦,估唔到今次黎多咗咁多新菜式,由西餐廳變成多國菜餐廳日韓星馬菜式都有,客人多咗好多新選擇西餐指定動作………….食沙律。就咁凱撒沙律 ($58)好似有D單調,可另加煙三文魚 ($18),砌成朵玫瑰花咁,綠中一點橙,靚晒。柔軟咸香煙三文魚與爽口沙律菜做對好拍檔。小食類多咗好多新選擇,就好似呢客蜜糖蒜片炸鷄 ($98)入口熱辣辣又香,蜜糖醬汁包圍住整舊炸鷄,皮脆肉嫩; 仲有D炸蒜片,單獨食好似食緊薯片咁卜卜脆,好味呀。呢客白咖喱豬扒便當定食 ($180) 就係今晚友人嘅主菜,除咗白咖喱豬扒外,仲有汁煮蘿蔔及炒雜菜白咖喱豬扒比較薄切,若果諗住用白咖喱醬汁黎撈飯應該會有少少失望; 豬扒入口係鬆軟而帶香茅味。天氣涼涼地,叫個鍋鍋都係好主意,呢個韓式部隊鍋 ($140)又點睇呀?!成個鍋嘅份量唔野少,多種食材舖滿面,見到嘅有腸仔,午餐肉,芝士,鷄蛋豆腐及泡菜再夾落D就見到有年糕,豬肉片,魚串,大豆芽及椰菜,超多料呀。個湯汁唔會太酸辣,一路滾住滾住都幾過癮,以拉麵代替公仔麵,都唔錯喎。餐包埋杯$30嘅飲品,當然要嘆杯鮮奶咖啡,心型拉花,入口香滑,飲完暖在心。

日韓星馬菜式都有,客人多咗好多新選擇

小食類多咗好多新選擇,就好似呢客蜜糖蒜片炸鷄 ($98)

2022-12-10 123 瀏覽
二訪呢間位於THE WAVE觀塘分店高質西餐廳🤭位置方便易搵,環境闊落舒適,到埗一刻時間尚早,不過到咗7:30已經有八成滿座,平日夜晚都咁多人,可見食物質素有返咁上下,先至咁受歡迎😎🌟大蝦配香草牛柳(5成)$218大蝦已經剝左殼,方便易食, 大🦐有5隻,食落爽口鮮甜👍 主角牛柳5成熟啱啱好,易切冇筋冇血水,多肉汁勁juicy🥰 仲有薯蓉同蘆筍都好出色👍🌟喇沙帆立貝意粉$158喇沙醬汁好特別,濃度啱啱好,每一條意粉都掛晒汁😍 呢個配搭好正,三隻帆立貝超大粒,鮮甜美味,應該冇人會唔鍾意食🤭🌟日式芥末沙拉蝦$98墊底嘅沙律菜爽脆新鮮,配搭日式芥末醬夠創新好開胃,越食越想食😎 大蝦用薄粉略炸,外脆內爽口新鮮👍🌟紅莓汁$6跟餐🌟蘋果汁$6跟餐今晚繼續走健康路線🤭 我揀咗紅莓汁, 朋友都唔執輸揀咗蘋果汁鬥健康,味道唔太甜飲得出新鮮嘅味,唔錯👍

🌟大蝦配香草牛柳(5成)$218

🌟喇沙帆立貝意粉$158

🌟日式芥末沙拉蝦$98

🌟紅莓汁$6跟餐
🌟蘋果汁$6跟餐
2022-12-07
2022-12-09 119 瀏覽
觀塘工廈真係好多好野食, 今日就試左 The Wave 既MiniFriday,西餐廳野食都幾多元化。環境燈光柔和,係度食野傾計都好舒服。一坐底店員就放低脆片小食,又幾好食,點埋千島醬好快就比我地食哂🤣。呢度用QR code 落單,都幾細心,甜品可以揀即上定叫先上。今日我地試哂豬🐷牛🐂雞🐔既菜式。🤣蜜糖蒜片炸雞🐔,炸雞超脆,滿滿既密糖加炸蒜連炸雞一齊食,超正。加拿大豬鞍扒🐖,個醬有啲花香味,好特別。聽講呢度威靈頓牛柳🐂都幾出名,我地叫左威靈頓春卷,牛味香濃,肉色粉嫩,係幾好味。心太軟配雪糕,一上枱就好香朱古力味,有唔同顏色既生果做點啜,賣相幾靚,切開有少少流心。呢餐都幾抵食。

環境燈光柔和,係度食野傾計都好舒服。

今日我地試哂豬🐷牛🐂雞🐔既菜式。🤣

加拿大豬鞍扒🐖,個醬有啲花香味,好特別。

呢餐都幾抵食。

2022-12-07 121 瀏覽
星期五晚放工想輕鬆一下食好野,就去左位於Wave既「Mini Friday」✨,餐廳地方寬敞舒適,而且近排轉左餐牌,有好多新款美食,有沙律🥗、pizza、burger🍔、意粉等等,每樣都有質素,性價比十分高。凱撒沙律🥗$58首先點凱撒沙律作為前菜,沙律菜清新爽口,配搭脆麵包粒、芝士、煙用粒,簡單又好味。芝士沙爹牛肉炒蛋🍳漢堡配薯條🍟$148賣相已經非常吸引既漢堡🍔,嫩滑既炒蛋加沙爹牛肉,綜合左港式元素✨,好味有特色。和風煙三文魚薄餅🍕$138值得推介既pizza,薄餅底夠薄又夠脆,加埋煙三文魚、木魚碎等等,惹味又抵食。泡菜卡邦尼意粉🍝$108最後卡邦尼配上泡菜,另一創新fusion 菜,微微既泡菜帶點微辣🌶,配搭上卡邦尼汁又十分夾,絕對要一試。👍🏻

凱撒沙律🥗$58

芝士沙爹牛肉炒蛋🍳漢堡配薯條🍟$148

和風煙三文魚薄餅🍕$138

泡菜卡邦尼意粉🍝$108
2022-12-04 4456 瀏覽
Mini Friday 位於觀塘 the Wave, 出地鐵行2個街口, 都方便易揾。 最重要係地方大, 唔使同人迫,又唔使等位。食飯心情都靚d晚餐有set dinner, main course 加一杯飲品價錢都好實惠套餐更有多國菜式揀,有韓式, 喇沙, 和風,西式…..絕對滿足到多心的朋友 (有選擇困難症既朋友就….) 一坐低,待應就先奉上呢個免費既薄脆。 雖然免費, 但極正, 夠脆又唔油。 個醬汁係加左十倍分。 醒目tips: 我留番黎食牛, 超夾超好味呀 是夜晚餐 : 大蝦配香草牛柳蝦已去殼, 唔使剝,超方便我呢d懶人牛扒落單時可揀幾成熟。 成塊牛柳切片上, 感覺餐廳既食物處理都幾貼心牛扒既熟成都做到我落order 既7成,唔會韌不過伴碟既蔬菜無烤過, 略扣左少少分。威靈頓春卷聽個名都覺得好吸引, 即刻要點。 佢係一個春卷皮包住牛柳,仲有一d菇菇蓉成個菜式非常新鮮有創意上枱時春卷非常熱辣辣,正😄不過有少少熨口,大家食個時要小心呀跟碟上的蛋黃醬我覺得味道偏淡, 反而點薄脆既醬仲惹味甜品來個心太軟加雪糕 $68蚊造型好似火山咁心太軟既朱古力漿唔太膨湃,做唔到一湧而出的感覺, 不過個
最重要係地方大, 唔使同人迫,又唔使等位。食飯心情都靚d

價錢都好實惠

醒目tips: 我留番黎食牛, 超夾超好味呀

是夜晚餐 : 大蝦配香草牛柳
蝦已去殼, 唔使剝,超方便我呢d懶人

牛扒既熟成都做到我落order 既7成,唔會韌

不過伴碟既蔬菜無烤過, 略扣左少少分。

威靈頓春卷
聽個名都覺得好吸引, 即刻要點。
佢係一個春卷皮包住牛柳,仲有一d菇菇蓉
成個菜式非常新鮮有創意

上枱時春卷非常熱辣辣,正😄
不過有少少熨口,大家食個時要小心呀
跟碟上的蛋黃醬我覺得味道偏淡, 反而點薄脆既醬仲惹味

甜品來個心太軟加雪糕 $68蚊
造型好似火山咁

心太軟既朱古力漿唔太膨湃,做唔到一湧而出的感覺, 不過個朱古力蛋糕幾好味, 幾鬆。配雪糕食不俗。

飲品方面叫左菠蘿沙冰。菠蘿味夠香, 沙冰好幼滑。整體甜味偏淡, 好啱時下既口味,飲完無咁重罪惡感

呢度燈光偏暗,幾有fine dining 既情調架

2022-12-01
2022-11-30 147 瀏覽
自助沙律吧+炭烤紐西蘭頂級牛扒配黑松露燒汁 $198 配飲品,牛扒肉質嫩滑多汁,牛味重,超級厚身,啖啖肉,完全無筋位!牛味亦相當突出,黑松露燒汁好惹味,口感豐富。配菜有薯蓉,唔驚唔夠飽。呢間樓上半自助西餐環境寬敞,大部份都係梳化位,裝潢亦好時尚,自助任添餐湯、冷盤、炸物、小食、沙律、甜品,每人唔使$200就可以食到咁多高質野,超值!❣️Mini Friday (The Wave) (觀塘)觀塘興業街4號The Wave 3樓

❣️Mini Friday (The Wave) (觀塘)
觀塘興業街4號The Wave 3樓

2022-11-28 3013 瀏覽
呢間原來朋友上月都有嚟過,Menu已經轉咗,因pizza份量幾大份下,所以我哋2個女孩子嗌咗其他嘢。特別中意佢餐廳地方好闊落,傾密偈都唔怕應聲,同一家大細,或者兄弟幫/閨蜜gathering都好啱。每枱會送一客千島醬脆脆,味道似厚少少嘅春卷皮,等主菜嘅同時過吓口癮。大蝦配香草牛柳、龍蝦蝦肉包配薯條,兩款都係人氣之選,當然唔少得甜品,侍應就推介楊枝甘露梳乎厘。飲品叫咗一壺茉莉玫瑰。大蝦配香草牛柳大蝦好彈牙,朋友嘅favorite, 牛柳7成熟,肉質幼嫩兼juicy, 以為只有肉,原來壓底係黑松露薯蓉,好好味,仲有蘆筍、圓波波小椰菜、蕃茄仔,眨吓眼俾我哋清咗碟。龍蝦蝦肉包配薯條龍蝦肉幾乎爆饀,龍蝦味道突出,仲有啲火箭菜同魚籽沙律,薯條好食,粗脆鹹香、內裏軟綿,就算冇沾茄汁同千島醬都食得過。茉莉玫瑰(壺)玫瑰味道更明顯,養生安神,斟咗幾轉熱水都維持住應有的服務態度。楊枝甘露梳乎厘窩夫偏甜,但梳乎厘好值得試,口感有層次,冧得嚟有實感,柚子肉鋪滿表面,淋上椰汁暖笠笠,配紅肉白肉火龍果,至於雲呢拿雪糕正常發揮。

大蝦配香草牛柳、龍蝦蝦肉包配薯條,兩款都係人氣之選,當然唔少得甜品侍應就推介楊枝甘露梳乎厘。飲品叫咗一壺茉莉玫瑰。

大蝦配香草牛柳

龍蝦蝦肉包配薯條

茉莉玫瑰(壺)
楊枝甘露梳乎厘
2022-11-28
  • 大蝦配香草牛柳
  • 龍蝦蝦肉包配薯條
2022-11-25 120 瀏覽
同層一分二,一邊雞煲一邊西餐有live band氣氛會更好~一坐低就送上薄脆~係免費嘅Dip and Crispy~ 柚子雞翼(5隻)$68雞肉嫩滑無過火,柚子醬亦不會太甜~剛好包裹外層~喇沙帆立貝意粉 $138將喇沙湯變成creamy醬汁,入口淡淡椰香~凡立貝數量唔小,無overcook~加拿大豬鞍 $168略嫌唔夠肥多啲油香會更開心~~仲有大塊蝦片、幼滑薯蓉、露荀、泰國椰菜,豐富又均衡!原味梳乎厘 $88size細細,最適多心又怕肥嘅美女質地鬆軟~配上香芋雪糕,perfect!#minifriday #happyfriday#酒吧餐廳#西餐#觀塘#thewave#tgif #朋友#拍拖#浪漫

同層一分二,一邊雞煲一邊西餐
有live band氣氛會更好~

一坐低就送上薄脆~係免費嘅
Dip and Crispy~
柚子雞翼

柚子雞翼(5隻)$68
雞肉嫩滑無過火,柚子醬亦不會太甜~剛好包裹外層~
喇沙凡立貝意粉

喇沙帆立貝意粉 $138
加拿大豬鞍

加拿大豬鞍 $168
略嫌唔夠肥多啲油香會更開心~~
仲有大塊蝦片、幼滑薯蓉、露荀、泰國椰菜,豐富又均衡!
梳乎厘

原味梳乎厘 $88

2022-11-16
柚子雞翼
喇沙凡立貝意粉
加拿大豬鞍
梳乎厘
🍴話說之前想試呢間 不過咁啱疫情冇咗𝑏𝑢𝑓𝑓𝑒𝑡供應 今次終於可以試到啦 😆😎平時星期一至五嚟呢度食仲唔使+1服務費添 好適合喺觀塘返工嘅朋友 👍🏻呢度地方好闊落 坐得好舒服 尤其公司嘅𝑙𝑢𝑛𝑐ℎ 𝑔𝑎𝑡ℎ𝑒𝑟𝑖𝑛𝑔都好值得推介㗎 💕𝑆𝑒𝑚𝑖 𝐿𝑢𝑛𝑐ℎ 𝐵𝑢𝑓𝑓𝑒𝑡 🐟自助沙律吧 +香煎盲鰽柳 配 水瓜榴忌廉汁 •𝑆𝑎𝑙𝑎𝑑 𝐵𝑎𝑟 & 𝐺𝑟𝑖𝑙𝑙𝑒𝑑 𝐵𝑎𝑟𝑟𝑎𝑚𝑢𝑛𝑑𝑖 𝐹𝑖𝑙𝑙𝑒𝑡 𝑤𝑖𝑡ℎ 𝐶𝑎𝑝𝑒𝑟𝑠 𝐶𝑟𝑒𝑎𝑚 𝑆𝑎𝑢𝑐𝑒 $158 ➡️盲鰽柳都有手掌心咁大份 魚皮煎得頗香 魚肉白滑 唔會乾 配菜同車厘茄都有好多 🐑自助沙律吧 +炭烤澳洲羊架 配 紅酒汁 •𝑆𝑎𝑙𝑎𝑑 𝐵𝑎𝑟 & 𝐺𝑟𝑖𝑙𝑙𝑒𝑑 𝐴𝑢𝑠𝑡𝑟𝑎𝑙𝑖𝑎 𝐿𝑎𝑚𝑏 𝑅𝑎𝑐𝑘 𝑤𝑖𝑡ℎ 𝑅𝑒𝑑 𝑊𝑖𝑛𝑒 𝑆𝑎𝑢𝑐𝑒 $168 ➡️羊架烤得非常香口 夠惹味 𝑇𝑜𝑡𝑎𝑙有兩舊 羊肉唔會靭 紅酒汁酒味唔重 鍾意食羊嘅朋友不妨一試 🥗自助沙律吧 •𝑆𝑎𝑙𝑎𝑑 𝐵𝑎𝑟 & 𝐷𝑒𝑠𝑠𝑒𝑟𝑡 𝐵𝑎𝑟 $98 ➡️個胃太細食唔到主餐嘅朋友 都可以就咁食沙律吧 相信都可以夠晒你飽 ⬇️⬇️介紹一下自助食區先 ⬇️⬇️🍲是日餐湯 及 墨西哥脆片

💕𝑆𝑒𝑚𝑖 𝐿𝑢𝑛𝑐ℎ 𝐵𝑢𝑓𝑓𝑒𝑡

🐟自助沙律吧 +香煎盲鰽柳 配 水瓜榴忌廉汁

🐑自助沙律吧 +炭烤澳洲羊架 配 紅酒汁

🥗自助沙律吧
•𝑆𝑎𝑙𝑎𝑑 𝐵𝑎𝑟 & 𝐷𝑒𝑠𝑠𝑒𝑟𝑡 𝐵𝑎𝑟 $98

⬇️⬇️介紹一下自助食區先 ⬇️⬇️

🍲是日餐湯 及 墨西哥脆片
•𝐷𝑎𝑖𝑙𝑦 𝑆𝑜𝑢𝑝 & 𝑀𝑒𝑥𝑖𝑐𝑎𝑛 𝐶ℎ𝑖𝑝𝑠

➡️當日蕃茄湯非常濃郁 旁邊有凍盤嘅西米露 西米非常多 椰汁超香 粒粒香芋有口感 個人最喜愛呢款

🍡是日精選小食
•𝐷𝑎𝑖𝑙𝑦 𝑆𝑛𝑎𝑐𝑘

➡️有大大粒嘅炸蛋 咖喱魚蛋仲有炒雜菜 對我來講比較有驚喜係炸蒜配粟米 非常香口 炸蒜10分入味

🥗自助沙律吧 𝐷𝐼𝑌 𝑆𝑎𝑙𝑎𝑑 𝐵𝑎𝑟

❄️冷盤區 𝐶𝑜𝑙𝑑 𝑆𝑒𝑙𝑒𝑐𝑡𝑖𝑜𝑛

➡️大家可以自選沙律 有芹菜 雲耳 大大粒薯仔羽衣甘藍 車厘茄 粟米等 而我最鍾意係蟹子沙律配青瓜 非常清新

🍫甜品區 𝐷𝑒𝑠𝑠𝑒𝑟𝑡 𝑆𝑒𝑙𝑒𝑐𝑡𝑖𝑜𝑛

➡️當日包括有朱古力糯米糍+蛋糕&紅豆卷等
之前係觀塘𝖳𝗁𝖾 𝖶𝖺𝗏𝖾食米走雞,見到隔離嘅𝗠𝗶𝗻𝗶 𝗙𝗿𝗶𝗱𝗮𝘆都好多人食,一直都想搵機會幫襯下。適逢朋友話想食西餐,我地就揀咗𝗠𝗶𝗻𝗶 𝗙𝗿𝗶𝗱𝗮𝘆,環境舒適,仲要啱啱轉咗新𝗆𝖾𝗇𝗎,推出多款𝖥𝗎𝗌𝗂𝗈𝗇菜式,一次過就食到多國風味🌏 𝗕𝘂𝗯𝘂推介🔥👍 香草燒雞 𝙍𝙤𝙖𝙨𝙩𝙚𝙙 𝘾𝙝𝙞𝙘𝙠𝙚𝙣經典西餐菜式,半隻燒春雞上枱🐓雞肉燒得好嫩唔油膩,而且肉量都唔少,淋上燒汁更惹味。配上薯蓉同蘆筍等配菜,令味道變得多元化又營養均衡。👍 和風煙三文魚薄餅 𝙎𝙢𝙤𝙠𝙚𝙙 𝙎𝙖𝙡𝙢𝙤𝙣 𝙋𝙞𝙯𝙯𝙖將和風融入pizza之中😍 大大個pizza上面舖滿煙三文魚、紫菜、木魚絲等,配上日式燒汁,充滿日式風味。Pizza選用薄脆批底,食多幾次都唔會滯🤩📍Mini Friday 觀塘興業街4號The Wave 3樓

𝗕𝘂𝗯𝘂推介🔥
👍 香草燒雞 𝙍𝙤𝙖𝙨𝙩𝙚𝙙 𝘾𝙝𝙞𝙘𝙠𝙚𝙣

📍Mini Friday
觀塘興業街4號The Wave 3樓
2022-11-17 114 瀏覽
原本一心諗住去試下beef wellington, 點知個餐牌轉晒,之前見果啲beef wellington, 豬手,DIY pasta 全部無晒。失望叫了大蝦牛柳,味道可以:豬扒肉質偏乾:威靈頓牛肉春卷,偏鹹:

叫了大蝦牛柳,味道可以:

豬扒肉質偏乾:

威靈頓牛肉春卷,偏鹹:

2022-11-16 160 瀏覽
MINI FRIDAY餐廳環境十分寬敞,氣氛格調也是我喜愛的,第一次的感受very comfortable。就座後服務員也很禮貌的送上菜單。我們告知第一次光臨,就請服務員推薦,於是我們便點了吉列魚柳配塔塔醬與炭烤紐西蘭頂級牛扒配黑松露燒汁兩份套餐組合。套餐組合除了主餐外還附湯與飲品,我們選擇了番茄湯與凍檸茶。紐西蘭頂級牛扒配黑松露燒汁,份量剛剛好,餐前的番茄湯很濃郁滑順,喜歡這味道。紐西蘭頂級牛肉吃起來很軟嫩肉汁橫溢,外層帶點微微焦香,與黑松露燒汁真的很搭。口中肉香汁濃真是好味道,很推薦。My friend Juno點的吉列魚柳配塔塔醬,他本人也相當滿意。外層是炸得酥脆麵衣,裏頭是扎實帶Q彈口感的新鮮魚肉,兩種口感搭配成有層次的口感,沾上塔塔醬酸酸甜甜,滋味相當有味道。用餐過程很享受也用餐愉快,喝完解口的凍檸茶,十足開心。

喝完解口的凍檸茶,十足開心。
2022-11-07
2 分鐘 (堂食)
午餐
2022-11-13 106 瀏覽
🐳點解叫做商業午餐?因為附近都係商業區和工廠區,哩間餐廳就最適合附近嘅上班族黎啦!呢度都好適合同啲客嚟食飯㗎!絕對唔會失禮啊!間餐廳裝修得又靚,環境又舒服,價錢又唔會太貴。🐳午市套餐:餐湯 主菜 飲品🐳吉列魚柳配他他醬·薯菜💰98新鮮即炸嘅吉列魚柳,大大的兩件,一切落去聽到好清脆嘅聲音,魚柳一啲雪藏味都冇,配上他他醬非常好食,另外仲有好健康嘅蔬菜添😁🐳炭烤澳洲羊架配紅酒汁·薯菜💰108兩件厚厚嘅羊架,肉質好厚實,而且仲好入味,一啲羊羶味都冇,紅酒汁嘅濃度都啱啱好,正呀!

🐳午市套餐:餐湯 主菜 飲品
🐳吉列魚柳配他他醬·薯菜💰98

🐳炭烤澳洲羊架配紅酒汁·薯菜💰108
2022-11-13 94 瀏覽
星期日觀塘晚市人流唔多餐廳好大,坐得闊落6個人叫左凱撒沙律、炸魚薯條、威靈頓牛柳、pizza,西班牙海鮮🦞飯凱撒沙律🥗正常炸魚薯條好味,炸魚外脆內滑,6個人分真係唔太夠食,但又要留肚食其他威靈頓牛柳好好味😋牛好淋身,但又唔會生,啱啱好,磨菇醬好香,酥皮都好味,有機會要再食西班牙海鮮飯好足料,有龍蝦、青口、蝦,仲有魚,一啖飯一啖肉,好好味😋甜品係送,打卡一流,火焰雪山,但食就一般,我對cream 無太大興趣食完先知mini Friday 有幾間分店,味道唔錯,會再encore
星期日觀塘晚市人流唔多
生日
  • 威靈頓牛柳
  • 西班牙海鮮飯
2022-11-11 75 瀏覽
環境還算不錯,比較開闊,但是食物就真係麻麻地,想吃牛排....結果全部牛扒都冇,得牛柳....我想講,冇理由成間餐廳甘大,五入牛扒吧...甜品又係....幾款都冇