2022-11-04 182 瀏覽
搬咗觀塘之後可以有更多飲食選擇,有一日同同事Lunch嘅時候諗住book定張枱食嘢,左掃右掃,即日預約嘅餐廳唔多,就約咗呢間,上到去,間餐廳好大,大概只有五六枱人,我點咗一個羊扒薯菜走薯,要餐湯,大概$100左右午餐價位,睇落餐牌係OK嘅,首先上餐湯,飲咗咁多年餐湯,好少飲完一啖之後就已經想放下,結果今次付出咗第一次「呢個放下」口感很豐富,不過味道強差人意。再上埋羊扒薯菜,兩件羊扒大概每件兩隻手指咁闊,一指厚(OMG!我覺得成個餐最多只值$60)雖然女仔話細食,但係直程係唔夠食我對面嗰位同事同我同一感受,食完簡直想去快餐店加個餐,簡單啲嚟講,冇下次了
)雖然女仔話細食,但係直程係唔夠食
2022-11-02 116 瀏覽
想在觀塘搵間環境靜靜地得黎,又可以拍攝的餐廳~朋友就搵到呢間,下午茶時段環境真係好清幽,好適合三五知己邊食邊傾計!我同朋友在餐廳在餐廳玩左成個下午餐廳午餐都好多選擇,沙律、飯、意粉、扒餐咩都有,包餐湯及飲料。朋友話羊架都唔錯,我地一行三人全都點羊扒羊扒羊膻味不重,怕膻的我都食到,羊架外邊煎到都好脆身,可選擇配搭飯、意粉、薯菜,我朋友低碳中,就要求換菜底都可以😁本身個羊架都好夠味,我都無沾個紅酒汁🤣🤣在觀塘想搵到坐得耐,可以傾到計的地方,呢間餐廳都不錯。
想在觀塘搵間環境靜靜地得黎,又可以拍攝的餐廳~
我同朋友在餐廳在餐廳玩左成個下午

朋友話羊架都唔錯,我地一行三人全都點羊扒

炭燒澳洲羊架

本身個羊架都好夠味,我都無沾個紅酒汁🤣🤣

在觀塘想搵到坐得耐,可以傾到計的地方,呢間餐廳都不錯。
2022-10-27
炭燒澳洲羊架
2022-11-01 143 瀏覽
💗Mini 食過好多次, 已經係晚市忠實粉絲, 今次第一次同屋企人係食semi lunch buffet, 地方大坐得舒服😚, 邊食邊吹水一流。 🥗自助食物區位置有幾款炸物, 甜品, 餐湯, 沙律菜同埋沙律配料等等, 一百幾十蚊per head 黎講非常超值抵食😁。.🐐香烤羊架配紅酒汁: 羊架有2大件, 仲要每一件嘅脂肪同埋肉質分佈均勻🤤, 每一啖咬落去都有香而不膻嘅羊肉鮮味, 如果有薄荷香草汁配埋就更加和味。🐃燒美國頂級肉眼扒: 因為有長者嘅關係,我哋點咗8成熟, 成塊扒都冇筋位,肉質嫩多肉汁, 啖啖肉😋,啱曬食肉獸。~~~~~~~~😋味道: 8.5/10📸賣相: 8/10🛋️環境:9/10💁‍♂️服務: 8/10💎性價比: 8.5/10💲人均:$150up⏪回頭率:80%~~~~~📍Mini Friday觀塘興業街4號The Wave 3樓~~~~~

~~~~~~~~
😋味道: 8.5/10
📍Mini Friday
觀塘興業街4號The Wave 3樓
~~~~~
2022-10-26 110 瀏覽
對威靈頓牛柳嘅情意結令我一早bookmark左呢間餐廳,分別喺觀塘、旺角銅鑼灣都有分店,今日去開觀塘終於有機會試吓。由APM行去觀塘The Wave分店大概5分鐘,餐廳環境非常寬敞,空間感十足,適合大夥兒用餐。入座先送上一碟薄脆小食同芝士醬,脆薄惹味,食唔停口。餐廳主打多元化西餐,有八款晚餐或DIY Pasta set,亦有沙律、Pizza、意粉及招牌菜式等;飲品有啤酒、酒精飲品、沙冰、果茶等選擇。揀咗人氣第一名嘅⭐️皇牌威靈頓($358),酥皮外層烤得堅挺金黃香脆,外層乾爽,沒有濕腍腍又夠牛油香,內裏層次分明,有大量蘑菇泥包住牛柳,牛柳鮮嫰,肉汁豐富。🍝DIY Pasta ($188 )一個價錢已經包咗沙律、餐湯及咖啡或茶,可以自選醬汁、粉同配料,加一蚊可以加配一個小甜品,揀咗蒜片欖油墨汁麵配煙鴨胸,結合辛味同香草清香,層次豐富,好惹味嘅組合。整體食物質素不錯,地方非常闊落,好適合同一班朋友嚟聚餐或者happy hour🍻

🍝DIY Pasta ($188 )

• 皇牌威靈頓牛柳
2022-10-24 74 瀏覽
🥩炭烤紐西蘭頂級牛扒。黑松露汁。升級薯條 $128 + $12🔸一間好大好好坐嘅觀塘西餐,午餐又好,晚餐又好,嚟到坐低吹吓水都好正,啱晒同事食飯,同埋約會都好好👍🏻有時午餐時間仲有半自助餐食,但係我今次去就無,淨係做正常午市套餐~食咗最貴嘅紐西蘭牛扒覺得都物超所值,外層有適量炭香味,咬落去肉汁四射,牛香十足,算係對得住個價有突~而個黑松露汁都做到好好嘅襯托效果,提升咗牛扒嘅層次😙🔸另外送嘅餐飲揀咗凍咖啡,正常水準,好好地享受咗一個鐘me time

約左個客係觀塘食lunch,佢話之前試過Mini Friday覺得唔錯,咁個客叫到,梗係拿拿聲book枱食lunch 啦🉐🉐上到黎觀塘The Wave,其實呢個商場都好有格調🚛啲𨋢成個貨櫃咁😂😂。上到3樓Mini Friday💛💛個場其實好大,觀塘黎講佢都算係一間有質素嘅西式餐廳,仲要坐得舒舒服服,真係啱晒同客嚟傾偈🗣🗣🗣或者同啲朋友上嚟食飯👯‍♂️👯👯‍♀️🍽🍽Lunch set有7個sets 任你簡,輕食可以簡salad 🥗🥗另外仲有豬扒🐷🐷雞扒🐔🐔羊架🐑🐑牛扒🥩🥩任君選擇🈴每個餐可以揀配飯🍚意粉🍝或者薯菜🥔,同埋都會跟一個湯🥣同埋一杯飲品,可以揀咖啡☕️茶🫖🍵或者汽水🧃咁我哋今次就叫左1️⃣炭烤澳洲羊架(紅酒汁)配薯菜$108同埋2️⃣炭烤紐西蘭頂級牛扒(黑松露燒汁)配意粉$128先上左2碗熱嘅粟米忌廉湯,好creamy,粟米夠甜🥰 凍奶茶係我最鍾意嘅茶味濃奶茶😍😍😍 鍾意奶味重啲嘅,就落單同侍應講聲啦😋炭烤澳洲羊架(紅酒汁)配薯菜炭烤羊架🐏一上碟已經超香,擺盤🍽相當靚,配合埋黑松露嘅薯蓉,羊架鮮嫩多汁,調味恰到好處😍😍😍😍😍 真係勁好食!🤤🤤🤤炭烤紐西蘭頂級牛扒(黑松露燒汁)配意粉牛扒🐮我地

餐湯及飲品

炭烤紐西蘭頂級牛扒(黑松露燒汁)配意粉
牛扒🐮我地叫左medium rare,四邊煎香左封住牛嘅肉汁,切落去肉色粉嫩,咬落去好重牛味,牛扒煎得夠淋又香😍😍😍意粉蒜香味濃,岩哂我口味😋😋

Weekdays 食lunch 仲免加1,超抵食🤤🤤🤤🤤
5 分鐘 (堂食)
餐湯及飲品
  • 炭烤澳洲羊架配紅酒汁
  • 炭烤紐西蘭頂級牛扒配黑松露燒汁
3K
2022-10-20 89 瀏覽
同同事做完野去附近搵下食咩,近近地去The Wave,印象中呢度有幾間餐廳都幾靚環境,可以慢慢坐。去到lift口,同事話說食Mini Friday,之前食過唔錯喎。上到餐廳,得四、五枱客,都係嘅,觀塘區過左lunch hour就好靜,店員示意我哋可以隨便揀位坐。睇下餐牌食咩先,同事話呢度之前有半自助餐,問下店員,佢話因供貨問題暫停左,無乜所謂啦,本身都諗住上黎坐下傾下偈。點左兩份午餐,午餐有餐湯同餐飲包埋。🥣是日餐湯餐湯好快就到,係紅菜頭忌廉湯,味道幾得意喎,好重紅菜頭味,幾香滑添。🐑炭烤澳洲羊架配紅酒汁自己就點左羊架餐揀配薯菜,賣相幾好睇。羊肉軟嫩,脂肪位煎得甘香,好好食。薯菜係黑松露薯蓉,又香又滑正喎。🐂炭烤紐西蘭頂級牛扒配黑松露燒汁同事就要左牛扒跟意粉,厚身大塊好吸引呀。牛扒肉嫩,切開有肉汁,咬落仲好重牛味添,勁好食,百幾蚊有靚扒食抵呀!🥤餐飲飲品要左凍檸茶走甜,茶底香又夠冰凍,正。平日午市唔使加一,仲可以坐到四點落場先走,係傾偈好地方。

點左兩份午餐,午餐有餐湯同餐飲包埋。

🥣是日餐湯

🐑炭烤澳洲羊架配紅酒汁

🐂炭烤紐西蘭頂級牛扒配黑松露燒汁

🥤餐飲
飲品要左凍檸茶走甜,茶底香又夠冰凍,正。

平日午市唔使加一,仲可以坐到四點落場先走,係傾偈好地方。
2022-10-17
2022-10-14 99 瀏覽
觀塘如果想食一間好少少既西餐,我非常推薦大家黎呢到,個場非常大,同朋友黎傾下計,食下野,非常寫意。炭烤紐西蘭頂級牛扒 配 黑松露燒汁($128)叫左七成熟,當然都係好好食,肉質好靚,加上佢既黑松露味極濃,我地叫左薯菜,亦都係極重黑松露味,非常推薦。碳烤澳洲羊架 配紅油汁 ($108)羊架解凍做得好,烤到個面好香脆,入面既羊肉汁完全鎖住,一咬就爆哂d汁出黎,而家諗起都回味無窮,好想快再食。建議大家帶朋友去食。

炭烤紐西蘭頂級牛扒 配 黑松露燒汁($128)

碳烤澳洲羊架 配紅油汁 ($108)
2022-10-13 85 瀏覽
平日黎食dinner,唔算太多人,餐廳嘅裝修係以工業風為主,座位亦寛敞舒適一黎就送上一客千島醬及薄脆,食落唔會太油膩叫咗個dinner set,🈶羅宋湯,味道唔算太酸田園沙律🥗好新鮮,仲有荔枝味爆珠配襯餐飲叫咗凍檸水,檸檬唔會苦主菜揀咗香烤美式BBQ豬肋骨$248豬肋骨肉煮得又香又夠腍,好易就可以切到骨肉分離,唔鍾意太多醬嘅朋友,可以一黎就整走部分嘅醬先食加$1就有甜品,今日係朱古力布朗尼蛋糕,味道唔會太甜,好值得一試另外叫咗個千島海鮮薄餅$198,批邊好薄好脆,面層有厚厚嘅芝士,每塊都有長長嘅拉絲,而且每塊Pizza上面都有一隻大蝦,口感彈牙

一黎就送上一客千島醬及薄脆,食落唔會太油膩
叫咗個dinner set,🈶羅宋湯,味道唔算太酸
田園沙律🥗好新鮮,仲有荔枝味爆珠配襯
餐飲叫咗凍檸水,檸檬唔會苦

主菜揀咗香烤美式BBQ豬肋骨$248

2022-10-13 94 瀏覽
原本諗住食 Semi Lunch Buffet,點知黎到先知冇左,唯有食set lunch啦😫餐廳落單先整,出餐時間比較長,如果係約朋友吹水慢慢傾就岩哂甘荀忌廉湯個餐湯算濃,仲見到有粒粒甘荀,有埋餐包就正啦香煎三文魚柳配水瓜柳忌廉汁魚柳size比較細,大塊d就好,但煎得幾香,配忌廉汁都唔錯炭烤澳洲羊架配紅酒汁羊架有兩件,有羊羶味,唔會煎得好乾,佢嘅薯菜唔係配薯條,係配黑松露薯蓉,如果佢可以多啲薯蓉就好啦咖啡同可樂正常發揮

甘荀忌廉湯
個餐湯算濃,仲見到有粒粒甘荀,有埋餐包就正啦

香煎三文魚柳配水瓜柳忌廉汁
魚柳size比較細,大塊d就好,但煎得幾香,配忌廉汁都唔錯

炭烤澳洲羊架配紅酒汁

咖啡同可樂正常發揮
2022-10-12 85 瀏覽
今日係觀塘同舊同事食飯,黎the wave擇左間西餐廳,性價比幾高,唔錯唔錯。每個lunch set都包括是日餐湯、主菜、飲品。。是日餐湯,係蕃茄湯,香濃creamy,酸酸地咁好開胃。。🥢炭烤澳洲羊架配紅酒汁 配薯菜$108羊架只可擇全熟,好彩都煎得岩岩好,唔會過熟,羊酥味較重,岩晒我!不過薯菜係薯蓉,就唔係炸薯條咁,但配菜感覺健康啲。。🥢炭烤紐西蘭頂級牛排配黑松露燒汁 配薯菜 $128牛排🥩7成熟👍🏼切開真係岩岩好,半紅色,唔會流血水,肉汁鎖著好好食,咬落好香濃牛味。。凍檸茶正常發揮,不過不失

是日餐湯,係蕃茄湯,香濃creamy,酸酸地咁好開胃。

🥢炭烤澳洲羊架配紅酒汁 配薯菜$108

🥢炭烤紐西蘭頂級牛排配黑松露燒汁 配薯菜 $128

凍檸茶正常發揮,不過不失
2022-10-07 3218 瀏覽
住係觀塘都未試過呢間幾出名既西餐廳,今次終於有機會試喇!餐廳分左兩邊,一邊係雞煲,另一邊係西餐,一中一西,真過隱😆餐廳環境微暗,座位寬敞舒適,氣氛唔錯!而且不定期會有live band 哦!- 皇牌威靈頓牛柳 💰$358原個酥皮上,好大件,非常Igable 🤩切開入面係厚厚既牛柳同埋釀入既蘑菇😋酥皮焗得非常酥脆,然後係軟熟鮮嫩既牛柳,真係冇得頂呀!😋- DIY Pasta 🍝 💰$188有得觀塘興業街4號The Wave 3樓自己發板既pasta好特別呀!😆八我揀左黑松露忌廉汁墨汁麵配大啡菇再加左半隻龍蝦🦞+ 💰$48 賣相好靚,大大隻龍蝦上面係滿滿既火炙芝士🤩龍蝦肉質彈牙👍🏻個汁黑松露味好重,而且creamy,入面混合左好多切好左既啡菇😋配埋彈牙既墨汁麵,正☺️餐跟是日朱古力味濃郁,好食!👍🏻- 蘋果雪葩 🍏 💰$78外型係真係一個蘋果🍏廚師好有心思咁將雪葩釀入蘋果之中,賣相非常吸睛!🤩蘋果味好出,甜度適中😋可以連埋蘋果肉食,口感豐富👍🏻好有心思既甜品呀🤤- Flamingo 🦩 💰$98 (Jar)混合左紅莓、菠蘿同埋檸檬汁好清新好fresh!☺️叫一Jar 同朋友仔一齊share 幾

住係觀塘都未試過呢間幾出名既西餐廳,今次終於有機會試喇!
餐廳分左兩邊,一邊係雞煲,另一邊係西餐,一中一西,真過隱😆
餐廳環境微暗,座位寬敞舒適,氣氛唔錯!
而且不定期會有live band 哦!

- 皇牌威靈頓牛柳 💰$358
原個酥皮上,好大件,非常Igable 🤩
切開入面係厚厚既牛柳同埋釀入既蘑菇😋
酥皮焗得非常酥脆,然後係軟熟鮮嫩既牛柳,真係冇得頂呀!😋

- DIY Pasta 🍝 💰$188
我揀左黑松露忌廉汁墨汁麵配大啡菇
再加左半隻龍蝦🦞+ 💰$48
賣相好靚,大大隻龍蝦上面係滿滿既火炙芝士🤩
龍蝦肉質彈牙👍🏻
配埋彈牙既墨汁麵,正☺️
餐跟是日朱古力味濃郁,好食!👍🏻
- 蘋果雪葩 🍏 💰$78
外型係真係一個蘋果🍏
廚師好有心思咁將雪葩釀入蘋果之中,賣相非常吸睛!🤩
蘋果味好出,甜度適中😋
可以連埋蘋果肉食,口感豐富👍🏻
好有心思既甜品呀🤤

- Flamingo 🦩 💰$98 (Jar)
混合左紅莓、菠蘿同埋檸檬汁
好清新好fresh!☺️
叫一Jar 同朋友仔一齊share 幾正!

非常enjoyable 既晚飯,係絕對值得回頭既餐廳!
  • 甜品
2022-10-05 123 瀏覽
我滿心期待的進去,一個待應撞了我一下,坐下後點了2個餐豬扒和牛扒結果水準完全不行,和茶餐廳一樣(更差)豆腐是又甜又......不想寫芝麻糊是水我叫了七喜他竟給我凍檸茶😭😭自助區的食物有一張枱,放了三種食物,完全不行還有我再叫一杯七喜小冰,但竟然有超多冰,如果真係想唔開來這裡吃飯也不要吃太貴,這一家餐廳水平完全不行,路過也千萬因為特價來吃,這些錢就這樣沒了,希望大家喜歡我的分享,如果繼續想看的話就subscribe 我吧!謝謝
2022-09-14
  • 七喜多冰
2022-09-30 88 瀏覽
呢間情調約會西餐廳聽骨友講唔錯,環境舒適闊落,正正岩三五知己來happy friday。Mini Friday主打西餐,有海鮮、薄餅、飯、意粉、小食,黎正餐之前會有墨西哥脆片配芝士醬,係免費任添,非常香脆。溫泉蛋忌廉蝦肉燴飯 $168:襯住熱快手撈均溫泉蛋,唔會過熱,蝦肉都好飽滿,有幾粒,呢個燴飯好creamy,飯粒軟硬適中,絕對有驚喜。香燒澳洲羊架 配 薄荷燒汁 $278:配田園沙律、是日餐湯、餐飲,仲送是日甜品 - 芝士味超濃的cheese cake。羊架份量有三大塊,肉質鮮嫩多汁,唔會燒得太過火,配上薄荷燒汁就好夾。📍Mini Friday (The Wave) (觀塘)觀塘興業街4號The Wave 3樓#MiniFriday #西餐 #酒吧餐廳 #HappyFriday #TGIF #MiniFriday #觀塘 #MiniFriday旺角 #樓上餐廳 #威靈頓牛柳 #打卡#吃貨#美食日記#香港美食#美食推薦#相機食先#hkfoodblogger#hongkongrestaurant#hkfoodshare#hkfood#hkig#igfood#hkkol#fotd#hkf

溫泉蛋忌廉蝦肉燴飯 $168:

香燒澳洲羊架 配 薄荷燒汁 $278:

📍Mini Friday (The Wave) (觀塘)
觀塘興業街4號The Wave 3樓

#MiniFriday #西餐 #酒吧餐廳 #HappyFriday #TGIF #MiniFriday #觀塘 #MiniFriday旺角 #樓上餐廳 #威靈頓牛柳 #打卡#吃貨#美食日記#香港美食#美食推薦#相機食先#hkfoodblogger#hongkongrestaurant#hkfoodshare#hkfood#hkig#igfood#hkkol#fotd#hkfoodporn#amazing#相機食先#香港#吃貨#photooftheday
2022-09-28 168 瀏覽
同男朋友一人叫左一個dinner set,分別係燒春雞同牛肋條,前菜有沙律同湯,最後加$1有個麻雀咁上下大既cheese caske。重點講下main course,個燒春雞切果陣都幾多水份,但唔係肉汁,懷疑係擺落熱水先烚熟再焗/燒,食落鞋口,冇乜雞味,醃料既味都好淡。(抱歉去到差唔多食完先影,俾大家望下攤水)到個牛肋條,真係少d牙力都唔得,舊舊肉都有筋,最後我只係食到半碟,好浪費,但我盡左力了。味道方面都好一般,唔係好食,但又未到難食。兩碟既配菜都係一樣,賣相唔吸引,蔬菜都係白烚,特別個薯蓉,直頭覺得難食,Jolibee果個薯蓉仲好味。總結就係好失望,完全唔值呢個價位,唔會再黎第二次了。

燒春雞

牛肋條

總結就係好失望,完全唔值呢個價位,唔會再黎第二次了。
2022-09-28