2018-04-14 108 瀏覽
我想吐槽的是,他家服务特别差,每次等很久,很多时候明明有位都不给你入,服务生看到当没见到。工作日下午一点多都要排队,假期更是排到死。主打喇沙,海南鸡,食物味道一般,喇沙偏咸了,海南鸡还没有隔壁泰国菜那家好吃。奶茶,咖啡跟新加坡本地的不一样,很淡,因为青衣城少新加坡马拉西亚菜,所以多人排。 还有,入座后点餐,买单都找人找半天,人手明显不足 这种服务态度怎么生存啊!新鲜感过后,不担心被食客抛弃吗?还是觉得赚一把先啊!
2018-04-13 141 瀏覽
知道青衣城二期新開MEE……後,男朋友專登約我過黎食午餐。呢間店好Full,經常座無虛席,所以我們特別約早d,12點到,但都要等15分鐘先有位,都唔算等好耐。一埋位即刻叫左個波士頓龍蝦喇沙先,因為每日限量供應80份,好驚冇得食另叫左份SET LUNCH - 海鮮喇沙,包前菜、飲品同甜品,好抵食!!!麵底有得揀米粉、油麵或兩溝。我地就揀左兩溝,一次滿足2個願意。之後仲叫左馬拉盞炒秋葵,覺得幾特別,一般餐廳比較少有的。秋葵最怕就太老會起渣,好難咬,而呢度ge秋葵就好鮮嫩,又炒得夠鑊氣,好香好入味,食落冇滑溜溜ge感覺,本身香甜加埋惹味馬拉盞醬,簡直係絕配,超鍾意龍蝦喇沙好大碗,用上原隻波士頓龍蝦,已經夠晒排場!湯底椰奶味剛剛好,唔會太濃味,龍蝦肉鮮甜爽口,啖啖肉,配埋米粉油麵,雙重口感。SET LUNCH - 海鮮喇沙好足料,有蝦、魷魚、蜆、蟹柳,全部都好新鮮,特別係魷魚,一D都唔UN。另外跟餐GE前菜、飲品同甜品都有驚喜,份量好足,唔會HEA! 滿足

午餐
2018-04-10 132 瀏覽
🔼印尼炒飯午巿套餐 $76🔼檳城炒貴刁午巿套餐 $76 🔼蟹肉炒飯下午茶餐 $68🔼馬來海鮮炒粉絲下午茶餐 $64🔼凍檸檬茶 (套餐附送) 🔼凍泰式奶茶 (套餐附送) 🔼熱馬來特色手拉茶 $6 (套餐加配價) ✔以上午巿套餐附是日餐湯、飲品及甜品✔以上下午茶套餐附有飲品這間餐廳是我在青衣城的最愛。每次去都會嘗試不同的茶式,而每次都是滿足而回!價錢也很實惠,午巿套餐都附有是日餐湯、飲品及甜品,份量多得自己一個都未必吃得完,認真抵食夾大份!另有部分套餐如喇沙則沒有附送餐湯的。印尼炒飯和蟹肉炒飯很香濃入味,雖然飯炒得有點濕,但味道恰到好處。而炒貴刁是我每次都會order 的,賣相吸引而且口感一流!配料豐富配上香濃醬油,十分香口惹味,令人一試難忘。馬來海鮮炒粉絲裡的海鮮為大蝦和魷魚,粉絲炒得一點也不油膩,但可以再更入味。甜品為椰汁千層糕,很濃的椰汁味且質感十分煙韌加上外觀很有心思像玫瑰花,為整個餐點再添分!這杯凍檸檬茶也特別好喝。它的茶味與其他餐廳的有點不一樣,不像以紅茶葉沖調,反而像以普洱茶葉沖調的。比起泰式奶茶,更愛馬來特色手拉茶。前者像港式奶茶般,後者茶香味濃,帶些馬拉風味,很有驚喜。
🔼印尼炒飯午巿套餐 $76
🔼檳城炒貴刁午巿套餐 $76
🔼蟹肉炒飯下午茶餐 $68
🔼馬來海鮮炒粉絲下午茶餐 $64
🔼凍檸檬茶 (套餐附送)
🔼凍泰式奶茶 (套餐附送)
🔼熱馬來特色手拉茶 $6 (套餐加配價)
✔以上午巿套餐附是日餐湯、飲品及甜品
✔以上下午茶套餐附有飲品

2018-04-04
5 分鐘 (堂食)
2018-04-07 88 瀏覽
已經吃過幾次了,次次來都也等的。開張好一段日子又好生意,但依然有送$10券和送手抓餅券我很喜歡吃手抓餅,甜甜地,煙韌又脆皮1燒豬頸肉撈檬,我只喜歡吃豬頸肉,份量多,好味多汁。可惜只配檬粉囉,酸又冷吃。如果可以配飯或其他就更好。2海南雞飯或喇沙喇沙好好味啊,別看表明一層油,但不辣的,湯的各方味道都比較適中。裡面有面和粉,豆卜,有了這湯精華,讓食材更加好味雞就反而一般的。這裡的套餐呢,沙律和甜品是會更換的,都幾好味的,絕不是一般貨色。

我很喜歡吃手抓餅,甜甜地,煙韌又脆皮

2海南雞飯或喇沙
雞就反而一般的。
2018-04-05 205 瀏覽
食物選擇好多,眼花撩亂!<凍馬來特色手拉茶,$28>呢個馬來特色手拉茶奶味同茶味配合得好好,奶味香濃,但又唔會太膩,唔會有苦澀既茶味。<Cool爆鮮芒果冰冰,$38>超級大杯既芒果沙沙,入面都有幾多芒果蓉,都幾抵飲。<Mee喇沙 - 大蝦, 蜆肉, 蟹柳,魚蛋, 豆卜, 雞絲, 雞蛋,$84>好足料既喇沙,大蝦好食幾新鮮,其他都普普通通。<馬拉盞炒通菜,$64>通菜都好鮮嫰,配埋個馬拉盞好滋味,不過略嫌鹹左少少。<炭燒豬頸肉,$78>炭燒豬頸肉勁好食,豬頸肉燒得好香,邊邊有少少脆,啲肉好嫰滑,再加上特製醬汁,勁惹味,勁好食。<香芒椰汁糯米飯,$48>個糯米飯好似壽司咁,芒果好鮮甜,一啲都唔酸。個糯米飯就覺得腍左少少,但係勝在好煙韌,加埋個椰汁好好食。
食物選擇好多,眼花撩亂!

凍馬來特色手拉茶
<凍馬來特色手拉茶,$28>

Cool爆鮮芒果冰冰
<Cool爆鮮芒果冰冰,$38>
超級大杯既芒果沙沙,入面都有幾多芒果蓉,都幾抵飲。

好足料既喇沙,大蝦好食幾新鮮,其他都普普通通。

馬拉盞炒通菜
<馬拉盞炒通菜,$64>
通菜都好鮮嫰,配埋個馬拉盞好滋味,不過略嫌鹹左少少。

炭燒豬頸肉
<炭燒豬頸肉,$78>

<香芒椰汁糯米飯,$48>
2018-03-29
30 分鐘 (堂食)
凍馬來特色手拉茶
Cool爆鮮芒果冰冰
馬拉盞炒通菜
炭燒豬頸肉
2018-04-04 121 瀏覽
第二次去青衣城二期揾食,講真第一次經驗吸引唔到我專登再行入嚟,今次都係俾多次機會大家,下午五點二十幾分,揀左呢間Mee,入左去坐底無耐,就截止入客半小時,好彩中嘅幸運係仲有午市套餐叫,樣樣都吸引,份份都想食,平均七十幾蚊就有一份,我最終揀左咖喱牛腩,可配白飯或油鬆餅,原本叫油鬆餅,但印度裔師父原來4:00-6:00落場,唯有要白飯;成盤套餐好豐富,柚子大蝦沙律都有,好多柚子肉,例湯係冬瓜湯,無加味精,有回家開飯嘅感覺,主角咖喱牛腩,好香濃,多牛筋及牛腩,只係咖喱牛腩嘅薯仔比較硬,好似啱啱落咁,及甜品唔夠軟熟,整體我俾八十分
2018-04-04 95 瀏覽
今日又約左朋友去青衣城買野,咁除咗買嘢之餘,梗係要食飯先啦,今次特意去二期嗰邊,試吓新開的餐廳,這間叫[ Mee...lemongrass ]食泰國及馬來西亞菜餐廳內裏位置不小,這時已兩點多,但仍擠滿了客人這次在這叫了一個叫(正宗星加坡蝦湯麵),麵質唔錯,有彈牙的感覺,內裏有數隻原隻蝦,雖不是新鮮蝦大蝦,但沒有雪藏的感覺,還帶有點點爽口 這個套餐除了一碗麵以外,還有一碟小小的前菜和小巧甜品雖然只是中午套餐,但也提供多款給客人選擇,價錢也可算合理

餐廳內裏位置不小,這時已兩點多,但仍擠滿了客人
正宗星加坡蝦湯麵
這個套餐除了一碗麵以外,還有一碟小小的前菜和小巧甜品
鹹檸七

雖然只是中午套餐,但也提供多款給客人選擇,價錢也可算合理
正宗星加坡蝦湯麵
鹹檸七
2018-04-03 110 瀏覽
喺青衣城揾地方食early dinner,是旦入左呢間東南亞餐廳,點知一坐低就聽到侍應同想入嚟食嘢嘅人講五點半至六點落場。叫左個$76嘅餐,有湯丶沙律丶檳城炒貴刁丶甜點同埋餐飲,冬瓜湯火喉十足,冇乜味精味道,柚子蝦沙律份量少少,入口感覺清新,檳城炒貴刁睇落去好似好多油同埋重口味,但係食入口完全唔係呢回事,冇乜油淋淋嘅感覺,相反,好似用左馬拉盞嚟炒,所以只有惹味可口同埋少少辣,另外加左$8要杯馬拉拉茶,大大杯,因為冇落煉奶,所以都幾好飲。
2018-04-03 83 瀏覽
青衣城2期終於開張, 連帶增加約7、8家新食肆, 青衣人以後又多幾個開飯選擇了。 綜觀全場, 以Mee…Lemongrass的定價最為親民, 新張期還有不少推廣優惠, 難怪每到飯點總是出現排隊人潮。 透明米紙卷著的軟殼蟹米紙卷光透誘人, 沾上特製醋汁吃清新又酸甜, 非常開胃。 緬甸咖哩對不能吃辣的我來說辣度算高, 屬於辣中帶香的類型, 加一點拌飯吃一流。 為著咖哩追加了一客油蔥餅, 6件厚身油蔥餅分量不少, 蔥花夾在餅中,既有蔥香又有油香, 沾上咖哩吃正好將辣味中和一下~ 馬來海鮮炒粉絲堆得高高的, 粗身粉絲入口有泰式特有的輕微甜味, 口感彈牙, 配料有魷魚、蝦、蛋、香菜等, 頗為豐富。 招牌無骨海南雞飯像套餐一般, 有熱湯、飯、無骨海南雞加上菜, 海南雞肉質尚算嫩滑, 無骨吃得方便, 還有泰式腌蘿蔔作伴菜, 酸酸的清爽又提味。 盛在「拖鞋」裡的香芒椰汁糯米飯, 壽司造形賣相有趣, 吃的時候就像吃壽司沾鼓油般沾上椰汁吃, 玩味十足。 一家4口晚餐每人一百元左右, 以青衣城來說價錢相當實惠, 排隊也值得呢!
青衣城2期終於開張,
連帶增加約7、8家新食肆,
青衣人以後又多幾個開飯選擇了。

綜觀全場,
以Mee…Lemongrass的定價最為親民,
新張期還有不少推廣優惠,
難怪每到飯點總是出現排隊人潮。

透明米紙卷著的軟殼蟹米紙卷光透誘人,
沾上特製醋汁吃清新又酸甜,
非常開胃。

緬甸咖哩對不能吃辣的我來說辣度算高,
屬於辣中帶香的類型,
加一點拌飯吃一流。

為著咖哩追加了一客油蔥餅,
6件厚身油蔥餅分量不少,
蔥花夾在餅中,既有蔥香又有油香,
沾上咖哩吃正好將辣味中和一下~

馬來海鮮炒粉絲堆得高高的,
粗身粉絲入口有泰式特有的輕微甜味,
口感彈牙,
配料有魷魚、蝦、蛋、香菜等,
頗為豐富。

招牌無骨海南雞飯像套餐一般,
有熱湯、飯、無骨海南雞加上菜,
海南雞肉質尚算嫩滑,
無骨吃得方便,
還有泰式腌蘿蔔作伴菜,
酸酸的清爽又提味。

盛在「拖鞋」裡的香芒椰汁糯米飯,
壽司造形賣相有趣,
吃的時候就像吃壽司沾鼓油般沾上椰汁吃,
玩味十足。

一家4口晚餐每人一百元左右,
以青衣城來說價錢相當實惠,
排隊也值得呢!
2018-03-08
  • 緬甸咖哩
  • 油蔥餅
  • 馬來海鮮炒粉絲
  • 招牌無骨海南雞飯
  • 香芒椰汁糯米飯
2018-04-01 153 瀏覽
一向對東南亞美食情有獨鍾,冬陰公、喇沙惹味吸引,唔少香港人都愛吃~~ 最近見到青衣城開左Mee,店裡有馬來西亞師傅坐陣,保證地道菜式原汁原味,又點可以錯過~晚市和假日MEE都沒有套餐,但仍然有長長人龍排隊等食~菜色種類有很多不錯的選擇!軟殼蟹米紙卷 薄薄的米紙包裹著香脆的軟殼蟹,屬於對比層次的口感馬來海鮮炒粉絲粉絲軟滑,配料新鮮;有時候吃馬來菜,為的只是那伴碟點綴的印尼蝦片~ 薯仔薄餅意想不到的薄餅,由鎮店的馬來師傅即時炮製,可以從店裡看到他搓麵餅,弄薄餅的製作過程,沒想過薯仔是薄餅的夾心,(以為是混在麵粉中),大家一定要試啊~油蔥餅跟薯仔薄餅一樣,蔥花是在薄餅的夾心,惹味香口小食!緬甸咖哩 薄餅少不了咖哩的拼搭,咖哩椰香味不算重,反而偏辣一點,用來蘸點薄餅同吃,口感一流!招牌無骨海南雞飯來到海南雞飯專門店當然要一試海南雞飯啦~專門店果然是專門店,無骨啖啖鮮嫩雞肉,雞皮只有薄薄的油脂;估不到一份的海南雞除了雞、飯和湯,還有油菜附上,感覺完美!地道串燒 (牛、雞)要把燒烤的肉汁味道帶出,一向覺得串燒的精萃在於醬汁馬拉盞通菜超香濃的馬拉盞,馬來人的口味和油份都會偏重一點,偶爾也要吃得邪惡一

晚市和假日MEE都沒有套餐,但仍然有長長人龍排隊等食~

菜色種類有很多不錯的選擇!
軟殼蟹米紙卷
薄薄的米紙包裹著香脆的軟殼蟹,屬於對比層次的口感

油蔥餅

跟薯仔薄餅一樣,蔥花是在薄餅的夾心,惹味香口小食!

地道串燒 (牛、雞)

要把燒烤的肉汁味道帶出,一向覺得串燒的精萃在於醬汁

馬拉盞通菜

馬拉盞通菜
超香濃的馬拉盞,馬來人的口味和油份都會偏重一點,偶爾也要吃得邪惡一點囉~

香芒椰汁糯米飯

個人最愛,充滿夏日風情的賣相,用香芒椰汁糯米飯排在「拖鞋」之上,最後的甜品充滿渡假風呢~
糯米飯煙韌有啃勁,芒果鮮甜當做,要是黑白糯米雙併會更滿足!
題外話/補充資料: 座位空間很少,亦沒有提供嬰兒座位,千萬必帶嬰兒車或大件行李/背包入座
2018-03-12
2018-04-01 82 瀏覽
因为去比较晚招牌菜龙虾叻沙已经没有了就点了这个小的,首先颜色比其他外面的叻沙颜色要深色一些闻上去椰汁味浓,汤头很香不会有一股辣油味道整体叻沙汤头味道有辣中带甜比较香面条他是有两种面混在一起有惊喜哦有米粉和粗一点的面两种一直很想试试这个沙冰,他的冰有两种混在一起最开始吃的时候是比较很幼细的冰然后加上芒果的酸甜超棒吃到一半的时候慢慢就有粗粒大颗的冰出现比较有咬口这个值得推荐比一般的椰汁糕要小一点但是里面的内馅居然有玉米和马蹄还有西米整个口感很Q弹入口第一感觉椰汁味很浓然后咬到玉米和马蹄之后会有惊喜泰国花生比本地花生香口很多饼皮酥脆入口的花生想起立马席卷整个口腔不会觉得很油
小海鲜叻沙

泰国芒果沙冰
椰汁玉米马蹄糕
花生薄饼
2018-03-31 85 瀏覽
青衣城新開咗二期,仲新開咗間UA,今日同老婆就去睇咗場早場,完場後就去食晏喇。二期依到都有好幾間食肆,行咗個圈之後,就發覺最多人等既係依間mee。咁就決定食依間啦,其實大家都係等佢11點開門,我地揀咗A餐L1同L2,想試下佢既喇沙係點。先講佢個無骨海南雞,食落其實認真麻麻,無咩雞味同質地偏鞋。喇沙個湯都ok,有少少偏甜同得少少辣,我諗係想啱返香港人口味,麵係米粉同油油麵兩溝,一半一半比例,口感唔錯,佢個餐係包前菜同甜品,不過依兩樣野有等於無,因為個質素係你唔會想食既。最後仲有杯凍咖啡,依個反而唔錯,雖然係東南亞口味偏甜,但佢香濃得黎仲大杯到我飲唔哂。

海南雞喇沙
Mee喇沙

海南雞喇沙
Mee喇沙
2018-03-31 2157 瀏覽
天氣忽冷忽熱搞到鼻塞塞,地鐵逐年加價嬲到眼濕濕,睇晤到子華神,又搶唔到五月天,灰到爆燈?晤緊要哦,晤好唔開心啦,現在只要早少少來青衣城2期新開既Mee...lemongrass就可以半價食到每日限量波士頓龍蝦喇沙啦,咁樣系咪都算系美好的一天呢岩岩同朋友order左今日最後一份波士頓龍蝦喇沙,心中狂喜估唔到佢咁足料!真系完整一隻龍蝦來架!賣相十分霸氣喇沙湯不算太辣,鴛鴦面,油面同米線,份量好滿足!重點在隻龍蝦度,有大大龍蝦鉗同龍蝦膏!連龍蝦鉗都大啖大啖肉!肉質也都比想像中質素高,雖然冇新鮮龍蝦鮮甜,但至少肉質唔柴,啖啖好肉頭,脹波波波,夠實正!嘆杯野飲先,見到隔離枱點左杯芒果冰沙勁大杯,我地都頂晤住誘惑,order左杯泰國豆奶紅豆冰,好得意的外型,大大杯,見到都開心 。大食既我地order左兩款小食,蝦餅同串燒。真系估唔到樣樣都可以咁好味,水准系極穩定同埋可以信任,相信之後再來仲會試更多既野。蝦餅彈牙飽滿,串燒燒得好香口,尢其系牛,我戒左好耐牛,都為左佢破左戒,認真講,真的非常好味!配上沙爹醬,YOHO~~ 我對串燒愛愛愛不完⋯⋯有埋土司塊食添,店家都算有心思印尼炒飯:同其他同類餐廳的印

岩岩同朋友order左今日最後一份波士頓龍蝦喇沙,心中狂喜

波士頓龍蝦喇沙

估唔到佢咁足料!真系完整一隻龍蝦來架!
賣相十分霸氣

泰國豆奶紅豆冰

炸蝦餅
地道串燒

配上沙爹醬,YOHO~~
我對串燒愛愛愛不完⋯⋯

有埋土司塊食添,店家都算有心思

印尼炒飯

印尼炒飯:同其他同類餐廳的印尼炒飯相比,不過不失,仲略高一籌添。
油鬆餅

令人驚喜既系,連油酥餅都可以咁好味,咁鬆軟,新鮮滾熱辣,不油不膩,酥皮恰到好處!
三個人的狂歡,三個人的食量,估下我地仲點左咩?
哈哈,系香脆鱸魚配青芒果秘制醬汁

雖然鱸魚被青芒果沙律堆到就黎見唔到,但依然不減鱸魚魅力,肉質仍鮮甜,份量食飽飽,同青芒果好夾,好掂吖

香脆鱸魚配青芒果秘制醬汁

三個大胃王,點會少左甜品,我地點左椰汁千層糕,外形系朵花花樣,咬開一啖,好香,好Q,岩晒我地呢d大細路。
椰汁千層糕

好多選擇,呢間餐廳絕對是青衣飯堂,下次再來食!

2018-03-28
香脆鱸魚配青芒果秘制醬汁
椰汁千層糕
  • 香脆鱸魚配青芒果秘制醬
2018-03-21 2917 瀏覽
今日約咗朋友去青衣城行街,路過呢間餐廳見好多人等位,門外又寫著有限量特價龍蝦優惠,我都唔執輸 ,一於等埋一份,結果等咗大約二十分鐘,就有位入內吃午餐。可能新開張,餐廳裝修簇新又光猛。門外擺放新開張和限量龍蝦優惠,價格十分吸引。午市套餐有很多選擇, 豐儉由人,套餐包括餐湯、沙律、主食和咖啡或茶。朋友要了一客馬來海鮮炒粉絲套餐,我當然要吃限量供應的原隻龍蝦喇沙啦。套餐嘅沙律係木瓜沙律,酸酸甜甜,好開胃。 海鮮粉絲炒得乾身,有大蝦和魷魚,很惹味。而餐湯是蓮藕豬肉湯,如果可以改為酸辣湯就更加搭配了。套餐附送斑蘭椰汁蛋糕, 雖然小小一件,但斑蘭味清香,甜度恰到好處,抵讚!泰式奶茶茶味清香,與港式奶茶有少少分別, 別有 一番風味。龍蝦喇沙大大碗,用上原隻波士頓龍蝦,龍蝦肉新鮮爽甜,喇沙湯底濃郁, 呈橙黃色,帶椰奶香味和咖喱辣味。麵底選用油麵,吸滿濃濃喇沙精華,惹味又彈牙。意猶未盡,再加個芒果薄餅。傳統印度薄餅加上粒粒芒果肉,少少甜,很特別 。米紙卷的蝦仁很彈牙,配上特製的醬汁,酸酸甜甜,清新又開胃。提提你,原隻波士頓龍蝦喇沙是限量供應的, 每天限售60份,想食就要早啲嚟喇!

可能新開張,餐廳裝修簇新又光猛。

門外擺放新開張和限量龍蝦優惠,價格十分吸引。

馬來海鮮炒粉絲

泰式奶茶茶味清香,與港式奶茶有少少分別, 別有 一番風味。
泰式凍奶茶

原隻波士頓龍蝦喇沙

芒果薄餅

米紙卷的蝦仁很彈牙,配上特製的醬汁,酸酸甜甜,清新又開胃。
香葉蝦仁米紙卷

珍多椰汁冰

泰式凍奶茶
原隻波士頓龍蝦喇沙
芒果薄餅
香葉蝦仁米紙卷
珍多椰汁冰
2018-03-20 171 瀏覽
上星期在旺角吃了碗令我失望的港式喇沙,今晚決定去尋覓一碗好吃Laksa。來到了位於青衣城的Mee...Lemongrass,這是一間馬來喇沙和海南雞飯專門店,餐廳裝修光鮮明亮,座位舒適,還設半開放式的座位七點已有很多客人在門外排隊,幸好等了一會兒便可安排入座~ 餐牌七彩繽紛,花多眼亂,食物選擇很多啊喇沙是我必點項目,另外order了大蝦炒金邊粉,同埋清炒雜菜🥗🥕Mee喇沙賣相吸引🍜非常足料,內裡有魷魚、蜆肉、鮮蝦、魚蛋、豆卜、蟹柳同半隻雞蛋等等。湯底濃稠度和辣度都適中,富椰汁香。蜆肉鮮甜,鮮蝦厚肉爽彈,麵條是由油麵和米粉組成,能掛湯,是一碗令我喜出望外的喇沙炒金邊粉也是水準之作,金邊粉乾身不油膩,濕潤度適中,酸酸甜甜很開胃,味道有點兒像西炒飯,香濃味美清炒雜菜夠鑊氣,很香口,帶蒜蓉香,七彩繽紛的雜菜包括有秋葵、西蘭花、芥蘭、紅蘿白、鮮冬菇等等,是一道健康的炒雜菜泰式奶茶水準正常,重奶味在青衣城附近的朋友可以來試試這家餐廳囉

泰式奶茶水準正常,重奶味

在青衣城附近的朋友可以來試試這家餐廳囉