2021-11-21 63 瀏覽
Med Chef開喺尖沙咀樓上鋪,係一間以CBD為主題既fusion菜餐廳。一入到去見到個裝潢已經好型格,有霓虹燈同半開放式廚房,而且啲座位亦都好闊落好舒服。今次我同朋友懶懶地,我哋就直接叫咗個set dinner😋咩都唔使諗,又有齊我哋想試嘅威靈頓三文魚同埋pasta。首先頭盤就上咗龍蝦湯,同埋沙律。龍蝦湯色澤橙紅,每一啖都係濃郁龍蝦精華,口感豐富而且無油膩感。加埋新鮮嘅沙律菜食,就好開胃。之後就上左帶子蟹肉牛油果他他配薑油黑醋汁👍🏻,我被墨西哥牛油果醬吸引住,面層用蟹肉、帶子攪拌而成,鮮甜好味啖啖肉;配埋薑油黑醋汁夠哂開胃;略嫌麵包有少少銀,咬唔開🥲但整體他他好好食主菜我地揀左威靈頓三文魚同日式芥末忌廉香煎廣島蠔闊條麵 。廣島蠔煎出好香口,飽滿又新鮮。闊條麵再配埋Creamy.奶油又煙韌度,相當好食。威靈頓三文魚配秘魯黃椒醬,呢個威靈頓三文魚令我最深刻嘅一道菜。酥皮相當鬆脆,三文魚咬落口感非常嫩滑,仲保留到魚肉汁我會話呢個都係必點菜式之一。😋😋👍🏻最後想問今晚嘅是日甜品,就真係識得又飽又滿意😊👍🏻

首先頭盤就上咗龍蝦湯,同埋沙律。

我會話呢個都係必點菜式之一。😋😋👍🏻

最後想問今晚嘅是日甜品,就真係識得又飽又滿意😊👍🏻
  • 威靈頓三文魚配秘魯黃椒醬
  • 日式芥末忌廉香煎廣島蠔闊條麵
2021-11-16 59 瀏覽
員工會一帶位就當住壽星問洗唔洗準備驚喜甜品寫字個啲,知道ruin左仲當面笑住話通常生日果個都唔會早到,而我一早訂座remark左甜品寫字。我人生第一次遇見咁嘅情況。但野食係好味既,所以都比4-5星,帶朋友食生日飯既就要小心呢個驚喜。油就唔知有冇用,總之好食就得,我都公平既,每個course都係滿意既
慶祝紀念
生日
2021-11-11 43 瀏覽
今日出開尖沙咀,又去「med chef」試新野😝☺ 入到去侍應招呼我哋喺一張好舒服嘅檯度坐,我哋點好菜後好快就有得食啦😙😆首先叫咗個「帶子蟹肉牛油果他他配薑油黑醋汁」,嚟到已經賣相好吸引,然後食落口更加無得彈,帶子同蟹肉份量都好多,而啲牛油果質感好creamy好特別😘😆配合埋黑醋汁有啲油油地同酸酸地,口感一流😚🤩搽滿整塊多士送入口,又飽肚又有海鮮嘅香甜😊🤑然後叫咗個「薩他羊架配楓香乳酪醬伴蘋果肉桂藜麥沙律」,有四塊大羊架啖啖肉,配以乳酪醬口味非常特別🥰🤪另外仲有啲蘋果,肉桂同藜麥撈埋嘅沙律伴碟,令呢味菜有好多種層次,好好味😚😊食到有啲飽飽地,就叫咗個「牛油甜蕃薯蓉配甜奶法式多士」做甜品,嚟到只見份量十足,蕃薯蓉質感一流,又有牛油香味,法式多士嘅餅底脆脆地,簡直係一流配合!食完都真係好飽啦!🤤🤤 當然唔可以唔介紹杯飲品「熱情果柚子伯爵茶梳打」,食咁多好嘢,有返一杯又解渴,又開胃嘅梳打飲品就一流啦!呢杯飲品甜甜地,賣相又一流,好抵飲!🤪😘

今日出開尖沙咀,又去「med chef」試新野😝☺

2021-11-08 86 瀏覽
成個體驗好差! 真心好失望 唔好去!!!第一,當日係我生日,我book嘅時候講到明係慶祝,想坐窗邊位,上到無窗邊位心知奶野。第二,我問佢地我book果陣講想坐窗位,佢地覆我係宜D位要睇當日情況。OK我明嘅,但你地唔係應該打電話提一提我宜D唔可以conform? 心諗都算la。第三,宜個真係嬲嬲地,佢地比左張歪咗嘅枱我。心諗咩事牙!!!同佢哋講,佢哋只叫我坐第二個位,但唔幫我哋整返好張枱… 我都算la,心諗如果佢哋食係好食我都原諒佢。第四,佢哋啲嘢食真心麻麻地,嗌咗三樣嘢食番兩杯酒一共五樣嘢,係得一樣嘢好食。其他一唔係個味好奇怪,一唔係就好咸。而大麻二酚對我完全冇感覺……(我個人問題)第五,我都已經唔想講落去。叫佢哋收碗碟完全唔收,原本張枱已經細,五樣嘢根本擺唔落,一開始食完叫佢哋收走,食到食完走人都未收到……唉!總括嚟講,又唔好食,又貴,體驗又差。
成個體驗好差! 真心好失望 唔好去!!!

唉!總括嚟講,又唔好食,又貴,體驗又差。
2021-09-18
慶祝紀念
生日
  • 帶子蟹肉牛油果他他配薑油黑醋汁
2021-11-02 68 瀏覽
朋友介紹呢間以大麻二酚CBD為主題既Med Chef,一開始聽到有少少驚😨咩黎㗎?會晤會上癮或者咩後遺症㗎?上網睇完發現係我孤陋寡聞,服用CBD可以令到身體放鬆,減輕焦慮感,但完全唔會上癮,最近全球都好流行🙈作為壓力大既香港人真係好啱試下餐廳以藍色光配霓虹燈為主題,感覺有少少迷幻😂全部菜都會添加CBD,如果唔食可以落單時提出。我特登黎試當然全部都要啦🌟帶子蟹肉牛油果他他配薑油黑醋汁$128作為開胃菜好合格,帶子同蟹肉非常鮮甜,加上清新牛油果醬同薑油黑醋,十分開胃🌟威靈頓三文魚配秘魯黃椒醬$198酥皮相當鬆脆,切開入面係嫩滑既三文魚,配上黃椒醬非常惹味~🌟日式芥末忌廉香煎廣島蠔闊條麵$168芥末微微既刺激感同醇厚既忌廉真係perfect match!食落口感冇咁膩之外仲頗新奇。香煎廣島蠔大大隻,超肥美🌟蜜桃乳酪奶昔$58口感綿密順滑,上面既cream好正食完之後個人有少少頭暈同興奮,同行友人就覺得好眼訓,感覺好得意😌

🌟帶子蟹肉牛油果他他配薑油黑醋汁$128

🌟威靈頓三文魚配秘魯黃椒醬$198
酥皮相當鬆脆,切開入面係嫩滑既三文魚,配上黃椒醬非常惹味~

🌟日式芥末忌廉香煎廣島蠔闊條麵$168

🌟蜜桃乳酪奶昔$58
口感綿密順滑,上面既cream好正

上網見到依間med chef 啲野食同飲品都会加cbd,近排好似好多人討論梗cbd係咩黎甘,雖然我都唔係好知係咩黎但係餐廳有得食,話知距,試下又唔會大肚既即刻同高太去試下新野,睇下食完会唔会暈暈地甘先得墊台既餐紙会有介紹咩係cbd,都係講下點樣好訓啲,減下壓甘啦不過餐廳坐位其實唔太多,編排得有小小迫,我同高太見吧枱無人,就問侍應哥哥轉左坐吧檯沙律幾fresh, 不過食唔到cbd係咩味雞奕炸得幾香脆,幾好食不過餐牌選擇真係比較少唔係好多野食揀最後我同高太都係飲距地啲,cbd啤酒飲飽左
但係餐廳有得食,話知距,試下又唔會大肚既
即刻同高太去試下新野,睇下食完会唔会暈暈地甘先得

沙律幾fresh, 不過食唔到cbd係咩味

雞奕炸得幾香脆,幾好食

不過餐牌選擇真係比較少
唔係好多野食揀
最後我同高太都係飲距地啲,cbd啤酒飲飽左

2021-10-29 59 瀏覽
呢間餐廳嘅特點之一就係會用CBD (大麻二酚) 入饌,大麻主要成份有CBD同THC,THC會令人迷幻,但CBD係令人放鬆嘅成份,可以幫助止痛、紓緩壓力同埋失眠😴餐牌大部份食品都會加入微量嘅CBD,如果唔需要嘅都可以落單嘅時候同店員講😌板燒西班牙八爪魚海鮮炒長米飯配秘製醬油汁 $268雖然有藥用成效,但係完全唔會聞到任何大麻嘅味道,當然食落就更加唔會影響原本食物嘅味道啦,好似呢個海鮮炒飯咁都係非常足料,表面舖滿唔同嘅海鮮,八爪魚肉質爽脆,加上鐵板令成道菜keep住個溫度,秘製醬汁都夠晒惹味😆炸蝦餅配水牛城雞翼 $128水牛城雞翼其實有好多種做法,可以話係各有各嘅賣點,呢一款就主打脆皮,點埋辣醬食真係好惹味😋,而炸蝦餅口感都好好,外皮金黃酥脆,蝦肉爽口彈牙😙叫咗幾杯飲品,甜度都調較得啱啱好,味道清新☺️蜜桃乳酪沙冰 $58士多啤梨乳酪沙冰 $58熱帶雨林 $35

板燒西班牙八爪魚海鮮炒長米飯配秘製醬油汁 $268

炸蝦餅配水牛城雞翼 $128

叫咗幾杯飲品,甜度都調較得啱啱好,味道清新☺️

蜜桃乳酪沙冰 $58
士多啤梨乳酪沙冰 $58

熱帶雨林 $35
2021-10-28 65 瀏覽
朋友介紹,第一次黎到Med Chef ,呢間餐廳主打食物配上CBD, 增廣見聞後先知CBD 係合法有大麻成份既提取物,效用係放鬆心情。如果唔想落可以落單時講聲,我地就當然有加。叫左芒果莎莎吉列虎蝦墨西哥薄餅$98薄餅口感唔錯,莎莎醬好惹味,蝦大大隻連殼炸非常香口。炸蝦餅配水牛城雞翼$128蝦餅同雞翼都係即叫即炸,蝦餅外脆內嫩,蝦餡啖啖肉,雞亦就用左調味粉炸好,水牛城醬另上,好貼心。日式芥末忌廉香煎廣島蠔闊條面$158Wasabi芥末加落意粉到都幾夾,溶左係忌廉到又唔會太辣,蠔又大大隻。白酒金不換蜆肉意大利面$138白酒味好突出,蜆肉同意粉吸晒白酒味,好有口感。Latte $50賣相味道都唔錯。

叫左

芒果莎莎吉列虎蝦墨西哥薄餅$98
薄餅口感唔錯,莎莎醬好惹味,蝦大大隻連殼炸非常香口。

炸蝦餅配水牛城雞翼$128

日式芥末忌廉香煎廣島蠔闊條面$158

白酒金不換蜆肉意大利面$138
白酒味好突出,蜆肉同意粉吸晒白酒味,好有口感。
Latte $50

賣相味道都唔錯。

2021-10-23
10 分鐘 (堂食)
2021-10-27 37 瀏覽
見到youtuber 介紹🤩芒果莎莎吉列虎蝦墨西哥薄餅。吉列蝦大大隻,食莎好啖啖肉,炸皮不會太厚粉,醬汁好味,小辣,食落更開胃!炸蝦餅配水牛城雞翼!雞翼好肥美,大大隻,肉厚實,正!而且即炸,熱辣辣,又不會有太油膩的感覺,個人十分喜愛。配有兩個醬汁,分別係水牛城和酸辣醬,岩哂花心既我🤩蝦餅原來係咖喱角甘既樣,入面有蝦肉。日式芥末忌廉香煎廣鳥蠔闊條麵。個醬汁又幾特別,較為罕見。Pancake 餐廳最大特色,係部分食物有加入大麻中CBD😂
見到youtuber 介紹🤩

日式芥末忌廉香煎廣鳥蠔闊條麵。個醬汁又幾特別,較為罕見。

Pancake

餐廳最大特色,係部分食物有加入大麻中CBD😂

2021-10-25 70 瀏覽
話說我和同事都有抑鬱,大家約出來傾計想開心點,決定來Med Chef ,因為想試試這裡加入大麻二酚(CBD) 的食物,是否真的可以抗抑鬱。大麻二酚是大麻成份中最有醫療價值的成份,現時已廣泛用作對抗抑鬱、焦慮、失眠,也對皮膚抗炎、抗氧化有很好的作用,屬非精神科的成份,不會上癮。在門口便見到有大麻二酚的產品,有油劑或粉劑,使用方法各有不同,但也是方便使用的,而這裏食物加入大麻二酚,就是使用煮食用的油劑。哈利薩辣雞墨西哥薄餅$88,二人份量,作頭盤剛好,不過其實也挺飽的,因為炸雞肉算大件,又有薄脆pizza底,味道小辣,加入墨西哥特色的香料和醬汁,使炸過的雞惹味中帶清新應覺,食得很開胃!同事也說好味!阿根廷穀飼平鑊牛扒配青醬拌黑醋蜜法邊豆白菜花蓉$289, 牛扒上桌時已切開一片片,方便進食,全熟的不會有血水,適合我們喜歡食全熟的人,牛肉肉質爽口無渣,牛肉味濃,拌碟還有沙律菜、白菜花蓉、法邊豆, 喜歡黑醋蜜味道酸酸甜甜,法邊豆爽口,增添清新感覺。自家製西班牙焦糖油炸鬼拌雲呢拿雪糕$88, 最喜歡這個甜品,西班牙油炸鬼脆炸過,裏面卻像麻薯搬煙煙韌韌,配上焦糖醬也不會太甜,拌碟還有爆谷和一球雲呢拿

自家製西班牙焦糖油炸鬼拌雲呢拿雪糕$88, 最喜歡這個甜品,西班牙油炸鬼脆炸過,裏面卻像麻薯搬煙煙韌韌,配上焦糖醬也不會太甜,拌碟還有爆谷和一球雲呢拿雪糕,味道很相配,吃過一次就印象難忘,非常推介要試!

我們點的兩杯飲品,熱帶雨林$35, 是以西柚、橙汁、菠蘿汁等混合的梳打,酸甜味道,可以消滯;蘋果白茶梳打38,同事也說很好味,賣相漂亮,於是就用甜品和飲品不停的打卡影相。

這頓飯吃得很高興,座位舒適令我們可以暢所欲言,原來大家吃著也覺得有點想睡,心情也好了很多,可能是CBD 發揮作用呢!今晚大家可以睡一覺好的了。

2021-10-20
2021-10-24 48 瀏覽
最近工作十分忙碌,星期日的中午約了好友見面,去了一間厚福街樓上鋪吃午餐。餐廳以CBD聞名,是個令人放鬆的地方。而環境亦很舒服,服務亦周到。辣雞配墨西哥薄餅有脆口香辣雞塊,配生菜、洋蔥蕃茄等,開胃又清新。威靈頓配牛肉聽得多,配三文魚是第一次,但卻異常地配合,皮香脆,肉嫩滑。虎蝦闊條麵配的是龍蝦汁,帶有點香辣。蝦大大隻,煎得惹味。朋友點了熱帶雨林梳打,賣相都清新。latte 一向是我的最愛,一杯心型咖啡結束了悠閑舒服的一天。

虎蝦闊條麵配的是龍蝦汁,帶有點香辣。蝦大大隻,煎得惹味。

2021-10-24 1523 瀏覽
朋友邀請我一齊去一間尖沙咀新開的大麻餐廳共聚晚餐,我聽到大麻餐廳感覺好新奇,但又有一個疑問,咩香港用有大麻成份合法架咩,於是我上網睇發現大麻二酚(CBD)冇精神活性作用,所以不受《危險藥物條例》監管,可以放心食用,亦不怕會上癮,同時亦有唔少好處,例如放鬆心身、改善皮膚、抗養化等等的神奇功用。而這餐廳所有食物均可選擇可加入CBD或不加入,一場黎到冇理由唔加試下,食黎去又唔覺有有咩特別味道,反而是因為期待,多了一份興奮嘅感情。去到這餐廳,環境偏藍又偏紫,播著輕鬆的英文歌,而餐廳全程是用電話落單,非常方便。威靈頓三文魚配秘魯蛋黃醬($198),平時只是食威靈頓牛,初嚐轉為三文魚同樣唔錯,外皮焗得好酥脆,而家牛油味好重,但又唔會感覺油膩,同時外皮塗下了秘魯醬,陣陣的黑椒味,好惹味,三文魚肉質軟熟,而且去左骨,每一口嚐到三文魚油香好甜,三文魚配上菠菜,非常出色。阿限廷殼飼牛扒($298),賣相好靚,份量大份,一塊塊牛扒厚切的疊上排列,牛扒大約4-5成熟左右,紅肉的位置比較多,每一塊咬落都肉質嫰滑,本身牛扒位置脂肪位唔多,所以啖啖肉,牛肉伴的燒汁味道香濃。墊在底的是小揶菜波波,味道香甜,食肉之餘還

威靈頓三文魚配秘魯蛋黃醬

阿限廷殼飼牛扒

阿限廷殼飼牛扒($298),賣相好靚,份量大份,一塊塊牛扒厚切的疊上排列,牛扒大約4-5成熟左右,紅肉的位置比較多,每一塊咬落都肉質嫰滑,本身牛扒位置脂肪位唔多,所以啖啖肉,牛肉伴的燒汁味道香濃。墊在底的是小揶菜波波,味道香甜,食肉之餘還有蔬菜可以平衡返。
脆炸焦糖西班牙油炸鬼

脆炸焦糖西班牙油炸鬼($88),每條油炸鬼都質感硬而脆卜卜,本身油炸鬼是冇咩味但 沾上了焦糖同埋雲呢拿雪糕,冷凍凍甜而不膩,味道好夾。旁邊還有爆谷同埋原粒焦糖。這餐飯都好滿意,簡直是大滿足!
威靈頓三文魚配秘魯蛋黃醬
阿限廷殼飼牛扒
脆炸焦糖西班牙油炸鬼
2021-10-22 53 瀏覽
上次試完個西班牙🇪🇸炒飯之後,就一直念念不忘,所以今次要同朋友再去食,同埋試下其他新菜式。😊😊今次試左芒果🥭莎莎吉利虎蝦墨西哥薄餅作為前菜。前菜黎講,酸酸甜甜,味道剛好😊😊而且份量剛剛好,一人一塊,食完唔錯👍🏻👍🏻👏🏻重點黎啦🥰🥰就係為左再食板燒西班牙八爪魚🐙海鮮炒長米飯🍚通常西班牙炒飯一係好乾,一係好濕,但呢個剛剛好🤩🤩所以我食過返尋味😋😋而且呢款菜式份量十足,有好多材料😋😋超抵食,大大條八爪魚🐙仲有細細條魷魚仔😚大大隻蝦,大大條蟹棒,兩人食都一定飽😛最後,今次試另一個main course 日本芥末忌廉香煎廣島蠔闊條麵🤪份量剛好,好creamy, 蠔🦪煎得香脆甜甜,好好食😋野飲方面,叫左熱情果伯爵茶梳打,配搭清新解渴,仲有杯熱帶雨林,都係好有果香味🤩🤩期待下次可以再試新菜式😙😙

2021-10-21 41 瀏覽
終於到左星期三喇,又係時候去chill下~今次就同密友出開尖沙咀行街,我自己就一直想試下樓上嘅西餐,最後我地就決定黎呢間med chef.係樓下望上已經俾佢個燈牌吸引到,一眼就認得,非常易搵,入到去環境都嚟唔錯,整體我覺得係有情調既~ 好彩我地早d上黎,坐左陣就開始full~ 食物方面我地叫左好幾個菜,我最鐘意係個威靈頓三文魚同埋西班牙油炸鬼配雪糕,三文魚整得好脆,裏面魚肉質好嫩滑,同juicy,正。期待下次再黎~

食物方面我地叫左好幾個菜,我最鐘意係個

期待下次再黎~
2021-10-20 58 瀏覽
位於厚福街嘅「Med Chef」霓虹燈、型格時尚裝潢,特別啲啲,被安排窗口卡位,街景呀,,時間尚早,客人不多,寧靜舒適先掃瞄 code, 餐牌呈現,客人自行點菜嚇 ,無心地看到餐紙上介紹,原來食品在制作過程中加入了CBD 大酚….有放鬆、止痛功效喎,威靈頓三文魚配秘魯黃椒醬香噴噴 脆脆鬆軟酥皮,包住厚厚三文魚,多汁嫩嫩,仲有菠菜蓉 ,健康清新口感,吃得滋味😋少量沙律菜😊白酒金不換蜆肉意利麵大大粒蜆包圍意大麵,蜆肉鮮甜😋最後,加個甜品😊手打流心菲達芝士撻嘩啦啦!新鮮出爐,賣相漂亮,Orea 曲奇餅 粒粒 朱古力撻皮好脆,流心芝士,士多啤梨🍓

先掃瞄 code, 餐牌呈現,客人自行點菜

威靈頓三文魚配秘魯黃椒醬

白酒金不換蜆肉意利麵
大大粒蜆包圍意大麵,蜆肉鮮甜😋

最後,加個甜品😊
手打流心菲達芝士撻
嘩啦啦!新鮮出爐,賣相漂亮,
Orea 曲奇餅 粒粒 朱古力
撻皮好脆,流心芝士,
士多啤梨🍓

2021-10-17