2021-10-24 1486 瀏覽
朋友邀請我一齊去一間尖沙咀新開的大麻餐廳共聚晚餐,我聽到大麻餐廳感覺好新奇,但又有一個疑問,咩香港用有大麻成份合法架咩,於是我上網睇發現大麻二酚(CBD)冇精神活性作用,所以不受《危險藥物條例》監管,可以放心食用,亦不怕會上癮,同時亦有唔少好處,例如放鬆心身、改善皮膚、抗養化等等的神奇功用。而這餐廳所有食物均可選擇可加入CBD或不加入,一場黎到冇理由唔加試下,食黎去又唔覺有有咩特別味道,反而是因為期待,多了一份興奮嘅感情。去到這餐廳,環境偏藍又偏紫,播著輕鬆的英文歌,而餐廳全程是用電話落單,非常方便。威靈頓三文魚配秘魯蛋黃醬($198),平時只是食威靈頓牛,初嚐轉為三文魚同樣唔錯,外皮焗得好酥脆,而家牛油味好重,但又唔會感覺油膩,同時外皮塗下了秘魯醬,陣陣的黑椒味,好惹味,三文魚肉質軟熟,而且去左骨,每一口嚐到三文魚油香好甜,三文魚配上菠菜,非常出色。阿限廷殼飼牛扒($298),賣相好靚,份量大份,一塊塊牛扒厚切的疊上排列,牛扒大約4-5成熟左右,紅肉的位置比較多,每一塊咬落都肉質嫰滑,本身牛扒位置脂肪位唔多,所以啖啖肉,牛肉伴的燒汁味道香濃。墊在底的是小揶菜波波,味道香甜,食肉之餘還

威靈頓三文魚配秘魯蛋黃醬

阿限廷殼飼牛扒

阿限廷殼飼牛扒($298),賣相好靚,份量大份,一塊塊牛扒厚切的疊上排列,牛扒大約4-5成熟左右,紅肉的位置比較多,每一塊咬落都肉質嫰滑,本身牛扒位置脂肪位唔多,所以啖啖肉,牛肉伴的燒汁味道香濃。墊在底的是小揶菜波波,味道香甜,食肉之餘還有蔬菜可以平衡返。
脆炸焦糖西班牙油炸鬼

脆炸焦糖西班牙油炸鬼($88),每條油炸鬼都質感硬而脆卜卜,本身油炸鬼是冇咩味但 沾上了焦糖同埋雲呢拿雪糕,冷凍凍甜而不膩,味道好夾。旁邊還有爆谷同埋原粒焦糖。這餐飯都好滿意,簡直是大滿足!
威靈頓三文魚配秘魯蛋黃醬
阿限廷殼飼牛扒