2021-12-15 33 瀏覽
12月飯局幾乎日日有, 搵野食都講究左。 同事介紹呢間有大麻入膳,真心?!Have to try anyway。 間野唔係好大,暗暗咁,有氣氛。算好坐,dating or friend gathering 都ok. Set dinner HKD600約 for two,反正第一次來唔知有咩好食,叫Set dinner 岩晒。 Set dinner 都多野食, 2個龍蝦湯,沙律, appetizer, 2個main course, 仲有dessert。 食物有驚喜, 每一道都好好食,威靈頓三文魚好好食, 塊蘇皮焗到脆卜卜,裡面三文魚仲保持到好嫩,下次會再食,墨魚汁帶子意大利飯都大碟,食到尾有d滯。 如果個dessert 可以加錢轉pancake 就完美啦。

如果個dessert 可以加錢轉pancake 就完美啦。
一入到餐廳入面, 氣氛唔錯 有disco feel而且有不少霓虹光管裝飾, 成個環境都好chill. 由於係一間fushion 餐廳, 所以D 食物配搭都比較特別.頭盤就叫左個帶子蟹肉牛油果他他配薑油黑醋汁, 我個人就對黑醋汁一般, 我覺得食呢個他他的時候唔沾汁都一樣食到帶子和蟹肉既甜. 主食方面: 日式芥末忌廉煎廣島蠔闊條麵, 醬汁同闊條面好夾, 本身都比較少見配蠔的意粉, 但呢個食落又唔錯, 又幾出色, 中意食蠔既朋友值得一試. 而另一個主食是威靈頓三文魚配秘魯黃椒醬, 威靈頓牛我就食得多, 三文魚又真係未試過, 酥片好脆, 魚肉質加上蘑茹好入味. 令我眼前一虎既菜式. 飲品方面: 一杯是特濃香蕉朱古力奶, 另一杯是flat white. 拉花的圖案都好靚, 作為一間fushion 餐廳來說, 有呢個水準已經好高.

• 威靈頓三文魚配秘魯黃椒醬
  • 日式芥末忌廉香煎廣島蠔闊條麵
  • 特濃香蕉朱古力奶
2021-12-14 17 瀏覽
第一次聽到CBD餐廳覺得好似好特別,所以同老公去試吓。我的至愛:焦糖西班牙油炸鬼+雲呢拿雪糕$78,每一間餐廳如果有呢一個甜品都會點。Scallop, crab meat,mentaiko,guacamole tartare $128呢個好特別,第一次食,雖然好多油,但感覺唔油膩,好鍾意的一道菜。老公就超鍾意呢道菜,佢話好入味Squid ink risotto $168呢個都超正啊!感覺好似去左墨西哥咁!好野味,如果d汁可以再多d就好啦😂😂Mango salsa cutlet tiger prawn tacos $98呢個叫CBD拼盤 唔記得幾錢😂😂整體呢間餐廳食物很好食,唯獨係覺得有d暗,影相唔係咁靚。可能要配合CBD的主題!
第一次聽到CBD餐廳覺得好似好特別,所以同老公去試吓。

老公就超鍾意呢道菜,佢話好入味
Squid ink risotto $168

呢個都超正啊!感覺好似去左墨西哥咁!
好野味,如果d汁可以再多d就好啦😂😂

呢個叫CBD拼盤 唔記得幾錢😂😂

整體呢間餐廳食物很好食,唯獨係覺得有d暗,影相唔係咁靚。

可能要配合CBD的主題!
2021-12-14 13 瀏覽
第一次到訪係被CBD gimmick吸引,但第二次再黎完完全全係因為掛住佢個飯!餐廳新設左兩人晚餐,都幾豐富CP值幾高,但由於無我心心念念既八爪魚飯,最後都係決定散叫~先上前菜 芒果莎莎虎蝦tacos。賣相討喜, 大大隻炸到香脆虎蝦伴隨色彩繽紛既醬汁,令人好期待呢! 虎蝦爽口彈牙有鮮味,配合醬汁同配料芒果莎莎以解油炸的膩,非常出色既前菜。但係份量係兩個人兩份啱啱好嘅,如果人多恐怕好難share,就要叫多份啦!接著係我最喜歡既八爪魚長米飯,成條八爪魚腳仲有其他海鮮,非常豐富既主菜~而且八爪魚煮到好易切易咬開,香料既運用亦係令人有驚喜既味道,係我從來未係其他餐廳食過既味🤪最後係依度既招牌菜 威靈頓三文魚,切開漲卜卜既酥皮外層,就會見到生熟煮到剛好既三文魚,係糖心㗎! 配上秘魯黃椒醬為依度菜增加層次~一餐高質晚飯點可以無甜品呢?我地兩人叫左一個芝士撻share,撻皮勁香脆!芝士味十足,底層既果醬都唔會搶風頭~我地仲每人叫左一杯CBD drinks,上次試左士多啤梨今次叫埋蜜桃🍑 甜甜酸酸好易入口,好適合女生口味呢~

Octopus  leg  rice

wellington  salmon

cheese  tart

2021-12-08
Octopus  leg  rice
wellington  salmon
cheese  tart
2021-12-13 23 瀏覽
黎尖沙咀又係捐窿捐罅搵嘢食嘅時候,今次就嚟到厚福街呢間樓上Cafe,呢度好有情調,燈光好有feel!呢間餐廳最有特色嘅就喺,呢度主張煮嘢食嘅時候落大麻二酚CBD!唔好聽到大麻呢兩個字就覺得好驚,以為係take野!呢度只係會落適當嘅份量,而原來嘅好處仲有好多安眠,放鬆壓力同埋舒緩痛楚,真係長知識!而我哋就叫咗個二人套餐,吞拿魚黑欖沙律,都幾開胃!法色龍蝦湯,都幾好飲!芒果虎蝦墨西哥薄餅,都幾有新鮮感!好少何食呢款口味!墨汁帶子意大利飯,呢款需時製作三個字,要比啲耐性等一等,味道都幾好,飯嘅口感比較硬身!威靈頓三文魚都係第一次食,感覺幾新鮮,同埋健康啲,而唔係淨係食牛,轉一轉口味都幾正!!!!!!
芒果虎蝦墨西哥薄餅,都幾有新鮮感!好少何食呢款口味!
2021-12-12 11 瀏覽
即興在尖沙咀晚飯,選中厚福街的 Med Chef,貪其就腳又不用等位,味道好,價錢合理。情調浪漫,裝潢時尚,座位寬敞。二人套餐比散叫抵食,是精明選擇。先來法式龍蝦湯 - LOBSTER BISQUE,湯內有龍蝦🦞肉,口感濃郁!吞拿魚黑水欖尼斯沙律 - TUNA BLACK OLIVES NICOISE SALAD,制作認真,沙律🥗菜新鮮,吞拿魚咸香,喜歡將黑水欖壓碎吊味,味道完美。帶子蟹肉牛油果他他配薑油黑醋汁 - SCALLOP, CRAB MEAT, MENTAIKO, GUACAMOLE TARTARE,平日的餐前麵包都是配黑醋及欖欖油,而這客麵包還有超好味的他他醬,加上牛油果🥑醬也是小妹大愛💕,帶子、蟹肉及三文魚籽的提鮮也恰到好處,有驚喜!日式芥末忌廉香煎廣島蠔闊條麵 - CREAMY WASABI HIROSHIMA OYSTER FETTUCCINE蠔味鮮濃,濶麵口感適中;三文魚籽既調色又調味,亦提升格調,神來之筆 👍威靈頓三文魚配秘魯黃椒醬 - WELLINGTON SALMON PERUVIAN AJI AMARILLO SAUCE,比起食慣的威靈頓牛,我更喜歡威靈頓
情調浪漫,裝潢時尚,座位寬敞。

威靈頓三文魚配秘魯黃椒醬 - WELLINGTON SALMON PERUVIAN AJI AMARILLO SAUCE,比起食慣的威靈頓牛,我更喜歡威靈頓魚,份量輕一點,沒那麼滯 😊😊

三文魚有調味,吃起來味道更好 👍💖💖
是日精選甜品是鮮莓雪糕泡芙 - DESERT OF THE DAY,當中包括士多啤梨🍓雪糕🍦冰藍莓🫐冰紅莓🍓及泡芙,賣相精美,討人喜歡💕

整體理想,值得推薦!
2021-12-12 22 瀏覽
而家潮興CBD, 最近有d 壓力都想放鬆下, 睇下食完番去係咪真係好訓d. 呢度環境闊落坐得舒服,落單用qr code 好方便,可以選擇唔加CBD 又或者extra 份量都仲得。✨帶子蟹肉牛油果他他: 呢個好好食,香滑既牛油果蓉,入面有鮮甜帶子粒同蟹肉, 個薑油黑醋汁好香好醒胃,配埋多士夠香口。✨白酒金不換蜆肉意大利粉:個意粉好香蒜味同埋金不換嘅香味,意粉煙煙韌韌好有咬口。個蜆食質地勁嫩滑,而且咬落去好鮮好juicy.✨薩他烤羊架配楓香乳酪醬伴蘋果肉桂藜麥沙律: 個沙律幾特別,藜麥既脆脆口感,加上甜甜酸酸嘅乳酪,同埋蘋果石榴嘅香甜,成個感覺都好清新。羊架烤得啱啱好,帶點粉嫩, 食落肉質好滑,同埋有好香嘅香料味。✨牛油甜番薯茸配甜奶法式多士: 番薯茸好滑同埋有肉桂嘅香味,雲呢拿雪糕加上紅桑子醬味道幾開胃,法式多士就有少少似麵包布甸嘅感覺,不過外皮有d微微脆,個心入面有點左啲甜奶。

2021-12-11 8 瀏覽
尖沙咀CBD餐廳2人Dinner Set⬘ 吞拿魚黑水欖尼斯沙律 ⬙估唔到個前菜咁大碟,仲有唔少吞拿魚肉添😊⬘ 法式龍蝦湯 ⬙龍蝦湯都幾濃郁,仲有粒粒龍蝦肉,但略嫌咸左少少😊⬘ 帶子蟹肉牛油果他他配薑油黑醋汁 ⬙面頭係mix埋左嘅帶子同蟹肉蓉都幾綿,下面就係牛油果蓉,黑醋汁唔會好醉,薑油味好突出,有啲似食緊燒味🤣⬘ 日式芥末忌廉香煎廣島蠔闊條麵 ⬙廣島蠔面頭煎得幾香,裡面仲好肥美juicy,個芥末忌廉汁都唔錯,芥末味淡淡的,闊條麵都幾彈牙唔會淋哂😊⬘ 威靈頓三文魚配秘魯黃椒醬 ⬙就好似威靈頓牛柳咁,不過個牛轉左做三文魚,個配搭都幾特別,外層嘅酥皮唔會淋哂,三文魚上面個加左少少菠菜,個黃椒醬辣辣地唔錯😊⬘ Dessert of the day ⬙個甜品有士多啤梨雪糕,泡芙同抹茶厥餅,個厥餅口感唔錯,都幾軟身帶少少抹茶味😊餐廳環境都幾舒服,加上暗黑嘅燈光,同埋啲嘢食同飲品都加左CBD,令人有種好relax嘅感覺😊
尖沙咀CBD餐廳

2人Dinner Set
⬘ 吞拿魚黑水欖尼斯沙律 ⬙
估唔到個前菜咁大碟,仲有唔少吞拿魚肉添😊
⬘ 法式龍蝦湯 ⬙
龍蝦湯都幾濃郁,仲有粒粒龍蝦肉,但略嫌咸左少少😊
⬘ 帶子蟹肉牛油果他他配薑油黑醋汁 ⬙
⬘ 日式芥末忌廉香煎廣島蠔闊條麵 ⬙
⬘ 威靈頓三文魚配秘魯黃椒醬 ⬙
⬘ Dessert of the day ⬙

2021-12-10 1276 瀏覽
朋友生日想找間特別有特色的餐廳為他慶祝。在網上找到一間Med Chef,最大特色之處,廚師會在食物烹調過程中加入CBD成分,心中一個疑問到底CBD是什麼?原來是大麻⋯⋯再查看更多資料其實CBD是大麻二酚,是一種能提神但無毒性的植物天然成分,能達到比較平和安心的神經紓緩效果,還有CBD有強效消炎作用能有效減低身體炎症,如運動後能更快修復肌肉或關節發炎情況。哦…..但我仍對它的仍存在懷疑,不過我朋友十分有感興趣食。來到Med Chef裝潢格局似一間酒吧,但又比一般嘅酒吧有型格,半開放式廚房,環境寬躺座位舒適。餐廳主打多國菜有主食、輕食、甜品,所有食品可加和不加入CBD。我們叫了倆人套餐HKD638(極為抵食)法式龍蝦湯龍蝦湯口感順滑濃郁鮮甜黏口吞拿魚水草㰖尼斯沙律吞拿魚魚味極濃,除了煮熟法國邊豆外,其餘都係新鮮爽口沙律菜,酸酸甜甜好開胃。芒果莎莎吉列虎蝦哈墨西哥薄餅味道不太濃醬汁帶點酸酸辣辣,吉列虎蝦炸得很脆口,墨西哥薄餅餅底很脆身。威靈頓三文魚配秘魯黃椒醬外倡層香脆的酥皮包住肉質滑嫩粉色的三文魚肉,再配上秘魯黃椒汁,非常之鮮甜美味。墨汁蟹肉意大利飯半香煎北海道帶子帶子兩邊煎至金黃色,口感

龍蝦湯口感順滑濃郁鮮甜黏口

墨汁蟹肉意大利飯半香煎北海道帶子
帶子兩邊煎至金黃色,口感鮮甜帶爽,意大利飯一粒粒分名好有口感,墨魚汁味道較濃,配以帶子簡單又美味。
墨汁蟹肉意大利飯半香煎北海道帶子

是日甜品有抹茶麻薯、有雲呢拿雪糕、泡芙、藍莓、紅桑子
飯後來個甜品特別感覺幸福好滿足。
是日甜品

慶祝紀念
生日
是日甜品
2021-12-09 19 瀏覽
今天剛好在尖沙咀逛街,經過這條街時尚食個lunch,想起了之前在這裏試過一次這間高質素的食店,便再來試一試睇下有冇唔同到。這次大概十二點到,剛好是第一台客,可以坐到卡位,座位都幾舒適。這間店舖的特色是大部份食物含有CBD,即是有大麻類植物天然製成的一種化合物,所以每一款式食物的口感都與別不同。小食拼盤炸薯圈是即炸的,炸衣非常脆身,炸雞翼的雞肉非常嫩滑,蝦餅非常出色,比想像中好味!香煎虎蝦龍蝦汁闊條麵每一隻蝦都是L size, 而家肉質juice, 意粉有少少辣,很惹味芒果莎莎虎蝦墨西哥卷這個墨西哥卷是我在香港這個之中最好味的,各樣配料和蝦的調味都很夾,高分之作自家制西班穎油炸鬼配雪糕請不到爆谷配上雪糕也有別一番風味,西班牙油炸鬼也不錯。士多啤梨奶昔很特別的一杯飲品,而且甜度把握得剛剛好,係天然嘅士多啤梨味。

小食拼盤

香煎虎蝦龍蝦汁闊條麵

芒果莎莎虎蝦墨西哥卷

自家制西班穎油炸鬼配雪糕
請不到爆谷配上雪糕也有別一番風味,西班牙油炸鬼也不錯。

士多啤梨奶昔
2021-12-07 30 瀏覽
朋友最近工作壓力大,帶他到尖沙咀「Med☘️Chef」吃晚飯,店舖主打所有食品均加入大麻二酚CBD,令你享受晚餐同時可以放鬆身心,慢慢感受,若果再加杯酒,暢談暢飲更歡快。帶子蟹肉牛油果他他配薑油黑醋汁帶子粒、蟹肉、牛油果蓉攪拌再加上魚籽,牛油果香滑柔軟、帶子粒彈牙甘甜,質感較水潤,配上香脆多士,另有一番風味。薩他烤羊架配楓香乳酪醬伴蘋果玉桂藜麥沙律四件羊架份量適中,羊質柔軟細膩、易切無筋、羊肉肉汁豐富、油香而不膻。蘋果沙律清爽爽脆輕盈易入口,唯獨份量略少。日式芥末忌廉香煎廣島蠔闊條麵較有特色的忌廉闊麵,廣島蠔邊微脆、蠔肉柔軟軟滑、闊麵掛滿芥末忌廉、入口微辛油潤、闊麵煙韌爽滑,香濃濃稠。法式橙酒可麗薄餅伴雲呢拿雪糕師傅以橙酒淋上可麗餅,再配上雲呢拿雪糕。可麗餅吸附濃稠橙酒,柔軟濕潤,一口一薄餅混冰凍雪糕。總括來說,食物質素不錯,吃完慢慢感受身體變化,放鬆心情,享受自在舒適。

帶子蟹肉牛油果他他配薑油黑醋汁

薩他烤羊架配楓香乳酪醬伴蘋果玉桂藜麥沙律

日式芥末忌廉香煎廣島蠔闊條麵

法式橙酒可麗薄餅伴雲呢拿雪糕

• 日式芥末忌廉香煎廣島蠔闊條麵
  • 薩他羊架配楓香乳酪醬伴蘋果玉桂藜麥沙律
2021-12-05 20 瀏覽
喺分享食咩之前, 有一樣幾特別嘅嘢, 我諗大家都有興趣了解, 就係呢一間餐廳嘅菜式都加咗 CBD。 佢哋話食咗會令人放鬆 , 個效果陣間再講。詳情係點,就睇下張相, 或者自己上網search下。首先,menu上有好多選擇, 點單就會用電話掃 q r code, 同menu上有唔同分別, 我就點咗牛扒同埋銀雪魚。當餐送到時, 我就明白點解電話menu同 hardcopy紙menu有分別。 我相信係因為餐廳 揀最新鮮嘅食材去做嗰日嘅 main course。 淨係睇個賣相已經 睇得出啲牛扒同銀雪魚係好靚。🐮牛扒雖然冇得揀幾多成熟, 其實仲好唔使你用腦, 最重要係 佢哋煮到啱啱好,又軟熟,絕對唔會嚡口,又唔會生, 口感味道同肉汁出曬嚟。 簡簡單單配鹽食又得,點黑椒汁又得。 配個沙律真係好fresh。🐠至於個銀鱈魚係用咗日式方式去烹調。 同平時喺酒店食開或者西式餐廳嘅煎鱈魚好唔同。 再配個芝士薯仔波同埋炸蔬菜, 除咗好食都冇咩好講。飲品方面都相當有質素,我就點左蘋果梳打同埋 lime soda。 配埋牛扒同埋鱈魚好match。最後嘅總結係,Med chef 嘅菜式仲好過staycation

最後嘅總結係,Med chef 嘅菜式仲好過staycation 喺rosewood食。 大家不妨留意下,我覺得佢哋係家族經營,所以所有嘢都好有心思。如果大家食連鎖餐廳食到好厭悶,佢哋絕對係一個好好嘅選擇。
至於CBD效果呢, 我就覺得食完好開心啦, 可能心情好啦。

2021-12-05 20 瀏覽
朋友推介尖沙咀有一家可以將大麻二酚CBD加入食物中的餐廳,可以令人放鬆下,於是今日來吃午餐一嚐。餐廳地點方便易找,環境裝修簡約有格調,開揚光猛,坐得舒適。CBD 加入食物後味道和外形都不會改變,可以自行決定加或者不加。香煎虎蝦鮮茄龍蝦汁闊麵賣相精緻,虎蝦大隻而厚肉,彈牙爽甜,蝦味濃郁。鮮茄龍蝦汁鮮甜清新,很開胃,滲入麵當中。闊麵粗身香甜,彈牙滑溜。威靈頓三文魚配秘魯黃椒醬很特別的一道菜,以三文魚來焗,外表鮮艷有光澤,焗得香酥脆皮,多汁鮮甜。三文魚嫩滑多汁,鮮甜無比,配有芝士醬和菠菜,味道很配搭。脆炸焦糖西班牙油炸鬼,雲呢拿雪糕即叫即炸,油炸鬼外脆內軟,鬆軟香甜,焦糖醬惹味香濃,稠密厚滑。還配有香脆爆谷和雲呢拿雪糕球,香甜奶滑。Americano香氣四溢,咖啡質感醇厚,帶少許果香酸度,很順喉。蘋果白茶梳打顏色晶瑩剔透,蘋果味道清甜美味,帶有淡淡的茶味。

香煎虎蝦鮮茄龍蝦汁闊麵

威靈頓三文魚配秘魯黃椒醬

脆炸焦糖西班牙油炸鬼,雲呢拿雪糕

Americano
香氣四溢,咖啡質感醇厚,帶少許果香酸度,很順喉。

蘋果白茶梳打
顏色晶瑩剔透,蘋果味道清甜美味,帶有淡淡的茶味。
2021-12-04 15 瀏覽
近排公司開始搞緊個大project同同事日日都開會開到凌晨三四點咁啱個project已經去到8899所以就同同事去放鬆一下lunch嘅時間諗唔到食咩見到呢一間尖沙咀嘅餐廳主打而家好流行嘅大麻二分睇佢哋嘅宣傳單張仲話會令到人哋減額總會有一種抒懷嘅感覺所以就同同事即刻上去試一試本身都怕大馬2分會唔會又好似嗰啲真係食煙嘅大麻嘅味道但係上到去之後就發現完全冇呢個異類而且問咗侍應仲話大馬2分唔會令到食物出現奇怪味道所以我哋就放心咁開試一試我哋叫咗唔同嘅lunch Menu我首先就嗌咗一款日式芥末忌廉廣島壕寬條麵同忌廉主城嘅意大利粉簡直係冇得輸而且再加上廣島號濃郁嘅海鮮味道再加上少少芥末非常之咁夾之後就配合左一杯熱帶雨林飲品同行嘅朋友就叫咗蘋果白茶梳打每款嘅飲品都好似Cocktail咁樣非常之咁靚二跟餐我就叫咗沙律同行嘅朋友就叫咗餐湯之後就叫咗一個小食拼盤拼盤嘅份量都非常之咁多唔單止有雞翼春卷仲有炸洋蔥圈再配合埋沙律非常之咁好食最後叫咗一個主菜就係白酒煮青口青口非常之咁多在背後買白酒如果白酒非常之咁濃郁再加上有蒜蓉包將蒜蓉包傻晒成個白酒汁非常之咁好食令人食指大動

我哋叫咗唔同嘅lunch Menu
我首先就嗌咗一款日式芥末忌廉廣島壕寬條麵

之後就配合左一杯熱帶雨林飲品
同行嘅朋友就叫咗蘋果白茶梳打
每款嘅飲品都好似Cocktail咁樣非常之咁靚
二跟餐我就叫咗沙律同行嘅朋友就叫咗餐湯

非常之咁好食

最後叫咗一個主菜就係白酒煮青口

據說大麻二酚(CBD)具抗氧化、放鬆身心、幫助睡眠💤等作用 喺烹調過程中加入適量唔會影響身體同上癮😱 2人set dinner只需$638‼️▪️8/10▫️<< 沙律+湯 >> 尼斯沙律🥗有大量吞拿魚碎 幾特別😻 龍蝦湯🦞好濃郁 食到粒粒龍蝦肉 正👍🏻▪️8.5/10▫️<< 芒果莎莎吉列虎蝦墨西哥薄餅 >> 吉列虎蝦外脆入面新鮮彈牙 粒粒芒果莎莎帶出果香🥭 淋上微辣嘅蛋黃醬🌶 酸酸甜甜好開胃 薄餅皮煙韌偏脆🌮 口感豐富🤩▪️9/10▫️<< 威靈頓三文魚配秘魯黃椒醬 >> 大推‼️厚邊酥皮烤焗得非常酥脆 牛油香味極重 無骨三文魚肉嫩多汁 夾上柔嫩菠菜 似食緊三文魚菠菜批 邪惡得來又好輕盈😍 黃椒醬好惹味 perfect🤤▪️8/10▫️<< 墨汁蟹肉意大利飯伴香煎北海道帶子>> 份量多‼️ 墨汁較濃稠 帶子煎得香口 啖啖都食到鮮甜蟹肉 飯粒大粒有嚼勁😋 配上鹹香明太子 鮮味十足🥰🌿餐廳屬於樓上鋪 紫藍色同黑色為主色 燈光昏暗 利用霓虹燈營造出迷幻感覺🔮 一直播住英文Pop so

🌿餐廳屬於樓上鋪 紫藍色同黑色為主色 燈光昏暗 利用霓虹燈營造出迷幻感覺🔮 一直播住英文Pop song 好chill🎵

🐽總括嚟講 聽到大麻即刻感覺新奇有趣 抱着期待嘅心情🤔 雖然未食到CBD嘅味道 但真心一讚餐廳食物質素十分高‼️🙌 菜式配搭創新而且用心 價錢好抵食 份量多🤰🏼 返到去仲好似好瞓咗Tim☺️