2017-05-08 135 瀏覽
首先地理位置,好近mtr又易搵!店舖比較細,最好book定位,我們2大2小,有bb櫈提供!好欣賞石鍋烏冬,湯底濃味,正!龍蝦整得好好食!品嚐了龍蝦set(有石鍋烏冬,龍蝦包,薯條),大阪燒餅,小食拼盤,雞肉烤餅!樣樣都美味,加上價錢不貴,值得一試!
首先地理位置,好近mtr又易搵!
店舖比較細,最好book定位,我們2大2小,有bb櫈提供!

好欣賞石鍋烏冬,湯底濃味,正!

龍蝦
整得好好食!

樣樣都美味,加上價錢不貴,值得一試!

• 龍蝦
  • 龍蝦什錦海鮮石鍋湯烏冬
自從上次食過旺角間kama,我一路都念念不忘佢地製作龍蝦既美味今次咁岩又有朋友話想食呢間,真係諗都唔諗去呢間啦!銅鑼灣呢間比旺角好似更大更舒服!開放式廚房~我地個位仲有一隻龍蝦添~好可愛!上次喺旺角見到隔離食呢個龍蝦匯~ 所以我今次都試試呢個龍蝦匯係點樣架啦!嘩!好多嘢食!好震撼呀!有炸薯條!沙律!龍蝦匯裏面有龍蝦包、龍蝦湯烏冬或者龍蝦飯、薯條同沙律。首先講下個 龍蝦包啦咁!個包係甜包黎嘅~而甜包上面搽左牛油,包身微暖!有好多龍蝦肉,而且佢個龍蝦醬沙律醬好好食!啖啖肉!龍蝦湯烏冬用料都好多!有粟米、雲耳、木耳、魷魚、青口等等上檯嘅時候職員提醒我哋要小心熱,要即刻攪攪個底,如果唔係就會好容易痴低㗎啦龍蝦湯嘅味道好濃郁!好好飲!好好食!只可惜個烏冬嘅口感就一般,如果係用十分彈口既讚岐烏冬呢就正嘞! 除咗龍蝦包同龍蝦湯烏冬之外,仲有半隻嘅燒龍蝦!龍蝦爽口彈牙但就唔係太大隻,兩啖食晒,爽甜。另外我哋仲嗌咗一杯cocktail都幾得意㗎杯cocktail本身呢度嘅時候係藍色嘅然後將杯入面嘅testing test tube倒入杯入面 咁就會變色㗎啦 照估計都係用Vodka同果汁混合而成嘅~ 酒味

今次咁岩又有朋友話想食呢間,真係諗都唔諗去呢間啦!
銅鑼灣呢間比旺角好似更大更舒服!
開放式廚房~
我地個位仲有一隻龍蝦添~好可愛!
龍蝦匯 $428
嘩!好多嘢食!好震撼呀!
炸薯條
沙律

龍蝦匯裏面有龍蝦包、龍蝦湯烏冬或者龍蝦飯、薯條同沙律。
首先講下個 龍蝦包啦咁!
個包係甜包黎嘅~而甜包上面搽左牛油,包身微暖!
龍蝦匯 $428
有好多龍蝦肉,而且佢個龍蝦醬沙律醬好好食!
啖啖肉!
龍蝦匯 $428
龍蝦湯烏冬用料都好多!
有粟米、雲耳、木耳、魷魚、青口等等
龍蝦湯嘅味道好濃郁!好好飲!好好食!
龍蝦匯 $428
除咗龍蝦包同龍蝦湯烏冬之外,仲有半隻嘅燒龍蝦!
龍蝦爽口彈牙但就唔係太大隻,兩啖食晒,爽甜。
另外我哋仲嗌咗一杯cocktail
咁就會變色㗎啦
Kama Magic Drink $ 58
 照估計都係用Vodka同果汁混合而成嘅~
酒味唔算太濃!OK啦!
2017-05-04 164 瀏覽
早前趁復活節終於來了在銅鑼灣master Kama ,試左龍蝦玉子燒、大阪燒餅,today's special 慢煮三文魚,好好味!唯獨法式青口太一般 青口好吃的有一家在太古城中心! 今晚無試龍蝦set ,等下次再來再食!如果玉子燒的份量大份點就好了 這個二人吃都像不夠 若三五成群 或需多點一兩份 !
大阪燒餅
大阪燒餅
  • 龍蝦玉子燒
Yummy yummy yummy!!! 沒有頭緒的晚餐, 係openrice隨意睇下銅鑼灣食店,master kama 咁多好評應該唔差很去邊喇!星期五晚上,full house. order左lobster set $428, 加兩杯soda 埋單5百幾 價錢可接受!全餐飯都圍繞住龍蝦,有龍蝦包,龍蝦烏冬(可選飯)同蒜蓉燒龍蝦(最好味)留意用餐時間入座計1.5小時。 想試下雞泡魚乾,不過已經賣哂! 其實餐牌唔複製,目測最多人叫呢個set,勝在咩都試到d! 推介
Signature  lobster  set
Signature  lobster  set
2017-05-01 185 瀏覽
今日約左朋友聚舊,佢提議黎Master Kama,話之前食過覺得唔錯。上到黎我先知原來間餐廳係主打食龍蝦既。我地一黎到諗都唔洗諗就即刻叫左個龍蝦匯先,佢個擺盤好靚好吸引之餘仲好豐富。有半隻焗蒜蓉牛油龍蝦,龍蝦包,龍蝦什錦海鮮石鍋湯烏冬,同埋雙色薯條加沙律。龍蝦都算幾大隻,啲肉紮實而且有彈性,食落有好香既蒜茸同牛油香味,龍蝦鉗仲啖啖肉,好滿足。石鍋湯烏冬好足料,除左有龍蝦頭係旁邊做裝飾,仲有青口,魷魚,蟹柳等等既海鮮,湯底亦有濃濃既龍蝦味,烏冬彈牙,啲烏冬浸住係湯到仲變得好入味。薯條有兩種,分別係薯仔同蕃薯,而我個人比較鐘意蕃薯條,咬落去香脆之餘又甜甜地,幾特別。沙律菜就好新鮮。由於我地班餓鬼覺得一個龍蝦包唔夠分,所以再另外叫多左個龍蝦包。龍蝦包上面夾住大大舊龍蝦肉,落埋少少檸檬汁同白汁食就好惹味。包入面仲搽左沙律醬,食落唔會太乾,而且包身仲有烘過,咬落去外脆內軟。海膽茶漬飯既賣相都幾靚,碗飯上面鋪滿海膽同埋灑上好多飯素。海膽鮮甜無腥味,倒埋昆布湯落去食味道就啱啱好,碗飯又暖暖地,唔錯。我地仲另外叫左燒帆立貝同燒雞泡魚乾,帆立貝大大粒,雞泡魚乾既份量都幾多,上面淋左少少日式燒汁,唔會燒得

我地仲另外叫左燒帆立貝同燒雞泡魚乾,帆立貝大大粒,雞泡魚乾既份量都幾多,上面淋左少少日式燒汁,唔會燒得好乾,點埋沙律醬食味道好夾。

餐飲方面就叫左一杯alcoholic drink,叫Master magic drunk。佢既賣相都幾得意,一杯藍紫色既碟豆花梳打,插住一枝裝住檸檬汁既test tube,再加一大片菠蘿。倒左啲檸檬汁落去之後杯野飲就變到好紫,果然係好魔幻呀。
杯野飲都唔錯,甜甜地幾好味,唔會太重酒味。呷一啖野飲再配菠蘿食,味道好清新。

係呢到食到咁多種唔同煮法既龍蝦,真係好滿足。
而且餐廳既環境好舒服好休閒,啱晒一大班朋友上黎一邊傾計一邊食野聚舊。
大概每一枱嚟到呢一間餐廳食飯嘅人,都一定會點一個龍蝦包。可能呢個龍蝦包實在太受歡迎,第一次嚟到呢度食飯嘅我都忍唔住喺未叫任何食物之前點左個龍蝦包。的確呢個龍蝦包十分之吸引,外層係帶點甜甜地味道嘅麵包,裡邊係豐富嘅龍蝦肉,以及其他香配料,龍蝦包嘅包用上牛油煎過份外香。味道已經好突出。醬汁分開附上,大家可以隨意加添。配上美味的薯條和蕃薯條,兩種混合,風格不同卻出奇的配得美味,還有附上沙拉菜。這個龍蝦包的價格十分抵吃。現在一路寫分享一路還在回味。點上一個簡單的芝士粟米,芝士粟米雖然簡單但是粟米十分之香甜,還欣賞他們的芝士和粟米比例平均,現在很多時芝士風而蓋過了粟米的香味。這裏的芝士和粟米味道混合比例剛好。好吃啊!來到這間已龍蝦為主題的餐廳,當然不少得要多吃一種龍蝦的美食,點了這個龍蝦玉子燒,大概我認為這個是他們的王牌產品之一。看似平凡的玉子燒切開後,會見到裏面的湯汁流出來,中間包着的是美味的龍蝦肉,玉子燒十分之鮮嫩,湯汁亦都好美味,配上彈牙有肉地的龍蝦肉,這個菜真的配搭得宜。飲品方面我點了這個會變色的magic soda ,用上藍蝶花配檸檬汁就變成由藍變紫的幻彩感覺。味道也十分之清香,不會過
大概每一枱嚟到呢一間餐廳食飯嘅人,都一定會點一個龍蝦包。
飲品方面我點了這個會變色的magic soda ,用上藍蝶花配檸檬汁就變成由藍變紫的幻彩感覺。味道也十分之清香,不會過甜。顏色是絕對吸引。
朋友點了他們的新品果味香茶,有12款選擇客人可以隨自己喜歡而選擇最適合的神奇花茶,晚上不要喝咖啡啊否則會睡不着,點了Royal Apple tea 清甜帶點果香,這一系列的茶味道實在難以形容,但我會告訴你每一種嘅味道都好獨特而且令人一聞難忘. $58一壺能夠有如此的質素,喜歡喝茶的朋友千萬不要錯過。
令我最驚喜的是能夠在這裏吃到來自日本地道的抹茶甜品,有美味的蕨餅和抹茶雪糕,還有我從來未試過今次有機會一品嚐的水信玄餅。三個都很好吃,尤其是那個水信玄餅,晶瑩剔透配上豆粉和抹茶醬,很好吃啊!大家來到一定要試試他們的抹茶甜品啊!
2017-04-21 90 瀏覽
今日約咗小茄食飯,為咗就佢呢個港島人,就決定去銅鑼灣食,之前都聽過朋友話呢間個龍蝦包好出名,所以就決定去會一會雖然最後都無食到龍蝦包但係都食咗唔少龍蝦料理,勁開心裝修都幾舒服,好似cafe一樣,燈光、氣氛都好舒服,係傾計好地方Apple Soda - 好多青蘋果,一半蘋果糖漿法式干邑龍蝦湯 - 之前都有喺其他地方飲過干邑龍蝦湯,已經覺得好好飲,今次呢個都唔例外,都係好好味,夠濃,又夠香,佢最值得欣賞係,個多士,超脆,又香,湯入面重有隻龍蝦鉗,勁正馬糞海膽お茶漬け - 上次同小茄特登去食海膽食唔到,今次就版補返個海膽俾佢食,呢個茶漬都幾特別,上面灑滿好多飯素,我勁鍾意,同埋個海膽好鮮甜,啲茶今嘅時候唔好倒落啲海膽度就OK鮮茄虎蝦扁意粉 - 呢個意粉比較酸,小茄唔太鍾意,但係我就覺我都OK,不過如果改係龍蝦汁我覺我會重好味,因為龍蝦汁配大蝦係一個好好嘅配搭,麵條煮嘅時間又啱啱好,煙韌度非常好龍蝦玉子燒 - 呢個簡直係傑作,味道一流,無得頂,本身玉子燒已經好滑,又香甜,佢入面重要加埋龍蝦,鮮甜度大增,簡直想成個自私食~

雖然最後都無食到龍蝦包但係都食咗唔少龍蝦料理,勁開心
Apple Soda - 好多青蘋果,一半蘋果糖漿
2017-03-15
  • 龍蝦玉子燒
  • 馬糞海膽お茶漬け
2017-04-20 113 瀏覽
The past year, this restaurant was pretty popular on social media for the beautiful photos of their lobster roll. As I'm addicted to them, I always wanted to give it a try. So, one evening while boyfriend was thinking of where to eat, I suggested this place.Restaurant is located in t he street behind Sogo. The building doesn't have any other restaurants so it was a bit odd to find one here. Though not very big, it was still comfortable enough without feeling cramped. Menu features not only the l

Restaurant is located in t he street behind Sogo. The building doesn't have any other restaurants so it was a bit odd to find one here. Though not very big, it was still comfortable enough without feeling cramped. Menu features not only the lobster roll, but a number of other lobster focused items. Menu is in English and Chinese.

Lychee  Mojito ($58). Boyfriend ordered this as his drink. Alcohol content wasn't very strong. It was ok and a bit sweet from the lychee. I felt it wasn't minty enough as I like my moijito more minty.
Pink Velvet  ($58).  I ordered this:  a strawberry smoothie. This tasted a lot like strawberry milk. I also didn't expect it to e this big so I really couldn't finish.
Butter Roasted Cheesy Corn ($45). The corn was very cheesy and sweet. It smelled fragrant from the use of butter. Highly addictive dish.
Lobster Roll ($188). The whole reason I came here. They do offer a two person set that includes a grilled lobster and a udon but we weren't interested in the udon so we ordered this one. It came with a side of fries and salad. T here was a lemon butter sauce for pouring on top of the lobster roll. The roll was nice and buttery and the lobster was cooked well. They included the whole claw so it was a bit annoying to bite into a piece of cartilage. I wonder why they couldn't take it out? So, do be careful when you bite into it. I think the lobster could havebeen more buttery but that's my preference. The lemon butter sauce was a bit of a disappointment and tasted more like tartar sauce than actual lemon butter.
Tiger Prawn Linguine($138). We also shared a pasta. The pasta was not overcooked. The creamy sauce was very tomato based and had a slight seafood taste to it. The prawns were fresh.
It was ok though portions were a bit small for boyfriend. Would probably return for a girls night out as portions and menu would appeal more for them. Lobster roll may not be the best in Hong Kong but it filled my addiction for the evening.
2017-04-16
10 分鐘 (堂食)
2017-04-19 94 瀏覽
日日係銅鑼灣食到悶,同事話開左間樓上舖食龍蝦包,於是我地揀左最肚餓的一日去食!門口裝修簡潔,好似貼貼紙咁由於我地好晏先去,客人不多,環境清靜,坐位闊落好多圖畫都係提緊我地要叫龍蝦店員推薦我地試下佢地嘅花果茶,係日本品牌,有12種口味。從餐牌可以睇到各種茶的介紹,又可以聞下茶葉樣品,慢慢揀。我揀左蘋果茶,用的茶壺好可愛,杯內有紅青蘋果可以邊飲邊食。茶味好清新,可以幫助進食後解膩小食叫左燒雞泡魚干同燒牛舌,份量算多,味道不錯。可惜有小小過乾法式干邑龍蝦湯味道非常濃郁,多士配上車厘茄伴碟入面仲有隻細細龍蝦鋏必試龍蝦包包用左好多牛油再烘脆,我就好中意呢個包,但朋友就覺得太油龍蝦好爽口,混合左香草調味,各方面都不錯。但希望龍蝦份量多d就好啦另外想讚一下薯條同紅蘿蔔條炸得好好食!烤蒜蓉牛油龍蝦雖然得半隻龍蝦,但個size絕對不小。個夾更加係好足份量,食完超飽。牛油蒜蓉好香,龍蝦肉爽口彈牙,沙律份量都好多,食到呢度我地已經超飽!龍蝦玉子燒個玉子好滑,做得好過好多日本餐廳切開入面有小量龍蝦肉,一如既往,龍蝦肉好彈牙.但如果分佈再平均d就更好啦!總括環境服務都不錯份量好多,我地都食唔哂,如果多d人黎就可
門口裝修簡潔,好似貼貼紙咁
由於我地好晏先去,客人不多,環境清靜,坐位闊落
好多圖畫都係提緊我地要叫龍蝦
店員推薦我地試下佢地嘅花果茶,係日本品牌,有12種口味。

從餐牌可以睇到各種茶的介紹,又可以聞下茶葉樣品,慢慢揀。
法式干邑龍蝦湯

味道非常濃郁,多士配上車厘茄伴碟

入面仲有隻細細龍蝦鋏
必試龍蝦包

包用左好多牛油再烘脆,我就好中意呢個包,但朋友就覺得太油

另外想讚一下薯條同紅蘿蔔條炸得好好食!
烤蒜蓉牛油龍蝦

龍蝦玉子燒

個玉子好滑,做得好過好多日本餐廳
總括環境服務都不錯

份量好多,我地都食唔哂,如果多d人黎就可以試多d晤同菜式。

由於太飽關係,我地都無食甜品,但甜品menu好吸引,下次一於留肚試試。

2017-04-18 250 瀏覽
老公訂咗呢間,佢話呢度出名龍蝦,仲叫埋契女一齊食,一行三人,七點前就到,即刻入座,可能仲早,得五成滿,到了七點半前已經差不多坐滿了,好彩訂咗位。我們叫了一個龍蝦匯,包括三樣野,龍蝦半隻、龍蝦包、龍蝦烏冬。蒜蓉龍蝦好新鮮,食落有些少海水味,好有龍蝦味👍👍👍,個蟹蚶好多肉。龍蝦包整得好好味😋😋麵包香糯用蒜蓉焗十分香,有助提升龍蝦嘅味道,😍😍龍蝦烏冬好香龍蝦湯味道,熱辣辣,仲有蜆、蟹柳、藍青口,而烏冬好彈牙。海膽茶漬飯10分地道,加了少許木魚碎配合得很好,連海膽一齊食融入飯裏好好味,如果加了熱湯,味道又變得更美味👍👍👍荔枝Cider茘枝味10分清香,飲一啖清清口腔,然後再食海膽茶漬飯仲正😍😍😍好鍾意個藍莓沙冰,有新鮮藍莓混在一起,唔係好甜,好似飯後甜品一樣。

龍蝦匯+龍蝦飽
龍蝦烏冬

2017-04-13
龍蝦匯+龍蝦飽
龍蝦烏冬
2K
2017-04-18 108 瀏覽
之前係Openrice 睇食評已經見到好多食家讚好這裡,很早已想來這裡,今晚因為契女十八歲生日,唔知將來會否出外留學,因此抽多些時間和她相聚,而她最喜歡龍蝦,順理成章就預約了七點,不用等位就可以直入,不過如果想七點半後入座就一定要訂位,因為我坐下不久,已經相繼滿座。我們叫了一個龍蝦滙,一個海膽茶漬飯,另加多一個龍蝦飽,因為三個人驚唔夠食,至於飲品要了藍莓沙冰及茘枝梨cider。由於即叫即做,所以點完菜到上菜要十幾分鐘,我呢個餓底自然好心急啦😅😅龍蝦包用的麵包好熱又香軟,龍蝦已經拆肉另外加了少許醬汁提升味道,另外有一盤薯條混合番薯條都好香脆。蒜蓉龍蝦用少許蒜蓉焗烤的方法烹調,帶出龍蝦的鮮味,沒有搶走龍蝦的味道。👍👍👍龍蝦𣾀的龍蝦海鮮烏冬到最後先上,在石鍋上熱騰騰的龍蝦湯底配上彈牙烏冬,仲有魷魚、藍青口、蟹柳。而龍蝦膏報滿全碗,仲滋滋作響,除了色香味仲有聲音,滿足得不得了。讚👍海膽茶漬飯做法正宗配合得很好,連海膽一齊食融入飯裏好好味,而茶壼內的湯鮮甜,可以混合飯內令海膽變成另外一種味道。用新鮮藍莓混合冰粒打爛,成為藍莓沙冰,味道唔甜又沒有酸味,冰凍可口。😋😋😋而茘枝梨cider,荔枝味濃有

龍蝦𣾀
龍蝦飽
龍蝦海鮮烏冬
藍莓沙冰
而茘枝梨cider,荔枝味濃有淡淡的梨味,用來佐膳都係第一次,正。
茘枝梨cider
茘枝梨cider
  • 龍蝦包
  • 龍蝦匯
  • 馬糞海膽茶漬飯
第二次來到銅鑼灣的Master Kama,由Sogo走幾分鐘便到達。甫進門就看到兩隻可愛的龍蝦公仔。除了招牌龍蝦外,還有不少意粉、海鮮、甜品或特飲任飲選擇。這三客抹茶甜品也是我目標之一。龍蝦包 Lobster roll $188之前吃過的龍蝦包內的龍蝦肉是冷的,像龍蝦沙律般,雖然也好吃但總覺得不夠香,Master Kama這客裡面的龍蝦肉是熱的,正合我心。龍蝦啖啖肉,拌以少許沙律醬;麵包金黃軟熟,帶牛油香,如能烘得熱一點更佳;配菜有沙律、粗薯條和蕃薯條,後者比較好吃,但不夠粗~沙律清新解膩。鮮茄虎蝦扁意粉 Tiger prawn linguine $138一心來吃龍蝦,想不到意粉也有驚喜。醬汁相當濃郁,不是純粹的茄汁,應該加了忌廉,更添幼滑,虎蝦大大隻啖啖肉,扁意粉彈牙,每一條意粉都做到掛汁效果;兩個人不消一會便吃完整碟,非常滿意。Apple crumble $68Apple crumble用平底鍋端上,熱騰騰香噴噴;蘋果酸甜開胃,crumble鬆脆可口,配冰凍幼滑的雲尼拿雪糕,水乳交融,口感一絕,唯焦糖醬略甜。抹茶蕨餅 水滴餅 抹茶雪糕 $78上次在旺角分店吃不到,這次終於吃到了!蕨
甫進門就看到兩隻可愛的龍蝦公仔。
除了招牌龍蝦外,還有不少意粉、海鮮、甜品或特飲任飲選擇。
這三客抹茶甜品也是我目標之一
龍蝦包 Lobster roll $188

鮮茄虎蝦扁意粉 Tiger prawn linguine
一心來吃龍蝦,想不到意粉也有驚喜

Apple crumble $68

抹茶蕨餅 水滴餅 抹茶雪糕 $78

抹茶蕨餅 水滴餅 抹茶雪糕
上次在旺角分店吃不到,這次終於吃到了!蕨餅蘸滿抹茶粉,苦而不澀,口感軟糯,怕苦的可以淋上黑糖醬,亦可蘸上黃豆粉,一餅兩味,唯黃豆粉稍甜;水滴餅,又名水信玄餅,晶瑩通透,像吃果凍一樣,口感Q彈;水滴餅本身是無色無味的,靠黑糖醬和黃豆粉增加味道。

美式龍蝦包配日式抹茶甜品,毫無違和感~如果可以將旺角店限定的菜式,如龍蝦Mac and cheese和龍蝦芝士三文治推廣至銅鑼灣店便好了~
2017-04-17 98 瀏覽
龍蝦風其實係香港都興起咗一陣,一直都勁想試下!難得朋友主動推介,就係lunch time試試Master kama,順便同朋友聚個舊。鋪頭環境行簡約路線,好中意牆身嘅白色瓷磚設計,比人一種好寧靜嘅氣氛。加上用上開放式bar枱,感覺好闊落,一排長sofa位坐得舒服。Lunch時段會有午餐揀,我地試咗一款。野菌蘆筍豚肉丼配粟米青瓜絲沙律好健康嘅配搭,有大量嘅菇類 金針菇,雞脾菇同冬菇等。豚肉分量亦唔少,肥瘦適中,肉味濃。撈勻食口感好豐富,日式燒比啲菇吸哂,夠哂入味。配埋嘅粟米青瓜絲沙律夠哂清新,中和翻飯嘅飽肚感。粟米甜,青瓜絲爽口。而且覺得有沙律配埋好貼心,因為平時出街食飯都好少可以食到蔬菜類,可以平衡翻。跟餐嘅餐湯同包,湯高質好飲。龍蝦包嚟到就當然要食龍蝦!龍蝦包貌相精緻,龍蝦起好哂肉夾落包中間。包好鬆軟,搽咗牛油帶小小甜。龍蝦肉彈牙鮮甜,每一啖都可以均勻食到龍蝦肉。包入面嘅醬帶香草同沙律醬味,幾開胃整體味道都好夾。另外仲會配埋薯條,其實有兩種,薯條同蕃薯條。薯條粗身,炸到岩岩好外脆內軟。個人比較中意蕃薯條,有好香濃嘅蕃薯味,帶小小甜,好特別!龍蝦玉子燒仲叫咗個玉子燒,呢個就普通啲。玉子
龍蝦風其實係香港都興起咗一陣,一直都勁想試下!

Lunch時段會有午餐揀,我地試咗一款。

野菌蘆筍豚肉丼配粟米青瓜絲沙律

好健康嘅配搭,有大量嘅菇類 金針菇,雞脾菇同冬菇等。

豚肉分量亦唔少,肥瘦適中,肉味濃。

撈勻食口感好豐富,日式燒比啲菇吸哂,夠哂入味。
配埋嘅粟米青瓜絲沙律夠哂清新,中和翻飯嘅飽肚感。

粟米甜,青瓜絲爽口。

跟餐嘅餐湯同包,湯高質好飲。

龍蝦包
嚟到就當然要食龍蝦!

龍蝦包貌相精緻,龍蝦起好哂肉夾落包中間。

包好鬆軟,搽咗牛油帶小小甜。
龍蝦肉彈牙鮮甜,每一啖都可以均勻食到龍蝦肉。

包入面嘅醬帶香草同沙律醬味,幾開胃整體味道都好夾。
另外仲會配埋薯條,其實有兩種,薯條同蕃薯條。

薯條粗身,炸到岩岩好外脆內軟。

個人比較中意蕃薯條,有好香濃嘅蕃薯味,帶小小甜,好特別!

龍蝦玉子燒

仲叫咗個玉子燒,呢個就普通啲。

玉子燒偏甜,蛋身夠滑。
玉子吸收咗龍蝦肉嘅味,會鮮甜啲,不過龍蝦肉就唔太多。

味道中規中矩,都好食嘅。

Apple soda
飲品好大杯,清清地就叫Apple soda。

杯入面有青蘋果切片,幾清新。

味道5太甜,加埋七喜有汽都幾好飲。

Strawberry soda
朋友就叫咗士多啤梨味。

我試咗一啖,比apple soda 甜小人,個人都係中意蘋果多啲xd
2017-04-10
2017-04-17 132 瀏覽
今個星期約左好多人食飯,這一晚是同老婆食。我老婆話要俾驚喜我,帶我去食好野!原來佢帶我去一間上樓既餐廳食海鮮!去到見到好多人,差不多滿座,好彩老婆已經訂左位,所以一去到就有位。先黎杯 Master Magic soda, 飲落去少少酸、少少甜,都幾開胃架!再黎我老婆既 Pink Velvet, 試飲左一啖,超濃士多啤梨味,又唔太甜,都幾醒胃!黎個頭盤 - 白酒忌廉青口,食落去個青口,好濃既忌廉味,帶著好清新既白酒既芬芳,而白酒既芬芳令到個青口更加鮮味。轉眼間就上左今日其中一個主菜 - 龍蝦匯。龍蝦匯當中有田園沙律、燒龍蝦、龍蝦包、蕃薯條和薯條。田園沙律,用左新鮮蔬菜配陳年紅酒醋,食完個胃即刻開左。燒龍蝦,個龍蝦都算幾大隻,原來用蒜蓉燒龍蝦加埋佢特製既檸檬汁係一個幾唔錯既配搭!蒜蓉既香味浸進龍蝦肉裡面,再加上微酸又香濃既檸檬忌廉汁,食落去有3重口感,十分正!龍蝦包,蜜糖包配以秘製醬汁和龍蝦肉,原來食包都可以食得咁富貴!食完食這個主菜,原來再黎一個更加驚喜既主菜,就是忌廉海膽蟹肉意粉。特濃既海膽配以香濃既忌廉汁,再加上好多既蟹肉,所有海鮮既鮮味都吸收在意大利粉裡面。最後,正想已己經食到好飽
今個星期約左好多人食飯,這一晚是同老婆食。

我老婆話要俾驚喜我,帶我去食好野!

原來佢帶我去一間上樓既餐廳食海鮮!

白酒忌廉汁青口
轉眼間就上左今日其中一個主菜 - 龍蝦匯。

龍蝦匯當中有田園沙律、燒龍蝦、龍蝦包、蕃薯條和薯條。

田園沙律,用左新鮮蔬菜配陳年紅酒醋,食完個胃即刻開左。

龍蝦匯

海膽蟹肉忌廉意粉
最後,正想已

己經食到好飽之際,之前點左個龍蝦匯當中的龍蝦海鮮什錦烏冬就黎勒!

眼看一隻龍蝦正在浸溫泉,這情景令我甚感興趣這是什麼!

一攪之下,就發現原來個烏冬充滿著蜆肉、蝦、墨魚、青口等等...

加上香濃既龍蝦湯,令本來在很飽狀態的我胃口重開!
2017-04-07
白酒忌廉汁青口
龍蝦匯
海膽蟹肉忌廉意粉
2017-04-13 6030 瀏覽
說了N次要吃龍蝦包,男人終於和我去吃了。那天我們去銅鑼灣逛街,所以去了銅鑼灣的Master Kama。龍蝦茶碗蒸 $48上面有一小塊龍蝦肉,也算鮮味,肉質紮實有彈性。蛋應該是用湯代水去蒸,蒸的時間剛好,蛋非常嫩滑。香脆炸雞翼配龍蝦芝士汁78完全沒想到醬汁是這樣上的,龍蝦芝士汁稠度剛好且味道濃郁,啖啖龍蝦味再搭配炸得鬆脆的雞翼,讓本來普通的炸雞翼變得不普通。不過如果雞翼的炸漿再薄一點、雞肉再嫩一點,就更完美了。龍蝦包 $188擺盤已經很吸引,沙律菜夠新鮮,那份雙色薯條也讓人驚喜,炸得外脆內軟,薯條充滿薯味,蕃薯條也很香甜。 (p.s. 點雞翼剩下的龍蝦芝士汁點薯條也很夾呢!)龍蝦包夾著幾件龍蝦肉,肉質紮實彈牙,醬料沒有濃得搶去龍蝦的鮮味,淋上附上的龍蝦汁,更錦上添花。麵包外面微微的香脆,内裡軟身,口感也不錯。MASTER KAMA POT 日式叉燒+溏心蛋配龍蝦芝士濃湯 $87上桌時還見到湯汁在滾動著,這個濃湯同樣是香濃龍蝦鮮味,完全不會太鹹,亦沒有過稠,烏冬口感煙韌有彈性,夾著龍蝦湯吃讓人卻罷不能。Choco Paradise $58沙冰打得夠細,朱古力味重,加上粒粒軟棉棉花糖,甜蜜滋
龍蝦茶碗蒸 $48

香脆炸雞翼配龍蝦芝士汁78

龍蝦包 $188

Choco Paradise $58

沙冰打得夠細,朱古力味重,加上粒粒軟棉棉花糖,甜蜜滋味。

這餐吃得很滿足,下次要再吃其他菜式。
  • 龍蝦包