2016-12-19 962 瀏覽
與好友一行二人到銅鑼灣既Master Kama亨用晚餐,因為時間尚早既關係,所以餐廳客人不多,餐廳裝潢簡潔,環境尚算舒適。閱讀過餐牌後,除左龍蝦,仲想試佢地既海膽飯,可惜當日海膽缺貨,所以只點了佢地既signature lobster set 。飲品方面,我地點了Master Magic Soda。飲品配以兩支檸檬汁,當檸檬汁加入飲品,會由藍色變成紫色,好靚。飲品應該是由碟豆花沖製,有碟豆花獨特的味道。Signature lobster set有薯條、龍蝦包、蒜蓉牛油龍蝦及海鮮石鍋烏冬。蒜蓉牛油焗龍蝦-龍蝦肉没有很飽滿,肉質尚算爽口,蒜蓉牛油加上羅勒的香氣,味道很好龍蝦包既麵包用牛油烘過,外觀經已令人垂涎。熱烘烘既面包外脆內軟帶有牛油香,咬下啖啖龍蝦肉,中間既沙律菜中和了油膩和飽滯感,讚不得不提是餐内的薯條,真是超好食!!!外脆內軟,滿滿薯香。即使放涼了,也沒有變軟,香脆依然。比較深色既薯條唔係炸燶左,係蕃薯條,甜甜的,正海鮮石鍋烏冬-可選擇跟烏冬或飯,上桌時熱沸沸的,鍋內除了有龍蝦,還有青口和八爪魚。烏冬夠滑,不過略嫌味道偏鹹,扣少少分~

2016-12-14 834 瀏覽
龍蝦匯 ($398)龍蝦大餐啊😍😍呢個set包括烤牛油龍蝦 龍蝦包同龍蝦什錦海鮮石鍋湯烏冬😋如果食量唔大,兩個人share就夠啦☺️至吸引就係龍蝦包 龍蝦燒至剛剛好 包身又軟熟又有牛油香 而烤龍蝦尚算鮮甜彈牙又肥美 好滿足另外佢個飲品都好特別會變色架好啱相機食先
龍蝦匯 ($398)

另外佢個飲品都好特別會變色架好啱相機食先
2016-12-14 567 瀏覽
今日下午來旺角行街街,行到夜晚找食,見到呢間master ,裝修幾靚就來試下。餐廳內,有好多選擇,我地先試試個西班牙乳豬同龍蝦pizza.原隻龍蝦pizza,把龍蝦肉打散,佈滿在pizza 面。一淡一蝦肉。好好味。手工pizza, 好精細。手工龍蝦意粉,意粉精緻糼滑,配上蝦汗,好美昧。西班牙孔豬,乳豬皮好鬚代,😃乳豬肉好嫩滑。啖啖肉。配上乳豬鏘,超美味
手工龍蝦意粉,意粉精緻糼滑,配上蝦汗,好美昧。
2016-12-12 555 瀏覽
每次特別日子慶祝食飯都是由我去安排的,今次我特登將這個任務交給男朋友。初時我都有點怕將這個任務交了給男朋友之後佢會hea我,所以我都經常問佢安排成點?去那裡食飯?點知臨到特別日子前佢好得戚咁同我講已經訂好位仲係咁賣關子,搞到我都好期待佢究竟訂左邊間餐廳。當日去到餐廳的時候,門口的瓷磚牆相當特別,好靚!行到入去見到餐廳已經坐滿左9成,好在男朋友有訂位,所以我地唔使等就可以入座啦。黎到緊係要食龍蝦啦,所以我地叫左個龍蝦套餐加一個餃子。首先上菜的是餃子,餃子正正常常普普通通沒有什麼特別,唯一要讚的是有少量沙律菜伴碟,感覺很清新。之後就上龍蝦套餐,內有一份炸薯條加炸蕃薯條,龍蝦包,半隻龍蝦和沙律。炸薯條和蕃薯條都很新鮮,全部都係脆卜卜架。龍蝦包好足料,仲有舊龍蝦鉗肉夾係個包面架!麵包好香,入面有牛油同香草。燒龍蝦啖啖肉,啲肉唔會太乾,好味!最後就上龍蝦石鍋湯烏冬,依個真係超級好味!龍蝦味超濃郁,而且是用石鍋上,所以KEEP住熱辣辣,正!不過其實依個係可以揀配湯飯或者湯烏冬架,我覺得揀配湯飯應該會再正啲,因為啲飯粒會吸收左啲龍蝦湯,入晒味仲正!整體黎講:依間餐廳的食物水準唔錯,份量都OK,不過依

當日去到餐廳的時候,門口的瓷磚牆相當特別,好靚!
黎到緊係要食龍蝦啦,所以我地叫左個龍蝦套餐加一個餃子。
整體黎講:依間餐廳的食物水準唔錯,份量都OK,不過依個餐對男朋友仔黎講就唔係咁夠飽啦,可能要叫多個飯/意粉先夠佢食。另外餐廳的環境都唔錯,唔會太嘈,服務方面就要扣分啦,餐廳人手不足,問侍應攞兩杯水問左幾次先送到,叫埋單都搞左好耐先搞掂。
  • 龍蝦什錦海鮮石鍋湯烏冬
2016-12-01 538 瀏覽
倫敦興龍蝦包,香港都有龍蝦包食!由於即日訂位,只係訂到晚上六點半。冇所謂啦!早食人少少唔使迫先點一榨蘋果梳打,fresh! Chicken Caesar salad ,一般水準啦!重頭戲, 龍蝦包!搭半隻燒龍蝦加薯條/蕃薯條,龍蝦包可能期望過大啦,好味但未至於有驚喜呢個泡飯有驚喜!湯底充滿着濃濃的龍蝦膏味,真係超好味!成餐飯最好味係個泡飯,不過可能味精比較多,食完之後成晚都好口渴啦龍蝦始終係gimmick野,可以一試,不過未必有下次

先點一榨蘋果梳打,fresh!
Chicken Caesar salad ,一般水準啦!
呢個泡飯有驚喜!湯底充滿着濃濃的龍蝦膏味,真係超好味!
龍蝦始終係gimmick野,可以一試,不過未必有下次
2016-11-17
  • 龍蝦匯
2016-11-26 418 瀏覽
之前在INSTAGRAM看到很多人PO龍蝦三文治的照片我一直都很想試試看,機緣巧合的情況下就跟朋友去食了。這𥚃的招牌龍蝦三文治真的份量十足,一上菜的時候真的有嚇到!三文治烤的脆脆的,加上搽上了奶油和蝦肉,又香又脆,我先把麵包部份食光再享受龍蝦。烤過旳龍蝦很鮮味十足!只是加了一些香草在上面味道已經很足夠了,不用外加調味料就吃到蝦的鮮甜味了。我還點了一些烤串,燒汁跟香菇很搭,可是我已經太飽再吃不了了。可是我會再光雇的!

2016-09-13
15 分鐘 (堂食)
2016-11-25 279 瀏覽
🗓23 Nov 十月十一月真係生日飯食唔停 不過今次係同事生日 順便試下公司附近唔同既餐廳甘尼間餐廳主打lobster龍蝦仔(題外話 雖然前排有解說話佢地根本唔係咩龍蝦 不過始終價格平 無損人氣)我地簡簡單單叫6個餐加我至❤️甜蛋蛋野食不過不失啦 冇令人有咩深刻印象甘😂個甜蛋就質感單薄D 甜就夠哂甜 配D龍蝦仔肉都叫唔錯
🗓23 Nov

十月十一月真係生日飯食唔停
不過今次係同事生日
順便試下公司附近唔同既餐廳甘

我地簡簡單單叫6個餐加我至❤️甜蛋蛋
野食不過不失啦 冇令人有咩深刻印象甘😂

個甜蛋就質感單薄D 甜就夠哂甜 配D龍蝦仔肉都叫唔錯

2016-11-22 493 瀏覽
朋友經常向我推介此餐廳,最近終於有時間前來一試門口進來牆壁圖案豐富,喜歡這樣的設計,連餐牌都一樣,而餐碟pattern各有不同,橫間正合我意雖然是星期五,但晚上八點不算多人,不用等位已可安排入座。食物方面,這次叫了3款美食。Master分享盤($168)太花心選不到,所以決定來個大包圍,每樣都有分享盤有6款美食(還有點生菜),全部都熱辣辣送上。特別愛吃薯條與蕃薯條,前者薯條蓉夠林,後者有夠脆,不過要沾上醬汁才夠味。而旁邊的芝士年糕好煙韌又夠味!至於三重芝士雞肉烤餅比較鬆散,烤餅也不夠脆,但口感豐富,如叫一整個應該會好飽肚。雞軟骨餃子,餡料單薄,味道普通。章魚燒3小粒,筷子一夾已變形,味道不過不失。香脆炸雞翼比較普通,雞肉不算嫩,沒有令人回味的感覺。流心豚肉卷石頭濃湯鍋配烏冬<龍蝦濃湯>($78+$12)用石頭鍋保存熱力送到面前的確令人期待,先來喝一口湯,充滿龍蝦味,已經有點咸,怎知豚肉卷更咸,又沒有流心感,的確有點失望。主食烏冬份量充足,滲入了龍蝦味,不過彈牙感欠奉。烤蒜蓉牛油龍蝦扁意粉($218)原為鮮茄虎蝦扁意粉($138),可加$80升級為烤蒜蓉牛油龍蝦(半隻)。
朋友經常向我推介此餐廳,最近終於有時間前來一試
雖然是星期五,但晚上八點不算多人,不用等位已可安排入座。
食物方面,這次叫了3款美食。
Master分享盤($168)
太花心選不到,所以決定來個大包圍,每樣都有
分享盤有6款美食(還有點生菜),全部都熱辣辣送上。
而旁邊的芝士年糕好煙韌又夠味!
雞軟骨餃子,餡料單薄,味道普通。
章魚燒3小粒,筷子一夾已變形,味道不過不失。
香脆炸雞翼比較普通,雞肉不算嫩,沒有令人回味的感覺。
Master分享盤
流心豚肉卷石頭濃湯鍋配烏冬<龍蝦濃湯>($78+$12)
主食烏冬份量充足,滲入了龍蝦味,不過彈牙感欠奉。
Kama石頭濃湯鍋
烤蒜蓉牛油龍蝦扁意粉($218)
一上菜當然趁熱食龍蝦肉,果然肉質感盛,不過沒有牛油味,沒有蒜蓉味,像蒸煮的肉
份量也略少。可惜沒有提供工具拆龍蝦肉,吃起上來比較費時費工夫。
而意粉帶有龍蝦味,軟硬度適中,但比較黏稠。
烤蒜蓉牛油龍蝦扁意粉
龍蝦吃起來美味,但反而小食更能抓住我的胃口,不過吃完後有點燥熱的感覺,下次再試龍蝦包再來說說^^。
2016-11-18
2016-11-20 237 瀏覽
有聽聞個呢到既龍蝦包好出名,但今晚係銅鑼灣食得飽飽就想食個甜品就算,據聞呢到既抹茶心太軟好正,點知真係好失望,首先個外層軟哂,入面既流心係抹茶味淡薄而且勁甜,仲要成 $68,真係好嬲!
抹茶心太軟
2016-11-18 283 瀏覽
想食龍蝦,上網search下,見呢間好似幾多好平,即刻去試下!飲品叫左杯野苺味既,酸酸地得黎都幾開胃!另外食既叫左個龍蝦匯, 有個龍蝦包同燒龍蝦, 個包同普通餐包差唔多,龍蝦用無咩味, 肉質又麻麻! 而燒龍蝦係幾大隻既,但 燒得比較乾,可以食既肉得番好少...薯條亦都炸得好乾,而且好少薯係裡面,但旁邊既炸番薯反而好好味,脆脆地又有甜味!

2016-11-18
2016-11-16 273 瀏覽
多謝好姊妹慶祝我好返請我食龍蝦大餐,超級滿足🈵️😘😘😘😘😘😋😋😋我真係好耐無講野同食野啦我! Comment : 龍蝦滙 428? 1.龍蝦包:包外脆內軟,龍蝦肉係最爽,帶有少許海水味,食得出真材實料,而且包配有沙律醬同少許basal 同香葉(應該係,除非唔係),香葉令個包嘅層次更高亦不會溜!good !! 2.薯條:意外地有驚喜,橙色嘅係🍠,甜得黎帶少少咸3.龍蝦: 說真的,texture 有點奇怪,切落去個陣會以為龍蝦唔新鮮,肉質開始變,但食落就發覺龍蝦以garlic 同蝦膏燒好,大約7至8成熟,有入口即化嘅感覺,咁姐係半邊龍蝦分3口食晒就okay 4. 龍蝦海鮮石煱: 石煱可選飯戓烏冬,識食就一定係食飯啦,唔會食烏冬,因為烏冬咁煮末免會太爛!上枱時見到隻龍蝦頭係到浸浴,不論邊枱上菜都好吸睛!不要立即食用,我地等左15至20分鐘左右,等龍蝦汁泡飯,飯就自然更濃!海鮮方面有青口,蝦肉,尤魚同龍蝦肉,食嘅時候唔好忘記個龍蝦頭,因為佢係有膏 ,無錢係有膏,的確有!配菜有🌽,海帶同黑木耳絲,要搞拌,食落有海鮮又有脆脆地,口感不錯,分量都唔細,抵死!總結,枱枱都叫,無一幸免,其實係個2人餐😂😂
Comment :
龍蝦滙 428?
總結,枱枱都叫,無一幸免,其實係個2人餐😂😂 豚肉荔枝串:
豚肉燒得香脆,但又不會乾,荔枝甜與豚肉的咸香出其地夾,咸得黎帶荔枝嘅清甜,35元2串,值得一試!

香橙雞肉沙律: 88?
墨西哥脆片配炸米條、雞肉條同椰菜絲,帶少許酸,開胃前菜,有几枱都有order
飲品: 48 per grass / 98 per jar
招牌飲品,唔記得個名係咩magic soda係🍋同青檸嘅soda , test tube 嘅係檸檬汁,飲用前要先將test tube 嘅檸檬汁加入飲品入,飲品就會變色,真係好令,但要stir 好,因為糖水沈低!
2016-10-01
2016-10-28 6289 瀏覽
邊個係龍蝦控?請舉手❗️🤘🏻身為龍蝦控🐲🍤💛夢想緊係嘆番個龍蝦盛宴啦!😍去呢間餐廳就可以夢想成真喇~👏🏻龍蝦匯 ❤️ ($428)▫️龍蝦包▫️蒜蓉牛油龍蝦▫️龍蝦雜錦海鮮石鍋烏冬淨係見到個餐牌已經口水直流喇!😂蒜蓉牛油龍蝦超香呀❗️專程配上牛油同蒜蓉烤焗😛將龍蝦的鮮味無限昇華!💯香氣陣陣。鮮甜彈牙🌬配埋檸檬汁味道真係一流呀!🍋龍蝦包上桌夠哂熱辣辣🔥麵包烤至金黃色🍞鬆軟香脆充滿牛油香☺️飄出香香的牛油味!🍯我個鼻已經抵受唔住喇👃🏼龍蝦包內藏半隻龍蝦肉🤑用上龍蝦專門店出品🙇🏻龍蝦質感爽口彈牙。味道鮮甜👄加埋旁邊炸薯條同炸蕃薯條👻外脆內軟卜卜脆🍟食完即刻巨滿足呀❗️龍蝦。全部都係龍蝦呀😍嘩!望見大大份龍蝦鍋!👀開心指數直線上升呀!😚龍蝦海鮮石鍋烏冬 🍲 😳🙈一上枱果陣仲滋滋聲架證明夠哂滾熱辣啦🔥金黃色湯底配上巨型龍蝦鉗💗龍蝦控秒速雙眼發光呀!😍龍蝦濃湯用龍蝦殼熬煮而成🙇🏻配上青口、蜆肉同八爪魚🐙香氣撲鼻。味道濃郁🌬朕忍唔住飲左一啖😂散發陣陣龍蝦鮮味🦂真係好鮮甜呀!😩最驚喜係烏冬竟然超級彈牙❗️烏冬咬落煙煙韌韌👄掛湯能力夠哂高☺️小二,唔該再黎一鍋呀!😛抹茶癮又發作喇❗️單點的抹茶甜品已經滿足唔到朕喇😂一於嘆番個
邊個係龍蝦控?請舉手❗️🤘🏻
身為龍蝦控🐲🍤💛
夢想緊係嘆番個龍蝦盛宴啦!😍
去呢間餐廳就可以夢想成真喇~👏🏻
龍蝦匯 ❤️ ($428)
▫️龍蝦包
▫️蒜蓉牛油龍蝦
▫️龍蝦雜錦海鮮石鍋烏冬
淨係見到個餐牌已經口水直流喇!😂
蒜蓉牛油龍蝦超香呀❗️
專程配上牛油同蒜蓉烤焗😛
將龍蝦的鮮味無限昇華!💯
香氣陣陣。鮮甜彈牙🌬
配埋檸檬汁味道真係一流呀!🍋
龍蝦包上桌夠哂熱辣辣🔥
麵包烤至金黃色🍞
鬆軟香脆充滿牛油香☺️
飄出香香的牛油味!🍯
我個鼻已經抵受唔住喇👃🏼
龍蝦包內藏半隻龍蝦肉🤑
用上龍蝦專門店出品🙇🏻
龍蝦質感爽口彈牙。味道鮮甜👄
加埋旁邊炸薯條同炸蕃薯條👻
外脆內軟卜卜脆🍟
食完即刻巨滿足呀❗️
龍蝦。全部都係龍蝦呀😍
嘩!望見大大份龍蝦鍋!👀
開心指數直線上升呀!😚
龍蝦海鮮石鍋烏冬 🍲 😳🙈
一上枱果陣仲滋滋聲架
證明夠哂滾熱辣啦🔥
金黃色湯底配上巨型龍蝦鉗💗
龍蝦控秒速雙眼發光呀!😍

龍蝦濃湯用龍蝦殼熬煮而成🙇🏻
配上青口、蜆肉同八爪魚🐙
香氣撲鼻。味道濃郁🌬
朕忍唔住飲左一啖😂
散發陣陣龍蝦鮮味🦂
真係好鮮甜呀!😩

最驚喜係烏冬竟然超級彈牙❗️
烏冬咬落煙煙韌韌👄
掛湯能力夠哂高☺️
小二,唔該再黎一鍋呀!😛
抹茶癮又發作喇❗️
單點的抹茶甜品已經滿足唔到朕喇😂
一於嘆番個抹茶SET先!😍🍃🍃
《屋》🏡🍵💚 ($78)
抹茶拼盤總動員出動!😛
▫️水滴餠💧
▫️抹茶蕨餠🍵
▫️抹茶雪糕🍦
一次過滿足哂3個願望🤑
賣相好吸引呀!😍
最吸睛緊係水滴餠啦!👀
晶瑩剔透。圓滑亮麗👻
一上枱果下仲有震騰騰效果架!😳

2016-10-25
  • 龍蝦匯
  • 龍蝦什錦海鮮石鍋湯烏冬
2016-10-17 673 瀏覽
龍蝦包 - 上次吃,相當吸引, 但今次龍蝦肉就明顯細得多。反然個麵包幾好味,有牛油香,口感又脆脆地,$188元 (半隻細鉗) 見人見智吧!伴來的炸薯條- 很咸,反然蕃薯條,甜甜地又熱又脆,很不錯。 龍蝦湯  - 不過不失...龍蝦玉子燒 - 蛋身滑,甜味比較重。Peach Gin Tonic Fizz - 簡單...好飲.
龍蝦包
龍蝦湯
 龍蝦湯  - 不過不失...
龍蝦玉子燒
龍蝦玉子燒 - 蛋身滑,甜味比較重。
peach gin tonic fizz
2016-10-16
peach gin tonic fizz
新聞話香港係全球樓價最貴城市,又係全球微笑指數最低的城市。而呢間Master Kama真係可能係全港微笑指數最低的餐廳。呢個係食評!又唔好一見批評就話唔係食評,服務係應該的,服務係成個dining experience 一部分,唔係淨係睇食物質素,顧客唔係黎受氣,都想佢地知道而改善的。唔知間餐廳叫Master Kama,係咪同Karma有關。Book 左夜晚6:30 三位,6點20分去到,店內7成空位。但我地仲有個朋友未到,諗住問下可唔可以坐住等先,但個侍應話入座起即刻計時,只可以食個半鐘,記住,全程無 表 情!係無 表 情!咁算囉,又唔可以坐住等,還掂又未到預定時間,唯有企在餐廳外等。其實可能個半鐘後,8點鐘可能係Peak hour,所以先要咁straight,但當時店內無乜人,可唔可以等黎到的客人坐左先,黎齊再計時,都唔相差幾遠。派餐具時係飛過黎,勁大聲放落桌上,唔講仲以為係茶餐廳。每個黎傳菜的員工都係無笑容,面 無 表 情,語 氣勁 晦 氣,我地仲好聲好氣同佢地講唔該,第一次見餐廳可以食客仲好態度過員工。三重芝士雞肉烤餅($68)賣相同味道都好好,咬落d芝士都好香軟,上面d乳酪醬

唔知間餐廳叫Master Kama,係咪同Karma有關。

派餐具時係飛過黎,勁大聲放落桌上,唔講仲以為係茶餐廳。
三重芝士雞肉烤餅
三重芝士雞肉烤餅($68)
賣相同味道都好好,咬落d芝士都好香軟,上面d乳酪醬酸酸地幾夾,但份量唔多,同個皮再脆d就好
龍蝦滙
龍蝦海鮮石鍋烏冬
再叫左個龍蝦滙($428)
有龍蝦包+半隻龍蝦+龍蝦海鮮烏冬
(注意:係無龍蝦湯,雖然個餐牌上面有碗額外上的龍蝦湯,但問番個員工,佢話只係烏冬個湯底另外用碗盛來影相)

個龍蝦包單嗌($188),就一d都唔抵,同唔太值,因為成個包得果幾舊仔龍蝦肉,少得可憐,個包裡面d香草仲多過龍蝦肉,個包本身都係細,係得個包幾香軟。

果半隻龍蝦係幾香口,有好多蒜茸係面,而且係有龍蝦濃香,不過得半隻,大家分食幾啖就無。薯條都唔錯,有兩款:南瓜薯條同薯條,好入味,點埋檸檬汁配沙津醬好正

個龍蝦海鮮烏冬算係最滿意,雖然個烏冬同d湯料都係普通杯麵裡面的配料:粟米、海帶、蜆,不過個湯底係好好味,係幾香濃。

本來想食埋個綠茶甜品,不過睇面色都睇到飽哂,就唔想再order。

埋單計埋服務費$546,平均每人$182,但一點都唔值呢個價錢,請問有咩服務值得收加一?

香港人辛苦賺錢都想食餐好,而且香港人咁忙,難得約到出黎,緊係滿心歡喜想開心聚會下,誰知成餐飯食到勁受氣咁。

將心比己,點解食個飯都要問多句個店員都十問九唔應,好似好唔願意同你落單、上菜,d野食有幾樣都係好普通,只屬一次餐廳,唔會想再黎。

2016-10-15
2016-10-14 425 瀏覽
前排去左CWB 又去左呢間MASTER KAMA到食LOL之前一直都好興既龍蝦包 到依家我都覺得MASTER KAMA係係HONG KONG數一數二因為佢既龍蝦匯真係好正如果兩個女仔去食 靜係叫一個龍蝦匯就夠晒數 價錢亦都好合理!不過呢期見到有MATCHA系列既甜品所以就散叫左個必食龍蝦包 再叫個甜品黎左三次 呢個龍蝦包我都食左3次 (次次都有叫)食物質素都無乜退步過裡面仲有好多龍蝦肉 仲有佢地祕製既醬汁 加埋一齊真係好好味啖啖龍蝦肉既感覺真係好幸福呀!黎到今日真真正正既主菜啦呢個甜品就係傳說中既 一次可以滿足你三個願望!佢分別有一個抹茶既蕨餅 (係我既最愛)抹茶雪糕 同埋一個JELLY3樣ITEMS裡面 我最鐘意既都係我最愛既蕨餅抹茶味既蕨餅上面沾上左少許黃豆粉 味道同口感都好正!!
黎到今日真真正正既主菜啦
2016-09-18