2023-01-24 395 瀏覽
中午去咗基隆街搵朋友食飯,佢揀咗間叫「Marshal King」嘅餐廳,店名幾霸氣😎。門口設有室外座位,可帶埋寵物一齊幫襯。餐廳設有八款午市套餐🍽,價錢由$68至$98不等,跟餐湯同熱飲。考慮到份量都幾多,價錢可接受。食肉獸嘅我哋一人嗌咗一個扒餐🥩,有肉又有主食,好難唔飽囉。紐西蘭殼飼西冷牛扒配紅酒牛油汁($98),🐮牛扒賣相幾靚仔,食落肉味都濃,但煮得稍為熟啲,所以口感少韌;而紅酒汁配紅肉幾夾。主菜要咗意粉,估唔到係用上扁意粉,口感彈牙🍝。香煎厚切豬扒配新德里咖喱汁($88),🐷我認為豬扒唔算厚切,不過就有成兩大塊,肉質OK,冇醃到過火。🍛咖喱汁偏向港式風味,香而不辣,老少咸宜;食咖喱配飯就最適合不過。飲品方面🥤,雖然凍飲要加$5,不過堅係大杯。店員推介飲港式絲襪奶茶,果然係唔錯,茶底唔澀、口感順滑。另一杯就要咗草莓乳酸特飲(半價$21),甜酸味道幾特別,但甜咗少少。總括嚟講,呢日食咗大塊肉扒午餐,夜晚都近乎唔使食😆。午餐選擇集中幾款,睇餐牌晚市好似多元化啲。題外話,餐廳環境幾好,裝修簡約舒服。
食肉獸嘅我哋一人嗌咗一個扒餐🥩,有肉又有主食,好難唔飽囉。
紐西蘭殼飼西冷牛扒配紅酒牛油汁
紐西蘭殼飼西冷牛扒配紅酒牛油汁
香煎厚切豬扒配新德里咖喱汁
香煎厚切豬扒配新德里咖喱汁
香煎厚切豬扒配新德里咖喱汁($88),🐷我認為豬扒唔算厚切,不過就有成兩大塊,肉質OK,冇醃到過火。🍛咖喱汁偏向港式風味,香而不辣,老少咸宜;食咖喱配就最適合不過。
2023-01-04 114 瀏覽
星期天最喜愛帶上家人或者約下朋友來個悠閑聚餐,此處地點不太靠近地鐵站,但係要找尋此餐廳小店亦不太難找。餐廳門外也放上一張餐枱,喜歡室外進餐既客人可揀選此枱有多款西式食品可供客人選擇Order了一個二人午餐,先上餐湯, 是日係紫薯湯,此款餐湯係其他餐廳好少提供粟米汁,充滿濃郁粟米味,味道天然草莓酸梳打 ,好夠冰凍,滿滿草莓味德國咸豬手配酸菜,店員先逢上整隻豬手給你看看,然後會再拎走幫你切開容易進食,咸豬手皮焗到非常脆脆,內裏肉質煮到剛剛好熟,不會太鞋口。炸薯條,即叫即炸,上枱時是非常熱辣辣的,散發出新鮮氣味,點上旁邊預備好的沙津醬,吃到停唔到口👍🏻蒜蜜烤雞翼,雞肉嫩滑香檳菠菜忌廉蜆肉意粉,真心推介!蜆肉鮮甜,意粉煮到彈牙,因為本人好怕吃太淋既意粉

餐廳門外也放上一張餐枱,喜歡室外進餐既客人可揀選此枱

有多款西式食品可供客人選擇

粟米汁,充滿濃郁粟米味,味道天然

草莓酸梳打 ,好夠冰凍,滿滿草莓味

蒜蜜烤雞翼,雞肉嫩滑

2022-12-31 70 瀏覽
好耐冇出去打卡喇,朋友介紹我哋呢間餐廳,佢話餐廳係新開,叫我哋嚟試一試佢。我哋一行到到餐廳門面,就覺得幾新淨光猛,餐廳嘅招牌係白底黑字,都幾精神下。另外餐廳都有張餐牌放大放喺出面,可以揀啱心水餐之後先至入去,唔使入到去又出返嚟撳尷尬👍因為本來都係為左試呢間餐廳,所以我哋就直接入咗去啦。我哋去嘅時間係中午,所以就叫咗佢哋嘅兩個午餐。 上到嚟餐廳就送咗兩個南瓜湯先,南瓜湯係直接用咗南瓜蓉打碎,而且食到厚厚嘅忌廉味,食落酸酸甜甜幾開胃。我哋第一個午餐係龍利柳配白飯,有跟到個白汁。魚柳炸得香脆,但係又唔會太乾身,另外應該係有預先調味,所以就算唔點汁都夠味,但係當然要試一試佢個汁。 白汁配上魚柳又有再在將食物在昇華,唔經唔覺成個飯就食曬👍第二個午餐係西冷牛扒配露絲瑪莉汁,另外有跟到一個白飯。 相比肉眼我更加鍾意食西冷,因為西冷更能夠帶出牛肉嘅香味,呢度嘅西冷牛扒都煎得幾好,食得到幾香濃嘅牛味除此之外,呢度嘅奶茶都唔錯
除此之外,呢度嘅奶茶都唔錯
2022-12-21 63 瀏覽
喺太子做嘢咁耐,一直都係食開啲餃子,或者係茶餐廳,咁啱發現呢度開咗間西餐店,一於撞正中午食飯時間試一試。🔥🔥由於係中午時間, 餐廳人流都頗多,咁啱搵到張空枱,梗係過去坐低埋為先。餐廳如果喺太子站行過去,都要10至15分鐘,但係路線都幾方便一條直路轉埋個彎就可以到。老闆娘介紹話呢度嘅牛扒唔錯,所以我就叫咗牛扒飯,而我個朋友佢就叫咗豬扒飯。我份牛扒一上到嚟,分量果然唔細,有差唔多成塊手掌咁大,而且,牛肉味幾重,另外仲有配到醬汁,如果大家覺得唔夠味仲可以點。👍而我朋友個飯就仲吸引,個豬扒普通大細,但係最吸引係個醬汁,居然係黑松露醬,成餐飯都畀佢個醬汁吸引住我,趁佢唔為意偷食咗幾啖,果然唔錯❤️❤️除此之外我哋叫咗兩杯奶茶一凍一熱, 本來以為好似普通嘅奶茶質素,飲落個茶底好特別,原來餐廳用自家製嘅茶底黎沖,有少少玫瑰花香👍
2022-12-01 72 瀏覽
放工行過,見到新開嘅餐廳🍴外表裝修都不錯,幾有文青feel,亦適合朋友聚會傾下計👯👯‍♂️成個感覺,好乾淨,好清新都dinner set 亦有得散叫南瓜 🎃餐湯好creamy和濃味,而且南瓜本身好甜😆自家製港式絲襪奶茶☕️真係好少餐廳仲咁有心會自家製🤫真係好好飲,茶味濃芝士素菜烤珍寶大啡菇幾惹味☺️芝士佈滿係面主菜真係好高質香草🌿南瓜🎃慢煮雞胸意大利飯🇮🇹南瓜飯真係超好食😋做到粒粒分明嘅口感,同時吸盡南瓜味道🤤好好食👍🏻而且慢煮雞胸幾嫩重點推介🤫幕尼黑脆香珍寶豬手配酸菜條配自家製柚子沙律醬,超夾做到外皮勁脆而且啲肉勁嫩處理得好好👍🏻完全冇尿so味,而且十分入味,值得一讚
放工行過,見到新開嘅餐廳🍴

成個感覺,好乾淨,好清新

都dinner set
亦有得散叫

南瓜 🎃餐湯
好creamy和濃味,而且南瓜本身好甜😆

自家製港式絲襪奶茶☕️
真係好少餐廳仲咁有心會自家製🤫真係好好飲,茶味濃

芝士素菜烤珍寶大啡菇
幾惹味☺️芝士佈滿係面

主菜真係好高質
香草🌿南瓜🎃慢煮雞胸意大利飯🇮🇹

重點推介🤫
幕尼黑脆香珍寶豬手配酸菜條

配自家製柚子沙律醬,超夾
做到外皮勁脆
而且啲肉勁嫩
處理得好好👍🏻完全冇尿so味,而且十分入味,值得一讚
2022-11-30 64 瀏覽
星期日中午百無聊賴,一家四口駕車四處覓食,路經近太子有一家門面裝修不錯的西餐廳,門口又可停車,於是入去試試。內裡裝修也走閒適舒服路線,正合這天星期日氣氛。反正隨意進來,就隨意叫了一份二人套餐,再加一份薯條給兩位小朋友吧!薯條奉來新鮮脆卜卜,正合小朋友口味。餐湯是紫薯湯,有別於坊間一般的忌廉湯和羅宋湯,非常特別,值得一試。同樣飲品我們也選了比較特別的粟米汁,喜愛它清新健康。我們也替小朋友選了兩杯草莓乳酸梳打,同樣貪它夠健康,小朋友也十分喜歡。小食先來,是4隻蒜蜜烤雞中翼,蒜蜜塗面來烤非常入味,雞肉亦相當嫩滑。跟著來的是德國鹹豬手,配了酸菜條令人非常開胃,原隻奉來時十分大隻,正當我們猶疑如何切開?侍應非常貼心的說幫我們拿回廚房切開,果然切開後豬手十分多肉好吃。.最後是香檳菠菜忌廉蜆肉意粉,濃濃忌廉汁混和蜆肉來煮原來可以這麼好味,而且份量不少,足夠我俩大人和兩小朋友淺嘗,就這樣悠閒地過了一個星期日的下午。

內裡裝修也走閒適舒服路線,正合這天星期日氣氛。

同樣飲品我們也選了比較特別的粟米汁,喜愛它清新健康。

2022-11-29 50 瀏覽
前排同女朋友去雷春生堂睇完中醫,見有啲肚餓,就search下附近有咩好食。女朋友見呢間位於基隆街嘅Marshal King評價幾好,就決定黎呢度試下。餐廳位置唔算好當眼,有啲隱世小店嘅感覺,但勝在鋪頭夠光猛,裝修行簡約文青風,幾cozy!我地當晚叫左個二人餐。俾大家睇下二人餐個menu~二人餐包左個餐湯。當晚嘅餐湯係南瓜湯,南瓜味夠濃,口感頗滑!主菜我地選擇左店員推介嘅「慕尼黑珍寶脆豬手」(需要額外+$30)。豬手超級大隻,攞上來嘅時候香氣撲鼻,而且睇得出炸得啱啱好!由於豬手好大隻嘅關係,切嘅時候會有啲吃力。雖然店員offer幫我切,但因為太香嘅關係,我更加想自己邊切邊食!啲皮好脆,肉醃得夠味,配合埋啲酸菜一齊食,正!除左豬手,我地都叫做一個比士圖醬醬意大利飯。呢個飯粒粒分明,個醬幾creamy,夾埋啲菇一齊食相當唔錯。小食方面餐廳推薦可以叫虎蝦(menu無嘅),咁就一於trytry啦!隻蝦係幾新鮮彈牙嘅,賣相亦幾吸引。最後一讚:餐飲嘅兩倍奶茶、檸茶亦沖得幾好飲!

我地當晚叫左個二人餐。俾大家睇下二人餐個menu~

最後一讚:餐飲嘅兩倍奶茶、檸茶亦沖得幾好飲!

• 慕尼黑珍寶脆豬手
2022-11-27 40 瀏覽
星期六嘅基隆街靜靜地想搵間餐廳坐吓,Marshal King 喺正街口位置勁大個banner 門口光猛企理,全玻璃嘅大門望去入面空間感十足,入面嘅舖置都好有心思,成個感覺好舒服好relax因為去到嘅時間啲時間唔3唔4大約點幾😅其實都唔知食lunch好定dinner 好,老闆即刻過嚟介紹兩個lunch set 😆 最想讚吓嘅係呢到啲木凳有預備好多得意嘅坐墊,好細心,因為本人本身好怕坐硬梆梆嘅凳😓 🍠紫薯忌廉湯第一次飲紫色嘅湯🤭 開頭驚驚地,點知又好好飲喎🥹 好夠熱,個湯甜甜地又勁滑,一粒粉粒都冇,芝麻糊質地咁,引似飲緊湯又似食緊糖水好特別🤣 本身麻麻地紫薯嘅我竟然覺得好好飲😳🍛黑椒汁蛋包豬扒飯$75個旋轉蛋包飯🍳整得好靚😳 好有日式感🤭 豬扒醃得好入味同煎得岩岩好唔會乾,有兜黑椒汁不過因為都好夠味所以唔洗點用,鍾意濃味d嘅朋友可以撈埋🥘葡式椰汁焗雞扒飯 即焗起一上台勁香椰香同芝士味🧀 個雞扒好淋🐔雞皮煎得夠香,啲葡汁好夠多👍🏻🍗王府蒜蜜烤雞中翼(6隻)$88一碟六隻,蜜汁味好濃,🍯甜甜地好開胃,個雞翼外皮煎脆咗食落好香口但肉質keep 到有肉汁,唯一覺得係細隻咗少少🤏🏻🌽鮮鮮榨玉米汁 $

🍠紫薯忌廉湯

🍛黑椒汁蛋包豬扒飯$75

🥘葡式椰汁焗雞扒飯

🍗王府蒜蜜烤雞中翼(6隻)$88

🌽鮮鮮榨玉米汁 $32
呢個栗米汁好正,超清甜解渴🤤栗米汁飲落嘅清爽感覺好健康

🥭芒果鮮奶燕麥露 $56
呢杯野飲好似糖水咁杰身少少,又有d 芒果西米露口感,啲燕麥blend 咗入個芒果奶到勁香燕麥味,但又唔會有粒粒野要咬👍🏻
下午茶
  • 蛋包豬扒豬
  • 葡汁椰汁焗雞扒飯
2022-11-27 46 瀏覽
Lunch去食,叫咗意大利飯同牛扒意粉。意大利飯係偏濕身嗰種,亦保持到口感,做得好入味,絕對唔止小店級數,會令我想返去食多一次;牛扒一百蚊出D無任何期望,結果亦係入到口,對得住價錢,如果意粉可以多少少就更加好。唯一敗筆係小食叫咗松露薯條,薯條本身質素唔好,只係茶記炸脾薯條果種薯條,非常吸油,油味大過松露味,見到人推介大啡菇,飲恨叫咗薯條無叫菇職員勁nice,係勁nice,環境幾靚,但唔知點解去嗰陣長期開門,間唔時有煙味攻入。
Lunch去食,叫咗意大利飯同牛扒意粉。

深水埗太子一帶以往俾人印象都係較古舊老土 不過近年似乎有啲年輕化跡象 更多特式餐廳既進駐都令成個社區更加年輕化☺️今次發掘到位於基隆街轉角嘅 Marshal King餐廳行簡約風裝修由其係門外座位用餐更加舒服😚加上位置方便 出地鐵站行幾步就到🤪 岩晒假日出黎chiil 下😎食物質素都相當唔錯👍 可惜嘅係試唔到佢哋嘅招牌豬鞍🫤 一問之下老闆話我地聽原來因為經營有困難所以入貨唔多結果一早賣晒🥲 咁受歡迎更加應該入多啲貨啦😝唯有下次再黎試下啦🙈👉🏻 黑松露珍寶大菇素菜意粉🍝大啡菇連同焗好嘅芝士原隻鋪係意粉上面gg咬落去都仲係好juicy💦 黑松露醬汁都好creamy 同香濃雖然係素菜 但係美味程度絲毫不減🤤👉🏻風味柚子醬烤豬脊骨🍖豬脊骨份量驚人 差唔多有成十條骨加上柚子醬嘅清爽 令人食到停唔到口🤣 配菜仲有三大塊三色椒同蘆筍 仲可以中和埋啲油膩感添👉🏻王府蒜蜜烤雞中翼🍗雞中翼炸得恰到好處做到外脆內嫩嘅效果 配上特製蒜蓉蜜糖醬🍯 更加有炭爐燒烤嘅風味👉🏻凍奶茶🧋估唔到一間西餐廳嘅凍奶茶竟然係必試推介😂 一入口陣茶味已經攻到上頭頂問返老闆先知佢哋嘅茶底係親手煲出嚟 而唔係一般嘅即沖奶茶難怪一入口已

深水埗太子一帶以往俾人印象都係較古舊老土

而且飲得出啲鮮橙味
夏日飲返杯一定涼到入心😙

加一服務費✅
2022-11-20 52 瀏覽
今日去左好多文青cafe嘅基隆街,見到呢間Marshal King 好似幾靚,就同朋友入去試下。入到去,裝修真係好靚喎!有好多花花🥰感覺好休閑好舒服。適合同朋友黎食野,坐下,影下相🥰食物方面,我地揀左精選二人套餐,海鹽乾燒厚切牛舌、香檳菠菜鮮忌廉蜆肉意粉、蕃茄柚子豬肋骨。套餐包左餐湯,係紫薯湯,味道非常濃郁,而且好滑。海鹽乾燒厚切牛舌,牛舌非常厚身,所以燒完都係好彈力爽口,同埋唔會太乾同太韌。牛舌淨係用左黑椒同海鹽黎調味,所以唔會蓋過左個牛味。菠菜忌廉蜆肉意粉,好多蜆肉呀,蜆肉好鮮甜。忌廉味好香。豬肋骨好好味呀,肉質好軟腍,有肉汁。配埋蕃茄汁同柚子嘅香味,感覺好清爽,唔油膩。飲品揀左一杯柳橙乳酸梳打同埋芒果鮮奶燕麥露,柳橙乳酸梳打好清新,好冰涼解渴。芒果鮮奶燕麥露好特別,係用新鮮芒果同麥皮攪埋一齊,好滑,好濃郁。有麥皮感覺好健康😍

套餐包左餐湯,係紫薯湯,味道非常濃郁,而且好滑。

菠菜忌廉蜆肉意粉,好多蜆肉呀,蜆肉好鮮甜。忌廉味好香。

2022-11-19 37 瀏覽
深水埗同太子近年開了唔少文青cafe,今日試左呢間新開嘅Marshal King,食物質素幾好,原本食得幾開心,不過食食下竟然發生左小意外裡面裝潢簡潔清雅,座位闊絡我地點半鐘去到,仲有得叫午餐,店員特別推介我地要試下佢地嘅奶茶同檸茶,唔係沖粉,而係用茶膽沖製檸茶唔算好驚喜,但奶茶嘅茶味就真係好香濃突出,奶同茶嘅比例配搭得剛剛好是日餐湯:紫薯湯第一次飲,頭2啖有d飲唔慣,但飲飲下又幾好飲,好滑,入面嘅黑椒唔會令人覺得辣,而係暖胃嘅感覺,遲d天氣再凍d就更啱飲厚切豬扒配日式醬油溫泉蛋黑松露菌忌廉汁飯豬扒幾厚身、juicy,帶骨豬扒煎起黎亦特別香口香烤果仁碎青醬慢煮雞胸意大利飯好香而不覺膩嘅青醬,雞胸嫩得黎,外皮又煎到好香!原本成個用餐過程都好開心,又坐得舒服,好Chill,點知食食下有「飄雪」效果!有幾粒灰跌左落杯奶茶入面,原來係張枱正上面嘅天花!同店員反映,店員即刻耍冧,又換枱+封左我地原本張枱同隔離嗰張唔再俾客坐,又驚其他野食有灰,野飲同2個飯都重新整過俾我地(其實都食左一半),又free左我地全張單。原本有d嬲嬲地,但佢地嘅處理方法好有誠意同埋封枱呢下都見到佢地有承擔,唔係諗住下一輪
不過食食下竟然發生左小意外

裡面裝潢簡潔清雅,座位闊絡

是日餐湯:紫薯湯

厚切豬扒配日式醬油溫泉蛋黑松露菌忌廉汁飯
豬扒幾厚身、juicy,帶骨豬扒煎起黎亦特別香口

香烤果仁碎青醬慢煮雞胸意大利飯
好香而不覺膩嘅青醬,雞胸嫩得黎,外皮又煎到好香!

原本成個用餐過程都好開心,又坐得舒服,好Chill,點知食食下有「飄雪」效果!有幾粒灰跌左落杯奶茶入面,原來係張枱正上面嘅天花!同店員反映,店員即刻耍冧,又換枱+封左我地原本張枱同隔離嗰張唔再俾客坐,又驚其他野食有灰,野飲同2個飯都重新整過俾我地(其實都食左一半),又free左我地全張單。原本有d嬲嬲地,但佢地嘅處理方法好有誠意同埋封枱呢下都見到佢地有承擔,唔係諗住下一輪客唔知,就由人繼續坐。其實入面先得6張枱,封左兩張,都唔知佢點做生意🙈我地都唔係咁好意思唔俾錢,話都重新整過就算啦,但店員都堅持唔收錢。

以食物質素同服務黎講佢地真係無得彈,係好值得推薦同再去嘅餐廳,希望下次我地再去嘅時候,相關嘅問題已經解決左
2022-11-14 567 瀏覽
今日嚟到位於太子站不遠的Marshal King吃晚飯,Marshal king 距離太子站,大概7,8分鐘路程,呢間係溫馨親民feel嘅家庭式cafe,裝潢俾人感覺簡潔亮麗,有「🏡家」的感覺,坐得舒服,價錢都好親民。我點了二人餐$398,可以選兩個主菜,一個小食,還有餐湯及飲品。餐湯係紫薯湯,好香好濃郁,入口好幼滑。🍝意式青口燴意粉意粉煮得岩岩好,入口幾彈牙,落千島醬好配搭,每食一啖海鮮都可以食到海鮮既鮮甜味。🍗王府蒜蜜烤雞中翼雞中翼外皮烤得香脆,入口仲係好多肉汁。🍗帥王特色燒春雞燒雞皮脆肉嫩,香草味濃,點埋醬汁,味道一流。🍹芒果乳酸梳打入口酸酸甜甜,好開胃,冰涼口感。🍸凍鮮榨玉米汁好大杯,無防腐劑,新鮮即時榨,健康有益,好贊!📍Marshal King (太子)太子基隆街119號地下#太子美食 #太子好去處 #hkfoodie#beautifulcuisines#kolhk#foodstagram#nomnom#lifestyle#finedining#香港好去處#打卡#吃貨#美食日記#香港美食#美食推薦#相機食先#hkfoodblogger#hongkongrestaurant#

🍝意式青口燴意粉

🍗王府蒜蜜烤雞中翼
雞中翼外皮烤得香脆,入口仲係好多肉汁。

🍗帥王特色燒春雞
燒雞皮脆肉嫩,香草味濃,點埋醬汁,味道一流。

🍹芒果乳酸梳打
入口酸酸甜甜,好開胃,冰涼口感。

🍸凍鮮榨玉米汁
好大杯,無防腐劑,新鮮即時榨,健康有益,好贊!

📍Marshal King (太子)
太子基隆街119號地下

#太子美食 #太子好去處 #hkfoodie#beautifulcuisines#kolhk#foodstagram#nomnom#lifestyle#finedining#香港好去處#打卡#吃貨#美食日記#香港美食#美食推薦#相機食先#hkfoodblogger#hongkongrestaurant#hkfoodshare#hkfood#hkig#igfood#hkkol#fotd#hkfoodporn#amazing#相機食先#香港#吃貨#photooftheday

2022-11-11 158 瀏覽
今日經開太子先發現呢頭原來有好多好靚嘅餐廳,就即刻揀咗一間試一下個set lunch😋🥣餐湯- 🍠紫薯湯平時紫薯甜品就食得多,餐湯就真係未試過😛幾特別,紫薯味幾出而且幼滑Creamy😚🐮紐西蘭穀飼西冷牛扒配薯菜 - 紅酒牛油汁 $98牛扒好大塊,今次叫咗medium well一啲都唔嚡👍🏼🍟薯條已經調好味,啱啱炸起好脆口~旁邊嘅🥗沙律剛好可以中和一下肉類嘅飽濟感,🥗沙律亦已經加咗沙律醬😍🐥香煎香草珍寶雞扒配薯菜 - 煙肉洋蔥燒汁 $72雞肉十分juicy,不會干,亦份量十足。配菜亦和牛扒一樣,配搭得啱啱好😋🌽鮮榨玉米汁 跟餐+$16比想像中creamy唔太甜,應該只係靠本身🌽粟米嘅甜味,同埋出面比較少見,值得一試✨🥤凍奶茶 跟餐+$5聽返店員講奶茶同檸茶茶底都係自己煲,果然茶味較為濃郁☕️環境:4.1/5環境好光猛,以白色為主調。有好可愛嘅Cushion✨加分🤣服務:4.2/5店員好友善,會主動作介紹。上菜速度迅速~食物:4/5食物即叫即制,份量算大,🍠紫薯湯亦十分創新🌟Revisit: Yes

🥣餐湯- 🍠紫薯湯

🐮紐西蘭穀飼西冷牛扒配薯菜 - 紅酒牛油汁 $98

🐥香煎香草珍寶雞扒配薯菜 - 煙肉洋蔥燒汁 $72

🌽鮮榨玉米汁 跟餐+$16

🥤凍奶茶 跟餐+$5
聽返店員講奶茶同檸茶茶底都係自己煲,果然茶味較為濃郁☕️

環境:4.1/5
環境好光猛,以白色為主調。有好可愛嘅Cushion✨加分🤣

服務:4.2/5
店員好友善,會主動作介紹。上菜速度迅速~

食物:4/5
食物即叫即制,份量算大,🍠紫薯湯亦十分創新🌟

Revisit: Yes
  • 紐西蘭穀飼西冷牛扒配薯菜 - 紅酒牛油汁
  • 鮮榨玉米汁
2022-11-11 64 瀏覽
今日適逢又出MK太子附近交收 , 交收完後都下晝3點幾 , 見同老友都肚餓打鼓 , 就搵下太子一帶有咩好野食行到界限街基隆街附近見有新開無耐的cafe試業 , 就同朋友入去試試門口用全實木木門幾特別店面內籠沿用一般cafe的休閒風 , 而店員亦像甚是家庭式經營 , 少許像家的感覺環境乾淨企理 , 算是寬敞 , 坐得舒適 , 店員亦殷勤有禮餐牌設計簡而精 , 附有午餐 , 套餐等以供選擇order了唔夠5分鐘就陸續上枱餐前 紫薯忌廉湯 - 紫薯味道相當濃郁 , 香濃不膩口 , 濃得接近糊狀 , 好足料凍港式奶茶 - 店員表示奶茶均自家煲制 , 並用絲襪沖調 , 奶滑茶濃 , 比例剛好芒果乳酸梳打 - 芒果味全藏在底 , 建議攪混再飲 , 芒果味中帶有益乳酸 , 幾好香醬香烤豬串骨 $88 - 即豬仔脾 , 啖啖肉 , 有嚼勁而肉質爽滑 , 香氣4溢黃金卡邦尼意粉 $118 - 色香味俱全 , 意粉軟硬度適中 , 忌廉做的醬汁令到意粉相當黏稠及入味 , 加上靚蛋液無得頂 , 煙肉份量亦不算少香草珍寶雞扒雜蔬咖哩汁飯 $88 - 如圖雞扒好巨大 , 外邊燒到微燶正是本人至愛 , 皮略脆香口非

門口用全實木木門幾特別

餐牌設計簡而精 , 附有午餐 , 套餐等以供選擇
order了唔夠5分鐘就陸續上枱

香草珍寶雞扒雜蔬咖哩汁飯 $88 - 如圖雞扒好巨大 , 外邊燒到微燶正是本人至愛 , 皮略脆香口非常 , 內裡雞肉亦頗嫩 , 配搭醬汁送飯一流

埋單連加一300多 , 總結質素的確唔錯 , 環境亦唔差 , 途經附近可再返食