2018-02-09 54 瀏覽
終於試到聞名不如見面既韓國 fusion 意大利 菜,mad for garlic。 餐廳設計幾別緻,環境好舒服。lunch set 有八款,價錢主要由$128-$158,牛扒就貴少少,$288。lunch set 前菜包是日餐湯或田園沙律,另有餐飲。今次試左六款,有大蒜長通粉,烤雞肉蘑菇意大利飯, 羅勒葉烤雞pizza,大蒜碎芝士pizza, 南瓜辣忌廉 pizza , 同埋鐵板大蒜飛魚子炒飯。不得了,個大蒜長通粉真係有一個大蒜㗎,鍾意食大蒜嘅人真係不得不試,好香,食完 齒頰留香,一同朋友傾計佢就知我食完大蒜 個大蒜碎芝士pizza,店員上菜時先落碎芝士,可以因應分量調整想要幾多芝士碎, 真係好貼心全部野都好有蒜味,啱曬大蒜愛好者。可惜今次叫太多主菜,沒有試到蒜味的甜品,真係 有啲美中不足,下次一定要再試!

• Garlic Snowing Pizza
  • BBQ Chicken Ranch Pizza
平日lunch time 比較少人可能因為個價錢比商場好多餐廳貴不過小編覺得呢度好舒服 especially 卡位😍系lunch choice 嘅不二之選!!!!!Garlic dishes 系主打😍😍餐湯 garlic potato soup 🥣😋😋😋適中嘅garlic濃味 好香 開胃!!!!1️⃣mushroom and chicken risotto $138唔算好特別 正正常常Chicken唔鞋👌🏻👌🏻2️⃣garlic snowing pizza 🍕 $128幾special 薄薄嘅pizza 好中意食面頭嘅脆蒜 好惹味丫!! 正
平日lunch time 比較少人
可能因為個價錢比商場好多餐廳貴
不過小編覺得呢度好舒服 especially 卡位😍
系lunch choice 嘅不二之選!!!!!
Garlic dishes 系主打😍😍

餐湯 garlic potato soup 🥣😋😋😋
適中嘅garlic濃味 好香 開胃!!!!

唔算好特別 正正常常
Chicken唔鞋👌🏻👌🏻

幾special 薄薄嘅pizza
好中意食面頭嘅脆蒜 好惹味丫!! 正

2018-02-06 1796 瀏覽
昨晚飲了⋯⋯帶汽的酒(因為所有非法國香檳區出的汽酒:都不能稱作香檳champagne )只能叫sparkling wine 🍷 無論叫什麼名字⋯⋯總之晚間好好睡今天奧海城二期見到場景非常西歐的樓上餐廳Mad for garlic 頗受用 感覺愉悅就看看午餐牌發現一個久違的T bone 牛排雖然貴少少但這個T 骨是我們兒童時 非常受歡迎的西餐加上我在奧海城有點不快樂工作經驗想想對自己好d 活得好-是對命運最大報復mad 的餐牌封面花合小妹心好考究😿勁大件頭久違了T 骨🙀牛排碟上避鐵板太熱👌七成熟的牛我真是一個直接的 人牛魔王就直接要牛排一大塊不過今天我竟識別出沙律菜的味道我同學教過沙律的菜要大量工作時間去洗淨整理看起來這些菜就好干淨吃吃看看都幾可口旁邊一點淺黃色的甜美少酸,吊起青菜味的沙拉汁很新穎一小盆牛油雖然我不敢多放但試試吃倒也十分可以再四處望望下一次來應該試試Tenderloin steak 午餐價格幾吸引!
昨晚飲了⋯⋯帶汽的酒
(因為所有非法國香檳區出的
汽酒:都不能稱作香檳champagne )
只能叫sparkling wine 🍷

看起來這些菜就好干淨
吃吃看看
都幾可口
旁邊一點淺黃色的
甜美少酸,吊起青菜味的沙拉汁
很新穎

2018-02-06
  • 蝦  蒜片  菠蘿薄餅
  • 澳洲牛柳牛角餡角午餐
2018-02-01 298 瀏覽
最近工作太辛苦,為左答謝女友對我最近既悉心照顧,所以帶左佢去奧海城既Mad for Garlic 食餐好既。Mad for Garlic係一間韓式食店,主打用蒜做食材,由頭盤到甜品都可以滿足到任何一位既蒜頭控。我同女友就叫左凱撒沙律,(HKD 118),特色蒜蓉包塔 (HKD 48),招牌意大利簿餅 (HKD 138),蒜香忌廉汁蟹肉及龍蝦肉意粉 (HKD 168),Tropical Fruit Ice Tea(peach) (HKD 58),Sun-Gria White (HKD 68),Tiramisu (HKD 68)。凱撒沙律同平時既有少少不同,佢既菜係一棵棵上的,而且材料仲有有焗烤南瓜同埋蒜脆芝士,食落去個質感幾豐富,係一個幾好既開胃菜式。而個蒜蓉包塔係法包同蒜蓉堆砌成的,非常有特色。至於蒜蓉味係平時食海鮮個種,但係味道同法包都非常相襯。侍應首先會幫我地用刀切開分給我們吃。食完之後,個種蒜香味齒頰留香。跟住上黎既就係個簿餅, 亦係我全晚最鍾意既食物之一。個簿餅有蝦,菠蘿,炸蒜片同埋芝士,而個邊就脆脆的。材料簡單,但我就食過不停,因為實在太好味,而且又唔會滯住滯住咁。再接再黎既

凱撒沙律

特色蒜蓉包塔

,而且又唔會滯住滯住咁。

招牌意大利簿餅

再接再黎既就係蟹肉龍蝦肉意粉,賣相唔錯,忌廉味又香又滑,未食已經流哂口水
。龍蝦肉就一舊舊,而蟹肉就切左絲。龍蝦肉同蟹肉既鮮味融入左個意粉裏面。

蒜香忌廉汁蟹肉及龍蝦肉意大利粉

最後上碟既就係甜品tiramisu,有甜酒同咖啡分量可以自由配搭香滑既芝士。芝士上面有兩塊大蒜片,成個賣相非常吸引
。見到女友食到好滿足咁樣,我就知道我冇帶錯佢黎

Tiramisu

另外,我同女朋友要叫左一杯有酒精既sun-gria white同埋無酒精既tropical fruit ice tea(係桃味既,另外可選擇green apple或者mango)。

Sun-gria white

Sun-gria white
Tropical fruit iced tea
  • 蒜香忌廉汁蟹肉及龍蝦肉意粉
2018-01-27 1404 瀏覽
之前和朋友去過Mad for Garlic的分店,除了覺得食物美味,還佩服餐廳以蒜頭為主題的勇氣,也驚訝原來小小的蒜頭可以這麼大的發揮,做出多樣化的菜式,包括甜品這天在奧海城,發現Mad for Garlic在這邊開了分店,便在這𥚃晚餐是次跟大胃王男友來,就想試多一點不同的菜式,而蒜片pizza是必點的MGF caesar salad ($118):與一般的凱薩沙律不同,這個加入了大量炸蒜片,吃起來充滿蒜香平時沙律的生菜都是已切成塊的,但這個是一棵棵送上,讓人感覺份外新鮮此外,這裏面還有香甜軟腍的烤南瓜和脆口的芝士脆片~Garlic bread tower ($48):蒜蓉包塔由法包和一大堆蒜蓉組成,上枱時店員會先把法包中,再替我們切開每塊包都滿佈切得很細的蒜蓉,蒜香滿滿是蒜蓉蒸扇貝那種蒜香,蒜頭控應該不會失望Crab and lobster pasta ($168):意粉的忌廉汁香甜又不膩,感覺輕盈龍蝦又滑又彈牙,而且鮮味蟹肉已拆絲混入意粉中提升味道層次,讓我吃個不停Garlic snowing pizza ($138):由於我太喜歡這蒜片pizza,我向第一次來的男友極力推介它炸蒜

MGF  caesar  salad

此外,這裏面還有香甜軟腍的烤南瓜和脆口的芝士脆片~

Garlic  bread  tower

每塊包都滿佈切得很細的蒜蓉,蒜香滿滿
是蒜蓉蒸扇貝那種蒜香,蒜頭控應該不會失望

Crab  and  lobster  pasta

龍蝦又滑又彈牙,而且鮮味
蟹肉已拆絲混入意粉中提升味道層次,讓我吃個不停

Garlic  snowing  pizza

炸蒜片的香配菠蘿的酸甜,是很有吸引力的味道,讓男友也一吃愛上

DIY  tiramisu

DIY tiramisu ($68):把經典甜品tiramisu的主要部分分開來,讓我們DIY~我覺得更重要的是我們可以按個人口味調較咖啡和甜酒的比例
最左的那碗是芝士,香滑而且口感輕盈
上面還有幾顆醃蒜頭呢

Sun-gria  white

Tropical  fruit  tea

Tropical  fruit  tea

Sun-gria ($68) and tropical fruit tea ($58):男友和我分別點了有酒精的sun-gria和無酒精的tropical fruit tea
Fruit tea可選green apple, peach和mango味,而我選的是peach~ 兩杯飲品都十分清新

MGF  caesar  salad
Crab  and  lobster  pasta
Garlic  snowing  pizza
DIY  tiramisu
2018-01-24 93 瀏覽
This restaurant was highly recommended by my colleagues but it's just ok. I ordered some spicy seafood pasta. First of all, the pasta was so spicy that I cannot really taste any other favors of the food. Second, the paste is coated with chili oil.....it's heavy chili oil.....Third, the seafood doesn't look fresh, kind of limping....I must say the environment is quite nice compared to similar types of restaurant. Also, there are many positive reviews on this restaurant so it could be just a matter of choices. In conclusion, this will be fine place for meetings with friends or clients but not a place for food.......
2018-01-23 94 瀏覽
等了又等,終於開到來奧海城,這韓國來的西餐廳,名字雖然主打大蒜,但其實食物又不是太重的大蒜味道。叫了道蒜香忌廉汁蟹肉及龍蝦肉意粉,很creamy的醬汁上,加了不少蟹肉及剪成約一啖一口的龍蝦肉。蟹肉一絲絲,龍蝦則爽口。兩款海鮮令忌廉汁意粉都變得清甜。菠菜野菌雞肉韓風意大利飯,飯面是一塊烤了網紋的雞扒,平日的網紋都是在牛扒上見得多,這樣烤雞扒都是第一次見,但烤出來的肉質確是軟綿綿,而且雞皮已沒什麼多餘的脂肪,但卻變得香脆。意大利飯內加入了不同種類的菇類,每口都吃都浸滿了醬汁的飯粒和雜菇。菠菜份量不是太多,似點綴多。最後點了個烤澳洲牛柳配原個醋漬蒜頭及秘方MFG甜香汁,牛柳上放了原個醋漬蒜頭,內裏的蒜頭肉很綿,很粉,多吃蒜頭其實是很有益,可以殺菌防流感。牛柳點了5成熟,外層烤香了,內層仍帶嫩紅色,真正的半生熟。醬汁甜甜的。

2018-01-21 129 瀏覽
難得有人約食飯,仲話介紹好野食,我當然第ㄧ時間say yes喇!閨蜜ㄧ向知我係路痴表表者。所以揀既地方有咁易揾得咁易揾,今次揀左奧運站𥚃ㄧ間食新潮韓國菜主打蒜頭菜式(對我来説好新潮XDDD),奥運站ㄧ期出口ㄧ上電梯右手邊就見到餐廳。好肚餓,打開餐牌果然連甜品都有蒜頭+_+好誇張!先叫餸食先🐷蒜蓉包。(好得意,圓柱型,幾好味)😊😊韓式八爪魚。(d酱汁唔錯可以點包食)😋😋煎帶子+魚。(魚肉質幾滑,不過不失啦)😊A5和牛。(激多蒜泥,肉身好淋(5成熟),不夠食左5分鐘就凍左==)😥奶凍雪糕甜品(唔錯呀,不過冇好重蒜容味,同埋上面有幾粒蒜頭架)😘如果你中意食蒜頭絶對可以去試😂😂
好肚餓,打開餐牌果然連甜品都有蒜頭+_+好誇張!
先叫餸食先🐷
蒜蓉包。(好得意,圓柱型,幾好味)😊😊
韓式八爪魚。(d酱汁唔錯可以點包食)😋😋
煎帶子+魚。(魚肉質幾滑,不過不失啦)😊

如果你中意食蒜頭絶對可以去試
😂😂

2018-01-15
2018-01-21 998 瀏覽
都唔知道原來奧海城開咗間Mad for Garlic,今日咁啱喺大角咀,而又好想食個garlic steak,所以就同朋友入咗嚟食[Garlic Bread Tower,$48]呢個starter應該可以算係Mad for Garlic嘅招牌菜之一,除咗大量蒜蓉,仲有面頭橙色微辣嘅粉,令賣相更靚,亦令啲蒜蓉變得更加香口好味侍應將啲蒜蓉推入法包入面,再壓扁切件每一件都有大量蒜蓉,唔怕臭嘅話,呢個係必食[Sautéed Baby Octopus,$98]見個menu寫住「new」,咁就試吓新野啦用蒜頭蕃茄白酒汁煮成嘅八爪魚仔同埋蜆,帶有少少辣味,個汁可以點蒜蓉包,好惹味[Grouper Steak,$228]塊石斑扒同帶子都煎得啱啱好,仍然有少少juicy,點埋旁邊嘅aioli醬汁,更帶起魚同帶子嘅鮮味[Garlic Steak (Australia Wagyu M9),$398]今次揀返上次食嘅中價澳洲M9和牛,賣相都係冇變過咁大座蒜頭山不過塊扒就有啲失望... 我哋叫嘅係五成熟,但過熟,而且塊扒係暖嘅,唔熱,又冇之前食嘅咁濃牛味... 但面頭由蒜片、蒜蓉、蒜瓣組成嘅蒜頭山都依然係好味嘅

[Garlic Bread Tower,$48]
侍應將啲蒜蓉推入法包入面,再壓扁切件
每一件都有大量蒜蓉,唔怕臭嘅話,呢個係必食

[Sautéed Baby Octopus,$98]
見個menu寫住「new」,咁就試吓新野啦

[Grouper Steak,$228]

[Panna Cotta with Garlic & Berries,$58]
呢個甜品都係新出嘅,所以我哋都叫咗嚟試吓
奶凍非常之滑溜,同啲雜莓好夾,但係個糖漬蒜頭雖然已經冇哂蒜頭味,對我個人嚟講個口感比較唔討好。除咗啲蒜頭外,全部清哂

[Garlic Berry & Ice Cream,$68]
雲呢拿雪糕係餐廳自家製嘅,有黑色一點點,明顯係用真嘅雲呢拿而唔係香精做嘅,香甜細滑,好好味。不過面頭嘅糖漬蒜頭同奶凍果啲都係一樣,被我嫌棄咗
2018-01-20 111 瀏覽
位於奧運這一間餐廳,一直都是我的至愛。本人唔係太過執着于食蒜頭味道,但係這家餐廳的西菜,每道都非常用心,每次都令我同朋友肚皮滿載而歸。店員安排卡位雅座,享用這頓晚餐。藍芝士長通粉,原隻火烤蒜頭放上面,如果口味較重的,可以加啲蒜頭,混合一起吃。但其實,我自己覺得唔需要,因為餐廳用的藍芝士,香味濃郁,配合柔軟觸感的長通粉混合一起吃,每一啖都有敦厚篤實的感覺。小小嘅一碟,已經令人有飽滿幸福嘅感覺。三重蒜香海鮮意粉,係另一種唔同嘅感覺,我會形容為返璞歸真。意粉麵條,煮得啱啱好,唔會太軟,依然保留着意粉一條一條的感覺,伴隨著的是新鮮爽口的青椒絲一起。加上三重嘅蒜香汁, 首先充滿着鼻子嗅覺,然後入口,食客味雷都會有著充分的享受。最後上碟,澳洲牛柳肉。碟子上,圍繞着一舊一舊小蒜頭,作為裝飾。上邊有一個完整嘅蒜頭,可以用叉子一個一個品嚐。而主角澳洲牛肉,切開後,中散發出醉人的肉香。牛肉內部,是柔軟、漂亮而且優雅的鮮粉紅色。這樣的牛柳,實在冇辦法挑剔。

2018-01-16
2018-01-17 102 瀏覽
今晚嚟到奧海城睇戲,入去之前嚟到mad for garlic 食dinner😛😛 諗左陣決定先點個MFG cobb salad ($108)⭐️⭐️好豐富嘅沙律🐣 有好多雞絲,芝士粒粒,煙肉同新鮮沙律菜💁🏻 用左雪梨醋去調味嘅,所以食落比較fresh👍🏻👍🏻 雞胸絲唔會好鞋身😀 Main要左Gorgonzola pizza($158)❤️ 非常重芝士味,如果係cheeese fans一定大愛⭐️ blue cheese 加d 蜜糖可以中和番個咸味😛🤤 另外仲要左jar sungria ref($168)🍷🍷 好多berries, apples and 🥝💁🏻💁🏻 酒味唔香,水果夠多,適合女仔飲👀

另外仲要左jar sungria ref($168)🍷🍷
2018-01-16 77 瀏覽
Mad for garlic 一直都係想去一試嘅餐廳,又有芝士又有蒜頭,真係好吸引🤤🤤🤤👅 今晚就嚟到係奧運嘅分店,裝修得幾靚,又grand💁🏻💁🏻一班人嚟都唔錯!Starter揀左酥皮肉丸($78)🍗🍗 酥皮好重牛油香,食落同肉丸好夾,可以中和番肉丸嘅咸味,再沾上sour cream可以令整體味道更豐富🤤 另外揀左個雞脆salad 😮 佢會係面前即刻幫你撈混,幾有心思😀 雞胸撕成絲,仲配上芝士粒,所以食落幾有口感,唔會得草青味蒜頭山steak就必食嘅!我地要左medium😶煮得啱啱好,好淋身又冇渣冇筋🤗味道幾惹味,夾上脆脆蒜頭片就更有咬口💁🏻

Starter揀左酥皮肉丸($78)🍗🍗

雞胸撕成絲,仲配上芝士粒,所以食落幾有口感,唔會得草青味

2018-01-15 82 瀏覽
呢個意粉真系好足料!有好多龍蝦肉同蟹肉,龍蝦肉肉質好彈牙,食得出係新鮮嘅材料。蟹棒味道都好鮮味,吾系假既蟹柳。sauce系用白汁,忌廉味都非常之濃郁。白汁波菜磨菇雞扒意大利飯,呢個飯都同樣好足料,有成大塊雞扒,磨菇既份量都好多,差d就多過d飯。飯粒吾會太硬身,系適合香港人食。煮既時候入面仲加左d芝士,所以味道好有層次。朱古力香蕉pizza,皮薄吾會感覺似食麵粉,雪糕球同樣足料,好大個,雲喱拿味,系高質既雪糕。

2018-01-14 92 瀏覽
晚上返奶奶家食完豐富晚飯,姑奶介紹去Mad for Garlic 食甜品,一車七人去左奧海城呢間,去到已經9:30,侍應提醒我哋10:30 last order,11:00關舖,既然佢咁講我哋唯有急急咁樣坐低落order~~~😅Panna Cotta with Garlic & Berries 自家蒜頭雜莓奶凍,蒜頭自製得出色,奶凍好滑8”vanilla ice cream on sweet pizza蒜頭香蕉朱古力醬薄餅配自家製溫呢嗱雪糕,餅底薄,小小脆,好味Classic cheesecake 傳統藍莓芝士餅,此款蛋糕容易做,但難做得好食,我只會俾佢合格多少少DIY tiramisu DIY提拉米蘇,意大利手指餅及咖啡甜酒,將材料分開哂,自己用手指餅配搭個人喜好分量及材料食,有多番層次口感,讚Garlic Berry & ice cream 自家製雲呢拿雪糕配糖漬蒜頭給雜莓醬,不過不失,糖漬蒜頭可一試

Panda  Cotta  with  Garlic    &  Berries

8”  Vanilla  Ice  Cream    On  sweet  pizza

Classic  Cheesecake

DIY  Tiramisu

Garlic  Berry    &  Ice  Cream
DIY  Tiramisu
2018-01-14 81 瀏覽
放假當然要輕鬆一下啦!今日約左好朋友一齊去做facial,做完facial之後要吃番個豐富的晚餐,-剛巧在奥海城逛街,就來多次呢間想不到餐廳是來自韓國,食物看似非常西式,真的非常驚喜!食物方面,都是以蒜頭為主調。特式蒜蓉包塔,人人也叫,都唔執輸,待應小心切好,感覺外脆內軟,典型法包,蒜味十足。烤澳洲牛柳配牛油餡角,蒜香芝士忌廉汁,七成熟的牛柳烤得又香又滑,忌廉汁及辣醬也能按自己喜好調味。招牌意大利薄餅,pizza來到侍應會幫手即時將芝士刨片撒落在pizza上,pizza的熱力將芝士的味道發揮出來,薄脆脆的pizza有蝦,菠蘿,炸蒜片作主題再配以芝士的香氣,吃起來既不會太膩,香氣十足,咬落滿口都是香脆的薄片,令人愛不釋手。飲品叫左香橙特飲,香橙味道濃郁又鮮味。另叫了LemonAde是檸檬加七喜而調製成的檸檬特飲,同樣非常解渴。最後澄清一下,其實吃完這一餐不會口臭,因為蒜頭都已煮熟,不如生蒜般大味,所以不用擔心!